PDA

View Full Version : Роденденот на Александар Македонски


Pages : [1] 2 3 4

Rubi
07k_JulK, %20:%Jul
Vecerva interesna tema.

Makedon1
07k_JulK, %22:%Jul
Тешкото.

http://www.youtube.com/watch?v=7rEkb_4UiCw&feature=related

aaa111
07k_JulK, %22:%Jul
Потребна е една емисија за античката оставнина во денешените МАКЕДОНЦИ:
1. ХРИСТИЈАНСТВОТО т.е културата ни е 100% античка, тоа е остаток навистина од доцна античките Македонци (јасно пишува во Библијата дека СВ. Павле го повикал Македонец, македонските се првите христијански заедници, а првата христијанка е македонката Лидија. Значи нашите праници од Божик до СВ.Никола и од раѓање до покој се од античкаоставнина. СЛОВЕНИТЕ КОГА ДОШЛЕ НЕМАЛЕ ВЕРА барем не хриситјанска. Е СЕГА НИЕ ШТО НОСИМЕ античко или словенско.
2.НОСИИТЕ слични вакви носии имале античките народи кој биле по северно особено Тракиците и Пајонците кој биле дел од Македонија. А СЛОВЕНИТЕ кога дошле биле со КОЖУРИ. Е бабами имаше носија а не КОЖУР.
3.Музиката е античка, СЛОВЕНИТЕ немале музика.
4.Кирилицата е варијаната на античките писма. СЛОВЕНИТЕ имале клинесто писмо. Јас денес пишувам КИРИЛИЦА.
5. СВ.ИЛИЈА го има и во антиката како бог на СОНЦЕТО и ден денес го празнуваме, а не бил СЛОВЕНСКИ елемент.
6.Вртењето паричка и другите обичаи палењето оган се од антиката...

aaa111
07k_JulK, %22:%Jul
ДОБРО БИ БИЛО ДА НАПРАВЕВТЕ ЕДНА ЕМИСИЈА ЗА ОВА: ПОТЕКЛОТО НА ПРАЗНИКОТ ИЛИНДЕН (во верска смисла) и ќе се види дека тој води потекло дури од ТРОЈА и затоа сите големи дела ни се на тој ден1.ВОСТАНИЕТО НА ФИЛИП ПРОТИВ ГРЦИТЕ, 2. ИЛИНДЕН 1903, и 3. АСНОМ 1944.
http://n1.blog.mk/2011/07/16/chestit-ilinden/

Аминта
07k_JulK, %22:%Jul
22-07-2011.

Убава емисија.

Изгледа почнала пред 21:30, па не ја гледав целата.

Поздрав, ааа111... Ти пишува дека точно две години си член на форумов, ама, галиба, не си го прочешлал за тоа што велиш дека те интересира.
Повели на Историја.

Red Stefan
07k_JulK, %22:%Jul
22-07-2011.

Убава емисија.

Изгледа почнала пред 21:30, па не ја гледав целата.

Поздрав, ааа111... Ти пишува дека точно две години си член на форумов, ама, галиба, не си го прочешлал за тоа што велиш дека те интересира.
Повели на Историја.

Од девет почна имаш пропуштено 20ина минути.

kosturot
07k_JulK, %23:%Jul
Добра емисија. И право да ви кажам за првпат дознавам дека ората кои се играле и играат имаат врска со воените танци. Треба уште вакви емисии, за да се научи вистинска историја, а не онаа што не учеле комуњарите.

Red Stefan
07k_JulK, %02:%Jul
Песнана „Тешкото" од Блаже Конески, го инспирирал еден настан во 1942-ра година што се случил во Прилеп. Видел како орото го играат тивко, без музика, без зурли и тапани. Песната ја напишал во 1946-та, а е објавена во 1948-ма.

„Тешкото“

... О тешкото! Зурли штом диво ќе писнат,
штом тапан ќе грмне со подземен екот -
во градиве зошто жал лута ме стиска,
во очиве зошто навирува река
и зошто ми иде да плачам ко дете,
да превијам раце, да прекријам лик -
та гризам јас усни, стегам срце клето,
да не пушти вик.

О тешкото! Старци излегуват еве,
на чело им мисла, во очи им влага
и првиот чекор по меката трева
е мирен и бавен, со задржана тага.
Но 'рзнува тапан и писок се крева
и молња светнува во секој глед,
и напред се пушта, се стрелка, се слева
стегнатиот ред.

До старците момци се фаќаат скокум;
не издржа срце - сив сокол во клетка,
не издржа пламен жив потулен во око,
не издржа младост што сака да летне!
Се залула оро! Се заврте земја,
и чиниш - се корне стресениот век,
и околу трпнат ридиштата темни
и враќаат ек.

И божем се врасло кипнатово оро
со исконска сила за земјава наша
и во него шуми на реките зборот,
и во него рика див ветер и страшен
и во него шепнат узреани житја
и вечерен мирис се разлева тих,
и земјата дише во пролетна ситост
со запален здив.

И душата, чиниш, на родот мој мачен
во тешково оро се уткала сета -
век по век што трупал с попуст и мрачен
од крвава болка, од робија клета,
век по век што нижел од корава мисла
за радосна челад, за слободен свет,
од песна - за љубов што гине со пискот
ко жерав во лет.

О тешкото! Кога во молк да те гледам,
на очиве магла ми напаѓа сура,
и одеднаш - в бескрај се растега редот
и ридја се губат в пустелија штура -
и еве кај иде од маглата матна
с сенка до сенка, с еден до друг -
во бескрајно оро син оди по татка,
по деда си - внук.
Времињата мрачни се нивното поле,
и нивната свирка - на прангите ѕвекот,
а главите им се наведени доле,
и покроце врват - с чекор по чекор.

О времиња, што ве в мрак родот мој минал,
кој збор ќе ми најде за вашата стрв?
Кој збор ќе ми најде за ужасот зинат
над пустош и крв?!
Кој број ќе ми каже на лутите рани,
на пламнати ноќи, на пеплишта пусти,
кој на срце болки ќе изреди збрани,
и на очи солзи, и клетви на усти?
О тешкото! Синџир ти беше на робја,
од калеши моми и невести ред,
со врзани раце во плен што ги погнал
насилникот клет.

О тешкото! Синџир ти беше на робја,
дур не стана народ во листена гора,
с дури со јадот од векови собран
не поведе бујно, бунтовничко оро!
Се залула танец низ крвје и огон,
и повик се зачу и грмеж во чад -
те разнесе сегде бунтовната нога
по родниот кат.

О тешкото! Сега по нашите села
во слобода првпат штом оро ќе сретнам,
зар чудно е - солза да потече врела,
зар чудно е - жалба јас в срце да сетам?!
Од вековно ропство, мој народе, идеш
но носиш ти в срце дар златен и пој.
Пченицата твоја триж плодна ќе биде,
И животот твој!

Serdar von Makedon
07k_JulK, %02:%Jul
ne ja gledav emisijata, ama gledam interesna tema :)

kosturot, pochetokot na teshkoto e tipichna voena melodija odnosno UZBUNA

I za teshkoto, i za mnogu drugi Makedonski Ora, za vrtenjeto vo krug, kachuvanjeto na tapani i drugi raboti, samo debiloidite vo MANU mozhat da davaat debiloidni objasnuvanja od tipot:
"teshkiot ropski zhivot, zhetvari, drn drn, bla bla..."

Kakvi zhetvari, koga gjule, disk i bilo kakov proektil od slichen vid najdaleku i najsilno se frla so vrtenje , a ako se potkachish na neshto, na primer tapan, ke frlish podaleku

Vulgarnite i servilni ni "istorichari" i ostanati akademci... ma da ne trosham vreme na niv :)
---------


koga ke ima repriza?

Serdar von Makedon
07k_JulK, %02:%Jul
mal osvrt kon stranata koja ja posochi aaa111 ...

seto ubavo, i jas sum "amater" lingvist i etimolog, ama se trudam da sledam nekoi pravila

na onaa strana ima nekolku tolkuvanja koi se blago recheno neseriozni :)

koristete malku logika i "fantazija" :P

Kornelia
07k_JulK, %03:%Jul
Blaze Koneski sosema druga konotacija dava na oroto.........

Super emisija....super gostinka.....super sezona......nazdravje odmaranje do 9ti

Red Stefan
07k_JulK, %03:%Jul
Поинаква, но сепак моќна и незаборавна, врежана ми е во глава, има тежина баш како тешкото :).

Како се викаше тоа орото што го кажаа на А, Адон ли беше, бидејќи не ми беше познато па го заборавив?

Eddie_Rebel
07k_JulK, %05:%Jul
ДОБРО БИ БИЛО ДА НАПРАВЕВТЕ ЕДНА ЕМИСИЈА ЗА ОВА: ПОТЕКЛОТО НА ПРАЗНИКОТ ИЛИНДЕН (во верска смисла) и ќе се види дека тој води потекло дури од ТРОЈА и затоа сите големи дела ни се на тој ден1.ВОСТАНИЕТО НА ФИЛИП ПРОТИВ ГРЦИТЕ, 2. ИЛИНДЕН 1903, и 3. АСНОМ 1944.
http://n1.blog.mk/2011/07/16/chestit-ilinden/

Може извор дека се одржало на 2 Август?

Milenko Nedelkovski
07k_JulK, %07:%Jul
Поинаква, но сепак моќна и незаборавна, врежана ми е во глава, има тежина баш како тешкото :).

Како се викаше тоа орото што го кажаа на А, Адон ли беше, бидејќи не ми беше познато па го заборавив?

Адана

lozanoska
07k_JulK, %08:%Jul
ne ja gledav emisijata, ama gledam interesna tema :)

kosturot, pochetokot na teshkoto e tipichna voena melodija odnosno UZBUNA

I za teshkoto, i za mnogu drugi Makedonski Ora, za vrtenjeto vo krug, kachuvanjeto na tapani i drugi raboti, samo debiloidite vo MANU mozhat da davaat debiloidni objasnuvanja od tipot:
"teshkiot ropski zhivot, zhetvari, drn drn, bla bla..."

Kakvi zhetvari, koga gjule, disk i bilo kakov proektil od slichen vid najdaleku i najsilno se frla so vrtenje , a ako se potkachish na neshto, na primer tapan, ke frlish podaleku

Vulgarnite i servilni ni "istorichari" i ostanati akademci... ma da ne trosham vreme na niv :)
---------


koga ke ima repriza?

И уште повеќе ... БОЕН ПОКЛИК ... неколкуте уметнички слики што ми ја красат куќата , а се со мотиви од Тешкото ( нека му е вечна слава на тој што ги наслика ) , премногу пластично го потврдуваат овој факт !!!
Со сета почит за прекрасната емисија и пријатен заслужен одмор на Шефот !!!

lozanoska
07k_JulK, %08:%Jul
Поинаква, но сепак моќна и незаборавна, врежана ми е во глава, има тежина баш како тешкото :).

Како се викаше тоа орото што го кажаа на А, Адон ли беше, бидејќи не ми беше познато па го заборавив?
Со гематриска анализа на АДН се доаѓа до најдлабокиот смисол , симболика , на ова оро .

lozanoska
07k_JulK, %09:%Jul
Песнана „Тешкото" од Блаже Конески, го инспирирал еден настан во 1942-ра година што се случил во Прилеп. Видел како орото го играат тивко, без музика, без зурли и тапани. Песната ја напишал во 1946-та, а е објавена во 1948-ма.

„Тешкото“

... О тешкото! Зурли штом диво ќе писнат,
штом тапан ќе грмне со подземен екот -
во градиве зошто жал лута ме стиска,
во очиве зошто навирува река
и зошто ми иде да плачам ко дете,
да превијам раце, да прекријам лик -
та гризам јас усни, стегам срце клето,
да не пушти вик.

О тешкото! Старци излегуват еве,
на чело им мисла, во очи им влага
и првиот чекор по меката трева
е мирен и бавен, со задржана тага.
Но 'рзнува тапан и писок се крева
и молња светнува во секој глед,
и напред се пушта, се стрелка, се слева
стегнатиот ред.

До старците момци се фаќаат скокум;
не издржа срце - сив сокол во клетка,
не издржа пламен жив потулен во око,
не издржа младост што сака да летне!
Се залула оро! Се заврте земја,
и чиниш - се корне стресениот век,
и околу трпнат ридиштата темни
и враќаат ек.

И божем се врасло кипнатово оро
со исконска сила за земјава наша
и во него шуми на реките зборот,
и во него рика див ветер и страшен
и во него шепнат узреани житја
и вечерен мирис се разлева тих,
и земјата дише во пролетна ситост
со запален здив.

И душата, чиниш, на родот мој мачен
во тешково оро се уткала сета -
век по век што трупал с� попуст и мрачен
од крвава болка, од робија клета,
век по век што нижел од корава мисла
за радосна челад, за слободен свет,
од песна - за љубов што гине со пискот
ко жерав во лет.

О тешкото! Кога во молк да те гледам,
на очиве магла ми напаѓа сура,
и одеднаш - в бескрај се растега редот
и ридја се губат в пустелија штура -
и еве кај иде од маглата матна
с� сенка до сенка, с� еден до друг -
во бескрајно оро син оди по татка,
по деда си - внук.
Времињата мрачни се нивното поле,
и нивната свирка - на прангите ѕвекот,
а главите им се наведени доле,
и покроце врват - с� чекор по чекор.

О времиња, што ве в мрак родот мој минал,
кој збор ќе ми најде за вашата стрв?
Кој збор ќе ми најде за ужасот зинат
над пустош и крв?!
Кој број ќе ми каже на лутите рани,
на пламнати ноќи, на пеплишта пусти,
кој на срце болки ќе изреди збрани,
и на очи солзи, и клетви на усти?
О тешкото! Синџир ти беше на робја,
од калеши моми и невести ред,
со врзани раце во плен што ги погнал
насилникот клет.

О тешкото! Синџир ти беше на робја,
дур не стана народ во листена гора,
с� дури со јадот од векови собран
не поведе бујно, бунтовничко оро!
Се залула танец низ крвје и огон,
и повик се зачу и грмеж во чад -
те разнесе сегде бунтовната нога
по родниот кат.

О тешкото! Сега по нашите села
во слобода првпат штом оро ќе сретнам,
зар чудно е - солза да потече врела,
зар чудно е - жалба јас в срце да сетам?!
Од вековно ропство, мој народе, идеш
но носиш ти в срце дар златен и пој.
Пченицата твоја триж плодна ќе биде,
И животот твој!

Автономно право на секој уметник - творец е да има и да пренесува длабоко личен став и импресија , сепак неговата уметност добива на тежина доколку е поблиска до универзалното ... во случајов со Тешкото , Конески според мене е многу далеку од универзалното .

Kornelia
07k_JulK, %14:%Jul
Со гематриска анализа на АДН се доаѓа до најдлабокиот смисол , симболика , на ова оро .


sho velat brojkite koleshke?!

Kornelia
07k_JulK, %14:%Jul
Adana e i grad vo Anadolija!!! Moz ima nekoja vrska ?!

lozanoska
07k_JulK, %14:%Jul
sho velat brojkite koleshke?!
Мош да ја отвориш сината книга ... ќе најдеш и сама :)

miki2311
07k_JulK, %15:%Jul
mozebi i ne smeel da kaze deka pesnata e napisana za oroto na filip. sepak pesnata e napisana vo vremeto na informbiroto, koga i za mala nevnimatelnost se odelo na goli otok.

lozanoska
07k_JulK, %15:%Jul
Песната си е супер , само не го фатила исконското значење на орото ... отишла во друга насока ... е како па да не Конески на Голи Оток .

Eddie_Rebel
07k_JulK, %15:%Jul
Песната си е супер , само не го фатила исконското значење на орото ... отишла во друга насока ... е како па да не Конески на Голи Оток .

Среќа што во тоа време А. Милошоски не бил во влада :)

Kornelia
07k_JulK, %16:%Jul
Мош да ја отвориш сината книга ... ќе најдеш и сама :)

samo taka so mrzi ko mene sho im trebaet visinski pripremi za da sednet kniga da procitaet!!!

Milenko Nedelkovski
07k_JulK, %17:%Jul
Тешкото е оро за маките на маченикот Владе Милчин - Драматург.

lozanoska
07k_JulK, %17:%Jul
А што правиме со Бране Р. ... како да му иде редот .

miki2311
07k_JulK, %17:%Jul
ko sto mi izgleda vlade ke pravi drami po doma i na a1 :):):)

Makedon1
07k_JulK, %18:%Jul
Линк за флимот за Александар Трети Македонски снимен во 1950те, се прикажува прват во 1956 година. Неверојатно е да се гледа колку малку влијание има грчката пропаганда во овај филм во споредба со тој од 2004 година.

http://www.letmewatchthis.ch/watch-68217-Alexander-the-Great

Уживајте.

lozanoska
07k_JulK, %18:%Jul
Овие број на кредитна бараат:confused:

Makedon1
07k_JulK, %18:%Jul
Овие број на кредитна бараат:confused:

Одете подолу на страницата, каде што пишува Alexander the Great Links

Version 1, Version 2 ...., така може да се гледа. Верзија 2 и верзија 4 се супер. Ако бара софтвер за инсталација ке го преземете од

http://www.divx.com/en/software/divx-plus

Milenko Nedelkovski
07k_JulK, %18:%Jul
Чекам понеделник, да видам прес конференција.

lozanoska
07k_JulK, %18:%Jul
Најдов ... фала :)... и имам инсталирано од порано VLC.

Makedon1
07k_JulK, %18:%Jul
Повели и друг пат :).

lozanoska
07k_JulK, %18:%Jul
Чекам понеделник, да видам прес конференција.
Позната е таа игра ... создавање ефект на невиност со излегување во јавност ... така се создава некој вид заштита .

Solid Snake
07k_JulK, %19:%Jul
http://blogatash.files.wordpress.com/2010/01/shtomozhemeniemakedoncitedanauchimeodaleksandarvel iki.pdf

lozanoska
07k_JulK, %19:%Jul
Го имаме овој линк од поодамна ... фала во секој случај .

Аминта
07k_JulK, %00:%Jul
24-07-2011.

samo taka so mrzi ko mene sho im trebaet visinski pripremi za da sednet kniga da procitaet!!!

Зар само за дворење те бидува?

marica
07k_JulK, %00:%Jul
Чекам понеделник, да видам прес конференција.

i na Milcin mu go najdovte krajot :D e alal da vi ei !!!! nema so sega cimer na Velija ne mu begat !?!?!:eek::eek: AMA TO FONDACIJATA KOJ KE JA LAPNIT ??? NOGU PARICA TAMU SE VRTIT DA NERECAM se peglat :D

Kornelia
07k_JulK, %04:%Jul
i na Milcin mu go najdovte krajot :D e alal da vi ei !!!! nema so sega cimer na Velija ne mu begat !?!?!:eek::eek: AMA TO FONDACIJATA KOJ KE JA LAPNIT ??? NOGU PARICA TAMU SE VRTIT DA NERECAM se peglat :D


Zsh mu go najdoa krajot?! Sam si go najde krajot!!!! Ovie samo go fatija Maco!!!

Dr.Feelgood
07k_JulK, %05:%Jul
Zsh mu go najdoa krajot?! Sam si go najde krajot!!!! Ovie samo go fatija Maco!!!

Или го наместија!!;).Баш да видиме дали Ѕинго ќе го лустрираат?!

Borjan Makedonski
07k_JulK, %05:%Jul
Zsh mu go najdoa krajot?! Sam si go najde krajot!!!! Ovie samo go fatija Maco!!!

Од тоа што го слушам, а го слушам од луѓе што го познаваат "Владе", сознанието дека е кодош, неговата генерација го има од 1968 година.

Тоа значи дека не е од значење што "Владе" ќе биде демаскиран како кодош.

Демаскирањето на "Владе" е битно за Македонија да види кои се луѓето што се зад обидите за анихилирање на македонското национално битие, а истите тие се и во темелите на СДСМ и на владеењето на БЦ.

Dr.Feelgood
07k_JulK, %05:%Jul
Тешкото е оро за маките на маченикот Владе Милчин - Драматург.

Тешкото е оро за маките на маченикот Никола Груевски-Гвујо.Сега само колку ли го мачат маките како да си го обели образот на тие што им ветуваше дека хашките случаи нема да се помилуваат:)

Dr.Feelgood
07k_JulK, %05:%Jul
Од тоа што го слушам, а го слушам од луѓе што го познаваат "Владе", сознанието дека е кодош, неговата генерација го има од 1968 година.

Тоа значи дека не е од значење што "Владе" ќе биде демаскиран како кодош.

Демаскирањето на "Владе" е битно за Македонија да види кои се луѓето што се зад обидите за анихилирање на македонското национално битие, а истите тие се и во темелите на СДСМ и на владеењето на БЦ.

Да беше само проблемот Сдсм и Бранко Црвенковски досега Шведска ќе бевме.Видовме Вмро колку се грижи за македонските национални интереси пред неколку дена;).За удобна 4 годишна фотеља тотално го понижи својот народ и му го ставија газот на рендање.Така да немојте да се просеравате само со Сдсм и Бранко Црвенковски.Погледајте и во другите табори малку.

lozanoska
07k_JulK, %06:%Jul
Од тоа што го слушам, а го слушам од луѓе што го познаваат "Владе", сознанието дека е кодош, неговата генерација го има од 1968 година.

Тоа значи дека не е од значење што "Владе" ќе биде демаскиран како кодош.

Демаскирањето на "Владе" е битно за Македонија да види кои се луѓето што се зад обидите за анихилирање на македонското национално битие, а истите тие се и во темелите на СДСМ и на владеењето на БЦ.

+1 со едно можеби небитно појаснување - врбуван по студентските протести 1968 (чисто заради тоа да се види како функционирале службите -секој кодош „фатен“ во нешто ) .

Borjan Makedonski
07k_JulK, %06:%Jul
+1 со едно можеби небитно појаснување - врбуван по студентските протести 1968 (чисто заради тоа да се види како функционирале службите -секој кодош „фатен“ во нешто ) .

Протестите (1968) никогаш не се реализирале, а "Владе" е тој што ги накодошил студентите па третиот ден на организирањето интервенирала удба.

Оние што го познаваат претпоставуваат дека неговата приказна ќе почне со обвинување дека Јаков Лазаревски наредил негов прогон, а ВМРО ја спроведува конечната егзекуција.

lozanoska
07k_JulK, %06:%Jul
Така некако оди приказната ... не сакав да ја „тенчам“ премногу .:)

miki2311
07k_JulK, %13:%Jul
i tatko mu na vlade bil covek na udba i kos.

Kornelia
07k_JulK, %14:%Jul
Или го наместија!!;).Баш да видиме дали Ѕинго ќе го лустрираат?!


Da te namestat znaci da te obvinat za neshto za koe ne si kriv....odnosno da ti izmontiraat slucaj.........Ti stvarno mislish deka ovoj e cist po vaprosot za kodoshenje?! ........ Pa glej mu ponashanje kaj Milenko u emisija, kade temperot mu izleze od kontrola i zasija u celiot svoj "glamur"........ne ti treba ni kratok ***s po psihologija za da vidish shto pravi maliot Vlade na test po matematika vo prvo oddelenie koga go zdogleduva Stojance od vtora klupa sredni red kako dzirka vo dlankata..........Vlade vo toj moment ripa i kreshti "Ucitelke ucitelke Stojance prepishuva, Stojance prepishuva!!!!!.....i da ne ti ja raskazuvam scenata do kraj....iako e isto iusklucitelno vazen momentot da se opishe izrazot na Vladevoto lice koga biva pogalen po bushavoto glavce od Ucitelkata za negoviot podvig na lovenje neposlushnici....onoj poznat izraz na "Videte me, mene taa sega najmnogu me saka!!!"

Serdar von Makedon
07k_JulK, %15:%Jul
A be sho si troshite vreme, mili moi :)

Dedo Kodosh
Tatko Kodosh
Majka Radodajka...

I sekoj svojot tabor si go brani...

Borjan Makedonski
07k_JulK, %16:%Jul
Дали е возможен вулгарен примитивизам без приглупост?
Јас мислам не.

Kornelia
07k_JulK, %16:%Jul
Mene "Vladeviot opus" kako kodosh mnogu mnogu i ne me zanima........ama mnogu me zanima i sakam da ima istraga i razreshnica....oti neli krivicni ne zastaruvaat ........deshavkata so samoubistvata vo sektata Crna Ruza tesno personalno povrzana so eden putujuci teatar cij boss beshe Vlade........cisto za da se rascistat shpekulaciite!!

Borjan Makedonski
07k_JulK, %19:%Jul
Mene "Vladeviot opus" kako kodosh mnogu mnogu i ne me zanima........ama mnogu me zanima i sakam da ima istraga i razreshnica....oti neli krivicni ne zastaruvaat ........deshavkata so samoubistvata vo sektata Crna Ruza tesno personalno povrzana so eden putujuci teatar cij boss beshe Vlade........cisto za da se rascistat shpekulaciite!!

"Опусот" на секој кодош е ист. Ги кодоши попаметните и поталентираните од него, а како награда го именуваат на декански, професорски, директорски, судиски и сите други функции на кои се именуваат неталентираните слуги на власта за да ги гушат оние талентираните кои ги кодошеле. Кодошот ги мрази жртвите на неговото кодошење затоа што не успева да им го одземе талентот, а талентот оди со самочувствие кое неталентираниот и професионално неуспешен кодош го нема, па тие кодошените иако се антидржавен елемент во очите на кодошот, биваат респектирани од светот kako и од своите сонародници.

Моментот на обелодоување на ноторната вистина за кодошкиот живот и кариера на "Драматург" е одбран како би се амортизирал македонскиот срам за најсрамната одлука на собранието. Тој срам не ја намалува бедата на личноста на "Драматург" но покажува дека ДПМНЕ ги ставил во сопствена служба не само удбашките структури создавани во текот на 60 години, туку ги прифатил и нивните методи. Набргу наместо тие структури да се во служба на ДПМНЕ, ДПМНЕ ќе биде во нивна служба. Многумина мислат дека тоа"набргу" се случува "сега".

Моето размислување, препорака и предупредување е: или ДПМНЕ ќе стане достојно за ВМРО или ќе заврши како "Драматург" и неговата компанија!

Kornelia
07k_JulK, %01:%Jul
"Опусот" на секој кодош е ист. Ги кодоши попаметните и поталентираните од него, а како награда го именуваат на декански, професорски, директорски, судиски и сите други функции на кои се именуваат неталентираните слуги на власта за да ги гушат оние талентираните кои ги кодошеле. Кодошот ги мрази жртвите на неговото кодошење затоа што не успева да им го одземе талентот, а талентот оди со самочувствие кое неталентираниот и професионално неуспешен кодош го нема, па тие кодошените иако се антидржавен елемент во очите на кодошот, биваат респектирани од светот kako и од своите сонародници.

Моментот на обелодоување на ноторната вистина за кодошкиот живот и кариера на "Драматург" е одбран како би се амортизирал македонскиот срам за најсрамната одлука на собранието. Тој срам не ја намалува бедата на личноста на "Драматург" но покажува дека ДПМНЕ ги ставил во сопствена служба не само удбашките структури создавани во текот на 60 години, туку ги прифатил и нивните методи. Набргу наместо тие структури да се во служба на ДПМНЕ, ДПМНЕ ќе биде во нивна служба. Многумина мислат дека тоа"набргу" се случува "сега".

Моето размислување, препорака и предупредување е: или ДПМНЕ ќе стане достојно за ВМРО или ќе заврши како "Драматург" и неговата компанија!


Elem....TOA!!!!

Kornelia
07k_JulK, %01:%Jul
Jas se nadevam na prvoto a se plasham deka ke se sluci vtoroto!!

Kodoshkiot opus bil poznat odamna.......taka da tajmingot e jasen vo odnos na pricinite i posledicite koi se planirani

Kodoshkiot opus i na Ali Riza e poznat......ama ushte ne mu doshol tajmingot li?!

VMRO DPMNE trebashe da se izdigne nad ovaa kakafonija, neli?!

Koga na narodot mu se odzima nadezta........edinstvenoto shto ostanuva e crno.........

Borjan Makedonski
07k_JulK, %06:%Jul
Koga na narodot mu se odzima nadezta........edinstvenoto shto ostanuva e crno.........

ВМРО е влезен во состојба заради која СДСМ ја загуби власта и никогаш нема да ја поврати. Ја потценува интелигенцијата на народот!

Milenko Nedelkovski
07k_JulK, %07:%Jul
Протестите (1968) никогаш не се реализирале, а "Владе" е тој што ги накодошил студентите па третиот ден на организирањето интервенирала удба.

Оние што го познаваат претпоставуваат дека неговата приказна ќе почне со обвинување дека Јаков Лазаревски наредил негов прогон, а ВМРО ја спроведува конечната егзекуција.

Тој киднал уште истиот ден. Односно татко му Илија дошол во Белград да го “спасува„ сунот од заблуденост. Илија бил бугарски и југословенски тастер.
Има сведоци од 1968, на пример Благоја Самаковски.

miki2311
07k_JulK, %14:%Jul
a sin mu naprednal, on e i grcki spiun :)

lozanoska
07k_JulK, %16:%Jul
Шефе може повеќе иформации за активностите на Владо Павлов и екипата околу Гари... за кралскиот град за кој постојат индиции дека потекнува Олимпија .

Red Stefan
07k_JulK, %17:%Jul
Шефе може повеќе иформации за активностите на Владо Павлов и екипата околу Гари... за кралскиот град за кој постојат индиции дека потекнува Олимпија .
Одкаде пак Гари во Епир, или Илирка сметаат дека е?

Serdar von Makedon
07k_JulK, %18:%Jul
sinokja imashe igra0rci koi igraa vo chest na rodendenot na Aleksandar III Makedonski

oficijalna manifestacija... vo Ohrid...

imashe i gosti od Polska, Avstralija, i drugi drzhavi (gosti - uchesnici)

ma ubaini :)

koga emisijava na mrezata? (internet)

Kornelia
07k_JulK, %18:%Jul
Одкаде пак Гари во Епир, или Илирка сметаат дека е?

Mijacijata e vo Epir....Epirci se Iliri i Sloveni......Sloveni se Anticki Makedonci....verojatno i Ilirite se Anticki Makedonci (moe mislenje)......Vlasite se definitovno po moe Anticki Makedonci.....

e


AMA GEGITE NE SE ILIRI .......Toskite moz da se....Hrvatite se Iliri......Dalmatite se Iliri.......Slovencite se Vedeti i Iliri....itn...itn

a NA BALKANSKIOT POLUOSTROV GEGITE GI PRAVAT SITE PROBLEMI


ee.... Olimpija e Epirka Ilirka.....zatoa Gegite vikaat deka Ace e shiptar......a Ace e pola makedonce pola epirec.....epirec mijak e i Skenderbeg...ama Gegite mislat deka epirec=ilir od shto sleduva Skenderbeg e shiptar

Kornelia
07k_JulK, %18:%Jul
Inace doznav deka Olimpija mu rekla na Alekso deka Filip ne mu e tatko tuku nekoj drug...ne zapomniv........ama Alekso ne poveruval

Kornelia
07k_JulK, %18:%Jul
Suma sumarum.......Gegite se dojdenite od Kavkaz ....i Garcite se dojdenci i tatarite se dojdenci.....problemite i denes na Balkanot poteknuvaat od dojdencite...elanite a ne od endopite

Senna
07k_JulK, %18:%Jul
Иначе сега ми кажа едно другарче дека во Грција некои македонски манекенки кои заминале таму да снимаат фотосесија, се степале со тројца грци заради проблемот со името :) Go girls, go!!! :D

Kornelia
07k_JulK, %18:%Jul
I drugo doznav....deka Putin rekol oti e siguren deka Rusite ne se endopi na teritoriite kade se denes i oti e siguren deka se dojdeni od nekade.......vo tek e istrazuvanje aktivno od kade se toa dojdeni Rusite , a po naredba na Putin

Voedno site vo okolinata cepkaat i istrazuvaat vo smisla na korenite mnogu poaktivno od bilo koga (Srbi, Crnogorci, Hrvati, Bugari, Slovenci.....)

Grujo gi zarazi so antikata ili neshto drugo e vo prashanje?!

Kornelia
07k_JulK, %18:%Jul
Иначе сега ми кажа едно другарче дека во Грција некои македонски манекенки кои заминале таму да снимаат фотосесија, се степале со тројца грци заради проблемот со името :) Go girls, go!!! :D

Makedonsko chupe!!!! I jas velam go girls go!!! Nemaet mazi da gi soprat....to treba da se iskoristi!!!

Senna
07k_JulK, %18:%Jul
I drugo doznav....deka Putin rekol oti e siguren deka Rusite ne se endopi na teritoriite kade se denes i oti e siguren deka se dojdeni od nekade.......vo tek e istrazuvanje aktivno od kade se toa dojdeni Rusite , a po naredba na Putin

Voedno site vo okolinata cepkaat i istrazuvaat vo smisla na korenite mnogu poaktivno od bilo koga (Srbi, Crnogorci, Hrvati, Bugari, Slovenci.....)

Grujo gi zarazi so antikata ili neshto drugo e vo prashanje?!

Не го исклучувам тоа, но тоа е премногу едноставна причина за во еден комплексен политички свет. До сега парите го вртеа светот, а се останато се игнорираше или пак се ставаше под тепих. Да не се спрема сега нешто на глобален план, нешто што Мирка го најави кај Јанко пред некое време? Доколку е ДА, дали во контекст на тоа може да се стави и откривањето на локацијата на гробот на Александар?

Kornelia
07k_JulK, %18:%Jul
Verojatno.....pa sega site ke sakaat da se doblizat do antickite makedonci......vo toj kontekst ama ic nema da ni dozvolat da bideme i oficijalno nivni naslednici....ke se razvodni....site ke bidat naslednici na Antickite na Alekso....so toa se gubi osnovata za imeto....se se relativizira i nie ke mora da si najdeme novo ime....kako shto i drugite iako i tie nivni naslednici imaat drugo ime

lozanoska
07k_JulK, %18:%Jul
Павлов изјавил дека се знае локацијата на гробот на Аце .

Senna
07k_JulK, %18:%Jul
Verojatno.....pa sega site ke sakaat da se doblizat do antickite makedonci......vo toj kontekst ama ic nema da ni dozvolat da bideme i oficijalno nivni naslednici....ke se razvodni....site ke bidat naslednici na Antickite na Alekso....so toa se gubi osnovata za imeto....se se relativizira i nie ke mora da si najdeme novo ime....kako shto i drugite iako i tie nivni naslednici imaat drugo ime

Па не би рекол ... доколку ова со корените е точно, јас мислам дека сега сите ќе си го најдат своето вистинско потекло, ќе си станат горди на своите гени, освојувањата и миграциите на својот народ, нема повеќе да се китат со туѓи перја, ќе паднат маските. Не верувам дека многу ќе смени на политички и економски план, но ќе се испише онаа новата историја на светот. Досега победникот ја испишуваа историјата, отсега фактите ќе го прават тоа, што е и правилно.

Makedon1
07k_JulK, %18:%Jul
Ако гробот на Александар Трети Македонски се наоѓа на нашава територија, мислам во овие граници на денешна Република Македонија нема да ни можат ништо по легален пат, единствно со некој вид екстремна војна ако пробаат така ако можат нешто да постигнат.

Senna
07k_JulK, %19:%Jul
Павлов изјавил дека се знае локацијата на гробот на Аце .

Државниот врв ја знае локацијата на Аце.

lozanoska
07k_JulK, %19:%Jul
Па сите горе долу ја знаеме .

Kornelia
07k_JulK, %19:%Jul
ja ne ja znam....ama mislam deka e kaj Gavolski dzid

Kornelia
07k_JulK, %19:%Jul
Ако гробот на Александар Трети Македонски се наоѓа на нашава територија, мислам во овие граници на денешна Република Македонија нема да ни можат ништо по легален пат, единствно со некој вид екстремна војна ако пробаат така ако можат нешто да постигнат.

A shto ima vrska grobot so celovitosta na teritorijata?

lozanoska
07k_JulK, %19:%Jul
повеќе на Исток

Senna
07k_JulK, %19:%Jul
Па сите горе долу ја знаеме .

Ама некако ми остава впечаток дека овие имаат влезено во гробницата, го имаат видено со свои очи ... инаку Паско не би лупал без основа во документарец наменет за „надвор“ дека, цитирам: „... гробот на Александар е овде, во Македонија, но ние не можеме да го откриеме бидејќи ќе настане војна. Гробот ќе го откриеме тогаш кога светот ќе биде подготвен за тоа ...“

Kornelia
07k_JulK, %19:%Jul
Државниот врв ја знае локацијата на Аце.

Aj da ne se lazeme.........lokacijata moz da kaze deka ja znae onoj shto go videl sarkofagot i procital Alekso na nego!!! Se drugo se pretpostavki!!!

A do sega nikoj ne go videl sarkofagot oti koj ke go vidi/najde a ne e izbraniot nema da izleze od dupkata kaj shto e sarkofagot......toa e predanieto!!

A koj e izbraniot?! Roden li e?!

lozanoska
07k_JulK, %19:%Jul
Државниот врв ја знае локацијата на Аце.
И што се дреме по тој в’прос

Senna
07k_JulK, %19:%Jul
Јас мислам дека е некаде на Беласица. Не само Донски, туку и други луѓе ми кажуваат дека таму во последно време се случуваат необични работи, како на пример зачестени воени патроли, легитимирање и испитување на затекнатите лица и сл.

Kornelia
07k_JulK, %19:%Jul
Ама некако ми остава впечаток дека овие имаат влезено во гробницата, го имаат видено со свои очи ... инаку Паско не би лупал без основа во документарец наменет за „надвор“ дека, цитирам: „... гробот на Александар е овде, во Македонија, но ние не можеме да го откриеме бидејќи ќе настане војна. Гробот ќе го откриеме тогаш кога светот ќе биде подготвен за тоа ...“


Nema logika!!! Pasko namerno toa go ima kazano bez osnova odnosno na baza na pretpostavki!!

Ako otkrivanjeto na grobot e vo nasha korist.......a go znaeme kaj e....do sega ke go otkriea/kazea.....kakva vojna kakvi bakraci.......za shto vojna?....za grobot?!...ma dajte bre luge

lozanoska
07k_JulK, %19:%Jul
А тие браманите з’ш се дојдени со Павлов

Senna
07k_JulK, %19:%Jul
Aj da ne se lazeme.........lokacijata moz da kaze deka ja znae onoj shto go videl sarkofagot i procital Alekso na nego!!! Se drugo se pretpostavki!!!

A do sega nikoj ne go videl sarkofagot oti koj ke go vidi/najde a ne e izbraniot nema da izleze od dupkata kaj shto e sarkofagot......toa e predanieto!!

A koj e izbraniot?! Roden li e?!

Ако се сеќаваш, и за гробот на Тутанкамон велеа дека може да го види само оној кој е избран, па ене еден куп египтолози влегоа во гробницата, го испитаа, пуштија фотографии, снимија документарец па ништо не се случи.

Kornelia
07k_JulK, %19:%Jul
Јас мислам дека е некаде на Беласица. Не само Донски, туку и други луѓе ми кажуваат дека таму во последно време се случуваат необични работи, како на пример зачестени воени патроли, легитимирање и испитување на затекнатите лица и сл.


Belasica vo sebe cuva mnogu koski na luge od ekspedicii razno razni koi trgnale ko Indijana Dzons da go najdat GRALOT

Kornelia
07k_JulK, %19:%Jul
Ако се сеќаваш, и за гробот на Тутанкамон велеа дека може да го види само оној кој е избран, па ене еден куп египтолози влегоа во гробницата, го испитаа, пуштија фотографии, снимија документарец па ништо не се случи.

moz si u pravo i ti za ova.........ama pa sho deka go otkrija Tutan?! Nich!!! Tresla se gora rodio se mish

Red Stefan
07k_JulK, %19:%Jul
Радио Илинден Интервју со Владо Павлов 1 DEL
Радио Илинден Интервју со Владо Павлов 2 DEL

(http://www.youtube.com/watch?v=va_kjkV5d7c&feature=player_embedded)

Kornelia
07k_JulK, %19:%Jul
А тие браманите з’ш се дојдени со Павлов

ovie bramani? (http://en.wikipedia.org/wiki/Brahman)

Senna
07k_JulK, %19:%Jul
Nema logika!!! Pasko namerno toa go ima kazano bez osnova odnosno na baza na pretpostavki!!

Ako otkrivanjeto na grobot e vo nasha korist.......a go znaeme kaj e....do sega ke go otkriea/kazea.....kakva vojna kakvi bakraci.......za shto vojna?....za grobot?!...ma dajte bre luge

А што мислиш, како ќе го поднесеа тоа НАТО, ЕУ и одредени земји кои својата историја ја базираа на спинувана слика од минатото? На пример оној документарецот на National Geographic каде што велат дека гробот на Аце бил некаде во Александрија, дека овој дел каде што ние денес живееме бил грчки и сл ... на Европа и одговара таа историја, и врз база на тоа прават тешки политики и пари. И сега некоја си земјичка Македонија да и го поремети системот на функционирање и да ја раскара меѓусебе, а недај боже и со Америте и Русите ... тоа е основата за војната.

Kornelia
07k_JulK, %19:%Jul
Vlado veli deka sme nie PAJONCI......shto kato Lubco!!

Makedon1
07k_JulK, %19:%Jul
A shto ima vrska grobot so celovitosta na teritorijata?

Па ако си го најдат Грците во нашата Егејска Македонија нивната пропаганда ке добие таква сила што за нас ке биде уште потешко. Но, штом Грците до сега не нашле ништо, а сигурно ја прекопале цела територија до кај што било можни и не можно, останува впечатокот дека Александар е закопан тука кај нас, и уште подобро е што постојат претпоставки во кој дел би можело да се наоѓа неговата гробница.

Јас мислам ако успееме да откриеме една пирамида се друго ке е полесно.

Kornelia
07k_JulK, %19:%Jul
А што мислиш, како ќе го поднесеа тоа НАТО, ЕУ и одредени земји кои својата историја ја базираа на спинувана слика од минатото? На пример оној документарецот на National Geographic каде што велат дека гробот на Аце бил некаде во Александрија, дека овој дел каде што ние денес живееме бил грчки и сл ... на Европа и одговара таа историја, и врз база на тоа прават тешки политики и пари. И сега некоја си земјичка Македонија да и го поремети системот на функционирање и да ја раскара меѓусебе, а недај боже и со Америте и Русите ... тоа е основата за војната.

A demek kaj grobot e knizeto vo koe e zapishana vistinata za toa koj shto e i od kaj e?

Kaj grobot ima sarkofag i eventualno nekoi nadprirodni deshavki, koi eventualno ke pokazat deka Alekso e od onie od druga dimenzija.....za koi ne ni kazuvaat ovie crvive svetski......samo tuka ja gledam pricinata za vojna.......ama nejse......Aco gradel nekoi porti i poslednite sho gi naprail gi srushil....ednata e vo zalivot IDN......onamu kade kao se pojavuvaat somaliskite pirati i za da se odbrani crvliviot svet od niv ( a tie vo kajcinja se vozat po moreno) ispratija site voeni brodovi i floti!!! Flota li treba za kajcinjata?! I toa flota na site?! Kina Rusija Indija USA Evropskive zemji Japan....site se tamu so celi floti!!! Za piratite li?!

Senna
07k_JulK, %19:%Jul
Па ако си го најдат Грците во нашата Егејска Македонија нивната пропаганда ке добие таква сила што за нас ке биде уште потешко. Но, штом Грците до сега не нашле ништо, а сигурно ја прекопале цела територија до кај што било можни и не можно, останува впечатокот дека Александар е закопан тука кај нас, и уште подобро е што постојат претпоставки во кој дел би можело да се наоѓа неговата гробница.

Јас мислам ако успееме да откриеме една пирамида се друго ке е полесно.

Точно, доколку гробот навистина беше на грчката страна, досега милион пати ќе го откриеа и со тоа ќе ја зајакнеа моменталната политичка состојба на државата, на Европа, а нас дебело ќе ни ја затнеа муцката. Но не се случи тоа.

Kornelia
07k_JulK, %19:%Jul
Па ако си го најдат Грците во нашата Егејска Македонија нивната пропаганда ке добие таква сила што за нас ке биде уште потешко. Но, штом Грците до сега не нашле ништо, а сигурно ја прекопале цела територија до кај што било можни и не можно, останува впечатокот дека Александар е закопан тука кај нас, и уште подобро е што постојат претпоставки во кој дел би можело да се наоѓа неговата гробница.

Јас мислам ако успееме да откриеме една пирамида се друго ке е полесно.

Ama grobot zoshto bi gi smenil granicite?

Kornelia
07k_JulK, %19:%Jul
Точно, доколку гробот навистина беше на грчката страна, досега милион пати ќе го откриеа и со тоа ќе ја зајакнеа моменталната политичка состојба на државата, на Европа, а нас дебело ќе ни ја затнеа муцката. Но не се случи тоа.

Isto vazi i dokolku grobot e kaj nas!!

Senna
07k_JulK, %19:%Jul
Ama grobot zoshto bi gi smenil granicite?

Хм, јас не мислам дека ќе ги промени границите.

Senna
07k_JulK, %19:%Jul
Isto vazi i dokolku grobot e kaj nas!!

Па јас мислам дека Македонија полека се подготвува за тоа. Под полека, подразбирам период од 20-30 години. Но немора да значи дека ќе се случи и многу порано од тоа. Од овие 5 години, од Грујо научив дека тој ништо не прави без дебела основа, или пак на база на непотврдена испишана историја. Сета оваа антиквизација некако ме тера да мислам на тоа. Дека еден ден ќе се обелодени локацијата.

Kornelia
07k_JulK, %19:%Jul
Ako i ima shansa grobot na Aceta da e vo deneshna Grcija toa e vo Egejska Makedonija za koja nie vikame i taka e....deka Grcite prv pat ja imaat od 1913 godina....znaci pak po nashe mu doaga

Makedon1
07k_JulK, %19:%Jul
Пронаоѓањето на гробот најпрвин ке биде еден печат на се досега што се кажуваше, потврда на испитувања истражувања од видот на истражувањата на ИГЕНЕА, шамар за сите тука што тресат глупости што сакаат да не направат нешто што не сме, кошмар за сите Грчки пропаганди и пораз политички за сите големи сили кои замижуваа пред вистината и не тераа да си го смениме името и идентитетот. А границите одма не верувам дека ке се сменат, можеби во подалечна иднина.

Senna
07k_JulK, %19:%Jul
Ako i ima shansa grobot na Aceta da e vo deneshna Grcija toa e vo Egejska Makedonija za koja nie vikame i taka e....deka Grcite prv pat ja imaat od 1913 godina....znaci pak po nashe mu doaga

Сеуште немам да понудам аргументи, моментално читам некои работи за моменталната политика на Грција од аспект на проблемот со името, но судејќи според тоа како се одвиваат работите во последниве 20 години, се ми алудира дека Грција нема ниту Г од гробот на Аце, ниту А од античка Македонија ... инаку зошто би трошела енормна сума на пари за прогрчки пропаганди во Македонија, платеници за режирање на немири, атентат, поткупување на цели медиуми ... кога можат кратко и јасно да го решат проблемот. Очигледно не е така. Очигледно е дека друго нив ги мачи. Нешто што се наоѓа на наша територија и кое ние го поседуваме.

lozanoska
07k_JulK, %21:%Jul
I drugo doznav....deka Putin rekol oti e siguren deka Rusite ne se endopi na teritoriite kade se denes i oti e siguren deka se dojdeni od nekade.......vo tek e istrazuvanje aktivno od kade se toa dojdeni Rusite , a po naredba na Putin

Voedno site vo okolinata cepkaat i istrazuvaat vo smisla na korenite mnogu poaktivno od bilo koga (Srbi, Crnogorci, Hrvati, Bugari, Slovenci.....)

Grujo gi zarazi so antikata ili neshto drugo e vo prashanje?!

Во прашање е дека сите сакаат да се качат на кочијата ... ама немојт така ... само по заслуга :)

Senna
07k_JulK, %21:%Jul
Што се однесува на националното прашање, мислам дека во наредните 10 години светот ќе си дојде на своето, сите држави кои имаат проблем со признавањето ќе бидат признаетни и од тој аспект се ќе се стабилизира. Следува нова ера, нов поредок. Овој начин на правење пари на база на националноста истече. Големците смислиле нов начин како да прават пари. Се апсат светски влијателни личности (Мердок), се затвораат влијателни медиуми, Русите се вратија на сила, но со нови цели за разлика од претходните, Кина растура на светскиот пазар, САД си заминаа од Авганистан, а планираат да се повлекуваат и од Ирак, и да се ориентираат кон Азија ... све невообичаени настани за релативно краток период ... Останува да видиме дали овој нов начин ќе донесе добро или пак уште толку ќе ја влоши состојбата во светот ...

Borjan Makedonski
07k_JulK, %22:%Jul
Inace doznav deka Olimpija mu rekla na Alekso deka Filip ne mu e tatko tuku nekoj drug...ne zapomniv........ama Alekso ne poveruval

Олимпиа тврдела дека Зевс му е татко. Александар отишол во пророчиштето во Шива-Египет за да го постави тоа прашање и пророчиштето, т.е. свештениците го дочекале ословувајќи го како син на Амон (Зевс). Ова го убедило Александар дека има божјо поткло и дека е равен и достоен на Херкулес како негов предок по крв.

Каде е гробот? Веројатно во Египет!

Не сум го видел за да тврдам, но Птоломеј го однел во Египет и таму бил се до времето на Рим. Римските цезари оделе да му оддадат почит. Кој и зошто би го донел телото во Македонија во период кога македонското царство било непостоечко

Kornelia
07k_JulK, %23:%Jul
Олимпиа тврдела дека Зевс му е татко. Александар отишол во пророчиштето во Шива-Египет за да го постави тоа прашање и пророчиштето му одговорило дека е син на Зевс.

Ili originalno богот ЅЕВС....од Ѕе...она Ѕе што му го велиме на бебето кога си играме со него а значи „види!!!„

:)

Kornelia
07k_JulK, %23:%Jul
Tajniot plan koj veke ne e taen pomeg'u Srbija i Grcija za podelba na Makedonija ne ja vklucuva pretpostavenata lokacija na grobot na Ace vo grckiot del!! Cudno!!

Ako grobot na Ace otkriva nekakva vistina....a vistinata ne e na Grcka strana....togash sekoj normalen grk bi ja kriel lokacijata....bi navival da ne se otkrie!!

I....ako Ace nash golem maz....bil just a human with talents.....negovata grobnica bi bila samo dobra turisticka atrakcija....no more no less.....grobnicata na Acko bi bila poveke od toa i bi predizvikala vojni samo ako Acko ne bil just a human with talents

Jas pred poveke godini cuv deka kaj belasica e zaginata grcka ekspedicija koja go barala grobot....vlegla vo nekoi tuneli i ne izlegla......ili barem ne ja videle deka izlegla....i deka Belasica region e od prvoto stapnuvanje na stranska cizma vo Mk po 90 godina (misii ova ona) postojano posetuvana od niv....se nekoj se shunja tamu...

Kornelia
07k_JulK, %23:%Jul
Se veruva deka postoele dva sarkofaga....edniot vistinit edniot lazen........vistinskiot Ptolomej go donel vo Makedonija po naredba na Olimpija....lazniot zavrshil vo Egipet i na nego se poklonuvale......however.......i ova da ne e tocno......kaj se sega moshtite na Ace......i shto se tie tolku vazni?!

Kornelia
07k_JulK, %23:%Jul
Druga interesna stvar koja ja cuv denovive e deka rodendenot na Ace e na 23 Juli po edniot kalendar ili 2ri Avgust po drugiot kalendar.......i poshto imam kalendarce versko doma proveriv....yes ....23 juli i 2ri avgust e eden ist den Sv.ilija.....onoj shto go nosi oginot na kocija vodena od 4 bika ili konji...... helios vo antikata .....Ilija gromovnikot ....selskata slava vo seloto na ednite moi predci koga ne pominuvashe nitu eden 2ri Avgust a da ne drmne grom vo loznicata vo dvorot i da ja stori pepel

lozanoska
07k_JulK, %23:%Jul
Имам чуено дека синодот на МПЦ - ОА знае за локацијата ... се договориле да молчат .
Исто и дека експедиција на четворица Пољаци ја изела темнината .

Kornelia
07k_JulK, %23:%Jul
Grcive za koi mi kazaa vo Pehcevo-berovo broela 12-15 clena.......pak moeto logicno prashanje beshe ...ako bila tolkavanekoj ke zucnel za ova....ako ne mediumi togash familiite nivni

Taka da neshto ne gi fakam za seriozni

NikolaSK
07k_JulK, %01:%Jul
http://www.iluzionist.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=209%3A----&catid=29%3A-a-&Itemid=97&fb_ref=.Tik2wtpdWjJ.like&fb_source=profile_oneline

Вести немам гледано цел ден, а сега што проверив на нивните официјални портали нигде ја нема оваа вест така да незнам дали е ултра фреш или ултра фејк. Утре е денот на утврдување, а се надевам 2ри август ќе го прославиме сите како ГОРДИ МАКЕДОНЦИ!

BTW: Сакам Александар Донски да го видам на вонредна емисија во петок на оваа тема!

lozanoska
07k_JulK, %07:%Jul
Стара лага е ова Никола:)

Senna
07k_JulK, %08:%Jul
Не сум го видел за да тврдам, но Птоломеј го однел во Египет и таму бил се до времето на Рим. Римските цезари оделе да му оддадат почит. Кој и зошто би го донел телото во Македонија во период кога македонското царство било непостоечко

Знаеш како било признато Христијанството во светот? Некој си Римски император кој крвно се залагал за непостоење на Христијанството, цела недела го мачел еден ист кошмар ... истиот сон секоја вечер ... во сонот му се јавувале светци дека морал да ги признае Христијаните инаку целиот негов народ ќе ги покоси чума, а истиот тој народ во знак на револт поради тоа што неможе да ги заштити, ќе го распнат императорот, т.е. него, на колец. И овој веќе неможел да издржи и ги признал Христијаните. Од тогаш па до сега Христијанството е религија како и сите останати во светот.

Порано носеле важни одлуки врз основа на соништа и предвидувања. Зошто не мислиш дека и пренесувањето на саргофагот е дел од тие одлуки?

Kornelia
07k_JulK, %15:%Jul
Vlado Pavlov

Milenko Nedelkovski poradi ogromnoto znaenje i za drugata reportaza povrzana os gradot Kocani i odredeni grobnici spored nego i Tentov mu dostavuvame uste eden moj tekst za da ne s eizgubi istiot ,,kopijac na istrazuvacka dejnost nasa ,,Uzivaj Milenko , samo nase prasanje e dali ovde Aleksandar Makedosnki ke go pravite Gavol .
Вистината за Бела (Пела)македонската кралска престолнина.Александар Македонски е роден во неа.

Кралска престолнина Бела со македонскиот дворец Пехарник Бела ,древен град во Македонија, престолнината на Филип Македонецот и родното место на неговиот син најславенниот од славните македонци Бела е стара престолнина на Македонија.Урнатините се на една височинка налегната кон запад и кон езерата што ја опкрожуваат .Први кои го разурнале главниот град на Филип биле Галите,пред Римјаните. ,,Кај гробиштата има земјена галерија со отвор свртен кон јужната страна.Оваа галерија со должина од триесет стапала и широчина од седум стапала ,води кон две сали со четвртаста форма. Има и други галерии? Римскиот историчар Ливиус или Тит Ливиј (56 год.п.н.е. до 17 год. п.н.е.) во своето дело ,,Декади, една Историја на Рим,, (од 140 глави сочувани се 35).

Во една од сочуваните глави наведува: ,,Го преместуваа кралскиот дворец Пела на еден вештачки, со ѕидини опкружен остров, што се навоѓал во мочуриштето, кое било блиску до градот,,. Набљудуван од далеку островот изгледал дека е поврзан со градот, меѓутоа всушност бил ооделен од градот со една преместена река. Значи, Римјаните намерно го занемериле овој град за да не будат сеќавања на големите македонски кралеви. Се согласуваме дека Бела е град во денешна Македонија во областа Ематија, што Филип Македонски го избрал за престолнина. Александар трети Македонски се родил во него. Еве што пишува таканаречениот татко на Историјата, Халикарнишанин Херодот, во своето дело: ,,Херодова,Историја,,. ,,Од моето време до Тројанската војна има најмногу осумстотини години,од моето време до Дионис, синот на Кадмовата ќерка Самела, има илјада и шестотини години,,. Дионис, запишан во многу истории како најславен и најголем освојувач, живеел и творел приближно пред повеќе од четири илјади год. п.н.е. Тој имал син по име Македон, кого по враќање од Медија го поставил за крал на Тракија областа Ематија,од порано Арг (Паонија), и по кого подоцна своето пошироко кралство го нарекува Македонија. Поаѓајки од овој податок може да се заклучи откога потекнува името на Македеонија и колку време го носи тоа име, како и дека пред тоа народот бил и останал со исконско потекло од родоначалникот Илја. Наведеното нека послужи како вовед во она што значи ориентација за времето во кои настаните подоцна добиваат свои димензии.

Први кои го разурнале главниот град на Филип биле Галите пред Римјаните, оставајќи ги урнатините на Пела на една височинка налегната кон запад и водата што ја опкружува. Престолнината Бела денес ова здружение на граѓани ја лоцира во градот Кочани, град во источна Македонија на локалитетот Лукубија. За до докажиме дали се во право треба да се предизвикаат денес институциите и заедно со нив да го доистражат овој голем локалитет во градот Кочани- источна Македонија. Основа на ова истажување би требало да биде изворот Пела. Кога сме кај изворите да напомениме дека на места каде има извор на чиста и студена вода, местото било заштитувано со изградба на пагански храм, бидејки водата претставува плодност, изобилство, живот; додека недостигот на вода значи глад, пустош, смрт. Ваквото драгоцено богатство се препишува на народното верување за посебна дарежливост на боговите, биле поди- гнати храмовите да служат за безбедно чување на бога тството и како споменици за даровите. Значи изворот Бела ни е како локатор за градот кој што ке не одведе до кралската престолнина Бела изградена од кралот Филип Македонски. Несомнено дека на изворот Бела се наоѓал храмот или Акрополата на древната Сана, или Големата Мајка.

Ваквата Акропола граничела со градот, изградена на височинка на рид што е опкружен со морето и господари над заливот и вештачкото изградено пристаниште од персискиот цар Ксеркс први (од 485год.п.н.е. до 465год.п.н.е)за да му помине флотата го изфрадил Керксовиот канал на најтесното место на Сигитик за морепловни објекти . Оваа Акропола е и поврзана со уништувањето на гробница, каде се наоѓал полуразурнат саркофаг за време на првата крстоносна војна. Камењата на гробницата биле направени од гранитен камен и биле долги и дебели без цемент, каде имало покрив. До ден денес никој од археолозите во целиот свет нема потврда кој бил погребан овде од поновата историја. Пред крстоносните војни најдовме матерјал за жена која во оваа Акропола кадила темјан, за душата на спасителот, поврзано со верата, надежта и љубовта. Запаленото кандило и темјанот го коростеше жената за бесмртност на оној кој што бил погребан овде во оваа гробница. Понатаму градот треба да го лоцираме на место меѓу изворот наречен Пела, односно југо-источно од споменатиот извор каде се наоѓала Акрополата. Од градот потоа во правец Исток од 4-6км. се наоѓа кралската престолнина Бела. Оваа Акропола која се наоѓала на изворот Бела за време на христијанството ке биде забележана и по караницата, кудењето, на жителите со апостол Павле кога им го предавал евангелието. Каде е вистинска локација на оваа Акропола, дали е тоа денешен Ефес, во Турција или градот Ерисо како што ни го преставува нашиот јужен сосед ,останува самиот читател да се увери. Нашите сомнежи се дека Акрополата се навоѓа во Р.Македонија во градот Кочани и чека да биде откриена

Знаеме дека со поразот на македонската фаланга во третата македонско-римска војна во 168 год .п.н.е .е ставен крај на отпорот на потомците на Илја. Претходно во 315год .п.н.е .од Касандар ,македонски цар ,син на Антипатар кој се оженил со Тесалоника, сестра на Александар Македонски и го ликвидирал целото семејство на нашиот Александар трети Македонски, го гради градот околу, Терма и му го дава името на жена му Тесалоника. Македонскиот цар Персеј бил поразен покрај Пидна, им се покорил на Римјаните и под нивна доминација, станал главен град на цела Македонија. Тој служел како главен штаб на сенатот и на партијата на Помпеј Секст (кој по убиството на Цезар, влегол во Рим и станал проконзул на поморските сили. Влегол во борба со Октавијан, бил поразен и избегал во Милет каде бил убиен во 35 год .п.н.е.) Тој ја избрал странката-партијата на Октавијан и Марк Антониј и го добил како награда името на слободен град. За време на трите први века од христијанскиот период и дури по подигањето на Цариград, градот бил главен на целиот регион опфатен меѓу Јадранското и Црното Море, а неговото население достигнало до 220 000 жители. Во третиот век од н.е. бил подигнат во статус на римска колонија за да го заштитува царството од инвазијата на Варварите. Се посетуваме на страшниот масакр нареден од Теодисиј Велики (346-395 )кој во 390 год.од н.е.наредил да се заколат 7000 граѓани на овој град,поврзани со почитувањето на телото на Александар Македонски.

Значи телото на Алексндар Македонски било овде во Македонија до 390 год.од н.е.до времето на римскиот император Теодосиј Велики. Архиепископ од Милано, еден од отците на латинската црква по име Св.Амброзиј кој наредил императорот Теодисеј први јавно да се покае. Од шестиот до осмиот век. од н.е. градот издржал повеќе крвави битки со Словените. Во 904год. тој бил заземен и опљачкан од Сарацените (Шпански муслимани, Арапи и Маври - кој за време на Кртоносните војни така ги викале и азијатските муслимани, особено од Палестина), Норманите (северни луѓе главно од Норвешка, Данска и Шведска) под водство на Танкред (легендарен јунак од Првата крстоносна војна. Се истакнал во борбите за заземањето на Ерусалим во 1099 год. Станал кнез на Галилеј) го освоиле во 1185 год. и се однесувале варварски кон неговите жители. Во почетокот на тринаесетиот век. од н.е. тој поминал под доминација на маркизите Монтеферат (благородничко семејство од Ломбардија, еден од водачите на четвртиот крстоносен поход - 1202, кој помогнал да се заземе Цариград ,а потоа станал крал на истоимениот град). Градот подоцна е продаден на Веницијанците, и на крај завземен од Турците во 1430 год. Св.Павле им го препорачал христијанството на граганите на овој град, и им упатил две религиозни писма. Градот е сметан како главен град на христијанството на исток, бил наречен ,,Православен град,, Мала хронологија поврзана со престолнината Пела низ вековите. Мора да напомениме кога сме кај престолнината Пела дека е поврзана и со древниот град Терме ,поради термалните извори кои изобилувале во неговата околина,или поточно лежеле на термалните извори. Понатаму во прилог ви доставуваме сателитски слики од GOOGLE EARTH од локалитетите Лукубија и Дрцевик во градот Кочани. Преку сликите може да се увиди на место – положбата на локалитетот Лукубија (каде би требало да се навога дворецот Пехарник,Претолнината Пела која не била поголема од 1000 квадрата)и локалитетот Дрцевик каде се одвојува со една река која денес не постои но може сателитски да се забележи долотј кој ја дели Лукубија од Драчевик,каде се навогал градот .

Понатаму ви доставуваме артефакти поврзани со локалитетот Лукубија. Грифинот kе биде забележан како заштитник чувар на дворецот Пехарник и кралската македонска престолнина Бела, и целиот македонски род,но и артефакт кој ни ја преставуавуав земјата на Грифинот Ематија од порано Арг ,клучот на сите несогласувања околу нашето древно име Македонија. Дали денес ние македонците како една од најстрите цивилизации дојдовме до ситуација да граѓанините на Македонија, и нејзините животи владее историска борба за опстанок на фамилијата, градовите, селата. Во ваква ситуација на ,,беда,, која неслучајно на македонскиот народ е наметната со кој се ограничува и често онемогучува македонецот да ја шири македонската култура во јавноста, а воедно да даде голема подршка на културните делатности, во случајот со нас, каде и весниците, медиумите, новинарите се контролирани.

Зошто! Дали само затоа што треба македонецот да ја докаже вистината за постоењето на Македонија ,а со неа и нашето постоење, нашата историја, нашиот културен апарат. Кој се плаши од нашата вистина! Дали денес со докажување на нашата вистина галеничето на Е.У. Грција ке остане без своја култура, историја, културен апарат, бидејки денешна Грција е земја која вештачки е створена, со украдена историја од македонскиот народ. Зарем нашиот живот денес треба да ни помине некој друг да ни се меша во се. Потребна ли ние на нас македонците и денес миграција! Дали миграцијата не го спасила македонецот од изумирање многу пати во историјата. Кога римјаните ги освоиле овие простори, најголемиот дел од македонската популација бива протерана. Големо патишествие било тоа. Рим кој бил во својот нагорен подем за време на кралувањето на кралот Филип пети во Македонија се замешал во работата т.н. Виграл - илирска држава на Балканот каде владеела кралицата Теутта. Теутината држава Илирија се простирала на териториите кои денес се воглавно во Албанија и зафаќале дел од тетовската околија. Таа како кралица - владетел на тоа кралство на своите поданици им дозволила да крстосуваат по Јадранското Море но, и да ги напаѓаат, вознимеруваат и пљачкаат соседните држави Дарданија, Епир, Елда, Месанија и.т.н.

Таквиот однос на Теута не можеле да го поднесат околните држави, а посебно островите на Јадранот и по еден нејзин напад на островот Иса – Вис граѓаните побарале помош од Рим, по што римјаните полека но сигурно и постепено за неколку десетина години си ги остваруваат своите интереси на Балканот. За време на владение на Рим со народот македонски е доста пишувано и од нашите автори, но и од римски автори и речиси е позната нивната цел за секого, како и нивните методи за постигнување на таа цел, која македонецот ја насетува преку влијанието што го наметнува нашиот јужниот сосед и обединета Европа. Ако ја погледнеме денес ѓеополитичката карта на Балканот, многу нешта ќе ни бидат јасни зошто така постапувал Рим,а денес Е.У. Се наметнува прашањето дали се навистина овие народи што го населуваат Балканот дојденци од Карпатите под името Словени, или пак тоа е постепено вградувано во свеста на нашиот човек додека се уште бил под власт на источното-римско царство, односно Византија порано, а и континуирано до денешни дни од грчките власти и нивните ментори. Дали навистина подлегнала одеднаш тоа толку силно иммперија (Илјадиско-Македонска) на притисоците на нееманципираните и неписмените племиња на кои дури не им се знаат ниту водачите, а ниту пак кралевите, ниту пак од кои земји доаѓаат?

Згора на тоа, поради тоа што биле толку хумани, некој се досетил да им состави азбука и писмо за да го приспособи на нивниот говор. Биле итри, досетливи и на сите територии што ги освоиле формирале држави со нови имиња, но не се опредилиле за постапка како нивните претходни кралеви на Македонија и го оставиле името неѓибнато. Според кажувањата и видувањата на некои автори за тој дел од Историјата, на дојденците многу им се бендисал фолклорот, обичаите, имињата, празниците на тукашните и си ги присвоиле. Не одеднаш, туку постепено во тек на неколку векови, како да од почетокот на нивното навлегување на Балканот па до целосното освојување не требало да општат меѓу себе и не требало да вршат работи што подразбираат култура, економија, политика. Или пак сето време им минувало во изучување на културата и достигнувањата во еконоијата и политиката и откако го постигнале тоа се појавуваат како еманципиран фактор на Балканот? Значи, по навлегувањето на Словените на Балканскиот Полуостров одеднаш или во време од три до четири века ги снемува - Автаријатите, Перхебите, Дарданците, Паонците, Траките, Трибалите, Скодрите, Диорсите, Јасонците кои го прифатиле името Македонци, едноставно кажано сите од лозата на кралот Илја. Можеби како што изгледа, Рим им ја подготвил територијата на дојденците за нивно непречено навлегување. За престјот на Римјаните на Балканските простори постојат многу пишани книги во кои ќе најдеме, ако ги читаме - многу факти што сведочат за како што рековме порано, нивните намери, но и за самото практицирање на власта.

By: Blek PointVlado Pavlov Neli Milenkovski za vas drevna Bela Zora i pristanisteto negovo so zidot nas makedonski na placot vi e prestava na ,,gavolski zid,, i deka gavolot spiel tamu pa neka si spie , zamislte za makedonskiot Erusalim Gavol spie - ete Milenko si e Milenko slusnal nesto ne doslusnal sakajki i ovde da s enakiti so odredeno soznanie samiot se vleze vo pajakot na Krucifer .

Kornelia
07k_JulK, %15:%Jul
Vlado Pavlov

Marija od Troja - Gari visinskata majka na Aleksandar kade postoel najgolemiot duhoven centar na makedoncite ,unisten od ,,saramatite,, i celosno prefrlen vo denesen Ohrid ( Palusnik-Katedralata ,Ilirikum ) kako i SV,Sofija i drugi.
Mestoto e povrzano so Omfala-Olimpija koja bila zena na Herakle , no i kako letna rezedencija na Aleksandar Makedosnki koj 6 meseci od godinata ivde prestojuval.Wall Photos

By: Vlado PavlovVlado Pavlov Da mu pomogneme na Milenko Nedelkovski za da napravi prekrsna reportaza na smetka na nas.So nestrplenie ja ocekuvam ova reportaza so nivnite soznanija , no i ova reportaza ako e kako poslednata emisja za Aleksandar Makedosnki so negoviot gostin mozam da zamislam kakva ke bide reportazata ,uste sega otkazuvam.

Kornelia
07k_JulK, %16:%Jul
Vlado Pavlov dali Milenko i Janko imaat tesna povrzanost ,bidejki poslem ova moja izjava Milenko objavi za rezidencijata - tvrdinata na Olimpija vo Gari i golemoto otkritie od negova strana za reportazata na kanal 5 vo Gari .So sreka Milenko NedelkovskiMakedon Zasekogas vernite makedonci znaat koj se vistinskite patrioti,vlado pavlov ti si etnicki makedonec po geni i misla

Vlado Pavlov
Milenko Nedelkovski go barase dvorecot i tvrdinata na Omfala - Olimpija , eve da mu pomogneme so Gari kako bi trebalo da izgleda pred da bide unistena od sarmatite .pozdrav do nego koj sekogas se kiti so tugi perja .Wall Photos

Vlado Pavlov posto covekot ja znae istorijata i vistinata bi go podsetile i deka se raboti za gradot Troja ili Ilion od kade e vistinskata majka na Aleksandar Marija od Troja - Olimpija , pa taka bi sakale kako sto krade dokazi od ekipi koj edna decenija istrazuvame na smetka na nasiot domasen min imalen buget bez denar od drzavata ako e tolku hrabar neka ja vrati poznatata Galicka Svadba vo Gari denesno od kade poteknuva ,bidejki istata ja simbolizira svadbata na Golemiot Filip i Marija kade so kopackata e precekan Filip i Falangistite .

Vlado Pavlov Ajde Milenko ednas na svoj buget skromen potekni inicijativa za vrakanje na svadbata vo Gari koja ja simbolizira svadbata na Golemiot Filip i Marija ( koja mu go dava prstenot na Ahil ,kamenot na mudrosta od ovde poznat kako dijamntot na Troja ) toga ske ti oprostam za golemite prisvojuvanja na istarzuvanje koj luge od ljubov za Makedonija go prevea sive ovie decinii , za koj ve uveruvam deka vaseto vreme pomina ,zatoa sto univerzumot nema najprvo da vi dozvoli na teba i celata ekipa so koj sorabotuvate ,poznata na falangistite .

Vlado Pavlov KOPACKATA - EZGIITE SIMBOL NA GARI I TROJA.


Vlado Pavlov
Sematski prikaz kako bi trebalo da izgleda ,,grobnicata na Aleksandar Makedonski ,, piramidata vo vid na sirius a,sozvezdieto kade centralnot mesto bilo na Aleksandar Makedosnki vo dvorecot peharnik


Vlado Pavlov Grobnicata povrzana so golemiot grad na mrtvite .


Vlado Pavlov Spored najnovite soznanija Aleksandar Makedosnki bil Golem Braman , pa taka samo ,,BRAMAN,,moze da spadne vo grobnicata poradi golemata indiska hipnoza so koja e zapecatena grobnicata i so koj prilikom otvaranjeto na istata moze da stvori golema radijaciono pole preku mantaranjate i efektot na duhovnata vibracija .


Vlado Pavlov Ne poznavanjeto na energetikot ( gospod i negovite bozji energii ) kaj lugeto so priuceni znaenja ili informacii no i netocni informacii,moze da stvori totalna konfuzija so daleko sezni posledici akko po zivotot na onie ke spagaat fizicki i mentalno .So ova otkritie samite utvrdete dali nekoj arheolog osobeno Pasko Kuzman se vodi po ovoa spoznanie i enrgetik za da mu dozvoli sevisniot da ja otvori grobnicata negova .
Vlado Pavlov
Pred da go upokoi teloto Aleksandar Makedosnki prstenot za prestolonaslednikot za novit car na makedoncite go dava na ,,krilatiot globus,, kralstvo na nebesata .

NEBESATA JA KAZUVA SLAVATA NA BOG, ALEKSANDAR KAKO JUNAK VESEL TECE PO PAT ,IZLEZOT E NA KRAJ PAT I ODENJETO MU E DO KRAJOT NA KRALSTVOTO NA NEBESA,

Vlado Pavlov GOLEMATA PLANETA - POJAVATA NEJZINA E TEMNOCRVENA,NEBESATA JA DELI NA DVE I STOI KAKO GARUDATA OGNENA .KOGA OD MESTO JUPITER KE POJDE PREMA ZAPAD KE DOJDE VREMETO ZA ODMOR I SIGURNOST.GOLEMIOT MIR KE SE SIMNE NA ZEMJATA .KOGA OD MESTO JUPITER PLANETA STANUVA SE POJASNA I SE POSJAJNA I VO ZNAKOT RAK KE SE POJAVI MESIJATA NOV ,NA ZEMJATA KE POTECE MED I MLEKO ,A KRALOT ARMAKEDON KE STANE MOKEN.....................​...........

Miroslav Prasajme Ovaa se definitivno sliki od toa kako ja prestavuvaat Planetata Nibiru koja veke vizuelno moze da se vidi na juznata hemisfera... a preku teleskopi i od preku nekoja godina bas kako na slikata e odrazot ...

Kornelia
07k_JulK, %16:%Jul
Vlado Pavlov

Dali pepelta na grobnicata vo Vergina e na Pompej , prestavuvajki ja peplta deka mu pripaga na golemiot Filp Makedonecot - pogreben ritual koj ne e povrzan so golemite makedonski carevi , dokaz deka grobnicata e vo Kocani - lokalitet Tekisinski Lozja - instituciite seuste moilcat .

Vergina - Wikipedia, the free encyclopedia en.wikipedia.org
Vergina (Greek: Βεργίνα) is a small town in northern Greece, located in the peripheral unit of Imathia, Central Macedonia. Since the 2011 local government reform it is part of the municipality Veroia, of which it is a municipal unit.[2] The town became internationally famous in 1977, when the Greek

Vlado Pavlov Vergina, denesna kako sto e prestavena e na teritorija od denesna Egejska Makedonija ,odamna Jasionija , Kornelija zenata na Pompej poteknuva od korenot na Jsioncite . (he he he zabeleshka moja)


Vlado Pavlov Kocani denesna Makedonija e na teritorija od drevna Paonija ,grad koj bil prestolnina na Agrijancite koi vo toj vremenski period ziveele na samoto Belo Ezero , Ezero koe postoelo se dodeka ne istekuva del preku Stipsko Novo Selo , kako i zeleznata porta kaj Demir Kapija.

Kornelia
07k_JulK, %16:%Jul
Vlado Pavlov

Asiriski pecat 1 500 god.p.n.e.prestava na dve ptici Garudi od vedieti ili dva Grifona koj pozdravuvaat slemot ( Korintski Slem na Atena od mitologijata ) .
Filip Makedonecot povrzan so Korintskiot slem na Atena , no i so stitot so ,,svastikata,,koj se navogaat vo negovata vistinska grobnica vo Kocani .

Spored poslednite dokzi za Kutels vo Egejska Makedonija se raboti za grobnicata na Pompej , ispraten na negovata

Симболот заштитник на Александар , а свинга - чувар е на гробницата на Филип Македонецот - познатиот Грифон или птицата Гаруда која е носител на севешниот , Грифонот носител на Александар Македоснки .
Vlado Pavlov Pompej isecen na parcinja i zapalen , negovata pepel stavena vo kovceg i ispratena vo Jasionija na negovata zena Kornelija od korenot na Jasioncite ( densna Grcija ) .


Vlado Pavlov Kazuvaa deka pomegu Pompej i Cezar zapocnale zestoki bitki ,vo niv Cezar pobedil ,a Pompej izbegal i se dal vo begstvo ........Zenata na Pompej Kornelija - Jasonkata ,go mlelea da ne vleguva vo kajceto no Pompej ne pslusal.So pridruzba na dvajca negovi golemci vlegol vo kajceto .Samo sto s erastovarile na pristanistetot go ubile Pompej , mu ja ostekle glavata i go iskasapile negovoto telo na parcinja .Mu ja nadenale glavata na kopje na pristanisteto Aleksandrija do strana na Cezar i ja maftale vosoko vo vzduh za da ja vidat site ...........Parcinjata od isecenoto telo na Pompej gi rasfrlala vo vodata , taka negovite go nasobrale, isplaseni go sobrale teloto i vo golem ogan ( mesto pogreb ) go izgorele Pompej ..........Pepelta od Pompej e stavena vo kovceg i predadena na negovata zena Kornelija Jasionkata koja seto ova go gledala pred nejzinite oci , i go prenesuva vo nejzinata semejna grobnica od roditelite jasionci kade go pogrebuva ...


Vlado Pavlov CIVA E GROBNICATA VO KUTLES - DALI E NA FILIP MAKEDONECOT ILI NA POMPEJ , ILI CIVA E PEPLTA VO OVA GROBNICA VO KUTLES ,BIDEJKI JAS VLADO PAVLOV NA DEN PAVLOV DEN OBJAVIV I SE USTE STOJAM NA NASETO OTKRITIE DEKA FILIP E VO KOCANI POGREBAN A ONA VO KUTLES DENES OBJAVUVAM DEKA E GROBNICA NA POMPEJ ISECKANIOT I ZAPALENIOT RIMSKI VIJVODA SOPRUG NA JASIONKATA KORNELIJA CIVA E I PEPELTA VO OVA GROBNICA .

Asiriski pecat 1 500 god.p.n.e.prestava na dve ptici Garudi od vedieti ili dva Grifona koj pozdravuvaat slemot ( Korintski Slem na Atena od mitologijata )


Vlado Pavlov ETE ZOSTO ALEKSANDAR MAKEDOSNKI GO IZBRAL GRIFONOT ILI PTICATA GARUDA DA BIDE SVINGA CUVAR NA GROBNICATA NA NEGOVIOT TATKO FILIP MAKEDONECOT ZA KOJ INSTITUCIITE MEDIUMITE,NOVINARITE,TELEV​IZIITE,NOVINITE,INTELEK TUA​LCITE,AKADEMICITE, ISTORICARITE,ARHEOLOZITE SE USTE SE PASIVNI PRED MOJATA OBJAVA ZA DEN ,,PAVLOV DEN,,DEKA E VO KOCANI NA LOKALIETOT TEKISINSKI LOZJA KADE OSVEN SO KITENJE NA PERJA PO MOJA ZASLUGA MILENKO NEDELKOVSKI KE IMAL EMISSIJA ZA GROBNICA VO KOCANI VO KANAL 5 ,PRISVOJUVAJKI CELOSNO OTKRITIE MOE DRUGI SE USTE NIKOJ NE SE IZNESUVA .

Vlado Pavlov NO OVDE NE ZAVRSUVAAT INSTITUCIITE SO NIVNIOT MOLK I KORISTEJKI GI MEDIUMSKITE PROSTORI VO MOMENTOV SO MILENKO NEDELKOVSKI KOJ OBJAVUVA I ZA GARI NA PRETHODNO NASE ISTRAZUVANJE I NASA OBJAVA ZA DVORECOT NA OMFALA- OLIMPIJA DEKA SE NAVOGAL VO GARI .JAS IM BLAGODARAM NA SITE NIV I GI UVERUVAM DEKA VISTINATA KE SI DOJDE NA VISTINSKO MESTO I POVEKE NIKOJ VO MAKEODNIJA NEMA DA S EKITI SO TUGI PERJA ,KAKO STO DENOVIVE RAZBRAV I ZA EDROVSKI KOJ E PRVIOT KOJ STO SATELITSKI GI PRONASOL SIMBOLOT NA ZE,NA DION VO SV.NIKOLE A ISTO TAKA TENTOV I MILENKO NEDELKOVSKI VO KANAL 5 VO NEGOVATA EMISIJA JA PRISVOIJA KAKO ZASLUGA NA TENTOV .

Red Stefan
07k_JulK, %16:%Jul
Многу работи натрупани, неговите 'истражувања' повеќе делуваат како митологија, што не значи дека не погодил нешто, толкувањето за Паонците и наследниците на Илја е преконфузно. И како тоа Агријанија е посебна, а во склоп на Паонија, се работи за регион или кралство. Прекратките се овие текстови за толку сложена тема.

Kornelia
07k_JulK, %16:%Jul
celiot e konfuzen....neznae da go kaze toa shto go istrazuval

lozanoska
07k_JulK, %16:%Jul
Kopal pobajagi , ama e izmeshan vo mislata ... rechenicite losho srocheni ... ima materjal , samo nestruktuiran .

Kornelia
07k_JulK, %17:%Jul
http://www.youtube.com/user/vesnapavlopva?blend=1&ob=5

Kornelia
07k_JulK, %17:%Jul
NARA SIMHA DEF MANTRA ,OM HRIM KSRAUM
UGRAM,VIRAM ,MAHA GVALATAN SARVATO MUKAM.
NARASIMHO BISANAM,BADRAM
MRITJO,MRITJUM NAMAMI AHAM

Kornelia
07k_JulK, %17:%Jul
valjda e ova prevodot

,,Со божјата милост и Александрова милост немиот човек може да постане совршен проповедник , хромиот човек може да помине планини , и слепиот човек да ги види звездите ,,

Vlado Pavlov ne go dava prevodot iako mu baraat dosta luge!! Dali ova e vooshto originalno pisanie ili si praime filmce ovde?!

edit>>> eve nekoj gnjurel pa go nashol ova tolkuvanje

Александар Николов Значењето е следново:
O' Angry and brave Maha-Vishnu,
your heat and fire permeate everywhere.
O Lord Narasimha, you are everywhere.
You are the death of death and I surrender to YouMiroslav Prasajme Odprilika toa:
"O' Angry and brave Maha-Vishnu, your heat and fire permeate everywhere. O Lord Narasimha, you are everywhere. You are the death of death and I surrender to You." No za da ima uspeh treba da se realizira mantrata. :) Blagodarnost za linkot

eve i 2 edit>>> znaci ova e nekoja mantra i Vlado pavlov ja objasnuva vaka>>> molitva koja stoi zapisana na teloto na Filip i Aleksandar - vibracii za osloboduvanje na indiskata hipnoza


Александар Николов The Narasimha Maha-Mantra

Om Hreem Kshraum Ugram Veeram Mahaa-Vishnum,
Jwalantham Sarvatho Mukham
Nrisimham Bheeshanam Bhadram
Mrityu-Mrityum Namaamyaham.

http://en.wikipedia.org/wi​ki/Narasimha (http://en.wikipedia.org/wiki/Narasimha)

Kornelia
07k_JulK, %17:%Jul
aj ova neka stoi ovde

The Works of Flavius Josephus (http://www.biblestudytools.com/history/flavius-josephus/?book=Apion_1&chapter=1)

Kornelia
07k_JulK, %17:%Jul
Vlado Pavlov

Една од најголемите легенди поврзана со зодијак Лав и Александар трети Македонски е митот за Сонцето каде Александар кој во знакот Лав ( 23 јули ) бил наречен ,,Крал Сонце,,додека во сите митологии обично срекаваме еден ,,сончев бог,, со круна - ореолом од зракови .Древните легенди поврзани со овој зодијак Лав на кој припага Александар тртеи Македонски не го гледаат само богот на сонцето Аполон , убав и мокен човек , кој ја остранува маглата рано наутро , овој зодијачки пат кој се соидинува со островот на нимфите , кој му бил посветен на него


Vlado Pavlov

Петиот зодијачки знак , Лав симболизира почеток и крај .Александар со неговото соочување и соодинувањето со соларниот систем каде со него с еврзува 5-7 негови планови кој се односева на Космосот , според астромитолигијата древна македонска .Александар како зодијачки знак Лав соидинувал 5 разни манифестации спиритуална херархија , која симболизира мудрост .Лав бил прва или една од првите интерпретација на инкарнација на Божјиот Син .


Vlado Pavlov

Среќно 2366 лето господово Александаре ,(Хелиодорус) горди сме што ва нашите жиле тече твоја крв .
,,Со божјата милост и Александрова милост немиот човек може да постане совршен проповедник , хромиот човек може да помине планини , и слепиот човек да ги види звездите ,,
23 јули -
Од целокупната екипа на индиските свештеници ( брахмани ) и археолози - ,,OM TAT SAT ,,
Поздрав Владо Павлов
preneseno od Makedonska Matica vo celost nejziniot tekst.

Поголемиот број од Римските Оси ги имата на профилот на Македонска Матица,на сите оние кои им смета името Македонија.ДОСТА НИ Е ОД ВАКВИ ПРЕДЕАВНИЦИ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ТАЈНО ФИНАНСИРАНИ ДЕНЕС ОД Е.У.ОД ПОРАНО ОД ВАТИКАН,ДОСТА Е ?
By: Vesna Pavlova

Kornelia
07k_JulK, %17:%Jul
Jas ke si zemam za pravo da kazam.........deka nie vaka ako prodolzime ke go izgubime sose kompasot !!! Veke stanuva ova smeshno pa so pravo nekoi bugari na FB prashuvaat Dali i Adam i Eva bile Makedonci.......mislam deka treba reset da napravime i da vidime kade plivame voopshto....Dodeka drzavata ni srlja so sigurnost vo kantonizacija nie se zanimavame so raboti koi imaat po minimum 1000 tolkuvanja i koi se vo ova vreme dobri samo za hobi.....a ne za 24/7 optovaruvanje........ako ja izgubime Troja (neli Gari beshe toa) i padne vo Ilirskiot kanton....daj so vreme da pregovarame za zashtita na kulturnoto nasledstvo ....da ne ni se sluci kako so prohor Pcinski


mislam veke ke pocnam da se za****** so ova

Red Stefan
07k_JulK, %17:%Jul
Го гледавте видеово http://www.facebook.com/video/video.php?v=121924407898930 , Овде вели дека Александар бил поклоник на Вишну.

Му, Атлантида, оваа е рамно на 'теорија на се' без никакви докази.

Kornelia
07k_JulK, %17:%Jul
Nikola Andonov(ova e edno mnogu pametno coece!! z.m.)


Земјата во која си роден е света и е твоја мајка родилка. Немој да ја обесчествуваш, продаваш, срамотиш ... тоа е најголем грев ...! - Саи Баба

Kornelia
07k_JulK, %17:%Jul
Го гледавте видеово http://www.facebook.com/video/video.php?v=121924407898930 , Овде вели дека Александар бил поклоник на Вишну.

Му, Атлантида, оваа е рамно на 'теорија на се' без никакви докази.

Tokmu toa go zboruvam.........se u forma na kasha popara zakaceno za nas.....ostatokot ne postoi ili e nash.....HAOS!!!

Kornelia
07k_JulK, %17:%Jul
Abe izgleav jas edno desetina epizodi od Bandini....i slusham tamu.....dushmani (neprijatel), caj(caj), kae(kaj e)...i slicno......i si velam...ili nie sme od ovie ili tie se od nas...kako i da e mora da sme povrzani majku ,u....i ondak mi teknuva deka gupcite od kaj nas idea vo Indija na nekoi festivali a deka Esma beshe nekoja kralica tamu.....i sea gleam Achko bil poklonik na Vishu (indijcite nikad ne se otkazale od vishny)...a i Filip isto.......i sea pitam....ama samo pitam

Gupci sme site?!

Pa neli i grcite se gupci?!

Just asking.....no harm

Kornelia
07k_JulK, %17:%Jul
Koleshke ...ripa gledanost a?! Ili jok?! Da pocnam da prodavam baneri - reklamen prostor!!!

Kornelia
07k_JulK, %17:%Jul
POBLISKI DO BOGA RODENIE NA SVETLINA (http://www.youtube.com/watch?v=hT8fBEfPEbQ&feature=youtu.be)

Kornelia
07k_JulK, %17:%Jul
Troja e Gari.....ama Olimp e Kokino!!! eheeeee

lozanoska
07k_JulK, %17:%Jul
Koleshke ...ripa gledanost a?! Ili jok?! Da pocnam da prodavam baneri - reklamen prostor!!!
Kaj tebe ripa ... kaj mene malku stagnira ... ne sum buchna denes kako ti ;):)

Red Stefan
07k_JulK, %17:%Jul
Troja e Gari.....ama Olimp e Kokino!!! eheeeee

И не ги заборавај Ефес и Пела се во P.М.

Kornelia
07k_JulK, %20:%Jul
Ace Ace....ama dodeka nie so Ace i okulu Ace

op!!!!

Da se vratime vo realnosta i 2011 godina lokacija Makedonija (http://forum.milenko.com.mk/showpost.php?p=220514&postcount=7673)

lozanoska
07k_JulK, %10:%Jul
Koleshke im go najdov krajot na "bubashvabite" ... dobiv alatka za otkrivanje na IP adresa ... hehehe ... sega ce "placaat" ... stavaj banerchinja , ova , ona !!!

Borjan Makedonski
07k_JulK, %14:%Jul
Ace Ace....ama dodeka nie so Ace i okulu Ace

op!!!!

Da se vratime vo realnosta i 2011 godina lokacija Makedonija (http://forum.milenko.com.mk/showpost.php?p=220514&postcount=7673)

Предлогот е одличен. Низ Њујорк и низ другите градови на Америка, секојдневно можат да се видат луѓето што примаат помош за невработени како ги чистат улиците и парковите. Според тоа колку знаат и колку можат, некои од нив добиваат и други задолжувања. Добро за нив, добро за заедницата.

Во чистењето на улиците и парковите би можеле да учествуваме сите. Од една страна ќе добиеме почиста околина, а од друга ќе се стекнеме со тренинг за работните места што не чекаат кога Европа ќе не прими во своите прегратки.

7% Македонци имаат образование. Од нив ?% можат да се разберат на некој од европските јазици. Се прашувам каква улога ни доделила Европа, гледајќи не какви сме, а не какви се доживуваме?

Borjan Makedonski
07k_JulK, %14:%Jul
Koleshke im go najdov krajot na "bubashvabite" ... dobiv alatka za otkrivanje na IP adresa ... hehehe ... sega ce "placaat" ... stavaj banerchinja , ova , ona !!!

ИП адресата може да покаже од кој компјутер доаѓа коментарот, самиот коментар покажува кој, со каква памет, сфаќања, образуваност и однос кон луѓето стои зад мислата.

Дали нашиот однос го градиме кон компјутерот или кон личноста? Ако сме процениле дека личноста е безвредна, уште побезначаен е нејзиниот компјутер или ИП адреса.

За мене е позабавно да полемизирам со луѓе чии идентитет ми е непознат затоа што имам полна слобода на искажување. Кога знам или наслутувам за кого се работи, имам мал милион културелни ограничувања (супер его), што ќе кажам, како ќе кажам и тн.

lozanoska
07k_JulK, %14:%Jul
Rabotata e shto dotichnite ne komuniciraat tuku samo dzirkaat ... seirdziska rabota ... za mene e takudzere pointeresno koga polemiziram so nepoznati , zivi ... vakvite tokmu zatoa gi narekuvam bubashvabi .

Senna
07k_JulK, %15:%Jul
Koleshke im go najdov krajot na "bubashvabite" ... dobiv alatka za otkrivanje na IP adresa ... hehehe ... sega ce "placaat" ... stavaj banerchinja , ova , ona !!!

2008 bev adminstrator na eden vakov forum ... sekoj administrator ima celosen pregled na site clenovi na forumot, od aspekt na IP adresi, MAC adresi, vednas ima pregled kolku clenovi ima so edna ista MAC adresa i slicno. Taka da bez nikakvi alatki moze da se proveri koj e stetnikot na forumov.

Kornelia
07k_JulK, %17:%Jul
Предлогот е одличен. Низ Њујорк и низ другите градови на Америка, секојдневно можат да се видат луѓето што примаат помош за невработени како ги чистат улиците и парковите. Според тоа колку знаат и колку можат, некои од нив добиваат и други задолжувања. Добро за нив, добро за заедницата.

Во чистењето на улиците и парковите би можеле да учествуваме сите. Од една страна ќе добиеме почиста околина, а од друга ќе се стекнеме со тренинг за работните места што не чекаат кога Европа ќе не прими во своите прегратки.

7% Македонци имаат образование. Од нив ?% можат да се разберат на некој од европските јазици. Се прашувам каква улога ни доделила Европа, гледајќи не какви сме, а не какви се доживуваме?

Da da....dobiv lekcija "po nos" vo odnos na ovoj nacrt zakon od mojot kolega, biznis partner i sopatnik!! I toa dobra!! Se povlekuvam zatoa shto dobiv 1000 argumenti pro na sprema moite 2 kontra ......evoluirav kompletno!!

Voedno ja locirav i pricinata za mojata negativna vozbudenost za vakviot zakon koja vlece geneza od toa shto nemozam da im gi prostam hashkite i zadocnetiot dramaturg......

Kornelia
07k_JulK, %17:%Jul
2008 bev adminstrator na eden vakov forum ... sekoj administrator ima celosen pregled na site clenovi na forumot, od aspekt na IP adresi, MAC adresi, vednas ima pregled kolku clenovi ima so edna ista MAC adresa i slicno. Taka da bez nikakvi alatki moze da se proveri koj e stetnikot na forumov.

Ne se shtetnici tuku se dzirkaci vo profilite.....views na profilite vrtoglavo raste kaj mene i kaj koleshkata.........sea ke gi lovime poshto ni se kosi so sekoja logika takvata aktivnost.....da se zanimavamo neshto :).....alatki obezbedivme i dvete ocigledno pa sea u crossfire ke gi stavime!!

Serdar von Makedon
07k_JulK, %17:%Jul
Pozadi dobri Kobili, eden kup magarinja trchaat...

i si trchaat

i to :)

ova demek remix na "za dobrim konjem prashina se dizhe" :P

Kornelia
07k_JulK, %17:%Jul
Pozadi dobri Kobili, eden kup magarinja trchaat...

i si trchaat

i to :)

ova demek remix na "za dobrim konjem prashina se dizhe" :P

ha ha ha ha....fala fala.....mada ne bi rekla deka prashinata e poradi toa shto kobilite se dobri....tuku zatoa shto laat!!

Borjan Makedonski
07k_JulK, %19:%Jul
Voedno ja locirav i pricinata za mojata negativna vozbudenost za vakviot zakon koja vlece geneza od toa shto nemozam da im gi prostam hashkite i zadocnetiot dramaturg......

Не мислам дека било кој, особено ако тој некој е држава, може или има морално оправдување да помилува злосторници за злостроства какви што се случиле во воениот конфликт кај нас!!!

Го прочитав експозето на Груевски денес. Никогаш не бил поодлучен дека Македнија нема да го смени своето уставно име и дека нема да прифати било каква промена на името што ќе значи губење на националниот идентитет. Тоа значи нема да прифати име со географска одредница.

Јас му верувам.

Не сум ниту експерт ниту „експерт„ за политчки анализи, но учам да ја разберам природата на човекот и неговите мотиви зад одредени постапки.

Македонците (мнозинството) можат да чекаат 101 година за прием во ЕУ и НАТО, ако е цената губење на националниот идентитет, но Албанците се непознаницата која може да биде активирана за да се изврши притисок за промена.

Заклучувам дека помилувањето на непростливите злодела на психопатска и примитивна банда е цената што премиерот и сите ние ја плаќаме за да ја добиеме албанската пдоршка за неменување на името.

Останува премиерот да зборува со семејствата, да им даде образложение за постапката и да им пружи утеха, а сите ние (од нашите пари во буџетот) да им го надоместиме материјалното што го загубиле губејќи го блискиот.

Болката кон загубениот останува до крајот на животот, но односот на државата и на сите нас кон семејствата, како и грижата на државата за живите, таа болка ја прават поподнослива.

Kornelia
07k_JulK, %19:%Jul
Posledicite koi ke dojdat kako rezultata na suspenzijata na pravoto po tezina nemozat da se merat so nitu edna druga posledica koja ke se pojavi od bilo koj drug problem od aktuelnive nashi......

Imeto si ima tempo na reshavanje i si ima nekolku varijanti na reshavanje...generalno treba da ne otstapuvame od ramkite na megunarodnoto pravo i konvencii / povelbi ratifikuvani od site zemji clenki na ON........Albancite ne veruvam deka ke mu recat NE na shefot koj gi aktivira po potreba....i za mene toa e suluda varijanta deka trampata e poradi toa.....Albancite nemozat da go dadat toa za vozvrat zatoa shto tie ne odlucuvaat ama bash za nishto (vklucitelno i za poslednite deshavki vo Kosovo denovive koi vidi cudo nikoj ne gi observira podlaboko).

Ovde zboruvame za suspenzija na pravoto i kolektiviziranje na vina vrz eden etnikum shto e prvo shtetno za samiot etnikum........faktot deka taa kolektivizacija na vina toj etnikum molceshkum ja prifati, dopolnitelno me zagrizuva....

Borjan Makedonski
07k_JulK, %20:%Jul
Posledicite koi ke dojdat kako rezultata na suspenzijata na pravoto po tezina nemozat da se merat so nitu edna druga posledica koja ke se pojavi od bilo koj drug problem od aktuelnive nashi......

.....Albancite nemozat da go dadat toa za vozvrat zatoa shto tie ne odlucuvaat ama bash za nishto (vklucitelno i za poslednite deshavki vo Kosovo denovive koi vidi cudo nikoj ne gi observira podlaboko).

Ovde zboruvame za suspenzija na pravoto i kolektiviziranje na vina vrz eden etnikum shto e prvo shtetno za samiot etnikum........faktot deka taa kolektivizacija na vina toj etnikum molceshkum ja prifati, dopolnitelno me zagrizuva....

Потполно си во право и како принципиелно цивилизациско размислување се согласувам со кажаното но имам и вакви размислувања:

Правото е суспендирано во Македонија од 1945 година до денес.

СДСМ ги потцени и ги потценува Македонците и затоа е и ќе биде надвор од власта.

Ние Македонците имаме тенденција да ги потценуваме Албанците.

Албанците се покомплексни од тоа што ние како Македонци го мислиме за нив. Племенската култура и зависност кои во поновата историја добија квалитет на национална поврзаност и интерес им е доминантно. Нема фактор, па ниту САД, кој тоа може да го смени. Помилувањето на хашките случаи за нив е триумф на политиката на ДУИ, триумф во заштитата на племенскиот интерес, триумф во одбраната на националното.

Точно е дека се што се случува им оди во прилог на најпримитивните елементи меѓу нив, но колку се и какви се оние другите, меѓу нив и меѓу нас?

Нивниот однос кон хашките случаи е идентичен како нашиот мнозински однос кон Љубе и Јохан.

Првиот, ментален ретард кој на нацијата и нанесе енормна компромитација и штета, вториот никогаш не проговорил за да видиме кој е и што е. Сепак застанавме зад нив затоа што Хаг ни судеше нам како на геноциден народ.

Ако се случувањата во Љубетен делумна непознаница, Раштански Лозја се ладнокрвно масовно убиство кое остана неказнето. Семејствата и нациите од кои дојдоа татковците тргнати по подобар живот на своите сакани, а ние Македонците ги утепавме и тоа неказнето, имаат исти чувства какви што имаме ние како нација кон злоделата од 2001 и какви што имаат семејствата на од албанските битанги убиените.

Ова во врска со правната држава и колективизацијата на вина, или отфрлањето на вината заради одбрана на „своите„ и затворање на очите пред вистината.

Дали ние не направивме неказнет злочин кај Раштански Лозја и делумно казнет кај Љуботен со пресуда (Јохан) која фрла колективна вина врз сите нас?

Kornelia
07k_JulK, %01:%Jul
Slednovo vo kontekst na temava za Achko

Kako li jas da porasnam?!?!?!?! (http://www.youtube.com/watch?v=V-DwpDJ3Srs&feature=share)

Kornelia
07k_JulK, %02:%Jul
@ Borjan

Go napravivme istoto ama delumno....delumno od aspekt shto ne piskavme so isto tempo kako sega.......No nikoj ne gi opravda Rashtanski i imavme sudski proces i imavme obvineti so ime i prezime......kako zavrshi e druga rabota.......i nikoj ama nikoj ne go opravda Johan za postapkite konkretno.....poddrshkata za Johan doaga od sosema drug aspekt a toa e deka od celiot teatar od vojna samo makedonskata strana ima voen zlostornik vo Hag....a site bevme svedoci na Brioni, Mavrovski, Vejce, karpalak, Neproshteno, Lipkovska...no za megunarodnata tie ne bea soodvetni za procesuiranje vo Hag.......nashata vina za 2001 ima ime i se vika Johan (krivo pravo toa e vo momentot oficijalno) nivnata vina seushte se vika albanskoto malcinstvo.....

Instruiranite Rashtanski kako nastan so vinovnikot / vinovnicite gi dadovme na sud......jas i El Masri bi go stavila vo kupot na sramot iako coekot e ziv....no barem ima vo makedonskiot kampus diskusija pro i kontra na temite....pa i za Johan vklucitelno

Vo albanskiot kampus nema debata.....MOLK....pa i denes...naprotiv dobivme zasilenost od kolektivniot ego trip.....pa imash mavtanje so prst od makedonec kon makedonec ako e pooshtar vo komentarite so floskulata "govor na omraza".......i imash mavtanje na albancite so fakti deka niv zakon vo ovaa "posrana drzava" ne gi kacel taka da nie sme mozele samo da cmizdrime.............na krajot rezultatot e toj

Duri i sednicite na sobranie po svojata forma / sushtina / diskusii ...se sednici koi prilicat za edna federativna drzava

Cekam samo da vidam koj ke ni go soopshti toa...

Аминта
07k_JulK, %09:%Jul
...

Ние Македонците имаме тенденција да ги потценуваме Албанците.

...
Точно е дека се што се случува им оди во прилог на најпримитивните елементи меѓу нив, но колку се и какви се оние другите, меѓу нив и меѓу нас?

Нивниот однос кон хашките случаи е идентичен како нашиот мнозински однос кон Љубе и Јохан.

Првиот, ментален ретард кој на нацијата и нанесе енормна компромитација и штета, вториот никогаш не проговорил за да видиме кој е и што е. Сепак застанавме зад нив затоа што Хаг ни судеше нам како на геноциден народ.

Ако се случувањата во Љубетен делумна непознаница, *аштански Лозја се ладнокрвно масовно убиство кое остана неказнето. Семејствата и нациите од кои дојдоа татковците тргнати по подобар живот на своите сакани, а ние Македонците ги утепавме и тоа неказнето, имаат исти чувства какви што имаме ние како нација кон злоделата од 2001 и какви што имаат семејствата на од албанските битанги убиените.

Ова во врска со правната држава и колективизацијата на вина, или отфрлањето на вината заради одбрана на „своите„ и затворање на очите пред вистината.

Дали ние не направивме неказнет злочин кај *аштански Лозја и делумно казнет кај Љуботен со пресуда (Јохан) која фрла колективна вина врз сите нас?

1. За односите на Македонците и Албанците има отворено соодветна тема. Ако треба само јас да ја пополнувам - не личи.
2. Кои се тоа ’ние’? Кои се тие ’ние’ што убиле Пакистанци?
А, од другоа страна како да ти пречи воопштувањето (generalization) и збирното (colectivization) обвинување?!

АМАН ОД ЗБИ*НО П*ИФАЌАЊЕ ВИНА И ЗБИ*НИ ОБВИНУВАЊА!

3. Дај некој пример од САД каде Американците збирно (општонародно) прифаќаат некаква вина за нешто.

4. Воопштувањата на вина, за мене претставува кукавичлак, отстранување од правната држава, нехраброст за истерување на правдата до крај.
Ако Македонија не стане држава во која владее правото - за што тогаш да се бориме за неа?

За што всушност тежнееме ако не за:

“...не сакаме богатство,
не сакаме пари,
тук сакаме слобода
и човечки правдини...„
?

Аминта
07k_JulK, %09:%Jul
...
Vo albanskiot kampus nema debata.....MOLK....pa i denes...naprotiv dobivme zasilenost od kolektivniot ego trip.....pa imash mavtanje so prst od makedonec kon makedonec ako e pooshtar vo komentarite so floskulata "govor na omraza".......i imash mavtanje na albancite so fakti deka niv zakon vo ovaa "posrana drzava" ne gi kacel taka da nie sme mozele samo da cmizdrime.............na krajot rezultatot e toj

Duri i sednicite na sobranie po svojata forma / sushtina / diskusii ...se sednici koi prilicat za edna federativna drzava

Cekam samo da vidam koj ke ni go soopshti toa...

1. Нека им е на чест.
2. Не коби. Шо ќар од тоа?

Borjan Makedonski
07k_JulK, %16:%Jul
1. За односите на Македонците и Албанците има отворено соодветна тема. Ако треба само јас да ја пополнувам - не личи.
2. Кои се тоа ’ние’? Кои се тие ’ние’ што убиле Пакистанци?
А, од другоа страна како да ти пречи воопштувањето (generalization) и збирното (colectivization) обвинување?!

АМАН ОД ЗБИ�*НО П�*ИФАЌАЊЕ ВИНА И ЗБИ�*НИ ОБВИНУВАЊА!

3. Дај некој пример од САД каде Американците збирно (општонародно) прифаќаат некаква вина за нешто.

4. Воопштувањата на вина, за мене претставува кукавичлак, отстранување од правната држава, нехраброст за истерување на правдата до крај.
Ако Македонија не стане држава во која владее правото - за што тогаш да се бориме за неа?

За што всушност тежнееме ако не за:

“...не сакаме богатство,
не сакаме пари,
тук сакаме слобода
и човечки правдини...„
?


1. Ние ги бираме лидерите, а тие донесуваат одлуки од кои ние (народот) не можеме да се дистанцираме независно од тоа дали лично сме гласале или не за нив. За пакистанскиот народ и за нивните семејства, Македонците се тие што им ги убиле татковците кај *аштански Лозја исто како што Америнаците ниту некој ги дистанцира ниту самите се дистанцираат од постапките на своите лидери, од Виетнам до Авганистан. Никогаш не сум чул Американец да каже, гледај што прават (лидерите), туку викаат гледај што правиме ние, било надвор од Америка било внатре како Бранч Давидиан и слични ситуации. За разлика од нив, ние Македонците не само што не прифаќаме дека сме одговорни за постапките на оние што ние сме ги избрале да водат, туку ние најчесто не ја прифаќаме ниту сопствената одговорност за сопствениот неуспех.

2. Генерализациите врз групи, народи, нации се малоумност, но ако ја прочиташ размената со Корнелиа, како и ако размислиш за размислувањата што Макеоднците ги имаат во врска со Албанците, ние секогаш изведуваме генерализиран заклучок за сите нив. На колку места ќе сретнеме само на овој форум дека молчењето на албанските интелектуалци значи одобрување на политиката на најпримитивниот елемент меѓу нив, или согласување со таа политика.

3. Кој македонски интелектуалец или воопшто кој Македонец го крена гласот во врска со *аштански Лозја? Може ли една пародија од судски процес во судство на кое му е непозната независност на судиите да ни биде оправдување за молчењето?

4. Не ја воопштувам вината, напротив ја прифаќам како припадник на нацијата во ситуации кога виновните се прогласени за невини.

5. Никој до сега не докажа дека акцијата во Љуботен не е осветничка акција во која се убивани цивили, а има поприлично докази дека е така. Сепак, целата нација стои зад одбраната на Љубе и Јохан? Тоа лие е стремење кон создавање правна држава? Или правна држава за другите (Алабанците) не за нас мнозинскиот народ?

6. Шокантно е, барем за мене, дека во Македонија луѓето се гордеат со степенот до кој им е „дозволено„ да не го почитуваат законот. Поединците својот општествен успех го мерат токму со тој степен на неважење на законот за нив. Нема да ја заборавам изјавата на Шекеринска дека пајак и ја однел колата и таа, иако можела да се јави во милиција и да ја поништи казната, сепак платила???? После ваква изјава, во Америка, кариерата на политичарот е завршена.

7. Селејќи ги дискусиите според темата, форумот го правите прекомплициран. Ако кон тоа се додаде и проблемот со буквите малкумина имаат време да влезат, да ја бараат темата, да дадат коментар и да одговорат со реплика.

Аминта
07k_JulK, %22:%Jul
Борјане, те ценам за интелигенцијата што ја имаш, и многу си интересен за разговор...
И, имам што да ти одговорам на твојот одговор...
Ама, не сакам да учествувам во разговор надвор од темата во која се води.
Повели на соодветни теми.

Ако е тоа пресложено за тебе - нема проблем.
Пишувај си каде сакаш. А, јас ќе те читам само случајно. Бидејќи, “се испукуваш“ само на тековната од темите од емисиите на Миленко.
Бидејќи, ТОА за мене е пресложено.

Kornelia
07k_JulK, %02:%Jul
totalno off topic ama moram i ovde i na tema Vlada ke go stavam

interesni sogledbi iako nedovolno obraboteni ...no kako idei interesni

http://so.blog.mk/2011/07/28/vaucherski-sistem-na-obrazovanieto/

Borjan Makedonski
07k_JulK, %04:%Jul
totalno off topic ama moram i ovde i na tema Vlada ke go stavam

interesni sogledbi iako nedovolno obraboteni ...no kako idei interesni

http://so.blog.mk/2011/07/28/vaucherski-sistem-na-obrazovanieto/

1. За родителот да му го даде ваучерот на најдобриот професор, треба да постои систем на екстерно оценување на квалитетот на наученото, инаку ваучерот ќе го добие професорот што ќе дава највисоки (незаслужени) оценки.
2. За ученикот или родителот да го вработи најдобриот професор, а ученикот да вложи напор на учење, приемот во наредниот степен на школување треба да е условен од екстерните оценки, значи од квалитетот на знаењето.
3. После завршување на школувањето, вработувањето и напредувањето во професијата треба да се условени од квалитетот на кандидатот, не од партиската или класовата припадност.

Заклучок: за да има смисол системот на ваучери, треба да дојде до промена не само на системот на образување туку и на професионалните, моралните и етичките стандарди на општеството. Во необразувана, родовски, партиски и класово поврзана средина каква што е македонската, ваква промена може да се очекува за 20 години од моментот кога ќе си ја поставиме таа цел и ќе ги создадеме условите. За сега, како општество, ние воопшто не одиме во тој смер што значи дека одбројувањето на потребните дваесетина години не е почнато.

lozanoska
07k_JulK, %09:%Jul
off topic za site koi ne chitaat na temite ... posebno za "skrienite radoznalci " koi nemaat dostap na odredeni temi .

RAT ZA KOSOVSKI UGALJ

Džordž Soroš i milijarder Sahit Muja novi finansijeri rušenja stare i izgradnje nove elektrane u Obiliću

PRI*TINA - Soroš i Muja bi kosovski ugalj!
Kako je ***ir već najavio na Zelenim stranama, TE „Obilić“ na Kosovu, koja je jedan od najvećih zagađivača u regionu, biće srušena, a na njenom mestu izgradiće se nova, manje „prljava“ elektrana!

Međutim, prvobitni plan Prištine i Vašingtona da ovu veliku investiciju finansira Svetska banka propao je zbog afere koja je buknula u SAD posle ove najave. Rešenje je nađeno u udruživanju albanskih lobista.

Jedan od najvećih finansijskih magnata Džordž Soroš i albanski milijarder iz Njujorka Sahit Muja nameravaju da se udruže da bi eksploatisali ugalj na Kosovu i Metohiji, čije se rezerve procenjuje na više od 300 milijardi dolara, objavio je Vol strit džurnal. Muja i jedan Sorošev agent prošle godine su pet puta bili na Kosovu i pregovarali o unosnim poslovima u sektoru uglja, tvrdi američki list.

Planirano je da kosovske rezerve uglja, koje se procenjuju na više od 15 milijardi tona, budu korišćene kao pogon u termoelektranama koje bi obezbeđivale struju za Kosovo i ceo region.

Nema sumnje da se Muja, kao izvršni direktor kompanije „Albanski minerali“, namerio na kosovske rezerve minerala, koje uključuju i olovo, hrom, cink, zlato, srebro, bakar, nikl i druga prirodna bogatstva, navodi list.

(A. G.)

Krvavi posao

Kad je reč o kosovskim rezervama, Anistratov kaže:
- Tragična sudbina ove srpske pokrajine još jednom potvrđuje žalosnu zakonitost: u savremenom svetu prirodna bogatstva često predstavljaju prokletstvo za zemlju koja ih poseduje. Krvavi dijamanti iz Afrike, krvava nafta na Bliskom istoku, a sada i krvavi ugalj s Kosova.

lozanoska
07k_JulK, %10:%Jul
Na "skrienite junaci" im blagodaram za posetata ... samo im se chini deka se skrieni ... zaklela se zemlja raju da se sve tajne doznaju ... hahaha

Kornelia
07k_JulK, %11:%Jul
ehhh....a nas ne ne ostavaat da kreneme glava poradi reursot 124 riznici shto im e interes vo free time i kako filantropi.....i od ego trip i suetni pricini da ne si liznat na pluknatoto....inace do sega ke ni e**** majkata so vojni ako imavme resursi za daily business

lozanoska
07k_JulK, %11:%Jul
Znachi od 21 prisuten na forumov vo momentov 7 se na profilite ... papapa

lozanoska
07k_JulK, %11:%Jul
ehhh....a nas ne ne ostavaat da kreneme glava poradi reursot 124 riznici shto im e interes vo free time i kako filantropi.....i od ego trip i suetni pricini da ne si liznat na pluknatoto....inace do sega ke ni e**** majkata so vojni ako imavme resursi za daily business
Nie sme im galenicheto ;):)

Serdar von Makedon
07k_JulK, %14:%Jul
interesno, bash sinokja so Aleks praevme muabet na slichna tema...

Аминта
08k_AugK, %01:%Aug
01-08-2011.

Znachi od 21 prisuten na forumov vo momentov 7 se na profilite ... papapa

Nie sme im galenicheto ;):)

interesno, bash sinokja so Aleks praevme muabet na slichna tema...

Лозаноска и Корнелија имаат над 4600 посети, Сердар над 3600, македон4е над 1500.
И, сите тие ја оставиле отворена можноста да им се читаат приватните муабети преку Визитор Месиџес, од страна на гости нечленови на форумов.

Аминта има нешто над 400 посети на профилот, и, не може да му се читаат Визитор месиџес од гости нечленови.

Ако сакате да смените нешто:
User CP -> Your profile (Profile privacy)
па, одберете кој и што да може да (Ве) гледа.
Најмалку: Your friends.
Неограничено: Everyone.

Мислам дека ова ќе е доволно, за да не Ве гледаат/читаат толку многу.

Serdar von Makedon
08k_AugK, %02:%Aug
1. BlagoDaram za upatstvoto okolu privatnosta. Ne sum ni gledal kolku poseti ima, i kolku sum popularen :) Kako sho pishev, izgleda sme navistina dobri konji i kobili, pa se kreva prashina :D

2. So Aleks praevme muabet okolu resursite :p

3. Da se vratam na dzirkachite... Nekoi dzirkaat od ljubopitnost i mozhebi sakaat da nauchat neshto od nas. Nekoi dzirkaat so ne-dobri nameri...

Voajerot Dzirka, duri i koga nekoj mu ja onadi zhenata... Neka dzirkaat, a nie ke gi onadime... :)

lozanoska
08k_AugK, %10:%Aug
Maleee chitaat li chitaat ... ako neka uchat deca ... sega se izitrija ... ne preku profil direktno tuku , preku member list... laznjak ...mislat deka taka se zashtiteni ... hahaha vo momentov od 31 gostin 12 se na member list i dvajca na profil

Serdar von Makedon
08k_AugK, %11:%Aug
Guest
Viewing User Profile

mislish na ova? :)

ma sho gi onadam ;)

lozanoska
08k_AugK, %12:%Aug
I jas ... samo me zabavuva koga otkrivam za kogo se raboti .

Kornelia
08k_AugK, %13:%Aug
Aj ne se zamarajte so trivijalniov voajerizam!!

Borjan Makedonski
08k_AugK, %15:%Aug
Aj ne se zamarajte so trivijalniov voajerizam!!

Kornelia

Voajerizmot treba da dovede do nekoja forma na licno zadovolstvo. Dali mislis deka “voajerive” na forumov uzivaat vo toa sto go citaat?

Jas mislam deka stanuva zbor za momentalno nevraboteni kodosi koi sobiraat za niv vredni informacii vo nadez deka eden den ke mozat da gi naplatat. Zemete go primerot na Vlad(e) Milcin.

Citam denes vo Plus Info (+info) deka Vlad(e) ne ti bil kodos kako sto sme mislele, ne bil nitu reziser za kakov bese vraboten, a toj da ti bide “kodos po sluzbena dolznost”. Pred odenje vo stranstvo gi kodosel domasnite koelgi, a koga ke se vratel od stranstvo gi kodosel onie sto ke gi sretnel nadvor. I celiot toj trud isklucivo kako sluzbena dolznost!

Citam ponatamu vo Plus Info, nekoj mu rekol na Vlade deka taka pravele site??? Razmisluvam koj e toj nekoj i ne mozam da smislam bilo koj drug sem Unko i Goran (Stefanovski). Dodeka tie se proslavuvaa sebe si i makedonskata drama, Vlade go (o)stavile na branikot na tatkovinata.

Denes, patriotov Vlad(e) raspolaga so milionite na Soros, a Goran i Unko, “trbuhom za kruhom”.

Taka im treba!!!

lozanoska
08k_AugK, %17:%Aug
Borjan , zoshto imame problem so tvojava kirilica:confused: ...moze li te molam da go povtorish postot na latinica ?

Iako ne mozam da prochitam shto si napishal , go pretpostavuvam tvojot komentar... deka se raboti za kodoshi , koi sobiraat materjal, za da im se najde za nekoi idni vreminja ... ako e taka , toa se sovpagja so moeto mislenje za ovaa "navalica" na forumov

AlexTheGreat
08k_AugK, %18:%Aug
Plus info e na Gerovski

lozanoska
08k_AugK, %18:%Aug
Da prochitam shto pishuva na novokomponiraniot kodoshki sajt ...

Borjan Makedonski
08k_AugK, %20:%Aug
Da prochitam shto pishuva na novokomponiraniot kodoshki sajt ...

Eve sto pisuva vo PlusInfo:
Во Законот за лустрација не се спомнува прифаќање на информативен разговор како основ да се заклучи дека некој бил соработник на тајните служби. Многу луѓе во минатото по службена должност морале да ги прифатат поканите за информативни разговори, особено пред и после службени патувања во странство.

Владимир Милчин, кој претходно резолутно тврдеше дека не бил соработник, туку жртва на тајните служби, вчера најави дека ќе се огласи откако ќе го прими текстот на решението.

Во својот фељтон во Плусинфо, тој ќе ја разоткрие „мистеријата“ околу фамозните „информативни разговори“, која била доволна причина шест члена на оваа комисија да донесат ваква одлука.

Eve sto pisuvam jas:
Inaku, Plus Info (+Info) e proekt cii raboten naslov e: "Kodosi ja i plukaj svojata zemja i site sto ke gi sretnes vo nea", cii koordinator e Gerovski, finansiran od Soros ili Sorosh.

Najnoviot proekt na Soros vo Makedonija kako bibliska zemja ima raboten naslov: "Dali Juda, najslavniot kodos vo istorijata na coveckiot rod, potpisal kodoski dogovor so Pontie Pilat ili kodosel po sluzbena dolznost i po ubeduvanje".

Kornelia
08k_AugK, %20:%Aug
Jas izvinete ama neznam koj toa pomislil i vrz osnova na SHTO deka sme nie neshto strashno bitni pa da kolektira nashi pisanija za da mu se najdat za posle.....mislam nitu sme javni faci, nitu mislime da bideme (jas barem neam takva suluda namera) nitu formirame javno mislenje.......naklonetosta kon odredena partija barem mene ne mi e fiksna, tuku zavisi od sekoj poedinecen poteg na istata.........edinstveno mozam da dadam dve racionalni objasnuvanja za zgolemenata brojka na views:

1. Dokolku nekoj navistina sobira materjal.....togash se sobira materjal za Makedonistite i javnite i obicnite (kako nas).....e sea ova moze da ima poveke objasnuvanja /znacenja...

2. Brojot na views si go zgolemuvame sami postojano proveruvajki koj ne gleda....pa taka od 200 views na den 100 se na sopstvenikot na profilot minimum

I pologicno mi e vtorovo!!!!

Zoshto?!

Zatoa shto na profilite bre nema nishto nitu vazno nitu bitno.....sho ima da se gledaat....ako saka nekoj da ne propushti nekoe pisanie se ide preku Today's post i gotovo.....nema ni da se primeti......mislam od prv moment koga odreden clen mi go skrena vnimanieto za ova ne mi beshe jasno nitu logicno....i eve i po dve nedeli ama ic ne mi e jasno...logicno ushte pomalku...

Borjan Makedonski
08k_AugK, %21:%Aug
Jas izvinete ama neznam koj toa pomislil i vrz osnova na SHTO deka sme nie neshto strashno bitni pa da kolektira nashi pisanija za da mu se najdat za posle.....mislam nitu sme javni faci, nitu mislime da bideme (jas barem neam takva suluda namera) nitu formirame javno mislenje.......naklonetosta kon odredena partija barem mene ne mi e fiksna, tuku zavisi od sekoj poedinecen poteg na istata.........edinstveno mozam da dadam dve racionalni objasnuvanja za zgolemenata brojka na views:

1. Dokolku nekoj navistina sobira materjal.....togash se sobira materjal za Makedonistite i javnite i obicnite (kako nas).....e sea ova moze da ima poveke objasnuvanja /znacenja...

2. Brojot na views si go zgolemuvame sami postojano proveruvajki koj ne gleda....pa taka od 200 views na den 100 se na sopstvenikot na profilot minimum

I pologicno mi e vtorovo!!!!

Zoshto?!

Zatoa shto na profilite bre nema nishto nitu vazno nitu bitno.....sho ima da se gledaat....ako saka nekoj da ne propushti nekoe pisanie se ide preku Today's post i gotovo.....nema ni da se primeti......mislam od prv moment koga odreden clen mi go skrena vnimanieto za ova ne mi beshe jasno nitu logicno....i eve i po dve nedeli ama ic ne mi e jasno...logicno ushte pomalku...

Se e vistinito, no barem vo ovoj slucaj vistinata e prozaicna, a sopstvenite megalomanski idei ili idei na znacenje ni se povozbudlivi.

Senna
08k_AugK, %21:%Aug
Jas imam skoro 1800 views a sum eden od najnovite tuka ... vo sporedba so vas koi imate po 4000-5000 views. I da, ne se brojat views dokolku sam si go gledas profilot. Toa ne se regitrira.

Kornelia
08k_AugK, %21:%Aug
Jas imam skoro 1800 views a sum eden od najnovite tuka ... vo sporedba so vas koi imate po 4000-5000 views. I da, ne se brojat views dokolku sam si go gledas profilot. Toa ne se regitrira.

ama ako si odlogiran se brojat

Kornelia
08k_AugK, %22:%Aug
Se e vistinito, no barem vo ovoj slucaj vistinata e prozaicna, a sopstvenite megalomanski idei ili idei na znacenje ni se povozbudlivi.

Ama jas nemozam da go razberam ni toa vozbuduvanje od sopstvenoto znacenje....kaj mene idejata deka sum znacajna moze da rodi samo strav i zgolemena odgovornost......vozbudena ama ic ne bi bila

So ogled na faktot shto konkretno moite postovi vo posledno vreme se krajno "ulicarski" i povrshni (neshto sum smrzena za dlaboko obrazlozeni analizi).....negledam ni osnova za bildanje na znacenje......

Kornelia
08k_AugK, %22:%Aug
ova e interesno voopshto no ona shto mi fati okoto e boldiraniot del

Во Мала Преспа откриена праисториска гробница на островот Мал Град

Заедничка грчко-албанска археолошка експедиција во Пустец на остовот Мал Град открија десетина нови наоди кои даваат вредност на археолошкото наследство на Мала Преспа. Од ископувањата на албанските и грчките археолози пронајдена е гробница со десетина гробови кои датираат од праисторијата од бронзен до византиски период.

Ова, зеадничка албанско-грчка експедиција. трета година по ред истражува на островот Мал Град и според археологот Икономидис Ставрос од досегашните истражувања се потврдува продолжетокот на животот во ова населено место.

Пронајдените 10 стари гробови, со скелетни остатоци, се поставени во правец исток-запад.

Помеѓу овие гробови има заеднички карактеристики, но, исто така, и посебности кој ке бидат предмет на истражување на археолозите и антрополозите.

Скоро сите гробови се без ивентар. До нив, не се најде накит или други предмети со археолошка вредност.

Гробовите се поставени во гробницата во четири дела. Секој гроб е одвоен од другиот со ѕид, додека целата гробница е опкружена со ѕид, карактеристика од римскиот период.

Проектот за заедничка екпедиција предвидуваше да трае три години, но со оглед дека тука е откриен богат археолошки фонд, раководителите на ова експедиција побараа ископувањата да продолжат уште две години.

Со овие ископување се покажа дека островот Мал Град е населен уште од праисторијата а не само од периодот на Цар Самуил, каде тука, се наоѓала летната палата на Цар Самуил.

Исто така заедничка француска –албанска експедиција продолжува со своите истражувања кај Неолитското живеалиште (7000 години п.н.е) “Острово” кај Туминец.

Пред неколку години во водите на Преспанското Езеро, германско-албанска експедиција изврши прво подводно археолошко истражување во Албанија блиску до с.Туминец кај месноста викана “Старо Село”, каде се откри подводно живеалиште од Бронзениод период.

Мала Преспа е едно место со историски вредности. Таа е населена уште во времето на Неолитот (7.000 години п.н.е). Тука се простира една богата историско-археолошка област како Неолитскот живеалиште (7.000 години п.н.е) “Острово” кај с.Туминец, подводното живеалиште на местото викано “Старо Село” кај Туминец од Бронзен период, Римскиот пат (2 век н.е) што ги поврзува селото Долна Горица со местото “Набели”, Ѕидот на Александар трети Македонски на планинскиот премин Ќафата “Звезда”.

Во областа Мала Преспа се наоѓаат многу цркви и еден манастир, од различни историски времиња. Многу познати за своите вредности што ги имаат се пештерските цркви од Византискиот и Пост-Византискиот период од 12, 13, 14 и 15 век, кој се наоѓаат во пештери на брегот на Преспанскот Езеро.

Neznam kako ide taa rabota vo islamot....no kaj hristijanite grobovite se postaveni vo pravec istok zapad.......glavata na mrtovecot lezi sproti istok za da na izgrejsonce go osvetli, odnosno da gleda vo sonceto......toa ima neshto vrska so dvizenjeto na energijata......Ako grobnicive se od praistorijata bronzen do vizantiski period, a zakopani se po hristijanski nacin......shto bi mozelo da znaci ova....dali hristijanstvoto prevzema nekoi paganski normi ili hristijanstvoto e aktuelno na prostorive vo toj period (?!?!?)

Аминта
08k_AugK, %01:%Aug
05-08-2011.

Корнелија, стави го ова во Најзначајни археолошки откритија, па ќе ти дадам мислење.

Red Stefan
08k_AugK, %23:%Aug
ova e interesno voopshto no ona shto mi fati okoto e boldiraniot delNeznam kako ide taa rabota vo islamot....no kaj hristijanite grobovite se postaveni vo pravec istok zapad.......glavata na mrtovecot lezi sproti istok za da na izgrejsonce go osvetli, odnosno da gleda vo sonceto......toa ima neshto vrska so dvizenjeto na energijata......Ako grobnicive se od praistorijata bronzen do vizantiski period, a zakopani se po hristijanski nacin......shto bi mozelo da znaci ova....dali hristijanstvoto prevzema nekoi paganski normi ili hristijanstvoto e aktuelno na prostorive vo toj period (?!?!?)

Цела традиција ни е задржана од памти век пред Христа, сега само поинаку се толкува, секаде околу светот има таков синкретизам со старата традиција која се задржува и се вклопува во Христијанството.

Бидејќи кај нас прво се шири Христијанство сигурно сме влијаеле врз самото Христијанство обичаите кои преку нас се примиле во тогаш новата религија.
Сепак оставам простор дека некој обичај потекнува и од блиски исток.

lozanoska
08k_AugK, %11:%Aug
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=121510831435&id=13&setIzdanie=22158

Senna
08k_AugK, %15:%Aug
I Pasko Kuzman govori nesto slicno vo vrska so posledicite pri otkrivanjeto na grobot na Aleksandar:
http://www.youtube.com/watch?v=2dDUsKHXt9A&feature=related

Edna od pretpostavkite e deka Amerikancite (koi voedno se neverojatni ligushi) vednas ke doletaat tuka stom ke namirisaat "nesto" (zlato, jaglen, nafta, pa duri i grobnicata na Aleksandar). Toa im e vo praksa, i ne e nevoobicaeno. Najverojatno Pasko mislese na toa koga rece deka "ke bideme okupirani".

Borjan Makedonski
08k_AugK, %18:%Aug
I Pasko Kuzman govori nesto slicno vo vrska so posledicite pri otkrivanjeto na grobot na Aleksandar:
http://www.youtube.com/watch?v=2dDUsKHXt9A&feature=related

Edna od pretpostavkite e deka Amerikancite (koi voedno se neverojatni ligushi) vednas ke doletaat tuka stom ke namirisaat "nesto" (zlato, jaglen, nafta, pa duri i grobnicata na Aleksandar). Toa im e vo praksa, i ne e nevoobicaeno. Najverojatno Pasko mislese na toa koga rece deka "ke bideme okupirani".

Mnogu nesta mozat da se kazat za Amerikancite no deka se ligusi sigurno ne, ili ti i jas razlicno go razbirame znacenjeto na zborot "ligus".

Amerika, za razlika od evropskite zemji, svoite muzei gi polnela i gi polni so predmeti koi gi kupuva! Nitu eden eksponat vo amerikanskite muzei ne e ukraden od "okupirana" zemja. Nekoi amerikanski vojnici vo vojnata vo Irak ukradoa muzejski eksponati i bea kazneti so preku 20 godini zatvor, a eksponatite mu bea vrateni na Irak.

Sto se odnesuva do grobot na Aleksandar, dajte prvo da go najdeme pa posle da go stitime od potencijalnite zemji lopovi! Kolku ni se cesni nekoi od arheolozite (Pasko za kogo imam samo voodusevuvanje e eden od malkute isklucoci vo Makedonija), ke rasprodadat se, pred svetot da razbere sto sme nasle. Predalagam da vnimavame na "nasite" da gi batalime potencijalnite "okupatori".

Vo megjuvreme da se pogrizime da si gi vratime ukradenite predmeti i knigi sto gi krasat muzeite na Belgrad i na Sofija, a nekoi i na Moskva (zlatni maski, zlatni sandali, skapoceni stari rakopisi).

Kornelia
08k_AugK, %00:%Aug
Mnogu nesta mozat da se kazat za Amerikancite no deka se ligusi sigurno ne, ili ti i jas razlicno go razbirame znacenjeto na zborot "ligus".

Amerika, za razlika od evropskite zemji, svoite muzei gi polnela i gi polni so predmeti koi gi kupuva! Nitu eden eksponat vo amerikanskite muzei ne e ukraden od "okupirana" zemja. Nekoi amerikanski vojnici vo vojnata vo Irak ukradoa muzejski eksponati i bea kazneti so preku 20 godini zatvor, a eksponatite mu bea vrateni na Irak.

Sto se odnesuva do grobot na Aleksandar, dajte prvo da go najdeme pa posle da go stitime od potencijalnite zemji lopovi! Kolku ni se cesni nekoi od arheolozite (Pasko za kogo imam samo voodusevuvanje e eden od malkute isklucoci vo Makedonija), ke rasprodadat se, pred svetot da razbere sto sme nasle. Predalagam da vnimavame na "nasite" da gi batalime potencijalnite "okupatori".

Vo megjuvreme da se pogrizime da si gi vratime ukradenite predmeti i knigi sto gi krasat muzeite na Belgrad i na Sofija, a nekoi i na Moskva (zlatni maski, zlatni sandali, skapoceni stari rakopisi).


pragmaticno kako i sekogash :)

Senna
08k_AugK, %01:%Aug
Mnogu nesta mozat da se kazat za Amerikancite no deka se ligusi sigurno ne, ili ti i jas razlicno go razbirame znacenjeto na zborot "ligus".

Amerika, za razlika od evropskite zemji, svoite muzei gi polnela i gi polni so predmeti koi gi kupuva! Nitu eden eksponat vo amerikanskite muzei ne e ukraden od "okupirana" zemja. Nekoi amerikanski vojnici vo vojnata vo Irak ukradoa muzejski eksponati i bea kazneti so preku 20 godini zatvor, a eksponatite mu bea vrateni na Irak.

Sto se odnesuva do grobot na Aleksandar, dajte prvo da go najdeme pa posle da go stitime od potencijalnite zemji lopovi! Kolku ni se cesni nekoi od arheolozite (Pasko za kogo imam samo voodusevuvanje e eden od malkute isklucoci vo Makedonija), ke rasprodadat se, pred svetot da razbere sto sme nasle. Predalagam da vnimavame na "nasite" da gi batalime potencijalnite "okupatori".

Vo megjuvreme da se pogrizime da si gi vratime ukradenite predmeti i knigi sto gi krasat muzeite na Belgrad i na Sofija, a nekoi i na Moskva (zlatni maski, zlatni sandali, skapoceni stari rakopisi).

Izgleda deka i dvajcata sme vo pravo, no na edna ista rabota gledame od razlicen aspekt (jas od edna, ti od druga strana) pa zatoa mora da potencirame i da razgranicime 2 raboti:

1. Vojnicite gi uapsile za krazba zatoa sto tie kradele artefakti za svoi licni potrebi.

2. Koga drzavata SAD "ima interes" od odredeni naodi (zakopano zlato, artefakti znacajni za SAD ili pak moshti od nekoj vojskovodec) taa prvin probuva da pregovara so drugata strana. Dokolku e bezuspesno, togas taa ide na plan B - pripojuvanje vo sistemot na vtorata strana. No ima slucai koga opcijata pregovaranje ne e izvodliva (kako sto e slucaj so jaglenot i naftata vo Kosovo). Ovde nemoze da se pregovara, pa zatoa se slucuva toa sto go gledame vo momentov.


Ne znam dali na forumov ima clenovi od Krusevo ... tie samite ke potvrdat deka vo periodot od 1999-2001 KFOR i NATO vrsea avionski skeniranja na predelod nad Krusevo, i potoa vrsea iskopuvanja, pronajdenoto bese tovarano na kamioni i iznesuvano od drzavata. Krusevcani velat deka vo tie predeli gore imalo zakopano tursko zlato vo izobilstvo uste od vremeto na vojnite. Nekoi krusevcani imaat naogjano zlato (licno znam eden koj najde 3-4 kjupovi polni so turski liri, i licno mi pokaza edna da ja vidam).

Mnogu zlato ima i vo seloto Radnja na Kozuf, cudo e KFOR i NATO kako ne izvrsile skeniranja i iskopuvanja tamu. Samo sto denes veke nema zivi lugje da posocat kade otprilika bi trebalo da se detektira toa zlato.

lozanoska
08k_AugK, %07:%Aug
Mnogu nesta mozat da se kazat za Amerikancite no deka se ligusi sigurno ne, ili ti i jas razlicno go razbirame znacenjeto na zborot "ligus".

Amerika, za razlika od evropskite zemji, svoite muzei gi polnela i gi polni so predmeti koi gi kupuva! Nitu eden eksponat vo amerikanskite muzei ne e ukraden od "okupirana" zemja. Nekoi amerikanski vojnici vo vojnata vo Irak ukradoa muzejski eksponati i bea kazneti so preku 20 godini zatvor, a eksponatite mu bea vrateni na Irak.

Sto se odnesuva do grobot na Aleksandar, dajte prvo da go najdeme pa posle da go stitime od potencijalnite zemji lopovi! Kolku ni se cesni nekoi od arheolozite (Pasko za kogo imam samo voodusevuvanje e eden od malkute isklucoci vo Makedonija), ke rasprodadat se, pred svetot da razbere sto sme nasle. Predalagam da vnimavame na "nasite" da gi batalime potencijalnite "okupatori".

Vo megjuvreme da se pogrizime da si gi vratime ukradenite predmeti i knigi sto gi krasat muzeite na Belgrad i na Sofija, a nekoi i na Moskva (zlatni maski, zlatni sandali, skapoceni stari rakopisi).

Ama rabotata e shto nie ne sme naucheni da rabotime paralelno , na dva koloseka ... edno se istrazuvanjata i zashtitata na pronajdenoto doma , a sosema drugo vracanjeto na artefaktite od nadvor ... vtorovo e bajagi poteshka rabota koja bara mnogu um , znaenje i kordinirana rabota na tim struchnjaci , od povece oblasti ... mozebi e potrebno nekoe nezavisno telo , koe ce raboti vo koordinacija so soodvetnite ministerstva . Ne bi bilo losho Poposki da se zafati na ova pole .

Dr.Feelgood
08k_AugK, %08:%Aug
Ovdeka site se zamaraat so gluposti i raboti koisto bile pred 2000 godini kako toa da e najbitno za ovaa drzava.Eve ke go najdete grobot na Aleksandar i toa li Makedonija ke ja napravi podobra drzava?Se zamarate so gluposti koisto bile pred 2000 godini i koisto nemaat nikakvi dopirni tocki so denesnata civilizacija osven na nekoi ispereni mozoci i idioti.Ova se problemi na Makedonija,a ne nekakvi grobovi i artefakti:

Makedoncite ke stanatmalcinstvo i vo Makedonija
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=8111183639&id=10&&prilog=0setIzdanie=22353

Ako se prodolzi vo vakvo tempo ni otide kruban drzavata,a posle ke se raduvame na ramkoven kojsto ke ni gi stiti pravata kako malcinstvo.Sakame da se pravime golema nacija so sila,a voopsto ne sme.Toa e problemot.Djabe milion spomenici,zgradi,knigi koga ke nema utre koj da im se raduva poradi iseluvanje i slab natalitet.

lozanoska
08k_AugK, %08:%Aug
Se javi levovo smetalo ... ajde te molam potrudi se, koga vece si pak tuka, da ne plashirash
vece videni raboti .

Dr.Feelgood
08k_AugK, %12:%Aug
Se javi levovo smetalo ... ajde te molam potrudi se, koga vece si pak tuka, da ne plashirash
vece videni raboti .

Tie videni raboti se mnogu pobitni za drzavata od tie nevideni raboti koisto Pasko Kuzman uporno gi trazi.Samo sakav da kazam na sto treba povece da se zanimavate ,a ne so nekoi gluposti od pred 2000 godini.Utre mozebi nema da ima koj da im se raduva na tie spomenici.

Serdar von Makedon
08k_AugK, %13:%Aug
Maj dijr Lozanoska... znaesh kako se stava na ignore... djabe si troshish vreme, negoviot priemnik edvaj fakja kratki / niski branovi :)

Maj dijr Kornelia, ne bi go upotrebil toj zbor. Povekje e povrshno i patetichno nego pragmatichno :)

Senna
08k_AugK, %14:%Aug
Tie videni raboti se mnogu pobitni za drzavata od tie nevideni raboti koisto Pasko Kuzman uporno gi trazi.Samo sakav da kazam na sto treba povece da se zanimavate ,a ne so nekoi gluposti od pred 2000 godini.Utre mozebi nema da ima koj da im se raduva na tie spomenici.

Momak, dali si ti ekspert po politicka istorija za da tvrdis deka artefaktite od pred 2000 godini i grobot na Aleksandar ne se bitni raboti vo momentov?

graditel
08k_AugK, %19:%Aug
Mijacijata e vo Epir....Epirci se Iliri i Sloveni......Sloveni se Anticki Makedonci....verojatno i Ilirite se Anticki Makedonci (moe mislenje)......Vlasite se definitovno po moe Anticki Makedonci.....

e


AMA GEGITE NE SE ILIRI .......Toskite moz da se....Hrvatite se Iliri......Dalmatite se Iliri.......Slovencite se Vedeti i Iliri....itn...itn

a NA BALKANSKIOT POLUOSTROV GEGITE GI PRAVAT SITE PROBLEMI


ee.... Olimpija e Epirka Ilirka.....zatoa Gegite vikaat deka Ace e shiptar......a Ace e pola makedonce pola epirec.....epirec mijak e i Skenderbeg...ama Gegite mislat deka epirec=ilir od shto sleduva Skenderbeg e shiptar

Гегите и Србите...., кој ли ги донесе, и зошто?

graditel
08k_AugK, %19:%Aug
Verojatno.....pa sega site ke sakaat da se doblizat do antickite makedonci......vo toj kontekst ama ic nema da ni dozvolat da bideme i oficijalno nivni naslednici....ke se razvodni....site ke bidat naslednici na Antickite na Alekso....so toa se gubi osnovata za imeto....se se relativizira i nie ke mora da si najdeme novo ime....kako shto i drugite iako i tie nivni naslednici imaat drugo ime

Сакале или не, тоа им е , ќе си легнат на брашното, зошто сега постои една наука која се вика ГЕНЕТИКА, така да све е ирелевантно што тие ќе кажеле или сакале.;)

graditel
08k_AugK, %19:%Aug
Isto vazi i dokolku grobot e kaj nas!!

Хипотетички( не дај БОЖЕ по мене ), значи , кога јас би бил таков калибар освојувач, и кога би ми се случило тоа што се случило, сигурно како голем македонец би сакал да ме закопаат тука, во моето родно место/престолнина, во Македонија. Размислував и за транспортот, сигурно е мумифициран и транспортиран во саркофаг со голема пратња од војска и логистика, со тоа што кога стигнале само избрани го завршиле чинот.:)

Borjan Makedonski
08k_AugK, %20:%Aug
... сигурно како голем македонец би сакал да ме закопаат тука, во моето родно место/престолнина, во Македонија...:)

Aleksandar e roden vo Pela. Pela e vo okolinata na Solun.

Na teritortijata na Makedonija (R. Makedonija) Aleksandar bil samo ednas, koga stanal kral i koga povel vojna protiv Ilirite, Trakijcite i drugite pleminja se do Dunav, za da gi obezbedi granicite na kralstvoto pred da pojde vo pohod protiv Persija.

Kornelia
08k_AugK, %20:%Aug
Ај малку ментална гимнастика....

Полубрат на Александар по татко е Птоломеј......роден во село во околината на Кичевско.......тој го носи од Александрија до дома и по македонските обичаи го закопува во триоаголник помегу три протечни води како што се закопува големец.....а гробницата би требало да ја ја чуваат лавови....... полно име на Птоломеј е Птоломеј Сотир Лагов

Red Stefan
08k_AugK, %20:%Aug
Aleksandar e roden vo Pela. Pela e vo okolinata na Solun.

Na teritortijata na Makedonija (R. Makedonija) Aleksandar bil samo ednas, koga stanal kral i koga povel vojna protiv Ilirite, Trakijcite i drugite pleminja se do Dunav, za da gi obezbedi granicite na kralstvoto pred da pojde vo pohod protiv Persija.

А од каде потекнува втората жена на Филип Втори?

zlattko
08k_AugK, %20:%Aug
Ај малку ментална гимнастика....

Полубрат на Александар по татко е Птоломеј......роден во село во околината на Кичевско.......тој го носи од Александрија до дома и по македонските обичаи го закопува во триоаголник помегу три протечни води како што се закопува големец.....а гробницата би требало да ја ја чуваат лавови....... полно име на Птоломеј е Птоломеј Сотир Лагов

abe 6o zborui6 be :))) ...

od kade via informacii ... oti vaka obi4ni smrtnici kako mene ne gi znaat ?! :S

Borjan Makedonski
08k_AugK, %20:%Aug
Сакале или не, тоа им е , ќе си легнат на брашното, зошто сега постои една наука која се вика ГЕНЕТИКА, така да све е ирелевантно што тие ќе кажеле или сакале.;)

Sto e toa sto moze da go dokaze genetikata posle site mesanja na Balkanot i posle 500 godini otomanska imperija?

Moze da dokaze samo edno, deka nitu eden narod na Balkanot nema genetski specifiki koi mu davaat poveke pravo na antickoto minato od pravoto vrz toa anticko minato sto go imaat i site drugi balkanski narodi.

Samo narodi koi bile poizolirani (Eskimi, Islangjani, eventualno Irci...) mozat da imaat genetski specifiki koi gi razlikuvaat od drugite narodi, no na Balkanot toa e nevozmozno. Politickite granici na zemjite ne go odreduvaat genetskiot profil na naselenieto sto se naslo vo tie granici.

makedon4e.
08k_AugK, %20:%Aug
abe 6o zborui6 be :))) ...

od kade via informacii ... oti vaka obi4ni smrtnici kako mene ne gi znaat ?! :S

Е па човек учи додека е жив.....:D

П.С.И јас прв пат слушам за ова.

lozanoska
08k_AugK, %21:%Aug
Mnogu nesta mozat da se kazat za Amerikancite no deka se ligusi sigurno ne, ili ti i jas razlicno go razbirame znacenjeto na zborot "ligus".

Amerika, za razlika od evropskite zemji, svoite muzei gi polnela i gi polni so predmeti koi gi kupuva! Nitu eden eksponat vo amerikanskite muzei ne e ukraden od "okupirana" zemja. Nekoi amerikanski vojnici vo vojnata vo Irak ukradoa muzejski eksponati i bea kazneti so preku 20 godini zatvor, a eksponatite mu bea vrateni na Irak.

Sto se odnesuva do grobot na Aleksandar, dajte prvo da go najdeme pa posle da go stitime od potencijalnite zemji lopovi! Kolku ni se cesni nekoi od arheolozite (Pasko za kogo imam samo voodusevuvanje e eden od malkute isklucoci vo Makedonija), ke rasprodadat se, pred svetot da razbere sto sme nasle. Predalagam da vnimavame na "nasite" da gi batalime potencijalnite "okupatori".

Vo megjuvreme da se pogrizime da si gi vratime ukradenite predmeti i knigi sto gi krasat muzeite na Belgrad i na Sofija, a nekoi i na Moskva (zlatni maski, zlatni sandali, skapoceni stari rakopisi).

@ Borjan , bez namera da navleguvam vo pravoto na intimno mislenje , ako moze, please , mala elaboracija na shto se temeli ova tvoe mislenje ... ako moze ...

Borjan Makedonski
08k_AugK, %21:%Aug
А од каде потекнува втората жена на Филип Втори?

Filip imal mnogu zeni. Iako nekoi avtori pisuvaat deka Olimpia ili Olimpiada, majkata na Aleksandar mu bila vtora zena, taa mu bila cetvrta i bila od Epir. Nejzinata majka bila Ilirka.

Prvata zena na Filip II isto taka bila od Epir, a poslednata, Cleopatra (Euridice) bila od Molosija.

Koja ti e poentata so potekloto na vtorata zena na Filip II i toa sto jas go napsiav deka spored istoriskite izvori, Aleksdandar prestojuval na teritorijata na denesna R. Makedonija samo pri negoviot prv voen pohod protiv Ilirite, Trakijcite i severnite pleminja okolu Dunav?

graditel
08k_AugK, %21:%Aug
Го гледавте видеово http://www.facebook.com/video/video.php?v=121924407898930 , Овде вели дека Александар бил поклоник на Вишну.

Му, Атлантида, оваа е рамно на 'теорија на се' без никакви докази.

Ништо не е чудно, Вишну - виш, висок, вис, повисок,највисок,одозгора,на небо,недостижен, од високо,на висина/високо, што алудира на БОГ, кој за мене е еден, ама кај сите различно се толкува.:confused:

Kornelia
08k_AugK, %21:%Aug
А од каде потекнува втората жена на Филип Втори?

Кичевско

Borjan Makedonski
08k_AugK, %21:%Aug
@ Borjan , bez namera da navleguvam vo pravoto na intimno mislenje , ako moze, please , mala elaboracija na shto se temeli ova tvoe mislenje ... ako moze ...

Ima prekrasna kniga "The Battle over the Stolen Treasures of the Ancient World" od Sharon Waxman vo koja se detalno opisani krazbite sto gi napravile voglavno zapadnoevropskite zemji. Amerika ne e megju niv, a nema nitu edna zemja koja do sega pobarala bilo kakov umetnicki predmet koj se naogja vo amerikanski muzej, a ne e kupen na legalna aukcija ili direktno od sopstvenikot, a nekogas i od samata zemja. Amerika ne kolonizirala nitu edna zemja vo klasicna smisla na zborot za da vrsi iskopuvanja i krazbi kako sto toa go pravele evropskite zemji. Naprotiv, Amerika finansira arheoloski iskopuvanja koi gi vrsat amerikanski arheolozi vo sorabotka so domasni. Najdobar primer za nas e Stobi. Iskopuvanjata se napraveni so amerikanski fondovi, a gi predvodel Waismann, profesor na Columbia University. Dali e nesto ukradeno od Stobi?

Za cesnosta na makedonskite arheolozi znaeme preku brojnite umenticki predmeti sto se prodavaat na razno razni aukcii niz svetot, vklucuvajki gi i prodazbite na eBay za sto pisuvase "Dnevnik. Pokraj toa, vodeckite arheolozi vo Makedonija bea fateni "red handed" so delovi od antickiot stit i drugi predmeti vo nivna sopstvenost, a nekoi od niv tokmu vo ovoj moment bivaat sudeni. Objasnuvanjeto im bese deka "privatno gi kupuvale predmetite za da gi zastitat"! Ovie na sudov dokazuvaat deka predmetite ne se originali. Jas ne im poveruvav nitu na prvite nitu na vtorive. Dali ti im poveruva?

Vo Makedonija se pronajdeni nekolku zlatni maski i zlatni sandali. Edna od maskite zaedno so sandalite e vo Belgrad. Drugata e vo Sofija. Spisokot na ukradeni predmeti sto se naogjaat vo ovie dve zemji e dosta dolg.

Vo Makedonija (mislam od Institutot za makedonski jazik) e pecatena luksuzna kniga za stari slovenski rakopisi od teritorijata na Makedonija. Vo istata kniga moze da se vidi kade denes se naogjaat tie rakopisi i koj gi odnel vo Belgrad, Sofija, Moskva.

Kornelia
08k_AugK, %21:%Aug
Очете још?!

Ама сеа за Самоил!!??

извор ист

Kornelia
08k_AugK, %21:%Aug
abe 6o zborui6 be :))) ...

od kade via informacii ... oti vaka obi4ni smrtnici kako mene ne gi znaat ?! :S

Криеле их от нас!!! :D

Kornelia
08k_AugK, %21:%Aug
Шо се однесува за Сотир Лагов Птоломеј ми го кажаа и името на селото во Кичеа каде е роден ама јас не го запомнив......следен пат ке запишувам.....

lozanoska
08k_AugK, %21:%Aug
Ima prekrasna kniga "The Battle over the Stolen Treasures of the Ancient World" od Sharon Waxman vo koja se detalno opisani krazbite sto gi napravile voglavno zapadnoevropskite zemji. Amerika ne e megju niv, a nema nitu edna zemja koja do sega pobarala bilo kakov umetnicki predmet koj se naogja vo amerikanski muzej, a ne e kupen na legalna aukcija ili direktno od sopstvenikot, a nekogas i od samata zemja. Amerika ne kolonizirala nitu edna zemja vo klasicna smisla na zborot za da vrsi iskopuvanja i krazbi kako sto toa go pravele evropskite zemji. Naprotiv, Amerika finansira arheoloski iskopuvanja koi gi vrsat amerikanski arheolozi vo sorabotka so domasni. Najdobar primer za nas e Stobi. Iskopuvanjata se napraveni so amerikanski fondovi, a gi predvodel Waismann, profesor na Columbia University. Dali e nesto ukradeno od Stobi?

Za cesnosta na makedonskite arheolozi znaeme preku brojnite umenticki predmeti sto se prodavaat na razno razni aukcii niz svetot, vklucuvajki gi i prodazbite na eBay za sto pisuvase "Dnevnik. Pokraj toa, vodeckite arheolozi vo Makedonija bea fateni "red handed" so delovi od antickiot stit i drugi predmeti vo nivna sopstvenost, a nekoi od niv tokmu vo ovoj moment bivaat sudeni. Objasnuvanjeto im bese deka "privatno gi kupuvale predmetite za da gi zastitat"! Ovie na sudov dokazuvaat deka predmetite ne se originali. Jas ne im poveruvav nitu na prvite nitu na vtorive. Dali ti im poveruva?

Vo Makedonija se pronajdeni nekolku zlatni maski i zlatni sandali. Edna od maskite zaedno so sandalite e vo Belgrad. Drugata e vo Sofija. Spisokot na ukradeni predmeti sto se naogjaat vo ovie dve zemji e dosta dolg.

Vo Makedonija (mislam od Institutot za makedonski jazik) e pecatena luksuzna kniga za stari slovenski rakopisi od teritorijata na Makedonija. Vo istata kniga moze da se vidi kade denes se naogjaat tie rakopisi i koj gi odnel vo Belgrad, Sofija, Moskva.

Potpolno se slozuvam so ova...i mozebi imam da dodam uhte raboti na spisokot na ukradeni artefakti ... mislam deka e nedorazbiranje ... prashav konkretno za Pasko ...

Kornelia
08k_AugK, %21:%Aug
Еве ја приказната за Самоил

Кога самоил и Васил Македонецот биле мали ....деца момчиња што ја знам, цар Крум бугарски наредува иселување на селата од одринско и нивно преместување на север накај Дунав со цел кај Одринско да направи штит од Аварите, Хуните или кој ли веќе.......... Васил Македонецот подоцна византиски цар бил од тие села.....и сеа незнам зошто, веројатно поради тормозењата на насилното преместување Василе се заколнува дека КОГА ТОГАШ КЕ ИМ СЕ ОДМАЗДИ НА ТАТАРИТЕ........

Кога Цар Самоил се наоѓа на Беласица со својата војска еден од соработниците на Василе му вика.....
-Знаеш шо има на Беласица? Многу Татари!!
-Како бе?! од кај татари?!
-Па на самоила војската?!
- Платеници земал?!
-Да!! Има и малку македонци!!

Наредба од Василе........за да си ја спроведе одмаздата......да се обиколат ....сите македонци да се пуштат а на татарите да им се извадат очите

Значи филмот е дека Василе не му се џилител на Самоила ами ништел Татарчиња.......

Е....а пред целава сцена „одмаздата на Васко„ некој споменал во дворот на Васко у стил „Шо му требало платеници да зема тоа не е војска на која можиш да се ослониш......„ демек Самоил бил советуван претходно на дворот кај Васко да не си игра со платеници .....во тоа време наводно платеници биле најчесто Татари.......ако му биле Македонци немало да се случи тоа со очите и Самчо немало да го стрефи срчка


рекапитулар or whatever>>>> Саме си бил Македонец, ама војската му била од татари платеници ....може ова ги објаснува претензиите на Бугарчињата за Саме

Borjan Makedonski
08k_AugK, %21:%Aug
Potpolno se slozuvam so ova...i mozebi imam da dodam uhte raboti na spisokot na ukradeni artefakti ... mislam deka e nedorazbiranje ... prashav konkretno za Pasko ...

Ako mislis na moeto tvrdenje za negovata cesnost, poveke e zasnovano na emocija otkolku na poznavanje na faktite.

Pasko za Makedonija i za Ohrid napravi poveke od mnogu akademski glavi zaedno. Pod pretpostavka deka gresam i deka Pasko ne e idealen, za mene toa e nebitno bidejki mojot sud e vrz osnova na golemata slika i rezultatite sto gi gledam.

graditel
08k_AugK, %21:%Aug
Sto e toa sto moze da go dokaze genetikata posle site mesanja na Balkanot i posle 500 godini otomanska imperija?

Moze da dokaze samo edno, deka nitu eden narod na Balkanot nema genetski specifiki koi mu davaat poveke pravo na antickoto minato od pravoto vrz toa anticko minato sto go imaat i site drugi balkanski narodi.

Samo narodi koi bile poizolirani (Eskimi, Islangjani, eventualno Irci...) mozat da imaat genetski specifiki koi gi razlikuvaat od drugite narodi, no na Balkanot toa e nevozmozno. Politickite granici na zemjite ne go odreduvaat genetskiot profil na naselenieto sto se naslo vo tie granici.

Не се согласувам со тебе по ова, значи никој од нас не бара и не се надева дека сме чисти 100 % македонци, ама доколку сме на пр.30% а грцине/бугарине и други се 10% или слично, тогаш све е јасно, исто како што твоите сонародници не се 100 % Индијанци/Англичани/Германци/Франци и тн.

lozanoska
08k_AugK, %21:%Aug
Ne velam ni jas deka Pasko ne napravil za arheologijata vo Makedonija ... drugo me interesira ... eve Pasko tvrdi deka grobot na Ace e vo ovaa Makedonija ...

graditel
08k_AugK, %22:%Aug
Види , да тврдам јас , ти , тој, тогаш било-поминало, кој се овие непознати/небитни, ама тој е сериозен и на одговорно место во институција, така да секој збор му се снима и мери, ако лаже ќе го гонат цел живот, плус ако навлече и странци тогаш ептен...

Borjan Makedonski
08k_AugK, %22:%Aug
Не се согласувам со тебе по ова, значи никој од нас не бара и не се надева дека сме чисти 100 % македонци, ама доколку сме на пр.30% а грцине/бугарине и други се 10% или слично, тогаш све е јасно, исто како што твоите сонародници не се 100 % Индијанци/Англичани/Германци/Франци и тн.

Vo genetikata nema procenti so koi se dokazuva pogolemo pravo vrz osnova na procentna zastapenost na odredeni geni i genski karakteristiki. Eden covek ili ima odreden gen ili go nema. Za da se odredi genetski profil na nacija treba da se ispitaat iljadnici lugje od site delovi na zemjata.

Za da se odredi genetskiot profil na antickite Makedonci treba da se ispitaat koski od makedonski anticki grob. No toa ne znaci deka skeletot mu pripagja na "cist" Makedonec. Olimpia na primer, majkata na Aleksandar ima i ilirska krv, sto znaci ilirski geni. I sto e toa cist anticki Makedonec? Koj go definiral istoriski, a kamo li genetski. Koj ke gi najde za nekoj da napravi genetski profil na nekolku iljadi "cisti" anticki Makedonci?

Samite Makedonci vo vremeto koga se formira makedonskata drzava, pocnuvajki od 7 vek BC ili 2700 godini vo minatoto, ne se eden etnikum tuku poveke etnikumi.

Ako nie Makedoncite so pravo tvrdime deka bilo koi narodi da doagjale na Balkanot, antickite Makeodnci se mesale so niv, sto znaci ne isceznale, istata logika moze da se primeni na Molosija na primer. Toa znaci deka genetskiot profil na antickiot Makedonec ke bide slicen so denesniot zitel na Molosija, a toa e teritorijata na Zapadna Grcija denes, ili so genetskiot profil na lugjeto sto denes ziveat okolu Pela i taka natamu.

Zaklucok: genetikata ne moze da dokaze isklucivo pravo ili pogolemo pravo. Taa moze da dokaze samo edno, deka na Balkanot, sekoj narod ima pravo na civilizaciskite dostignuvanja na svoite predci na teritorijata na koja toj narod ziveel i zivee kako i na civilizaciskite dostreli na okolnite narodi koi imale vlijanie vrz negoviot kulturen i civilizaciski razvoj.

Borjan Makedonski
08k_AugK, %22:%Aug
Ne velam ni jas deka Pasko ne napravil za arheologijata vo Makedonija ... drugo me interesira ... eve Pasko tvrdi deka grobot na Ace e vo ovaa Makedonija ...

Ne znam deka toa go tvrdi, no Pasko isto taka tvrdi deka nasol uste edna zlatna maska koja ja cuva doma i ne ja pokazuva?

Skotlangjanite tvrdat deka vo Loh Nes ima cudoviste, deka vo zamocite se javuvaat duhovi...

Se e toa folklor, zabava i epp za zemjata i za nejziniot turisticki prihod, pa taka i nas Pasko.

zlattko
08k_AugK, %22:%Aug
Ima prekrasna kniga "The Battle over the Stolen Treasures of the Ancient World" od Sharon Waxman vo koja se detalno opisani krazbite sto gi napravile voglavno zapadnoevropskite zemji. Amerika ne e megju niv, a nema nitu edna zemja koja do sega pobarala bilo kakov umetnicki predmet koj se naogja vo amerikanski muzej, a ne e kupen na legalna aukcija ili direktno od sopstvenikot, a nekogas i od samata zemja. Amerika ne kolonizirala nitu edna zemja vo klasicna smisla na zborot za da vrsi iskopuvanja i krazbi kako sto toa go pravele evropskite zemji. Naprotiv, Amerika finansira arheoloski iskopuvanja koi gi vrsat amerikanski arheolozi vo sorabotka so domasni. Najdobar primer za nas e Stobi. Iskopuvanjata se napraveni so amerikanski fondovi, a gi predvodel Waismann, profesor na Columbia University. Dali e nesto ukradeno od Stobi?

Za cesnosta na makedonskite arheolozi znaeme preku brojnite umenticki predmeti sto se prodavaat na razno razni aukcii niz svetot, vklucuvajki gi i prodazbite na eBay za sto pisuvase "Dnevnik. Pokraj toa, vodeckite arheolozi vo Makedonija bea fateni "red handed" so delovi od antickiot stit i drugi predmeti vo nivna sopstvenost, a nekoi od niv tokmu vo ovoj moment bivaat sudeni. Objasnuvanjeto im bese deka "privatno gi kupuvale predmetite za da gi zastitat"! Ovie na sudov dokazuvaat deka predmetite ne se originali. Jas ne im poveruvav nitu na prvite nitu na vtorive. Dali ti im poveruva?

Vo Makedonija se pronajdeni nekolku zlatni maski i zlatni sandali. Edna od maskite zaedno so sandalite e vo Belgrad. Drugata e vo Sofija. Spisokot na ukradeni predmeti sto se naogjaat vo ovie dve zemji e dosta dolg.

Vo Makedonija (mislam od Institutot za makedonski jazik) e pecatena luksuzna kniga za stari slovenski rakopisi od teritorijata na Makedonija. Vo istata kniga moze da se vidi kade denes se naogjaat tie rakopisi i koj gi odnel vo Belgrad, Sofija, Moskva.

drn drn drn ... maskata na posledniot ohridski arhiepiskop (pred da se ukine ) e vo bugaria ... e toa trebe da se bara da se vrate... ina4e nekakvi sandali ili neznam 6to ... dosta e samo da napi6at pod niv deka se najdeni vo Makedonija

Borjan Makedonski
08k_AugK, %23:%Aug
drn drn drn ... maskata na posledniot ohridski arhiepiskop (pred da se ukine ) e vo bugaria ... e toa trebe da se bara da se vrate... ina4e nekakvi sandali ili neznam 6to ... dosta e samo da napi6at pod niv deka se najdeni vo Makedonija

Vakva demokratija (kako vo Makedonija) nema nitu vo Skandinavija?
Sekoj maloumnik ne samo sto ima mislenje za se, tuku toa svoe "mislenje" nekazneto go iskazuva!

zlattko
08k_AugK, %00:%Aug
Vakva demokratija (kako vo Makedonija) nema nitu vo Skandinavija?
Sekoj maloumnik ne samo sto ima mislenje za se, tuku toa svoe "mislenje" nekazneto go iskazuva!

hahha .... 99% se slozhuvam (ako jas sum pri4inata) :D

ama pak napredni sme ... koj mentalen sklop na luge vo evropa bi bil zadovolen so takva misla...za takvi raboti vojni i vojni se vodele ...

6o trebe sea da po4nime da se tepame ?! pff

zlattko
08k_AugK, %00:%Aug
@Borjan eve neshto shto izjavi Pasko , nekakvi nagovestuvanja vo vrska so grobot
http://www.youtube.com/watch?v=2dDUs...eature=related

the URL contained a malformed video id? :S

zlattko
08k_AugK, %00:%Aug
Vakva demokratija (kako vo Makedonija) nema nitu vo Skandinavija?
Sekoj maloumnik ne samo sto ima mislenje za se, tuku toa svoe "mislenje" nekazneto go iskazuva!

ine4e za vakvi raboti: citiram od zhan mitrev

"Makedonija e mala drzhava, ama funkcionira kako imperija"

zlattko
08k_AugK, %00:%Aug
ama sepak ...jas mislam deka toa e dovolno ... (a nemam politi4ki ambicii-taka da ...dont worry ,...

lozanoska
08k_AugK, %01:%Aug
http://www.youtube.com/watch?v=2dDUsKHXt9A

Red Stefan
08k_AugK, %01:%Aug
Filip imal mnogu zeni. Iako nekoi avtori pisuvaat deka Olimpia ili Olimpiada, majkata na Aleksandar mu bila vtora zena, taa mu bila cetvrta i bila od Epir. Nejzinata majka bila Ilirka.

Prvata zena na Filip II isto taka bila od Epir, a poslednata, Cleopatra (Euridice) bila od Molosija.

Koja ti e poentata so potekloto na vtorata zena na Filip II i toa sto jas go napsiav deka spored istoriskite izvori, Aleksdandar prestojuval na teritorijata na denesna R. Makedonija samo pri negoviot prv voen pohod protiv Ilirite, Trakijcite i severnite pleminja okolu Dunav?

Втората жена му е од Агријанија, зборувам за официјална жена не за некои со кои бил. Со која имал брак за да го зацврсти кралство и му требало Македонска принцеза од ривалска куќа.

Kornelia
08k_AugK, %02:%Aug
Kade e Agrijanija? deneshna geografska toponimija pls :)

Red Stefan
08k_AugK, %02:%Aug
Северо Источна Македонија на граница со Тракија и Дарданија, се работи за краен регион во Горна Македонија и најголем дел е во склоп во Денешна Македонија.

Red Stefan
08k_AugK, %03:%Aug
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/PaeoniaPaioniaMap.png
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8a/Paeonia%26Environs.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Paeonians.png
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/PaeoniaPaioniaB.jpg

Red Stefan
08k_AugK, %03:%Aug
Gli agriani (http://www.mondoraro.org/?p=11113)

http://www.mondoraro.org/wp-content/uploads/2010/05/agrianes.jpg
Gli agriani era una trib� peonia-tracica, che abitava prevalentemente l’area dell’attuale distretto di Pčinja, nella Serbia meridonale, a nord della trib� tracica dei maedi, situati in ci� che adesso � la regione greca di Macedonia e la Tracia occidentale. Ai tempi di Filippo II, il territorio degli agriani era amministrato da Pella. Come lanciatori di giavellotti di prim’ordine erano un’unit� elitaria della fanteria leggera di Alessandro Magno, sotto il comando del generale Attalo.

Gli agriani combattevano leggeri, portando un fascio di giavellotti nella battaglia, senza indossare nessuna armatura o elmo, forse neanche scudi. Alessandro fece un uso esteso di loro e ogni volta che si trattava di inviare una colonna volante, gli agriani vi erano sempre inclusi. Esperti combattenti sui terreni montani, venivano usati quando la velocit� diventava un fattore essenziale, supplendo cos� alla falange, laddove essa risultava non appropriata o dotata di scarsa mobilit�. Essendo un’unit� d’�lite della fanteria leggera, spesso formava, con il battaglione degli ipaspisti e gli eteri della cavalleria, l’ala destra dell’esercito.

Gli agriani furono per la prima volta menzionati riguardo alla compagnia di Megabazo, nel 511 a.C. Nel 429 a.C. furono soggetti al regno odrisiano e pi� tardi, verso il 352 a.C., divenero alleati di Filippo di Macedonia.

Nella battaglia di Gaugamela la loro forza numerica era di 1000 unit�. Combatterono sotto il re Langaro con i macedoni contro i triballi nel 335 a.C. Essendo riusciti a proteggere le terre di Alessandro, furono ricompensati con il diritto di autogovernarsi, una mossa questa che condusse ad una pi� lunga e duratura alleanza fidata. Durante il periodo dell’impero seleucide, un’unit� d’assalto di agriani di Antioco venne unita in brigate con persiani a Raphia. I contingenti di agriani e penesti, che ammontavano rispettivamente 800 e 2.000 uomini , furono una parte della guarnigione di Cassandrea al tempo della terza guerra macedonica.

Serdar von Makedon
08k_AugK, %07:%Aug
Vakva demokratija (kako vo Makedonija) nema nitu vo Skandinavija?
Sekoj maloumnik ne samo sto ima mislenje za se, tuku toa svoe "mislenje" nekazneto go iskazuva!

Ne samo maloumnici sho tropat zeleni, tuku i polupismeni dechinja, koi mislat deka go fatile popot za brada (da ne recham Gospod za madinja...)

Kaj se istoricharite da mu objasnat na citiranovo detence, deka Aleksandar bil na pohod / misija da ja osigura SEVERNATA GRANICA, na Dunav, a godini pred toa del od svojot zhivot go pominal megju Tribalite, kaj negoviot vujko (ili chichko, ne mi teknuva vo ovie sati i posle 2 shishinja Alexandar od Bovin, berba od 2008ma... :))

Isto i za Pasko... kaj si mor Marice, da mu kazhish i-storiite za kukjite na Pasko...

Pochnuvam da se prashuvam kolku harizmata i ugledot koj go ima odredena lichnost, imaat vlijanie na odnosot koj nekolku izvonredno pametni chlenovi go imaat kon gorecitiranoto razgaleno polupismeno detence...

Kornelia
08k_AugK, %12:%Aug
Abe Prikaznata moja za Samoila nekolku posta nanazad, ne vi fati oko a?

Ili samo za mene beshe novina to ko go cuv?!

Ah sho ne si ucev sama istorija ko si bev mala!!

lozanoska
08k_AugK, %12:%Aug
Ni fati tuku beshe docna za vampirosuvaje :)

Borjan Makedonski
08k_AugK, %14:%Aug
Ne samo maloumnici sho tropat zeleni, tuku i polupismeni dechinja, koi mislat deka go fatile popot za brada (da ne recham Gospod za madinja...)

Kaj se istoricharite da mu objasnat na citiranovo detence, deka Aleksandar bil na pohod / misija da ja osigura SEVERNATA GRANICA, na Dunav, a godini pred toa del od svojot zhivot go pominal megju Tribalite, kaj negoviot vujko (ili chichko, ne mi teknuva vo ovie sati i posle 2 shishinja Alexandar od Bovin, berba od 2008ma... :))

Isto i za Pasko... kaj si mor Marice, da mu kazhish i-storiite za kukjite na Pasko...

Pochnuvam da se prashuvam kolku harizmata i ugledot koj go ima odredena lichnost, imaat vlijanie na odnosot koj nekolku izvonredno pametni chlenovi go imaat kon gorecitiranoto razgaleno polupismeno detence...

Gledaj gluperdo!
1. Aleksandar posle konfliktot so Atalus, ja odnel Olimpija vo Epir, a toj samiot otisol kaj Ilirite.
2. Pod pretpostavka deka ti si nasol istoriski izvor koj soopstuva deka otisol kaj Tribalite za razlika od site drugi koi naveduvaat deka otisol kaj Ilirite, Tribalite ne se Iliri tuku pretpostaveno trakijsko pleme koe ziveelo na teritorijata na denesna Srbija juzno od Morava i denesna Bugarija severozapadno od rekata Iskar.
3. Ovaa teritorija nema vrska so teritorijata na Republika Makedonija na koja prestojuval Aleksandar, za sto stanuvase zbor vo razmenata na misli koja ti ne ja razbiras i zatoa nikoj ne te povika za diskusija.
4. Sto se odnesuva do tvoite komentari za Pasko, procitaj pogore, sekoj glupak vo Makedonija misli deka moze da dava komentari za lugje na koi ne im dostignuva do kolena. Pasko otkriva i nudi elementi za nacionalna idnetifikacija, ti ne nudis nisto sem glupavost i vulgarnosti.

Senna
08k_AugK, %15:%Aug
Gledaj gluperdo!

Poleka be mali ... nemoj da si go unistis ugledot na forumov so takvi niski ispadi.

Borjan Makedonski
08k_AugK, %15:%Aug
Втората жена му е од Агријанија, зборувам за официјална жена не за некои со кои бил. Со која имал брак за да го зацврсти кралство и му требало Македонска принцеза од ривалска куќа.

Agrijancite ne bile Makedonci iako se megju najznacajnite voeni edinici vo sekoja bitka sto ja vodel Aleksandar. Prvata edinica Agrijanci e formirana of Filip. Tie bile specijalisti za frlanje kratki kopja.

Borjan Makedonski
08k_AugK, %15:%Aug
Poleka be mali ... nemoj da si go unistis ugledot na forumov so takvi niski ispadi.

Niski ispadi? Togas ili ne gi citas ili ne gi razbiras ili si odomaken so vulgarnostite na von...a i na mnogumina drugi.

Inaku, mal ili golem odreduvaat pametta i pismenosta ne vozrasta!

Serdar von Makedon
08k_AugK, %16:%Aug
pa zato "mali", be mali

zato sho si polupismen :)

"severnata granica, na Dunav"

ne se meshaj vo muabeti koi ne gi razbirash

Kornelia: nema vrska muabetot za Samoil, posle bitkite vo okolinata na Solun, mal del blgari se naseluvaat vo prilepsko-bitolsko, megjutoa kratko potoa bivaat izbrkani, i baraat dozvola od Carigrad da se naselat vo delovi na Rodopite i Mizija. toa sho go napisha ti e ushte eden obid da se dade bilo kakov bugarski karakter na Samoilovite drzhava / vojska / bilo shto...

Vo vremeto na Samoil nema povekje blgari, VULGAROIte koi se zabelezhani od nekoi hronichari se "nepismeni", "nekulturni", "onie koi ne ja priznavaat vlasta na Carigrad"

Nema ni vrska so "onie koi ne zboruvaat grchki", zatoa shto takva definicija za dredena grupacija e od drug period...

AlexTheGreat
08k_AugK, %19:%Aug
Бре бре
А историја подфорумот зошто ни е?

Kornelia
08k_AugK, %19:%Aug
pa zato "mali", be mali

zato sho si polupismen :)

"severnata granica, na Dunav"

ne se meshaj vo muabeti koi ne gi razbirash

Kornelia: nema vrska muabetot za Samoil, posle bitkite vo okolinata na Solun, mal del b�lgari se naseluvaat vo prilepsko-bitolsko, megjutoa kratko potoa bivaat izbrkani, i baraat dozvola od Carigrad da se naselat vo delovi na Rodopite i Mizija. toa sho go napisha ti e ushte eden obid da se dade bilo kakov bugarski karakter na Samoilovite drzhava / vojska / bilo shto...

Vo vremeto na Samoil nema povekje b�lgari, VULGAROI�te koi se zabelezhani od nekoi hronichari se "nepismeni", "nekulturni", "onie koi ne ja priznavaat vlasta na Carigrad"

Nema ni vrska so "onie koi ne zboruvaat grchki", zatoa shto takva definicija za dredena grupacija e od drug period...


Jas kako cuv prikaznata taka ja prenesuvam :) ...od kogo ja cuv znaesh :)......inace prikaznata e raskazana pred polna sala istoricari od sekade kako protest za idejata deka na Belasica se planira da se napravi spomenik za Samoilovata Vojska.........pa nekoj :) ripnal.......

" Abe na tatari li spomenici ke krevate !?!?! Na Samoila izgradete ushte eden vo Ohrid ako vi e malku ovoj vo Skopje!!"....itn....itn

toa e celata prikaska.....:D

Kornelia
08k_AugK, %19:%Aug
Бре бре
А историја подфорумот зошто ни е?

ovde dnevno politicka istorija :D koi gi drmaat damarite........na podforum ozbilna istorija so dokazani fakti i bez nervozi.....dur mislam deka onie dve prikazni za Achko i Same trebashe na drobenje da gi pisham :D

graditel
08k_AugK, %22:%Aug
Во генетиката нема проценти со кои се доказува поголемо право врз основа на процентна застапеност на одредени гени и генски карактеристики. Еден цовек или има одреден ген или го нема. За да се одреди генетски профил на нација треба да се испитаат иљадници луѓе од сите делови на земјата.

За да се одреди генетскиот профил на антицките Македонци треба да се испитаат коски од македонски антицки гроб. Но тоа не знаци дека скелетот му припаѓа на "цист" Македонец. Олимпиа на пример, мајката на Александар има и илирска крв, сто знаци илирски гени. И сто е тоа цист антицки Македонец? Кој го дефинирал историски, а камо ли генетски. Кој ке ги најде за некој да направи генетски профил на неколку иљади "цисти" антицки Македонци?

Самите Македонци во времето кога се формира македонската дрзава, поцнувајки од 7 век БЦ или 2700 години во минатото, не се еден етникум туку повеке етникуми.

Ако ние Македонците со право тврдиме дека било кои народи да доаѓале на Балканот, антицките Макеоднци се месале со нив, сто знаци не исцезнале, истата логика мозе да се примени на Молосија на пример. Тоа знаци дека генетскиот профил на антицкиот Македонец ке биде слицен со денесниот зител на Молосија, а тоа е територијата на Западна Грција денес, или со генетскиот профил на луѓето сто денес зивеат околу Пела и така натаму.

Заклуцок: генетиката не мозе да доказе исклуциво право или поголемо право. Таа мозе да доказе само едно, дека на Балканот, секој народ има право на цивилизациските достигнувања на своите предци на територијата на која тој народ зивеел и зивее како и на цивилизациските дострели на околните народи кои имале влијание врз неговиот културен и цивилизациски развој.

Не се разбираме, не, ја водиш темата( водата ) на твоја воденица. Не се разбирам толку во генови, ама сум сигурен дека тој што е основен, е доминантен, и секогаш ќе има трага од истиот ( колку %, не знам ), ако нема проценти , ќе нема и мулати, и , колку и да сме се мешале ,не може да исчезне македонскиот ген, или едно просто прашање , како ти одреди дека мајка му на Александар е илирка???, ако немаш основа за тоа, скелет на пр. од некој и сл.

Kornelia
08k_AugK, %00:%Aug
Gledaj gluperdo!
1. Aleksandar posle konfliktot so Atalus, ja odnel Olimpija vo Epir, a toj samiot otisol kaj Ilirite.
2. Pod pretpostavka deka ti si nasol istoriski izvor koj soopstuva deka otisol kaj Tribalite za razlika od site drugi koi naveduvaat deka otisol kaj Ilirite, Tribalite ne se Iliri tuku pretpostaveno trakijsko pleme koe ziveelo na teritorijata na denesna Srbija juzno od Morava i denesna Bugarija severozapadno od rekata Iskar.
3. Ovaa teritorija nema vrska so teritorijata na Republika Makedonija na koja prestojuval Aleksandar, za sto stanuvase zbor vo razmenata na misli koja ti ne ja razbiras i zatoa nikoj ne te povika za diskusija.
4. Sto se odnesuva do tvoite komentari za Pasko, procitaj pogore, sekoj glupak vo Makedonija misli deka moze da dava komentari za lugje na koi ne im dostignuva do kolena. Pasko otkriva i nudi elementi za nacionalna idnetifikacija, ti ne nudis nisto sem glupavost i vulgarnosti.

:confused:censored:confused:censored:confused::con fused::confused:

zlattko
08k_AugK, %01:%Aug
znam dijagnozata, ama nemam dozata !

Serdar von Makedon
08k_AugK, %01:%Aug
ne se chudi, maj dijr :)

Isto ko sho shiptarski ofchar da pravam muabet, ti mu kazhuvash deka Domakjin i Po(d)-Gradec se chisto Makedonski dUmi, a toj neshto iljiret, slavo-makjedonis okupator, drn drn...

Da mu objasnuvam nekomu deka na mojata so-pruga "arheolozi" od "tajfata" na Pasko i davaa kamenja ukradeni od mozaicite na Plaoshnik...

ma sho gi dupam, i pasko i paskojca... a bogami i ovaj polupismeniot tuka...

ednostavno, priemnik za kratki branovi ne mozhi da fati dolgi, a bogami ni sredni , i toa e toa...

zaradi vash (tvoj i na lozanoska) ater, mu mavam ignore na detencevo, i ne se zamaram so nego povekje...


PoZdrav od O-Rid

Kornelia
08k_AugK, %04:%Aug
Agrijancite ne bile Makedonci iako se megju najznacajnite voeni edinici vo sekoja bitka sto ja vodel Aleksandar. Prvata edinica Agrijanci e formirana of Filip. Tie bile specijalisti za frlanje kratki kopja.

Филип II Македонски (359–336 г. пр. н.е.) – македонски крал од династиjата Аргеади, син на кралот Аминта III. На 23-годишна возраст станал крал на македонската држава.. Се стекнал со слава на генијален стратег, храбар војсководец и одличен дипломат. Во бракот со Олимпија се родил синот Александар III Македонски, а од бракот со Филина синот Филип III Аридеј.

poveke ovde (http://www.mn.mk/makedonski-legendi/4657-Filip-II-Makedonski-najgolem-kral-vo-Evropa)

neznam dali e tekstot istoriski tocen......no ete kako edna od poveketo varijacii na tema....

vo tekstot go nema mojot Ptolomej Sotir fucking Lagov koj verojatno bil vanbracno dete na shvalerot Fico

Borjan Makedonski
08k_AugK, %13:%Aug
Филип II œакедонски (359€“336 г. п€. н.е.) €“ македонски к€ал од динас‚иjа‚а А€геади, син на к€ало‚ Амин‚а III. На 23-годиˆна воз€ас‚ с‚анал к€ал на македонска‚а д€жава.. Се с‚екнал со слава на гени˜ален с‚€а‚ег, …€аба€ во˜сководе† и одли‡ен диплома‚. ’о б€ако‚ со žлимпи˜а се €одил сино‚ Александа€ III œакедонски, а од б€ако‚ со Филина сино‚ Филип III А€иде˜.

poveke ovde (http://www.mn.mk/makedonski-legendi/4657-Filip-II-Makedonski-najgolem-kral-vo-Evropa)

neznam dali e tekstot istoriski tocen......no ete kako edna od poveketo varijacii na tema....

vo tekstot go nema mojot Ptolomej Sotir fucking Lagov koj verojatno bil vanbracno dete na shvalerot Fico

Agrijanci i Argeadi

Agrijancite se trakijsko pleme koe ziveelo vo prostorot megju rekite Juzna Morava i Iskar (Agrijanija).

Argeadi (Argos-Peloponez) se dinastijata makedonski vladeteli.

Za cenzoriraniot del vo moeto obrakanje objasnuvanjeto e sledno: ne podnesuvam glupaci, a glupaci so intelektualna pretenzija me vadat od koza i zatoa gi ignoriram koga mi se obrakaat sem koga iznesuvaat nevistina sto bara korekcija zaradi ostanatite na forumov.

Sepak, vulgarostite na toj primitivec na ovoj forum se najodvratni i me teraat na razmisluvanje sto voopsto baram da pisuvam tuka.

Tie vulgarnosti bivaat tolerirani zaradi negovata bliskost so poveketo od vas kako i so urednicite. A glupak kako glupak, kolku poveke go toleriras tolku poveke misli deka e vo pravo i nemokta za verbalen izraz zameneta so vulgarnosti go pravi da se dozivuva kako Henri Miler, za kogo nikogas ne cul.

f9bob
08k_AugK, %14:%Aug
Arg ... na Peloponez?
Dali znaes kolku gradovi go imale imeto Arg vo antikata i kolku od niv bile vo Makedonija?Ami Herodot ima vo storijata cela glava pisuvano za ova...dinastiranje na Aleksandar prvi ama ima i za ucestvoto vo olimpijadite jasni informacii od drugi avtori anticki i segasni za podocneznite Argijci.Samiot stav deka e Pelopenoski rod e upotrebuvan od denesnata Grcka propaganda za da dokazat deka bar Ace i site kralevi so sigurnost bile grci od Argos na Peloponez.
Sekoj treba da si bara za sebe istorija.Koga ke stignes so soznanie za koe si 99,9% siguren,ima 0,01%koe ne go znaes i koe moze se sto propovedas za skoro apsolutna vistina da bide kompletno pogresno.Sto mozebi znaci deka upatuvas drugi vo "sigurna"nasoka.Propovedaj knigi,izvori,primarni sekundarni,materjalni dokazi i profesionalni dela...ne skratenici,uprostuvanja i doobjasnuvanja koj ne se nitu bile tocni.

Borjan Makedonski
08k_AugK, %15:%Aug
Не се €азби€аме, не, ˜а водиˆ ‚ема‚а( вода‚а ) на ‚во˜а водени†а. Не се €азби€ам ‚олкƒ во генови, ама сƒм сигƒ€ен дека ‚о˜ ˆ‚о е основен, е доминан‚ен, и секогаˆ œе има ‚€ага од ис‚ио‚ ( колкƒ %, не знам ), ако нема п€о†ен‚и , œе нема и мƒла‚и, и , колкƒ и да сме се меˆале ,не може да ис‡езне македонскио‚ ген, или едно п€ос‚о п€аˆаšе , како ‚и од€еди дека ма˜ка мƒ на Александа€ е или€ка???, ако немаˆ основа за ‚оа, скеле‚ на п€. од неко˜ и сл.

Ne vodam voda na moja ili na bilo cija vodenica, se obiduvam so ednostavni zborovi da objasnam komplicirana nauka.

1. Pojdovnata postavka, deka postoi "osnoven" makedonski gen e pogresna. Takov ne postoi i ne moze da postoi zatoa sto Makedoncite (anticki) ne bile nekoja izolirana grupa od momentot na naseluvanjeto na Evropa sto spored naukata se slucilo vo dva navrati (pred 40.000 godini i pred 12.000 godini) pa se do doagjanjeto na Rimjanite, Turcite i do nas denes. Znaci samite Makedonci bile heterogeni etnicki, a genetski identicni so drugite etnikumi vo nivnata okolina.

2. Za da se odredi genetskiot profil na edna grupa lugje na odredena teritorija potrebno e da se napravat genetski profili na iljadnici pripadnici na taa populacija, sto so antickite Makedonci nikoj ne go napravil i nikoj ne moze da go napravi denes.

3. Jas ne sum odredil deka babata na Aleksandar bila Ilirka, toa go vikaat istoricarite (Arian, Plutarh, Diodorus, Strabo, Justin). Tie, iako ziveele barem 200 godini posle Aleksandar gi imale na raspolaganje originalnite istorii pisuvani od sovremenicite na Aleksandar (Kalistenes, Ptolomej, Aristobolus) i dnevnikot od ekspedicite na Aleksandar. A kakov bil genetskiot profil na babata ne znae nikoj bidejki nejziniot grob ne e najden!

4. Nie ne zboruvame za Makedoncite kako za crnci na Balkanot za vrz osnova na gen za boja na koza da se odredi pripadnost na etnikum.

5. Ako majkata na Aleksandar e od Epir i ako babata mu e Ilirka, a bioloski tatko mu e drug a ne Filip (istoriska pretpostavka), kakov e negoviot genetski profil i kako toj profil moze da se sporedi so onoj na antickiot "cist" Makedonec od negovoto vreme?

Borjan Makedonski
08k_AugK, %15:%Aug
Arg ... na Peloponez?
Dali znaes kolku gradovi go imale imeto Arg vo antikata i kolku od niv bile vo Makedonija?Ami Herodot ima vo storijata cela glava pisuvano za ova...dinastiranje na Aleksandar prvi ama ima i za ucestvoto vo olimpijadite jasni informacii od drugi avtori anticki i segasni za podocneznite Argijci.Samiot stav deka e Pelopenoski rod e upotrebuvan od denesnata Grcka propaganda za da dokazat deka bar Ace i site kralevi so sigurnost bile grci od Argos na Peloponez.
Sekoj treba da si bara za sebe istorija.Koga ke stignes so soznanie za koe si 99,9% siguren,ima 0,01%koe ne go znaes i koe moze se sto propovedas za skoro apsolutna vistina da bide kompletno pogresno.Sto mozebi znaci deka upatuvas drugi vo "sigurna"nasoka.Propovedaj knigi,izvori,primarni sekundarni,materjalni dokazi i profesionalni dela...ne skratenici,uprostuvanja i doobjasnuvanja koj ne se nitu bile tocni.

Bas Herodot koga pisuva za Argos i za Argeadite, pisuva za Argos sto e na Peloponez.

Legendata za potekloto na makedonskata dinastija od Argos (Peloponez), sozdadena kako mit bez istoriska osnova, ja pottiknuva tokmu Aleksandar I koj saka da go dokaze helenskoto poteklo, kako svoe taka i na Makedoncite cii kral e. No vo negovo vreme toa ne e prifateno od Helenite.

Aleksandar I go dobiva najgolemoto priznanie sto Helenite mozat da go dadat na stranec "filhelen". Istoricarite argumentiraat deka ako bil Helen nema da dobiel odlikuvanje koe se dodeluva samo na stranci, bidejki Helen e Helen ne moze da bide filhelen, t.e. prijatel na Helenite

Isto e i so negovoto ucestvo na Olimpiskite igri. Mu bilo dozvoleno, no Helenite ne barale dozvola, taa im sleduvalo so samiot fakt deka se Heleni.

Ovie momenti od istorijata na anticka Makedonija i nivnoto negrcko poteklo najdobro se obraboteni od Eugene N. Borza vo "Before Alexander: Constructing early Macedonia"

f9bob
08k_AugK, %15:%Aug
Za genetikata imam 1,2gb pdf fajlovi vrzani za Makedoncite koj detalno gi imam izuceno.Mesanja vo antikata nema.Apsolutno da kazham deka Trakite se od Afroazijati i Semiti po poteklo i nemaat vrska so Ilirite koj se staroevropjani.Trakite doagaat na Balkanot vo Mezolitot preku Anadolija pred Grcite,Etrurcite i Rimjanite koj doagaat vo Bronzeno vreme.Pred Trakite od Kina Indija preku Iran i Anadolija doagaat Megalitcite Balkanski i Anadolijski Ku{r}gani koj gradat Tumbi.Ovie se rodnini na drugi koj od istiot region Iran-Indija preku pustinite se naseluvaat na sever od Kiev i koj gradat tumuli.Od Balkanov del od staroevropjanite zaradi klimatskiot nastan 8245 gpne preku Vinca,Kukuteni i Tripolje go naseluvaat delot juzno i istocno od Kiev.Od simbiozata na Staroevropjanite i Brahmite Ku{r}gani se sozdavaat Sloveni.Megutoa genezata na Slovenite na Balkanot i na Slovenite vo Rusko-Ukrainskiot del e razlicna ako dobro procitas so napisav.Ova gi objasnuva i slicnostite koj se najdeni kaj Tumulite i Ku{r}ganite...
A za Argos pak kazuvas nekoj sto kazal.Procitaj go Herodot licno ti pa posle pisi.

f9bob
08k_AugK, %15:%Aug
Inaku za nemesanjeto vo antikata ima dosta antropoloski ispituvanja.Taka da tvrdenje deka imalo e nenaucno.Tocno se znae koj bil Brahikefalen,koj Dolihokefalen a koj mezokran od Antickite.Na primer Grcite i Rimjanite bile od Mezokrani i haplogrupa J2,a staroevropjanite Dinarski brahikefalni haplogrupa I Dinarski modal haplotip.Slovenite Dolihokefalni haplogrupa R1a.I koga se otkopuvaat skeleti tie se merat.Dinarskite se od 2000gpne se do doaganje na Rimjanite dominantni.Vo Rimsko se javuvaat mezokrani bas kaj Rimskite grobovi.Osven 1 skelet vo Erazmo se do docniot 10 vek nema dolihokefalni.Taka da ako se prasuva naukata Sloveni ima so Dusanovoto vladeenje.
Ama vo sto bila velicinata na Ace ako imalo mesanje.Sigurno ako imalo ne bi pravel grupni svadbi so iljadi.Pravel zasto muvata ja imal na kapata.Demek ne bil baash chist Makedonec...sto mu go prefrlale odvreme na vreme....