PDA

View Full Version : Приближување на православието и католицизмот


Ернесто
06k_JunK, %18:%Jun
Вечерашна емисија на Миленко Неделковски Шоу е околу христијанството, односно православието и католицизмот!

lozanoska
06k_JunK, %18:%Jun
А кој е гостин?

JohnSmith
06k_JunK, %21:%Jun
Само унијатење, ништо друго не не спасува.

tina
06k_JunK, %22:%Jun
Само унијатење, ништо друго не не спасува.

Ke bidesh li ljubezen da ni obrazlozish, zoshto?

Eddie_Rebel
06k_JunK, %22:%Jun
Само унијатење, ништо друго не не спасува.

Интересна помисла, ама нз дали папата ќе се согласи :D

А за јунајт јунајт рисјаните нз што мислите за тоа христијанските празници во Македонија да се слават по грегоријански календар, а не по јулиански? Да славиме божиќ во ист ден со повеќето христијани.

aleksandar veliki
06k_JunK, %23:%Jun
Се согласувам да Божиќ и Велигден да се празнуват како цел свет што ги слави на ист ден - Божик на 24 декември кој е вистинската дата кога е роден Исус и кој се празнува цела недела на запад како вистински духовен празник кога сите одморат се сакат и си делат подароци.

Но никако унијатење или спојување со католичката црква...Македонската црква мора да остане независна зашто таа е дел од Македонскиот идентитет.Македонска православна црква е создател на кирилицата македонскиот јазик и таа е создател на нас Македонците.

Ако се дозволи унијатење со католичката црква тогаш тие без проблем ке градат католички цркви во Македонија и така ке го разединат Македонскиот народ.

Keiks
06k_JunK, %23:%Jun
Се согласувам да Божиќ и Велигден да се празнуват како цел свет што ги слави на ист ден - Божик на 24 декември кој е вистинската дата кога е роден Исус и кој се празнува цела недела на запад како вистински духовен празник кога сите одморат се сакат и си делат подароци.

Но никако унијатење или спојување со католичката црква...Македонската црква мора да остане независна зашто таа е дел од Македонскиот идентитет.Македонска православна црква е создател на кирилицата македонскиот јазик и таа е создател на нас Македонците.

Ако се дозволи унијатење со католичката црква тогаш тие без проблем ке градат католички цркви во Македонија и така ке го разединат Македонскиот народ.

Da be katolicki crkvi ke ne delele 2356 dzamii vo Makedonija ne obedinuvaat?

Interesna emisija se nadevam brzo ke bide na net za da ja poglednam :)

lazarus
06k_JunK, %23:%Jun
Се согласувам да Божиќ и Велигден да се празнуват како цел свет што ги слави на ист ден - Божик на 24 декември кој е вистинската дата кога е роден Исус и кој се празнува цела недела на запад како вистински духовен празник кога сите одморат се сакат и си делат подароци.

Но никако унијатење или спојување со католичката црква...Македонската црква мора да остане независна зашто таа е дел од Македонскиот идентитет.Македонска православна црква е создател на кирилицата македонскиот јазик и таа е создател на нас Македонците.

Ако се дозволи унијатење со католичката црква тогаш тие без проблем ке градат католички цркви во Македонија и така ке го разединат Македонскиот народ.

1. Никој не го знае вистинскиот датум/ден кога е роден Исус - ако прочиташ во `Словото` ќе видиш дека овчарите спиеле надвор кога ангелот им ја соопштил веста за раѓањето

2.Па незнам баш - обединување на сите цркви - звучи интересно

Eddie_Rebel
06k_JunK, %23:%Jun
За тоа што го кажа Миленко дека абортусот е убиство.

Биолошки, а и правно (според правото во РМ и многу други држави) абортусот не е убиство затоа што не се работи за живот.

Eddie_Rebel
06k_JunK, %23:%Jun
"Меѓу животните нема истополни односи'

Има евидентирано стотици видови животни кај кои се забележани хомосексуални активности

http://www.jessefrancis.com/images_antiwar/02/animal_homosexual_behavior_judah_christian_school_ 1.jpg

aleksandar veliki
06k_JunK, %23:%Jun
Da be katolicki crkvi ke ne delele 2356 dzamii vo Makedonija ne obedinuvaat?

Interesna emisija se nadevam brzo ke bide na net za da ja poglednam :)


Mене ако некој ме прашува би ги забранил сите муслимански џамии и би ги претворил во музеј.

Католицизмот не е спас за Македонија туку треба секој Македонец да ја почитува Македонската православна црква како симбол на Македонскиот народ.Македонија досега многу пати била поробувана и ние сме издржале 500 години под турско ропство со помош на Македонската црква и јазикот Македонски.
Македонската империја на Александар Македонски траела 300 години и се простирала на три четвртини од светот но била растурена за неколку години кога Грците не предале и им овозможиле на Римјаните преку Грчка земја да влезат и ја освојат Македонија.

Потоа Македонија била растурена од Римјаните а пола милион Македонци биле одведени робје во Рим.

Македонскиот народ пак бил возобновен со воспоставуванјето на Македонската црква и кирилицата на светите брака Кирил и Методи и Климент и Наум Охридски.

Red Stefan
06k_JunK, %23:%Jun
"Меѓу животните нема истополни односи'

Има евидентирано стотици видови животни кај кои се забележани хомосексуални активности

http://www.jessefrancis.com/images_antiwar/02/animal_homosexual_behavior_judah_christian_school_ 1.jpg

точно тоа е природен феномен го има доста и кај кучињата

george
06k_JunK, %00:%Jun
"Меѓу животните нема истополни односи'

Има евидентирано стотици видови животни кај кои се забележани хомосексуални активности

http://www.jessefrancis.com/images_antiwar/02/animal_homosexual_behavior_judah_christian_school_ 1.jpg

Браво за ова, а и несто за абортусот кај животните ако веќе го спомнаа дека го нема, кога ќе дојде нов алфа-мажјак во чопорот тој ги убива сите доенчиња за да може да ги спари побрзо женките, зарем треба повеже да се споредуваме со животните

george
06k_JunK, %00:%Jun
[QUOTE=lazarus;171598]1. Никој не го знае вистинскиот датум/ден кога е роден Исус - ако прочиташ во `Словото` ќе видиш дека овчарите спиеле надвор кога ангелот им ја соопштил веста за раѓањето


Па не само тоа не знаат ни кога воскреснал

tina
06k_JunK, %00:%Jun
Vo vrska so pojavata na "pisanijata" mislam deka istite bi znacele pred se nekoja
moderna , sovremena, "sorabotka na proekti" od zaednicki interes za dvete crkvi.

Megutoa za podlaboki "zblizuvanja", tesshko, ili nikako dokolku se pogledne podlaboko i od drugata strana na razlikite i pred se "pricinite" za odvojuvanje od izvorot;

Eve shto veli Sv.Teofan Zatvorenik
(Rusin po nacionalnost, cisto za informacija)

Св. Теофан Затворник- Римо-католичка (латинска) цркваЛатинската црква има апостолски происход, но има отстапено од апостолските Преданија и се повредила.
Главниот нејзин грев е страста да измислува нови догми по свое расудување и своја волја.
На почетокот, таа ја смислила догма за исходењето на Духот Свети од Отецот и Синот, или преку Синот – тоа го направила одамна, во почетокот на нејзиното отпаѓање од вистинската Црква, а во наше време измислила уште две:
1. за непорочното зачнување на Божјата Мајка и
2. непогрешливоста на папата.
Таквите изуми и’ се чинат збогатување и возвишување на совршенството на Црквата, додека дејствено тоа е повредување на Црквата, и тоа многу суштествено.

Учењето за исходењето на Светиот Дух и од Сина, или преку Синот, ја повредува догмата за Пресветата Троица; учењето за непорочното зачнување на Божјата Мајка ја изопачува догма за повреденоста на нашата природа при паѓањето и делумно за искупувањето; учењето за непогрешливоста на папата самоволно присвојува Божествено својство на човек и го повредува општото учење за Бога и за човекот.
Така во неа (Римската црква) се повредени најсуштествените делови на христијанското исповедување: за Пресветата Троица, за изкупувањето и, воопшто, за природата на Бог и човекот.

Сите тие учења се туѓи на Апостолското Предание и се човечки дела и како такви личат на доградба на здание, кои не одговараат на планот и неговиот стил, не е од ист материјал, или пак на тоа, кога некој во вистинско вино од грозје долива некаква течност, спротивна на неговиот природен состав. Како што со таква доградба се уништува зданието, а со примесите – виното, така со тие учења латините ја повредиле и расипале светата вера, предадена нам од Светите Апостоли.
Особено уништувачка е последната догма – за непогрешливоста на папата. Заради неа човек е во недоумица дури и како да се однесува кон таа црква.

I_M_R
06k_JunK, %04:%Jun
Се согласувам да Божиќ и Велигден да се празнуват како цел свет што ги слави на ист ден - Божик на 24 декември кој е вистинската дата кога е роден Исус и кој се празнува цела недела на запад како вистински духовен празник кога сите одморат се сакат и си делат подароци.

шо сакаше да кажиш?

Serdar von Makedon
06k_JunK, %06:%Jun
tolku mnogu neznaenje, tolku mnogu glupost

katolicko-protestantskiot Bozikj e "consumer" praznik, i edno od najgolemite licemeria vo tie sekti :)

nitu katolicizmot nitu mnogu drugi "pravci" koi se osuduvaat da se tituliraat kako "Hristijani", nemaat nikakva vrska so Risjanstvo...

a kolku sho gledam, nitu pogolem del od Pravoslavnite Crkvi se drzat do Kanonite... nitu pak pogolemiot broj od Pravoslavnite Vernici se potrudile da procitaat i kolku-tolku, so svoite ograniceni mozocinja, svatat barem del od Ristovoto Ucenie...

@ aleksandar veliki: nikako zatvoranje, rushi gi Djamiite, sigurno so rushenje i ubivanje ke se priblizite do Boga...

inace, jas sum za Shizma, prekinuvanje bilo kakvi kontakti so bilo koj sledbenik na Necestiviot Natemago :) (Rimo-Katolickata Crkva vklucitelno)

lozanoska
06k_JunK, %07:%Jun
Не ја догледав емисијата, бев изморена и сум заспала. Ќе ја гледам на нет. Инаку оваа година воскреснувањето се совпаѓаше астрономски со денот 26 мај.

Koen
06k_JunK, %07:%Jun
Не постојат шанси повторно да се обединат, постои конфликт на интереси

sard
06k_JunK, %09:%Jun
Би сакал нешто повеќе да искоментирам за римокатоличката „црква“ и „духовност“.

Ќе го изложам своето гледиште, ако и има критика тоа би требало да биде во ред. Никој не може да се буни за тоа да биде критикуван и оценуван. Би сакал на коректен начин да ги слушнам и Римокатолиците каков одговор ќе дадат за да ме предомислат околу овие критики и размислувања.
Православните Цркви и Римокатолиците се разделиле во 1054 година.
Мое мислење во најдлабока смисла на проблемот на поделбата го гледам во тоа што Римокатолиците се исплашиле да веруваат. Да веруваш значи да правиш добро според Верата во Бог и тогаш кога реалноста те убедува дека тоа ќе биде опасно за тебе. Според мене тоа е искушението на моќта без легитимитет. Луѓето кога имаат можност за да бранат нешто со исправност и да употребат моќ за да го бранат истото, не се способни да веруваат дека доброто е единственото кое брани и превземаат средства на моќта, а не на љубовта. Меѓутоа средствата на моќта се краткотрајни. Тоа ја покажува илузијата на моќта и трајноста и неизменливата вредност на љубовта која единствено трајно го менува светот кон подобро. Секој христијанин кој има граници во чинењето на доброто и се повинува на реалностите, Бог го нарекол „недостоен да биде негов ученик“. Ова учење за спремноста да се скока во празно, но да се заврши сигурно е наречено „salto mortale“. Христијанинот на светот помалку гледа како на илузија. Илузија која сака да го заплаши и го искушува да се откаже од средствата на љубовта за да превземе од средствата на насилната моќ.

http://pravoslavnamakedonija.blog.mk/files/2010/01/On.net_Foto_0191.jpg

Веќе неколку векови пред 1054 година Римската Црква како една од 5те Цркви на Едната Католичанска (соборна) Црква се обидувала да се наметне над другите. Таа пред тоа многу пати била истакната во борбата за Верата, но подоцна секој кој се смета за нешто повреден од другите паѓа во стапиците на гордоста и суетата. Така што на Вселенските Собори папата никогаш не дошол. Обично испраќал по 2 легати кои во име на Римската Црква прифаќале или одбивале од она кое сите други го прифаќале. Што значи нивната гордост одела дотаму што и си пребирале кое од правилата ќе важи за нив кое е прифатено од другите. Ова сакаме.., ова не сакаме.., ова ни одговара.., ова не ни одговара… Како да е нешто со што може да се тргува. Исто така имало и Вселенски Собори кога и воопшто не испраќале ниту легати како претставници.
Недоаѓањето на римокатоличкиот патријарх – папа било затоа што ако дошол, кога ќе се најдел во рамноправно ниво со другите не ќе можел да бара примат над останатите. Затоа и не идел, туку испраќал легати кои како што пишав искажувале моќ и си пребирале што од правилата ќе прифатат.
Ако Вселенските собори се највисок авторитет на Христијанското верување, толкувањата на Библијата и преданието и за Православните и за Римокатлиците, а премолчено и за Протестантите. Се поставува прашањето: „Како папата може да има предност над останатите кога тој не само што на Вселенските Собори не е ставен на прво место, туку тој воопшто не ни идел на тие собори“.
Така што ако од 5 мина РАМНОПРАВНИ еден си замине како се вели: тие го напуштиле него или тој ги напуштил нив. Се разбира бидејќи тие се 4ца, а тој е еден се вели дека тој ги напуштил нив.
Претходната гордост на Римската Црква била толерирана, но се додека гордоста не ги одвлекла во еретичко учење. Така е и во каноните само тогаш може да се реагира и да се отфрли некој. Можеме да не се согласуваме, но ако сме искрени во своите различни убедувања, се додека сме заедно ќе разговараме и порано или подоцна ќе дојдеме до сложност околу спорните прашања. Оној кој ја напушти соборноста тој веќе нема што да убедува дека е во право, тој секако е оној кој згрешил. Со него веќе не може да се разговара, освен ако не одлучи да се врати во рамките на таа соборност. Претходните несогласувања околу наметнувањато на првенството на Рим биле толерирани, но не можело да се толерира кога Рим се обидел да внесе погрешни учења околу веќе решени работи од Светите Отци од претходните Вселенски собори. Тој проблем околу толкувањето на Светото Тројство filioque денес е нашироко признат од самите ватикански теолози признат како грешка и теолошки неоправдан.

Имајќи го ова на ум низ таа призма сум ја гледал и римокатоличката духовност. Од тој аспект и може да се разбере, она што им се случувало, начинот на нивното однесување низ историјата, како и сегашното однесување и духовноста. Нивните постапки некогаш и денес потврдуваат дека моќта и принципите на моќта се основата на римокатоличката духовност.
За разлика од протестантите кои делуваат од човек на човек, без систем. Расштркано секој според своето убедување. Кај Римокатолиците активноста се одвива преку политичките врвови. Римокатолиците не дејствуваат многу мисионерски одејќи од човек на човек. Тие се стремат да ги фатат врвовите на моќта. Ја насочуваат енергијата на неколку клучни точки во врвот и од таму да стекнат можност да извршат влијание. Од таму да влијаат на цели заедници, држави, региони за да се зачува нивната римокатоличка етика. Тоа е соодветно на духовноста која не верува во силата на Бог и Небесното, туку и се поклонува на земската моќ за сопствениот опстанок. А земското е залажливото, спротивно на духовното и есенцијалното под површина.
Стравот да се ризикува за Верата и превземањето на (моќ) политички средства ги одвои од духовноста бидејќи се префрлија во област која е чисто световна. Така станаа етичка и морална институција која развива рационалистички филозофски учења и системи, а не духовен организам Црква каде рационалното има граници и многу често престанува да важи. Стариот проблем кој се јавува уште во коренот.
Така дојде до институција која делува како корпорација. Има илјадници милијарди евра капитал. Затворена по својот карактер. Дејствува како корпорација, има своја држава, има свое разузнавање, директно се меша во државните и политичките работи внатре во државите и меѓународно. Не од духовен туку од политички аспект. Поседува архиви кои се меѓу најобезбедени објекти на планетата. Што е сосема спротивно од Христовиот дух кој на судот пред Синедрионот ако со нешто се бранел биле зборовите дека говорел јавно и ништо не било сокриено. Верувам дека нашата Православна Црква сеуште го содржи отворениот карактер и немаме ниту архиви ниту било што друго кое се крие од јавноста.

Такво е „мисионерското“ делувањето на Ватикан. Преку големото богатство ги привлекува луѓето кои помалку се духовни, а повеќе го ценат надворешното богатство. Така низ системот на порозност Ватикан веќе со векови се обидува да продре во врвовите на Православните Цркви. Да стави или да привлече Владици, епископи и преку нив да влијае на Православната Црква. Таквото дејствување потпомогнато со природата на сегашното време веќе дава успех, само што не е видливо за лаиците. Според моите испитувања, во неслогата на Православните Цркви како главен надворешен фактор е Ватиканската инкорпорираност. Зад сето ова постојат јасни докази и показатели.

Впрочем за падот на Византискиот Православен конгломерат колку што е виновен Исламот уште повеќе е виновен Ватикан со своите лажни ветувања за помош и потпора, со подметнатите и поткупените луѓе, завери, одземањето на економската сила преку лукаво одземање на трговските права, поттикнувањето на националните и феудалните поделби внатре и тн.
Во тој поглед иако според учењето Ватикан е најблизок до Православието едни за други сме најопасни противници. Исламот ни приближно не е опасен за Православието како Римокатоличкото дејствување кое го користело и го користи Исламот за судир со Православните. Меѓусебно трошење во судирот на муслиманите со православните христијани, што им овозможи претходно и во иднина да ја одржат превласта. Во спротивно при подигнување на материјалната моќ на Православните народи, поради супериорноста на Вистината над лагата би дошло до пробив и освојување на Римокатоличкиот простор.

Впрочем Ватикан и западот не дозволуваат овде на Балканот православните да го решат проблемот со агресивниот ислам, туку го поддржуваат балансот на судирот. Проблемот со експанзионистичиот ислам не може да се реши се додека не се реши проблемот со Ватикан и западните интереси кои го оддржуваат православно-исламскиот судир на Балканот за одржување на сопствената превласт.

Милениумскито дуел меѓу Православниот исток и Ватиканскиот запад после 1054 година не е завршен до ден денес. Иако Византија не постои стравот од меѓусебното разбирање и сложност на православните народи што ќе им донесе сила и напредок, подземно ја продолжува таа борба. Од разните разузнавачки дејствувања на балканската територија Ватиканското разузнавачко дејствување е најприкриеното и најперфидното.

Во последно време се повеќе излегува планот дека Албанците и Црногорците се припремани за да бидат тивко префрлани во Римокатоличка Вера. Сегашното силно поддржување на шиптарските грабачки планови е со цел да бидат доведени во состојба на исклучива зависност од запад, за потоа целосно зависни да мораат полека во период од неколку децении да ги спроведат сите барања, меѓу кои измена на вероисповедта. 20% Албанци римокатолици ќе биде стартниот тројански коњ. Ибрахим Ругова пред смртта откри дека тој и неговата фамилија одамна примиле римокатоличка вера. Ја изнесе ватиканската желба за Дардански идентитет на Албанците. За кого работел тој? А исто или слично ќе се открие и за други од албанската политичка елита.

Не постои православен светител после расколот кој не го осудил Ватикан и папизмот. Секој оној кој го поддржува унијатството со Ватикан плука над досегашното Православно учење и се залага за одвратна салата каде вистината го губи значењето.

Св. Игњатије (Брјанчанинов) († 1876 г.):„Папизам – така се нарекува ереста која се појавила на запад и од која, како гранки од стебло, израснале различни протестантски учења. Папизмот ги присвојува и му ги дава на папата Христовите особини, а со тоа го отфрла Христа. Некои западни писатели тоа отфрлање готово јавно го изрекле, говорејќи дека е далеку помал грев одрекување од Христос, отколку одрекувањето од папата. Папата е идол на папистите – тој е нивното божество.

vodolija
06k_JunK, %10:%Jun
Интересна тема но чувствителна.Според мене суштината е самите да се доближиме до господ...а не да одиме преку институции.Е сега-дали некој од нас знае што е господ?Како да се доближиме до него?Што има човекот за постоењето на ИСУС?Тело нема(воскреснал),лични предмети
нема,пишан збор нема,белким не бил неписмен.Значи ние имаме пишан документ(библија),напишана од луѓе кои што живееле во тој период,но не лично од него.Мислам дека сепак целата работа е во тајните друштва
кои што го злоупотребија сатанизмот до крајни граници(александар македонски).Дали да се обединат православието и католицизмот?Католи-
цизмот е класичен БИЗНИС...тоа го има и во православието,но помалку.
Значи христијанството е производ на НЕХРИСТИЈАНИ(евреи) и се појавува
како филозофија, исто како и комунизмот,ИСУС а и дел од луѓето околу него биле МАСОНИ.Тој имал деца.Црквата пред се ватикан тоа го негира
тврдејќи дека исус бил зачнат без сексуален контакт(што е апсурд).
Гостинот спомна второ христово доаѓање...па токму масонеријата верува и го форсира истото.ИСУС бил жртвуван за да се сокрие вистината а неговото страдание е искористено за да човештвото се задржи во темнина.

Serdar von Makedon
06k_JunK, %10:%Jun
@ Sard: bravo :)


ne pisuvav za islamot zatoa shto teshko mi e da pisam vo momentov (zdrastveni pricini)


si napisal del od moite razmisli, i srekjen sum shto ima lugje koi dUMaat, a ne se pr0seruvaat so nekoi beskrajno glupavi izjavi (kako nekoi drugi diskutanti)

Inace, Balkanot i Stambol imaat nesrazmerno povekje zlo videno od katolicko-protestantskiot zapad, nego od Islamot i "Istok"...

maparipijapa
06k_JunK, %11:%Jun
Не постои православен светител после расколот кој не го осудил Ватикан и папизмот. Секој оној кој го поддржува унијатството со Ватикан плука над досегашното Православно учење и се залага за одвратна салата каде вистината го губи значењето.

Браво за Sard:)

Да не заборавиме дека големците кои го управуваат светот, дејствуваат преку трите центри( city-states).
Првиот, ЛОНДОН-монетарна контрола, вториот ВАШИНГТОН-контрола преку сила(воена контрола) и третиот ВАТИКАН-духовна контрола!!!!!!

tina
06k_JunK, %12:%Jun
Впрочем за падот на Византискиот Православен конгломерат колку што е виновен Исламот уште повеќе е виновен Ватикан со своите лажни ветувања за помош и потпора, со подметнатите и поткупените луѓе, завери, одземањето на економската сила преку лукаво одземање на трговските права, поттикнувањето на националните и феудалните поделби внатре и тн.
[/I][/B]

Kako nadopolna na ovoj tekst, za poopshirni informacii bi go preporacala ruskiot dokumentarec "PADOT NA VIZANTIJA".

Deneshnata Evropa (najgolem del) kon koja denes se stremime bile "varvari".
Duri i Rusite si priznavaat nekoi raboti, no koga vlegle vo pravoslavnite crkvi vo Vizantija (koja ja napagale) "videle" ( so duhovnite oci) deka silata na Vizantija ne e zlatoto tuku "neshto" drugo.

p.s.
dokumentarecot go imashe na CD vo Premin

Eddie_Rebel
06k_JunK, %14:%Jun
Се согласувам да Божиќ и Велигден да се празнуват како цел свет што ги слави на ист ден - Божик на 24 декември кој е вистинската дата кога е роден Исус и кој се празнува цела недела на запад како вистински духовен празник кога сите одморат се сакат и си делат подароци.

шо сакаше да кажиш?

Aко поголемите христијански празници цел свет те сите христијани ги слават во еден ден, за мене тоа е еден вид на обединување.

AlexTheGreat
06k_JunK, %15:%Jun
Миленко настрана од темата на емисијата
еве го текстот и иницијативата потикната од емисијата со Мирка

еве на мојот блог и на блогот на еди

http://alexthegreat-mkd.blogspot.com/
http://i-macedonian.blogspot.com/2010/06/un-say-macedonia.html

lozanoska
06k_JunK, %22:%Jun
Русија:Го нагласува партнерството со Кина, а ќе ги крши копјата со САД во Европа. Го шири своето влијание преку енергетските ресурси и ја јакне економската соработка со ЕУ (најмногу со Германија, со која во иднина може да формира сојуз)
Германија:Најголема европска економска сила. Централна улога во ЕУ. Како клучен играч, при распад на ЕУ, ќе има најголем потенцијал да формира нови сојузи, најверојатно со Русија.
Мене ли ми се чини така или најавената соработка меѓу Ватикан и Руската православна црква има врска со ова? Особено фактот дека папата е Германец.

lozanoska
06k_JunK, %22:%Jun
Сард во своето видување не ги спомна езуитите кои се клучните играчи во Ватикан.

ДАНИ
06k_JunK, %23:%Jun
За тоа што го кажа Миленко дека абортусот е убиство.

Биолошки, а и правно (според правото во РМ и многу други држави) абортусот не е убиство затоа што не се работи за живот.

A sto e ako ne e ubistvo?od kade znaete koga vsusnost vo fetusot vleguva dusata?nekoi velat koga fetusot promrduva,nekoi vo samata prva nedela..no samata dusa na fetusot zapocnuva od samiot pocetok na zacnuvanje.
Itekako e ubistvo!
Itekako e za osuda punkcija na tri mesecna bremenost kade plodot e ziv!(odobreno e ako fetusot ne se razviva pravilno so nekoja mana)

ДАНИ
06k_JunK, %23:%Jun
"Меѓу животните нема истополни односи'

Има евидентирано стотици видови животни кај кои се забележани хомосексуални активности

http://www.jessefrancis.com/images_antiwar/02/animal_homosexual_behavior_judah_christian_school_ 1.jpg
Da ima,ne samo slikata sto ja imas postaveno imam vudeno so svoi oci(kucinjata)

Eddie_Rebel
06k_JunK, %03:%Jun
A sto e ako ne e ubistvo?od kade znaete koga vsusnost vo fetusot vleguva dusata?nekoi velat koga fetusot promrduva,nekoi vo samata prva nedela..no samata dusa na fetusot zapocnuva od samiot pocetok na zacnuvanje.
Itekako e ubistvo!
Itekako e za osuda punkcija na tri mesecna bremenost kade plodot e ziv!(odobreno e ako fetusot ne se razviva pravilno so nekoja mana)

Па ако е убиство суди ги сите што извршиле абортус - ќе се напунат затворите :)

Eddie_Rebel
06k_JunK, %03:%Jun
Da ima,ne samo slikata sto ja imas postaveno imam vudeno so svoi oci(kucinjata)

GR8, јас имам видено и истополов однос меѓу различни видови, ама ај да не забега темата во непотребен правец :)

ДАНИ
06k_JunK, %12:%Jun
Па ако е убиство суди ги сите што извршиле абортус - ќе се напунат затворите :)
Ne e moe da sudam i presuduvam,no samo razmisluvam ,kako edni sovremeni licnosti nemozat da se zastitat od nesakana bremenost:Da od druga strana si napravat ceif i posle ej ajde na kiretaza ovoj visok mi e nepotreben bas sega:D

lozanoska
06k_JunK, %12:%Jun
Браво за гостинот! Врвно духовно едуциран човек. Дали некој го запиша веб сајтот што го посочи?

gospel
06k_JunK, %12:%Jun
Браво за гостинот! Врвно духовно едуциран човек. Дали некој го запиша веб сајтот што го посочи?http://www.maran-atha.org.mk/default.aspx?ItemID=376

Serdar von Makedon
06k_JunK, %13:%Jun
Ucitel
Ukatel
Uka-del
Uka-deli

deli

NE prodava, DELI

prvoto sho go vidov na stranata beshe:

poracaj
cena

bljak

avtomatski - 1 000 000 poeni za stranata i gostinot.

odvratno

Isus Risto go DELEL ucenjeto, NE go prodaval

prodavanje madinja za bubrezi sevo...

lozanoska
06k_JunK, %14:%Jun
Ucitel
Ukatel
Uka-del
Uka-deli

deli

NE prodava, DELI

prvoto sho go vidov na stranata beshe:

poracaj
cena

bljak

avtomatski - 1 000 000 poeni za stranata i gostinot.

odvratno

Isus Risto go DELEL ucenjeto, NE go prodaval

prodavanje madinja za bubrezi sevo...

Што толку те лути што бара пари? Па за секоја човечка активност се потребни пари. Световните власти собираат даноци, религиозните прилози по разни основи. Посочи ми религија која не е финансирана од верниците! А дека човеков го познава Писмото е факт. Криво ми е само што нашата црква не смогнува сили да се модернизира и по овој пример не им се обрати на верниците.

Eddie_Rebel
06k_JunK, %15:%Jun
Ne e moe da sudam i presuduvam,no samo razmisluvam ,kako edni sovremeni licnosti nemozat da se zastitat od nesakana bremenost:Da od druga strana si napravat ceif i posle ej ajde na kiretaza ovoj visok mi e nepotreben bas sega:D

Се слагам дека поубо е контрацепција него ли аборт. Чиста работа не после да си трескаш глава.

lazarus
06k_JunK, %15:%Jun
Ucitel
Ukatel
Uka-del
Uka-deli

deli

NE prodava, DELI

prvoto sho go vidov na stranata beshe:

poracaj
cena

bljak

avtomatski - 1 000 000 poeni za stranata i gostinot.

odvratno

Isus Risto go DELEL ucenjeto, NE go prodaval
prodavanje madinja za bubrezi sevo...

Учел / го ширел зборот Божји[/B]
И не е Ристо - Христос е = Спасител / се на девам дека ова го знаеш , а Исус Ристо е некој друг
Христос ( од грчки) = Спасител

Ivance Kratovo
06k_JunK, %16:%Jun
uste ednas bravo za tehnickiot tim na KANAL 5 tv
emisijata TUKA (http://www.kanal5.com.mk/Default.aspx?mId=120)

Serdar von Makedon
06k_JunK, %18:%Jun
не е Ристо - Христос е = Спасител / се на девам дека ова го знаеш , а Исус Ристо е некој друг
Христос ( од грчки) = Спасител


vakvo objasnuvanje so "grchki" od Olimp na Jug ;)

Za mene e Risto(s), ne hRisto(s)

Babite me ucea deka sme Risjani, vera Risjanska

Па за секоја човечка активност се потребни пари...

majkata?

muvata nesho, kapata? :)

zemaj si ti pari, nema da te etiketira(m)

a da zemam sega da crtam kolku raboti ne se kupuvaat ili plakjaat so pari...

okolu web stranata:

ko ke vlezam vo Crkva, AKO SAKAM i MOZAM ke stavam nekoja para nekade.

ako treba da platam uste pri vlegvanjeto vo dvorot na Crkvata, ebati Crkvata...

me svakjas? :)

Eddie_Rebel
06k_JunK, %18:%Jun
Имам едни другари така праат коа идат на диско. Ако влезот е слободен влагаат, а ако се плаќа - zurückgehen. :p

exlexmk
06k_JunK, %21:%Jun
ko ke vlezam vo Crkva, AKO SAKAM i MOZAM ke stavam nekoja para nekade.

ako treba da platam uste pri vlegvanjeto vo dvorot na Crkvata, ebati Crkvata...

me svakjas? :)

Нема више кој колку милуе ... цел живот да си верник, да не згазнеш на мравка шо се вика, да немаш 5денари во тебе (на никого не му посакувам) ни една свеќа нема да ти дадат без пари ... а не пак да побараш нешто повеќе ...
се е искомерцијализирано до даска ...

пази го примеров, во еден манастир (да не кажувам имиња и локации не е во ред) застануваат едни пријатели да одморат, во дворот има лозница ... скинале по некое зрно, ги видел некој таму шо е задолжен за манастирот и им рекол шо праите бе, да платите за тоа ... кој сака нека веруе кој сака нека не веруе, жива вистина ...

exlexmk
06k_JunK, %21:%Jun
патем ѕирнете ги неговите најомилени 25 христијански страни
http://www.maran-atha.org.mk/default.aspx?ItemID=395

се е тоа Scam ... продавачи на книги (на секој линк има Shop Now)... напишале по некоја книга и освен целта да продаат некоја книга друга ДУХОВНА цел немаат .. никаква ... злоупотребувачи на религии јас ги викам, ги користат за свои материјалистички богатења, и со векови таквите како нив ги претворија црквите во она што се денес, Фирми и Мафии ...

lazarus
06k_JunK, %21:%Jun
vakvo objasnuvanje so "grchki" od Olimp na Jug ;)

Za mene e Risto(s), ne hRisto(s)

Babite me ucea deka sme Risjani, vera Risjanska

ko ke vlezam vo Crkva, AKO SAKAM i MOZAM - ова е по желба , никој не бара пари за да влезеш во црква и да се помолиш на Бога
Ако сакаш да запалиш свеќа , е тогаш можеш да избереш 2,5,10 ден - ако немаш пари - едноставно побарај свеќа - несмее никој да те одбие( тоа е грев) , но грев е да имаш , а да не одделиш 2 ден .
Ако не е јасно - ќе дообјаснамke stavam nekoja para nekade.

ako treba da platam uste pri vlegvanjeto vo dvorot na Crkvata, ebati Crkvata...


Во врска со Рисјаните = христијани - ОК
Но неможе да биде ристос , ристо или Ристе
Христот (звањето ) Спасителот го добива после 20 та година од неговиот живот, после чудесата кои ги има извршено, до тогаш го знаат како Исус од Назарет или Исус Назареецот....
Инаку крстено име е Емануил - значење - Господ е со нас

Христос (звањето) а денес фигурура како презиме - е од грчка етимологија и `дословце` значи Спасител, дури и Понтиј Пилат има реплика на Зера каде вели ...Знам дека го нарекуваат Христос , па и јас знам некои зборови од грчкиот јазик .....
ова стои во Новиот Завет - погледни , види , немора да се сложиш со моето објаснување

Serdar von Makedon
06k_JunK, %22:%Jun
@ exlexmk: i Risto(s) gi tepal so stap :)

@lazarus:

ne se slozuvam, ednostavno, neli :)

Rimska Imperija

ne postojat grci i grchki jazik vo toa vreme ;)

exlexmk
06k_JunK, %22:%Jun
и гостинов објаснуе како се разводнувало христијанското ткиво ...
па кој е крив за тоа ако не Црквите и останатите религиозни институции ... кои повеќе ги интересира материјализам и контрола од духовност и спиритуалност ..
зар не треба секој да си го најде патот до „Бог“, па почна и статистики да ни дава како тоа протестантите по број веќе ги стасале католиците, па како исламот се ширел, па можеби (не дека е така но) тие се вистинските религии ... кој може да каже ..

заклучокот мој од емисијава и целта на гостинов можам да ја сватам само како ... поставување граница од христијанството (а нели и Протестантите се христијани?) кон останатите религии ... шо значи разединување на народите повторно (па нели сите на светов сме божји чеда) па кај да е да поведеме една Крстоносна пак а ? ц ц ц

Red Stefan
06k_JunK, %22:%Jun
Христос е превод на Еврејско име. Грците преведуваат се од имиња на места до лични имиња (добра политика) затоа секаде мислат дека ги има денес :)

Kornelia
06k_JunK, %00:%Jun
"Меѓу животните нема истополни односи'

Има евидентирано стотици видови животни кај кои се забележани хомосексуални активности

http://www.jessefrancis.com/images_antiwar/02/animal_homosexual_behavior_judah_christian_school_ 1.jpg

Edi....slikata e fotomontaza.....sum cepkala na temava dosta pred cca. 2 godini ....eden prijatel me ubeduvashe vo ova sto elencinjava go pravat.....jok batka...ne go pravat!!!!

sorry!!!!

lazarus
06k_JunK, %01:%Jun
Се извинувам за off topic постирање(Ернесто те молам не го бриши постов - наменет е за некого)

http://i-macedonian.blogspot.com/2010/06/un-say-macedonia.html

http://freeuploadimages.org/images/4u3i7hprtefb4nje7ge4_thumb.png (http://freeuploadimages.org/viewer.php?file=4u3i7hprtefb4nje7ge4.png)

lazarus
06k_JunK, %01:%Jun
Христос е превод на Еврејско име. Грците преведуваат се од имиња на места до лични имиња (добра политика) затоа секаде мислат дека ги има денес :)

Од кој збор е преведено - ако може да постираш , навистина ме интересира

Инаку значењето на тој збор би требало да биде Спасител - така???

Kornelia
06k_JunK, %01:%Jun
Ke ve zabegam od temava za crkvava....zatoa sto mislam deka opravdanieto za homoseksulanosta kako prirodna pojava preku primeri na seksualno opstenje pomegu istopolni zivotni e neosnovana, teska zabluda i nemoze da se dokaze vo praksa.

Imam prijatel (blizok) homoseksualec so koj se sporime na temava veke 25 godini......licno i personalno sum (sme) eksperimentirale na kucinja, macinja, konji, goveda, ovni, zivina. Da ne si pomisli nekoj nesto....se eksperimentira mnogu ednostavno...cuvash istopolni zivotni i ne gi doveduvash vo kontakt so sprotiven pol i monitorirash sto se deshava vo vreme na parenje. Gospod dal rodnini prijateli po selata kade se cuva dobitok..... da ne objasnuvam podrobnosti. Ova se deshava pred 20tina godini.....pred dve godini mi ispratija sliki i klipcinja od istopolno opstenje na zzivotni....cista homoseksualna propaganda....sto fotomontazi ...sto nedovolno jasno za da se vidi dali se ili ne se istopolni.......Da ne sme videle so svoi oci deka nema takvo nesto, mozebi i bi poveruvale.....nejse.

I ako hipoteticki bi prifatile deka zivotnite istoplno opstat, site slikicki kao demek potvrduvaat istopolno opstenje na dva mazjaka .......So lets put under question the following>>>

1. dali toa znaci deka pod homoseksualnost kako prirodna pojava se podrazbira samo i samo istopolno opstenje na mazjacite kaj zivotnite?! ( nevidov klipcinja nitu slikicki od zenki vo seksualen akt)
2. kako opstat seksualno na primer dve ovci, dve kukcki, dve macki ili dve srni?! Proofs pls!!!
3. Znaci li toa deka homoseksualnosta e "prirodna i normalna pojava" samo kaj mazjacite od redot na zivotnoto zvano covek - *****, a deka zenkite od redot na zivotnoto zvano covek-lezbejka e nenormalna i neprirodna pojava?!

Homoseksualizmot ili e ili ne e prirodna pojava i za mazjaci i zenki
Homoseksualizmot dokolku e prirodna i normalna pojava bi se deshaval i kaj mazjaci i kaj zenki

I da ne ja prosiruvam dilemava do totalna eksplicitnost......Homoseksualizmot e defakto hendikep / neprirodna i nenormalna pojava, koja kako i site drugi hendikepi treba da se prifati kako takov. Vo osnova e psiholoski hendikep , koj dokolku nasilno se tretira moze da dovede do totalna zabeganost. Lek nema.

Propagandnata mashinerija si raboti, jer ima *****a sve vishe i vishe, pa se pravat fotki i klipovi so koi se kazuva deka "eve toa e prirodno stom zivotnite go pravat".

ne e tocno!!! ne e prirodno!! ponajmalku normalno!! I ne go pravat toa gospodata zivotni koi funkcioniraat na bazicni instinkti!!!

No nie koi ne go nosime toj hendikep ke gi prifatime kao sto gi prifakame site ostanati tipovi na invalidnost kaj tie okulu nas.....nisto poveke nisto pomalku!!

Eddie_Rebel
06k_JunK, %02:%Jun
I ako hipoteticki bi prifatile deka zivotnite istoplno opstat, site slikicki kao demek potvrduvaat istopolno opstenje na dva mazjaka .......So lets put under question the following>>>

1. dali toa znaci deka pod homoseksualnost kako prirodna pojava se podrazbira samo i samo istopolno opstenje na mazjacite kaj zivotnite?! ( nevidov klipcinja nitu slikicki od zenki vo seksualen akt)
2. kako opstat seksualno na primer dve ovci, dve kukcki, dve macki ili dve srni?! Proofs pls!!!
3. Znaci li toa deka homoseksualnosta e "prirodna i normalna pojava" samo kaj mazjacite od redot na zivotnoto zvano covek - *****, a deka zenkite od redot na zivotnoto zvano covek-lezbejka e nenormalna i neprirodna pojava?!


:eek: Па до толку перверзии... ;)
Еве ти две кучки се надевам задоволна си од proof-от
http://www.youtube.com/watch?v=O5tWQA6P20M

Eddie_Rebel
06k_JunK, %03:%Jun
Edi....slikata e fotomontaza.....sum cepkala na temava dosta pred cca. 2 godini ....eden prijatel me ubeduvashe vo ova sto elencinjava go pravat.....jok batka...ne go pravat!!!!

sorry!!!!

ОК ако велиш дека е монтажа еве ти верувам.
Ај погледни може и видеово е монтажа пошто велиш дека "јок батка" еленчињата не го прават тоа :)
http://www.youtube.com/watch?v=IE0e0hCb7ME&NR=1

Linkest
06k_JunK, %14:%Jun
ај и јас малку off topic
сакав да ви поставам линк од википедија за истражување на хомосексуалноста кај животните, ама гледам скроз го измениле, и наместо понови податоци поставиле постари. очигледно колку геј лобито е организирано. како било... во стариот напис пишеше дека кај животните(поточно кај цицачите, то е побитно за нас) забележани се само 1% хомосексуални единки, и то најчесто не се хомосексуални туку бисексуални, значи играт за двата тима :) имаше и една студија за луѓето, како кај хомосексуалците се развива мозокот. заклучокот беше дека дел од хомосексуалците имаат вродени аномалии (замислете и тука се 1% ;) ), дали хормонални нарушувања или не знам шо, важно нешто ги тера да ги привлекува истиот пол, додека останатите биле „производ“ на општеството или на семејството

Linkest
06k_JunK, %14:%Jun
а за темата, мислам дека дури и да дојди до обединување меѓу црквите, а мислам дека нема зато шо ќе треба и едните и другите да се откажат од многу големо влијание, ние не треба да се „унијатиме“ со ватикан или со која било друга унија. исто како што не е ни битно дали другите цркви не признаваат или не, дали на спц и прднало дека цел имот во македонија е нејзин или на грците им пречи името, јас викам то е нивни проблем. црквата не е држава, не се занимава со меѓународна трговија, не е членка на ОН, значи нема апсолутно никаква потреба од меѓународно признавање. доволно е народот дома да ја признава

Kornelia
06k_JunK, %19:%Jun
:eek: Па до толку перверзии... ;)
Еве ти две кучки се надевам задоволна си од proof-от
http://www.youtube.com/watch?v=O5tWQA6P20M

Ne sum......Dilema1>>>>Koj nagon ja natera ednata kucka da i se kaci na drugata kucka koga nema alat za da i penetrira, a izveduvashe penetracija?!
Dilema2>>>>Eve i da go otkrieme nagonot....koe zadovolstvo kuckata penetrator a i kuckata receiver go imaat vo cinot "doggy style"? Posle sledeshe oral, pa nesto i kontam .....
Dilema3>>>> Personata sto snimashe...neli vi se cini deka jadnite kucki gi naveduvashe......dresura maybe?!

Znaci ne go goltam ova kako dokaz!!!!

Kornelia
06k_JunK, %19:%Jun
ОК ако велиш дека е монтажа еве ти верувам.
Ај погледни може и видеово е монтажа пошто велиш дека "јок батка" еленчињата не го прават тоа :)
http://www.youtube.com/watch?v=IE0e0hCb7ME&NR=1

Ajde!!!! A toa dva elena se ili edoto e zenka? Ili po rogovite odreduvame?! Wrong!!

Ona sto e bitno a se zanemaruva e faktot sto nemozesh da dokazesh pol na primacot, na nitu edno od vakvite klipcinja.

I drugo bitno......kako toa bash gi fatile so kamerce .....pa u ZOO, pa vamu , pa tamu........ajde hipoteticki da zamislime do kade moze da se ide so dresura?! (ona so dvete kucki e dovolen dokaz)

Ona sto e zagrizuvacko e faktot koj site go zanemaruvame.....a toa e do kade im idat toa bolnite umovi na p/e/d/e/r/i/t/e i sto se se spremni da napravat za da dokazat deka se normalni......NE SE.

Samo instinktivnoto odnesuvanje na zivotnite sto se sexa tice im ja dokazuva nenormalnosta....pa se sega skoncentrirani toa da go pobijat.....a mi nismo naivni.

Eddie_Rebel
06k_JunK, %19:%Jun
Дилема 1 - сексуален нагон
Дилема 2 - а кое задоволство го имав јас коа и праев петинг на женска ми (притоа не пенетрирав)?
Дилема 3 - Еве шом таму ги наведувал газдата тука нема никој кој ги наведува, та и не е клипче, а е документарец од респектибилниот канал Natiоnаl Geographic :)

EDIT сум заборавил да го ставам клипчето. Еве го http://www.youtube.com/watch?v=Nd4Hbq-syQI

Eddie_Rebel
06k_JunK, %19:%Jun
Ajde!!!! A toa dva elena se ili edoto e zenka? Ili po rogovite odreduvame?! Wrong!!

Ona sto e bitno a se zanemaruva e faktot sto nemozesh da dokazesh pol na primacot, na nitu edno od vakvite klipcinja.


Е ајде де што е ако не се елени

СРНА
http://photography.usandeep.com/deer-portrait-from-bandipur.jpg

EЛЕН
http://fineartamerica.com/images-medium/fallow-deer-male-steve-somerville.jpg

Некој не го глеал Бамби :)

Serdar von Makedon
06k_JunK, %20:%Jun
sho tolku zapnavte so p3d3rite? :p

na Koco mu gorat obrazite i ika kutriot po celi denoj izgleda denovive...

jas licno gi toleriram, nivna rabota e dali penetriraat ili se penetrirani...

ama moe licno pravo e da gi smetam za "bolni"

neshto e narusheno kaj niv (homo i bi-seksualcite)

hetero e normalno

iskljucocite go potvrduvaat praviloto

simply as that

@Kornelia: i ako ima homo- ili bi-seksualni zivotni, sekako deka ne znaci deka e normalna rabota

Eddie saka da odi kontra po difolt, ona Rebel ne e tiki tuku taka :p

Red Stefan
06k_JunK, %20:%Jun
Од кој збор е преведено - ако може да постираш , навистина ме интересира

Инаку значењето на тој збор би требало да биде Спасител - така???

Спасител веројатно би дошло за Исус, а буквално назначениот (за крал-водач на народ).

CHRISTOS
Gender: Masculine
Usage: Theology
Means "anointed", derived from Greek χριω (chrio) "to anoint". This was a name applied to Jesus by early Greek-speaking Christians. It is a translation of the Hebrew word מָשִׁיחַ (mashiyach), commonly spelled in English messiah, which also means "anointed".

ПС. интересно ми звучи ова Машијах на хебрејски

Eddie_Rebel
06k_JunK, %20:%Jun
Шом се почнува да се збори за хомосексуалци надалеку се стигнува :)

Не велам дека ако го има кај животните дека е нормално. Што е нормално? Секој го дефинира поинаку.

Не велам ни дека е природно. Што е природно? Дали ако го има во природата ќе е природно? Ако е така го има. Ако природно е само она по што се карактеризира мнозинството ондак не е (исто ко русокосите :)).

Пред 100 години сексот бил оправдан само ако е со намера праење на деца. Сеа работата е поразлична. Имаме секс за задоволство.

Ако некој рече па природно е пошто маж и жена праат деца, а маж и маж не праат нека помисли колку пати имал секс со цел да напраи дете, а колку пати само за да ужива и да пише рецка у тефтер.

Порано и за дркањето велеле дека е болест. Кој не го мавнал од плочки бар еднаш у живот нека се јави.

Хомосексуалноста за мене дали е природна/нормална е одделна тема. Штом тоа што го прават помеѓусебе е природно/нормално за нивната личност и за нивните потреби и нагони нема што за мене да бидат природни или нормални. Нивна ствар, нивно право.

Горе доле шо памтам од етика шо сум учел: нормален сексуаен однос е односот во кој влегуваат свесно; им причинува сексуално задоволство; никој никого не приморува да праи работи шо другиот не ги сака.

Хомосексуалноста според психијатријата не е болест и хомосексуалците не се третираат.

Eddie_Rebel
06k_JunK, %21:%Jun
CHRISTOS
Gender: Masculine
Usage: Theology
Means "anointed", derived from Greek χριω (chrio) "to anoint". This was a name applied to Jesus by early Greek-speaking Christians. It is a translation of the Hebrew word מָשִׁיחַ (mashiyach), commonly spelled in English messiah, which also means "anointed".

ПС. интересно ми звучи ова Машијах на хебрејски

На македонски го преведуваат "помазан" или "месија" (то скоро и да не го преведуваат :)) еле?

Red Stefan
06k_JunK, %21:%Jun
Еди само што дел од хомосекслуаците мислам дека и не вистински односно само се однесуваат така, што не викам дека е точно..

Брак за хомосексуалци не!, да можат да посвојат дете не!, да можат да живеат заедно слободно! нема да ги палиме белким на клада!...

За тоа што е природно, а што не тешко е да се дефинира...
Лесно е денес за тие што не се чувствуваат удобно во својот пол однносно се однесуваат како од спротивниот пол, има промнеа на пол и тоа пак се сведуваа на хетеро однос, што е прифатливо...

Red Stefan
06k_JunK, %21:%Jun
На македонски го преведуваат "помазан" или "месија" (то скоро и да не го преведуваат :)) еле?

да да помазаниот

Знаеш што е проблем кога преведувале на Македонски пред 10-тина века не требало да го остават и Христос не преведен...
Ама веројатно веќе бил префатен како таков па денес има улога на презиме небаре или второ име.

lozanoska
06k_JunK, %21:%Jun
Ајде бидејќи малку ја подзавртевте темава, да кажам и јас нешто за хомосексуалците. Она што е така родено, да речеме грешка на природата, за гревота никој не сака, ама такви се најмал процент. Останатите се од помодарство или од интерес. Психијатрите не ги лечат, ама психолозите треба бидејќи се работи за проблем на личноста. Пу, пу скраја да е, деца имаме.

Eddie_Rebel
06k_JunK, %21:%Jun
Ајде бидејќи малку ја подзавртевте темава, да кажам и јас нешто за хомосексуалците. Она што е така родено, да речеме грешка на природата, за гревота никој не сака, ама такви се најмал процент. Останатите се од помодарство или од интерес. Психијатрите не ги лечат, ама психолозите треба бидејќи се работи за проблем на личноста. Пу, пу скраја да е, деца имаме.

Знаеш утре ќе имам можда (пример) јас дете и случајно, случајно ќе се погоди да хомосексуалец. И нема мене лично да ми е мака дека се онадува со личности од ист пол (ако е тоа негов избор,нагон...) туку ќе ми е мака што другите го дискриминират. Мака ќе ми е шо ќе го гледаат ко болен човек и тоа секогаш ќе е во прв план. Без оглед на тоа колку паметен и да е и шо и да има напраено ќе го знаат ко *****.

Па и болните луѓе не треба да се дискриминираат (ако прифатиме дека хомосексуалците се болни)

Ај например некој голем македонски херој да се открие дека бил хомосексуалец. Шо ќе промени тоа. Нема ли веќе да е херој? Ќе ги урнеме ли неговите споменици? Ќе го прогласиме ли за предавник?

Осведочени болни (умоболни) луѓе сум сретнал еден куп и има многу, многу поопасни луѓе (педофили, силувачи, тепачи) него ли хомосексуалците, ама ете постои заштитен механизам кај луѓето поради кој ги мразат.

Хомосексуалец мене никад не ме силувал. За разлика од ова физикалци да ме тепат (без причина) ми излевале неколкупати (за еден пишав пред месец дена во дробење нит го знам нит познавам почна да ме удира)

Red Stefan
06k_JunK, %21:%Jun
Знаеш утре ќе имам можда (пример) јас дете и случајно, случајно ќе се погоди да хомосексуалец. И нема мене лично да ми е мака дека се онадува со личности од ист пол (ако е тоа негов избор,нагон...) туку ќе ми е мака што другите го дискриминират. Мака ќе ми е шо ќе го гледаат ко болен човек и тоа секогаш ќе е во прв план. Без оглед на тоа колку паметен и да е и шо и да има напраено ќе го знаат ко *****.

Па и болните луѓе не треба да се дискриминираат (ако прифатиме дека хомосексуалците се болни)

Ај например некој голем македонски херој да се открие дека бил хомосексуалец. Шо ќе промени тоа. Нема ли веќе да е херој? Ќе ги урнеме ли неговите споменици? Ќе го прогласиме ли за предавник?

Осведочени болни (умоболни) луѓе сум сретнал еден куп и има многу, многу поопасни луѓе (педофили, силувачи, тепачи) него ли хомосексуалците, ама ете постои заштитен механизам кај луѓето поради кој ги мразат.

Хомосексуалец мене никад не ме силувал. За разлика од ова физикалци да ме тепат (без причина) ми излевале неколкупати (за еден пишав пред месец дена во дробење нит го знам нит познавам почна да ме удира)
Дали си за хомосексуален брак или заедница? (јас сум против)
недискримнација да, ама до кој степен ќе води?

lozanoska
06k_JunK, %22:%Jun
Знаеш утре ќе имам можда (пример) јас дете и случајно, случајно ќе се погоди да хомосексуалец. И нема мене лично да ми е мака дека се онадува со личности од ист пол (ако е тоа негов избор,нагон...) туку ќе ми е мака што другите го дискриминират. Мака ќе ми е шо ќе го гледаат ко болен човек и тоа секогаш ќе е во прв план. Без оглед на тоа колку паметен и да е и шо и да има напраено ќе го знаат ко *****.

Па и болните луѓе не треба да се дискриминираат (ако прифатиме дека хомосексуалците се болни)

Ај например некој голем македонски херој да се открие дека бил хомосексуалец. Шо ќе промени тоа. Нема ли веќе да е херој? Ќе ги урнеме ли неговите споменици? Ќе го прогласиме ли за предавник?

Осведочени болни (умоболни) луѓе сум сретнал еден куп и има многу, многу поопасни луѓе (педофили, силувачи, тепачи) него ли хомосексуалците, ама ете постои заштитен механизам кај луѓето поради кој ги мразат.

Хомосексуалец мене никад не ме силувал. За разлика од ова физикалци да ме тепат (без причина) ми излевале неколкупати (за еден пишав пред месец дена во дробење нит го знам нит познавам почна да ме удира)

Јас убаво кажав дека таму каде што се работи за нешто вродено е една работа, а она што е општествена дегенерација е друга. Тука нормално спаѓаат и тепачите, силувачите, педофилите. BTW за ова што и се случува на Македонија голем удел има и лобито на хомосексуалците. Страшно перфидно братство.

Eddie_Rebel
06k_JunK, %22:%Jun
Дали си за хомосексуален брак или заедница? (јас сум против)
недискримнација да, ама до кој степен ќе води?

За да можат да стапат во правна заедница сум ЗА. Дали таа заедница да се вика брак - не мислам дека е баш правилниот термин.

Знаеш зошто сум за да можат да се во заедница. Ќе се поболи тешко пример едниот и другиот како ќе иде да го посети. Шо ќе рече јас сум му ебачица може ли да го видам. Се знае посетители само роднини. Овој не му е роднина како ќе иде да го посети? Друго за имот при несреќна смрт на едниот и слични ми ти ствари кои вака може да изгледат банални, ама ако се најде човек у таква ситуација може да му напраат огромни проблеми.

Red Stefan
06k_JunK, %22:%Jun
Еди ако стапуваат во заедница граѓанска правна за која немам некој посебен проблем, замо следно што ќе следува е можноста да посвојуваат деца која не можам да ја прифатам или ако сакаш може и да се случи да прават со помош на генетиката деца само со сурогат мајка кај машките а кај женските само со модификација на гените на едниот партнер од женско во машко...

И од каде произлезе ова од истополната заедница навистина тешко прашање.

exlexmk
06k_JunK, %22:%Jun
шо се фанавте за хомосите бре :)
тоа ли беше темата :) гостино да не беше хомо, јас друга емисија да не гледав :)
како шо на друг форум обичаат да кажат хомосите па ќе им ја искористам фразата ...
абе сите вие сте латентни хомоси шом толку од една тема само тоа ве копка во око :)
мувата на капата ? :D
;)

Eddie_Rebel
06k_JunK, %22:%Jun
Еди ако стапуваат во заедница граѓанска правна за која немам некој посебен проблем, замо следно што ќе следува е можноста да посвојуваат деца која не можам да ја прифатам или ако сакаш може и да се случи да прават со помош на генетиката деца само со сурогат мајка кај машките а кај женските само со модификација на гените на едниот партнер од женско во машко...

И од каде произлезе ова од истополната заедница навистина тешко прашање.

Во домовите за деца во Македонија не сум бил, ама сум бил во некои од соседните земји и мислам дека е поубаво двајца хомосексуани родители да ги чуваат тие деца одошто да живеат во тие мизерии. Има силувани деца (педофилија, проституција, посредување-макро) и не се изолирани случаи. Повеќето не знаат обични математички операции. Директорите назначуваат деца кои ги казнуваат (тепаат) "непослушните" деца...

За Македонија нз како е ситуацијата со домовите, ама на тие места кај шо сум ги посетил надвор од МК коа би имал право би избрал да може хомосексуалците да ги посвојат, а не да живеат во тие дупки како полулуѓе.

Eddie_Rebel
06k_JunK, %22:%Jun
шо се фанавте за хомосите бре :)
тоа ли беше темата :) гостино да не беше хомо, јас друга емисија да не гледав :)
како шо на друг форум обичаат да кажат хомосите па ќе им ја искористам фразата ...
абе сите вие сте латентни хомоси шом толку од една тема само тоа ве копка во око :)
мувата на капата ? :D
;)

Де бе пер па не сме хомосексуалци :)
Се отклонивме од темата шо се отклонивме, ама кажаа црквата ќе се обединела меѓу другите и поради "борба" против хомосексуалноста.

exlexmk
06k_JunK, %22:%Jun
Де бе пер па не сме хомосексуалци :)
Се отклонивме од темата шо се отклонивме, ама кажаа црквата ќе се обединела меѓу другите и поради "борба" против хомосексуалноста.

хехе

аман бе, некој да ми кажуваше од иднината немаше да верував дека напливот од хомичи ќе биде причина за обединување на христијаните :) , викаш до толку сме отидени светов :)

ај вака ..
бидејќи не ја следев цела емисија поради карактерот кој беше гостин некако ми се одмили .. со неговиот говор на тело :) па некој да ги наброи поддточките ... причините поради тој/црквата или кој и да е смета дека црквите треба да се обединат .. па да анализираме :)

Аминта
06k_JunK, %22:%Jun
За тоа што го кажа Миленко дека абортусот е убиство.

Биолошки, а и правно (според правото во РМ и многу други држави) абортусот не е убиство затоа што не се работи за живот.

Еди, ако е така како велиш - тогаш е грозно.

И да прифатиме дека живееме само во овие тела, тогаш животот би почнувал барем од кога се зачнува/ат јајце-клетка/и со сперматозоид/и.

Аминта
06k_JunK, %22:%Jun
За да можат да стапат во правна заедница сум ЗА. Дали таа заедница да се вика брак - не мислам дека е баш правилниот термин.

Знаеш зошто сум за да можат да се во заедница. Ќе се поболи тешко пример едниот и другиот како ќе иде да го посети. Шо ќе рече јас сум му ебачица може ли да го видам. Се знае посетители само роднини. Овој не му е роднина како ќе иде да го посети? Друго за имот при несреќна смрт на едниот и слични ми ти ствари кои вака може да изгледат банални, ама ако се најде човек у таква ситуација може да му напраат огромни проблеми.

Значи, ако не сакаш да се вика брак (брачна заедница), може да се вика заедница (партнерска заедница).
Наместо брачен другар (брачна другарка), може да се вика партнер/партнерка.

И, во законот за овие работи, да се наведе новото значење на горните поими.

Наследството лесно се решава. Се` што се стекнало во заедничкиот живот (па и пред формализирањето на таа заедница), припаѓа подеднакво на обата партнери. Освен ако не си го уредат тоа прашање со некој претходен формален договор, се разбира, во законски рамки.

Keiks
06k_JunK, %22:%Jun
Еди, ако е така како велиш - тогаш е грозно.

И да прифатиме дека живееме само во овие тела, тогаш животот би почнувал барем од кога се зачнува/ат јајце-клетка/и со сперматозоид/и.

Ako gledame spored toa, ako abortusot e ubistvo (zborime za rana faza na bremenost) togas teenager-ive sekoj den u WC sto praat radnicki-cukaricki pravad genocid beter od Srebrenica a?:D:D:D

Red Stefan
06k_JunK, %22:%Jun
Ako gledame spored toa, ako abortusot e ubistvo (zborime za rana faza na bremenost) togas teenager-ive sekoj den u WC sto praat radnicki-cukaricki pravad genocid beter od Srebrenica a?:D:D:D

хаха каква врска има тоа лол :D:D:D

Изедначуваш полен со плод

Eddie_Rebel
06k_JunK, %23:%Jun
Еди, ако е така како велиш - тогаш е грозно.

И да прифатиме дека живееме само во овие тела, тогаш животот би почнувал барем од кога се зачнува/ат јајце-клетка/и со сперматозоид/и.

За духовноста како гледа не се мешам, а за тоа кога почнува живот биолошки е спорно, исто ко ше е спорно и кај е границата за живот. Некои велат кога се зачнува, некои кога се раѓа, некои од одредена гестциона седмица. Ама мејнстримот вели абортот не е убиство туку прекин на бременост.

Еве некои велат дека старт на живот е зачнување, некои раѓање. Во абортот има компромис. Дозволено е прекин на бременост до таа и таа г.с. а после не може (освен ако плодот не е ретардиран)

Исто и за понолетство кај нас е на 18 години во САД 21. Како се одбрани тие датуми. Дали има разлика од 17 години и 11 месеци од рамно 18 години. Ама ете мора да се земе една бројка која ќе е граница. Исто и за абортот. Може да се договориме да ја симнеме максималната границата од поминати г.с. за дозвола за аборт, ама да го забраниме баш и нема да е продуктивно (криминален аборт). Може да ги образоваме младите дека полесно е да користат контрацептиви, а не да трчаат после у болници да се замарат, ама да ги стигматизираме оние што абортирале шо ќар ќе донесе.

Еве и сперматозоиди кој видел и тие мрдаат, ама дали се индивидуална форма на живот. И во клетките на коските има биолошки процеси, ама дали се индивидуален живот. И во ембрионот се одвиваат процеси, ама одвои го од мајката умира. ОК се согласувам дека клетките во ембрионот се живи, ама живи се и епителните клетки кај индивидуи кои пред кратко време влегле во клинична смрт. Не можам да се сложам дека аборот е убиство. Компликејтед

Kornelia
06k_JunK, %23:%Jun
Sum se iznasmejala....fala na site......a sea ozbilno

Dali gi osuduvame slepite?
Dali gi osuduvame sizofrenite?
Dali gi osuduvame gluvite?

Ili site sto imaat i malku moral i dobrina vo sebe im pomagaat ?

Soodvetno ne gi osuduvame tuku da im pomogneme, prvo so toa sto kako takvi ke gi prifatime...

No dali vo edna bracna zaednica na dvajca slepi luge ( heteroseksualna) bi im dale dete na posvojuvanje? Ili na dvajca sizofreni partneri bi im dale dete na posvojuvanje?

Da se dade dete na dvajca partneri vo homoseksualna zaednica E MOZEBI DO NEKADE I PRIFATLIVO ZARADI PRIRODATA NA HENDIKEPOT KOJ GO IMAAT

No dokolku i samo dokolku dosega ne ja pokazaa svojata bezgranicna napadnost i "mentalno siluvanje " na ostala normalna raja.

Dali heteroseksualcite odat po ulica i neprifatlivo se odnesuvaat ?

Obespraveni se?! Sakaat da protestiraat?! OK.....NO CUMU GOLI GAZOVI GOLI CICKI I MORALNO NEPRIFATLIVI OPSTENJA NA PUBLIC PLACES??!!! ZA DA NI POKAZAT KAKO TOA IZGLEDA POZADI ZATVORENITE IM VRATI OD SPALNITE IM SOBI?

BTW nema da padnam od stolce i koga kako 70 godishna starica mi se prakaat fottki i klipcinja od sexy opstenja na malo mace so star macor se vo namera da mi dokazuvaat deka i toa e prirodna pojava prisutna kaj zivotnite koi neli se merilo za normalnost zatoa sto nemaat iskvareni mozoci.

Ta neli i toa e LJUBOV.......macorot go saka maceto i maceto ne se buni......

It is all yet to come...be prepared!!!

Gross!!!!

Eddie_Rebel
06k_JunK, %23:%Jun
хехе

аман бе, некој да ми кажуваше од иднината немаше да верував дека напливот од хомичи ќе биде причина за обединување на христијаните :) , викаш до толку сме отидени светов :)

ај вака ..
бидејќи не ја следев цела емисија поради карактерот кој беше гостин некако ми се одмили .. со неговиот говор на тело :) па некој да ги наброи поддточките ... причините поради тој/црквата или кој и да е смета дека црквите треба да се обединат .. па да анализираме :)

Па така се сеќавам дека рекоа. Обединување од надворешни причини (навлегување на нехристијани во Европа, градење на џамии...) и од внатрешни причини кои чинам беа опишани како канцер (хомосексуалци...)

exlexmk
06k_JunK, %23:%Jun
Корнелиа душо :)

дали ти свесно или несвесно тукушто ја смести хомосексуалноста во Болести/аномалии кои нели нормално е да се лечат ...

Слеп, Шизофренија, Глув? ги изедначуваш со Хомосексуалност?

значи во право сме кога велиме дека е тоа Болест, Аномалија, за која како и за сите такви болести и аномалии треба да биде подложена на третман/терапија .. така?

јас немам ништо против нив, како ни против слепите, шизофреничарите итн итн ... сепак сметам дека тоа нешто не е нормално ... треба да се третира и лечи ...

и пак да ве замолам да се вратиме на темата .. или пак отворете тема за Хомоси па тупете ја колку сакате ...

Serdar von Makedon
06k_JunK, %23:%Jun
...мејнстримот вели абортот не е убиство туку прекин на бременост...

istiot mainstream sho veli deka ti si nepismen vulgaren ofcar koj sho doshol od zad karpati preminuvakji reki so trski, i od "bozestvenite grci" naucil da dishi, pishi i cita? :)

istiot mainstream sho

- si probvase dejstvo na napalm vrz zeni i deca (Makedonci i drugi "nebozestveni grci")
- uporno gi ubivashe do pred (relativno) kratko vreme site onie koi se osmeluvaa da prozborat deka zemjata ne e ploca, i deka nejziniot obem e poznat ushte od Antikata
- gi ubivase onie koi koristea rastenija kako lekovi, ignorirakji go faktot deka lekovitite i preventivnite karakteristiki na mnogu rastenija bile poznati ushte od pred antikata (ima eden Makedonski Kral koj ne mozel da bidi otruen... ke ti kazuvam drug pat :))
- so krst na gradite i shtitovite, vo imeto na Isus Risto(s) i Bog, vo najmalku 9 navrati go opustoshi Balkanot, vklucuvakji ja Makedonija i Makedoncite, prvite Risjani vo Evropa (krstonosnite vojni)
- nekolku pati go opustoshi Balkanot vo 20-ot vek
- itn, itn, naporno mi e da pisam so edna polu-zdrava raka...


drugarce, znajs deka te cenam za nekoi raboti, ama sea edno ke ti recam:

3bi go ti mainstream-ot :D

So OPLODUVANJETO na jajce-kletkata se zacnuva nov zivot.

treba pokje muabet? ;)

Keiks
06k_JunK, %23:%Jun
хаха каква врска има тоа лол :D:D:D

Изедначуваш полен со плод

Rana bremenost koa nisto nema vnatre (edno gravce ne covek) ne e ubistvo,jas mislam da moze da se abortira ama ako e rana bremenost,a pokasno veke da ubistvo e , ama ne i privot ili vtoriot mesec od bremenosta ;)

lozanoska
06k_JunK, %23:%Jun
Еве што се уништува при абортусот:Совршеноста на моќта за продолжување на врстата му е подарена на човекот, и преставува прашање на свест од прв степен! Желбата за плодно создавање е божествена и света бидејќи има моќ, да повлече нов дух, долу на Земјата и да создаде ново човечко битие. Новиот живот, зачнат врз основа на првостепена духовна вредност – љубов, содржи тајна над тајните, а тоа е посебен однос со Бог, заснован исклучиво според Дух, од изливот на светлината до првото отчукување на срцето.Од денот на зачнувањето до првиот “трепет“ и отчукување на срцето, во мајчината водена куќичка, бебето е среќно бидејќи доживува посебен процес на создавање и обликување, на кој влијае светлинската аура на Светиот Дух. Создавањето, заради својата таинственост, единствено може да се спореди со раѓањето. Секои осумнесет дена (18) ембрионот битно ќе ги менува внатрешната форма и надворешниот облик, се додека не добие лик на човек. Во првите осумнаесет, светлината ќе се разлее и ќе го озрачи просторот. Времето на создавањето на новото битие следува во наредните осумнаест дена а во следните нови осумнаест дена ќе добие статус на машко или женско. Во последниот круг, Бог придвижува еден посебен механизам кој нежно ќе го допре златното ѕвонче во градите на новото битие. По 208 дена ќе се роди Нова Светлина со неопислив сјај! Тоа новородено битие, Бог го сака и затоа прифаќа тоа да се роди.

exlexmk
06k_JunK, %23:%Jun
како шо кажа сердар горе ...
со зачнувањето на јајце клетката Зачнат е и нов Живот ..
Абортусот е уништување на тој живот = убиство ...
крај на муабетот ..

до 2-3месец не се сметало по мејнстрим .. бла бла .. земени мерки направен компромис .. колатерална штета за некои ... кои ги заболе ..

Границата за педофилија кај нас колку е 16или 18г?
во Шпанија разбрав била 13 ...
дали да очекуваме по 100г да падне на 10г на пример?
дали јас ако отидам до Шпанија да имам односи со 13годишна, шо е легално по нивни закони, ќе бидам сметан за педофил во Македонија?

исто и ова .. закони ко закони ... но дали е тоа човечко е друго прашање ..
а според мене не е .. Убиство е ...

Eddie_Rebel
06k_JunK, %23:%Jun
istiot mainstream sho veli deka ti si nepismen vulgaren ofcar koj sho doshol od zad karpati preminuvakji reki so trski, i od "bozestvenite grci" naucil da dishi, pishi i cita? :)

...

So OPLODUVANJETO na jajce-kletkata se zacnuva nov zivot.

treba pokje muabet? ;)

Според мое сфаќање со оплодувањето се зачнува нов живот, а со раѓање се раѓа нов живот. Некаде помеѓу може да се земе дека станува збор за индивидуална жива единка. Тешко за разбирање пошто сеа ја бараме состојбата наречена живот, а животот сам по себе е повеќе процес одошто состојба.

Треба да се земе предвид и желбата на мајката. Немам против да се намалат (преполоват) максималните г.с до кога бременоста да се прекрати, ама да се забрани ќе има негативни последици. Едно криминален аборт - мислиш ли дека ако мајката го нејќе тоа дете дека ќе ја спречи нешто да го абортира, а увек ќе се најдат криминални лекари или бајачи кои за пари ќе извршат аборт. Ајде и нека не е криминален ќе има туристички аборт. Ќе иде за Србија, ќе абортира и ќе си се врати, пак ништо нема да постигнеме. Појќе сум за едукација на младите пошто поголем резултати ќе донесе.

exlexmk
06k_JunK, %23:%Jun
Според мое сфаќање со оплодувањето се зачнува нов живот, а со раѓање се раѓа нов живот. Некаде помеѓу може да се земе дека станува збор за индивидуална жива единка. Тешко за разбирање пошто сеа ја бараме состојбата наречена живот, а животот сам по себе е повеќе процес одошто состојба.

Треба да се земе предвид и желбата на мајката. Немам против да се намалат (преполоват) максималните г.с до кога бременоста да се прекрати, ама да се забрани ќе има негативни последици. Едно криминален аборт - мислиш ли дека ако мајката го нејќе тоа дете дека ќе ја спречи нешто да го абортира, а увек ќе се најдат криминални лекари или бајачи кои за пари ќе извршат аборт. Ајде и нека не е криминален ќе има туристички аборт. Ќе иде за Србија, ќе абортира и ќе си се врати, пак ништо нема да постигнеме. Појќе сум за едукација на младите пошто поголем резултати ќе донесе.

во право си ..
но сето тоа е само играње со терминологија .. и различни закони и морални вредности ..

сепак во сржта на муабетов .. без обѕир на законите итн итн ...мислам ќе се сложиш дека Абортусот е убиство ...

значи не ги зимаме во предвид закони, терминологии итн ...

чиста суштина само .. .

Kornelia
06k_JunK, %23:%Jun
Abortus>>>>

Retko koja religiozna zenka od rodot covek bi se resila so mirno srce za abortus , pa i dokolku bi se resila ke go prezivuva do day last. Za niv toa ne e identicno so vadenje na rasipan zab kako sto e na primer za Helsinkata Najcejcevska/ski.

Se raboti za razlicen pristap i percepcija vo koja "ednoracnoto tresenje u WC" ne se poima za ubistvo ami momentot na pronaoganje na patot na "polenot" do odredishteto za oploduvanje se smeta i poima za bozja volja i ottuka cuvstvoto na vina za sprotistavuvanje na taa bozja volja koga religiozna zenka se odlucuva za delite.

Ne sekoe rasprskuvanje na "polen" zavrsuva so oploduvanje.....pa ottuka vmetnuvanjeto na bozjata volja kako objasnuvanje "zosto bash dadeno rasprskuvanje na polen zavrsilo so oplod.

Duhovnosta na covekot edinka sama po sebe determinira odredeni cuvstva za odredeni situcaii i postapki.

No da se zabrani abortusot so zakon za mene e zabrana na ateizmot kako sloboden izbor vo koj otstranuvanjeto na fetusot se smeta za cisto rutinsko "vadenje na rasipan zab". Toa e isto kako da zabranite nekomu da ne veruva vo Boga. TOA E NEPRIFATLIVO najblago receno.

Sekoj ima pravo na izbor>>>>>edni da veruvaat vo Boga i da go tretiraat fetusot kako nesto so dusa soodvetno na sto nikogash nema da abortiraat, drugi da ne veruvaat vo Boga i fetusot da go tretiraat kako nesto so koe do momentot na raganje mozat da pravat sto sakaat soglasno nivnite normi i standardi.

Koga site lazni MANTII vo svetot pocetno od Papata ke gi snema, lugeto sami ke se doblizuvaat do izbranata religija i vrednostite sto taa si gi nosi kako opstoprifatlivi. Togash nema potreba od zakon za zabrana na abortusi, zatoa sto site toa ke go smetaat za ubistvo.

Inace gledano od religiska perspektiva, jas bi dodala deka i degeniran fetus netreba da se otstranuva, zatoa sto i toa e bozja volja i ubistvo. Bog smisleno neli nekomu bi mu dodelil sudbina da rodi nezdravo dete....sekoj fetus ako e bozja volja....togash i nezdraviot e bozja volja.

Bog ne doveduva vo iskushenija so pricina, neli taka beshe?

exlexmk
06k_JunK, %23:%Jun
Коренелиа душо :) не ми одговори за хомосите ..

него за ова ..
ќе се задржам на една реченица ..

Sekoj ima pravo na izbor>>>>>edni da veruvaat vo Boga i da go tretiraat fetusot kako nesto so dusa soodvetno na sto nikogash nema da abortiraat, drugi da ne veruvaat vo Boga i fetusot da go tretiraat kako nesto so koe do momentot na raganje mozat da pravat sto sakaat soglasno nivnite normi i standardi.

да те прашам шо подразбираш во верба во „Бог“ ... дали со тоа мислиш припадник на некоја религија? Христијанин, Муслиман итн ?

Eddie_Rebel
06k_JunK, %23:%Jun
во право си ..
но сето тоа е само играње со терминологија .. и различни закони и морални вредности ..

сепак во сржта на муабетов .. без обѕир на законите итн итн ...мислам ќе се сложиш дека Абортусот е убиство ...

значи не ги зимаме во предвид закони, терминологии итн ...

чиста суштина само .. .

Ко суштина зависи кога е извршена пошто не мислам дека зачеток од три дена е индивидуален живот.

Убиство е и коа јадеме плескавици. И телето има појќе мозок одошто ембрион на трета седмица. Ако е за така може да прифатам дека некој го смета абортот за убиство, ама не можам да прифатам некои невладини организации да им продаваат чувство на вина на оние што абортирале, а тие секоја вечер да кркат по кило месо. :)

Kornelia
06k_JunK, %00:%Jun
Коренелиа душо :) не ми одговори за хомосите ..

него за ова ..
ќе се задржам на една реченица ..да те прашам шо подразбираш во верба во „Бог“ ... дали со тоа мислиш припадник на некоја религија? Христијанин, Муслиман итн ?

Sega ke ti odgovoram>>>>>>>>Odgovorot lezi vo site moi prethodni postovi na ovaa tema kade HOMOSEKSUALNOSTA JA SMETAM I SEKOGASH KE JA SMETAM ZA BOLEST KOJA TREBA DA SE TRETIRA KAJ PSIHIJATRI PSIHOLOZI, kade i bi imalo sansa da se izleci, A SMETAM DEKA HOMICI BY BIRTH koi imaat hormonalni disbalansi ( bOKI 13) SE NEIZLECIVI......

DA ...VERBA VO BOG znaci VERBA VO BOG....A SEKOJA RELIGIJA SE ZASNOVA NA VERBA VO nekoj BOG......KOJ VO SUSTINA MISLAM E EDEN samo razlicni grupi razlicno go percepirale i go imenuvale......Vo sekoja religija as far as I know.....ABORTUSOT SE SMETA ZA UBISTVO. Vo poreligiozni drzavi toa e pretoceno vo Zakon, sto e greska i e bazicna i sustinska zabrana na sloboda na izbor dali da se veruva vo Bog ili ne.

Serdar von Makedon
06k_JunK, %00:%Jun
Убиство е и коа јадеме плескавици. И телето има појќе мозок одошто ембрион на трета седмица...

meshate babi i zabi, ne primetvate?

jadenjeto pleskavici ne e ubistvo, kolenjeto krava, svinja, ovca, bilo koe prekinuvanje na zivot E ubistvo.

vo samoodbrana se slucuvaat tolku mnogu ubistva...

ne zborame sho e "legalno" i "opravdano", nitu gi osuduvame tie koi poradi xyz pricini abortiraat.

sekoj so svoja dusha za svoite dela :)

ima lugje koi imaat pomalku mozok i od tele i od jagne, pa ne gi ubivame poradi toa, taka?

exlexmk
06k_JunK, %00:%Jun
@Kornelia
еееепа тогаш потполно се разбираме ;)

Kornelia
06k_JunK, %00:%Jun
A da Vi rascistam dilema.........haha

Sustinski bilo koga napraven abortus e sprotistavuvanje na Bozjata volja......taka sto irelevantno e dali ke go smetate za ubistvo ili ne i od koga ke pocnete da go broite kako ubistvo.

Sekoe sprotistavuvanje na Bozja volja se plaka......one way or another....sooner or later.

exlexmk
06k_JunK, %00:%Jun
пак не е само до „Бог“
еве јас не се сметам себеси ни за христијанин ни за муслиман ни пак верник од било која вера .. па сепак сметам дека е убиство ..

lozanoska
06k_JunK, %00:%Jun
Корнелиа кажавме исто на различен начин!

lozanoska
06k_JunK, %00:%Jun
пак не е само до „Бог“
еве јас не се сметам себеси ни за христијанин ни за муслиман ни пак верник од било која вера .. па сепак сметам дека е убиство ..
А не си размислил ли поинаку дека “Бог“ нема врска со религиите, а е инкорпориран во секоја бидејќи и тие се дел од животот на човештвото?

Kornelia
06k_JunK, %00:%Jun
Ja postuem stav......gresen tocen....stav......ama jas mislam deka e gresen zatoa sto gledam preku mojata spijunka....sto neznaci deka sum vo pravo.

Fizicki observirano ne e ubistvo se dodeka ne promrda.....cca. 3 mesec bremenost.....sve ostalo e ubistvo, za koe ne treba da se odgovara kako za regularno ubistvo, zatoa sto mozebi neubivajki go nego (fetusot) pomegu 3 i 9 mesec ke se ubijam sebe ili ke ubijam nekoj tret ( fizicki ili mentalno).....aj sega definiraj mi ubistvo?

Za mene e ubistvo i ako nekogo ubijam u dusha....da go napravam ziv lesh....najstrasno ubistvo.

Kornelia
06k_JunK, %00:%Jun
Lozanovska pozdrav :)

lozanoska
06k_JunK, %00:%Jun
Lozanovska pozdrav :)
Исто така. Се фативме две женски со куп машкуданци.

Eddie_Rebel
06k_JunK, %00:%Jun
meshate babi i zabi, ne primetvate?

jadenjeto pleskavici ne e ubistvo, kolenjeto krava, svinja, ovca, bilo koe prekinuvanje na zivot E ubistvo.

:D Не го мислев буквално, ама има луѓе шо мислат дека плескавицата доаѓа од продавница и нема никаква врска со кравите. Ако не јадеме плескавици - крави нема да колат. Ако користиме контрацепција нема да абортираме. C'est la vie.

Eddie_Rebel
06k_JunK, %00:%Jun
Fizicki observirano ne e ubistvo se dodeka ne promrda.....cca. 3 mesec bremenost.....

Епа така де. Ако не се лажам и во Македонија аборт е дозволен до 12та гестациона седмица (околу трет месец) Легален аборт и според тебе значи не е убиство.


Za mene e ubistvo i ako nekogo ubijam u dusha....da go napravam ziv lesh....najstrasno ubistvo.

Tell me about it :(

Kornelia
06k_JunK, %00:%Jun
Vidi sega Eddi.....da bidam in topic.......i kontracepcijata e sprotistavuvanje na Bozja volja....a na Boze ne treba da mu se meshame u stipki.

Inace kolenjeto na zivotni zaradi prehrana na mesojadniot covekov rod e dozvoleno vo site religii.

Kornelia
06k_JunK, %00:%Jun
Vo sustina se se sveduva na sloboda na izbor.......sekoja edinka treba slobodno da go izbira patot po koj ke dvizi dodeka e ziva....so Boga, bez Boga, zdrav roden a bolen da se pravi zatoa sto e IN...i sl.

zakoni od bilo koj tip koi na bilo koj nacin limitiraat sloboda na izbor pri odluki za sebe se APSOLUTNO NEPRIFATLIVI.

PA ve molam ....togash Najcevska ke treba da raga na 50 godini....pa koj ke ja slusha.

Zakonite vo sustina treba da reguliraat odnesuvanja po sopstvena volja koi povreduvaat ili limitiraat drugi....

Serdar von Makedon
06k_JunK, %00:%Jun
...
Inace kolenjeto na zivotni zaradi prehrana na mesojadniot covekov rod e dozvoleno vo site religii.

pogresno si informirana :)

ima kalugjerki vo nekoi religii, koi nosat krpa na ustata za slucajno da ne progoltaat nekoj insekt

Indusite, del od Budistite, ima dosta koi se vegeterijanski ili duri veganski orientirani (ne samo sho ne jadat meso, tuku ni zivotinski produkti kako mleko, jajca itn...)

leka nokj :)

Keiks
06k_JunK, %01:%Jun
pogresno si informirana :)

ima kalugjerki vo nekoi religii, koi nosat krpa na ustata za slucajno da ne progoltaat nekoj insekt

Indusite, del od Budistite, ima dosta koi se vegeterijanski ili duri veganski orientirani (ne samo sho ne jadat meso, tuku ni zivotinski produkti kako mleko, jajca itn...)

leka nokj :)

Ne zborime za indusite tie se zabegani skroz, zborime za religijata na nasa i slicni na nea...

Leka nokj ;)

Аминта
06k_JunK, %10:%Jun
...

Inace kolenjeto na zivotni zaradi prehrana na mesojadniot covekov rod e dozvoleno vo site religii.

Јас, колку што знам, велам дека хиндуистите се вегетаријанци, освен кога не можат да преживеат со друго.
А на сиките им било дозволено да јадат месо, ама не и да колат животни.
Значи, плаќаат не-сик да им го обезбеди месото.

Solid Snake
06k_JunK, %12:%Jun
Религијата нема врска со моралноста.Ако ти правиш се што вели Господ заради страв од пеколот, тоа е крајно лицемерно.

vodolija
06k_JunK, %14:%Jun
Не сакам да се повторувам...религиите се дело на тајните друштва...ние
не се раѓаме со религија...нас не упатуваат во религијата,дознаваме од други,што значи дека сепак имаме слобода да бираме.Православието е најблиску до вистината но лично не верувам дека треба да се приближи до католицизмот(крстен сум како католик).Во книгата ДОСИЈЕ ОМЕГА
се тврди дека еден од ПАПИТЕ има направено договор со САТАНАТА????
Некои тврдат дека всушност поделбата е во самиот Израел...на едни кои што
веруваат дека МЕСИЈАТА поминал...и на други кои што го чекаат неговото
повторно доаѓање.

tina
06k_JunK, %11:%Jun
Eden skromen doprinos od mene za TEMAVA- Piblizuvanje na pravoslavieto i katolicizmot

Св. Анатолиј Оптински.

Чедо мое, знај дека во последните денови ќе настанат тешки времиња според зборовите на Апостолот. Та поради недостаток на побожност и во црквите ќе се појават ерси и расколи па како што предвидуваа Светите Отци на архиерејските престоли и во манастирите ќе нема луѓе-опитни и искусни во духовниот живот...Поради тоа ќе се шират ерсите насекаде и ќе опрелестат( измамат) мнозина.. Непријателот на родот човечки ќе делува лукаво па на тој начин ако е можно да ги наведе на ерес и одбраните.

Тој нема да отпочне грубо да ги отфрла догмите за Света Троица, за Божественоста на Исус Христос, за Богородица, туку неприметно ќе почне да ги изобличува преданијата на Светите отци за Светиот Дух-учењето на самата црква.

Снаодливоста и типиците на непријателот ќе го приметат малкумина, само искусните во духовниот живот. Еретиците ќе завладеат насекаде по црквите, ќе постават свои слуги и побожноста ке биде занемарена. Ама Господ нема да ги остави чедата свои без заштита и во незнаење.
Он рече: „Ќе ги познаете по плодовите нивни” и тоа по плодовите нивни-то ест по делувањето на еретиците-настојувајте да ги разликувате од вистинските пастири. Тие духовни крадци кои го разграбуваат духовното стадо” не влегуваат на вратата во трлото свое, туку влегуваат од други места, како што рекол Господ „ќе влезат на незаконски наќин, уништувајки ги со насилие Божјите закони. Господ ги нарекнува разбојници. Навистина нивното прво задолзение ќе биде изгонување на вистинските пастири, нивно затворање, за да можат полесно и стадото да го разграбат.

Затоа сине мој кога во црква ке видиш шегачење на Божествениот чин, на Преданијата на светите отци и на поредокот установен од Бога, знај дека еретиците веќе се појавиле, само што до одредено време ќе го прикриваат своето зловерие, или неприметно ке ја унаказуваат Божествената вера за полесно измамување и заведување на неискусните.

Ќе ги прогонуваат не само пастирите него и слугите Божји, затоа што ѓјаволот кој раководи со еретиците- не поднесува благочестивост.
Како волци во овчија кожа, препознај ги по нивната горделива природа, сластољубие, властољубие..тоа ќе бидат клеветници, издајници, кои насекаде сеат само омраза и злоба.. Затоа и Господ вели, по плодовите нивни да ги препознаваме.
Вистинските слуги Божји се смирени , братољубиви и на црквата послушни. Голем притисок од еретиците ќе трпат монасите и монашкиот живот ќе биде излозен на ругло..Ке осиромашат монашките семејства, ќе се смали бројот на монасите а тие што ќе останат ке трпат насилства.
Овие мрзители на монаштвото , а кои само побожно изгледаат – ќе настојуваат да ги привлечат монасите на своја страна ветувајки им заштита и световни добра, или претејќи им со прогонувања на оние кои ќе им се противат. Од овие претења, малодушните ќе бидат многу понижени..
Ако го доживеес тоа време сине мој, радувај се затоа што во тоа време верниците кои немале други добри особини—ќе се стекнат со венци само за останување во верата, по зборовите Господови:
„ Секој што ќе ме признае пред луѓето, ќе го признам и ја пред Отецот мој Небесен”...

Плаши се од Господа сине мој, за да не го изгубиш припремениот венец, да не бидеш отфрлен од Христа во последната темнина и мака вечна. Храбро стој во верата и ако е неопходно со радост трпи прогони и други неволји , бидејќи со тебе ќе биде Господ и Светите маченици и исповедници со радост ќе го гледаат твојот подвиг.

Ама тешко во деновите на монасите кои се врзале за имоти и богатства, кои поради својот комфорт ќе бидат спремни да се потчинат на еретиците.
Тие ќе ја успиваат својата совест велејки : Ќе го сочуваме и спасиме манастирот и Господ ќе ни прости.. А не ма ни да помислат дека преку еретиците во манастирите ќе влезе демонот и тоа веќе нема да биде свето место него голи зидини од кои за навек ќе одстапи Благодатта...

Ама Бог е појак од ѓаволот и нема да ги остави слугите свои, и прави Христијани ќе има до крајот на светот, само што тие ќе ги бираат пустите и осамени места.. Не плаши се од неволји, туку плаши се од погубниот ерес затоа што ересот ја изгонува благодатта и одвојува од Христос. Затоа Христос и заповеда еретиците да ги сметаме како цариниците и незнабошците...

И така крепи се сине мој во благодатта Христова, со радост итај во подвиг на исповедниството и трпи страдања како добар војник Исусов (2.Тим.11,1-3),,Кој кажа: „Биди верен до смрта и ќе ти дадам венец на живот ( Откр.2,10)..Слава , чест и сила на Него и на Отецот и на Светиот Дух , за век и векови..АМИН

Eddie_Rebel
06k_JunK, %11:%Jun
Религијата нема врска со моралноста.Ако ти правиш се што вели Господ заради страв од пеколот, тоа е крајно лицемерно.

Интересни се механизмите со кои еден човек се привлекува да верува во одредена религија. Еден е оној што го спомнавте те оној за стравот. Ако не веруваш ќе одиш во пекол. Потсетува на она што го слушаме од ЕУтанизаторите "ако не смените име ќе ве лапне земјата" :)

lozanoska
06k_JunK, %11:%Jun
Не можам да разберам дека денес на ова ниво на развој на човештвото, “опомените“ од Светото Писмо се сваќаат буквално. Тие само значат дека човекот со дух треба постојано да ги преиспитува своите постапки, да го гради својот морал, како заради другите така најмногу за себе. Не постои поголем “пекол“ од грижата на сопствената совест.

Eddie_Rebel
06k_JunK, %12:%Jun
ако беше наменето за мене, не дефинирав што значи пекол ;), а конкретните зборови во Библијата шо и да значат те како и да ги сфаќаш се механизам со којшто луѓето се привлекуваат да веруваат.

lozanoska
06k_JunK, %12:%Jun
[QUOTE=Eddie_Rebel;173545]ако беше наменето за мене, не дефинирав што значи пекол ;), а конкретните зборови во Библијата шо и да значат те како и да ги сфаќаш се механизам со којшто луѓето се привлекуваат да веруваат.[/QUOTE
Не беше наменето за тебе. Само сакав да кажам дека не треба да се читат пораките на Светото Писмо и духовниците со затворен ум. И едно е припадност на религија, а сосема друго духовност.
Еве нешто:
како што е напишано:“Бог им даде дух што не чувствува: очи да не гледаат, и уши - да не слушаат, дури до денешниов ден.“ Римјаните 11,8

sard
06k_JunK, %14:%Jun
Религијата нема врска со моралноста.Ако ти правиш се што вели Господ заради страв од пеколот, тоа е крајно лицемерно.
Кога човек прекршува одредено правило, тој прекршува одреден универзален принцип. Тоа не е само обично прекршување на одредено правило, туку е одраз на злобноста на човекот.
Бог е сеприсутен и е извор на постоењето на сé. Кога се прекршуваат правилата со кои велиме дека грешиме против Бог, ние грешиме против себе. Грешиме против сé. Со напуштањето на исправноста човек ја губи благодатта и навлегува во пеколот. Само по Божја милост, на земјава при грешењето Бог задржува извесно ниво на благодатта дури и кај најголемиот злобник, оставајќи можност за да се исправа. Фактите на нашите дела не чинат нас. Сега добиваме повеќе отколку заслужуваме, но по смртта ние сме она кое сме го сториле. Од таму за непокајаниот злобник нема место за Божјите енергии.
Тоа го создава пеколот. Душата створена како енергија, самата гори поради сопствената енергија која не може да биде исполнета со она кое нејзе и е крајно неопходно. Личноста се растура, и злиот не може дури ни да мисли. Од таму настанува пеколот: плач и крцкање со заби. „Крцкање со заби“, затоа што злобниците нема да имаат црти на личноста, ниту ќе можат да оформат мисла. Самото создавање на мислата е благодатна словесност. Злобниците ќе ја немаат поради целосно отстуство на Божјата благодат во нив.
Не е Бог виновен ако Неговите правила се совршени и ако непочитувањето на совршеното предизвикува несовршенство. Тоа не е закана со казна туку откривање на штетните последици поради непочитување на совршеното, но и откривање на величествени убавини на совршенството и праведност за оние кои ги почитуваат.

lozanoska
06k_JunK, %15:%Jun
Да Сард, се сведува на истото, само кажано на поинаков начин.

tina
06k_JunK, %16:%Jun
Deneshnata Beseda vo Ohridskiot prolog ( str. 485) e povrzana tokmu so Stravot Bozji;

Veli: Pocetok na mudrosta e stravot Gospodov ( Izreki, 1:7).

Ako nekoj bi go znael brojot na zvezdite na neboto, i iminjata na ribite vo moreto, i zbirot na trevkite vo poleto, i navikite na zverovite vo gorata, a nema strav od Boga, negovoto znaenje e kako voda vo resheto.

I pred smrtta negovoto znaenje go pravi pogolem strashlivec od onoj kojshto nishto neznae.


Ponatamu na edno mesto e napishano deka stravot od Boga e sol na celokupnata poboznost.

Da bidam iskrena: iako ja procitav besedata, iako prezentirav nekoi delovi od istata, ne mozam da kazam deka vo potpolnost razbiram shto znaci Strav od Boga.

Da navistina i za mene e logicki i sekoj zdrav razum bi donel zaklucok deka e licemerie da se pravi se shto veli Gospod samo za da ne se odi vo pekol,ako navistina ne sakash da go pravish toa.
Kolku i da e licemerno, ako toa spasuva , togash mozebi e podobro da se bide licemeren:).

Mnogu interesna vezba za umot.

sard
06k_JunK, %18:%Jun
Стравот е почетокот на патот кон спасението.
Но со усовршувањето стравот исчезнува, останува љубов и слобода.
За нас несовршените добро е постојано да го имаме стравот, заради отрезнување и собирање. Во денешниот свет народите и поединците кои го изгубат стравот и преминат во самодоверба ја губат подлогата на реалноста и се предаваат на пропаста на распуштеноста.
Таков е обично односот на богатите народи во историјата и денес. Стануваат пресамоуверени што води во колапс на тие општества. Затоа и таква е човечката историја со постојани скокови и падови. Поскромните цивилизации (пример кинеската) траат подолго.

tina
06k_JunK, %21:%Jun
Таков е обично односот на богатите народи во историјата и денес. Стануваат пресамоуверени што води во колапс на тие општества. Затоа и таква е човечката историја со постојани скокови и падови. Поскромните цивилизации (пример кинеската) траат подолго.


...:) ili eve na pr. nie Makedoncite:)...

tie posamouverenite mene mi izgledaat na tinejgeri...
a nie na veterani...

Toa shto tie sega go pominuvaat , nie sme go doziveale i
odziveale ushte vo vremeto na Aleksandar;
ni pominale "ludite godini", i od Hristos navamu sme se oddale na duhovnost.

Zoshto vo Biblijata veli : Makedonec mu se javi na son na Sv . Pavle i go povika da dojde vo MK? toa znaci deka moite predci ushte pred dve iljadi godini svatile deka od agresija fajde nema!

I zamislete, ucenjeto go primile DIREKTNO, od prva raka shto se veli, a ne
od vtora , treta,.. Vo genot se vrezalo Hristijanstvoto- PRVOSLAVNO.

tina
06k_JunK, %22:%Jun
Shto se odnesuva do stravot:

Jas go svakam komentarot na Solid Stone i normalna e takva reakcija.

No kako odi procesot na ucenje?

Koga pocnuvame da ucime neshto se cuvstvuvame mnogu komotno,
bidejki sme na pocetok i nishto ili skoro nishto ne znaeme.
Kolku poveke odime ponatamu, koga ke podnaucime neshto, nastapuva vtorata faza,
koga pocnuvame da se cuvstvuvame nekomotno, bidejki
otkrivame deka ima mnogu raboti koi treba da naucime i deka ne znaeme,
i po malku pocnuva Strav da ne faka...


A za stravot Bozji, ne moze toa cuvstvo da se forsira, normalno;
Toa samo ke si dojde. i najverojatno ( jas seushte sum bebe vo duh.zivot) zavisi od stepenot na duh.razvoj.

No ako nekoi iskusni bORCi velat deka e znacaen i potreben, togash ne gledam
pricina zoshto jas (bebeto) da se protivam na toa.

Zamisli imash master vo karate i ti se sprotivstavuvash.( a ne si ni pocnal shto se veli).

I shto e najbitno, ako neshto e prifateno i odobreno so vekovi i vekovi od Svetite Otci...
neznam dali ima potreba od komentar.

Serdar von Makedon
06k_JunK, %22:%Jun
...na pr. nie Makedoncite:)...
... Vo genot se vrezalo Hristijanstvoto- PRVOSLAVNO.

prvo-slavno, ili pravo-slavno?

jas mislam deka bez razlika koi bile "na red", prvi, vtori ili treti, povazno e dali slavele PRAV(eden) Bog, na Prav Nacin, Pravo Slovo Bozje, Pravi Kanoni, Red

ne ja iskljucuvam opcijata deka pokraj "pra´oto" (pravoto), Antickite Makedonci bile i "pr´oto" (prvoto)

ama mnogu povazno mi se cini ona "pravo-" od " prvo-" :)

p.s.

cesto prvoto e pravoto, vistinskoto, ama da ne zabegvame mnogu :)

tina
06k_JunK, %22:%Jun
prvo-slavno, ili pravo-slavno?

jas mislam deka bez razlika koi bile "na red", prvi, vtori ili treti, povazno e dali slavele PRAV(eden) Bog, na Prav Nacin, Pravo Slovo Bozje, Pravi Kanoni, Red

ne ja iskljucuvam opcijata deka pokraj "pra´oto" (pravoto), Antickite Makedonci bile i "pr´oto" (prvoto)

ama mnogu povazno mi se cini ona "pravo-" od " prvo-" :)

p.s.

cesto prvoto e pravoto, vistinskoto, ama da ne zabegvame mnogu :)

:):):) Dobro, dobro.

Sakav da vidam dali nekoj ke zabelezi.

Greshka e napravena so cel, za da se iskomentira i da ostavi vpecatok.

Drugi zabeleshki pretpostavuvam nema?

Se soglasuvate deka sme veterani?
(ova ne e od gordost , tuku od maka kazano)
Teshko e da si veteran opkruzen so eden kup tinejgeri, koi se natreskale na prvata maturska vecer. Ama sto da se pravi,... ? ( mora da se lecat sinusi na more:))

Serdar von Makedon
06k_JunK, %22:%Jun
Se soglasuvate deka sme veterani?
(ova ne e od gordost , tuku od maka kazano)


a da prasame Bi-blia?

Vi-Vlia? :)

kakov vivlos, biblos?

knigata Vi Vlia znaenje, Vi Vlea, ama na nekoj i da sakas da mu vleesh neshto, djabe e. So sila nekomu ne mozes da mu dades.

Ponatamu, okolu veteranskiot status:

slushnal nekoj za "Makedonjanstvo"? :)


Teshko e da si veteran opkruzen so eden kup tinejgeri, koi se natreskale na prvata maturska vecer...

ako se decata ubo vospitani, polesno odi ;)

zaebale malku po toa prasanje del od nashite predci, ne si gi vospitale decata, pa sega nekoi nashi "bratovcedi", "rodjaci" i "file" ni se kacvat na glava so svoite maloletnicki pijanstva...


Po-Zdrav

tina
06k_JunK, %00:%Jun
a da prasame Bi-blia?
( E DO TOLKU neznam, ne mi e fah ova oblast:); Vam ocigledno ili vi e profesija ili hobi koe dolgo vreme go neguvate)
Podetalno objasnuvanje bi bilo dobredojdeno, se razbira ako ste raspolozeni.
Znaci pravilno e Bi - blia a ne Biblija?


Vi-Vlia? :)

kakov vivlos, biblos?

knigata Vi Vlia znaenje, Vi Vlea, ama na nekoj i da sakas da mu vleesh neshto, djabe e. So sila nekomu ne mozes da mu dades.

Ponatamu, okolu veteranskiot status:

slushnal nekoj za "Makedonjanstvo"? :)ako se decata ubo vospitani, polesno odi ;)

zaebale malku po toa prasanje del od nashite predci, ne si gi vospitale decata, pa sega nekoi nashi "bratovcedi", "rodjaci" i "file" ni se kacvat na glava so svoite maloletnicki pijanstva...


Po-Zdrav
.

tina
06k_JunK, %00:%Jun
a da prasame Bi-blia?

Vi-Vlia? :)

kakov vivlos, biblos?

knigata Vi Vlia znaenje, Vi Vlea, ama na nekoj i da sakas da mu vleesh neshto, djabe e. So sila nekomu ne mozes da mu dades.

Ponatamu, okolu veteranskiot status:

slushnal nekoj za "Makedonjanstvo"? :) ( i za ova ako moze doobjasnuvanje)
Osven ako ne e nekoj dobro poznat zhargon koj eve jas na primer ne go znam.ako se decata ubo vospitani, polesno odi ;
( uspehot od vospituvanjeto na nashite deca , ke se vidi duri kaj vnucite)
zaebale malku po toa prasanje del od nashite predci, ( na koi mislite ?
onie shto go podmetanle pismoto deka se otkazuvame od Oh. Arh., na politickite( uslovno kazano) ili na site?)

ne si gi vospitale decata, pa sega nekoi nashi "bratovcedi", "rodjaci" i "file" ni se kacvat na glava so svoite maloletnicki pijanstva...


Po-Zdrav

shto znaci "file"?

Serdar von Makedon
06k_JunK, %09:%Jun
Ne se racunam za ekspert, samo dobro go poznavam Makedonskiot Jazik / nekolku negovi dijalekti.

porano ne postoese / ne se koristese simbolot / bukvata J , tuku I ili IA, za zapishuvanje na glasot J

nai-ubaf primer e Makedonia.

okolu pravilno - nepravilno...

na "grchki" za kniga i za svetoto pismo se veli "Vivlia" / "Vivlios"

nashite zbo-roi imat ubavo opisno znacenie.

ima nekoj da ne ra-zbira sho znaci Vi-Vlia?

preku 50 % od deneshniot "grchki" jazik e baziran na Makedonski.

Glosa / Glosi = bukva, bukvi, na "grchki"

ne podsekja na Glas / / Glasi / Glasoi?
-----------------------------------

File = prijatel, prijatele, privrzanik

vulgaro-fil , prijatel, privrzanik na vulgarnite

toa so vospituvanjeto se odnesuva na nashte komshii, vulgarnite bratovcedi, servoidnite ni rodjaci, i elanite filios / filos.

nivnite predci ne si vospitale decata ubavo, pa vnucite ipravnucite trista sranja ni napravia.
---------------

Makedonjanstvo - taka se narekvalo Risjanstvoto (mislam do Vtoriot Vselenski Sobor)

i samoto Ris-jani se nesto me tera da razmisluvam Ris, Risot e Malo Lavche, Risto a ne Hristos, itn...

Red Stefan
06k_JunK, %09:%Jun
Ne se racunam za ekspert, samo dobro go poznavam Makedonskiot Jazik / nekolku negovi dijalekti.

porano ne postoese / ne se koristese simbolot / bukvata J , tuku I ili IA, za zapishuvanje na glasot J

nai-ubaf primer e Makedonia.

okolu pravilno - nepravilno...

na "grchki" za kniga i za svetoto pismo se veli "Vivlia" / "Vivlios"

nashite zbo-roi imat ubavo opisno znacenie.

ima nekoj da ne ra-zbira sho znaci Vi-Vlia?

preku 50 % od deneshniot "grchki" jazik e baziran na Makedonski.

Glosa / Glosi = bukva, bukvi, na "grchki"

ne podsekja na Glas / / Glasi / Glasoi?
-----------------------------------

File = prijatel, prijatele, privrzanik

vulgaro-fil , prijatel, privrzanik na vulgarnite

toa so vospituvanjeto se odnesuva na nashte komshii, vulgarnite bratovcedi, servoidnite ni rodjaci, i elanite filios / filos.

nivnite predci ne si vospitale decata ubavo, pa vnucite ipravnucite trista sranja ni napravia.
---------------

Makedonjanstvo - taka se narekvalo Risjanstvoto (mislam do Vtoriot Vselenski Sobor)

i samoto Ris-jani se nesto me tera da razmisluvam Ris, Risot e Malo Lavche, Risto a ne Hristos, itn...

Можеби поради Коине-то дека е правено од Македонци...

Во однос на Христос-Месија на Македонски Помазаниот
ако преведуваме на Македонски христијанство - помазанство би дошло...

Serdar von Makedon
06k_JunK, %12:%Jun
@Stefan: pa samoto Koine ima ogromen % Staro-Makedonski zborovi, a "novo-grchki" i "staro-grchki" (koine) ne se isti...

vo formiranjeto na "novo-grchkiot" ima 2 reda koine, red demotika, red turski :)

isto okolu tolkuvanjeto na Ristos, nekako ne mi fakja oko... ama bez nekoi dopolnitelni informacii, djabe e da se pravi muabet :p

okolu Makedonjastvo:

http://img28.imageshack.us/img28/7187/makedonianstvo.png

poinakvo svakjanje - tokuvanje na nekolku raboti, megju koi i Trojstvoto...

66te Makedonski i Egipetski Episkopi go napustile soborot, i Makedonjanstvoo bilo proglaseno za Eres - Ereticko ucenje.

povekje za toa posle, sega fudbal ^^

poz

Solid Snake
06k_JunK, %17:%Jun
Кога човек прекршува одредено правило, тој прекршува одреден универзален принцип. Тоа не е само обично прекршување на одредено правило, туку е одраз на злобноста на човекот. [/B]

Кога човек ги крши општествените правила, а не своите морални, често се чувствува како херој, рекол Фројд.

Секој си ги толкува религиските книги на свој начин и тие често биле искористувани за манипулација на масите.
Овој живот е борба и што би се случило ако наместо се решиме да одговориме на биолошките предизвици, ние живееме во илузијата дека се е добро?

sard
06k_JunK, %21:%Jun
Кога човек ги крши општествените правила, а не своите морални, често се чувствува како херој, рекол Фројд.

Секој си ги толкува религиските книги на свој начин и тие често биле искористувани за манипулација на масите.
Овој живот е борба и што би се случило ако наместо се решиме да одговориме на биолошките предизвици, ние живееме во илузијата дека се е добро?
Независно колку толкувања и идеологии има на светот некоја мора да е вистинската. Мора да има еден вредносен систем и една вистина, а на масата да ги ставиме идеологиите и да утврдиме која е онаа вистинската.
Тврдам дека толкувањето на светот од страна Православното Христијанство ќе победи како единствено вистинско гледање.
А илузијата дека се е добро иде од атеистичките гледишта. Православното христијанство гледа на овој свет како суштински грешен и непоправлив свет, каде само оние кои веруваат во Богочовекот Христос преку Верата и примениот Дух Божји во себе прават поправање иако никогаш целосно. Токму атеистичките гледишта гледаат розово на човековата природа која недвосмислено се докажува непоправливо лоша и се надеваат на лудата лотарија дека среќата ќе не прати цело време иако и не знаат до кога, кога само обожувањето значи вечност.

Solid Snake
06k_JunK, %17:%Jun
Независно колку толкувања и идеологии има на светот некоја мора да е вистинската. Мора да има еден вредносен систем и една вистина, а на масата да ги ставиме идеологиите и да утврдиме која е онаа вистинската.
Тврдам дека толкувањето на светот од страна Православното Христијанство ќе победи како единствено вистинско гледање.
А илузијата дека се е добро иде од атеистичките гледишта. Православното христијанство гледа на овој свет како суштински грешен и непоправлив свет, каде само оние кои веруваат во Богочовекот Христос преку Верата и примениот Дух Божји во себе прават поправање иако никогаш целосно. Токму атеистичките гледишта гледаат розово на човековата природа која недвосмислено се докажува непоправливо лоша и се надеваат на лудата лотарија дека среќата ќе не прати цело време иако и не знаат до кога, кога само обожувањето значи вечност.

Не сум атеист, но тоа дека овој свет е грешен и основните човечки потреби и желби се лоши, е глупост.Таквите учења доведуваат до потиснување на истите и разни проблеми како неврози, фобии и сл.

http://www.findyourtruths.com/the-good-kid-syndrome

Од друга страна, ако се е лошо, зошто религијата не повикува на акција туку на индиферентност?

sard
06k_JunK, %23:%Jun
Не сум атеист, но тоа дека овој свет е грешен и основните човечки потреби и желби се лоши, е глупост.Таквите учења доведуваат до потиснување на истите и разни проблеми како неврози, фобии и сл.

http://www.findyourtruths.com/the-good-kid-syndrome

Од друга страна, ако се е лошо, зошто религијата не повикува на акција туку на индиферентност?
Нека ти биде доволен податокот дека историјата брои околу 15 000 војни во познатата човекова историја. Впрочем ретки се регионите кои издржале без војна подолго од 50тина години.
Човекот е себично суштество кое целосно неодговорно се однесува. А за грешноста на светот доволно е да се каже дека повеќето од суштествата вклучувајќи го и човекот живеат јадејќи ги другите. Светот бил и носи есенцијална добра основа, ама во својата реализација настанува изместување.
Верата повикува на секојдневна акција во борбата со злото. Пред се преку себеусовршување за отпосле со промените во себе да може да се влијае на другите и околината.

sard
06k_JunK, %23:%Jun
Верници му свртуваат грб на Ватикан


Римокатоличката црква е соочена со највисока стапка на истапување на верниците во минатите сто години

Германските и австриските бискупи први алармирале, а се очекува дека пастирите на бискупиите во другите европски земји најверојатно ќе го сторат истото. Во Германија и Австрија се очекува дека до крајот на годината околу половина милион верници официјално ќе ја напуштат Римокатоличката црква. На европско ниво бројот би можел да надмине и два милиони, предвидува најпознатиот европски критичар на Ватикан, швајцарскиот теолог Ханс Кинг.

Индиректни податоци или врз основ на индиции и претпоставки, во земјите каде римокатоличките црковни организации не регистрирале или не обелодениле соодветни податоци, упатуваат на заклучок дека лавината на истапувања е во алармантен пораст низ цела Европа. Пример во Италија, врз основ на податоците за бројот и висината на уплатите на таканаречениот солидарен (црковен) данок дека 9,9 од римокатоличките верници, официјално или без официјализрање му го свртиле грбот на Ватикан.

„Во некоја минимална пресметка би требало да се очекува дека Римокатоличката црква во Австрија оваа година ќе остане без 80 000 верници“, соопштено е на бискупската конференција одржана минатиот викенд во центарот на алпското одочастие, во градот Маријацел. Јозеф Вајс, шефот на тамошната црквена доночна управа, им рекол на гледачите на австриската радио-телевизија (ОРФ): „Во најцрно сценарио, тргнуваме од претпоставка дека бројот на црковните истапувања би можел да го надмине минатогодишниот германски црн рекорд.“

Во Германија во 2009 година 123.585 верници ја напуштиле Римокатоличката црква. Врз основа на германските податоци за иступувањата, регистрирани од јануари до крајот на мај оваа година, се предвидува дека помеѓу два и три пати повеќе верници ќе и свртат грб на Ватикан до Божик (по грегоријанскиот календар).

Ширењето на незадоволствотои на европските римокатолички верници пред сé се доведува во врска со серијата на скандали со педофилија – разоткриени низ континентот, од Ирска до Грција, од Италија до Полска, но и на други континенти, во Америка, на пример. Во кои сторители биле католички свештеници и катихети. Сепак, познавачите на расположението во римокатоличката јавност истакнуваат дека скандалите биле само повод, никако причина за напуштањата од црковната организација. „Десет, стотина или дури иљади случаеви на педофилија не би можеле во толкава мерка да ја разнишаат довербата на верниците доколку Ватикан не ги прикривал аферите, оставајќи ги виновниците неказнети“, вели Ханс Кинг.

Прашањето на изгубената доверба на верниците во Римокатоличката црква се наметнува со анализа на бројни случаеви на заташкувања. Во овој момент вниманието на европската јавност ја окупира случајот на германскиот бискуп Валтера Миксе: обелоденето е тајно досие на Ватикан во кое подолго од една деценија завршавале сите обвинувања и жалби против развратниот алкохоличар и педофил Миксе...

Зошто папата Бенедикт Шеснаести не реагирал? Се подолга е листата на случаевите во кои папата не само да не реагирал туку и лично наложувал држење на скандалот во тајност (пред превземањето на понтификатот, а и после тоа). Така во Австрија неодамна излегло на видело дека тамошниот случај на вмешаност на еден кардинал во аферата на педофилија (случај на кардиналот Ханса Херман Грејер) со години бил прикриван – и покрај фактот дека во строго доверливо писмо од Ватикан Грејер лично го исповедал пред неговиот случај да излезе во јавност.

На друга страна, емпиричарите утврдиле дека најновиоте потег на Ватикан (воочи минатиот викенд рехабилитиран е некогашниот полски надбискуп на Познањ Јулијуш Пец, пред осум години обвинет и казнет од црквата поради сексуално малтретирање на семинарист) што ја довело во прашање искреноста на извинувањето на папата до жртвите на педофилија, односно неговото ветување дека во иднина, таквите случаи најстрого ќе бидат санкционирани.

Најпосле, недовербата на верниците во Ватикан би можело да се толкува – гледано од агол на организираниот криминал. Вчера италијанското јавно обвинителство подигнало истрага против кардиналот Кресценцие Сепе поради сомнеж во вмешаност во корупција и перење на пари (мафија) во повеќе од стотина случаи... Трагите, во неговиот случај, водат во ватиканските банки, веќе подолго време под сомнеж дека главните институции за преупатување на парите на подземјето во легални текови. Реакцијата на портпаролот на ***ијата Федерико Ломбарди е: „Грешникот неуморно работел, се залагал за добробитта на верниците... А кој оди по Божјите патеки, тој понекогаш и греши!“

tina
06k_JunK, %20:%Jun
Navistina mnogu podatoci i fakti se izneseni po ovaa tema.

Pristapot na nekoi "profesionalci" koi se nashi sovremenici bil cvrst i nepopustliv
na temata priblizuvanje na pravoslavieto i katolicizmot

Primer za toa e starec Kleopa koj ziveel od 1912 -1998g.
Eve sto ovj podviznik veli po ova prashanje:

Ние имавме една единствена вера во Европа до 1054 година. До тогаш не постоеле римокатолици или протестанти. Сите бевме православни во целиот свет.
Сега, пак, католиците отстапија во наша корист некои 13 точки, за да ни се приближат.
Има уште 10. И од тие 10 најтешко е Филиокве. Тоа е догматско прашање. Тие велат дека Светиот Дух исходи и од Отца, и од Сина, што е многу погрешно. Тогаш од Троица правиш четворица. Меѓутоа светиот евангелист Јован јасно вели дека Светиот Дух исходи од Отца, а се праќа во светот преку Сина.

Римокатолиците би сакале да се соединат со нас, бидејќи ја гледаат грешката која се случила;
бидејќи откако се одвоија од нас се појавија мнозина ереси.

Особено од протестантите, бидејќи протестантите се отцепија од католиците во 1516, со Мартин Лутер, со Калвин, со Хус, со Цвингли и со другите реформатори од XVI век.

Значи, ако сакате да бидете вистински синови на Православната Црква, не прифаќајте разговор со секташи, не примајте книги од нив. Бидејќи тие христијани отпаднати од Црквата и богохулници, кои доаѓаат од Запад, сакаат да ни ја расипат и верата, и родот, и нашето национално единство. Запаметете!

Ние сме вистински синови на Православната Црква! И немаме ништо со оние антихристи кои се против светиот крст и против светите икони.
Сега, пак, на крајот од светот, ќе се покажат лажни христоси и лажни пророци за да го прелажуваат светот, слугите антихристови.

sard
08k_AugK, %14:%Aug
Зошто доаѓањето на папата носи проклетство!?

Начинот на пристап на папата не е доаѓање како обичен човек. Неговото доаѓање секогаш е како да е спасител. Папата никогаш не си дозволува да се постави на рамна нога, туку секогаш треба да биде над, а другите да му се туткаат и поклонуваат. Од тие причини тој никогаш не оди на ниедна конференција, на ниеден состанок каде ќе биде под или на исто рамниште со другите. Папата директно не учествува во ниедни преговори. Во таа смисла тој надмено и крајно нескромно ја превзема Христовата улога. Никој од Светителите не се однесувал како што се однесува папата. Наместо понизност и повлеченост, себеунижуање, папата оди облечен во бело, со злато на рацете и на градите, се претставува за свет, непогрешен и тн. А безгрешниот донел одлука за крстоносни војни, инквизиции, индулгенции.. И мал милион други работи кои го посрамиле зборот христијанска Вера. И секогаш ќе биде така сé додека не ја отфрли бесрамната улога. Не зборуваме за инцидентно човечко однесување туку со одредба доверена недостојна улога која човек не смее да ја превземе. И токму поради тоа ја губи Божјата благодат и папите паѓале и паѓаат во сите можни гревови. Од таа причина никаде не бил приман меѓу христијаните. Бидејќи доколку биде примен, тие кои го примиле ја прифатиле извитоперената и украдена Христова улога. Што значи го прифатиле она обратното од Христовото т.е. антихристовото. И антихристот ќе иде во такво својство кое му припаѓа само на Бог. Тоа значи верникот не верува во даруваната Христова сила во себе и со поклонувањето на папата ја понижува и ја погазува поставувајќи ја под земската моќ. Со тоа ќе ја нема Христовата сила, затоа што самиот ја отфрлил. Тоа секогаш носело пропаст за христијаните. Секое оддавање на почест на папата значи прием во себе на одамна анатемисаниот папизам.

Од тие причини овде како и во другите православни земји папата не бил никогаш приман. Цел милениум. Тоа непримање треба да го почитуваме. Затоа што оние кои живееле многу похристијаниски од нас, имале таков однос и разбирање за папизмот. Но од оние исти причини јасно е зошто толку им е битно папата да влезе во одредена земја. И така, под силно неоспорно масонско влијание како и со поддршка на вметнатите проватикански кртици при крајот на 20 век и во оваа деценија од 21 век папата успеал да отиде во Грција, Романија, Грузија и други православни земји. Но неколку меѓу кои и Македонија успеаа да се одржат да не го примат. Поради она кое погоре е објаснето. Оние кои го примија доживеаа расколи и раздори произлезено од ова прашање. Истото ќе ни се случи и нам.

Постои судир на световното и духовното размислување. Световното размислување прифаќа сé и мисли дека може сé да се јаде. Но, секогаш излегува друго од очекуваното. Световното размислување е она кое го однесе Богочовекот на Голгота и донесе несреќа за Израелците. И затоа Православниот христијанин не треба да размислува световно туку како Христијанин. Онака како Светите Отци ни посочиле. Во врска со ова прашање кое е од верски карактер, треба да биде почитувано верското размислување. Затоа што тоа фактички постои и ќе дојде до нова голема причина за внатрешен расцеп и поделби. Можеби некој тоа и го посакува и планира. Активните православни верници во Македонија ќе ја изгубат довербата во свештенството што ќе биде капак на веќе постоечкото незадоволство.

Ние верниците се испитуваме пред Бог, а не пред светот. За православниот верник прифаќањето на папата значи непостоење на ревност да се чува чистата вера, непознавање на Христовиот Дух. Што за последица носи губење на благодатта. Тоа значи духовна пропаст, а набрзо и надворешно-видлива физичка пропаст. Што веројатно ќе биде поврзано и со политичките и економските опасности кои ни се закануваат. Ова не би требало да му биде нејасно на верници кои влегле во Духот на Верата.

2 Јован Гл 1
9 СЕКОЈ ОНОЈ КОЈ ОДИ ПРЕДАЛЕКУ И НЕ ОСТАНУВА ВО ХРИСТОВОТО УЧЕЊЕ, ГО НЕМА БОГА. ОНОЈ КОЈ ОСТАНУВА ВО УЧЕЊЕТО, ТОЈ ГИ ИМА И ТАТКОТО И СИНОТ.
10 АКО НЕКОЈ ДОЈДЕ КАЈ ВАС И НЕ ГО НОСИ ОВА УЧЕЊЕ, НЕ ПРИМАЈТЕ ГО ВО ВАШИОТ ДОМ И НЕ ПОЗДРАВУВАЈТЕ ГО,
11 ЗАШТО ОНОЈ КОЈ ГО ПОЗДРАВУВА, УЧЕСТВУВА ВО НЕГОВИТЕ ЗЛИ ДЕЛА.

sarmasooriz
09k_SepK, %12:%Sep
Ме интересира сликата која што е позната како ТАЈНАТА ВЕЧЕРА(она што ја нацрта леонардо)...........дали е тоа всушност...СВАДБАТА НА ИСУС???

Kornelia
09k_SepK, %22:%Sep
Ме интересира сликата која што е позната како ТАЈНАТА ВЕЧЕРА(она што ја нацрта леонардо)...........дали е тоа всушност...СВАДБАТА НА ИСУС???

Po moe skromno mislenje...DA

Isus e royal blood (po moe skromno laicko povrsno observatorsko mislenje)....ima neshto so coekot, ama ne toa na koe se poklonuvame........

Taka ni e skroena verata od start, da velicame ovozemni covecki sustestva i da im prepishivame nadprirodni kvaliteti.....zatoa denes samo hristijanite se poklonuvaat na papi, kardinali, popovi i vladiki.

Десничарка
09k_SepK, %23:%Sep
Ме интересира сликата која што е позната како ТАЈНАТА ВЕЧЕРА(она што ја нацрта леонардо)...........дали е тоа всушност...СВАДБАТА НА ИСУС???

Шо не ќе прочита чоек по ова форумов :confused:
Боже прости ми, ама по твое невестата е Мона Лиза,ама баш тогаш била излезена до WC да смени улошка :D:D:D

Kornelia
09k_SepK, %23:%Sep
Nevestata e Marija Magdalena i e na slikata so doprena glava do Isusovata.......znaci ne bila da smeni uloska,

I ZARADI TOA STO BILA BREMENA!!!

Apsenjeto na Isus e vecerta ili naredniot den ( ne sum sigurna), a po negovoto "raspnuvanje" i "voskresenie"...negovata zena vo blazena sostojba ja preflaat vo Evropa.....TEMPLARITE!!

Faktot sto vo Evropa raga dete, a vo meguvreme nemale koga da se plesnat, mi kazuva deka ne menjala uloska.....

No ova jas onaka povrshno i od hobi i sto mi ostanalo u mal mozok od "citni vamu - citni tamu"

Десничарка
09k_SepK, %18:%Sep
Така е тоа, со малиот мозок малку се размислува,па затоа се пишува се и сешто,оти како добро се “читнува ваму- читнува таму“ ке се прочита дека ТЕМПЛАРИТЕ се појавуваат во 1119 год (12 века после Исус Христос) !!!
И околу поклонувањето вистинските христијани се поклонуваат само на нашиот Спасител Господ ИСУС ХРИСТОС, а оние кои се водат по традиција дека се христијани и ги слушаат бабите се пклонуваат на папи,кардинали и попови !!!
За тоа не треба “читни ваму- читни таму“, туку тоа се учи на Веронаука.

Kornelia
09k_SepK, %18:%Sep
Aj citni malce za templarite pa ke prime muabet......

Jas na Isus ne se poklonuvam, zal mi e sto ne ti se uklapa u percepcija........na popvi pak nikogas...nitu baba mi......Isus NE E GOSPOD BOG, ISUS E SIN BOZJI (sin mu na Gospod Bog)....ke da se uci na Veronauka i ova .....

Десничарка
09k_SepK, %21:%Sep
Кај да читнам, кај Ден Браун ли ???

Kornelia
09k_SepK, %22:%Sep
pa i to ne e loso za zagrevanje....ali posle pocni od Noviot zavet...onoj od Konstantina napisaniot 400 godini po Hrista.....onoj shizmata sto ja naprail zaedno so zapadnite mu braka od Rim i so go ebaa na dolg rok originalot sto Star zavet se vikashe i po koj dobrite hristijani....i vistinskite de.....treba da ja prakticiraat verata....onoj de koj ne e bil nesto razlicen od K*ranot.....i od Talmudot de.....a ustvari neznam mozda site tie se tri iminja za edna sveta kniga...sto tajnite na covestvoto gi krie.....i taka.....

marica
09k_SepK, %22:%Sep
E JAS POIMA NEMAM IMAM CITANO ILUSTRIRANA BIBLIJA ZA DECA !

I NE VLEGUVAM VO POLEMIKA !
AJ ,,POPOT,, KE GO PRASAME MISLAM NA NASIOV ,,LAZARUS ,,HA,HA,HA

Десничарка
09k_SepK, %22:%Sep
Римскиот Император Константин донел закон со кој Христијанството го признал како еднаква религија со сите други и нема ништо негово напишано во Новиот Завет.Тој го примил Христијанството како релеигија на денот на неговата смрт.
Новиот завет признава 4 Евангелија,по Матеја,Марко,Лука и Јован (Откровението) и завршен е во 90 година од нашата ера.

Kornelia
09k_SepK, %22:%Sep
Sala na strana, jas licno imam GOLEMI rezervi za Noviot zavet.....i mislam ce e izmishljotina so specijalna pricina............oti posle nea se "turi Debor"(planetava)...se podeli svetot.......katolicite specijalno mi se "smrdliva kategorija" i gi ednacam so satana(so losoto) i to pogolemo od radikalniot islam koj bash tie go stvorija......itn...dolga tema.....mozda Milenko treba da napraj emisija za Isus i dilemite okulu Isus........

Kornelia
09k_SepK, %22:%Sep
Koj go napisha i koga e napisan Noviot zavet?!

marica
09k_SepK, %22:%Sep
Sala na strana, jas licno imam GOLEMI rezervi za Noviot zavet.....i mislam ce e izmishljotina so specijalna pricina............oti posle nea se "turi Debor"(planetava)...se podeli svetot.......katolicite specijalno mi se "smrdliva kategorija" i gi ednacam so satana(so losoto) i to pogolemo od radikalniot islam koj bash tie go stvorija......itn...dolga tema.....mozda Milenko treba da napraj emisija za Isus i dilemite okulu Isus........

:o NA EDNA MOJA DRUGARKA majkai bese Srbinka pravoslavna i taja koga bevme tinajdzerki ISTO vaka kako tebe nam ni velese ! no bidejki togas crkvata bese tabu seuste , jas pokasno razbrav,,VO STO E STOSOT,,:D

sega se setiv na nejzinite zborovi i donekade go delam tvoeto mislenje !:Dpogotovo za ,,pedo FILITE,, vo katolickite internati i ucikista !buuuuu

Kornelia
09k_SepK, %22:%Sep
Mare....vo predanijata za Isus ....ima edna cela dupka od 15 ili poveke godini!!! Kaj bil i sto pravel togash.....ako imal nadprirodni svojstva i ako bil sin bozji ke imalo nesto i za toj period.

Ima zapisi vo indija, otkrieni od ruski istrazuvac kade se cita(zapisano od budistite) deka im doaga dete od Egipet-(Izrael e del od Egiped togash) , go ucat na budizmot i de fakto e budisticki svestenik. Na 30 godini zaminuva nazad za Egipet.....Se pretpostavuva ( i se misli) deka zakovuvanjeto go prezivuva blagodarenie na meditacijata koja ja uci vo Indija. Trojca od apostolite se negovi braka(polubraka)

Se pretpostavuva, a toa meguredovi i e zapisano vo Noviot zavet, deka Isus e sinot na Cezar i Kleopatra. Marija Magdalena , so koja se zeni e isto negova polusestra.........WEIRD NELI?!

Kornelia
09k_SepK, %22:%Sep
PA SERISKI UBICI I KLASICNI DEBILI IMA SAMO KAJ KATOLICITE.(TO PEDOFILITE IM SE QUITE NORMAL)

Katolik bre se moli u katedrala, humanitarno se poaktivni preku crkvata...sobiraat za siromashni, ti rekov-mi rece.....ama vo dusa se bre i prazni i bezcuvstvitelni....Znaci katolik na daily basis ne te esapi za ziv, niti go tangira tvoja nesreka.

Za razlika od pravoslavnite.........kontrast Sonce i Mesecina.....pravoslaven ima dusa i sovest i znae da pusti solza i za tuga nesreka........muslimanite isto....A evreite mi se isto taka sporna kategorija

Kornelia
09k_SepK, %22:%Sep
Римскиот Император Константин донел закон со кој Христијанството го признал како еднаква религија со сите други и нема ништо негово напишано во Новиот Завет.Тој го примил Христијанството како релеигија на денот на неговата смрт.
Новиот завет признава 4 Евангелија,по Матеја,Марко,Лука и Јован (Откровението) и завршен е во 90 година од нашата ера.

Taka e ........ go prima na kraj.......ama porano pravi naracka da go napisat.........taka sto to na kraj ne e tocno, bar jas ne go zemam za tocno.

Десничарка
09k_SepK, %22:%Sep
pa i to ne e loso za zagrevanje....ali posle pocni od Noviot zavet...onoj od Konstantina napisaniot 400 godini po Hrista.....onoj shizmata sto ja naprail zaedno so zapadnite mu braka od Rim i so go ebaa na dolg rok originalot sto Star zavet se vikashe i po koj dobrite hristijani....i vistinskite de.....treba da ja prakticiraat verata....onoj de koj ne e bil nesto razlicen od K*ranot.....i od Talmudot de.....a ustvari neznam mozda site tie se tri iminja za edna sveta kniga...sto tajnite na covestvoto gi krie.....i taka.....

Нешто бааѓи ти се измешало !!!
Со најдобра намера те упатувам да прочиташ поподробно за да имаш подобра ориентација во времето и правилно да ги врзеш работите а не да правиш вакви грешки!!!
Какви “христијани“ имало во Стариот завет,кога Христијани се нарекувале после Христос?
КуРанот е напишан во 7 век !!!
А темпларите се појавуваат со Крстоносните војни во 12 век!!
До 1054 Христјаните биле едно,после тоа се дели на Западно Царство во Рим (Католици) и Источно Царство во Цариград(православни или Ортодоксни христијани).
Зборот “ЗАВЕТ“ буквално преведено значи ДОГОВОР .
Стариот Завет е исполнет и затоа има Нов завет (Нов договор со Бога) и затоа ние го почитуваме Новиот Завет кој се нарекува Евангелие (Добра вест).
Во Стариот завет се бараше да се Исполнат законите(10 Божји заповести) кои му беа дадени на Мојсеј.Но во Стариот завет (и во Талмутот и КуРанот) постоеа законите “крв за крв“ и “око за око“,а во Новиот завет Христос ги дал Двете главни заповеди - ЦИТИРАМ :
- ВОЗЉУБИ ГО ГОСПОДА,ТВОЈОТ БОГ,СО СЕТО СВОЕ СРЦЕ,СО СЕТА СВОЈА ДУША,СО СЕТА СВОЈА СИЛА,СО СИТЕ СВОИ ПОМИСЛИ !!
-ВОЗЉУБИ ГО СВОЈОТ БЛИЖЕН КАКО СЕБЕ СИ !!!
Со овие две заповеди се исполнуваат сите 10 заповеди од Стариот Завет !!!

Kornelia
09k_SepK, %22:%Sep
Inace se smeta deka tajnata za svetov e zapisana vo indiskite epovi Gilgamesh i Ramajana......taka to Bog/Isus...takvi stvari izmisleni od ovozemni coveci nemozam da gi zemam za konecna vistina. Sve e izmisleno za kontrola na raja. Duhovnosta e vo druga smisla ..... kako gi vpivash svetot.......uste podolga tema

marica
09k_SepK, %22:%Sep
PA SERISKI UBICI I KLASICNI DEBILI IMA SAMO KAJ KATOLICITE.(TO PEDOFILITE IM SE QUITE NORMAL)

Katolik bre se moli u katedrala, humanitarno se poaktivni preku crkvata...sobiraat za siromashni, ti rekov-mi rece.....ama vo dusa se bre i prazni i bezcuvstvitelni....Znaci katolik na daily basis ne te esapi za ziv, niti go tangira tvoja nesreka.

Za razlika od pravoslavnite.........kontrast Sonce i Mesecina.....pravoslaven ima dusa i sovest i znae da pusti solza i za tuga nesreka........muslimanite isto....A evreite mi se isto taka sporna kategorija

:D:D:D:D Za mene najsporno e ona so ,,ispovet,, lele Gresev:Dprostimi i Katolickiot POP kako mu doaga ,,prosteno ti e ! ABE KOJ E TOJ DA PROSTUVA??????

majkami vikase ,,UBIGO COVEKA PAK POSLE IZVINI,,:D:D:D:D:D:D toa znacese deka ne sekogas treba da se primi izvinuvanje , a so toa i prostevanje !
Ke recete Hristijanski e da se prostuva no od <<GOSPOD,, a ne od nas obicni smrtnisi , a gospodata Katolicki POPOVI sto si mislat so prostuvanjeto na grevovite deka se ,,GOSPOD,,:D:D

Kornelia
09k_SepK, %22:%Sep
Mare kakvi krstonosni vojni vo 12 vek?!

Koga ziveele i tvorele Solunskite braka Mare?

Koga e otvoren prviot univerzitet vo Evropa ?

Daj da se usoglasime.....ili jas sum epten greska ili ti....nema drugo

Десничарка
09k_SepK, %22:%Sep
Koj go napisha i koga e napisan Noviot zavet?!

Четирите Евангелија ги напишале неговите Апостоли Матеј,Марко,Лука и Јован.
Јован живеел со Христос и видел СЕ.
Марко ги примил сознанијата од Апостол Петар,а Лука од Апостол Павле.
Го пишувале од 40 до 90 година.
А Посланијата се преписки од тогашните Апостоли до конкретни Цркви, например како Посланија од Апостол Павле до црквите на Римјаните, Коринтјаните,Галатјаните,Ф илипјаните.

marica
09k_SepK, %23:%Sep
,,SREDEN VEK MRACEN VEK,, ha,ha,ha ako ve procitet nastavnicite po istorija ke ve vratat vo V -to iako po treti pat sega sum vo V=to ne navleguvam vo podatoci so vekovi i godini slabo pametam datumi !ha,ha,ha

Kornelia
09k_SepK, %23:%Sep
Јас не викам дека се спомнати во Стариот завет, но велам каде се кажува како треба да се практицира верата од прав верник

Десничарка
09k_SepK, %23:%Sep
Mare....vo predanijata za Isus ....ima edna cela dupka od 15 ili poveke godini!!! Kaj bil i sto pravel togash.....ako imal nadprirodni svojstva i ako bil sin bozji ke imalo nesto i za toj period.

Ima zapisi vo indija, otkrieni od ruski istrazuvac kade se cita(zapisano od budistite) deka im doaga dete od Egipet-(Izrael e del od Egiped togash) , go ucat na budizmot i de fakto e budisticki svestenik. Na 30 godini zaminuva nazad za Egipet.....Se pretpostavuva ( i se misli) deka zakovuvanjeto go prezivuva blagodarenie na meditacijata koja ja uci vo Indija. Trojca od apostolite se negovi braka(polubraka)

Se pretpostavuva, a toa meguredovi i e zapisano vo Noviot zavet, deka Isus e sinot na Cezar i Kleopatra. Marija Magdalena , so koja se zeni e isto negova polusestra.........WEIRD NELI?!

Цезар и Клеопатра живееле, пред нашата ера,и ова сето нема врска.
Само јас добив впечаток дека на сите им веруваш,на будисти,евреи,мухамеданци, ротестански писатели на бестселери како Ден браун само во Новиот Завет не веруваш и за него ти се јавуваат дилеми,кој го пишувал,кој го родил Христос,Кој му бил полу брат и полусестра,како муабети за пред селска чешма,наместо да го Славиме Неговото Име ние го оговараме !!!

Десничарка
09k_SepK, %23:%Sep
Mare kakvi krstonosni vojni vo 12 vek?!

Крстоносните војни претставуваат серија од кампањи и воени походи започнати кон крајот на 11 век, со религиозен карактер од страна на христијанското население во Европа, под покровителство на Римокатоличката црква. Овие походи главно биле поткренети против муслиманското население на Блискиот Исток, како и против евреите, руските и грчките православни христијани, монголците, катарството и политичките противници на папата.

Koga ziveele i tvorele Solunskite braka Mare?

Св. Кирил и Св. Методиј Солунски се родени браќа во првата половина од 9 век од Солун, од угледни и богати родители, Лав и Марија . Постариот брат, Методиј , како офицер помина десет години меѓу Македонските Словени. Потоа се оддалечи на гората Олимп и се предаде на монашки подвиг. Овде подоцна му се придружи и Кирил (познат и како Константин Филозоф). Кирил и Методиј, познати како солунските браќа просветители, имаат голема улога во православната македонска и општо во сесловенската историја.Кирил се разболе и се упокои, на 14 февруари 869 година,а Методиј на 6 април 885 година.

Koga e otvoren prviot univerzitet vo Evropa ?

Во Македонија бил основан, всушност, првиот универзитет во Европа. Во летото господово 886 свети Климент во древниот Охрид, на Плаошник, ја основал Охридската книжевна школа, попозната како прв словенски Универзитет.Свети Климент почнал да ја шири светлината на знаењето (ги поставил темелите на македонскиот старословенски јазик)
Св.Наум и Св.Климент се големи умови и просветители на Сесловенскиот народ но тие го проповедале Евангелито и верувале во Христос а не зборувале како јас и ти за будизами и Ден Браун.

Daj da se usoglasime.....ili jas sum epten greska ili ti....nema drugo

Тешко дека ке се усогласиме :D

Kornelia
09k_SepK, %23:%Sep
After Caesar's assassination in 44 BC, she aligned with Mark Antony in opposition to Caesar's legal heir, Gaius Iulius Caesar Octavianus (later known as Augustus). With Antony, she bore the twins Cleopatra Selene II and Alexander Helios, and another son, Ptolemy Philadelphus. Her unions with her brothers produced no children. After losing the Battle of Actium to Octavian's forces, Antony committed suicide. Cleopatra followed suit, according to tradition killing herself by means of an asp bite on August 12, 30 BC.[3] She was briefly outlived by Caesarion, who was declared pharaoh, but he was soon killed on Octavian's orders. Egypt became the Roman province of Aegyptus.

Eve nesto najdov, pokratko........znaci samo malo pomestuvawe na godinite ...edno +10 ili 15, sto e i kazano deka e napraveno i deka se brojat fakticki godinite od hristovoto voskresenie a ne od raganjeto.....

Znaci nejse....pozelno e da se vidat site aspekti......ne se muabeti za pred selska ceshma, zatoa sto e lik koj go svrte svetot i go odnese vo drug pravec. Mene mnogu me interesira kolku prikaznata za nego e logicna i dali ima osnova

Десничарка
09k_SepK, %23:%Sep
Јас не викам дека се спомнати во Стариот завет, но велам каде се кажува како треба да се практицира верата од прав верник

Како, со “крв за крв“ и “око за око“, и принесување жртва на олтар во името на Бога,како денес што прават нашите “православни “ па даваат кУрбан на гробишта и сл што нема врска со Христос и Христијанство !!!

Kornelia
09k_SepK, %23:%Sep
Popot da ne se ljuti molam!!!

lazarus
09k_SepK, %23:%Sep
Koj go napisha i koga e napisan Noviot zavet?!

Новиот Завет е составен од повеќе делови
Кој го напишал не се знае - ПО КОГО Е НАПИШАН - е тоа се знае

( апропо - изгубените евангелија )

Ниту евангелијата не се напишани од Матеј, Марко , Јован и Лука , туку се напишани по НИВ

Десничарка
09k_SepK, %23:%Sep
http://www.canvasreplicas.com/images/Leonardo%20Da%20Vinci%20Last%20Supper.jpg

Тоа што го гледаш на Да Винчиевата слика на Тајната вечера за тој што седи од десно на Исус Христос не е жена туку е Св.Јован Богосло кој е најмладиот Апостол и е голобрадо 16 годишно момче а не Марија Магдалена затоа што никаде(освен кај Ден Браун) немам читано дека на тајната вечера имало жени.

lazarus
09k_SepK, %23:%Sep
Po moe skromno mislenje...DA

Isus e royal blood (po moe skromno laicko povrsno observatorsko mislenje)....ima neshto so coekot, ama ne toa na koe se poklonuvame........

Taka ni e skroena verata od start, da velicame ovozemni covecki sustestva i da im prepishivame nadprirodni kvaliteti.....zatoa denes samo hristijanite se poklonuvaat na papi, kardinali, popovi i vladiki.

По мое скромно мислење - НЕ !
насликана е по видување на сликар - а всушност на сликата е претставено Воспоставување на Евхаристија ( Велики Четврток)

royal blood

Spanish - San greal - Света крв( по Ден Браун)
Saint greal - English - British

Инаку Сан греал е светиот граал или Потирот

Kornelia
09k_SepK, %23:%Sep
Друга важна причина се разликите во религиозните сваќања. Различностите се формирале во текот на повеќе векови. Во 589 година на соборот на шпанската црква во Толедо бил променет основниот постулат на христијанството - Симболот на верата. Било утврдено дека Светиот Дух произлегувал од Отец и Син, кои се на еднакво рамниште т.е. рамноправни. Во 1014 година, папата Бенедикт VIII конечно ја утврдил таа идеја. Можеби и малку нејасна, но таа е една од причините за започнување на различијата помегу црквите. Во источната постулатот останал непроменет ( се признава само Бог. Отецот и светиот дух стојат до него) .

Друга спорна точка помегу двете цркви е “чистилиштето“, каде според грчките теолози чистилиштето всушност не ни постои помеѓу рајот и пеколот.

Мал copy paste....znaci edna od pricinite za sizmata...boldirav sto mislam deka e (za mene) najvazno.

Isus ne stoi kaj ortodoxnite, akcent na SINOT se stava kaj katolicite.

Kornelia
09k_SepK, %23:%Sep
Avtorot dava poraka preku slikata.

Inace mnogu zenskolik e Jovan Bogoslov, da sakal avtorot da kaze deka se raboti za masko, maski ke go nacrtal. Verojatno sakal da kaze deka imalo zena na sobirot.

Inace Da Vinci nemal pretstava kako izgledalo toa 16 godi[no momce........videl slika nekade pa vaka zenski go nacrtal.

znaci smetam deka e poraka

Десничарка
09k_SepK, %23:%Sep
Друга важна причина се разликите во религиозните сваќања. Различностите се формирале во текот на повеќе векови. Во 589 година на соборот на шпанската црква во Толедо бил променет основниот постулат на христијанството - Симболот на верата. Било утврдено дека Светиот Дух произлегувал од Отец и Син, кои се на еднакво рамниште т.е. рамноправни. Во 1014 година, папата Бенедикт VIII конечно ја утврдил таа идеја. Можеби и малку нејасна, но таа е една од причините за започнување на различијата помегу црквите. Во источната постулатот останал непроменет ( се признава само Бог. Отецот и светиот дух стојат до него) .

Друга спорна точка помегу двете цркви е “чистилиштето“, каде според грчките теолози чистилиштето всушност не ни постои помеѓу рајот и пеколот.

Мал copy paste....znaci edna od pricinite za sizmata...boldirav sto mislam deka e (za mene) najvazno.

Isus ne stoi kaj ortodoxnite, akcent na SINOT se stava kaj katolicite.

Разликата со католиците е во Симболот на верата и во причестувањето.
Католиците почнале да бараат логика во виното(како крв Господова) и лебот(како тело Господово) па одлучиле да се причестуваат само со леб.

lazarus
09k_SepK, %23:%Sep
Avtorot dava poraka preku slikata.

Inace mnogu zenskolik e Jovan Bogoslov, da sakal avtorot da kaze deka se raboti za masko, maski ke go nacrtal. Verojatno sakal da kaze deka imalo zena na sobirot.

Inace Da Vinci nemal pretstava kako izgledalo toa 16 godi[no momce........videl slika nekade pa vaka zenski go nacrtal.

znaci smetam deka e poraka

Сликата за која пишуваш , има доста контрадикторности , едната е со Св Јован Богослов , Но за другата ќе мора да застанеш поблиску до сликата ( лично) се гледан рака , нож , во близината на Исусовата глава

толку од мене - не сум расположен

Kornelia
09k_SepK, %23:%Sep
INACE MARE U PRAVO SI SO GODINITE I ISTORISKIOT SLED NA NASTANITE

ZNACI IZVINJAVAM SE

ALI , I NEMA TOA TOLKU VEZE ZA ONA STO GO VERGLAM...A TOA E DEKA POSTOI MOZNOST (po mene golema) DEKA ISUS E IZMENETA PRIKAZNA (NE IZMISLENA, SAMO IZMENETA)

Десничарка
09k_SepK, %00:%Sep
Avtorot dava poraka preku slikata.

Inace mnogu zenskolik e Jovan Bogoslov, da sakal avtorot da kaze deka se raboti za masko, maski ke go nacrtal. Verojatno sakal da kaze deka imalo zena na sobirot.

Inace Da Vinci nemal pretstava kako izgledalo toa 16 godi[no momce........videl slika nekade pa vaka zenski go nacrtal.

znaci smetam deka e poraka

Тоа е твој проблем,јас не гледам така како тебе.
Моите текстови се напишани за тие кои веруваат во Христос и неговото учење по Светото Евангелие,а во него децидно пишува дека на Тајната вечера присуствувале 12 Апостоли и Христос,и таму точно се знае што се зборувало.Оти на свадба се зборат други муабети а не тие кои се пишани во Евангелието.А ич не ме интересира пораката на Да Винчи затоа што и неговото минато било проблематично.Јас колку што знам на неговиот гроб нема никаков Христијански симбол туку Ружа која е знак на Масонство.Така да него го гледам само како уметник.Доколку навистина бил и Масон ништо чудно да сакал да остави некаква порака со тоа па да направи уште поголема забуна кај тие кои се во дилема со Христијанството.

Kornelia
09k_SepK, %00:%Sep
jas kolku sto znam svetov nemoze da izleze od vrtlog na vojni i toa po pojavata na hristijanstvoto so milionski zrtvi.....

vodacite bile i se hristijani..

vojnicite isto...


sto ima tuka slicno so hristijanstvoto i toa sto go propoveda?

sto ima hristijansko vo vojna?

Десничарка
09k_SepK, %00:%Sep
jas kolku sto znam svetov nemoze da izleze od vrtlog na vojni i toa po pojavata na hristijanstvoto so milionski zrtvi.....

vodacite bile i se hristijani..

vojnicite isto...


sto ima tuka slicno so hristijanstvoto i toa sto go propoveda?

sto ima hristijansko vo vojna?

Точно е дека во името на Господ, во името на правдата,човечките права се направени најголемите зла во човештвото.
Е сега кажи ми каде Исус Христос вели “Земете мач и водете војна“.Тој секаде не учи на Љубов, Простување и правење на добри дела.
Луѓето кои во името на Бога воделе војни го користеле да ја заведат масата заради остварување на своите цели(земање територии,пљачкање на богатства и наметнување на своја култура врз други народи)за да се почитува владетелот.Народот не е крив,народот е заведен од владетелот и не може да го кривиме цел христијански свет заради неколку будали.Господ со сето ова нема никаква врска.

Kornelia
09k_SepK, %00:%Sep
Ne mislam deka nema vrska, zatoa sto ako si prav hristijanin , ne odish vo vojna po pametot na vladetelot.....negde nesto nekoj potfrlil.

nejse zatoa mislam deka e izmeneta prikaznata za Isus bash so cel da se kontroliraat siroki masi narod.......

I po default sum skeptik .....

Десничарка
09k_SepK, %00:%Sep
Толку за вечерва !!!
Ептен се измуабетивме,утре треба да се станува рано !!!

Kornelia
09k_SepK, %00:%Sep
Tocno...dolga e temava.....

lazarus
09k_SepK, %01:%Sep
Во источната постулатот останал непроменет ( се признава само Бог. Отецот и светиот дух стојат до него) .

Друга спорна точка помегу двете цркви е “чистилиштето“, каде според грчките теолози чистилиштето всушност не ни постои помеѓу рајот и пеколот.

Мал copy paste....znaci edna od pricinite za sizmata...boldirav sto mislam deka e (za mene) najvazno.

Isus ne stoi kaj ortodoxnite, akcent na SINOT se stava kaj katolicite.

+In the name of Father and of Son and of Holy Spirit. Amen
+Nel nome del Padre e del Figlio e dello Spirito Santo. Amen.
+Au nom du Père et du Fils et du Saint-Esprit. Amen.
+En el nombre del Padre, y del Hijo, y del Espíritu Santo. Amén
+Em nome do Pai, do Filho e do Espírito Santo. Amém.
+Im Namen des Vaters und des Sohnes und des Heiligen Geistes. Amen

сето ова погоре постирано означива едно те исто - СВЕТОТО ТРОЈСТВО
ВО ТОА И СЕ КРСТИМЕ

Тоа блодираното црвено - друг пат( цела книга можам да ти позајмам )
за тоа колку митарства има , како се искупуваат гревовите
, а кога сме кај искупување гревови , тука книги еден куп , само незнам од која да цитирам и оставам за понатаму

е сега тоа што мене ме буди е тоа по синото болдирано

има една молитва кај православните ` Исусе Боже , помилуј ме мене грешниот`, и кога сте во црква на литургија , Свештеникот по отворањето на дверите , превин прави поклон пред иконата на Исус

дај дообјасни ми тоа со синото болдирано молим те

BTW Христос е грчки збор - значи спасител, и се јавува кога Исус почнива со своето дејание јавно преку беседи, дотогаш е познат како Исус од Назарет.
видов таму некаде во постовите за будизмот Египет - во тоа време името е Мисир

Kornelia
09k_SepK, %15:%Sep
Toa boldirano plavo e vo vrska so toa na pocetokot boldirano crno......jas samo go parafrazirav crnoto na kratok poprost nacin vo plavoto. Koga se cita celiot tekst sto go kopirav se gleda poentat.......za edna od razlikite poradi koi doaga do shizmata...

Kornelia
09k_SepK, %15:%Sep
Друга важна причина се разликите во религиозните сваќања. Различностите се формирале во текот на повеќе векови. Во 589 година на соборот на шпанската црква во Толедо бил променет основниот постулат на христијанството - Симболот на верата. Било утврдено дека Светиот Дух произлегувал од Отец и Син, кои се на еднакво рамниште т.е. рамноправни. Во 1014 година, папата Бенедикт VIII конечно ја утврдил таа идеја. Можеби и малку нејасна, но таа е една од причините за започнување на различијата помегу црквите. Во источната постулатот останал непроменет ( се признава само Бог. Отецот и светиот дух стојат до него) .

Друга спорна точка помегу двете цркви е “чистилиштето“, каде според грчките теолози чистилиштето всушност не ни постои помеѓу рајот и пеколот.eve go uste ednash tekstot, osloboden od mojot komentar

Десничарка
09k_SepK, %17:%Sep
Ne mislam deka nema vrska, zatoa sto ako si prav hristijanin , ne odish vo vojna po pametot na vladetelot.....negde nesto nekoj potfrlil.

nejse zatoa mislam deka e izmeneta prikaznata za Isus bash so cel da se kontroliraat siroki masi narod.......

I po default sum skeptik .....

Многу левичарски пристап,по Ленин, “религијата е опиум за народот“ !!!

Kornelia
09k_SepK, %19:%Sep
Ne....Lenin kompletno ja otfrla religijata vo sekoja smisla .... za razlika jas mislam deka delot za ISUS e sporen....Bog ne.......e sega sto e Bog i koj kako go svaka...za mene toj nema covecki osobini i mojot Bog so Bogot na muslimanot ili so Bogot na Budistot....se eden te ist bog.....ottuka po mene nema osnova za konfilkt megu religiite..........

lozanoska
09k_SepK, %19:%Sep
Ne....Lenin kompletno ja otfrla religijata vo sekoja smisla .... za razlika jas mislam deka delot za ISUS e sporen....Bog ne.......e sega sto e Bog i koj kako go svaka...za mene toj nema covecki osobini i mojot Bog so Bogot na muslimanot ili so Bogot na Budistot....se eden te ist bog.....ottuka po mene nema osnova za konfilkt megu religiite..........
Корнелиа ние телепатски да не комуницираме :confused:Сега некако не ми се разглобува на оваа тема, ама ајде здравје ќе биде деновиве.

Amaterka
09k_SepK, %22:%Sep
Лазарус, те молам кога ќе можеш пиши како се искупуваат гревовите

lazarus
09k_SepK, %22:%Sep
Лазарус, те молам кога ќе можеш пиши како се искупуваат гревовите

најверојатно со добри дела

кога ќе се дојде до митарствата , добрите дела и лошите / непромислените се ставаат на кантар - и понатаму ... се знае - како ќе каже кантарот

Amaterka
09k_SepK, %22:%Sep
А чаре за лошите дела?
Сите имаме лоши дела-зарем сите ќе одиме во пеколот?

Kornelia
09k_SepK, %22:%Sep
Корнелиа ние телепатски да не комуницираме :confused:Сега некако не ми се разглобува на оваа тема, ама ајде здравје ќе биде деновиве.

Mi se pogodi temata i nesto se dosaduvav....pa taka "zabegav" i resiv da se ODRAZAM!!! HAHAHA

Inace obozavam da baram "pros & cons" za sekakvi slepo prifateni konecni "vistini"

Kornelia
09k_SepK, %23:%Sep
Лазарус, те молам кога ќе можеш пиши како се искупуваат гревовите

Ides na ispoved i vikash " Pope jas sotrev edno 10 dusi, u dusa gi ubiv, zivi leshevi gi ostaviv, mnogu mi e zal, mnogu se kaam, prosti mi go grevot......blabla" i ondak Popot ti vika" Aj idi usreki 11 siromashni dusi, daj im ova ona...i ke najdesh spasenie i mir "

I posle na kantar Sveti Petar gleda poveke tezat onie 11 od onie 10....i ti vika aj u rajot........

E sega go nae*a ako onie 10 se poteski od onie 11....znaci biraj 11 ama po punicki.....


Mala sala , Popot da ne se ljuti!!!

Amaterka
09k_SepK, %23:%Sep
Ха,ХА,ХА добра ти е финтава. Ме изнасмеа ха,ха,ха
Ама, за секој случај, Попот стручно нека објасни

Kornelia
09k_SepK, %23:%Sep
А чаре за лошите дела?
Сите имаме лоши дела-зарем сите ќе одиме во пеколот?

Nema veke mesto tamu...sve puno....ako otvorat nov kazan da ne varat mozda i ke odime.....samo uste Dante da se isprai da dopise uste nekoj krug......ama on neznam dali se vari u toa sto go napisha ili se sunca na drugata strana od kantarot........taka da u rajot najverojatno ke ideme tamu e prazno, osven nekoi svetci cat pat....

Amaterka
09k_SepK, %23:%Sep
Ха,ха,ха што викаш-досадно ќе биде во рајот кога цело друштво ќе биде во пеколот (пу,пу, скраја да е)

lazarus
09k_SepK, %23:%Sep
А чаре за лошите дела?
Сите имаме лоши дела-зарем сите ќе одиме во пеколот?

Лошите дела се откупуваат на митарствата
значи според книгата која ја имам прочитано - кога стигаш до митарствата , тие бараат злато , а добрите дела се злато , и со добрите дела правиш откупнина - малку ми е тешко да објаснам, треба првин да се присетам

lazarus
09k_SepK, %23:%Sep
Ides na ispoved i vikash " Pope jas sotrev edno 10 dusi, u dusa gi ubiv, zivi leshevi gi ostaviv, mnogu mi e zal, mnogu se kaam, prosti mi go grevot......blabla" i ondak Popot ti vika" Aj idi usreki 11 siromashni dusi, daj im ova ona...i ke najdesh spasenie i mir "

I posle na kantar Sveti Petar gleda poveke tezat onie 11 od onie 10....i ti vika aj u rajot........

E sega go nae*a ako onie 10 se poteski od onie 11....znaci biraj 11 ama po punicki.....


Mala sala , Popot da ne se ljuti!!!

Ова ти е добро у пм:D:D:D:D
бирај подебелки :D:D:D:D

нема љутиш за добра зезанција

DELIJA
09k_SepK, %08:%Sep
MORA DA PRIZNAM DEKA 100% SUM NA STRANA NA KORNELIJA U OVAA DISKUSIJA.

lozanoska
01k_JanK, %13:%Jan
Еве нешто од Викиликс за Ватикан :ID
01VATICAN3507
SUBJECT
THE VATICAN-- THE SUPRANATIONAL POWER
DATE
2001-07-03 12:12:00
CLASSIFICATION
CONFIDENTIAL
ORIGIN
Embassy Vatican
TEXT
Tuesday, 03 July 2001, 12:03
C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 04 VATICAN 003507
SIPDIS
DEPT. FOR EUR/WE, PD/ECA (SEXTON), WHITE HOUSE FOR JOSEPH
HAGIN, BRADLEY BLAKEMAN AND MARY HAINES, PLEASE PASS TO
NSC FOR AMB. FREID
EMBASSY VATICAN MESSAGE NO. 107/01
EO 12958 DECL: 07/02/11
TAGS PREL, PHUM, IS, EG, CH, ID, PHUM, IS, EG, CH, ID, PHUM, IS, EG, CH, ID, PHUM, IS, EG, CH, ID, VT, VTPREL, VTPREL, VTPREL
SUBJECT: THE VATICAN-- THE SUPRANATIONAL POWER
REF: 00 ROME 0988
¶1. (U) CLASSIFIED BY CDA JOSEPH MERANTE FOR REASONS 1.5 (B) AND (D). CONFIDENTIAL
PAGE 02 VATICA 03507 01 OF 04 031719Z

BACKGROUND AND INTRODUCTION
---------------------------

¶2. (U) THIS CABLE PROVIDES ADDITIONAL BACKGROUND INFORMATION FOR THE PLANNED PRESIDENTIAL MEETING WITH THE POPE. IT UPDATES REFTEL, OUTLINING ASPECTS OF THE USG- HOLY SEE RELATIONSHIP THAT WE BELIEVE WILL REQUIRE U.S. ATTENTION IN THE NEAR AND MIDTERM. THE MIDDLE EAST WILL FEATURE PROMINENTLY. IN ASIA, VATICAN PRIORITIES WILL REMAIN FOCUSED ON CHINA, TAIWAN, VIETNAM AND INDONESIA/EAST TIMOR. THE VATICAN IS INVOLVED IN MEDIATING AFRICA’S GREAT LAKES CONFLICT, WHILE CUBA LOOMS LARGE AMONG VATICAN INTERESTS IN LATIN AMERICA. THIS CABLE IDENTIFIES AREAS IN WHICH THE U.S. AND THE VATICAN SHARE INTERESTS, AND AREAS IN WHICH THERE ARE POLICY DIFFERENCES.

¶3. (U) BACKGROUND AND INTRODUCTION (CONT’D): THE HOLY SEE IS A SUPRANATIONAL ENTITY THAT HAS ITS CAPITAL AND TERRITORIAL MANIFESTATION IN THE STATE OF VATICAN CITY. THE UNITED STATES BASED ITS 1984 RECOGNITION OF THE HOLY SEE IN PART ON THE FACT THAT THE HOLY SEE EXERCISES SOVEREIGNTY OVER THE 109 ACRES OF THE VATICAN CITY STATE. HOWEER ALL AMBASSADORS TO THE HOLY SEE, INCLUDING THE U.S. AMBASSADOR, ARE ACCREDITED TO THE HOLY SEE AN NOT/NOT TO THE STATE OF VATICAN CITY. THE VATIAN INSISTS ON THIS POINT TO REMIND THAT ITS REAC AND INTERNATIONAL PERSONALITY IS GLOBAL. FOR PRPOSES OF THIS CABLE, THE TERMS HOLY SEE AND VATICAN WILL BE USED INTERCHANGEABLY. CONFIDENTIAL
PAGE 03 VATICA 03507 01 OF 04 031719Z

¶4. (U) BACKGOUND AND INTRODUCTION (CONT’D): THE HOLY SEE ISONE OF THE OLDEST CONTINUALLY EXISTING INTERNATINAL ENTITIES. IT EXERCISED TEMPORAL CONTROL OF TE ITAIAN PENINSULA DURING THE MIDDLE AGES, BUT WAS COMPLETELY BEREFT OF TERRITORY BETWEEN 1870 AND 1929. NEVERTHELESS, EVEN DURING THIS PERIOD, MOST NATIONS CONTINUED TO RECOGNIZE THE IT AS AN INTERNATIONAL ENTITY AND MAINTAINED FULL DIPLOMATIC RELATIONS.

¶5. (U) BACKGROUND AND INTRODUCTION (CONT’D): THE VATICAN IS ONE OF VERY FEW SOVEREIGN ENTITIES THAT HAVE PRESENCE AND REACH IN VIRTUALLY EVERY COUNTRY OF THE WORLD. ALTHOUGH ITS SOVEREIGNTY IS OVER LIMITED TERRITORY, VATICAN TEACHING AND POLICIES CAN INFLUENCE THE OVER ONE BILLION ADHERENTS OF THE ROMAN CATHOLIC CHURCH. END BACKGROUND AND INTRODUCTION.

DEVELOPING POLICY TOWARD THE HOLY SEE
-------------------------------------

¶6. (C) IN DEVELOPING U.S. POLICY VIS-A-VIS THIS UNIQUE ENTITY, POLICYMAKERS SHOULD THINK OF THE HOLY SEE AS SIMILAR TO A TRADITIONAL NATION-STATE, WITH A VARIETY OF FACTORS INFORMING ITS FOREIGN POLICY. THE MOST IMPORTANT CONSIDERATIONS IN ITS FOREIGN POLICY DECISION MAKING INCLUDE:
-- RELIGIOUS PRINCIPLES/HUMANITARIAN CONCERNS: THE VATICAN STRIVES TO TRANSLATE ITS RELIGIOUS BELIEFS AND ITS HUMANITARIAN CONCERNS INTO CONCRETE POLICIES. CONFIDENTIAL
PAGE 04 VATICA 03507 01 OF 04 031719Z FOREIGN POLICY INITIATIVES BASED ON THESE PRINCIPLES INCLUDE: SUPPORT FOR THIRD WORLD DEVELOPMENT AND DEBT RELIEF FOR POORER COUNTRIES, OPPOSITION TO CAPITAL PUNISHMENT, OPPOSITION TO ABORTION AND CONTRACEPTION, AND OPPOSITION (ON HUMANITARIAN GROUNDS) TO EMBARGOES;
-- “NATIONAL” SELF-INTEREST: THE HOLY SEE SEEKS TO PROTECT CATHOLICS AROUND THE WORLD, ITS OWN POSITION OF INFLUENCE, AND ITS VAST WEALTH. THE VATICAN’S SUPPORT OF SADDAM HUSSEIN RESULTS FROM ITS DESIRE TO PROTECT 600,000 IRAQI CATHOLICS FROM ISLAMIC FUNDAMENTALISM; ITS REFUSAL TO PUBLICLY CRITICIZE CROAT NATIONALIST CLERGY IN BOSNIA STEMS IN PART FROM THE CROAT CHURCH’S STAUNCH DEFENSE OF THE FAITH DURING THE COLD WAR;
-- HISTORY/TRADITION: RELATIONS BETWEEN THE HOLY SEE AND SPAIN, PORTUGAL, AND OTHER LATIN COUNTRIES GO BACK OVER 500 YEARS. THE VATICAN’S HISTORICAL RELATIONSHIP WITH THESE COUNTRIES FREQUENTLY DEMANDS AN ACTIVE FOREIGN POLICY ROLE;
-- PROSELYTISM: THE VATICAN KNOWS THAT IT MUST
CONFIDENTIAL
CONFIDENTIAL PTQ8384
PAGE 01 VATICA 03507 02 OF 04 031715Z ACTION ECA-00
INFO LOG-00 NP-00 AMAD-00 ACQ-00 CIAE-00 INL-00 DODE-00 DS-00 EUR-00 FBIE-00 VC-00 TEDE-00 INR-00 VCE-00 NSAE-00 SSO-00 SS-00 SNIS-00 NISC-00 DSCC-00 DRL-02 SAS-00 /002W ------------------00B3A7 031716Z /38 O 031203Z JUL 01 FM AMEMBASSY VATICAN TO SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 0000 WHITEHOUSE WASHDC IMMEDIATE
C O N F I D E N T I A L SECTION 02 OF 04 VATICAN 003507
SIPDIS
DEPT. FOR EUR/WE, PD/ECA (SEXTON), WHITE HOUSE FOR JOSEPH HAGIN, BRADLEY BLAKEMAN AND MARY HAINES, PLEASE PASS TO NSC FOR AMB. FREID
EMBASSY VATICAN MESSAGE NO. 107/01
E.O. 12958: DECL: 07/02/11
TAGS: PREL PHUM IS EG CH ID PHUM IS EG CH ID PHUM IS EG CH ID PHUM IS EG CH ID VT VTPREL VTPREL VTPREL
SUBJECT: THE VATICAN-- THE SUPRANATIONAL POWER
CONTINUALLY REFRESH ITS MESSAGE FOR CHANGING TIMES. VATICAN II IN THE 1960S WAS AN EXAMPLE. INTERFAITH AND ECUMENICAL OUTREACH IS AN IMPORTANT FOCUS OF THE CURRENT PAPACY, AND PROSELYTISM/POPULATION GROWTH IN THE THIRD CONFIDENTIAL
PAGE 02 VATICA 03507 02 OF 04 031715Z WORLD ACCOUNTS FOR MUCH OF THE GROWTH OF THE CHURCH IN RECENT YEARS.

¶7. (C) PAPAL HEALTH/SUCCESSION AND WHAT IT MIGHT MEAN FOR U.S. POLICY: POPE JOHN PAUL II IS SURELY THE MOST WIDELY RECOGNIZED WORLD LEADER. ALONG WITH THE PRESIDENT OF THE UNITED STATES, HE ENJOYS THE HIGHEST STATURE AND PROFILE AMONG WORLD LEADERS. IN EARLY 2000, PRESS MISREPRESENTATION OF A GERMAN BISHOP’S REMARKS IN THE POPE JOHN PAUL II’S ABILITY TO CONTINUE IN OFFICE, SPARKED A SERIES OF SPECULATIONS AROUND THE WORLD ABOUT SUCCESSION. THE POPE AND THE VATICAN STRONGLY DENIED THAT HIS CONDITION WAS SERIOUS ENOUGH TO WARRANT ABDICATION. THERE IS LITTLE SUPPORT FOR THE IDEA THAT THE POPE WOULD IN FACT RESIGN EVEN IF HIS HEALTH WERE TO DECLINE PRECIPITOUSLY. THE LIST OF CARDINALS WIDELY PERCEIVED AS POTENTIAL SUCCESSORS DOES NOT INCLUDE ANY AMERICANS, AND ONLY ONE ANGLOPHONE. AN ELECTION OF A EUROPEAN CARDINAL (MOST LIKELY AN ITALIAN) WOULD PROBABLY RESULT IN ONLY MINOR CHANGES IN VATICAN POLICY AND ITS CURRENT STANCE ON ISSUES VIS A VIS THE UNITED STATES. IF THE NEXT POPE IS FROM LATIN AMERICA, ASIA, OR AFRICA, WE SHOULD EXPECT THE VATICAN TO TAKE POSITIONS FURTHER TO THE “LEFT OF CURRENT U.S. POSITIONS ON ECONOMIC ISSUES, BUT FURTHER “RIGHT” ON SOCIAL ISSUES.

MIDDLE EAST
-----------

¶8. (C) MIDDLE EAST PEACE PROCESS (MEPP): THE HOLY SEE DENIES WANTING TO BECOME INVOLVED IN THE POLITICAL CONFIDENTIAL
PAGE 03 VATICA 03507 02 OF 04 031715Z ASPECTS OF THE MEPP, ALTHOUGH IT REMAINS KEENLY INTERESTED IN WHAT IT TERMS THE “CULTURAL AND RELIGIOUS” ASPECTS OF THE HOLY SITES IN THE REGION (SPECIFICALLY JERUSALEM). THE VATICAN MAINTAINS THAT ITS CONCERNS HAVE BEEN LARGELY IGNORED BY THE USG AND THE ISRAELIS, AND IN 1999 WORKED WITH THE FRENCH AND SEVERAL OTHER EU COUNTRIES IN THE “JERUSALEM WORKING GROUP” (JWG -- SINCE INACTIVE).

¶9. (C) THE VATICAN WAS CLEARLY DISAPPOINTED WHEN THE USG AND GOI DECLINED TO ASSOCIATE WITH THE JWG INITIATIVE. THE GOI’S DECISION TO ALLOW CONSTRUCTION OF THE NAZARETH MOSQUE CREATED ALARM (AND IN SOME CASES, RESENTMENT) AT THE VATICAN. THE GOI FOR ITS PART WAS CONCERNED THAT THE POPE LEFT UNANSWERED BASHIR ASSAD’S ANTI-SEMITIC INVECTIVE DURING THE POPE’S MAY 2001 SYRIA VISIT. WE CAN EXPECT CONTINUED TENSION IN THESE AREAS. THE HOLY SEE WILL CONTINUE TO SEEK TO PLAY A ROLE IN THE MEPP, WHILE DENYING THIS INTENTION. EMBASSY VATICAN CONTINUES TO RECOMMEND A HIGH LEVEL VISIT TO ENCOURAGE THE VATICAN TO PLAY A MORE CONSTRUCTIVE, OR AT LEAST LESS UNHELPFUL, ROLE IN THE PROCESS.

ASIA
----

¶10. (C) THE VATICAN AND THE U.S. SHARE INTERESTS IN MANY OF THE SAME COUNTRIES (E.G. INDONESIA, CHINA, TAIWAN, VIETNAM), BUT NOT ALWAYS FOR THE SAME REASONS. IN ADDITION TO THE FORMAL CHURCH NETWORK NUMEROUS, OFTEN SEMI-AUTONOMOUS, CATHOLIC MISSIONARY ORGANIZATIONS CONFIDENTIAL
PAGE 04 VATICA 03507 02 OF 04 031715Z OPERATING THROUGHOUT ASIA HAVE A SOPHISTICATED UNDERSTANDING OF WHAT IS HAPPENING IN THEIR AREA. CONTACT WITH THESE MISSIONARY ORGANIZATIONS PROVIDES UNIQUE INSIGHTS INTO CONDITIONS IN THESE COUNTRIES. THE DEVELOPMENT OF THE CATHOLIC FAITH IN ASIA IS AN EXPRESS GOAL OF THE CHURCH. THE VATICAN AND ITS CONSTITUENT EPISCOPATES ARE ACTIVELY ENGAGED IN DIALOGUES WITH POLITICALLY POWERFUL MUSLIM AND CHRISTIAN ORTHODOX FAITHS. THE RESULTS OF THESE DIALOGUES WILL IMPACT PROSPECTS FOR DEMOCRACY, STABILITY, RELIGIOUS FREEDOM AND A RELATIONSHIP WITH THE UNITED STATES.

¶11. (C) CHINA: WITH ITS OWN NETWORK OF CONTACTS AMONG CHINA’S UNDERGROUND AND PATRIOTIC CHURCHES, THE HOLY SEE HAS EXCELLENT SOURCES OF INFORMATION REGARDING DISSIDENTS, HUMAN RIGHTS, RELIGIOUS FREEDOM AND GOVERNMENT CONTROL OVER THE POPULATION. THERE IS A CONSTANT CONTROVERSY AROUND THE EFFORTS TO ESTABLISH DIPLOMATIC RELATIONS BETWEEN THE TWO COUNTRIES. THIS ISSUE INVOLVES THE VATICAN’S RELATIONS WITH TAIWAN AND CHINESE GOVERNMENT REGULATION OF RELIGIOUS PRACTICE. BEIJING’S REGULATION AND OFTEN OPPRESSION OF THE CATHOLIC
CONFIDENTIAL
CONFIDENTIAL PTQ8394
PAGE 01 VATICA 03507 03 OF 04 031721Z ACTION ECA-00
INFO LOG-00 NP-00 AMAD-00 ACQ-00 CIAE-00 INL-00 DODE-00 DS-00 EUR-00 FBIE-00 VC-00 TEDE-00 INR-00 IO-00 VCE-00 DCP-01 NSAE-00 SSO-00 SS-00 SNIS-00 NISC-00 DSCC-00 DRL-02 SAS-00 /003W ------------------00B442 031721Z /38 O 031203Z JUL 01 FM AMEMBASSY VATICAN TO SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 0000 WHITEHOUSE WASHDC IMMEDIATE
C O N F I D E N T I A L SECTION 03 OF 04 VATICAN 003507
SIPDIS
DEPT. FOR EUR/WE, PD/ECA (SEXTON), WHITE HOUSE FOR JOSEPH HAGIN, BRADLEY BLAKEMAN AND MARY HAINES, PLEASE PASS TO NSC FOR AMB. FREID
EMBASSY VATICAN MESSAGE NO. 107/01
E.O. 12958: DECL: 07/02/11
TAGS: PREL PHUM IS EG CH ID PHUM IS EG CH ID PHUM IS EG CH ID PHUM IS EG CH ID VT VTPREL VTPREL VTPREL
SUBJECT: THE VATICAN-- THE SUPRANATIONAL POWER
CHURCH IS PARALLEL TO AND THEREFORE A WINDOW ON PROBLEMS IN CHINA WITH U.S.-BASED PROTESTANT CHURCHES AS WELL AS ISLAM AND BUDDHISM. THE CENTRALIZED STRUCTURE OF THE CHURCH AND THE REPORTING SYSTEM WITH THE NUNCIOS AND CONFIDENTIAL
PAGE 02 VATICA 03507 03 OF 04 031721Z BISHOPS, NOT TO MENTION INDEPENDENT MISSIONARY GROUPS, GIVES EMBASSY VATICAN A UNIQUE VIEW OF EVENTS INSIDE CHINA.

¶12. (C) VIETNAM: UNOFFICIAL DISCUSSIONS CONTINUE BETWEEN VIETNAM AND THE VATICAN ON ESTABLISHING DIPLOMATIC RELATIONS. THE GOV’S ATTEMPT TO CONTROL RELIGIOUS ORGANIZATIONS IS ONE OF THE MAIN STUMBLING BLOCKS FROM A VATICAN PERSPECTIVE. THE VATICAN’S ATTEMPTS TO APPOINT BISHOPS WITH MINIMAL GOVERNMENT INTERFERENCE AND THE REPORTING PROVIDED BY ITS NUNCIO ON THESE EFFORTS CAN BE USED AS A GAUGE OF HUMAN RIGHTS AND RELIGIOUS FREEDOM ISSUES IN VIETNAM.

¶13. (C) INDIA: INDIA HAS SEEN SIGNIFICANT SECTARIAN VIOLENCE OVER THE PAST FEW YEARS, AS MUCH AGAINST MUSLIMS AS CHRISTIANS. RESOLUTION OF THIS VIOLENCE IS A KEY TO DEMOCRACY, STABILITY AND THE GUARANTEE OF HUMAN RIGHTS. THE VATICAN, LOCAL BISHOPS WHO REPORT TO THE VATICAN, AND VARIOUS MISSIONARY ORGANIZATIONS WILL ALL CONTINUE TO BE ACTIVE OBSERVERS OF HUMAN RIGHTS ABUSES AND DEVELOPMENTS.

¶14. (C) INDONESIA: EAST TIMOR IS POISED TO BECOME THE SECOND CATHOLIC COUNTRY IN ASIA (THE OTHER IS THE PHILIPPINES). THE VATICAN, THROUGH ITS BISHOPS, HAS BEEN DEEPLY INVOLVED IN RECONCILIATION EFFORTS FOR YEARS. THE VATICAN IS INVOLVED IN RECONSTRUCTION EFFORTS IN EAST TIMOR. IN OTHER PARTS OF INDONESIA WRACKED BY SECTARIAN VIOLENCE, THE CATHOLIC PRESENCE IS LESS PRONOUNCED, BUT CATHOLIC MISSIONARIES PROVIDE INFORMATION ON THE SITUATION. CATHOLIC PRELATES HAVE ALSO ACTED AS CONFIDENTIAL
PAGE 03 VATICA 03507 03 OF 04 031721Z MEDIATORS BETWEEN OTHER CHRISTIAN COMMUNITIES AND MUSLIM GROUPS. VISITS OF THE INDONESIAN FOREIGN MINISTER AND PRESIDENT TO THE VATICAN UNDERSCORE THE INFLUENCE THE VATICAN HAS ON A COUNTRY OF SIGNIFICANT POLICY INTEREST TO THE USG.

¶15. (C) NORTH KOREA: VATICAN OFFICIALS, AND CATHOLIC RELIEF ORGANIZATIONS PERIODICALLY VISIT NORTH KOREA. WE LEARN FROM THEIR VISITS AND WE CAN GIVE SUGGESTIONS TO OUR CONTACTS FOR POINTS TO RAISE WITH NORTH KOREAN OFFICIALS.

AFRICA
------

¶16. (C) GREAT LAKES: VATICAN CONTACTS ADMIT PRIVATELY THAT CHURCH RELATIONS WITH LATE DROC PRESIDENT LAURENT KABILA BEGAN ON THE WRONG FOOT BECAUSE OF KABILA’S MINDSET AND THE CHURCH’S PREVIOUS ASSOCIATION WITH THE MOBUTU REGIME. REAL HUMANITARIAN CONCERNS AND RELIGIOUS (EVANGELIZATION) CONSIDERATIONS PUT AFRICA ON THE SCREEN AT THE VATICAN. THE VATICAN AFFILIATED SANT’EGIDIO COMMUNITY PLAYS AN IMPORTANT SUPPORTING ROLE IN INTERNATIONAL EFFORTS TO MEDIATE THE CRISIS, KEEPING THE VATICAN INFORMED OF THEIR EFFORTS.

LATIN AMERICA
-------------

¶17. (C) CUBA: THE POPE’S 1998 VISIT TO CUBA HAS NOT BROUGHT THE KIND OF PROGRESS ON CHURCH FREEDOM SOUGHT BY CONFIDENTIAL
PAGE 04 VATICA 03507 03 OF 04 031721Z THE POPE. THAT SAID, VATICAN-GOC DIALOGUE HAS CONTINUED WITH FOLLOW-UP VISITS TO CUBA BY SENIOR VATICAN OFFICIALS -- AND TO THE VATICAN BY CUBAN COUNTERPARTS. AMONG THE TOPICS OF DISCUSSION: THE GOC’S TREATMENT OF THE CUBAN CHURCH, THE STATUS OF DISSIDENTS, AND THE EFFECTS OF THE U.S. EMBARGO, ABOUT WHICH THE HOLY SEE SHARES CASTRO’S CRITICISM. THE VATICAN IS QUIETLY LOOKING AHEAD TO THE DAY WHEN FIDEL CASTRO DEPARTS THE SCENE. IT IS CONCERNED HOWEVER, THAT HIS REPLACEMENT CAN ACTUALLY BE WORSE.

EUROPE
------

¶18. (C) THE VATICAN WOULD LIKE TO SEE A UNIFIED, CHRISTIAN (IE. CATHOLIC) EUROPE. AND THEREFORE SHOULD BE EXPECTED TO INTENSIFY ITS DIALOG WITH THE LEADING PROTESTANT GROUPS IN GERMANY AND SCANDINAVIA. THE VATICAN WILL ALSO CONTINUE ATTEMPTS TO ENGAGE THE RUSSIAN CHURCH AND THE ECUMENICAL PATRIARCH IN ISTANBUL IN AN ATTEMPT TO HEAL THE LATIN/ORTHODOX RIFT. VATICAN INVOLVEMENT IN THE BALKANS CAN BE USEFUL TO U.S. POLICY IF IT IS DIRECTED AT PROMOTING CATHOLIC/ORTHODOX
CONFIDENTIAL
CONFIDENTIAL PTQ8397
PAGE 01 VATICA 03507 04 OF 04 031723Z ACTION ECA-00
INFO LOG-00 NP-00 AMAD-00 ACQ-00 CIAE-00 INL-00 DODE-00 DS-00 EUR-00 FBIE-00 VC-00 TEDE-00 INR-00 IO-00 VCE-00 DCP-01 NSAE-00 SSO-00 SS-00 SNIS-00 NISC-00 DSCC-00 DRL-02 SAS-00 /003W ------------------00B486 031723Z /38 O 031203Z JUL 01 FM AMEMBASSY VATICAN TO SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 0000 WHITEHOUSE WASHDC IMMEDIATE
C O N F I D E N T I A L SECTION 04 OF 04 VATICAN 003507
SIPDIS
DEPT. FOR EUR/WE, PD/ECA (SEXTON), WHITE HOUSE FOR JOSEPH HAGIN, BRADLEY BLAKEMAN AND MARY HAINES, PLEASE PASS TO NSC FOR AMB. FREID
EMBASSY VATICAN MESSAGE NO. 107/01
E.O. 12958: DECL: 07/02/11
TAGS: PREL PHUM IS EG CH ID PHUM IS EG CH ID PHUM IS EG CH ID PHUM IS EG CH ID VT VTPREL VTPREL VTPREL
SUBJECT: THE VATICAN-- THE SUPRANATIONAL POWER
COEXISTENCE. CONTINUED VATICAN CRITICISM OF “U.S. MATERIALISM AND COMMERCIALISM” COULD BE USED BY MANY IN EUROPE TO SUPPORT ARGUMENTS IN FAVOR OF LIMITING U.S. INFLUENCE AND ACTIVITY ON THE EUROPEAN CONTINENT. CONFIDENTIAL
PAGE 02 VATICA 03507 04 OF 04 031723Z

¶19. (C) AREAS IN WHICH WE CAN WORK CONSTRUCTIVELY WITH THE VATICAN DURING THE NEXT 12 MONTHS:
-- ETHNIC RECONCILIATION AND CIVIL CULTURE - IN JUNE, PD/ECA DAS BRIAN SEXTON MET WITH VATICAN AND SANT’EGIDIO OFFICIALS DURING A PD/ECA SPONSORED INTER-RELIGIOUS CONFERENCE ON BOSNIA-HERZEGOVINA. EMBASSY VATICAN, WITH DEPARTMENT GUIDANCE, IS SEEKING TO DEVELOP FOLLOW-UP PROJECTS;
-- ANTI-TRAFFICKING IN PERSONS -- POST HAS DEVELOPED TWO PROJECTS IN CONJUNCTION WITH CARITAS (THE VATICAN RELIEF NGO) AND WITH THE ARCHBISHOP OF PESCARA. THESE PROJECTS WILL OFFER EDUCATION, RESCUE, REHABILITATION, AND REPATRIATION TO VICTIMS AND POTENTIAL VICTIMS OF HUMAN TRAFFICKERS. WORKING WITH THE CURIA AND CARITAS THERE IS MUCH MORE GROUND TO BE COVERED IN THIS AREA IN THE NEAR FUTURE.
-- BIOTECHNOLOGY AND AGRICULTURAL TRADE -- EMBASSY VATICAN HAS SPONSORED TWO DISCUSSIONS OF THIS THEME INVOLVING SCIENTIFIC EXPERTS ATTACHED TO THE VATICAN. PROMOTING A MORE POSITIVE VATICAN APPROACH TO APPROPRIATE USE OF GMOS IN THIRD WORLD AGRICULTURAL DEVELOPMENT COULD HELP MAKE GMOS MORE WIDELY ACCEPTED EVEN IN THE DEVELOPED WORLD.
¶20. (C) AREAS IN WHICH WE SHOULD EXPECT CONTINUED DIFFICULTIES DURING THE NEXT 12 MONTHS:
CONFIDENTIAL
PAGE 03 VATICA 03507 04 OF 04 031723Z -- THE MIDDLE EAST - THE VATICAN WILL CONTINUE TO OPPOSE U.S. EFFORTS TO ISOLATE SADDAM HUSSEIN. WE SHOULD RECOGNIZE THAT THE VATICAN WILL NOT SUPPORT OUR EFFORTS IN IRAQ, AND INVESTIGATE WAYS TO LIMIT VATICAN INTERFERENCE WITH OUR OBJECTIVES. IN ISRAEL, THE VATICAN WILL CONTINUE EFFORTS TO INSERT ITSELF ON THE QUESTION OF THE STATUS OF JERUSALEM;
-- DEATH PENALTY - THE VATICAN WILL CONTINUE ITS CONDEMNATION OF THE DEATH PENALTY. STATEMENTS BY THE POPE ARE LIKELY TO BE USED BY MANY AROUND THE WORLD TO CONDEMN CAPITAL PUNISHMENT IN THE UNITED STATES. THE DEPARTMENT SHOULD CONSIDER IF IT WANTS TO ADDRESS THE ISSUE, AND IF SO, WHAT PUBLIC DIPLOMACY AVENUES TO USE. MMERANTE
CONFIDENTIAL
>
2001VATICA03507 - Classification: CONFIDENTIAL
HEADER
This record is a partial extract of the original cable. The full text of the original cable is not available.

XTAGS: XTAGPREL, XTAGPHUM, XTAGIS, XTAGEG, XTAGCH, XTAGID, XTAGPHUM, XTAGIS, XTAGEG, XTAGCH, XTAGID, XTAGPHUM, XTAGIS, XTAGEG, XTAGCH, XTAGID, XTAGPHUM, XTAGIS, XTAGEG, XTAGCH, XTAGID, XTAGVT, XTAGVTPREL, XTAGVTPREL, XTAGVTPREL, XTAGPREL, XTAGPHUM, XTAGIS, XTAGEG, XTAGCH, XTAGID, XTAGPHUM, XTAGIS, XTAGEG, XTAGCH, XTAGID, XTAGPHUM, XTAGIS, XTAGEG, XTAGCH, XTAGID, XTAGPHUM, XTAGIS, XTAGEG, XTAGCH, XTAGID, XTAGVT, XTAGVTPREL, XTAGVTPREL, XTAGVTPREL, XTAGPREL, XTAGPHUM, XTAGIS, XTAGEG, XTAGCH, XTAGID, XTAGPHUM, XTAGIS, XTAGEG, XTAGCH, XTAGID, XTAGPHUM, XTAGIS, XTAGEG, XTAGCH, XTAGID, XTAGPHUM, XTAGIS, XTAGEG, XTAGCH, XTAGID, XTAGVT, XTAGVTPREL, XTAGVTPREL, XTAGVTPREL, XTAGPREL, XTAGPHUM, XTAGIS, XTAGEG, XTAGCH, XTAGID, XTAGPHUM, XTAGIS, XTAGEG, XTAGCH, XTAGID, XTAGPHUM, XTAGIS, XTAGEG, XTAGCH, XTAGID, XTAGPHUM, XTAGIS, XTAGEG, XTAGCH, XTAGID, XTAGVT, XTAGVTPREL, XTAGVTPREL, XTAGVTPREL 01VATICAN3507
TAGS
CH CH CH CH CH CH CH CH CH CH CH CH CH CH CH CH EG EG EG EG EG EG EG EG EG EG EG EG EG EG EG EG ID ID ID ID ID ID ID ID ID ID ID
ADDED
2010-12-10 21:09:00
STAMP
2010-12-12 13:20:35
VOTE_POINTS
27
VOTE_COUNT
3
VOTE_RATING
9000
PRIORITY
RR
TWEETS
11
MANUAL
N
SITELINK

ISNEW
N
FINGERPRINT1
3c79b1f4b2b12b64fcd911a924fcf8e4