PDA

View Full Version : Интересни изрази од македонскиот разговорен и книжевен јазик


Pages : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10

Десничарка
11k_NovK, %01:%Nov
Пари на пари идат.

Десничарка
11k_NovK, %01:%Nov
Давеникот и за сламка се фаќа.

Десничарка
11k_NovK, %01:%Nov
Што ке си надробиш тоа ке си сркаш.

Десничарка
11k_NovK, %01:%Nov
Сама Мара сукала, сама си офукала.

Десничарка
11k_NovK, %01:%Nov
Кога двајца се караат третиот користи.

Десничарка
11k_NovK, %02:%Nov
Не е битно која боја е мачката важно е да лови глувци.

Десничарка
11k_NovK, %02:%Nov
Што си зинал како општинска врата.

Десничарка
11k_NovK, %02:%Nov
Што се вртиш како прдеж в’гаќи.

ѓоамити
11k_NovK, %02:%Nov
На поклонет коњ, во заби не се гледа

кај поклон, уште маани му наоѓаш

Десничарка
11k_NovK, %02:%Nov
Ем го тепа ем не му дава да плаче.

lurak
11k_NovK, %02:%Nov
Дрн, дрн јариња.

Десничарка
11k_NovK, %02:%Nov
Се заинатил како магаре на мост.

Десничарка
11k_NovK, %02:%Nov
Гладна кокошка просо сонува.

Десничарка
11k_NovK, %02:%Nov
Секој си тера на своја воденица.

Десничарка
11k_NovK, %02:%Nov
Кој на друг јама копа сам во незе пропаѓа.

Десничарка
11k_NovK, %03:%Nov
Сега ти текна, кога ти дојде јајцето на газот.

ѓоамити
11k_NovK, %03:%Nov
туф, туф. Цел град у Шутка се облекува, за тебе, „бооја неемало“

lurak
11k_NovK, %03:%Nov
Е, ај не ме напињај!

И оваа е од помладиве - остави ме на раат што би се рекло - или глеј си работа

Amaterka
11k_NovK, %07:%Nov
Си се скоцкал = Си се средил, си се дотерал.
Си се пИцнал

Amaterka
11k_NovK, %10:%Nov
Офтика да те фати-додека чекаш
Сафра да те фати

Amaterka
11k_NovK, %10:%Nov
Ме јаде јанѕа!

Аминта
11k_NovK, %11:%Nov
Пари на пари идат.

Пара на пара са лепе. (гевг.)

Пара на пара се лепи.

Аминта
11k_NovK, %11:%Nov
Мечкина услуга.

Кога `услужениот` има повеќе зијан отколку ќар од таа услуга.

lurak
11k_NovK, %11:%Nov
Аминта овие влегуваат во концепција или не?

Нешто ме чеша левата рака.

Mе чеша носот. - ќе се карам со некого.

Ја не ги знам овие, кој знае нeкa ги објасни - што значело кога те чеша лева, а што десна.

А има и со други органи чешање.:D

Sneki
11k_NovK, %11:%Nov
Сиромавиот дупло плаќа.

Се однесува за сметките.

Аминта
11k_NovK, %11:%Nov
Аман, чичко. Не ме брани!

Кога сме споредна (или главна) жртва, при нечиј обид да не` `брани`.
Како, на пример, што не` одбрани Бранко од Грција.

Amaterka
11k_NovK, %11:%Nov
Нешто ме чеша левата рака.Ја не ги знам овие, кој знае нeкa ги објасни - што значело кога те чеша лева, а што десна.

Кога те чеша десната рака-ќе даваш пари, алевата-ќе земаш пари

lurak
11k_NovK, %11:%Nov
Ај по една на гладно срце!

по една пијачка (може и друго:D) од сбајлечки, на нејадено.

lurak
11k_NovK, %11:%Nov
Кога те чеша десната рака-ќе даваш пари, алевата-ќе земаш пари

така некако

прептоставував дека некое женско ќе одговори

а добро, има ли некое објаснување за ова, зошто баш така, или така иде тоа - догма си е

Аминта
11k_NovK, %11:%Nov
Аминта овие влегуваат во концепција или не?

Нешто ме чеша левата рака.

Mе чеша носот. - ќе се карам со некого.

Ја не ги знам овие, кој знае нeкa ги објасни - што значело кога те чеша лева, а што десна.

А има и со други органи чешање.:D

Ако имаат поинакво и/или скриено значење од буквалното - ПИШИ ОВДЕ.

Ако е (и) обичај - ПИШИ ГО И ТАМУ (во темата за македонски обичаи).

lurak
11k_NovK, %11:%Nov
Ако имаат поинакво и/или скриено значење од буквалното - ПИШИ ОВДЕ.

Ако е (и) обичај - ПИШИ ГО И ТАМУ (во темата за македонски обичаи).

не незнам, какво значење имаат затоа и прашав, не знам дали се ОБИЧАЈ изрекиве или се од понов датум

Има и

Ме чешаат јајцава, нешто - демек ќе има работа

или слично

Ме чеша к..ов, изгледа ќе падне ебАвање

ќе дојде Маре, ќе објасни - она е по овие работи

интересно, незнам за женски пол кога ги чеша што значи

Amaterka
11k_NovK, %11:%Nov
Ме чеша носот!-ќе се караш со некого

Аминта
11k_NovK, %11:%Nov
Сиромавиот дупло плаќа.

Се однесува за сметките.

Морееее...

Купувај од најефтиното (што и најмалку трае), па на крај ќе видиш дека тоа е најскапо (збирно земено).

Н.пр. патики Унуверзал = 2000 ден. Траат 4 год.
А, ако купиш кинески за 500 ден. што траат 6 месеци... за 4 години ќе купиш 8 пара х 500 ден = 4000 ден.

Ама, пустото...
Тие првите 2000 ден. треба да се дадат веднаш.

Amaterka
11k_NovK, %11:%Nov
Ми игра окото!-ќе видиш некого

Аминта
11k_NovK, %11:%Nov
Ме чеша носот!-ќе се караш со некого

Па, да. Не ми мириса на арно.

:D

Sneki
11k_NovK, %11:%Nov
Морееее...

Купувај од најефтиното (што и најмалку трае), па на крај ќе видиш дека тоа е најскапо (збирно земено).

Н.пр. патики Унуверзал = 2000 ден. Траат 4 год.
А, ако купиш кинески за 500 ден. што траат 6 месеци... за 4 години ќе купиш 8 пара х 500 ден = 4000 ден.

Ама, пустото...
Тие првите 2000 ден. треба да се дадат веднаш.

Во право си !
А тој што е во право што добива ?:)

Amaterka
11k_NovK, %11:%Nov
:Во право си !
А тој што е во право што добива ?:)
Од подолгото:D:D:p

Amaterka
11k_NovK, %11:%Nov
Пусто да остане!

Десничарка
11k_NovK, %12:%Nov
Му горат ушите.

- демек некој го оговара !!!

Десничарка
11k_NovK, %12:%Nov
Не се гори јорганот за една болва.

Десничарка
11k_NovK, %12:%Nov
Нов бунар копај во стариот не плукај.

Sneki
11k_NovK, %12:%Nov
После дождот, доаѓа сонце.

Amaterka
11k_NovK, %12:%Nov
Саде убавини!

Десничарка
11k_NovK, %12:%Nov
Ма пушти го- Тој е баир будала.

Десничарка
11k_NovK, %12:%Nov
Диши малку бе говедо!

Десничарка
11k_NovK, %12:%Nov
Да ти иБам ќоравиот.

Amaterka
11k_NovK, %12:%Nov
Кој на друг дупка му копа,самиот во неа упаѓа!

Десничарка
11k_NovK, %12:%Nov
Да ми го пушиш.

Десничарка
11k_NovK, %12:%Nov
Може да ми се фати.

Amaterka
11k_NovK, %13:%Nov
Како си?-Добро.-Од добро да не кУртулиш!

Amaterka
11k_NovK, %13:%Nov
Тој е факман дечко!-снаодлив,за се го бива.
Ербап
кУрназ

Amaterka
11k_NovK, %13:%Nov
Маката ќе те научи!

Amaterka
11k_NovK, %13:%Nov
Туѓото е послатко!

Amaterka
11k_NovK, %13:%Nov
По туѓ грб 100 стапа не болат!

Десничарка
11k_NovK, %14:%Nov
Иди ми дојди ми.

Десничарка
11k_NovK, %14:%Nov
Ти реков ми рече.

Десничарка
11k_NovK, %14:%Nov
Преку Тасета.

Десничарка
11k_NovK, %14:%Nov
Преку Стојна.- Попова :D:D:D

Десничарка
11k_NovK, %14:%Nov
Кочан ладно.
или
Ѕивра ладно.

Десничарка
11k_NovK, %14:%Nov
Ај не мрси муда.

Десничарка
11k_NovK, %14:%Nov
Ај фаќај штикла.

Десничарка
11k_NovK, %14:%Nov
Да тиБам суратот.

Десничарка
11k_NovK, %14:%Nov
Да не чујат власите.

немој некој да се потресе за националистички изјави,вака викале кога сакале НЕШТОТО да не се разбере надалеку.

Десничарка
11k_NovK, %14:%Nov
Виде малку урда и одма на Курот бачило ке праи.:D:D:D:D:D:D

lurak
11k_NovK, %14:%Nov
Ма пушти го- Тој е баир будала.

што е баир?

а и ова со урдава е добро:D

треба посебна тема за пцовки да отвориме:)

Десничарка
11k_NovK, %14:%Nov
што е баир?

а и ова со урдава е добро:D

треба посебна тема за пцовки да отвориме:)

Баир е рид на турски.А во битола има населба која се вика - На баиро :D
А во прилеп се вика - На рид, и се наоѓа над стадионот , над уредот(болницата) и таму живее градоначалникот.Мислам дека се ти разјаснив.:D:D:D

lurak
11k_NovK, %14:%Nov
да, ептен - ова со градоначалникот поготово:D

Десничарка
11k_NovK, %14:%Nov
Се рашетал како протуѓер.

Десничарка
11k_NovK, %15:%Nov
Едно објаснување за лурак.
ПРОТУЃЕР е човек што во турско време бил Курир во царштината.Или што би се рекло по денешно- Државен службеник кој се хранел на државни јасли.Што значи, шетал низ селата со барабанче и застанувал на сред село и почнувал да лупа и да вика:
Ејјј селанииии, да излезат сите мажи од селото на средсело и секој ке добие по 10 стапа оти не му го дадовте арачот на Бегот !!!
Или:
Еј селанииии, во рок од два дена да соберите 300 грошеј, 5 коња, 5 вреќи жито и пет јагниња како данок за Агата !!!
Е тоа е протуѓер:D

lurak
11k_NovK, %15:%Nov
а се мислев да прашам

ти почна и мисли да читаш - да не треба да пазам и што мислам:D

немаше и друг назив за тоа ?

Десничарка
11k_NovK, %16:%Nov
Луѓе сме грешки правиме.

Или пак:

Грешки сме, луѓе правиме.

Десничарка
11k_NovK, %16:%Nov
Трај- прај.

Десничарка
11k_NovK, %16:%Nov
Подобро врапче в’рака одошто слон на гранка.

Десничарка
11k_NovK, %16:%Nov
Пушти ги нозете колку што ти е долга чергата.

Десничарка
11k_NovK, %16:%Nov
Абе пушти го,петпари чоек е !!!

Десничарка
11k_NovK, %16:%Nov
Кој тебе со камен ти него со леб.

Десничарка
11k_NovK, %16:%Nov
Е, сега ми текна една од школо од еден охриѓанец.

Кој мамит, ќор да умрит :D

Sneki
11k_NovK, %16:%Nov
Ни по врат, ни по шија.

Sneki
11k_NovK, %16:%Nov
Ај не драпај.

Sneki
11k_NovK, %16:%Nov
Оди мочај ! или Оди шетај !

Sneki
11k_NovK, %16:%Nov
Не се знае дали оди или се тркала.

Linkest
11k_NovK, %17:%Nov
Крв да ти се стори

Linkest
11k_NovK, %17:%Nov
Ќе биди, па Јана мајка да е

Десничарка
11k_NovK, %17:%Nov
Кај сите турци,таму и гол Асан.

Sneki
11k_NovK, %17:%Nov
Мечка страв, мене не страв.

Десничарка
11k_NovK, %19:%Nov
Арен беше, арно го најде. ова го употребуваат во негатина смисла.

Десничарка
11k_NovK, %19:%Nov
Од арно да не кУртулиш.

Десничарка
11k_NovK, %19:%Nov
Кадија те суди кадија те тужи.

Десничарка
11k_NovK, %19:%Nov
Лесно ке беше ако имав вујко владика.

Десничарка
11k_NovK, %19:%Nov
Ако беше арно на работа и Владиката ке работеше.

Десничарка
11k_NovK, %19:%Nov
Руба краси, руба гнаси.

Десничарка
11k_NovK, %19:%Nov
Ожени се набрзина, ке се каеш пополека.

Десничарка
11k_NovK, %19:%Nov
Во секое жито има и кукуљ.( граор)

Sneki
11k_NovK, %19:%Nov
Те гледам како мравка.

Sneki
11k_NovK, %19:%Nov
А сега, дај едно пивце за живце.

Еве едно пивце за живце !
Оригинал полско пиво „Живец“ :)

http://boakandbailey.com/wp-content/uploads/2007/05/zywiec.jpg

Го имам пробано и боли глава,
и тоа во буквална смисла :)

Аминта
11k_NovK, %02:%Nov
29-11-2009.

Офтика да те фати-додека чекаш
Сафра да те фати

Мислам дека офтика е туберкулоза.

А, сафра е немир, неспокој.

Аминта
11k_NovK, %02:%Nov
не незнам, какво значење имаат затоа и прашав, не знам дали се ОБИЧАЈ изрекиве или се од понов датум

Има и

Ме чешаат јајцава, нешто - демек ќе има работа

или слично

Ме чеша к..ов, изгледа ќе падне ебАвање

ќе дојде Маре, ќе објасни - она е по овие работи

интересно, незнам за женски пол кога ги чеша што значи

Ако те чешаат јајцата, значи дека одамна не си ги измил.

А ако те чеша онаквото... или е до миење, или е инфекција (повторно од нехигиена).

.................

И, сега... откако го знаете ова... размислете дали ќе се поздравите или ќе земете од некого нешто од рацете со кои се чеша таму.

... Краен исход: Исто како Вие да сте го почешале таму. :eek:

Ај, доста за ова .

Аминта
11k_NovK, %02:%Nov
Да ми го пушиш.

Жити мудроста.

Аминта
11k_NovK, %02:%Nov
Да не чујат власите.

немој некој да се потресе за националистички изјави,вака викале кога сакале НЕШТОТО да не се разбере надалеку.

...или

Да не се сетат Власите.

-----------------------------------------------------------------

Море, мореее... што си тиии... :D

Аминта
11k_NovK, %02:%Nov
Едно објаснување за лурак.
ПРОТУЃЕР е човек што во турско време бил Курир во царштината.Или што би се рекло по денешно- Државен службеник кој се хранел на државни јасли.Што значи, шетал низ селата со барабанче и застанувал на сред село и почнувал да лупа и да вика:
Ејјј селанииии, да излезат сите мажи од селото на средсело и секој ке добие по 10 стапа оти не му го дадовте арачот на Бегот !!!
Или:
Еј селанииии, во рок од два дена да соберите 300 грошеј, 5 коња, 5 вреќи жито и пет јагниња како данок за Агата !!!
Е тоа е протуѓер:D

Протуѓер...
Мислам дека е од ПРОТОС+ГЕРОС (ПРВ+СТАРЕЦ).

А, тој не бил човек на царштината, туку на црквата.
Долго време во Османскиот султанат, во овие краеви, данокот го збирале црковни лица. Таков бил и договорот со тогашните власти.

Значи, тие работеле и како збирачи на данок.

-------------------------------------------

Гласник (на турски мислам дека е телал) е сосема друго нешто.

Сепак, мајка ми ми има кажувано дека во 1960-тите, кај нас протуѓерот бил и гласник.

Аминта
11k_NovK, %02:%Nov
Тој е закон.

Ова е голема пофалба.

Аминта
11k_NovK, %02:%Nov
Да ти се позлати раката.

Да ти се позлати устата.

Особени пофалби за нешто сторено одн. изговорено.

Аминта
11k_NovK, %02:%Nov
Дупло голо.

Израз од играње `табла`.
Во разговорниот јазик значи: голема изложеност/незаштитеност.

Аминта
11k_NovK, %02:%Nov
Една ластовичка не ја чини пролетта.

Не може се` човек сам.

Аминта
11k_NovK, %02:%Nov
Ми дише во врат.

1. Блиску е до мене.
2. Врши (психолошки) притисок врз мене.

Аминта
11k_NovK, %02:%Nov
Тоа е жива среќа.

Аминта
11k_NovK, %02:%Nov
Живи луѓе сме.

Грешиме.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Живееш во стаклено ѕвоно.

1. Прекумерно си заштитен.
2. Немаш допир со стварноста.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Линија на помал отпор.

1. Одбирање на помалото зло.
2. Попуштање/одложување/бегање, наместо да се соочиш со опасноста/проблемот/ризикот.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Стап или морков? Праша Баросо.

Дај го стапот, за да те скршам од ќотек/мавање.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Остана со кратки ракави.

Не добил нешто.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Прашањето е половина одговор.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Хигиената е половина здравје.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Добриот однос кон (разговорот со) болниот е половина дијагноза.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Живот - компот.

Убаво си ја наредил работата/животот.

Се кажува на обезбедената удобност во животот.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Збори како навиен.

Не престанува со зборење.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Снајди се - па, живеј.

Македонски рецепт за опстанок.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Има црвец уф г`зут.

Има црв во газот.

Многу е немирен.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
На врвот на јазикот ми е.

Знам што треба да кажам, ама не ми текнува сега.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Плачката ти е на носут.

Многу лесно заплакуваш.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Не е нож-до-коска.

Не е многу опасно.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Право на посилниот.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Не можеш да му го фатиш крајот.

Не можеш да го совладаш (сега).

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Омразата, омраза раѓа.

поврзано е со

Круг/спирала на насилство.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Догоре како свеќа.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Ќе тече мед и млеко.

Неумерено ветување.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Од твоја уста, во божји уши.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Господ да ни` е на помош.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Им тријат сол на главата.

Уффффф... ова има толку многу значења. А, скоро секој ден некој се обидува да ни` го прави ова.

1. Набедување.
2. Миење мозок.
3. Психолошки притисок.
...

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Не ми филувај.

Рече професорот, на студентот кој се држеше за едно нешто, а го објаснуваше со куп празни зборови.

Нешто како: празна амбалажа.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Има путер на главата.

Ај, некој/а да ми го објасни ова.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Ќе одам каде што (и) царот оди пешки.

Одам по нужда.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Стар виц, нова будала.

...велиме за нова `жртва` на некоја стара шега.

Аминта
11k_NovK, %03:%Nov
Слико моја. (гевг.)

слично е со

Кај си, мајкин?

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Око соколово.

Пофалба за јачината на нечиј вид.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Тие се слика и прилика.

Тие се исти.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Младост - лудост.

поврзано со

Старост - излапавеаност.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Жива смешка си.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Иде, иде, ама не са виде. (гевг.)

или

Идиш, идиш, ама не са видиш. (гевг.)

Од кога (те) чекам.

Може да има и други значења.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Отидовме од рака.

слично е со

Печени сме.

--------------------

Инаку, печен си може да значи и подготвен си.

Како на пример

Го испеков занаетот.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
На лагата и` се кратки нозете.

Ова значи дека лагата кога-тогаш се открива.
И, често, малку трае.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Не му ја мислам многу-многу.

Овде се споени два изрази за на темава.

Не му ја мислам = не се секирам.
Многу-многу = ич, или воопшто.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Гледа низ прсти.

Замижува со едното око (или со двете очи).

Се прави наудрен.

Се прави на Тошо.

Намерно превидува нешто, односно глуми превидување.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Си легна на брашното.

1. Се помири.
2. Се смири.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Со сила, убавина не бидува.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Ми накапа на душата. (гевг.)

И ова тешко се објаснува.
Сепак, кој сака, нека праша ако не му е јасно.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Капка по капка - езеро.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Ја прели чашата.

Претера.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Испран мозок.

Миење мозоци.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Одлив на мозоци.

Дај бре веќе одлив на ѓубре да има.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Новинарска патка.

Намерна новинарска грешка.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Пробен балон.

Пуштање информации (или дезинформации) за да се испита пулсот на народот.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Од се` срце

Се`срдно

Срдечно

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Тоа е жива среќа.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Тој не гледа подалеку од носот.

Глупав е.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Дигаат револуција во кафеана.

или

Кафеански револуционери.

Не треба објаснение, нели?

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Тивко мнозинство.

ѓоамити
11k_NovK, %04:%Nov
Брз коњ на пол`пат ќе те истресе

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Диктатура на малцинството.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Очи си вадат.

Огорчено се бијат.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Марионетска влада.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Го пушти мозокот на пасење.

Се опушта.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
А, бре, ги мачкам на лепче.

Тие се лесен залак за мене.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Затечени се.

1. Ги фативме на дело.
2. Ги фативме неподготвени.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Ти продава приказна.

Најверојатно те лаже.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
За нив, добра вест е лоша вест. (ова е од Миленко)

Како на пр. за извитоперени суштества како Ѓеро.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Во корист на својата штета.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Ај, не ми прави сцена (сцени).

1. Не ме срамоти пред луѓето.
2. Доста ми глумиш.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Тие ќе прават драма.

Тие ќе ја преувеличуваат работата/состојбата.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Маските им паднаа.

Раскринкани се.

1. Разоткриени се.
2. Се покажаа какви се.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Тоа е чиста логика.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Фатен во лет.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Ги месам како тесто.

Што сакам правам со нив.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Стојам во место.

1. Не напредувам.
2. Заглавив.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Те наковаа.

Те наместија.

Ти го сместија.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Дочекан на нож.

Дочекан непријателски, и со огорченост.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Од пат иде, за пат праша.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Чедо дадовме, чедо да земиме.

Ни` се омажи ќерка, а сега да ни дојде снаа.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Ај оди крши го јазикот на друго место.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Убавите круши, бишките ги јадат.

Се вели така кога убавите моми се мажат за неранимајковци.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
На јајца гази.

1. Претерано внимателен.
2. Претерано плашлив.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Плашлива како срна.

Аминта
11k_NovK, %04:%Nov
Јас сум од стара мајка дете.

Јас знам многу работи.

Аминта
11k_NovK, %05:%Nov
- Кај бевте цела вечер?
- Во хотел `Промаја`.

Бевме надвор.

Аминта
11k_NovK, %05:%Nov
Господ да те чува од женска беља.

Аминта
11k_NovK, %05:%Nov
Тој стана карикатура на самиот себе.

Аминта
11k_NovK, %05:%Nov
Род рода не рани. Тешко кој го нема.

Аминта
11k_NovK, %05:%Nov
Брки си работта. (гевг.)
Бркај си работата.

исто е со

Тери магарто. (гевг.)
Терај магарето.

Аминта
11k_NovK, %05:%Nov
Те масира.

Те гњави.
Ти досадува.

Аминта
11k_NovK, %05:%Nov
Празен муабет. (За релакс фемили)

Аминта
11k_NovK, %05:%Nov
Се` сакаш да ти е изџвакано.

Ти си готован.

Се` сакаш да ти е подготвено однапред.
Сакаш да доаѓаш на готово.

Аминта
11k_NovK, %05:%Nov
Друм - перница, друм - постела.

Аминта
11k_NovK, %05:%Nov
Прашај паталец, а не гаталец.

lurak
11k_NovK, %06:%Nov
Треба уште фурни да јадеш! - потребно ти е уште знаење

Amaterka
11k_NovK, %07:%Nov
Ти продава приказна.

Најверојатно те лаже.
Ти продава пуфки!

Amaterka
11k_NovK, %07:%Nov
Ги месам како тесто.

Што сакам правам со нив.
Ги работам како бавча!

Amaterka
11k_NovK, %07:%Nov
Ми збоктиса!Да ти пукне пИчна жила
Ми се темни!
Да пошизиш!
Да поПиздиш!

Amaterka
11k_NovK, %07:%Nov
Со памук,крвта му ја пие!

Amaterka
11k_NovK, %07:%Nov
Покрај сувото,гори и суровото

Amaterka
11k_NovK, %07:%Nov
Тој е факман!
еБе мува во лет!

lurak
11k_NovK, %07:%Nov
Да ти пукне пИчна жила

ајјјјј:D ова првпат го слушам, јако е

Amaterka
11k_NovK, %07:%Nov
ајјјјј:D ова првпат го слушам, јако е
Де бе,прв пат го слушаш?И јас го чув прв пат на работа-овде мн.го користат!

lurak
11k_NovK, %07:%Nov
може и да сум го чул, ама не го употребуваат често

Amaterka
11k_NovK, %10:%Nov
Појаснување-Да ти пукне пИчНа жила-демек од нервоза.Го користат женските.
А машките викаат-Да ти пукне кУрот

Amaterka
11k_NovK, %10:%Nov
Сум ринел со нос по патос-демек толку ниско сум се спуштил,толку многу сум ги намалил критериумите

PLANINEC
11k_NovK, %10:%Nov
Џабе везеш - демек бадијала се трудиш нешто нема да ти успее

Десничарка
11k_NovK, %10:%Nov
До Солуна сто сомуна.

Десничарка
11k_NovK, %10:%Nov
Лежи лебу да те јадам.

Десничарка
11k_NovK, %10:%Nov
Без ука нема наука.

Десничарка
11k_NovK, %10:%Nov
Во куче вера немај.

Десничарка
11k_NovK, %10:%Nov
Еден дирек куќа не крепи.

Десничарка
11k_NovK, %10:%Nov
Чавка гулаб не бидува.

Десничарка
11k_NovK, %10:%Nov
Лекот една пара чини ама кој го знае.

Десничарка
11k_NovK, %10:%Nov
Бели пари за црни дни.

Десничарка
11k_NovK, %10:%Nov
Арен збор далеку се слуша, а лош уште подалеку.

Десничарка
11k_NovK, %10:%Nov
Бесен газ, крвав нос.

Десничарка
11k_NovK, %10:%Nov
Ѓаолот ни ора ни копа.

Десничарка
11k_NovK, %10:%Nov
Кај што е тенко таму се кине.

Десничарка
11k_NovK, %10:%Nov
Глеј му умот, крој му капата.

Десничарка
11k_NovK, %10:%Nov
Што туку бараш влакно во Јајцето.

Amaterka
11k_NovK, %10:%Nov
Има путер на главата.

Ај, некој/а да ми го објасни ова.
Мислам дека се користи во смисол
Не му е чист газот-демек има вина,има гревови

Amaterka
11k_NovK, %10:%Nov
Му трие сол над глава
демек го кара,го убедува

lurak
11k_NovK, %10:%Nov
кога сме кај солта

Ај не туку ми соли памет!

Amaterka
11k_NovK, %10:%Nov
Ај не ми мрчи

Amaterka
11k_NovK, %10:%Nov
Ај не отекуј!
Ме отече
Ми збоктиса
Ми прекУрчи

Amaterka
11k_NovK, %10:%Nov
Немој,не ме радуј!-се користи во обратна смисла.кога некому ќе му каже лоша вест

Amaterka
11k_NovK, %10:%Nov
Треба ГаЗот да го испотиш!COLOR]Треба да го загрееш столчето!-за да научиш нешто

Amaterka
11k_NovK, %11:%Nov
Аминта,имавме една професорка,од југ мислам беше,и ни викаше нешто како-пиперевка ќе играте.Го знаеш ли?

Amaterka
11k_NovK, %11:%Nov
Од играчка,плачка

Sneki
11k_NovK, %12:%Nov
Бериќетврси !

Темава уште малце 100 страни ќе има :)

Sneki
11k_NovK, %12:%Nov
Седи дрво на дрво.

piratot od Ohrid
11k_NovK, %12:%Nov
Седи дрво на дрво.

млад старец на дрвен камен седеше и тивко се дереше, а во блиската далечина нешто црно се белееше

Amaterka
11k_NovK, %12:%Nov
Сполај ти!

Amaterka
11k_NovK, %12:%Nov
Ѕрцките ми ги извади!

Amaterka
11k_NovK, %12:%Nov
Устата му се лепи=слаткоречив

Amaterka
11k_NovK, %12:%Nov
Од арно да не кУртулиш

Sneki
11k_NovK, %12:%Nov
Бара преку леб, погача.

Sneki
11k_NovK, %12:%Nov
Му даваш прст, ти ја бара цела рака.

Sneki
11k_NovK, %12:%Nov
Нашла, зашла.

PLANINEC
11k_NovK, %12:%Nov
Со Ѓаолот крастаици ако садиш криви испаѓаат

Sneki
11k_NovK, %12:%Nov
Се здундав = Се здебелив

Sneki
11k_NovK, %12:%Nov
Како успорена снимка си.

Sneki
11k_NovK, %12:%Nov
Распизден

Amaterka
11k_NovK, %13:%Nov
Ми го начУка до коска
Ме заЕба
Ме издУпи

Sneki
11k_NovK, %13:%Nov
Смрдла !
Тушла !
Тушла скапана !

Amaterka
11k_NovK, %14:%Nov
Гн`са!
Ороспија!
КУрвЕштија!Стара вештица!
Бабетина![COLOR="red"]
[B]КуЧка!

Amaterka
11k_NovK, %14:%Nov
Се е ветер и магла

Amaterka
11k_NovK, %14:%Nov
Ми продава магла
Ми продава мУда за бубрези

Amaterka
11k_NovK, %14:%Nov
Се е ветер и магла
Ми пукна филмот
Ми се стемни

PLANINEC
11k_NovK, %14:%Nov
Ми го начУка до коска

Ехеј полека:D