PDA

View Full Version : Астрономија настани и размислувања


Red Stefan
07k_JulK, %11:%Jul
Најновата вест воедно и причина за отворање на темава е Остаток од удар на Јупитер со големина на земјата (http://www.telegraph.co.uk/science/space/5882014/Planet-Jupiter-hit-by-object-which-left-a-dent-the-size-of-Earth.html).
Точно пред една недела било забележана црна дмака со големина на земјата нешто слично како по ударот во 1994 со кометата Шумејкер Леви 9
само сега незнаеме што се судрило со Јупитер.
Сите природни феномени се отфрлени така да останува надворешен удар.

Новости околу можните мисии на Марс.
Британците се острат за мисија на Марс се уште е во фаза на пропаганда но за 20 години им е планот па не е толку блиску :cool:
http://www.telegraph.co.uk/science/space/5872811/Government-could-set-up-space-agency-to-boost-chances-of-a-Briton-going-to-Mars.html
да се разбере уште немаа ни агенција значи сега сакаат да оформат.

Сад. новиот шеф на НАСА сака до 2020 човек на Марс (http://www.telegraph.co.uk/science/space/5883196/New-Nasa-chief-wants-men-on-Mars-in-his-lifetime.html)
мене не ми е веројатно искрено очекувам јас и порано да се случи сево ова така да мислам Америве само се дигаат сега баш дека е 40-годишнина:p

Red Stefan
07k_JulK, %04:%Jul
најдолгата соларна еклипса во овој 22 јули 2009 год.
траење на еклипсата 6 мин. и 39 сек.
еве и некои слики:
http://d.yimg.com/a/p/rids/20090722/i/r1844863411.jpg?x=345&y=345&q=85&sig=V_b0.W3HZFf5jbSSEaADbQ--
Тhe sun emerges behind the moon just after totality during a total solar eclipse in North Iwojima island.

http://d.yimg.com/a/p/rids/20090722/i/r3245527722.jpg?x=345&y=345&q=85&sig=JSE64ELtueQwvHlM1Pje7w--
A combination picture shows the sequence of a total solar eclipse as observed in Chongqing municipality.

http://d.yimg.com/a/p/ap/20090722/capt.5ed51c6cf8de4e51ae61ac530f720b1f.correction_i ndia_eclipse_xsd104.jpg?x=400&y=265&q=85&sig=YygxAo.MBktiJ9fZlMileg--
The sun emerges after a total solar eclipse seen in Varanasi, India.

http://d.yimg.com/a/p/ap/20090722/capt.569775d2c3ca49fb908d8ea4135bfae5.india_eclips e_gti101.jpg?x=400&y=262&q=85&sig=T7LuLSCpJJZoYY64VeGYhg--
A total solar eclipse is seen in Baihata, about 35 kilometers (22 miles) west of Gauhati, India.

и мојата омилена слика од авион мн. јака фотка
http://d.yimg.com/a/p/ap/20090722/capt.8c34e18338fe441786afb22166aa9b85.aptopix_indi a_asia_eclipse_del103.jpg?x=400&y=266&q=85&sig=pEvtSSIhaebplnfAVehDRA--
A total solar eclipse is seen from an aircraft over Patna, India

Red Stefan
07k_JulK, %04:%Jul
ај нема да штети уште некоја фотка
http://d.yimg.com/a/p/ap/20090722/capt.5e49e1ba8b004287b7c10f8dc72b9abd.china_eclips e_bej801.jpg?x=400&y=273&q=85&sig=yqqGjH70MguRmrMUou0M7A--

http://d.yimg.com/a/p/rids/20090722/i/r2164400766.jpg?x=241&y=345&q=85&sig=fA_tL7YjuX4pcQy4ATD5tg--
The minaret of a mosque is silhouetted against a partial solar eclipse in Yinchuan, Ningxia Hui Autonomous Region.

http://d.yimg.com/a/p/ap/20090722/capt.686cfec99c88480ab60a6c904dc1b84d.aptopix_indi a_eclipse_xsd101.jpg?x=400&y=266&q=85&sig=Gikx_AXSnM1kif9cXLiL7w--
http://d.yimg.com/a/p/ap/20090722/capt.3edf0b1b22ca43f78d1866925745829a.india_eclips e_xsd102.jpg?x=400&y=264&q=85&sig=_S4q5.zXvVgi4jNNS0Xb.A--
http://d.yimg.com/a/p/ap/20090722/capt.3233823c3b91426b855f9455dee3ca0a.china_eclips e_xin805.jpg?x=400&y=315&q=85&sig=onEmjqJcFGDzTF7nvAy.6w--
http://d.yimg.com/a/p/ap/20090722/capt.218d3995fb5c4955a2273cddd7485e25.china_eclips e_xeh109.jpg?x=400&y=284&q=85&sig=GhrGJvh3p.0Egw0rh2afqg--
http://d.yimg.com/a/p/ap/20090722/capt.c951968f53c74895abc6588ac2af81ea.china_eclips e_xin804.jpg?x=400&y=285&q=85&sig=4xWAfwQ86MzYVJd2ObKfbA--
http://d.yimg.com/a/p/rids/20090722/i/ra3188612928.jpg?x=400&y=274&q=85&sig=XqaVdgvJjaFapeBBgDVUmQ--
http://d.yimg.com/a/p/ap/20090722/capt.d7f8a78e7f834b4cb20102316e17f70c.china_eclips e_xeh106.jpg?x=400&y=288&q=85&sig=f2HPhOExxxsmKqGapRhecQ--
http://d.yimg.com/a/p/rids/20090722/i/r402737302.jpg?x=400&y=271&q=85&sig=u.wDQZxiGgz6AShgY0.0GA--
http://d.yimg.com/a/p/ap/20090722/capt.f88126e941484833a203a52c13e80304.china_eclips e_xin802.jpg?x=241&y=345&q=85&sig=tFwnOdSW.HFwlEUogws4.A--

Red Stefan
07k_JulK, %04:%Jul
Патеката на затемнувањето
http://d.yimg.com/a/p/afp/20090721/capt.photo_1248171285758-1-0.jpg?x=276&y=345&q=85&sig=ruMhuAkZs0BBKnXt8VpcTw--
http://d.yimg.com/a/p/ap/20090716/capt.51e27aa7235d4d58ae7c74cab3209281.solar_eclips e_gfx479.jpg?x=297&y=345&q=85&sig=kehLAfnFKLQ7s_VUgsV9eg--

Red Stefan
08k_AugK, %20:%Aug
Опа денес ме нема преку ден и одма нов настан додуша не е нов ама сега го читнав :)
.........

Необична светла дамка на Венера

Американецот Френк Мелило од Холтсвил, астроном-аматер, прв на 19. јули ја здогледа необичната светла дамка на облаците на Венера, што подоцна ја потврдија и снимките на сондата на Европската вселенска агенција „Venus Express“.

Според податоците од сондата, дамката се појавила најмалку четири дена пред да биде забележана од Земјата. Оттогаш мистериозната светла точка продолжува да се шири, благодарение на ветровите во густата атмосфера на Венера.

Научниците засега не знаат што го предизвикало појавувањето на светлата дамка, која се наоѓа десетици километри над планетата. Можно е да станува збор за вулканска ерупција.

Се смета дека добар дел од површината на планетата е изменета од ерупциите. Иако нема цврсти докази дека вулканите се активни и денеска, научниците сметаат дека ерупциите сè уште се случуваат на Венера.

Сепак, ерупцијата која би оставила трага на толкава височина, во густата атмосфера на втората планета од Сонцето, би морала да биде особено силна.

Не се отфрла и можноста светлата точка да ја сочинуваат небесни честички од Сонцето, кои се мешаат со атмосферата на Сонцето, укажуваат научниците. Исто така, турбуленциите во атмосферата би можеле да ги концентрираат светлите материи во тоа подрачје.

Ова не е првпат на Венера да се забележат светли дамки. Оваа, сепак, е необична бидејќи е ограничена на релативно мало подрачје.

од А1 (http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=112220)

од веб (http://www.livescience.com/space/090730-venus-bright-spot.html)

Red Stefan
08k_AugK, %20:%Aug
Слика од пред да ја најдат светлата дамка ќе се обидам да најдам и некоја поголема слика
http://i.livescience.com/images/090730-venus-spot-02.jpg

lurak
09k_SepK, %20:%Sep
Статија за црвената планета

Трансформирање на Марс

http://media.a1.com.mk/media/golemi/nauka/mars.jpg

http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=34

Роберт Цубрин - претседател на Mars Society

--------------------------

Стефан не знам дали се сеќаваш, пред неколку години кога Марс беше најблиску до Земјата (2003), се поставија и телекопи на плоштад. Овде во комшии, излезе еден човек со опрема за геодезиски мерења. Нема врска не е телескоп, ама зголемува неколку пати, па можеше подобро да се види...Сигурно не си гледал во ѕвезди со помош на таква опрема.:D

Марс најблиску до Земјата во последните 60.000 години
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=23360

--------------------

Многу астрономски појави имаше во изминатиот период, мајку му. :rolleyes:

ДАНИ
09k_SepK, %20:%Sep
Супер тема:)
Е сега за оваа:„и мојата омилена слика од авион мн. јака фотка„ ти ја имаш сликано или пак ти е омилена фотка од многуте фотки.

lurak
09k_SepK, %21:%Sep
.
http://sacs.aeronomie.be/img/arrows/ArrowUpLeft_33.gif
црна дупка

Red Stefan
09k_SepK, %19:%Sep
Статија за црвената планета

Тераформирање на Марс

http://media.a1.com.mk/media/golemi/nauka/mars.jpg

http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=34

Роберт Цубрин - претседател на Mars Society

--------------------------

Стефан не знам дали се сеќаваш, пред неколку години кога Марс беше најблиску до Земјата (2003), се поставија и телекопи на плоштад. Овде во комшии, излезе еден човек со опрема за геодезиски мерења. Нема врска не е телескоп, ама зголемува неколку пати, па можеше подобро да се види...Сигурно не си гледал во ѕвезди со помош на таква опрема.:D

Марс најблиску до Земјата во последните 60.000 години
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=23360

--------------------

Многу астрономски појави имаше во изминатиот период, мајку му. :rolleyes:
се сеќавам како не, беше одбележан настанот убаво беше покриен од астрономско друштво.
Требаше да го искористат ова за некоја мисија на Марс сепак е настан неповторлив 60 милениуми
ама за несреќа СССР падна мислам дека повеќе шанси ќе имаше во една таква реалност.
извинете што доцнам малку ама не бев мн. активене последниве недели.
....

до Дани не е моја слика само ми беше поинтересно од многуте :)

Red Stefan
09k_SepK, %20:%Sep
Хабл се врати (http://www.space.com/scienceastronomy/090909-new-hubble-images.html)
нови слики од Тритон (http://www.space.com/scienceastronomy/090908-st-neptune-pictures.html)
2012 со ладна глава (http://www.telegraph.co.uk/science/6132571/2012-Will-it-be-the-end-of-the-world-as-we-know-it.html)

lurak
10k_OctK, %17:%Oct
NASA probes hit moon twice; few pictures yet

http://d.yimg.com/a/p/ap/20091009/capt.79febb3c800c44e8bf0ab5bad8667159.shoot_the_mo on_ny124.jpg?x=400&y=300&q=85&sig=_Yi8Hq0zwCi9iO01CaPaZw--

http://news.yahoo.com/s/ap/20091009/ap_on_sc/us_sci_shoot_the_
moon;_ylt=AqBXOHoUXGIAlwz5RszFZD1bbBAF;_ylu=X3oDMT NhaXM5dmVzBGFzc2V0A2FwLzIwMDkxMDA5L3VzX3NjaV9zaG9v dF90aGVfbW9vbgRjY29kZQNtb3N0cG9wdWxhcgRjcG9zAzMEcG 9zAzMEc2VjA3luX3RvcF9zdG9yaWVzBHNsawNuYXNhcHJvYmVz aGk-

AlexTheGreat
10k_OctK, %17:%Oct
2012 со ладна глава (http://www.telegraph.co.uk/science/6132571/2012-Will-it-be-the-end-of-the-world-as-we-know-it.html)
сликата за 2012 премногу се испревртува, за да се влее повеќе страв кај народот со што полесно ќе го контролираат кога ќе дојде време

Red Stefan
10k_OctK, %17:%Oct
сликата за 2012 премногу се испревртува, за да се влее повеќе страв кај народот со што полесно ќе го контролираат кога ќе дојде време

Да нешто се готви за 2012 сега што е не можеме да се знае дали нов поредок или војна

Red Stefan
10k_OctK, %18:%Oct
Значи сепак пукаа требаше да има емитувања во живо ама незнам дали имало викаш нема слики
Planning the Assault: Why Bomb the Moon? (http://www.space.com/common/media/show/player.php?show_id=37&ep=2)

AlexTheGreat
10k_OctK, %18:%Oct
војна, поредок, претпоставки, тези, теории, календари, грешни толкувања...
едно е сигурно а тоа е дека што и да се случи ние човечките битија ќе бидиме неподготвени за тоа

Red Stefan
11k_NovK, %06:%Nov
Нешто што се случи деновиве е лансирањето (http://www.youtube.com/watch?v=H0ZHzAvFuYc)http://www.nasa.gov/mission_pages/constellation/ares/flighttests/aresIx/index.html на Аres I-X (http://www.cleveland.com/science/index.ssf/2009/11/ares_showed_the_right_stuff_in.html)
http://www.on.net.mk/galerii/AresIX/images/On.net_AresIX_026.jpg
кое иако тест ни покажа како би можело да изгледаат новите ракети на НАСА (http://www.nasa.gov/mission_pages/constellation/ares/index.html)
http://media.cleveland.com/science_impact/photo/02cgcaresjpg-51d8417c83083b8b.jpg

lurak
11k_NovK, %19:%Nov
Немам време за превод.


http://www.javno.com/hr-svijet/izvanzemaljski-svijet-uocen-iza-mlijecnog-puta_280361

Izvanzemaljski svijet uočen iza Mliječnog puta?
Astronomi tvrde kako su otkrili misteriozno svijetlo prehladno da bi bilo od zvijezda, no pretoplo kako bi bila riječ o svemirskoj prašini.


http://www.javno.com/slike/slike_3/r1/g2009/m11/y218141256520214.jpg

Ovo je najnevjerojatniji nalaz na kojem sam ikad radio
Roberto Abraham


Znanstvenici redovito pronalaze egzoplanete unutar Mliječnog puta te su 403 već katalogizirana od 1995. godine. Najdalji se nalazi čak 20 tisuća svjetlosnih godina od Zemlje. Erin Mentuch sa Sveučilišta u Torontu uspjela je svoje istraživanje produljiti i dublje u svemir.

Zvijezde nastaju u kaotičnom zviježđu Nebula, unutar našeg Mliječnog puta. Znanstvenici su pak našli tragove novih zvijezda i nastajanja sunčevih sustava milijarde svjetlosnih godina daleko.

Mentuch je analizirala čak 88 udaljenih galaksija koristeći podatke Gemini Deep Deep istraživanja. Pronašla je svjetlo emitirano iz doba kad je svemir bio između trećine i polovice svoje trenutne starosti. To bi otprilike značilo prije sedam do deset milijardi godina.

Iako su galaksije previše udaljene kako bi se vidjelo svaku zvijezdu zasebno, njihovo svjetlo se uočilo unutar dvije određene valne duljine. Kraćim valovima uočilo se kombinirano svjetlo zvijezda galaksije, dok se duljim valovima uočio sjaj međuzvjezdane prašine.

''Treća komponenta između svjetlosnih pikova''

I tad se pronašlo 'ono nešto'. Naime, buduća doktorica znanosti, pronašla je i treću komponentu između svjetlosnih pikova.

Neobično svjetlo je bilo prehladno kako bi bila riječ o svjetlosti koje nastaju od zvijezda, no pretoplo da bi bila riječ o međuzvjezdanoj prašini.

Mentuch je zaključila kako je najvjerojatnije riječ o svjetlosti uzrokovanoj zvjezdanim diskovima, odnosno uskomešanim oblacima prašine i plina koji formiraju mladi solarni sustav oko mladih zvijezda.

- Ovo je najnevjerojatniji nalaz na kojem sam ikad radio – kazao je za Daily Mail Roberto Abraham, supervizor i suradnik Erin Mentuch.

Ovaj pronalazak bi mogao razjasniti kako se mijenjala formacija planeta tijekom milijardi godina.


http://www.javno.com/slike/slike_3/r1/g2007/m06/x63142099457193674.jpg

Neobično svjetlo je bilo prehladno kako bi bila riječ o svjetlosti koje nastaju od zvijezda, no pretoplo da bi bila riječ o međuzvjezdanoj prašini.

ДАНИ
11k_NovK, %15:%Nov
Дарвиновата теорија служи за пронаоѓање на вонземјани Дарвиновата теорија на еволуцијата може да се покаже од витално значење во потрага по животот надвор од Земјата. Астробиолозите од НАСА ја користат еволуцијата како основа во потрагата по планети на кои би можеле да се погодни услови за развој на живот.

Во Разговор по повод одбележувањето на 150-годишнината од објавувањето на "За потеклото на видовите" On the Origin of Species , еден научник од НАСА изјави дека дарвиновата теорија за еволуција ќе биде движечка сила за пронаоѓање на живот било каде во универзумот.

Д-р John Baross, истражувач од институтот од Астробиологијата на НАСА , рече: "Јас навистина верувам дека дарвиновата теорија за еволуцијата е функција за дефинирање на сите животи.

Говорејќи на јавно предавање на "Ames Research Center" во Mountain View, Калифорнија, д-р Baross изјави дека мисијата "Вселенскиот телескоп Кеплер" која бара планети слични на Земјата околу други соѕвездија, ги потикна астробиозите за подетално пребарување за живот надвор од Земјата.

Тој рече: "Јас верувам дека во следните пет до десет години ќе дојдеме до откритија кои ќе водат кон теориите и идеите барем толку длабоки како на Дарвиновите."

Д-р Baross рече дека за истражување на вонземски живот, Земјата секогаш е вклучена за користење како модел. Јасна е причината поради која постојат одредени барања,знаејќи дека настанокот на човекот сеуште не е откриено.
gНа целиот живот на Земјата и е потреба вода, јаглерод-базирани органски молекули, како и извор на енергија - соларна и хемиска. Но, животот на вонземјаните можеби би бил сосема различен на Земјата. Д-р Baross рече: "Би сакал да истакнам дека постојат многу различни начини за живеење надвор од Земјата кои доколку не користат светлина или пак хемиска енергија би можеле да користат некоја друга форма како радиактивна енергијата, бранова енергија, или пак ултравиолетова енергија."

Досега, астрономите пронашле 403 планети надвор од нашиот сончев систем. Додека повеќето од нив се слични на Јупитер кои се стотици или пак илјадници пати поголема од Земјата. Пронајдени се и неколку помали, со мисијата Кеплер, се очекува да се пронајдат многу повеќе во текот на следните неколку години.

"Мислам дека сите ние навистина веруваме дека карпести планети, како Земјата, ќе бидат пронајдени во иднина", изјави Baross.

lurak
11k_NovK, %15:%Nov
http://www.nasa.gov/mission_pages/LCROSS/main/prelim_water_results.html

На месечината откриена вода

LCROSS Impact Data Indicates Water on Moon

The argument that the moon is a dry, desolate place no longer holds water.

Secrets the moon has been holding, for perhaps billions of years, are now being revealed to the delight of scientists and space enthusiasts alike.

NASA today opened a new chapter in our understanding of the moon. Preliminary data from the Lunar CRater Observation and Sensing Satellite, or LCROSS, indicates that the mission successfully uncovered water during the Oct. 9, 2009 impacts into the permanently shadowed region of Cabeus cater near the moon’s south pole.

http://www.nasa.gov/images/content/402516main_LCROSS_results2_full.jpg

http://www.nasa.gov/images/content/402522main_LCROSS_results5_full.jpg

слики
http://www.nasa.gov/mission_pages/LCROSS/main/LCROSS_results_images.html

Red Stefan
12k_DecK, %01:%Dec
пак месечината :)

Сина месечина и делумно затемнување на 31 декември (http://www.365.com.mk/statii/27-razno/5283-sina-mesechina-i-delumno-zatemnuvanje-na-31-dekemvri)

http://www.geeksaresexy.net/wp-content/uploads/2009/12/lunareclipse.jpg (http://www.geeksaresexy.net/2009/12/27/new-years-eve-brings-lunar-rarity/)
31 декември не е само денот кога ќе ја испратиме старата и ќе ја дочекаме новата година. Крајот на декадата ќе биде обележан и со еден редок феномен: сина месечина и еклипса во исто време.

Сина месечина се нарекува втората полна месечина во месецот или 13-тата полна месечина во една година, односно ретките случаи кога наместо вообичаените 12 полни месечини за време на календарската година има 13. Ова се должи на фактот што лунарниот циклус е за малку пократок од календарскиот месец, што значи дека има една дополнителна полна месечина на секои 2,7 години.

На 31 декември во 19 часот и 53 минути ќе се случи и делумно затемнување на месечината кое ќе биде видливо во поголемиот дел од Европа, Африка, Азија и Австралазија. Месечината ќе ја допри сенката на Земјата во 19 часот и 53 минути, а последен контакт со неа ќе има во 20 часот и 53 минути. Половина час пред и после овој контакт ќе може да се види и влијанието на земјината полусенка врз површината на Месечината.

Затемнувањето на Месечината се случува кога Земјата се наоѓа помеѓу Сонцето и Месечината, така што сончевите зраци се блокирани и Месечината изгледа како да е во сенка. Обично се случува два пати годишно, а затемнувањето да се совпадне со сина месечина е многу ретка појава: во зависност од локацијата и дефинирањето, тоа се случило само четири пати во текот на минатиот век.

lurak
01k_JanK, %13:%Jan
Да можеше да се види ова убаво

само немаше ништо сино:D

Red Stefan
01k_JanK, %13:%Jan
Да можеше да се види ова убаво

само немаше ништо сино:D

јас заборавив да видам:D

lurak
01k_JanK, %14:%Jan
се гледаше убаво од 7 и пол до кај 8 и пол - бистро беше немаше ни најмало облаче

максимумот околу 8 беше - ако не се лажам

(сеуште) немам апрат или камера за да забележам вакви работи


имаше една појава пред наколку години (мислам дека и таа е циклична) паѓа голема група на метеорити (можеби ја грешам терминологијава) или нешто слично

негде при крај на лето е, почеток на есен - и тоа е многу интерсено за гледање, а и долго трае повеќе од саат два - ако добро патам

Red Stefan
01k_JanK, %18:%Jan
се гледаше убаво од 7 и пол до кај 8 и пол - бистро беше немаше ни најмало облаче

максимумот околу 8 беше - ако не се лажам

(сеуште) немам апрат или камера за да забележам вакви работи


имаше една појава пред наколку години (мислам дека и таа е циклична) паѓа голема група на метеорити (можеби ја грешам терминологијава) или нешто слично

негде при крај на лето е, почеток на есен - и тоа е многу интерсено за гледање, а и долго трае повеќе од саат два - ако добро патам
секоја година има во август и јас ги имам гледано
The Perseids Meteor Shower of August is one of the most famous astronomical summertime events. Some call the Perseids, “Ole Reliable” because every year it seems to deliver an extraordinary exhibit in the August skies.
http://www.meteorblog.com/wp-content/uploads/2009/07/perseus.jpg
Meteor Shower – The Perseids (http://www.meteorblog.com/2009/08/meteor-shower-the-perseids/)

lurak
01k_JanK, %19:%Jan
да бе Стефан тоа е, заборавив требаше да напишам дека треба да се гледа на исток- североисток

ја кога го гледав беше пред 4 години ако не се лажам - се истурија од паѓање и само викав што немам камера да го снимам (па се тешев - ај ќе биде и тоа:D)

a и небото беше онакво кристално чисто - а богами и студено беше доста

и баш се изненадив - ја мислев дека тоа едвај ќе се гледа - кога тоа - треба човек да го види па да знае што зборуваме

барав на Јутбено нешто да не има - ама не најдов ништо задоволително

Red Stefan
01k_JanK, %19:%Jan
набљудувањето зависи доста од времето максимумот скоро секогаш е во август можеби и крај на јули
Од Скопско Астрономско друштво незнам дали организараат нешто за оваа година

lurak
01k_JanK, %19:%Jan
еве некое видео - ама килаво е:D
http://www.youtube.com/watch?v=eHBWd7R-SuI

јас кога гледав - прво кога почна ретки беа меторитите - ама после кога почна - охоо - баш како дожд беше - па дури и легнав - дремнав малку - па пак станав и уште паѓаа

Red Stefan
01k_JanK, %19:%Jan
еве некое видео - ама килаво е:D
http://www.youtube.com/watch?v=eHBWd7R-SuI

јас кога гледав - прво кога почна ретки беа меторитите - ама после кога почна - охоо - баш како дожд беше - па дури и легнав - дремнав малку - па пак станав и уште паѓаа

да не е мн. долг.:D

гледав и за Леонидите во Ноември а видеово баш килаво да не снемало метеори :)

lurak
01k_JanK, %20:%Jan
вака вика
At its peak, the Perseids produce 50 - 150 meteors per hour.
http://science.nasa.gov/newhome/headlines/ast05aug98_1.htm

The Perseids were the first meteors ever associated with a particular comet. From 1861 to 1863, observers noted a great increase in the number of August Perseids. As many as 215 per hour were seen in 1863. The Italian astronomer Giovanni Virginio Schiaparelli (better known for giving the name "canali," or "channels," to the dark linear markings on Mars) calculated the orbits of some Perseid meteoroids and discovered that they closely matched that of periodic comet Swift-Tuttle, which had been discovered in 1862 during its close approach to Earth. Swift-Tuttle orbits the Sun once every 135 years. The last time it passed near Earth was in December 1992. The proximity of the comet once again caused an increase in Perseid activity and, in August 1993, observers in Central Europe were treated to 200 to 500 meteors per hour. Swift-Tuttle won't make another swing through the inner solar system until 2126, but when it does the comet itself is expected to be an impressive sight as seen from Earth, rivalling Comet Hyakutake in 1996 or Comet Hale-Bopp in 1997.
http://science.nasa.gov/newhome/headlines/ast09aug99_1.htm


Oва е друго - али вреди да се види:
http://www.youtube.com/watch?v=3dan3wM3rns&feature=fvw
http://www.youtube.com/watch?v=ODEG3ifcMmM&feature=related

hensk
01k_JanK, %23:%Jan
za meteaorski dozd li zborite,bravo cim ste gledale
jas nikogas ne izdrzav do 4 nasabajle

lurak
01k_JanK, %23:%Jan
да за метеорски - ја еднаш имам гледано пред некоја година беше - али надвор од Скопје бев - интересно е паѓаат од 50-150 метеори за 1 саат

ја кога гледав густо беше - почна слабо - али после ко засили

hensk
01k_JanK, %18:%Jan
има ли овде некој кој е член на некое Астромонско друштво
јас ко помал одев и еден сумод основачите на ПУЛСАР,во 25мај

lurak
01k_JanK, %23:%Jan
ПУЛСАР ? - радио такси ПУЛСАР ?по астрономски не сум идел

кога идевме на концерти у 25 - се случуваше некој да излезе од кај обзерваторијата - и од основно што не носеа во обзерваторијата

------------------------------------

колку време си се баќкал со ПУЛСАР ? долго ?

Red Stefan
01k_JanK, %03:%Jan
ПУЛСАР ? - радио такси ПУЛСАР ?
по астрономски не сум идел
кога идевме на концерти у 25 - се случуваше некој да излезе од кај обзерваторијата - и од основно што не носеа во обзерваторијата
------------------------------------
колку време си се баќкал со ПУЛСАР ? долго ?

Мислам дека се работи за списание или магазин не ми текнува точно, ама немаше теми мислам само од астрономија...
грешка се работело за друштво

пребарував и налетав на елфаско (http://www.elfasko.org.mk/smforum/index.php?topic=533.90) првиот приватен медиум и погоди што сакаат контакт со некој од друштвото...
Пошто дома се подготвуваме за селење погодете што ископав?
Статут на: Друштво на љубители на научна фантастика – Пулсар Скопје, старо цирка 20 години, не го разгледав оти ми се спиеше Undecided
Ова може да е историски документ за научната фантастика во Македонија бидејќи не верувам дека има некое постаро здружение од ова.

Дали сакате да го искенирам во Елфаско и да го објавиме на сајтот?

А многу корисно би можело да биди кога би ги исконтактирале некои од старците од тоа друштво... ХЕХЕХЕ :)

понатаму (http://www.elfasko.org.mk/smforum/index.php?topic=903.msg13208#msg13208)
15. На состанокот беше разгледан и статутот на првото мк сф здружение Пулсар од минатиот век, еве го тука:
http://www.elfasko.org.mk/nn/statut.rar

Red Stefan
04k_AprK, %13:%Apr
Уникатни снимки од Сонцето (http://www.crnobelo.com/zivot/nauka/unikatni-snimki-od-sonceto.html)
НАСА во последно време не' изненади со прекрасни фотографии од Марс и од вулканската активност нашата планета. Вселенската агенција објави спектакуларни фотографии...

Неодамна претставената Сончева Динамичка Опсерваторија успеа да направи уникатни портрети од нашиот сончев придружник користејќи 4 телескопи кои го гледаат Сонцето во различни бранови должини.

Резултатите од ова набљудување се невообичаени и убави и ја исполнуваат целта на мисијата “сончевата активност во досега невидени детали“.
http://www.crnobelo.com/images/stories/topic1/unikatni-snimki-od-sonceto-1.jpg
http://www.crnobelo.com/images/stories/topic1/unikatni-snimki-od-sonceto-2.jpg
http://www.crnobelo.com/images/stories/topic1/unikatni-snimki-od-sonceto-3.jpg
http://www.crnobelo.com/images/stories/topic1/unikatni-snimki-od-sonceto-4.jpg
http://www.crnobelo.com/images/stories/topic1/unikatni-snimki-od-sonceto-5.jpg
http://www.crnobelo.com/images/stories/topic1/unikatni-snimki-od-sonceto-6.jpg

...и видеа од Сонцето.
A prominence eruption observed by AIA (http://www.youtube.com/watch?v=Lmm3J0WAres)
SDO: High-res throughout the Sun's atmosphere - AIA & HMI (http://www.youtube.com/watch?v=fPjCLElEtZU)
Many different views of the Sun - HMI & AIA (http://www.youtube.com/watch?v=99skxXgxTCc)

Red Stefan
07k_JulK, %12:%Jul
Погледнете ја најдеталната карта на Марс (http://korzo.mk/it/426-poglednete-ja-najdetalnata-karta-na-mars)
http://korzo.mk/images/stories/it/worldwidetelescope_mars.jpg
Microsoft Research во соработка со NASA објави дека нивната апликација за истражување на сончевиот систем WorldWide Telescope сега ја има и најдеталната карта на Марс која е досега направена.

За изработка на оваа карта, стручњаците од NASA три години обработувале 13.000 гигапикселни фотографии од програмата HiRISE. Тие фотографии ги сними камерата на Mars Reconnaissance Orbiter-от на NASA, леталото кое веќе четири години орбитира на Марс и собира податоци за „црвената планета“.

Microsoft WorldWide Telescope е достапен како посебна апликација (поддржани се оперативните системи OS X и Windows), а за веб апликацијата ќе ви биде потребен Microsoft Silverlight.

www.worldwidetelescope.org (http://www.worldwidetelescope.com/)


Линк за директно симнување (http://cdn.worldwidetelescope.org/beta/wwtsetupapogee.msi) кое е безмалку 55 МВ, изгледа ветувачки :)
Ќе пренесам инфо за програмчето за некоја мин.

piratot od Ohrid
07k_JulK, %12:%Jul
[B] Линк за директно симнување (http://cdn.worldwidetelescope.org/beta/wwtsetupapogee.msi) кое е безмалку 55 МВ, изгледа ветувачки :)
Ќе пренесам инфо за програмчето за некоја мин.

имат големи побарувања хардверски, минимум конфигурација е core2duo процесор, 2гига рам

Red Stefan
07k_JulK, %13:%Jul
имат големи побарувања хардверски, минимум конфигурација е core2duo процесор, 2гига рам
Приметив за жал бескорисна е за мене како и за послабите компјутери сигурно и графичка треба подобра

lazarus
07k_JulK, %16:%Jul
имат големи побарувања хардверски, минимум конфигурација е core2duo процесор, 2гига рам

Минимум?????:eek::eek:

Јбга - тоа го имам и уште нешто надоградено
ај ќе пробам , баш ме интересира

Eddie_Rebel
12k_DecK, %13:%Dec
Вечер целосно помрачување на Месечината
понеделник, 20 декември 2010

Утре во текот на раните утрински часови се очекува целосно помрачување на Месечината, при што земјиниот природен сателит ќе биде обоен во розева боја

Тоа ќе биде прво целосно помрачување на Месечината во речиси три години. Овој природен феномен последен пат е забележан на 21 февруари 2008 година.

Утре можеби ќе биде најмрачниот ден во последните 372 години. Имено, тој ден календарски означува почеток на зимата на северната полутопка, како и најкусиот ден во годината, а дополнително ќе биде затемнет и со целосното помрачување на Месечината. За следен таков ден ќе мора да чекаме 84 години.

Поклопувањето на помрачувањето и зимскиот солстициј последен пат се појавија на ист ден во 1999 година и во 1980 година, а по оваа година, следната појава ќе биде за 84 години. Според пресметките, новото поклопување ќе биде дури во 2094 година, а во него тогаш ќе уживаат Европејците, жителите на Африка и голем дел од Азија.

Помрачувањето се случува кога полната Месечина, Земјата и Сонцето се наоѓаат на иста рамнина. Тогаш Месечината влегува во земјината сенка и поради рефлексијата на сончевите зраци ја менува бојата од сива во розева, а понекогаш и црвена.

Помрачувањето на Месечината трае многу подолго од помрачувањето на Сонцето бидејќи земјината сенка е многу поголема од месечевата. Најдолгото досегашно помрачување на Месечината траеше шест и пол часови.

Утрешното помрачување ќе трае вкупно три и пол часа, а најдобро ќе може да се види од територијата на Северна Америка.

За разлика од помрачувањето на Сонцето во кое не е препорачливо да се гледа без заштитни очила, лунарното помрачување е целосно безбедно за гледање.

Благодарејќи на помрачувањето на Месечината уште во третиот век пред нашата ера Аристарх гледајќи го обликот на земјината сенка на Месечината заклучил дека Земјата е тркалезна.


Извор (http://www.kirilica.com.mk/vest.asp?id=61201)

Red Stefan
04k_AprK, %13:%Apr
50 години од првиот лет на човекот во вселената

http://www.mtv.com.mk/getImageThumbnail.axd?imgPath=upload/news/world/Yuri-Gagarin.jpg&imgSize=350
Ирина Гелевска

Денеска светот ја обележува 50-годишнината од првиот лет на човекот во вселената. рускиот космонаут Јуриј Гагарин ќе остане запамтен во историјата како првиот човек којшто леташе во орбитата на земјата 108 минути.

Рускиот космонаут Јуриј Гагарин ќе остане запишан во историјата на човечката раса како првиот човек којшто леташе во вселената во вселенскиот брод ’’Восток 1’’ во орбитата околу планетата земја.

„Ја гледам Земјата целосно, шумите, реките, облаците!“ - изјава на Јуриј Гагарин

На обележувањето на 50-годишнината од овој историски лет на 12 април 1961 година, присуствуваа неговата ќерка Елена Гагарина и Алексеј Леонов, пријател на Гагарин и човек којшто ја направи првата прошетка во вселената.

„Јуриј и јас имавме репутација на пилоти коишто сакаат авантури. Очигледно тоа ни беше во природа.“ - изјави Алексеј Леонов - руски космонаут и пријател на Јуриј Гагарин

„Кога беше дома, мојот татко беше обичен, скромен човек, љубезен и весел. Кога и да можеше го поминуваше времето со нас, децата.“ - изјави Елена Гагарина - ќерка на Јуриј Гагарин

Гагарин роден во западна Русија уште како дете сонувал да лета во вселената. Завршил пилотска академија и доброволно се пријавил во вселенската програма на тогашниот Советски Сојуз. „Восток“ беше советска програма за престиж во вселенските истражувања, лансирана само 3 години по првиот лет на ракетата „Спутник“.

„Гагарин не управуваше со вселенскиот брод, иако ги имаше потребните контроли за рачно управување и слетување. Летот беше автоматизиран.“ - изјави Валериј Лубински - руски научник, инжинер на „Восток 1“

Иако летот на Јуриј Гагарин траеше само 108 минути, покажа дека човекот успешно може да престојува во вселената.

„Морам да кажам пред моите пријатели дека се чувствувам непријатно зашто летот траеше само еден час и 48 минути. Но се разбира ова е само почеток, само прво извидување на вселената.“ - изјави Јуриј Гагарин

Јуриј Гагарин не доживеа да направи уште еден лет во вселената. Загина како тест пилот на МИГ-15 неколку години по историскиот лет со Восток 1. Дури по 50 години, Русија објави дека причината за урнувањето била паника на пилотот за време на летот.

Red Stefan
04k_AprK, %13:%Apr
http://i.space.com/images/i/9103/i02/1-gagarin-first-human.jpg

Red Stefan
04k_AprK, %13:%Apr
http://i.space.com/images/i/9114/i02/12-roll-out.jpg
Vostok 3KA-3 Spacecraft (Vostok 1) awaits the launch of Yuri Gagarin on April 12, 1961, which would make him the first human to travel into space.

Red Stefan
04k_AprK, %13:%Apr
http://i.space.com/images/i/9029/i02/yuri-gagarin-first-human-spaceflight-infographic.jpg
Yuri Gagarin: First Man in Space (Infographic)See how the first human spaceflight by famed Russian cosmonaut Yuri Gagarin occurred on April 12, 1961.

Red Stefan
04k_AprK, %13:%Apr
http://i.space.com/images/i/9113/i02/11-getting-in.jpg
Getting in the SpacecraftCredit: Evgeny A. Sivukhin via Russian Federal Space Agency/Roscosmos
In this collage of photos posted by Russia's Federal Space Agency, cosmonaut Yuri Gagarin has arrived at the Vostok 1 spacecraft, and climbs inside ahead of the April 12, 1961 launch that made him the first human in space.

Red Stefan
04k_AprK, %13:%Apr
http://i.space.com/images/i/8948/i02/garan-soyuz-gagarin.jpg
Astronaut Ron Garan with booster for "Yuri Gagarin" Soyuz spacecraft
NASA astronaut Ron Garan poses in front of the booster for the "Yuri Gagarin" Soyuz spacecraft that will carry him and two Russian cosmonauts to the International Space Station.

Red Stefan
04k_AprK, %13:%Apr
http://i.space.com/images/i/9107/i02/5-gagarin-model.jpg
Looking Up Credit: Valentina Mikhno via Russian Federal Space Agency/Roscosmos
Famed Russian cosmonaut Yuri Gagarin - the first human in space - and others pose for a photo with a model of a winged spacecraft.

sarmasooriz
04k_AprK, %14:%Apr
50 години од првиот лет на човекот во вселената

http://www.mtv.com.mk/getImageThumbnail.axd?imgPath=upload/news/world/Yuri-Gagarin.jpg&imgSize=350
Ирина Гелевска

Денеска светот ја обележува 50-годишнината од првиот лет на човекот во вселената. рускиот космонаут Јуриј Гагарин ќе остане запамтен во историјата како првиот човек којшто леташе во орбитата на земјата 108 минути.

Рускиот космонаут Јуриј Гагарин ќе остане запишан во историјата на човечката раса како првиот човек којшто леташе во вселената во вселенскиот брод ’’Восток 1’’ во орбитата околу планетата земја.

„Ја гледам Земјата целосно, шумите, реките, облаците!“ - изјава на Јуриј Гагарин

На обележувањето на 50-годишнината од овој историски лет на 12 април 1961 година, присуствуваа неговата ќерка Елена Гагарина и Алексеј Леонов, пријател на Гагарин и човек којшто ја направи првата прошетка во вселената.

„Јуриј и јас имавме репутација на пилоти коишто сакаат авантури. Очигледно тоа ни беше во природа.“ - изјави Алексеј Леонов - руски космонаут и пријател на Јуриј Гагарин

„Кога беше дома, мојот татко беше обичен, скромен човек, љубезен и весел. Кога и да можеше го поминуваше времето со нас, децата.“ - изјави Елена Гагарина - ќерка на Јуриј Гагарин

Гагарин роден во западна Русија уште како дете сонувал да лета во вселената. Завршил пилотска академија и доброволно се пријавил во вселенската програма на тогашниот Советски Сојуз. „Восток“ беше советска програма за престиж во вселенските истражувања, лансирана само 3 години по првиот лет на ракетата „Спутник“.

„Гагарин не управуваше со вселенскиот брод, иако ги имаше потребните контроли за рачно управување и слетување. Летот беше автоматизиран.“ - изјави Валериј Лубински - руски научник, инжинер на „Восток 1“

Иако летот на Јуриј Гагарин траеше само 108 минути, покажа дека човекот успешно може да престојува во вселената.

„Морам да кажам пред моите пријатели дека се чувствувам непријатно зашто летот траеше само еден час и 48 минути. Но се разбира ова е само почеток, само прво извидување на вселената.“ - изјави Јуриј Гагарин

Јуриј Гагарин не доживеа да направи уште еден лет во вселената. Загина како тест пилот на МИГ-15 неколку години по историскиот лет со Восток 1. Дури по 50 години, Русија објави дека причината за урнувањето била паника на пилотот за време на летот.

БАБА ВАНЃА викаше дека Гагарин бил киднапиран од ВОНЗЕМЈАНИ....Официјално тој загина во обид да избегне “метеоролошки балон“..........мижи да ти бајам...

Red Stefan
04k_AprK, %08:%Apr
БАБА ВАНЃА викаше дека Гагарин бил киднапиран од ВОНЗЕМЈАНИ....Официјално тој загина во обид да избегне “метеоролошки балон“..........мижи да ти бајам...
Ако е како метеоролошкиот балон во Роузвел Ново Мексико:)

Red Stefan
05k_MayK, %16:%May
Споредби на астрономски тела по големина:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cc/Star-sizes.jpg/800px-Star-sizes.jpg

http://www.askmen.com/video/entertainment/951-star-size-comparison-video.html

интересен коментар накрај на видеото :)

lozanoska
05k_MayK, %02:%May
Вонземјани се приближуваат кон планетата Земја!?
Вонземјани се приближуваат кон планетата Земја, пишуваат бугарски и руски медиуми. Нивните вселенски бродови се кријат зад кометата Еленин, која треба во октомври да се размине со нашата планета.

Инаку, кометата Еленин откриена од руски астрономи провоцира масовна хистерија на Интернет. Блогери и новинари шират гласини дека огромни вселенски бродови, кои се кријат зад оваа комета, како и тоа дека зад неа се наоѓа таинствената планета Нибури, со нивното приближување до Земјата ќе предизвикаат глобална катастрофа, пишува бугарски “Днес“.

Аргентинското издание на “Контексто“, соопштило дека зад кометата Еленин летаат вселенски бродови, и во октомври кога кометата треба да и’ се доближи на Земјата, ќе се случи првиот контакт со вонземски цивилизации. Овие информации се добиени од кинески астрономи, а НАСА ги крие како најголема тајна.

Според пресметките, на 16 октомври 2011 година, кометата Еленин ќе и’ се доближи на Земјата на минимално растојание од 34,9 милиони километри односно 0,23 астрономски единици.

Кометата е откриена на 10 декември 2010 година на слики добиени од страна на руската автоматизирана опсерваторија. Следниот ден овие податоци се потврдени од руски и украински астрономи, а еден ден подоцна добиена и потврда од американски и јапонски научници.

Kornelia
05k_MayK, %09:%May
Da da......ova go procitav ushte pred nedela dve.......

ke go papame!!

Red Stefan
05k_MayK, %11:%May
Искрено вака само напишано без докази не верувам во ништо.
Близу е 16-ти Октомври ќе дојде и ќе помине и тој ден.

makedon4e.
05k_MayK, %17:%May
Јас пак деновиве слушам нешто по ТВ за 21 мај 2011,односно сабота.Знае ли некој зошто се дига толкава галама за овој “суден“ ден????????

Red Stefan
05k_MayK, %18:%May
Јас пак деновиве слушам нешто по ТВ за 21 мај 2011,односно сабота.Знае ли некој зошто се дига толкава галама за овој “суден“ ден????????

Незнам сошто се крева галама има на нет ако ти се чита http://www.ebiblefellowship.com/outreach/tracts/may21/

Јас немам намера да го читам тоа :), кога ќе дојде 22-ти што ќе смислат?

Kornelia
06k_JunK, %22:%Jun
ova saka malku poveke vreme da se procita i proverat site dadeni linkovi

Svima koji imaju uši da čuju! I razum da sagledaju.


by Bojan Đorđević (http://www.facebook.com/profile.php?id=100000559561015) on Monday, June 13, 2011 at 10:42pm

Članak Anamarije iz Hrvatske

Opće je poznato da 21. 12. 2012. prema Mayanskom kalendaru završava vrijeme koje poznajemo. Što to, međutim, znači - nitko ne zna! Pogotovo u Hrvatskoj. Mnogi na to ležerno odmahuju rukom, jer koliko je samo dosad bilo najava tzv. sudnjeg dana, pa se ništa nije dogodilo! I, to je istina. Ipak, izgleda da je sada došlo vrijeme da se takva najava uzme ozbiljno. Smrtno ozbiljno.

Stjecajem okolnosti u osobnom životu pratila sam događanja u društvu i primijetila promjene, informacije i signale nenametljivo utkane kroz medije, ili pak one stvarne, materijalne pripreme oko nas (mislim na radnje koje čine vlasti ili velika poduzeća a koje su nam objašnjene kao nešto normalno, primjerice, pripreme za potres, u Zagrebu, ili postavljanje brojnih ''antena'' za mobitele, tzv. tetra transmitere, podizanje osmatračnica i sl.). Povezivanje naizgled nepovezanih stvari što se događaju po svim razinama, dovelo me do informacije o Planetu X (Nibiru, Nemesis, Destroyer itd.) ili Kometu ELENIN, kako ga naziva NASA, točnije C/2010 X1 (Elenin):

http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=elenin%3Borb%3D1%3Bcov%3D0%3Blog%3D0 %3Bcad%3D0#orb

Shvatila sam mogućnost njegova utjecaja na život na Zemlji i počela istraživati na internetu. Našla sam ogromnu količinu podataka što realnih, ozbiljnih, što bezveznih. Izdvojila sam one stranice kojima se može vjerovati i pratila novosti. Saznanja su teška i dramatična. Svjesna težine trenutka, i sama u šoku, smatram da takvu vijest ma koliko da je zastrašujuća i nezamisliva za sve nas, ne smijem zadržati za sebe (premda mi u ovom trenutku gotovo nitko ne vjeruje).

Danas 12.6.11. kada sam na internetu pronašla službeno NASA-ino upozorenje zaposlenicima od 10. lipnja o.g. da pripreme sebe i svoje obitelji na prolazak Elenina, dajem vam link

http://poleshift.ning.com/video/nasa-emails-all-employees-to

ili NASA-in link: http://www.nasa.gov/centers/hq/emergency/personalPreparedness/index.html

Sami odaberite hoćete li pogledati o čemu se radi, hoćete li se potruditi da razumijete težinu vremena koje je pred nama, ili ćete odmahnuti rukom i udariti glavom u katastrofu koja u nekom obliku sigurno dolazi. Što i kako će se dogoditi pogledajte na

http://www.zetatalk.com/safelocs.pdf

Sljedeći linkovi mogu dati brži uvid u zbivanja pred nama

http://poleshift.ning.com/

http://www.youtube.com/watch?v=S3bsw_beUx8

http://www.zetatalk.com/info/tinfo242.htm

http://www.zetatalk.com/index/zeta582.htm

Ima još puno drugih stranica, ali savjetujem da se držite informacija na www.ZetaTalk.com (http://www.zetatalk.com/) jer su, čini se unatoč nekim stvarima s kojima se ne slažem, najkonkretnije i sve je na jednom mjestu (premda jako opširno, zato dodajem link: http://www.detailshere.com/firststepsofpreparation.htm).

Bitno je shvatiti da je događaj pred nama realan, da nema vremena za ispijanje kave na ljetnom suncu, da će se - onima koji prežive - život promijeniti prema slikama iz najgorih SF filmova.

Svakako da će se javiti ''pametni'' koji će to ismijavati, ali oni će se naglo uozbiljiti kad dođe trenutak, žao mi je. Oni koji su zavedeni pričama kako će sve biti bajka u trenutku promjene ili poslije, želim reći da će doživjeti gorko buđenje u vidljivoj ili nevidljivoj realnosti. Stvarni blagoslovi novog svijeta u dalekoj su budućnosti i mi to nećemo doživjeti.

Onima pak koji su dovoljno inteligentni i realni, kojima je stalo da se pobrinu za (sebe i) druge koji o njima ovise, poručujem da se mogu javiti bilo radi prijevoda bilo radi hitnog postavljanja web stranice na hrvatskom za naše ljude (dok internet i druge komunikacije još rade) ili zbog nekog drugog razloga. Imam puno materijala, nešto prevedeno, ali nisam informatički vješta i tr**** pomoć u tom smislu. Za one koji nemaju pristup internetu, isprintajte ovu stranicu (ili je prilagodite kako mislite da je bolje, skratite, napravite info letak, ali u smislu upozorenja) i dijelite ljudima!

Razumijem koliko je teško prihvatiti spoznaju da se svijet koji poznajemo približio svojem svršetku. Sve u čovjeku govori to nije istina! to je nemoguće! ne, to se neće dogoditi! pa, ako je to tako, čemu se truditi da preživim? itd.

Doista, i sama tako mislim, i sama sam prošla višetjednu borbu što učiniti i kako? Što ako paničarim nepotrebno, ako toga ne bude, pa će se ljudi smijati? Odnosno, sigurno će mi se narugati, pa zar toga nije već u životu dosta…? Ili, baš me briga za sve, idem svojim putem! No, kako se stvari događaju, čini se da mi nije dato okrenuti se svojem uskom interesu. Previše sam svjesna činjenice da postoje djeca, naši mladi, voljeni, koji su nezaštićeni i prema kojima imamo dužnost znati i ostati živi i sposobni kako bismo im pomogli u onome što god da ostane od svijeta i života nakon prolaska monstruoznog kometa Elenin/Planeta X.

Planet X je, zapravo, ogromno magnetsko tijelo daleko veće od Zemlje (4 x?) koje će vrlo skoro (u rujnu) doći u položaj (poravnanje, konjukciju) između Sunca i Zemlje na tolikoj udaljenosti da će najvjerojatnije, osim strašnih potresa diljem Zemlje (skala Richtera je do 9 stupnjave, ali će ovi biti jači) i ostalih katastrofa pri pomicanju Zemljine osi (tuča od kamena, vatrene oluje, erupcije vulkana i pepeo, orkanski vjetrovi, ogromni tzunamiji, potopne poplave itd. itd.):

http://www.zetatalk.com/poleshft/p68.htm

Samo pomicanje dogodit će se tijekom jednog sata, ali prolazak planeta sa svim užasima koje ćemo pritom doživjeti, izgleda da će trajati točno do 21.12. 2012. kada Planet X napušta solarni sustav.

Ponovit ću upozorenje: nije vrijeme za osude, sumnje i odmahivanje rukom! Nije trenutak za ljetovanja ili dugoročna planiranja. Sjednite uz internet i pročitajte sve što možete, jer vijesti su loše, jako loše.

Ako ne vjerujete - a, i zašto biste? Pa, ja sam samo jedan vaš sugrađanin, običan čovjek, prilično nevažna… sjetite se da ni Isusu nisu vjerovali. Time se, jasno, ni u ludilu ne želim svrstati uz njega s obzirom na njegovo božanstvo (niti taj primjer nametati onima koji nisu vjernici), nego samo ukazati na sklonost nas, ljudi, da budemo zatvorena uma i srca u presudnim trenucima. Svi smo skloni razmišljati i djelovati u okvirima na koje smo naučili, koje je naša svijest integrirala. Zadržavati se u onome što nam je ugodno. Da ne govorim kako je ''jako pametno'' reći da je nešto glupost ili da je netko budala, posebno ako donosi nevjerojatnu vijest ili nije ''znanstveno podržan'', a javne obavijesti nema. I slično… A, u nas, Hrvata, to je posebno naglašeno ako sve skupa nije stiglo iz inozemstva… Kao narod, kao da smo primitivno tašti, nesigurni u sebe.

Ne očekujte informaciju od vlasti ili iz medija, jer se neće dogoditi!

Nemojte donositi brzoplete zaključke a da se niste cjelovito informirali. Pronađite internetske stranice kojima možete vjerovati, ali pritom budite kritički i ne dajte se zavesti lažnim zataškavanjem ili dezinformacijama.

Nemojte gledati znakove oko sebe jer ih nećete vidjeti! Sve se događa postupno (do zadnjeg trenutka) i skriveno ljudskim očima. Došla sam do toga posve neuobičajeno, a sada stvarno nije važno kako.

Ne očekujte pomoć ni od koga ni sada ni poslije ni u jednom trenutku, nego se oslonite na sebe i svoj zdrav razum (ako ga imate).

Stvarnost koja nam je servirana, velika je i sramotna predstava vidljive i nevidljive vlasti/vlastodržaca, namjerna manipulacija s ciljem da narod svoje račune plaća do zadnjeg časa, jer nema načina da se svima pomogne. Zadnji cilj je da se, u konačnici, smanji broj ljudi na Zemlji jer se planira jedna totalitaristička fašistička država najmračnijeg scenarija (i to - ako bude!). Oni (NASA, CIA, NATO, New World Order i sl.) koji odavno znaju što nam se, kozmički gledano, sprema, dobro su pripremili svoja skloništa u koja će požuriti kad se istina više ne bude mogla skrivati. Mnoge će zemlje nestati i brojnih naroda više neće biti na Zemlji. Mi, u ovom dijelu Europe (osim onih koji ostanu na obali), imamo neke šanse, ali se moramo organizirati sada! Našem području, naime, prijete vulkani Sredozemlja (Italija, napose) koji će svi eruptirati pri pomicanju ploča, a njihov će pepeo desetljećima prekrivati našu zemlju, tako da neće biti moguće ništa uzgajati, izvori će biti zagađeni, a glad će biti tolika da će ljudi ubijati za svaku mrvicu hrane.

Molim vas, uzmite ovo što vam pišem smrtno ozbiljno i pokrenite se u pripremu za najgori dan i užas koji je pred nama od jeseni nadalje! (Ako nas neki potres ne pogodi prije, što je lako moguće.) Kad shvatite i integrirate informaciju, kad se psihološki i emotivno uravnotežite, nemojte paničariti. Sagledajte svoje okolnosti, razgovarajte s obitelji i prijateljima. Ostavite se jalova posla s onima koji ne žele slušati, čija se duša odlučila da prijeđe na onu stranu (nemojte nikome ništa dokazivati jer nećete uspjeti). Zatim se odlučite za neku opciju i djelujte! I to morate napraviti jako brzo!

Moguće je da nećete moći otvoriti linkove u ovom tekstu jer sam pod totalnim nadzorom ili neobjašnjivom kontrolom nekoga (?!). U tom slučaju, kontakt je 099/3865-621. Ili, prekopirajte/isprintajte tekst, pa pokušajte na drugom kompjutoru ili se snađite drugačije, ali - informirajte se!

Ako se pak želite objektivno uvjeriti pogledom u nebo/svemir, napominjem da se to tijelo može vidjeti samo infra crvenim teleskopom jer je obavijeno crvenom izmaglicom svega i svačega što ga okružuje i putuje s njim... Planet X je tu, 26. lipnja prelazi putanju Marsa, a 3. kolovoza siječe putanju Zemlje, i od tog se trenutka mogu očekivati poremećaji većih razmjera (pomicanje Zemljinih ploča i katastrofe koje to prate). Narodima svijeta do zadnjeg časa neće biti jasno što se, zapravo, događa, i za veliku većinu bit će prekasno bilo što poduzeti.

U nastavku je moj tekst ključnih momenata tog tranzita.

Još jednom napominjem da su ova moja saznanja temeljena na osobnim zaključicima i informacijama s interneta, te samo utoliko pouzdana. ALI, istodobno naglašavam da u javnim medijima takve informacije nema. Za prvu ruku, mogu vam reći da treba planirati sljedeće:

1. odmaknuti se više od 250 kn od obale

2. popeti se najmanje iznad 200 m nadmorske visine

3. odmaknuti se od vulkana više stotina kilometara (?)

4. odmaknuti se od seizmički ugroženih područja i brana hidroelektrana koje će popucati

5. odmaknuti se od nuklearnih elektrana (?)

6. ne ići na velike nadmorske visine jer će tamo radijacija biti najveća

7. izaći iz područja velike naseljenosti gdje će eskalirati kaos i nasilje

8. organizirati se u grupe za preživljavanje s ljudima sličnog svjetonazora, opskrbiti se hranom i stvarima za dugoročno preživljavanje i oružjem za obranu

http://activistpost.com/2011/05/bad-news-from-nasa-proof-that-comet.html

Definitvno se ne radi o malom kozmičkom tijelu. Osim svega, kada pri prolasku prekrije Sunce, imat ćemo tri dana mraka.

http://youtu.be/Afhmhfzjiho

S velikom nelagodom u duši s obzirom na ovo što sam napisala, i sa velikom strepnjom zbog svega, ali i s velikom ljubavlju u srcu napisala sam ovo što nikako ne želim…

Neka nam ljubav Božja svima pomogne a blagoslov Njegov neka se spusti na naše živote i sreću naših najbližih, čitavog našeg naroda i zemlje, i svih ljudi na Planetu!


Anamaria


10. lipnja 2011.

NASA je poslala e-mail svim svojim službenicima da se PRIPREME!

http://poleshift.ning.com/video/nasa-emails-all-employees-to

http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=elenin%3Borb%3D1%3Bcov%3D0%3Blog%3D0 %3Bcad%3D0#orb

2010.

27.2.2010 konjukcija – potres u Čileu 8.8 Richera (6.042 AU) udaljen od Zemlje

4.9.10. konjukcija – potres u Christ Churchu, Novi Zeland, 7,2 Richera (6.258 AU) udaljenost od Zemlje

2011.

11.3.2011. konjukcija - Japan 9 Richera (2.101 AU) udaljen od Zemlje

Od kolovoza do listopada 2011. Elenin/Planet X će utjecati na pojačanu seizmičku aktivnost.

Od rujna do studenog 2011. vidjet će se sa Zemlje.

3.8. prelazi orbitu Zemlje

18.8. prelazi putanju Venere

11.9. najbliže je Suncu, udaljen 44.73 mil milja/55.9 mil km

27.9. konjukcija (druga) - najbliže poravnanje sa Zemljom i Suncem, a tu su i Mer***, Saturn i Uran Planet X je na samo .381 AU od Zemlje

Očekuje se da će na taj dan (ili 25. ili 26.9.?) gravitacija smeđeg patuljka (tj. malog sunca) uhvatiti naš planet i žestoko ga stresti – moguće je pomicanje Zemljine osi!

16.10. (ili 17.?) dan kada je Elenin najbliže Zemlji (0.232 AU) ili 21 mil milja/35 mil km udaljen

5.11. (od 2.11.?) konjukcija - .348 AU udaljen od Zemlje; na taj dan, budući da Zemlja ulazi u sljedeću konjukciju, ona će ući u polje krhotina Elenina – njegov rep, što će udarati Zemlju - ''VELIKO VRIJEME''

14.11. Elenin prelazi orbitu Marsa i kreće prema trećoj konjukciji

23.11. (22.11.?) .596 AU udaljen od Zemlje i djelomična solarna eklipsa; treća konjukcija sa Suncem i Zemljom (kao 15.3.11., samo bliže), i to je datum raščišćavanja – štodog da je bilo i tkogod da je preživio

2012.

21.12.2012. na udaljenosti od 5.20 AU zadnja konjukcija Elenina prije nego krene ponovno smjer dubokog svemirahttp://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/260159_227914303903887_100000559561015_911653_4826 605_n.jpgShare (http://www.facebook.com/ajax/sharer/?s=4&appid=2347471856&p[]=100000559561015&p[]=192472834138919)


Slavco Stanisevski (http://www.facebook.com/slavco.stanisevski) likes this.http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/211633_1104864195_2143649_q.jpg (http://www.facebook.com/profile.php?id=1104864195)Matija Delalić (http://www.facebook.com/profile.php?id=1104864195) i dobro. čemu tolika farsa i strah za gubitak zemaljskog? Uostalom upućivanje na stranice ZETA predznaka upućenima itekako dovoljno govori kakvom vibrom diše ovaj tekst ili nedajbože apel.51 minutes ago


http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/211633_1104864195_2143649_q.jpg (http://www.facebook.com/profile.php?id=1104864195)Matija Delalić (http://www.facebook.com/profile.php?id=1104864195) i šta je to Bog i zašto da nam pomogne kad smo mi, bukvalno kako živimo,kuga ove planete. valjda i ona ima pravo da se očisti.49 minutes ago · 1 person (http://www.facebook.com/browse/?type=likes&id=192478917471644)


http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/41466_100000559561015_3466_q.jpg (http://www.facebook.com/profile.php?id=100000559561015)Bojan Đorđević (http://www.facebook.com/profile.php?id=100000559561015) Upravo to Matija...


Macedon Alisa (http://www.facebook.com/profile.php?id=100001543345092) веќе е отпочанат процесот !47 minutes ago


http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/260828_100001543345092_582735_q.jpg (http://www.facebook.com/profile.php?id=100001543345092)Macedon Alisa (http://www.facebook.com/profile.php?id=100001543345092) но не е поврзано со календарот на Маите , туку со сончевите ерупции и рацете на нелуѓето !46 minutes ago

Red Stefan
06k_JunK, %23:%Jun
Читав за ова и гледав видеа на јутјуб и радио емисии на нет, стварно има голема хистерија, има еден шир дека се работи демек за кафеаво џуџе ептен глупости може да се најдат, мое мислење е дека се работи за Комета и во најлош случај би имале земјотрес некаде на земјата поголем од Јапонија поточно два змејотреси бидејќи има две порамнувања со сонцето, првичната анализа пред некој месец беше дека екстремно блиску ќе не одмине (30 илјади километри мислам дека беа), но потоа ја сменија бројката за 10тина пати, штета што не забележував од пресметките на наса за точно да пресметам.
Ќе се навратам утре на темава и да видам што е ново излезено...

Kornelia
06k_JunK, %00:%Jun
eve i ovoj link
http://igor-kostelac.com/2011/06/11/lijepo-sam-vam-govorio-niste-mi-vjerovali/

a FBkovci ....eve grupa

http://www.facebook.com/home.php?sk=group_129947750416269&notif_t=group_added_to_group

ako ne mozete da se adnete sami jas ke ve adnam samo eden message pls

Kornelia
06k_JunK, %00:%Jun
oni ne bi bile reptilians ako ne izmishljaat se neshto novo!!!

http://www.youtube.com/watch?v=JfvIZeb8cQQ

eve poopshirno u tekst

http://www.mediamagazin.info/manipulacija/nasa-projekat-plavi-zrak.html

Kornelia
06k_JunK, %00:%Jun
cudni senki tela okulu sonceto........

http://www.youtube.com/watch?v=yEmbj4n_TGU&feature=player_embedded#at=99

Kornelia
06k_JunK, %00:%Jun
dokumentarec ruski so hrvatski prevod...45 min......od sajtot na Igor Kostelac

Tajnite znaci na kataklizmata (http://igor-kostelac.com/2011/06/06/tajni-znaci-nadolazece-kataklizme/)

Kornelia
06k_JunK, %17:%Jun
Makedonce sekade go ima....... Pane Andov :)))))))))))

must watch all 8 parts (http://www.youtube.com/watch?v=hL2NgOTvzUg&feature=related)

Eddie_Rebel
06k_JunK, %17:%Jun
На ТВ слушнав дека деновиве (мислам утре) ќе има затемнување на месечината видливо и од Македонија

lozanoska
06k_JunK, %18:%Jun
Makedonce sekade go ima....... Pane Andov :)))))))))))

must watch all 8 parts (http://www.youtube.com/watch?v=hL2NgOTvzUg&feature=related)
Аууу колега Пане ... преко пута карши ...

Kornelia
06k_JunK, %18:%Jun
http://www.paneandov.com/

Kornelia
06k_JunK, %18:%Jun
На ТВ слушнав дека деновиве (мислам утре) ќе има затемнување на месечината видливо и од Македонија

yep..oj na кurir sajtot imat

Red Stefan
06k_JunK, %18:%Jun
На ТВ слушнав дека деновиве (мислам утре) ќе има затемнување на месечината видливо и од Македонија

Да на 15-ти од 21 и 30 пишуваше на интересно.ком.мк

За сите што сакаат читнат факти, а не параноја што некои ја шират во врска со Еленин еве им и линк http://spaceobs.org/en/tag/comet-elenin/

lozanoska
06k_JunK, %18:%Jun
http://www.paneandov.com/

no comment ...

Аминта
06k_JunK, %20:%Jun
14-06-2011.

И што сега, Корнелија и Лозаноска?

Ептен се вознемирив од ова
ova saka malku poveke vreme da se procita i proverat site dadeni linkovi

Svima koji imaju uši da čuju! I razum da sagledaju.
...


Што мислите Вие?

Проверивте ли нешто?

Потврдивте ли, верувате ли во нешто од ова?

:confused:

Kornelia
06k_JunK, %20:%Jun
no comment ...

u koj smisol + ili - ....ja slucajno vidov koj e gledajki go prviot del od onie 8 dela gore

inace prv pat slusham za covekov

Kornelia
06k_JunK, %20:%Jun
14-06-2011.

И што сега, Корнелија и Лозаноска?

Ептен се вознемирив од ова
ova saka malku poveke vreme da se procita i proverat site dadeni linkovi

Svima koji imaju uši da čuju! I razum da sagledaju.
...
Што мислите Вие?

Проверивте ли нешто?

Потврдивте ли, верувате ли во нешто од ова?

:confused:

nema poenta od voznemiruvanje.......pogledaj go ruskiot dokumentarec i procitaj go linkot od Steffi koj e article od samiot otkrivac na kometata Elenin.....

Gospogata e uplashena od kometata......shto moze da e rezultata na mnoshtvoto shpekulacii koi idat od edna do druga krajnost .......poveke zagrizuva ona shto ke go vidish vo dokumentarecot

pane pak od druga strana razviva sosema druga teorija.....kolku shto islushav iscitav.....interesna....no bidejki ne islushav i iscitav se, nemozam da kazam osnovana/logicna ili ne

Kornelia
06k_JunK, %20:%Jun
Jas ne se razbiram od astologija, astronomija i kosmicki zakoni i sili....taka da teoriite deka Elenin ke ne unishti ovaa godina ili nema jas nemozam da gi fatam koja e osnovana a koja e patka za haosiranje.......kako na laik se mi e vozmozno i logicno

Rusite pak se drzat do cista fizika i ima logika vo teorijata koja se razviva vo filmot.....dali taa nadvoreshna push sila bi bila Elenin ili nekoja druga sila neznam no ima logika

Red Stefan
06k_JunK, %21:%Jun
Jas ne se razbiram od astologija, astronomija i kosmicki zakoni i sili....taka da teoriite deka Elenin ke ne unishti ovaa godina ili nema jas nemozam da gi fatam koja e osnovana a koja e patka za haosiranje.......kako na laik se mi e vozmozno i logicno

Rusite pak se drzat do cista fizika i ima logika vo teorijata koja se razviva vo filmot.....dali taa nadvoreshna push sila bi bila Elenin ili nekoja druga sila neznam no ima logika
Таков е периодот се добива на хистерија крајот на календарот на Маите е само за година дена, па сега се добива на Doom варијанта.
Народот веќе верува дека че се случи нешто, па сега мн. лепат тагови што ќе биде.
Pole shift/ промена на половите обично се поврзува со почеток на ново ледено доба, ама сеуште немаме доволно податоци бидејќи за овие работи треба илјадници год. набљудување. За ледено добаа има десетици теории што е причина и стварно не може да дознаеме додека не дојде.
Го гледав Рускиот документарец, за замрзнатиот мамут и морам да признаам колку и да изгледа чудно објаснувањето, како се случило засега е најдоброто што сум го чул. Бидејќи нема оштетени ќелии, се случува во ист временски период и наеднаш се замрзнуваат.
Масовни промени на континентите спуштање на некои формирање на планини и нови континенти се претерани тврдења без такви докази.
Тврдењето дека надолж екваторот се зоздаваат планински венци, се истотак претерани, судејќи според моменталната состојба баш таму моментално нема планински веци во линија со екваторот.
Но оставам можност тоа да се случило некогаш во минатото, доколку се понудат докази за тоа.

Интересен беше феноменот на тело што се врти кое за момент ја менува оската и пак се враќа на првобитната, првпат забележана од Рускиот космонаут.(слабо памтам имиња)

Kornelia
06k_JunK, %21:%Jun
Inner Earth Ringing Tibetan Monks in spirit cave hear new sounds (http://www.youtube.com/watch?v=pZLlgpAqcW4&feature=related)


probajte da go islushate ova vo potpolna tishina

ili

probajte da meditirate slushajki gi ovie zvuci

Universal Frequency Schumman resonance 7.83 hz  cesto go sretnuvav ova ....zvici na vakva frekfencija deluvale neverojatno na covekot...zvucite od videoto se so takva resonanca

pri vakva resonca se razviva i aktivira 6toto setilo.........

Kornelia
06k_JunK, %21:%Jun
Toa so mamutite e neverojatno......znaci neshto se slucilo i go pretumbalo vremeto za nepolni 30 min.....tamu ja spomnaa Atlantida.....deka isceznala pri takvi promeni...no pak togash nie od kade znaeme deka postoela Atlantida>>>znaci nekoj preziveal pa kazal raskazal.....toa mi dava nadez deka nema sve da otide u ***ac

Shambala mi e interesna teorija...mnogu povrshno procepkana....no nekade citav deka Alekso Golemiot izgradil 8 stargates no poslednite dve gi srushil.....ednata e kaj Eden...potoa najdov info deka pri okupacijata na irak se najdeni nekakvi ploci vo blizina na Eden na koi se zboruva za takvite porti i deka nekoja franciska naucnica niv gi ispituvala a potoa se samozapalila ostavajki poraka "Kazete mu na svetot" (?!?!?!)

I mnogu odamna nekade po netov procitav deka celata vistina i tajna e sodrzana vo Indiskite epovi za Gilgamesh

ova se go cepkav pred dve-tri godini...i epten zabegav, pa si staviv samoban za internet eden period......potoa nishto nemozev da najdam pak

Red Stefan
06k_JunK, %21:%Jun
Пред 5-6 години и јас пребарував нонстоп на такви теми за Шамбала, третто око го читав и шесто сетило во тој период и нешто потоа.

За ѕведените порти што ги изградил Александар првпат слушам, може треба да се истражи дали таквите тврдења се основани сигурно останало некој доказ некаде.

lozanoska
06k_JunK, %22:%Jun
Што се вознемирувате ... јас сам кажав дека добро го познавам Пане преку неговата првобитна професија ... друго во врска со него не би коментирала , од етички причини ... и плус ништо од сите тие балавурдии качени по нет не верувам ...

Eddie_Rebel
06k_JunK, %22:%Jun
Пред 5-6 години и јас пребарував нонстоп на такви теми за Шамбала, третто око го читав и шесто сетило во тој период и нешто потоа.

За ѕведените порти што ги изградил Александар првпат слушам, може треба да се истражи дали таквите тврдења се основани сигурно останало некој доказ некаде.

Има многу фантастични приказни за Александар. За дел од нив зборува и Плутарх.

Повеќето од нив корен влечат од средновековна Европа, а има и такви кои се од Ориентот.

Има приказни како Александар полетал, како го истражувал морското дно. Некои пак велат дека НЛО му помогнало кога го освојувал градот Тир...

makedon4e.
06k_JunK, %22:%Jun
Има многу фантастични приказни за Александар. За дел од нив зборува и Плутарх.

Повеќето од нив корен влечат од средновековна Европа, а има и такви кои се од Ориентот.

Има приказни како Александар полетал, како го истражувал морското дно. Некои пак велат дека НЛО му помогнало кога го освојувал градот Тир...

.......мечот му испуштал сончева светлина........

Можеби бил премачкан со Лорандит од рудникот наш.

Red Stefan
06k_JunK, %22:%Jun
Има многу фантастични приказни за Александар. За дел од нив зборува и Плутарх.

Повеќето од нив корен влечат од средновековна Европа, а има и такви кои се од Ориентот.

Има приказни како Александар полетал, како го истражувал морското дно. Некои пак велат дека НЛО му помогнало кога го освојувал градот Тир...
Го имам читано Плутарх ама фалеа доста страници е сега тие што го читале цел може(сигурно) имало некои книги во Александриска библиотека па од таму вадени импресии.
Има еден роман за Александар, како се тепа со Амазонки џиновски суштества нешто како Херкулес или Персеј, не ми текнува името на авторот.

lozanoska
06k_JunK, %17:%Jun
Случајно да не не видовте ... ајде и тука да го ставам линкот за книгава :
http://www.korisnaknjiga.com/budjenje-dusa-distorzija-e-knjiga-1099

Red Stefan
06k_JunK, %20:%Jun
Речиси е целосно затемнета месечината, побарајте ја на исток југо исток, моментално ’изгрева’.

piratot od Ohrid
06k_JunK, %20:%Jun
Речиси е целосно затемнета месечината, побарајте ја на исток југо исток, моментално ’изгрева’.

облачно е овде censored:mad: ама зато на google можам да пратам ;):D

Аминта
06k_JunK, %20:%Jun
15-06-2011. 21:29

Речиси е целосно затемнета месечината, побарајте ја на исток југо исток, моментално ’изгрева’.

До кога ќе трае помрачувањето?

Во Гевгелија е облачно на таа страна.

Red Stefan
06k_JunK, %20:%Jun
Незнам зошто моментално дури и повеќе се гледа, може затемнувањето било од некој облак :D, се гледа 1/3 матно како при половично затемнување...

makedon4e.
06k_JunK, %20:%Jun
облачно е овде censored:mad: ама зато на google можам да пратам ;):D

затемнувањето во живо (http://www.telegraph.co.uk/science/science-video/8578205/Watch-live-first-total-lunar-eclipse-of-2011.html)

piratot od Ohrid
06k_JunK, %20:%Jun
овде (http://astronomija.com.mk/vest.asp?id=1441) пишит од кога до кога

Затоа за поупорните препорачувам да го набљудуваат затемнувањето на Месечината од 2:42 до 06:09, а за оние помалку упорните од 04:00 до 04:51.

Red Stefan
06k_JunK, %20:%Jun
Изгледа максимумот беше кога пишав првиот пост.

Аминта
06k_JunK, %20:%Jun
http://a.abcnews.com/images/Technology/ht_upside_down_080617_ssh.jpg

The upside-down rainbow, or circumzenithal arc, is a visual effect similar to normal rainbows, except that it only takes shape when the sun is lower than 22 degrees radius over the horizon. (NOAA)

Red Stefan
06k_JunK, %20:%Jun
овде (http://astronomija.com.mk/vest.asp?id=1441) пишит од кога до кога

Затоа за поупорните препорачувам да го набљудуваат затемнувањето на Месечината од 2:42 до 06:09, а за оние помалку упорните од 04:00 до 04:51.
старо е тоа пират Затемнување на Месечината
19.02.2008

Ноќта помеѓу 20 и 21.02.2008

Аминта
06k_JunK, %20:%Jun
http://a.abcnews.com/images/Technology/NM_ECLIPSE_2_100115_ssh.jpg

An annular solar eclipse was seen from Qingdao, China, Jan. 15, 2010. The eclipse looks this way because the moon, in its slightly elliptical orbit, is too far from Earth to cover the sun's face completely. It is predicted to be the longest of its kind for the next 1,000 years. (ChinaFotoPress/Getty Images)

WATCH: Dark Delight: Solar Eclipse Wows Many (http://abcnews.go.com/International/video/solar-eclipse-2010-11141776)

Аминта
06k_JunK, %20:%Jun
http://a.abcnews.com/images/Technology/ht_sky_pillar_080617_ssh.jpg

A sun pillar is created when millions of falling ice crystals reflect the sun's rays, creating a column of light. They often occur at sunset or sunrise. (NOAA)

Аминта
06k_JunK, %20:%Jun
http://a.abcnews.com/images/Technology/nm_sun_dog_080617_ssh.jpg

Ice crystals associated with cirrus clouds, diamond dust and ice fog create the effect known as sun dogs. Sun dogs happen when the sun is low and the crystals refract or reflect the sun's rays. (Norbert Rosing/National Geographic/Getty Images)

makedon4e.
06k_JunK, %20:%Jun
овде (http://astronomija.com.mk/vest.asp?id=1441) пишит од кога до кога

Затоа за поупорните препорачувам да го набљудуваат затемнувањето на Месечината од 2:42 до 06:09, а за оние помалку упорните од 04:00 до 04:51.

Јас како што чув,кај нас од кај 21.22 до 23.00 ќе биде целосно затемнета,да не е тоа таму по некој друг GMT?

Аминта
06k_JunK, %20:%Jun
http://a.abcnews.com/images/Technology/nm_southern_lights_080617_ssh.jpg

As with Aurora Borealis, Aurora Australis, the southern lights seen from southern Australia, are displayed during strong geomagnetic events. In 2001, the sun sent a powerful burst of energy toward Earth, triggering dazzling aurora displays over nighttime skies. Such blasts can distort Earth's magnetic field, producing in extreme latitudes, colorful nocturnal sky displays known as auroras, or northern and southern lights. (NOAA/Newsmakers/Getty Images)

Аминта
06k_JunK, %20:%Jun
http://a.abcnews.com/images/Technology/nm_double_rainbow_080617_ssh.jpg

A double rainbow is seen over the city of Baghdad on November 2, 2004. The first rains of winter came after months of dry weather. (Marwan Naamani/AFP/Getty Images )

Аминта
06k_JunK, %20:%Jun
http://a.abcnews.com/images/Technology/nm_rays_080617_ssh.jpg

When sunlight streams through a cloud, the result is an effect known as Crepuscular rays, or God's rays. They often occur during dawn and dusk hours. (Getty Images)

Аминта
06k_JunK, %20:%Jun
http://a.abcnews.com/images/Technology/ap_star_trails_080617_ssh.jpg

Mount Katahdin, the tallest mountain in Maine, is seen in a three-hour time exposure in February 2002. The photographic effect created by such a long exposure is known as star trails. (Robert F. Bukaty/AP Photo)

Аминта
06k_JunK, %20:%Jun
http://a.abcnews.com/images/Technology/ht_halo_080617_ssh.jpg

Halos are bright rings that circle the sun, the moon or other bright objects such as street lights. They are typically caused by light that is reflected by ice crystals. (NOAA)

Red Stefan
06k_JunK, %20:%Jun
Затемнувањето на 15.06.2011

На 15.06.2011 ќе се случи целосно затемнување на Месечината кое ќе трае 1ч40 минути. Процесот на затемнување на Месечината ќе трае од среда, 19:24 до четврток, 01:01 часот. Но тоа се времињата на прв и последен контакт на Месечината со полусенката на Земјата. Тие моменти практично и нема да бидат видливи со голо око. Дополнително, во Скопје Месечината на 15.06.2011 ќе изгрее во 20:02, во период кога веќе ќе биде навлезена во полусенката. Детален распоред на настаните е следниов:
http://www.astronomija.com.mk/images/uploaded/AZZ_zatemnuvanje-na-mesechina-m.jpg Специфични моменти од целосното затемнување на Месечината на 15.06.2011
P1 - 19:24 – прв контакт на Месечината со полусенката од Земјата
U1 - 20:23 – прв контакт со сенката
U2 - 21:22 – почеток на целосното затемнување на Месечината (Месечината е целосно навлезена во сенката на Земјата)
Max - 22:14 – максимум на затемнувањето (Месечината е најблиску до центарот на сенката)
U3 - 23:03 – крај на целосното затемнување на Месечината (Месечината е започнува да излегува од сенката на Земјата)
U4 - 00:02 – крај на целосното пенумбрално затемнување на Месечината (Месечината започнува да излегува од полусенката на Земјата)
P2 - 01:01 – крај на затемнувањето на Месечината (Месечината е целосно излезена од полусенката на Земјата)

Набљудување

За разлика од набљудувањето на затемнувањето на Сонцето, набљудувањето на затемнетата Месечина е целосно безопасно. Слободно може да се набљудува со голо око, а доколку сте во можност и со оптички инструменти како двоглед или телескоп. Особено интересен за набљудување е периодот од 20:23 до 00:02, кога Месечината ќе навлегува или целосно ќе биде во сенката од Земјата.
Скопско астрономско друштво ќе ги постави своите телескопи на Плоштад Македонија во целиот период на затемнувањето. Набљудувањето низ телескопите од Скопско астрономско друштво е бесплатно. Во случај на неповолни атмосферски услови, набљудувањето од градскиот плоштад ќе се откаже.

http://astronomija.com.mk/images/uploaded/428_zatemneta-mesechina-SAD-m.jpg Фотографија на САД од претходно целосно затемнување на Месечината
За крај

Ова затемнување е едно од најдолгите целосни затемнувања на Месечината. Ќе трае 1ч40минути, што само 7 минути помалку од теоретскиот максимум. Следното целосно затемнување на Месечината, кое ќе биде целосно видливо од Македонија, ќе се случи на 28 септември 2015.

Васко Цацаноски

piratot od Ohrid
06k_JunK, %20:%Jun
старо е тоа пират

кој ми е крив шо работам мулти таскинг а не сум женско :eek:wizardfeministka:D:D:D

Red Stefan
06k_JunK, %20:%Jun
кој ми е крив шо работам мулти таскинг а не сум женско :eek:wizardfeministka:D:D:D
Е тоа да, битно го обезбеди линкот ;).

lozanoska
06k_JunK, %21:%Jun
За 6 минути е максимумот .

lozanoska
06k_JunK, %21:%Jun
Ja snema skroz .

lozanoska
06k_JunK, %21:%Jun
Eve sega pochna da se pojavuva .

lozanoska
06k_JunK, %21:%Jun
Dechki gledate ?

Red Stefan
06k_JunK, %21:%Jun
Едвај ја најдов, ама се гледа, црвеникава сенка(поради атмосферата на земјата) и мн. послабо се наоѓа на небото за разлика од прееска.

lozanoska
06k_JunK, %21:%Jun
Jas se iznagledav ... epten od kaj mene moze da se prati .

Eddie_Rebel
06k_JunK, %00:%Jun
Блазе си ви. Тука облачно и без затемување месечината не се гледа :)

Red Stefan
08k_AugK, %15:%Aug
Црна дупка распарчи и голтна ѕвезда (http://kajgana.com/nauka/crna-dupka-rasparchi-i-goltna-dzvezda)

25.08.2011 | Наука (http://kajgana.com/cat_22)
Мистериозната вселена и уште потаинствената црна дупка ни приредија неверојатно изненадување. Астрономите за прв пат забележаа исклучителен феномен: супер-масивна црна дупка распарчи ѕвезда па ги „голтна“ нејзините остатоци.
http://kajgana.com/files/9/2011.08/blackholeeatingstar455.jpg
Станува збор за екстремно ретка појава, која се случува милијарди светлосни години далеку од Земјата, а која астрономите ја забележаа за прв пат, пренесува Daily Mail.
Научниците за прв пат беа предупредени за феноменот во март, оваа година, кога телескопот Свифт на НАСА детектираше неколку експлозии на рентген зраци од тивко парче небо.
Научниците од Универзитетот во Пенсилванија и Харвард-Смитсониан Центарот за Астрофизика во Кембриџ, Масачусетс, кажаа дека експлозиите може да се остатоци од ѕвезда која дошла премногу близу до црната дупка.
„Хемиските анализи од светлото, ултравиолетово шоу покажуваат дека тоа доаѓа од материјал пронајден во црната дупка, со големина на милион сонца“, вели др. Дејвид Бароус од Универзитетот во Пенсилванија.
„Неверојатно, овој извор сеуште произведува рентгенски зраци и може да остане доволно светол за Свифт да може да набљудува и наредната година. Ова е појава каква што не сме виделе друг пат“, додава Бароус.
Феноменот се случува еднаш во (внимавајте!) сто милиони години во галаксијата.
Научниците веруваат дека сега црната дупка е уште помоќна, откако во себе ги има остатоците од ѕвездата. Апсорпцијата на ѕвезди и други материјали, вклучувајќи и други црни дупки е тоа што и дава сила, раст и можност за размножување на црната дупка.
Црната дупка може да содржи милијарди соларни маси. Сонцето е само една соларна маса, додека Земјата е 1/332.950-тина од соларна маса.
Н.Ш.

Red Stefan
08k_AugK, %15:%Aug
eve i na Angliski

Black Hole Caught in Act of Swallowing Star (http://www.space.com/12719-black-hole-swallows-star-nasa-swift.html)

by Charles Q. Choi, SPACE.com Contributor
Date: 25 August 2011 Time: 06:20 AM ET

http://i.space.com/images/i/11692/i02/swift-black-hole-eats-star.jpg?1314269966 This still from a NASA video animatino depicts how the black hole black holes, stars & galaxies, how black holes form, nasa swift spacecraft, x-ray astronomy, supermassive black holes Swift J1644+57 is eating a massive star, a process that scientists witnessed for the first time using the Swift satellite.
CREDIT: NASA

For the first time, a black hole has been caught in the act of tearing apart and swallowing a star that got too close.
Scientists, who until now had witnessed only the aftermath of such events, say the observation is shedding light on "relativistic jets," bursts of matter that shoot out at nearly the speed of light.
At the centers of virtually all large galaxies are supermassive black holes (http://www.space.com/11937-monster-black-hole-twins-galaxy-belly.html). These monsters, which are millions to billions of times the mass of the sun, can rip apart passers-by, gravitationally pulling at stars in gigantic versions of how our moon tugs on Earth's oceans to generate tides. [Photos of the star-eating black hole (http://www.space.com/12719-black-hole-swallows-star-nasa-swift.html)]


Evidence for this destruction may come in the form of a bright flare of ultraviolet, gamma and X-rays, a flare that can theoretically last for years as the star is gradually consumed. Although scientists have observed the aftermath of such "tidal disruption" events several times, they had never seen the onset of one.
"Now we've seen the start of this event for the first time," study co-author David Burrows, an astrophysicist at Pennsylvania State University, told SPACE.com.
http://i.space.com/images/i/11680/i02/onset-relatavistic-jet.jpg?1314211962 (http://www.space.com/images/i/11680/original/onset-relatavistic-jet.jpg?1314211962)
This illustration steps through the events that scientists think likely resulted in Swift J1644+57.
CREDIT: NASA/Goddard Space Flight Center/SwiftView full size image (http://www.space.com/images/i/11680/original/onset-relatavistic-jet.jpg?1314211962)The Swift satellite observed a string of extremely bright bursts of gamma rays (http://www.space.com/11328-strange-space-explosion-black-hole.html) from outside our galaxy that began March 25 and lasted about two days. Scientists have detected gamma ray bursts in the past, but this pattern of light was completely different. [Photos: Black Holes of the Universe (http://www.space.com/31-black-holes-universe.html)]
http://i.space.com/images/i/11681/i01/radio-locates-swift-J1644_57.jpg?1314212810 (http://www.space.com/images/i/11681/original/radio-locates-swift-J1644_57.jpg?1314212810)
To link the Swift event to the galaxy required observations at radio wavelengths, which showed that the galaxy's center contained a brightening radio source.
CREDIT: NRAO/CfA/Zauderer et al.View full size image (http://www.space.com/images/i/11681/original/radio-locates-swift-J1644_57.jpg?1314212810)"It was nothing like we expected for a gamma-ray burst," said Ashley Zauderer, an astronomer at the Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics who co-authored a different study on the event.
Additional observations by several radio telescopes suggested the flare occurred in the center of a galaxy, and that the source of this radiation was expanding at 99.5 percent the speed of light. This suggested the flare came from a relativistic jet released after a black hole ripped apart a star, which scientists named Swift J1644+57.
Based on the wavelengths of light emitted by the flare and the way it evolved over time, the scientists concluded that it originated from matter falling or accreting onto a black hole about 1 million times the mass of the sun, comparable to the supermassive black hole at the heart of the Milky Way (http://www.space.com/11239-stars-gather-downtown-milky.html).
http://i.space.com/images/i/11682/i01/swift-J1644_57-composite.jpg?1314213734 (http://www.space.com/images/i/11682/original/swift-J1644_57-composite.jpg?1314213734)
Images from Swift's Ultraviolet/Optical (white, purple) and X-Ray telescopes (yellow and red) were combined to make this view of Swift J1644+57.
CREDIT: NASA/Swift/Stefan ImmlerView full size image (http://www.space.com/images/i/11682/original/swift-J1644_57-composite.jpg?1314213734)In the past, scientists had missed the fact that relativistic jets could form as black holes ripped apart stars (http://www.space.com/9837-black-holes-warping-space-time.html). This helps explain why the flare had X-rays 10,000 times brighter than predicted for a tidal disruption event: Basically, relativistic jets are focused bursts of energy.
"It's not surprising that such an event would cause jets, but it was just never discussed in past publications," Burrows said.
Future research could reveal more outbursts of this kind. Knowing how often these occur will help scientists figure out just how many galaxies harbor supermassive black holes, what the properties of these monsters are, the density of stars in galactic cores, and how these jets form.
"There are a lot more surprises in space for us to discover, especially as we continue to make huge strides in the technical capabilities of our instruments," Zauderer told SPACE.com.
The scientists detailed their findings in two papers in the Aug. 25 issue of the journal Nature.
Follow SPACE.com contributor Charles Q. Choi on Twitter @cqchoi (http://twitter.com/cqchoi). Visit SPACE.com for the latest in space science and exploration news on Twitter @Spacedotcom (http://twitter.com/spacedotcom) and on Facebook (http://www.facebook.com/pages/Spacecom/17610706465).

lozanoska
08k_AugK, %08:%Aug
Supernova biće vidljiva sa Zemlje
28. avgust 2011. u 17.58

Eksplozija zvezde, uzrokovana kolapsom zvezde udaljene 21 milion svetlosnih godina od Zemlje, počela je u utorak i za oko nedelju-dve biće dovoljno sjajna da će se moći videti dvogledom, objavili su astronomi Univerziteta Oksford.

Ovo je jedna od Zemlji najbližih stelarnih eksplozija, od 1987, a ujedno i najbliža supernova te vrste – „1a” – koju će biti vidljiva sa naše planete nakon 40 godina.

Redak „tip 1a” supernove, kada zvezda eksplodira i potom usisa energiju obližnje zvezde i ponovo se „rodi” – dogodio se u galaksiji Vatreno kolo (M101), u sazvežđu Velikog medveda.

Ovaj događaj je od posebnog značaja za naučnike jer se supernova „tipa 1a” može koristiti za merenje veličine i starost univerzuma.

Supernova, nazvana PTF11kly, dovoljno je blizu što će astronomima omogućiti detaljno proučavanje. Naučnici američke svemirske agenicje NASA posmatraju ovaj kosmički događaj Hablovim teleskopom.

U prve tri nedelje nakon eksplozije, supernova će goreti jačinom većom od milijardu Sunca, ali će i dalje biti teško da se locira na noćnom nebu Zemlje.

„Najbolje vreme da se vidi eksplodirajuća zvezda biće nakon sumraka u Severnoj hemisferi, za oko nedelju-dve. Uslovi za gledanje su tamno nebo i dobar dvogled, mada je još bolji mali teleskop”, rekao je vođa naučnog tima sa Oksforda Mark Salivan. (Blic)

lozanoska
09k_SepK, %08:%Sep
http://www.youtube.com/watch?v=lFnWyn0lGyI&feature=related

lozanoska
09k_SepK, %00:%Sep
OSTACI SATELITA PALI U PACIFIK KOD KALIFORNIJE

Subota, 24. Septembar, 2011.| Autor: Agencija TANJUG

KEJP KANAVERAL - Ostaci istraživačkog satelita NASA teškog šest tona pali su u subotu ujutro na Zemlju odnosno u Pacifik kod obala Kalifornije, saopštila je američka svemirska agencija.

NASA je saopštila da su ostaci njenog satelita išli nepredvidivim smerom dok su se "kotrljali" kroz više slojeve atmosfere i da su pali na Zemlju između 3:23 i 5:09 časova jutros po Griniču.

Dugačak 10,6 metara sa prečnikom od 4,5 metara ovaj satelit spada među najveće koji su nekontrolisano pali na Zemlju.

"Nemamo nikakav izveštaj o tome da je iko video nešto verodostojno", rekao je Nik Džonson iz NASE i dodao da se najveći deo leta satelita odvijao iznad vode.

Konačno počivalište ovog satelita će možda zauvek ostati misterija, zaključuje AFP.

"Možda nikada nećemo znati", izjavio je Džonson i primetio da se NASA oslanja na javnost, na avijaciju i na pomorsko osoblje da prijave dokaze o ostacima satelita.

Kornelia
09k_SepK, %16:%Sep
http://www.fakulteti.mk/news/11-09-24/voena_tajna_-_nibiru_zakana_za_planetata_zemja.aspx

Воена тајна - Нибиру, закана за планетата Земја
Непознат вселенски објект, повеќе од 4000 години со вселенска брзина лета во правец кон земјата, кој за помалку за две години, во февруари 2013 ќе има точка на максимално приближување на земјата. Астрономите објаснуваат дека огромната планета орбитира низ целата вселена и сега одлучила да ни дојде на гости. Каква е таа планета и какви непријатности носи со себе...
Погледнете го краткиот документарен филм.

http://www.fakulteti.mk/Images/News/2011/09/20112409-nibiru3.jpg


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HmNF6aP7HoY

Kornelia
09k_SepK, %16:%Sep
It's a small world after all

litso (http://9gag.com/litso) | 12 days ago 275 3133


Love
http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/259985_700b_v1.jpg (http://9gag.com/shuffle) (http://9gag.com/shuffle)

http://9gag.com/gag/259985

Kornelia
09k_SepK, %16:%Sep
http://www.youtube.com/watch?v=0Jhf6N2LdZY&feature=watch_response

lozanoska
10k_OctK, %11:%Oct
http://www.***ir-info.rs/planeta/apokalipsa-dolazi-2013.-godine-131480.php

lozanoska
10k_OctK, %11:%Oct
http://www.***ir-info.rs/vesti/nlo-snimljen-iznad-zagreba-131600.php

Red Stefan
10k_OctK, %22:%Oct
Првата вест, втората вест нема мн. тескт само видео од НЛО-ото над Загреб.

Džinovska Sunčeva oluja
APOKALIPSA DOLAZI 2013. GODINE
(79) Nedelja, 2. Oktobar, 2011.| Autor:
Nakon erupcije na Suncu planeta će ostati bez struje, reaktori u nuklearnim elektranama neće moći da se hlade, staće sva prevozna sredstva...

HJUSTON - Sudnji dan?!

Ogromna Sunčeva oluja koja će označiti kraj perioda mirovanja ove zvezde desiće se 2013. godine i izazvaće nezapamćen haos na planeti.Na udaru će biti svi telekomunikacioni uređaji, sva elektronika, saobraćaj, ali i industrija, pa i vojska. Udar sa Sunca će biti toliko jak da bi se moglo desiti da cela planeta ostane bez struje, tvrde stručnjaci NASA.

Pošto danas skoro sve na svetu radi na električnu energiju, ovo znači da bi posledice bile nesagledive.
Nuklearne elektrane bi, na primer, ostale bez sredstva za pokretanje mehanizama neophodnih za hlađenje reaktora, saobraćajni sistem bi se u potpunosti raspao, pošto bi otkazala elektronika u avionima, automobilima, brodovima i drugim prevoznim sredstvima, kao i signalizacija i navigacija. Takođe, sistemi za proizvodnju pitke vode ostali bi bez izvora napajanja.

Drugim rečima, u roku od nekoliko minuta u celom svetu će zavladati potpuni haos.
Sve ovo je rezultat činjenice da će vrhunac u Sunčevom energetskom ciklusu nastupiti tokom 2013. godine i manifestovaće se znatnim povećanjem nivoa radijacije na Suncu, što će usloviti pojavu velikih solarnih oluja. One će, kada dođu do Zemlje, izazvati strahovite geomagnetske oluje na našoj planeti.

„Mogli bismo da budemo bez struje satima, danima, a možda i mesecima. To još niko ne zna“, tvrde u NASA.
Nešto slično se već dogodilo pre oko 150 godina (1. septembar 1859. godine), kada je oluja sličnog intenziteta pogodila Zemlju. Tada su spržene sve telegrafske linije u Evropi i Americi, a stubovi su se palili bukvalno sami od sebe. Polarna svetlost je bila vidljiva gotovo na celoj planeti, a u Severnoj Americi je bila toliko jaka da su ljudi mogli usred noći da čitaju uz nju. Zabeleženo je i to da je nekoliko desetina telegrafista doživelo strujni udar.

***irov savet: Povratak na selo!

Pošto će svi elektronski uređaji koje posedujete biti neupotrebljivi kada nas zadesi džinovska oluja, evo našeg saveta - kupite kuću na selu. Tamo:
* ne zavisite od struje
* ne možete da se zaglavite u liftu
* nećete izgubiti internet vezu, jer je nećete ni imati
* hranu možete da uberete ili zakoljete, tako da nećete ostati gladni ako prodavnice ne rade
* nema gužvi u saobraćaju
* vodu možete piti iz bunara
* daleko ste od fabrika, koje mogu biti izvori zagađenja
* malu i veliku nuždu možete vršiti u šumi

Nuklearke ko pečurke

U svetu trenutno radi 441 nuklearni reaktor. Evo njihovog rasporeda po zemljama.
SAD 104
Francuska 58
Japan 55
Rusija 32
Južna Koreja 21
Indija 20
Velika Britanija 19
Kanada 18
Nemačka 17
Ukrajina 15
Kina 13
Švedska 10
Španija 8
Tajvan 6
Švajcarska 5

Kornelia
10k_OctK, %01:%Oct
LELEEEEEE

Red Stefan
10k_OctK, %13:%Oct
Меѓународната вселенска станица во опасност (http://kajgana.com/meteorska-bura-pristignuva-vecherva)
Метеорска бура пристигнува вечерва (http://kajgana.com/meteorska-bura-pristignuva-vecherva)

Текст: М.Ш.
Наука (http://kajgana.com/gik/nauka) | 08 октомври 2011


За сите љубители на метеорски дождови, овојпат имаме „бурна“ вест - за викендов е најавен толку силен дожд од метеори кој повеќе ќе наликува на метеорска бура.
http://kajgana.com/sites/default/files/imagecache/full-size/statija/2011/10/images/content/meteorska-bura-pristignuva-vecherva-58783.jpg
Овој метеорски дожд е составен Дракониди и затоа се смета за помирен и помалку спектакуларен од дождот Персеиди на кој бевме сведоци во августот. Но, астрономите предупредуваат дека оваа година ќе се засилат и Драконидите.
Ако се исполнат предвидувањата, Драконидите можат да паѓаат со густина од дури 600 метеори на час. Оваа најавена метеорска бура ги натера НАСА и останатите вселенски агенции внимателно да следат што ќе се случува викендов, бидејќи постои опасност од оштетување на Меѓународната вселенска станица (ISS) и останатите сателити во Земјината орбита, пренесува National Geographic.
Опасноста која им се заканува на сателитите е во вид на електрично празнење кое се случува кога метеорот ќе удри во сателитот. Метеорот испарува во вид на жежок гас со електрично полнење кој може да ја оштети електрониката на сателитот, а со тоа да излезе од орбитата на движење.
Стручњаците се надеваат дека метеорите нема да предизвикаат поголема штета, бидејќи Драконидите патуваат со брзина двојно помала од таа на другите метеори. Но, д-р Раминдер Самра од MacMillian Space Center во Ванкувер, Канада предупредува дека опасност сепак постои. „Можноста метеорите да предизвикаат штета на сателитите и на ISS сепак постои. Но, освен што можеме да ги избегнеме вселенските штети, малку може да преземеме и нам не ни останува ништо друго освен да се надеваме дека штетите ќе се минимални“, вели канадскиот астроном.
http://kajgana.com/sites/default/files/imagecache/full-size/statija/2011/10/images/content/meteorska-bura-pristignuva-vecherva-58784.jpg
Драконоидите, како и другите метеорски дождови, се наречени по името на соѕвездието од кое доаѓаат, а во овој случај станува збор за соѕвездието Змеј (лат. Draco). Нивниот извор е кометата 21P/Giacobini-Zinner која зад себе остава трага од ситен отпад во големина на зрно песок. На Земјата паѓаат метеорите кои согореле во атмосферата кога Земјата поминала низ оваа трага при патот околу Сонцето.
Драконоидите ќе бидат видливи за северната хемисфера, а ние ќе можеме да ги погледнеме во текот на ноќта помеѓу сабота и недела. Иако временската прогноза не е најдобра, сепак има можност да се види овој спектакал на небото.

Kornelia
10k_OctK, %16:%Oct
Chu deka E;lenin se sprzil na Sonceto....arno ama idelo kafeno dzudze u dzinovski dimenzii tamu nekade pozadi Pliton i ke vlezelo vo toa oblakot od meteori/kometi shto li vishe i taka ke vlezelo vo nashata orbita, nosejki so sebe mnogu kometi koi ke ni letale niz sonceviov ni sistem i rshum ke ne naprele sicki

abe haos

za poveke info kaj Janko na wall edno tipce dae dva tri linka

Red Stefan
10k_OctK, %01:%Oct
Chu deka E;lenin se sprzil na Sonceto....arno ama idelo kafeno dzudze u dzinovski dimenzii tamu nekade pozadi Pliton i ke vlezelo vo toa oblakot od meteori/kometi shto li vishe i taka ke vlezelo vo nashata orbita, nosejki so sebe mnogu kometi koi ke ni letale niz sonceviov ni sistem i rshum ke ne naprele sicki

abe haos

za poveke info kaj Janko na wall edno tipce dae dva tri linka

Најбитно е да не паничиме што ќе биде ќе биде.
Не сум чул за тоа иако има доста шпекулации за кафеаво џуџе како бинарен партнер на сонцето.
Во вселената многу ретко се наоѓаат ’осамени’ ѕвезди.

lozanoska
11k_NovK, %07:%Nov
ASTEROID YU55 PROMAŠIĆE ZEMLJU ZA DLAKU!

3. Novembar, 2011.| Autor: Novinske agencije

HJUSTON - Asteroid prečnika 400 metara nazvan 2005 YU55, inače bogat ugljenikom, proleteće sledećeg utorka na samo 323.200 kilometara od Zemlje, što znači da će našoj planeti biti bliži od Meseca!

Ono što je posebno kod preleta ovog asteroida jeste to da je to najbliži prelet asteroida te veličine u poslednjih 30 godina.
Idući asteroid te veličine proleteće pored Zemlje tek 2028. godine, prenosi hrvatski portal Dnevnik.

Kad bi, na primer, takav asteroid pao na Zemlju, u jedan od okeana, uzrokovao bi potres od 7 stepeni po Rihteru i cunami s talasima od 20 metara.

Na svu sreću, takvi udari asteroida događaju se jednom u 100.000 godina.

Аминта
01k_JanK, %08:%Jan
24-01-2012.

http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=97808&kategorija=6

Соларна бура ја погоди Земјата
24.01.2012 - 08:51:14

http://www.netpress.com.mk/vestiimages/97808/g_solarna-bura.jpg

Соларна бура стигна на Земјата и станува се’ посилна. Сонцето не’ бомбардира со радијација од најсилната бура во последните шест години. Ерупцијата на Сонцето ослободи најголема радијација од 2005 година, која би можела да ја наруши сателитската комуникација, особено во поларните региони. Денеска бурата ќе го достигне својот врв,а најголеми ефекти ќе почувствува северниот дел на Земјата.

Соларната бура се појавила во неделата околу 4 часот наутро, нејзината радијација стигнала на Земјата околу еден час подоцна, а ќе не’ погоди во три различни периоди. Врвот ќе биде денеска, а ќе продолжи веројатно и во текот на утрешниот ден.

“Најголема последица е радијацијата“, наведува Американскиот центар за предвидување на временските прилики во вселената.

“Целиот простор меѓу нас и Јупитер е исполнет со протони и не можете лесно да се ослободите од нив. Затоа ефектите ќе се задржат неколку денови“, објаснил физичарот од центарот, Даг Бисекер.

Иако ова е најсилната бура која од 2005 ја погодила Земјата, на скалата од еден до пет, зазема трето место. Се смета дека ќе биде “силна“, но не и “разорна“.

Радијацијата предизвикува најголема загриженост заради можно нарушување на работата на сателитите и астронаутите во вселената.

Соларните и експертите од американската вселенска агенција НАСА ги испитале очекуваните ефекти од оваа бура и заклучите дека шестмината астронаути на Меѓународната космичка станица не треба да се грижат, ниту да сторат било што за да се заштитат од радијација. Експертите тврдат дека астрономите не се во опасност.

Сончевата ерупција е проследена со еден до три удари.

“Најпрво доаѓа електромагнетна радијација, проследена со радијација во форма на протони. Потоа, конечно, не’ погодува исфрлена коронална маса (ЦМЕ) – плазма на самото Сонце. Таа обично патува со брзина од околу 1,6 до 3,2 милиони километри на час, но оваа бура е особено брза и се движи со 6,4 милиони км/ч“, навел Бисекер додавајќи дека експлозијата не била спектакуларна, но дека исфрлила брза коронална маса.

Денеска, кога бурата ќе го достигне врвот, Земјата ќе ја погоди брз облак од плазма. Токму сончевата плазма е таа која предизвикува проблеми на Земјата, како прекин во електричната мрежа.

Научниците претходно истакнаа дека можно е луѓето да се чувствуваат “чудно“ во текот на сончевата бура, но истакнале дека освен мали прекини на работата на сателитите или електричната мрежа, нема да има други ефекти.

Студиите претходно покажувале на поврзаност меѓу климата на Земјата со сончевите бури, па можно е варијациите на температурата всушност да се последица на се’ посилен налет на коронална маса.

Големата сончева бура во 1972 година предизвика прекин на телефонската комуникација во сојузната американска држава Илиноис , а Канаѓаните и денес ја паметат 1989 година кога шест милиони луѓе во Квебек останаа без електрична енергија во ладна зимска ноќ, откако соларна бура ја прекина електричната мрежа. Астронаутите во вселената мораа да се сокријат во длабока станица кога големата сончева бура ги погоди сензорите на голем број сателити во орбитата во 2003 година.

Автор на веста: Нетпрес

Red Stefan
02k_FebK, %13:%Feb
Научниците збунети (http://kajgana.com/rotacijata-na-venera-znachitelno-zabavena)
Ротацијата на Венера значително забавена (http://kajgana.com/rotacijata-na-venera-znachitelno-zabavena)

Текст: М.Ш.
Наука (http://kajgana.com/gik/nauka) | 17 февруари 2012


Научниците кои ја истражуваат вселената, конкретно движењето на Венера, останаа збунети откако утврдија дека движењето на оваа планета околу својата оска во последните 16 години трае значително подолго.
http://kajgana.com/sites/default/files/imagecache/full-size/statija/2012/02/images/content/rotacijata-na-venera-znachitelno-zabavena-74259.jpg
Сателитот на Европската вселенска агенција Venus Express, со помош на инфрацрвени сензори утврди дека ротацијата на планетата Венера во последните 16 години е забавена, а денот станал за 6,5 минути подолг. Научниците се збунети и сè уште немаат објаснување за оваа појава, јавува ESA.
Првично, научниците помислиле дека се работи за неисправност на техничките инструменти, но со понатамошни испитувања утврдиле дека не се работи за грешка во сензорите.
Првите прецизни мерења на оваа планета се направени со сателитот Магелан кој во својата четиригодишна мисија им открил на научниците дека денот во Венера трае нешто подолго од 243-те земјени дена. Споредувањето на тие податоци со новите покажало дека ротацијата на Венера драстично забавила во период од 16 години.
Научниците сè уште не дошле до конкретен одговор за оваа појава, а научникот Озгур Каратекин од Опсерваторијата во Белгија предложи теорија за краткотрајни варијации на орбитата на Венера кои во подолг период би требало да се изедначат.
Но, друга теорија вели дека оваа планета може да има временски циклуси кои траат со децении, што може да влијае врз ротацијата на Венера.
Освен овие збунувачки промени во ротацијата на Венера, истата претставува и проблем за научниците, бидејќи, благодарение на нејзиното „криво“ однесување, оваа планета останува сè уште енигма, недозволувајќи лесно слетување на истражувачките сонди на нејзината површина.

Red Stefan
03k_MarK, %13:%Mar
Најсилна во последните пет години
Денес стигнува најголемата соларна бура

Текст: М.Ш.
Наука (http://kajgana.com/gik/nauka) | 08 март 2012Земјиното магнетно поле може да биде потресено како снежна топка од најголемата соларна бура во последните пет години, а потенцијални „жртви“ се електричните мрежи, сателитската навигација и авионските рути.
http://kajgana.com/sites/default/files/imagecache/full-size/statija/2012/03/images/content/denes-stignuva-najgolemata-solarna-bura-76838.jpg

Најпогодени од сончевата бура ќе бидат северните области каде може да има проблеми со сателитската навигација, GPS сервисите и авионските летови, пренесува Washington Post. Соларните честички се движат со брзина од 6,5 милиони километри на час, а на Земјата треба да стигнат денес.
Соларните дождови не претставуваат опасност за луѓето, но можат значително да и наштетат на технологијата, а во 2002 година, експертите научија дека GPS-от е ранлив на сончеви бури. Овојпат, со големиот број нови технологии кои еволуирале оттогаш, постои можност некои од нив да бидат во опасност, вели Џефри Хјус, директор на Center for Integrated Space Weather Modeling на Универзитетот во Бостон.
Бурата, која е најсилна во последните пет години, ќе ослободи маса на наелектризирани честички во периодот помеѓу 7 и 11 часот, но ефектите ќе се чувствуваат до петок наутро. Според зборовите на стручњаците, таа е предизвикана од масивните соларни пожари.
Единствена добра работа од оваа соларна бура се аурорите, кои ќе бидат видливи во северните делови на Земјата.
http://kajgana.com/sites/default/files/imagecache/full-size/statija/2012/03/images/content/denes-stignuva-najgolemata-solarna-bura-76839.jpgАурора

Red Stefan
03k_MarK, %14:%Mar
Biggest Solar Storm in Years Is Bombarding Earth Now (http://www.space.com/14826-solar-storm-hitting-earth-today.html)

by Denise Chow, SPACE.com Staff Writer
Date: 08 March 2012 Time: 01:25 AM ET

http://www.space.com/14826-solar-storm-hitting-earth-today.html
http://i.space.com/images/i/15707/iFF/x-class-solar-flare-march-6-2012.jpg?1331122483 (http://i.space.com/images/i/15707/original/x-class-solar-flare-march-6-2012.jpg?1331122483) This image from NASA's Solar Dynamics Observatory shows the sun as it unleashed an X5.4-class solar flare at 7:04 p.m. EST on March 6, 2012 (0002 March 7 GMT). The flare appears as the bright spot in the upper left.
CREDIT: NASA/SDO

This story was updated at 6:58 a.m. EST.
The biggest solar storm in five years is battering our planet right now, and may cause disruptions to satellites, power grids and communications networks over the next 24 hours, space weather experts say.
Two strong solar flares (http://www.space.com/14811-huge-solar-flares-erupt-sun.html) erupted from the surface of the sun late Tuesday (March 6), blasting a wave of plasma and charged particles toward Earth. After speeding through space at 4 million mph, this eruption of material — called a coronal mass ejection (CME) — should be hitting Earth now.
The storm is expected to create strong disruptions due to an odd combination of intense magnetic, radio and radiation emissions, making it the strongest overall solar storm since December 2006, even though the flare that triggered it was not the largest, space weather officials said.

The CME reached Earth this morning at about 5:45 a.m. EST (1045 GMT), according to officials at the Space Weather Prediction Center, which is jointly managed by the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) and the National Weather Service. While the CME did not hit Earth head-on, the material delivered a glancing blow to the planet, and energetic particles will continue to interact with Earth's magnetic field over the course of the day.
The CME will likely trigger geomagnetic and solar radiation storms (http://www.space.com/14818-solar-flare-magnetic-storm-satellites.html) today, which could interfere with satellites in space and power grids on the ground, said Joseph Kunches, a space weather scientist at NOAA. Aircraft that fly over the Earth's polar caps may potentially experience communications issues as well, and some commercial airliners have already taken precautionary steps, Kunches said.
"There is the potential for induced currents in power grids," Kunches told reporters Wednesday. "Power grid operators have all been alerted. It could start to cause some unwanted induced currents."
The effects of this solar storm will likely last for 24 hours, and may possibly linger into Friday (March 9), Kunches said.
"Such a CME could result in a severe geomagnetic storm, causing aurora at low latitudes, with possible disruption to high frequency radio communication, global positioning systems (GPS), and power grids," NASA scientists said in a statement.

Experts also predict that the magnetic storm will likely enhance normal aurora displays (also known as the northern and southern lights (http://www.space.com/14823-sun-storms-northern-lights-auroras.html)). As the effects of the CME bombard Earth, these stunning light shows will be especially visible for people where it is currently night, though the full moon of March, which also occurs Thursday, may interfere with the display.
"Skywatchers at all latitudes should be alert for auroras," astronomer Tony Phillips wrote on his website Spaceweather.com (http://spaceweather.com/), which regularly monitors space weather events.
If you snap an amazing photo of the northern lights sparked by these sun storms and would like to share it for a possible story or image gallery, please contact SPACE.com managing editor Tariq Malik at tmalik@space.com.
You can follow SPACE.com staff writer Denise Chow on Twitter@denisechow (http://twitter.com/denisechow). Follow SPACE.com for the latest in space science and exploration news on Twitter@Spacedotcom (http://twitter.com/spacedotcom)and onFacebook (http://www.facebook.com/pages/Spacecom/17610706465).

Red Stefan
03k_MarK, %14:%Mar
http://www.space.com/14817-geomagnetic-storm-solar-flare-tempest-video.html
http://www.space.com/14812-solar-flares-sun-storms-gallery.html
http://www.space.com/12584-worst-solar-storms-sun-flares-history.html

graditel
03k_MarK, %20:%Mar
Не знам како дозволувате да ве дефокусираат со вакви работи, а се со цел да ви ја крадат иднината, лажеа и ги претопија Египет и Алжир, Либија ја ничкосаа, што е на ред?, Иран...

Red Stefan
03k_MarK, %00:%Mar
Не знам како дозволувате да ве дефокусираат со вакви работи, а се со цел да ви ја крадат иднината, лажеа и ги претопија Египет и Алжир, Либија ја ничкосаа, што е на ред?, Иран...
Што сакаш да кажеш дека лажат за сончевата бура или општо цела астрономија е фабрикувана за масовно дефокусирање.

Знаеш имаше еден тип кој тврди дека месечината е холограм и поради тоа не се гледала нон-стоп, дури нуди пари типот за тој што ќе докаже дека постои:D

Аминта
03k_MarK, %11:%Mar
10-03-2012.

Не знам како дозволувате да ве дефокусираат со вакви работи, а се со цел да ви ја крадат иднината, лажеа и ги претопија Египет и Алжир, Либија ја ничкосаа, што е на ред?, Иран...

1. Тука има дефокусирање. Ама, каде точно?

Зголемената сончевата активност е одамна најавена, не е спорна, и, изгледа ќе има уште што да видиме.

2. Претстои планетарно заладување.

Кои се тие што зборат обратно? ...па и Нобелова награда им дадоа.

3. Повеќето арапски земји доживеаја преврат, и се во рацете на исламските радикали. А, исламските радикали се како продолжена рака на ЦИА и сличните на неа.

Кои се тие што го овозможија тоа? ...па и Нобелова награда за мир доби Обама.

И т.н., и т.н.

------------------

Заклучок кај многу луѓе:
`Веќе на никакви предупредувања и застрашувања не верувам.`

Најверојатна сериозна последица од тој заклучок:
1. Кога ќе се појави предупредување на научна основа - тие нема да реагираат соодветно.
2. Кога ќе видат со свои очи, - нема да веруваат дека се сериозни предупредувањата.
3. За оние кои ќе ги исполнат точките 1. и 2., кога и ако ги почувствуваат последиците на своја кожа - можеби ќе биде предоцна.

graditel
03k_MarK, %19:%Mar
Па сончеви бури има нон стоп, можно е и да влијаат на климатските промени, ама што аир од тие нивни гачки, што добиваме што губиме.

lozanoska
03k_MarK, %07:%Mar
10-03-2012.1. Тука има дефокусирање. Ама, каде точно?

Зголемената сончевата активност е одамна најавена, не е спорна, и, изгледа ќе има уште што да видиме.

2. Претстои планетарно заладување.

Кои се тие што зборат обратно? ...па и Нобелова награда им дадоа.

3. Повеќето арапски земји доживеаја преврат, и се во рацете на исламските радикали. А, исламските радикали се како продолжена рака на ЦИА и сличните на неа.

Кои се тие што го овозможија тоа? ...па и Нобелова награда за мир доби Обама.

И т.н., и т.н.

------------------

Заклучок кај многу луѓе:
`Веќе на никакви предупредувања и застрашувања не верувам.`

Најверојатна сериозна последица од тој заклучок:
1. Кога ќе се појави предупредување на научна основа - тие нема да реагираат соодветно.
2. Кога ќе видат со свои очи, - нема да веруваат дека се сериозни предупредувањата.
3. За оние кои ќе ги исполнат точките 1. и 2., кога и ако ги почувствуваат последиците на своја кожа - можеби ќе биде предоцна.

Изгледа се користи приказната за лажливото овчарче што ми ја раскажуваше баба ми ... ех колку мудри биле старите...:)

graditel
03k_MarK, %14:%Mar
Видиш, токму тоа, ама преку медиумиве научнициве никако да дојдат на ред. Се надевам дека Миленко ќе покани некого и на раат ќе расчистат некои двојби или пак ќе дадат попрецизни правци. Пример за смут ( можеби грешам ) е Нубиру, се ложеше и толку.

Аминта
03k_MarK, %07:%Mar
15-03-2012.

Лозаноска и Градител...
+1

Се крчка нешто, ама тоа нема да го кажат.
Во меѓувреме, сакаат уште да се замајуваме гледајќи во нешто друго.

Значи, внимавајте - сончевите бури се мнооогу значајни. Ама, проблемите што настануваат од контролорите траат веќе со десетлетија.

----------------

Што се однесува до заплашувањето...
Јас се сеќавам дека читав дека имало `предупредувања` за опасни мутирани африкански пчели уште на почетокот на 1990-тите.
Сигурно имало разни лажни тревоги и порано. Често за да се поттикне населението да дозволи и/или да посака да биде вакцинирано. Нели, вакцинирање со трагични последици имало и во 1970-тите.

Ако почнам да набројувам што не` плашеле контролорите, може да испадне дека се поплодни од баронот Минхаузен.

Еве што мислам дека е вистина:
- нафта има во изобилство
- од јаглен може да се добие електрична енергија по цена од атомските централи
- енергија имаме во изобилство и од Сонцето, и од под земјината површина
- телефонските трошоци се мноооогу мали
- цената за постојната електрична енергија е мноооогу мала
- нема планетарно затоплување
- има вишок на храна во многу земји, особено во ЕУ, ама често таа се уништува за да `не падне цената`
- економски сиромашните земји од Африка, го зголемуваат богатството на многу економски богати земји
- често, од помошта за гладните во Африка, до гладните, стигнува намалена за 80-90% (другото се книжи како административни трошоци)
- не јадеме африкански чоколади (а од таму е какаото), само за да можат да ќаруваат такви како ЕУ+Швајцарија
...

Би можел уште многу да пишувам.

hensk
03k_MarK, %08:%Mar
нешто ново и интересно се виде од зголемената активност на сонцето

http://www.youtube.com/watch?v=bQ7RaOMHb5I&sns=fb

Red Stefan
03k_MarK, %15:%Mar
нешто ново и интересно се виде од зголемената активност на сонцето

http://www.youtube.com/watch?v=bQ7RaOMHb5I&sns=fb
Интересно ова...

http://www.space.com/14894-refueling-ufo-solar-prominence.html

Аминта
03k_MarK, %19:%Mar
15-03-2012.

нешто ново и интересно се виде од зголемената активност на сонцето

http://www.youtube.com/watch?v=bQ7RaOMHb5I&sns=fb

Интересно ова...

http://www.space.com/14894-refueling-ufo-solar-prominence.html

Навистина интересно. :)

lazarus
03k_MarK, %15:%Mar
15-03-2012.

Лозаноска и Градител...
+1

Се крчка нешто, ама тоа нема да го кажат.
Во меѓувреме, сакаат уште да се замајуваме гледајќи во нешто друго.

Значи, внимавајте - сончевите бури се мнооогу значајни. Ама, проблемите што настануваат од контролорите траат веќе со десетлетија.

----------------

Што се однесува до заплашувањето...
Јас се сеќавам дека читав дека имало `предупредувања` за опасни мутирани африкански пчели уште на почетокот на 1990-тите.
Сигурно имало разни лажни тревоги и порано. Често за да се поттикне населението да дозволи и/или да посака да биде вакцинирано. Нели, вакцинирање со трагични последици имало и во 1970-тите.

Ако почнам да набројувам што не` плашеле контролорите, може да испадне дека се поплодни од баронот Минхаузен.

Еве што мислам дека е вистина:
- нафта има во изобилство
- од јаглен може да се добие електрична енергија по цена од атомските централи
- енергија имаме во изобилство и од Сонцето, и од под земината површина
- телефонските трошоци се мноооогу мали
- цената за постојната електрична енергија е мноооогу мала
- нема планетарно затоплување
- има вишок на храна во многу земји, особено во ЕУ, ама често таа се уништува за да `не падне цената`
- економски сиромашните земји од Африка, го зголемуваат богатството на многу економски богати земји
- често, од помошта за гладните во Африка, до гладните, стигнува намалена за 80-90% (другото се книжи како административни трошоци)
- не јадеме африкански чоколади (а од таму е какаото), само за да можат да ќаруваат такви како ЕУ+Швајцарија
...

Би можел уште многу да пишувам.

Ајде да го смениме аголот на гледање.....

и со едноставни прашања да дојдеме до некаква цел...
значи првин оди прашање а на него како последица следи одговор , спрема свои сваќања и гледишта

Кој се плаши од другите и има најмоќна медиумска империја???
На кого му се заканува имплодирање на системот и на се постоечко?
Дали некое друго системско уредување е подобро од сегашната ``демократија`` или со мои зборови - Контролиран хаос???

Премногу прости прашања и прост одговор - но сепак логичен...

понатака друг пат.