PDA

View Full Version : БЕСПЛАТНИ КНИГИ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ (DOWNLOAD)


Pages : 1 [2] 3

Red Stefan
12k_DecK, %16:%Dec
Луѓе, дајте да симнеме и некоја скенирана книга на македонски.

Јас слабо имам најдено. Мислам дека повеќето ги приложив тука.

Имам и 2-3 самиот иссликано, ама не се снаоѓам како лесно да ги претворам сликите од JPEG во PDF.
Значи, ако знае некој брз начин, нека го напише/стави овде.
Има два начина да се префрлат мислам првиот е лесен правиш пдф со слики вториот сликите ги претвораш во текст(ако е можно).

Eddie_Rebel
12k_DecK, %16:%Dec
Има два начина да се префрлат мислам првиот е лесен правиш пдф со слики вториот сликите ги претвораш во текст(ако е можно).

Можно е и од слика во текст, ама и се појавуваат грешки, треба да се поправа.

За од слика во текст сум го користел ABBYY FineReader.

Eddie_Rebel
12k_DecK, %16:%Dec
Луѓе, дајте да симнеме и некоја скенирана книга на македонски.

Јас слабо имам најдено. Мислам дека повеќето ги приложив тука.

Имам и 2-3 самиот иссликано, ама не се снаоѓам како лесно да ги претворам сликите од JPEG во PDF.
Значи, ако знае некој брз начин, нека го напише/стави овде.

Јас тие што ги знам ги стаив овде со ембед код (27 книги речиси сите на македонски)

eBooks (http://documents-mk.blogspot.com/search/label/eBooks)

Кој сака може да си ги симне. Има и други ама потаму.

За лесен начин од JPEG во PDF немам баш некое искуство само сум менувал PDF фајлови (вметнување или бришење страни од PDF) со програмката Infix PDF editor. Може и со таа што претходно ја спомнав да се креира PDF oд JPEG ама нз колку е лесно и каков е квалитетот.

Linkest
12k_DecK, %18:%Dec
Тој водич ми беше многу забавен, и покрај таквиот превод.

А како беше преводот на насловот на книгата на Селинџер?
Знам дека rye е `рж. Ама се` жито се спомнува.

Едниот превод се викаше Игра во 'ржта а другиот Ловец во жито. и двата грешни, ама ако ги искомбинираш двата, се добива точен превод :) јас го купив првиот, со релативно поточен превод, ама се излагав

Луѓе, дајте да симнеме и некоја скенирана книга на македонски.

Јас слабо имам најдено. Мислам дека повеќето ги приложив тука.

Имам и 2-3 самиот иссликано, ама не се снаоѓам како лесно да ги претворам сликите од JPEG во PDF.
Значи, ако знае некој брз начин, нека го напише/стави овде.

мислам нема друг начин, само адобе акробат. то е главната причина јас шо се откажав од скенирање. ама сепак ќе сторам напор барем некои помали книгички да скенирам

bongo
12k_DecK, %23:%Dec
Philipp Vandenberg - Zaboravljeni pergament

Anno Domini 1412.god. U Kolnu, Strasbourgu, Regensburgu, Chartresu i Amiensu ruše se noseći stupovi, pucaju stepeništa, olabavljuju se završni kameni iz svodova katedrala i stolnih crkava - je li to Božja kazna ili vražje djelo?

Philipp Vandenberg u ovom eksplozivnom romanu donosi avanturističku priču o graditelju katedrala Ulrichu von Ensingenu i lijepoj kćeri knjižničara Afri, koji slučajno dolaze u posjed tajanstvenog pergamenta. Latinski tekst, koji je tajnim pismom sastavio jedan benediktinac, razotkriva daje najvažnija vatikanska isprava krivotvorina. Kada ljubavnici shvate značenje pergamenta, oboje će se naći u životnoj opasnosti.
Dok ih Loža odvraćenih nemilosrdno progoni, počinje divlji lov kroz europske stolne crkve, katedrale i saborne crkve.
Briljatno istraženo, iznenađujuće istinito, napeto ispričano iz pera majstora trilera.

Download (http://www.4shared.com/file/2gtO4QXO/Philipp_Vandenberg-Zaboravljen.html)

bongo
12k_DecK, %23:%Dec
Rade Sibila - Karma reinkarnacija i oslobođenje (http://www.4shared.com/file/ch71PZs1/RadeSibila-Karma_reinkarnacija.html)

Eddie_Rebel
12k_DecK, %09:%Dec
Виорно знаме - Волче Наумчески (http://documents-mk.blogspot.com/2010/12/blog-post_22.html)

Eddie_Rebel
12k_DecK, %08:%Dec
Дипломатски документи за Македонија (http://documents-mk.blogspot.com/2010/12/blog-post_25.html)

Eddie_Rebel
12k_DecK, %12:%Dec
Вампирите во македонските верувања (http://documents-mk.blogspot.com/2010/12/blog-post_26.html)

Red Stefan
12k_DecK, %12:%Dec
Вампирите во македонските верувања (http://documents-mk.blogspot.com/2010/12/blog-post_26.html)
Големо Благодарам за последново ќе се читаvampire:D

Eddie_Rebel
12k_DecK, %12:%Dec
Големо Благодарам за последново ќе се читаvampire:D

Интересна е. Мислам нема да зажалиш ако ја прочиташ vampire

Аминта
12k_DecK, %23:%Dec
27-12-2010.

"На почетокот книжулево беше замислено како водич за идните печалбари и тазе имигранти. Си имаше и работен наслов "Митре Стрелата у Земјата на чудата". Но, нешто се деси и у текот на пишувањето текстов неприметно мутираше у стрип. Чуден стрип што им дава одговори на сите оние што се прашуваат: "Како (им) е таму?" и "Вреди ли да се покуша"?, вели во предговорот авторот Зоран Спасов a.k.a. Ѕоф.

http://on.net.mk/WBStorage/Articles/605EDED3F6E25F449FA85B497A7502E4.jpg

Јас сум воодушевен од книгава, и, Ви ја препорачувам.

http://www.on.net.mk/WBStorage/Files/T****_Strkot.pdf

На местото на `****` ставете споено `i b a m`.

Аминта
12k_DecK, %00:%Dec
Книгата се вика "Бед Инглиш". Авторот се вика Дарко Митревски. Дарко е наш човек кој пред некое време замина да живее во Америка. Таму и се напишани овие шармантни и луцидни прозни пејсажи од неговата нова средина, како Дарко и Америка се сретнаа, се разбраа или не се разбраа. Како што вели авторот, збирка залудни мисли со поднаслов "Иди Даре, кој те ебe, може Вардар и без тебе".

Уживајте.

БЕД ИНГЛИШ (.pdf download) (http://www.on.net.mk/WBStorage/Files/BED_INGLISH.pdf)
http://www.on.net.mk/WBStorage/Files/BED_INGLISH.pdf

Eddie_Rebel
12k_DecK, %00:%Dec
Книгата се вика "Бед Инглиш". Авторот се вика Дарко Митревски. Дарко е наш човек кој пред некое време замина да живее во Америка. Таму и се напишани овие шармантни и луцидни прозни пејсажи од неговата нова средина, како Дарко и Америка се сретнаа, се разбраа или не се разбраа. Како што вели авторот, збирка залудни мисли со поднаслов "Иди Даре, кој те ебe, може Вардар и без тебе".

Уживајте.

БЕД ИНГЛИШ (.pdf download) (http://www.on.net.mk/WBStorage/Files/BED_INGLISH.pdf)
http://www.on.net.mk/WBStorage/Files/BED_INGLISH.pdf

За тие што не знаат Дарко е режисерот на Балканкан :)

Аминта
12k_DecK, %00:%Dec
За тие што не знаат Дарко е режисерот на Балканкан :)

Дарко и `Уа, шнајдери!`.

Дарко и `Мирко и Славко`, ли беше?

Дарко и `Среќна Нова` ли беше?

------------------------------------------

Инаку, Предраг-Мики Манојловиќ, Алфред Молина и Сергеј Трифуновиќ играа во филм со слична тематика и сличен наслов `Broken english`. Намерно не го преведувам.

Red Stefan
12k_DecK, %00:%Dec
БЕД ИНГЛИШ (.pdf download) (http://www.on.net.mk/WBStorage/Files/BED_INGLISH.pdf)
http://www.on.net.mk/WBStorage/Files/BED_INGLISH.pdf
Ова го читав одлично е :D

Linkest
12k_DecK, %14:%Dec
Мојот прв обид за скенирање на книга
Петре М. Андреевски - Тунел (http://www.4shared.com/document/pSeyfbQk/Petre_M_Andreevski.html?)

Ама многу голема дојде, 20МБ. ако има некој идеја како да биди помала, нека кажи. пробав и со Fine reader, ама катастрофа е, секој втор збор е грешен, премногу поправки треба

Red Stefan
12k_DecK, %19:%Dec
Мојот прв обид за скенирање на книга
Петре М. Андреевски - Тунел (http://www.4shared.com/document/pSeyfbQk/Petre_M_Andreevski.html?)

Ама многу голема дојде, 20МБ. ако има некој идеја како да биди помала, нека кажи. пробав и со Fine reader, ама катастрофа е, секој втор збор е грешен, премногу поправки треба
Па и не е толку мн. голема уште 4-5 пати да ја намил само немам скенер дома па нз како оди со програмите за читање на текст.
Веројатно треба време додека да најдеш што-како.

Eddie_Rebel
12k_DecK, %18:%Dec
Митологија на Македонците (http://documents-mk.blogspot.com/2010/12/blog-post_30.html)

Аминта
12k_DecK, %18:%Dec
30-12-2010. 1 мин. после претходниот напис.

Митологија на Македонците (http://documents-mk.blogspot.com/2010/12/blog-post_30.html)

Веднага ште ја свалам.
Благодарја.

ѓоамити
12k_DecK, %00:%Dec
Мојот прв обид за скенирање на книга
Петре М. Андреевски - Тунел (http://www.4shared.com/document/pSeyfbQk/Petre_M_Andreevski.html?)

Ама многу голема дојде, 20МБ. ако има некој идеја како да биди помала, нека кажи. пробав и со Fine reader, ама катастрофа е, секој втор збор е грешен, премногу поправки треба

FineReader 9 Professional Edition
пробај вака
скенирај со најмалку 600dpi
во Document languages > More languages
кај Specify languages manualy мавни на Clear
па кај Additional languages штиклирај Macedonian
треба да е добро

ѓоамити
12k_DecK, %00:%Dec
Митологија на Македонците (http://documents-mk.blogspot.com/2010/12/blog-post_30.html)

ај клај те ја негде кај што нема логирање :(

Eddie_Rebel
12k_DecK, %01:%Dec
ај клај те ја негде кај што нема логирање :(

Повели ЛИНК (http://www.nakido.com/F0E4D841409C72AF0FC05D5709AE407C55E53AD2#share)

Eddie_Rebel
12k_DecK, %04:%Dec
Само за да покажам како работи FineReader. Текстот е баш од оваа слика (иста резолуција, големина, исто се') и е без какви било корекции отпосле. Има некоја грешка (најфатална е таа која на едно место наместо Александар, вели Апександар) ама се разбира без проблем.

http://3.bp.blogspot.com/_Z8Ay6gxUZ3o/TRuki-8qHfI/AAAAAAAAGxo/UsVr5t-Cz-Y/s1600/Friends%2Bof%2Bthe%2BAntigonad%2BKings.jpg

ЕТНИЧКИТЕ КОРЕНИ HA ПРИЈАТЕЛИТЕ HA АНТИГОНИДСКИТЕ КРАЛЕВИ ОД МАКЕДОНИЈА

Сепак, Апександровата придружба (најблиските соработници) и наследници не беа собирани од цел свет, туку беа во најголем дел Македонци по потекло.

Берве набројува можни 13 од вкупно 61 придружник на Александар од Грчко потекло. Само еден од останатите бил Персијанец, што значи дека има 47 МАКЕДОНЦИ; со други зборови, 77% беа МАКЕДОНЦИ, a 21% Грци. Сепак Грците завземаа повеќе од периферните места, како на пример во администрацијата и меѓу инженерите. Лимитот на кариерите на Криќанецот Неарх и Еуменес од Кардиа се знак за доминацијата на МАКЕДОНЦИТЕ на Александровиот двор. Лисимах беше посочуван како пример за Грк којшто напредувал во МАКЕДОНСКА служба, како што неговиот татко Агатокле се вели дека бил Тесалијски слуга, ама се чини дека е невозможно човекот кој го истера Епирскиот крал Пир од Македонија со заговорничка кампања за неговото не-Македонско потекло (Плутарх.Пир.12.10) да не е и самиот МАКЕДОНЕЦ.

Факт е дека наоѓаме МАКЕДОНЦИ како командуваат со Грчки војници, Тракијци, па дури и со морнарицата, која во голема мера беше поплнета со Грци. Во самата МАКЕДОНИЈА, контигентите од Горна Македонија биле командувани во најголем дел од Горни МАКЕДОНЦИ. Во времето на Александар, МАКЕДОНСКОТО потекло на нивните команданти беше важно за МАКЕДОНСКИТЕ војници, и МАКЕДОНЦИТЕ беа љубоморни на другите ако тие добиваа било какви командни позиции.

Linkest
12k_DecK, %12:%Dec
FineReader 9 Professional Edition
пробај вака
скенирај со најмалку 600dpi
во Document languages > More languages
кај Specify languages manualy мавни на Clear
па кај Additional languages штиклирај Macedonian
треба да е добро

изгледа ќе да е до ДПИ. јас со 150 ги скенирав, другото се си е нагодено ко шо треба. ќе пробам
поздрав

ѓоамити
01k_JanK, %19:%Jan
Повели ЛИНК (http://www.nakido.com/F0E4D841409C72AF0FC05D5709AE407C55E53AD2#share)

никако да ми дојде редот
We're sorry the server is currently too busy serving downloads.

сепак фала, се уклучив на тоа Скрибидот...

Red Stefan
01k_JanK, %20:%Jan
никако да ми дојде редот
We're sorry the server is currently too busy serving downloads.

сепак фала, се уклучив на тоа Скрибидот...
Мене воопшто не ми даваше даунлоуд, на скрибд ќе симнам.

Eddie_Rebel
01k_JanK, %23:%Jan
никако да ми дојде редот
We're sorry the server is currently too busy serving downloads.

сепак фала, се уклучив на тоа Скрибидот...

Хммм :( Јас ја симнав пред најмалку 3-4 месеци, а дали баше од истиот линк што го дадов или од некој друг не се сеќавам, не е едно да памти човек.

Не би знаел дали ја има качено на друго место, ама убо што и се регнал на Scribd - ќе може и ти да ставаш книги, а и твои скрипти исл. :)

Аминта
01k_JanK, %11:%Jan
02-01-2011.

http://www.scribd.com/doc/36341857/%D0%9E%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D0%BC%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%98%D1%83%D0%B4%D0%B0%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D 1%82

http://htmlimg2.scribdassets.com/9gj1smc0cgn67zu/images/1-3819d975c4/000.jpg

Аминта
01k_JanK, %11:%Jan
http://www.scribd.com/doc/45804434/Origami-Bonsai-Electronic-Magazine-Vol-3-Iss-1

http://htmlimg4.scribdassets.com/4s1ajvlj7ksv2d4/images/1-4fb11352dd.jpg

Аминта
01k_JanK, %11:%Jan
http://www.scribd.com/doc/24381446/Kosmichka-l-Zha-2-Desna-Strana

http://htmlimg1.scribdassets.com/hu7m418qpjzcxds/images/1-6d25892643/000.jpg

Аминта
01k_JanK, %11:%Jan
ЕФТИНИ КУЌИ! БРЗА ИЗГРАДБА! ОДЛИЧНА ИЗОЛАЦИЈА!

http://www.scribd.com/doc/35948736/Bulding-a-Straw-Bale-House?in_collection=2576821

http://htmlimg2.scribdassets.com/53wn18gvr4mxofc/images/1-f3a48f2e5e/000.jpg

Аминта
01k_JanK, %11:%Jan
http://www.scribd.com/doc/44230993/Straw-Bale-Buildings

http://htmlimg2.scribdassets.com/6k96j716bkrwxlx/images/1-51bd2f443a.jpg

Аминта
01k_JanK, %11:%Jan
http://www.scribd.com/doc/24446024/Building-Your-Straw-Bale-Home

http://htmlimg3.scribdassets.com/fyl9i4657tqtww0/images/1-7b72018f23/000.jpg

Аминта
01k_JanK, %14:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46161368/STEFOV-Risto-Evidence-of-the-Existence-of-Macedonija-Throughout-the-Ages

Аминта
01k_JanK, %14:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46161366/MARKUS-Angelina-POPOVSKI-Risto-Filip-2-Make-Done-Cot

http://htmlimg2.scribdassets.com/75sfplbb7kt2ukh/images/1-6dab08bb71.jpg

Аминта
01k_JanK, %14:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46161349/MARKUS-Angelina-Prikazni-Za-Makedon-2006

http://htmlimg2.scribdassets.com/6kvzp9yb40t2uk0/images/1-b6afb1511f.jpg

Аминта
01k_JanK, %14:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46161327/MARKUS-Angelina-Make-Dons-Kite-Drevni-Kovani-Pari-2009

http://htmlimg2.scribdassets.com/56a3g7070gt2uje/images/1-3f9601bdd6.jpg

Аминта
01k_JanK, %14:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46161313/MARKUS-Angelina-Makedonskata-Istorija-Pishuvana-Niz-Parite-M-sonce

http://htmlimg2.scribdassets.com/8wf35iqm2ot2uj0/images/1-922b5641c2.jpg

Аминта
01k_JanK, %14:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46161308/MARKUS-Angelina-Beshe-Si-Bile-Prikazni-Za-Makedon-i-Make-Don-Cite

Аминта
01k_JanK, %14:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46161274/KOSTURSKI-Pandil-Test-Amen-Tot-Na-Aleksandar-Make-Don-Ski-feljton-M-sonce

http://htmlimg1.scribdassets.com/2y0oxl83kt2uhx/images/1-83a8ce9171.jpg

Аминта
01k_JanK, %14:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46161833/0-Povelbata-Na-Aleksandar-Make-Don-Ski-Od-Kralstvoto-Na-Slovenite-Od-ORBINI-Mavro

Аминта
01k_JanK, %14:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46162840/PALANCZANSKI-Aleksandar-Kumanovski-Kral-Karposh-1-Del
http://www.scribd.com/doc/46161832/PALANCZANSKI-Aleksandar-Kumanovski-Kral-Karposh-2-Del

http://htmlimg1.scribdassets.com/2nw5ksrcowt2vqj/images/1-b64e1488eb.jpg

Red Stefan
01k_JanK, %15:%Jan
Одлично Аминта :) посебно благодарам за Ангелина Маркус

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46162814/ANTOLJAK-Stjepan-PANOV-Branko-Srednovekovna-Makedonija-Kniga-1

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
Одлично Аминта :) посебно благодарам за Ангелина Маркус

Нема за што. :)

Уживај и шири низ интернетов.

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46163136/0-ABECEDAR-1925

http://htmlimg3.scribdassets.com/2mb8u268g0t2vyw/images/1-d2f38a970f.jpg

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46163145/KEPESKI-Krume-Make-Don-Ska-Gramatika-1946

http://htmlimg3.scribdassets.com/2rf7apxow0t2vz5/images/1-9f97c12dd7.jpg

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46163151/Komisija-Za-Jazik-i-Pravopis-Make-Don-Ski-Pravopis-1945

http://htmlimg2.scribdassets.com/1l6ppttc5ct2vzb/images/1-a12230b0fc.jpg

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46163181/KONESKI-Blazhe-i-TOSHEV-Krum-Make-Don-Ski-Pravopis-So-Pravopisen-Recznik-1950

http://htmlimg3.scribdassets.com/7wwaaxnzeot2w06/images/1-d4727d4d0a.jpg

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46163185/MISIRKOV-Krste-Petkov-Nekolku-Zboroi-Za-Makedonckijot-Literaturen-Jazik-1948

http://htmlimg4.scribdassets.com/5pr0p3i62ot2w0a/images/1-6be2b6e004.jpg

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46163247/PETKOVICZ-Prota-Sava-Recznik-Crkvenoslovenskog-Jezika-1935

http://htmlimg3.scribdassets.com/68ailojfcwt2w20/images/1-0d7f85b7dd.jpg

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46163287/PULESKI-Gjorgjija-Trijazichnik

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46163555/MISIRKOV-Krste-Petkov-On-the-Mace-Don-Ian-Matters

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46163572/MISIRKOV-Krste-Petkov-Za-Makedonckite-Raboti

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46163580/MISIRKOV-Krste-Petkov-Za-Makedonckite-Raboti-1946

http://htmlimg4.scribdassets.com/3mhqwj1i0wt2wbg/images/1-069d3d618b.jpg

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46163587/PUPIN-Mihajlo-Sa-Pashnjaka-Do-Nauczenjaka

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46163755/0-Muzichkite-Reformi-Vo-Istocznoto-Crkovno-Peenje

http://htmlimg2.scribdassets.com/cjkf952pst2wgi/images/1-507ffbbc3f.jpg

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46163757/VASEVA-DIMESKA-Viktorija-Lazar-Liczenoski

http://htmlimg3.scribdassets.com/8ludqbjfggt2wgl/images/1-9c5780612d.jpg

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46163871/Chiviluk-br-1-Oktomvri-2009

http://htmlimg4.scribdassets.com/6827tp8wu8t2wjs/images/1-3589b39916.jpg

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46163901/Chiviluk-br-4-Januari-2010

http://htmlimg4.scribdassets.com/s1hwd816ot2wkn/images/1-8684d1db97.jpg

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46163935/Kapital-Bussines-Style-Br-18

http://htmlimg3.scribdassets.com/7ru39r03lst2wll/images/1-3e2542b926.jpg

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164053/0-Makedonska-lirika-1950

http://htmlimg4.scribdassets.com/3hae31j7i8t2wp3/images/1-56544b6c68.jpg

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164066/BOSHKOVSKI-Jovan-Begalci-1945

http://htmlimg1.scribdassets.com/5hdbhdfozkt2wpk/images/1-cb21e5bab5.jpg

Аминта
01k_JanK, %15:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164070/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Arnautska-Zhetva-Stihozbirka

http://htmlimg1.scribdassets.com/3f6n0yrta8t2wpo/images/1-1808122d20.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164071/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Brakja-Po-Mrak-Poema-Posvetena-Na-Samoilovite-Vojnici

http://htmlimg2.scribdassets.com/6ijbw0lqiot2wpp/images/1-6781cd4072.png

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164075/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Brazda-Zbirka-Raskazi

http://htmlimg2.scribdassets.com/9ekyih9q80t2wpt/images/1-be369358be.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164080/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Desette-Balkanski-Prokletstva-Poema

http://htmlimg2.scribdassets.com/480s00ow1st2wpy/images/1-01ea139528.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164082/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Dnevnikot-Na-Eden-Sonuvacz-Stihozbirka

http://htmlimg3.scribdassets.com/1u62vufekgt2wq0/images/1-e29dceff6e.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164087/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Kaj-Si-Be-Drugar-Stihozbirka

http://htmlimg1.scribdassets.com/5dhcs3y41st2wq5/images/1-4050a993ac.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164090/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Meseczevi-Soneti-Stihozbirka

http://htmlimg1.scribdassets.com/1jq8r8x134t2wq8/images/1-6be61e1e77.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164100/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Monolog-So-Pametnikot-Poema

http://htmlimg4.scribdassets.com/92f59orn9ct2wqi/images/1-9acece7550.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164105/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Mozaik-Od-Migovi-Stihozbirka

http://htmlimg1.scribdassets.com/v3fc5dx1ct2wqn/images/1-6250c63359.png

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164115/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Na-Spilite-Im-Raskazhuvam-Stihozbirka

http://htmlimg2.scribdassets.com/6zqcem222ot2wqx/images/1-42c3c981d4.png

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164122/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Od-Sonot-Do-Javeto-Zbirka-Raskazi

http://htmlimg2.scribdassets.com/2qksr0rreot2wr4/images/1-6bd4d37c8c.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164127/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Ogneni-Viori-Stihozbirka

http://htmlimg2.scribdassets.com/338162lvswt2wr9/images/1-b15b48e07a.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164131/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Osameni-Monolozi-Stihozbirka

http://htmlimg1.scribdassets.com/2f75wykpogt2wrd/images/1-6c9032a49d.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164133/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Paganski-Stihovi-Stihozbirka

http://htmlimg4.scribdassets.com/4gtjel89fkt2wrf/images/1-b7000edf92.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164140/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Pelin-Voda-Stihozbirka

http://htmlimg4.scribdassets.com/7bpykujtxct2wrm/images/1-252ef10f64.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164142/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Po-Patekite-Na-Orfej-Stihozbirka

http://htmlimg4.scribdassets.com/2uoo1uinnkt2wro/images/1-07a1736dea.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164152/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Shepotot-Na-Skrieniot-Damar-Stihozbirka

http://htmlimg2.scribdassets.com/8v0g13ap4wt2wry/images/1-73527366bd.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164155/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Tragacz-Po-Iluzii-Stihozbirka

http://htmlimg1.scribdassets.com/813sqjs62ot2ws1/images/1-51e8b4f68c.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164158/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Zaboraveni-Spomeni-Stihozbirka

http://htmlimg1.scribdassets.com/7dg0n9mpxct2ws4/images/1-9b644a73fb.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164163/CZERNODRIMSKI-Nikodin-Zatvoreni-Krugovi-Zbirka-Raskazi

http://htmlimg2.scribdassets.com/3crj0n3u80t2ws9/images/1-c347ef23d0.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164183/CZERNODRIMSKI-Nikodin-PETROVSKA-Danica-SLAVKOVA-Slavica-Angelski-Shepotenja

http://htmlimg2.scribdassets.com/2kmo772atct2wsu/images/1-71d1643541.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164197/ILJOSKI-Vasil-Begalka-1950

http://htmlimg3.scribdassets.com/2cobli4fnkt2wt8/images/1-142428beff.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164203/ILJOSKI-Vasil-Czest

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/ILJOSKI-Vasil-Czorbadji-Teodos/d/46164207

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164215/IVANOVSKI-Gogo-Za-Novata-Prolet-1946

http://htmlimg4.scribdassets.com/7s1pt4kerkt2wtr/images/1-f4041826a9.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164229/JANEVSKI-Slavko-Milioni-Djinoi-Prikazni-Za-Petgodishniot-Plan-1948

http://htmlimg2.scribdassets.com/77pdrnvolct2wu5/images/1-e717221f91.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164231/JANEVSKI-Slavko-Pesni-1944-1948

http://htmlimg3.scribdassets.com/2djtei6gcgt2wu7/images/1-a57917859e.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164236/KAROVSKI-Lazo-Tikveshka-Legenda-1948

http://htmlimg1.scribdassets.com/21fn73lef4t2wuc/images/1-cf090ece18.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164246/KONESKI-Blazhe-Gladna-Kokoshka-Proso-Sonue-1945

http://htmlimg3.scribdassets.com/1jqusi1fy8t2wum/images/1-1224b1c426.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164249/KONESKI-Blazhe-Od-Borbata-Narodni-Pesni-1947

http://htmlimg4.scribdassets.com/8h8fryvtdst2wup/images/1-489a7e8752.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164252/KONESKI-Blazhe-Pesni-1953

http://htmlimg3.scribdassets.com/5bkjjiuugwt2wus/images/1-f9afd2e563.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164253/KRLE-Risto-Antica

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164257/KRLE-Risto-Milioni-Maczenici

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164260/KRLE-Risto-Parite-Se-Otepuvaczka

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164261/LITERATUREN-ZBORNIK-11-Oktomvri

http://htmlimg4.scribdassets.com/2ilf2ynreot2wv1/images/1-20587b109f.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164264/Markovski-Venko-Na-Istok-1944

http://htmlimg4.scribdassets.com/33efxzmxc0t2wv4/images/1-86401b9cd1.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164266/MARKOVSKI-Venko-Oginot-2-izd-1945

http://htmlimg3.scribdassets.com/9ii6zszigwt2wv6/images/1-b33de34102.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164269/ska-Ana-Gatankite-i-Detskite-Govorni-Igri

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164278/MIHAJLOVSKI-Dragi-Mojot-Skenderbej

http://htmlimg1.scribdassets.com/8cje39p8n4t2wvi/images/1-74aebc60e8.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164282/MILADINOV-Konstantin-Tvorbi

http://htmlimg4.scribdassets.com/2zcjhqa5hct2wvm/images/1-a40673e50b.jpg

Eddie_Rebel
01k_JanK, %16:%Jan
Нема за што. :)

Уживај и шири низ интернетов.

Супер! Ај дел од книгите ќе ги ставам со embed code кај мене на блог ;)

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/MILADINOVCI-Zbornik-1861-1961-1962/d/46164307

http://htmlimg2.scribdassets.com/5n0oejxocgt2wwb/images/1-34832f2c1f.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164360/MITREVSKI-Darko-Bed-Inglish

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164363/NAUMCZESKI-Volcze-Viorno-Zname-1950

http://htmlimg1.scribdassets.com/8h3yh62thct2wxv/images/1-059f8f76c9.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164366/NIKOLESKI-Vanczo-Moe-Selo-1950

http://htmlimg1.scribdassets.com/6e563zcjswt2wxy/images/1-814cf7d5d7.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164371/PANOV-Anton-Peczalbari

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164374/Platnar-Blagoja-Risteski-Arsenij

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164377/Platnar-Blagoja-Risteski-Lepa-Angelina

http://htmlimg2.scribdassets.com/7id44idfeot2wy9/images/1-d2ebeeb016.png

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164380/Platnar-Blagoja-Risteski-Letni-Siljane

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164384/Platnar-Blagoja-Risteski-Spiro-Crne

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164391/Popovski-Ante-Vardar-1958

http://htmlimg2.scribdassets.com/9fqg17t9a8t2wyn/images/1-d386d71462.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164394/RACIN-Kosta-Denovi

http://htmlimg2.scribdassets.com/72vaqi56v4t2wyq/images/1-934476f885.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164401/RACIN-Kosta-Pesni-Izdanie-1946

http://htmlimg2.scribdassets.com/1whjcyk3pct2wyx/images/1-e671f867d7.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164406/RACIN-Kosta-Tutunoberaczite

http://htmlimg1.scribdassets.com/8ht3zfyi2ot2wz2/images/1-01168863a0.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164412/SHELEVA-Elizabeta-Kulturoloshki-Esei

http://htmlimg2.scribdassets.com/621ucxwk1st2wz8/images/1-33955011e4.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164416/SHOPOV-Aco-Slej-Se-So-Tishinata-1955

http://htmlimg3.scribdassets.com/2vkla90wzkt2wzc/images/1-b4f72472db.jpg

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164187/EMINOVA-Akile-Amanet

Аминта
01k_JanK, %16:%Jan
http://www.scribd.com/doc/46164191/GOSHEVSKI-Dushko-Pisatelot-Varski-i-Drugi-Raskazi

Eddie_Rebel
01k_JanK, %19:%Jan
Адресар на општините во Македонија (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post.html)

Аминта
01k_JanK, %19:%Jan
ГОЛЕМ ПОЗДРАВ ДО ПЧЕЛИЧКИТЕ (НЕ-ЧЛЕНОВИ НА ФОРУМОТ) КОИ ВРЕДНО СОБИРААТ НЕКТАР ОД ОВАА ТЕМА.

Ако се регистрирате, ќе може и Вие да ја збогатувате темава.
Или, барем да си пишете кои и какви книги Ви требаат.

Аминта
01k_JanK, %19:%Jan
Адресар на општините во Македонија (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post.html)

Браос! Уште да имаше мапи/карти за сите општини.

----------------------------

Еди, штом еднаш ставив книга на Сцрибд, видов колку е лесно.
Денес, ставив повеќе материјали. Но, изгледа сум достигнал некоја граница.

Што е работата?
Кога би ми дозволиле да ставам уште?
Дали се бришат ако не се симнувани долго време?
... и слични работи...

Eddie_Rebel
01k_JanK, %19:%Jan
Браос! Уште да имаше мапи/карти за сите општини.

----------------------------

Еди, штом еднаш ставив книга на Сцрибд, видов колку е лесно.
Денес, ставив повеќе материјали. Но, изгледа сум достигнал некоја граница.

Што е работата?
Кога би ми дозволиле да ставам уште?
Дали се бришат ако не се симнувани долго време?
... и слични работи...

Лесно е нели? :)

Супер е то шо си ставил. Работите кои ги немам ќе ги ставам со твој embed code на блог и потаму на твитер, FB, други форуми, со што ќе ти се зголеми и тебе бројот на читатели на scribd документите (има се следи статистика)

Колку што знам не се бришат, дури и ако не се симнувани/отварани подолг период (освен ако немаат некое ново правило)

Не би знаел да ти кажам зошто не може повеќе да прикачуваш. Јас сум прикачувал десетина книги на ден и ми нема правено рестрикции. Пробај утре, можеби има некаков лимит за 24 часа.

----------

Само би сакал на оние кои прикачуваат на Scribd да им дадам добронамерен совет да не ставаат блокбастри особено ако се на англиски поради тоа што може сопственикот (издавачка куќа) на тоа дело да побара да се тргне и во најдобар случај да ви го избришат, а во најлош да ви избришат и цел профил.

Аминта
01k_JanK, %19:%Jan
...Само би сакал на оние кои прикачуваат на Scribd да им дадам добронамерен совет да не ставаат блокбастри особено ако се на англиски поради тоа што може сопственикот (издавачка куќа) на тоа дело да побара да се тргне и во најдобар случај да ви го избришат, а во најлош да ви избришат и цел профил.

Мене, уште при ставањето една книга (за градење со бали сено) ми ја блокираа. Објаснение: насловот многу сличел на книга за која некој издавач побарал да се почитуваат авторските права.

Значи, некој веќе ја ставил, па му ја избришале.

----------------------------------------

Еди, штом си толку запознаен со блогерајот...
Има ли блогери кои ставаат дел од своите библиотеки на интернет?
Еднаш ми спомнаа такво нешто, ама не знам како да го проверам.

Eddie_Rebel
01k_JanK, %20:%Jan
Мене, уште при ставањето една книга (за градење со бали сено) ми ја блокираа. Објаснение: насловот многу сличел на книга за која некој издавач побарал да се почитуваат авторските права.

Значи, некој веќе ја ставил, па му ја избришале.

----------------------------------------

Еди, штом си толку запознаен со блогерајот...
Има ли блогери кои ставаат дел од своите библиотеки на интернет?
Еднаш ми спомнаа такво нешто, ама не знам како да го проверам.

Аминта ако те разбрав правилно прашуваш дали има Блогер кој скенира книги или презема и ги става на Нет (Scribd)? Шознам, ама знам за блогери кои имаат пишано нивни книги и ги имаат ставено на Скрибд

Би ги спомнал

Мартин Стефановски кој е член на форумов
http://www.scribd.com/stefanovmartin

Иле Милевски
http://www.scribd.com/imilevski

Василка Димитриевска

Филип Петровски (покрај другото и блогира)
е да, тој бидејки е директор на библиотека знам дека има скенирано поголем број на книги. Дел од книгите кои се ставени во оваа тема се скенирани од него (или по негова наредба)

Па и јас имам ставено неколку книги до кои сум се докопал плус некои мои размислувања од по неколку странички

Е да и Нено Богдан има негова книга слободна за преземање, ама мислам ја нема на Scribd

...

Има и доста форумџии:

Хомер Македонски
MACENTO
Bratot
Kolovrt
...

Аминта
01k_JanK, %20:%Jan
Е, па, дај врски за врски... Или провери, па стави ги оние книги кои не се приложени овде.

А, јас врскиве за македонските книги овде, скоро исклучиво на www.baneprevoz.com и/или на www.4shared.com ги најдов.

Има и други вакви библиотеки, ама се`уште не сум почнал систематски да ги прочешлувам.

Eddie_Rebel
01k_JanK, %20:%Jan
Е, па, дај врски за врски... Или провери, па стави ги оние книги кои не се приложени овде.

А, јас врскиве за македонските книги овде, скоро исклучиво на www.baneprevoz.com и/или на www.4shared.com ги најдов.

Има и други вакви библиотеки, ама се`уште не сум почнал систематски да ги прочешлувам.

Ќе ставам во иднина, а имам ставано и претходно. Пример книгите на Мартин за Филип и Александар, дел од моите ствари и книгите до коишто сум налетал...

Самошто работам малку побавно од тебе за да има време старото да се исчита за да може да се започне ново ;)

Еве овде (http://documents-mk.blogspot.com/search/label/eBooks) имам ставено триесетина книги и уште двапати по толку треба да излезат во наредната година дена. Како што ќе се објавува таму, ќе ставам линкови и овде.

Аминта
01k_JanK, %20:%Jan
04-01-2011.

...Еве овде (http://documents-mk.blogspot.com/search/label/eBooks) имам ставено триесетина книги и уште двапати по толку треба да излезат во наредната година дена. Како што ќе се објавува таму, ќе ставам линкови и овде.

Пиши Виолета Ачковска. :)

beti ohridska
01k_JanK, %21:%Jan
Nova na forumov.Ja prilozuvam ovaa veb stranica
http://www.4shared.com/account/dir/9483475/8f303fd/sharing.html?rnd=49
Uzivajte

piratot od Ohrid
01k_JanK, %21:%Jan
Nova na forumov.Ja prilozuvam ovaa veb stranica
http://www.4shared.com/account/dir/9483475/8f303fd/sharing.html?rnd=49
Uzivajte

Бети ова за цела година за читање остај ти, браво алал да ти е

Аминта
01k_JanK, %22:%Jan
Изгледа навистина дека скоро сите книги што ги приопштив тука неодамна, се ставени во дигитален облик од библиотеката `Браќа Миладиновци`.

http://www.gbiblsk.edu.mk/index.asp?kat=1&det=5

Аминта
01k_JanK, %22:%Jan
Nova na forumov.Ja prilozuvam ovaa veb stranica
http://www.4shared.com/account/dir/9483475/8f303fd/sharing.html?rnd=49
Uzivajte

Големо добродојде за Бети Охридска. :)

Serdar von Makedon
01k_JanK, %22:%Jan
Nova na forumov.Ja prilozuvam ovaa veb stranica
http://www.4shared.com/account/dir/9483475/8f303fd/sharing.html?rnd=49
Uzivajte

Dobro doshla Vasilice :) (Vasilka ili Vasilica e isto sho i Beti ili Elizabeta)

Blago-Daram za linkot, izgleda ke se najdi neshto so tie iljadnici naslovi.

Aminta i drugite: mene mi trebaat vo digitalna forma, i na Makedonski i na Angliski "Kalesh Angja" i drugi dela od Stale Popov.

A i "Pirej" od Petre

Eddie_Rebel
01k_JanK, %03:%Jan
http://3.bp.blogspot.com/_Z8Ay6gxUZ3o/S8BODEY8OII/AAAAAAAAEtI/DT0F__VI8sA/s400/banerzaknigatadaunload.gif
http://blogatash.files.wordpress.com/2010/01/shtomozhemeniemakedoncitedanauchimeodaleksandarvel iki.pdf

Аминта
01k_JanK, %04:%Jan
05-01-2011.

...
Aminta i drugite: mene mi trebaat vo digitalna forma, i na Makedonski i na Angliski "Kalesh Angja" i drugi dela od Stale Popov.

A i "Pirej" od Petre

И јас ги сакам во дигитален облик.
Инаку, ене ги, на полицана ми се. :)

Аминта
01k_JanK, %05:%Jan
Еве уште 1652 врски.

http://www.4shared.com/u/gb101Gun/hogar.html


Повторувам, со JDownloader-от, ова се симнува автоматски.

Врските на Бети не се симнуваат така. Пробав.

...Ах, изгледа сега го средив и тој проблем.
Значи, користете ја оваа врска за книгите на Бети:
http://www.4shared.com/account/dir/9483475/8f303fd/sharing.html

Требало да завршува само на .html

Serdar von Makedon
01k_JanK, %07:%Jan
http://3.bp.blogspot.com/_Z8Ay6gxUZ3o/S8BODEY8OII/AAAAAAAAEtI/DT0F__VI8sA/s400/banerzaknigatadaunload.gif
http://blogatash.files.wordpress.com/2010/01/shtomozhemeniemakedoncitedanauchimeodaleksandarvel iki.pdf

ako se znajs so Neno, prasaj go dali saka korekcii, posho ima nekoi greshki :)

na primer, za Chandragupta pishuva Sandro-tikos, a e Sandro-kotis.

Mi se sluchuva istata greshka i mene :)

Eddie_Rebel
01k_JanK, %17:%Jan
Антички накит во Македонија (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_05.html)

makedon4e.
01k_JanK, %17:%Jan
Антички накит во Македонија (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_05.html)

Како да ја имам книгава забележано кај мене дома ,треба да ја побарам....

Eddie_Rebel
01k_JanK, %04:%Jan
Изгледа навистина дека скоро сите книги што ги приопштив тука неодамна, се ставени во дигитален облик од библиотеката `Браќа Миладиновци`.

http://www.gbiblsk.edu.mk/index.asp?kat=1&det=5

Има и овде

http://damj.manu.edu.mk/materijali.html

Eddie_Rebel
01k_JanK, %04:%Jan
ako se znajs so Neno, prasaj go dali saka korekcii, posho ima nekoi greshki :)

na primer, za Chandragupta pishuva Sandro-tikos, a e Sandro-kotis.

Mi se sluchuva istata greshka i mene :)

Па не баш. Само од блогерајот кога беше.

Ако сакаш да го контактираш му имам мејл.

Eddie_Rebel
01k_JanK, %04:%Jan
На ЛИНКОВ (http://documents-mk.blogspot.com/search/label/Scribd) можете да најдете засега околу 60 Scribd документи (не книги): магазини, извадоци од книги или весници, колумни, брошури...

Аминта
01k_JanK, %10:%Jan
06-01-2011.

Има и овде

http://damj.manu.edu.mk/materijali.html

Ух, бре!

Веќе една или две години ги нудат изгледа само овие книги.

Па, најдолгото траење на авторските права е 70 години.

Значи, толку многу ги мрзи да организираат скенирање на материјалите во нивната библиотека, што не` наведува да се посомневаме дека е тоа намерно.

Ако е намерно, на тие луѓе не им е местото во една Академија, во земја во која можеби и се измислила ваквата установа!!!

Sneki
01k_JanK, %21:%Jan
Денес се изначитав книги :)
Давајте уште ако има од Ангелина Маркус и Ристо Поповски
или некои други кои пишуваат за Античката историја.

lozanoska
01k_JanK, %22:%Jan
Функционира ли кај вас линкот што го даде Бети?
Јас вчера нешто симнав , денес не .

Serdar von Makedon
01k_JanK, %02:%Jan
на тие луѓе не им е местото во една Академија, во земја во која можеби и се измислила ваквата установа!!!

ova e edna od malkute raboti koi jas bi gi narekol Apsolutna i Nepobitna Vistina

Ne znam koja se budala e vo MANU, ama na pokjeto od niv mestoto im e ili v zatvor, ili vo nekoj dom za lugje so narusheno mentalno zdravje, ili sho znam jas, na tezga, ama sigurno ne vo MANU.

Eddie_Rebel
01k_JanK, %03:%Jan
06-01-2011.Ух, бре!

Веќе една или две години ги нудат изгледа само овие книги.

Па, најдолгото траење на авторските права е 70 години.

Значи, толку многу ги мрзи да организираат скенирање на материјалите во нивната библиотека, што не` наведува да се посомневаме дека е тоа намерно.

Ако е намерно, на тие луѓе не им е местото во една Академија, во земја во која можеби и се измислила ваквата установа!!!

Јас мислам оти владата (или некоја агенција) треба да вработи една две дузини луѓе за оваа цел и за десетина години не само што ќе ги стават на Нет во електронска форма сите книги на македонски јазик (за кои не треба авторски права) туку и дел од оние на албански, турски, српски, англиски, бугарски... кои имаат некоја поврзаност со Македонија. Нема којзнае колку да чини, а ефектот ќе е огромен.

Аминта
01k_JanK, %08:%Jan
08-01-2011.

Функционира ли кај вас линкот што го даде Бети?
Јас вчера нешто симнав , денес не .

Ама, зошто се мачиш со `нешто`, кога можеш да имаш се`?

Работи врската, ама треба да го избришеш она после .html

Згора, на многу места дадов назнаки како автоматски да се симнуваат книги со програмата JDownoader.

Значи, многу од книгите од Бети, и од оној Хогар (со кој се преклопуваат во збирките) веќе ги има во други збирки кои сум ги приложил. Ама има и многу нови. Јас до сега исснимав скоро 1000 книги од таму (најверојатно уште дупликати ќе бишам од нив). Ми останаа уште 200-250 врски да се доснимаат.
А, околу 30-40 врски не работеа.

Аминта
01k_JanK, %08:%Jan
Јас мислам оти владата (или некоја агенција) треба да вработи една две дузини луѓе за оваа цел и за десетина години не само што ќе ги стават на Нет во електронска форма сите книги на македонски јазик (за кои не треба авторски права) туку и дел од оние на албански, турски, српски, англиски, бугарски... кои имаат некоја поврзаност со Македонија. Нема којзнае колку да чини, а ефектот ќе е огромен.

Така е.

А, такво нешто можат да организираат и оние богати Македонци кои велат дека ја сакаат Македонија.

Јавно ги прозивам по име:

Ристо Гуштеров

Трифун Костовски

Минчо Јорданов

--------------------------

Значи, да се вработат неколку млади, да им се даде техника и услови за работа, и да се дигитализира македонското пишано, звучно и сликано богатство.

Јас знам дека тоа се работи во Македонската радиотелевизија (во Фонотеката, под раководство на Славе Димитров), во Македонската кинотека, ама се`уште не сум видел фајде од тоа.
Филип Петровски спаси голем дел од архивата на Нова Македонија. Ама, тоа е огромна збирка за која треба здраво да се работи, за да се дигитализира.

Кој и да го прочита ова, нека знае дека опстанува и напредува оној човек, онаа заедница, која упорно твори и ги умножува своите позитивни дострели на секое поле.

Тој кој не запишува, кој не твори, кој не препишува/зачувува за себе и поколенијата, тој кој не ја шири својата култура - тој е оставен на забот на времето/заборавот, оставен е на милоста и немилоста на некои други, кои ќе пишуваат за него.
Се разбира дека луѓето постојано и учат едни од други. Но, не можеш да бидеш свој без свое. Не можеш да напредуваш како н.пр. Македонец, а да применуваш само англиски јазик, да јадеш само индиска храна, да слушаш само турска музика, и да живееш и работиш само како Јапонец.

Значи, ако ги сведеме сите достапни книги за Македонија и Македонците на овие од темава, многу малку македонско ќе опстане.
Замислете, имам веќе скоро 9-10.000 книги, а македонските се помалку од 100!!!

-----------------------------------

Сега се сетив дека Владата на Р. Македонија има одличен проект за преведување 500 книги/учебници кои се користат на елитни универзитети низ светот.

Но, нека знаат дека на нив лежи одговорноста за собирање, превод и дигитализирање на сите книги кои ги напишале нашите предци.

Нека се потсетат дека се духовни, генетски и културни наследници на Аристотел, Питагора, Сократ, Архимед, Еврипид, Дејнократ, Јустинијан 1., и којзнае уште колку научници, филозофи, книжевници, драматурзи, историчари, војсководци, архитекти, патеписци.
Нека се сетат и за онаа збирка за дигитализирање за која збореше Александар Донски.

КОЈ - АКО НЕ НИЕ
КОГА - АКО НЕ СЕГА

Sneki
01k_JanK, %14:%Jan
Ги читав книгите на Ангелина Маркус и ја прочитав книгата
на тој Нено, но нешто ме збунува ???

Се работи за битката што се водела во Индија со
Александар Македонски. Во книгата од Ангелина пишува дека
Македонците разбрале дека на индијците кравата им е свето
животно, собрале крави и ги пуштиле према слоновите.

А во книгата од Нено пишува дека копјата им ги впериле на слоновите
и на таков начин дека се бореле, не спомнува никакви крави.

Која верзија е точна ? Јас немам читано баш за оваа битка порано,
но би сакала да знам што е точно. Иначе поверојатно ми изгледа
првото, а е и тактички попаметно :)

Eddie_Rebel
01k_JanK, %15:%Jan
Ги читав книгите на Ангелина Маркус и ја прочитав книгата
на тој Нено, но нешто ме збунува ???

Се работи за битката што се водела во Индија со
Александар Македонски. Во книгата од Ангелина пишува дека
Македонците разбрале дека на индијците кравата им е свето
животно, собрале крави и ги пуштиле према слоновите.

А во книгата од Нено пишува дека копјата им ги впериле на слоновите
и на таков начин дека се бореле, не спомнува никакви крави.

Која верзија е точна ? Јас немам читано баш за оваа битка порано,
но би сакала да знам што е точно. Иначе поверојатно ми изгледа
првото, а е и тактички попаметно :)

Тоа што го пишува Маркус доколку нема извор јас би го земал со доза на резерва. Деновиве ќе пуштам веродостојна книга за животот на Александар директно препишана од книгите кои ги пишувале александровите историчари и биографи.

Еве нешто кратко за Александар. Го имам пишувано во средно ЛИНК (http://documents-mk.blogspot.com/2009/04/iii.html)

Веројатно се работи за битката против Пор

...По ова Александар се соочил со многу повоинствениот владетел Пор. Бидејки непријателската армија била на спротивната страна на реката Хидасп, Александар зел дел од својата пешадија и најдобрата коњаница и тргнал по течението на реката. Бидејки ноќното небо било многу облачно и почнало да врне и да трештат молњи, преминувањето на Хидасп не било многу лесно, а некои војници пак загинале од молњите. Откако ја преминале реката, Александар со својата коњаница се оддалечил дваесетина километри од пешадијата, а кога слушнал за ова Пор веднаш го нападнал.
Битката траела десет часа, но на крајот Александар сепак победил. Непријателот ја имал таа предност што кога ќе почувствувал опасност можел да се скрие на средината на слонот, а Поровиот слон бил толку умен што и точ самиот се борел против Македонците.
Откако го заробил Пор, Александар го поставил за негов сатрап на земјата со која владеел, а згора на тоа под негова власт му се додале и уште неколку градови...

Sneki
01k_JanK, %15:%Jan
Тоа што го пишува Маркус доколку нема извор јас би го земал со доза на резерва. Деновиве ќе пуштам веродостојна книга за животот на Александар директно препишана од книгите кои ги пишувале александровите историчари и биографи.

Еве нешто кратко за Александар. Го имам пишувано во средно ЛИНК (http://documents-mk.blogspot.com/2009/04/iii.html)

Веројатно се работи за битката против Пор

Да, за таа битка се работи. А кој е изворот ?

Eddie_Rebel
01k_JanK, %15:%Jan
Да, за таа битка се работи. А кој е изворот ?

Повеќе извори имав, највеќе е земано од "Животот на Александар Македонски" од Плутарх. Ја памтам уште и Енциклопедија Британика (чинам 2000). За другите не се сеќавам, ако треба ќе проверам, мислам имам принтирана копија од темата?

Sneki
01k_JanK, %15:%Jan
Повеќе извори имав, највеќе е земано од "Животот на Александар Македонски" од Плутарх. Ја памтам уште и Енциклопедија Британика (чинам 2000). За другите не се сеќавам, ако треба ќе проверам, мислам имам принтирана копија од темата?

Сега проверив во која книга пишува за првата верзија на таа битка,
на страна 19 во книгата „Беше си биле приказни за Македон...“
А втората верзија е на страна 38 од книгата на Нено.
И кај Нено пишува дека Александар имал соработник кој
му помогнал против Пор, затоа што Пор му бил непријател.

Eddie_Rebel
01k_JanK, %02:%Jan
Еве тоа што сум го пишувал го ставив и на Scribd, може некому така повеќе му одговара.

Александар III Македонски - Eddie Rebel (http://www.scribd.com/doc/46529715/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D 0%B0%D1%80-III-%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D 0%BA%D0%B8-Eddie-Rebel)

Воедно сакам да апелирам сите кои имаат пишувано на некоја тема да го стават на Нет. Ако им треба помош, со задоволство ќе помогнам, а верувам дека би помогнал и Аминта.

Eddie_Rebel
01k_JanK, %03:%Jan
Alexander the Great - Plutarch (http://www.scribd.com/doc/46531320/Alexander-the-Great-Plutarch)

Alexander the Great, Life of Alexander - Plutarch Александар Велики, Животот на Александар - Плутарх

Serdar von Makedon
01k_JanK, %08:%Jan
jas samo ke dodadam deka bi bilo teshko da se dobie bitka, ako kopjata ne bile vpereni kon neprijatelot :)

a slonovite ko slonovi, mozhi i ne znaele deka kravite se sveti zhivotni ;)

persiskite i ostanatite arhivi i arheoloshki lokaliteti, na teritoriite koi bile zavladeani od Antichkite Makedonci, mozhat da dadat nekoi dopolnitelni podatoci.

Megjutoa nekako chudno, kako sho izgore Aleksandriskata Biblioteka, taka beshe opljachkan i muzejot vo Bagdad... taka bea zapaleni i unishteni koj-znae-kolku svedoshtva za tie vreminja.

Sneki
01k_JanK, %13:%Jan
jas samo ke dodadam deka bi bilo teshko da se dobie bitka, ako kopjata ne bile vpereni kon neprijatelot :)Да, но ако ги пуштеа кравите другите немаше да ги напаѓаат :D
Збрка ќе направеа :)

Eddie_Rebel
01k_JanK, %13:%Jan
Alexander the Great - Arrian (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/alexander-great-arrian.html)

Eddie_Rebel
01k_JanK, %03:%Jan
Ancient Macedonians: Differences Between the Ancient Macedonians and the Ancient Greeks - J. S. G. Gandeto (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/ancient-macedonians-by-j-s-g-gandeto.html)

Edit: на горниот линк не се чита баш убаво многу е ситно. Тука е подобро ЛИНК (http://books.google.com/books?id=L6xBsaLlFyYC&printsec=frontcover&dq=Macedonians&hl=en&ei=DUkpTZ_MBIvB8QP9xuzrAg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CC0Q6AEwAQ#v=onepage&q&f=false)

Serdar von Makedon
01k_JanK, %09:%Jan
Ancient Macedonians: Differences Between the Ancient Macedonians and the Ancient Greeks - J. S. G. Gandeto (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/ancient-macedonians-by-j-s-g-gandeto.html)

Edit: на горниот линк не се чита баш убаво многу е ситно. Тука е подобро ЛИНК (http://books.google.com/books?id=L6xBsaLlFyYC&printsec=frontcover&dq=Macedonians&hl=en&ei=DUkpTZ_MBIvB8QP9xuzrAg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CC0Q6AEwAQ#v=onepage&q&f=false)

za onie pomalku iskusnite so internetov :)

dokolku imate glushec (mouse) so "scroll" funkcija...

koga chitate neshto, i bukvite vi se mali, pritisnete CTRL na tastaturata... i "skrolovajte" na glushecot.

dokolku "skrolovate" KON sebe, se namaluva tekstot, a dokolku go pravite obratno, znachi OD sebe, mozhi poubo ke vi se gleda ;)

inache, Eddie...

interesno mi e sho Gandeto se "rasprava" so nekojsi si "grk" Daskalakis...

lol

koga samo glupaviot "grk" bi znael deka Daskal e chisto Makedonski Zbor :D

Аминта
01k_JanK, %23:%Jan
11-01-2011.

Повеќе извори имав, највеќе е земано од "Животот на Александар Македонски" од Плутарх. Ја памтам уште и Енциклопедија Британика (чинам 2000). За другите не се сеќавам, ако треба ќе проверам, мислам имам принтирана копија од темата?

Овие книги беа дадени од Бети и/или Хогар.

http://www.4shared.com/document/c8UJAxN0/Plutarh_-_Aleksandar_Makedonsk.htm
http://www.4shared.com/document/n6r0jGBa/Plutarh_-_Romul.htm

Eddie_Rebel
01k_JanK, %03:%Jan
Духот на слободата - Чернодрински (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_12.html)

ѓоамити
01k_JanK, %12:%Jan
Духот на слободата - Чернодрински (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_12.html)

црврц! оваа не за џабе
This document was uploaded by someone just like you and is now part of The Scribd Archive*. Give back to the community and gain 24 hours of download access by uploading something of your own.
Upload a document
or
Subscribe to The Scribd Archive and download as many documents as you'd like.

односно, клај нешто за да извајш или плати

а другите, твоите и од Аминта, се ок

Eddie_Rebel
01k_JanK, %06:%Jan
Битолските библиотеки (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_16.html)

Red Stefan
01k_JanK, %16:%Jan
д-р Билјана Апостоловска-Тошевска
д-р Ивица Милевски
Област: Географија, ракопис
MOJATA TATKOVINA
MAKEDONIJA (http://www.forum-mkdch.com/mojata%20tatkovina%20makedonija/MTM/Geografija.pdf)

Red Stefan
01k_JanK, %16:%Jan
Rasko LOZANOSKI
MOJATA TATKOVINA
makedonski jazik za dopolnitelna nastava
na makedonski nastaven jazik
vo osnovnoto obrazovanie
za makedonskata dijaspora (http://www.forum-mkdch.com/mojata%20tatkovina%20makedonija/MTM/Makedonski%20jazik.pdf)

Red Stefan
01k_JanK, %16:%Jan
Тоде Радевски
Нела Радевска

Волшебниот свет на музиката во Македонија (http://www.forum-mkdch.com/mojata%20tatkovina%20makedonija/MTM/Muzicko%20vospitanie.pdf)

превземени од http://www.forum-mkdch.com/mojata%20tatkovina.htm

Eddie_Rebel
01k_JanK, %16:%Jan
Тоде Радевски
Нела Радевска

Волшебниот свет на музиката во Македонија (http://www.forum-mkdch.com/mojata%20tatkovina%20makedonija/MTM/Muzicko%20vospitanie.pdf)

превземени од http://www.forum-mkdch.com/mojata%20tatkovina.htm

Мислев да го чита после гледам дека за деца :)
Ама добро е да има електронски книги и за деца

----

Поглавари на Охридската црква (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_18.html)

Eddie_Rebel
01k_JanK, %17:%Jan
Еве за битолчани за да си читаат секој ден по една книга пред јадење :)

Битолските библиотеки (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_16.html)

Аминта
01k_JanK, %01:%Jan
29-01-2011.

Препорачано од Којекој:http://www.scribd.com/doc/7283739/Davor-Domazet-Loo-Gospodari-Kaosa

За контролорите, битката меѓу Ватикан и Православието, за војните кои може да следат, за повторното Исусово пришествие.

Eddie_Rebel
01k_JanK, %21:%Jan
Силјан Штркот - Марко Цепенков (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_29.html)

Ноќ спроти Свети Никола (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_26.html)

Аминта
01k_JanK, %07:%Jan
31-01-2011.

Босна и Херцеговина - Табела со поштенски броеви и шифри на населени места (http://www.pufbih.ba/doc_files/Opcine_naselja_%20F%20BiH.xls)

Босна и Херцеговина - Споредбена табела со стари и нови поштенски броеви и шифри на населени места (http://www.pufbih.ba/doc_files/NaseljaFBiH_sa%20vezama.xls)

Eddie_Rebel
02k_FebK, %07:%Feb
Политички затвореник за Македонија (http://documents-mk.blogspot.com/2011/02/blog-post.html)

Аминта
02k_FebK, %20:%Feb
08-02-2011.

Табела на активни и пасивни каматни стапки на НБРМ 2004.-2010. (http://www.nbrm.mk/WBStorage/Files/Statistika_ST_7_2_Kamati_NBRM_2010_mak.xls)

http://www.nbrm.mk/WBStorage/Files/Statistika_ST_7_2_Kamati_NBRM_2010_mak.xls

bongo
02k_FebK, %21:%Feb
Oliver Serafimovski - Linija od koja započna se

http://www.4shared.com/file/dZn7D94p/Oliver_Serafimovski-Linija_od_.html

bongo
02k_FebK, %23:%Feb
"Krunoslav Đurđević - Vedska kozmologija (Hijerarhija svemira)"

http://www.4shared.com/document/WEmk_26Q/Krunoslav_Djurdjevic_-_Vedska_.html

bongo
02k_FebK, %23:%Feb
Avro Manhattan - Vatikanske milijarde

http://www.4shared.com/file/9Rq9Azhp/Avro_Manhattan-Vatikanske_mili.html

bongo
02k_FebK, %00:%Feb
Аминта , дали планираш да има посебен дел за часописи?

Аминта
02k_FebK, %17:%Feb
22-02-2011.

Аминта , дали планираш да има посебен дел за часописи?

Како оди работава, планирам да има цел подфорум за бесплатно преземање, ако одобри Ернесто.

Значи, може да има нови одделни теми за симнување списанија и весници; филмови; серии.
За стрипови, книги, цртани филмови, слики веќе има теми.
Нотни записи и песнарки, логично е на темава да одат.

Ако имате уште идеи за подобро да го осмислиме ова - кажете.

МаСтаПе
02k_FebK, %23:%Feb
http://www.scribd.com/mherkules

Аминта
02k_FebK, %16:%Feb
26-02-2011.

Најдете географска должина и широчина со Гугл мапс

Find latitude and longitude with Google Maps

http://universimmedia.pagesperso-orange.fr/geo/loc.htm

Впишете, на пример
Skopje, Macedonia

И, то. :)

Daskalova
03k_MarK, %23:%Mar
http://www.macedonia-science.org/files/Mixail_Ognyanov._Makedinia_-_prezivyana_sadba.pdf


Извонредна книга на професор Михаил Огненов!Нуди одговори на многу прашања,непресушен извор на информации,збиднувањата во Македонија во 20 век...Едноставно, мора да се прочита!

AlexTheGreat
03k_MarK, %23:%Mar
Мислиш за бугарска пропаганда во Македонија?

Sneki
03k_MarK, %17:%Mar
Мислиш за бугарска пропаганда во Македонија?

Изгледа ова е предизборната кампања :D

Daskalova
03k_MarK, %20:%Mar
http://www.macedonia-science.org/files/Mixail_Ognyanov._Makedinia_-_prezivyana_sadba.pdf


Извонредна книга на професор Михаил Огненов!Нуди одговори на многу прашања,непресушен извор на информации,збиднувањата во Македонија во 20 век...Едноставно, мора да се прочита!

Како што кажав,книгата е извонредна!
Авторот е охриѓанец!
Автобиографска,збиднувања а во Македонија во 20 век, испреплетени судбини на повеќе охридски семејства од Варош-Срмабожови,Бојаџиеви,Огнен овци,Мишеви,Робеви,Коцарев ...
Многу имиња,многу историски моменти...

Аминта
03k_MarK, %21:%Mar
12-03-2011.

еден од моите учебници за животот е делото ЧЕТИРИ СПОГОДБИ од Дон Мигуел Руис.

Дон Мигуел Руис е Толтек.
“ Пред многу илјади години, Толтеците биле познати во цело јужно Мексико како учени мажи и жени. Антрополозите за Толтеците зборуваат како за нација или раса, но Толтеците биле, пред се научници и уметници. Тие засновале здружение кое ги проучувало и ги чувало духовните знаења и искуства на древните времиња. Се собирале како учители (нагули) и студенти во Теотихуакан, древниот град на пирамидите во близина на Мексико, познат како место на кое Човекот станува Бог.“

Don Miguel Ruiz - Glas znanja

Laž o sopstvenoj nesavršenosti jedna je od najvećih laži u koje ljudi veruju, kaže autor kultne knjige Četiri sporazuma don Miguel Ruis. Kada prihvatimo sebe onakve kakvi jesmo, više nećemo imati potrebu da osuđujemo sebe, a samim tim ni druge. Da bismo to postigli, moramo istinski poverovati u to, a da bismo poverovali, moramo se odreći pogrešnih uverenja koja su nam odmalena nesvesno prenosili roditelji, učitelji i prijatelji. Don Miguel Ruis nas uči kako da to učinimo na veoma jednostavan način.

Превземете на
http://rapidshare.com/#!download|448l34|292568382|DonMiguelRuiz-Glas_Znanja.rar|664

---------------------------------

Don Miguel Ruiz - Majstorstvo u ljubavi

Превземете на
http://rapidshare.com/#!download|496cg|191127782|Don_Miguel_Ruiz_-_Majstorstvo_u_Ljubavi.pdf|903

bongo
03k_MarK, %22:%Mar
Gelencir, Nikola - Prirodno lijecenje biljem - 2,3 MB

http://www.4shared.com/document/zadV4Kig/Gelencir_Nikola_-_Prirodno_lij.html

Аминта
03k_MarK, %12:%Mar
17-03-2011.

На овој линк има ретки книги во дигитална форма поврзани со македонското прашање
http://www.digitalbookindex.com/_SEARCH/search010hsteureasternquest1a.asp


На овој линк купувам книги
http://www.bookfinder.com/

Eddie_Rebel
03k_MarK, %17:%Mar
Листа на книги (ако се преповторуваат, се ивинувам, ама не можам баш да следам, се работи за многу книги, опширна тема... слободно едитирајте/бришете)

Medieval Castles in Macedonia (http://documents-mk.blogspot.com/2011/03/medieval-castles-in-macedonia.html)

Шапкарев - илустрирана биографија (http://documents-mk.blogspot.com/2011/02/blog-post_25.html)

Вистински настан - Блаже Миневски (http://documents-mk.blogspot.com/2011/02/blog-post_15.html)

Политички затвореник за Македонија (http://documents-mk.blogspot.com/2011/02/blog-post.html)

Силјан Штркот - Марко Цепенков (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_29.html)

Ноќ спроти Свети Никола (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_26.html)

Поглавари на Охридската црква (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_18.html)

Битолските библиотеки (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_16.html)

Духот на слободата - Чернодрински (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_12.html)

Аминта
03k_MarK, %17:%Mar
21-03-2011.

Еди, на ваа тема не можум чуждо да бришум/менувум.
Само на историјта и на руманчијнта.

sarmasooriz
03k_MarK, %19:%Mar
Каде би можел да ја најдам книгата МИТ ЗА СИТЕ ВРЕМИЊА...?Ја нема во ниту една библиотека во градот.........а има уште една книга што ме интересира...а тоа е......
ТАЈНИТЕ НА МАКЕДОНИЈА....

sarmasooriz
03k_MarK, %19:%Mar
..... и ми текна за уште една..........ПРОРОШТВАТА НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ.....

Аминта
04k_AprK, %11:%Apr
09-04-2011.

Сакам да ви препорачам една книга која ја најдов на интернет. Се вика "Turks and his lost provinces" од William Eleroy Curtis. Може да ја најдеш на следниот линк
http://rapidshare.com#!download|410tl2|194931660|TurHisLo sProv1903.rar|59773
http://avaxhome.ws/ebooks/history_military/the_turk_and_his_lost_provinces.html
и иако во најголема мера го разгледува турското прашање, руско турската војна, влијанието на Германците на балканот, сепак посветува голем дел на историскиот амбиент и на репресијата во која живееле сите кои се бореле за Македонскиот идентитет и самобитност. Мислам дека е интересно гледање и има доста факти кои ја потврдуваат македонската посебност.

marica
04k_AprK, %21:%Apr
Листа на книги (ако се преповторуваат, се ивинувам, ама не можам баш да следам, се работи за многу книги, опширна тема... слободно едитирајте/бришете)

Medieval Castles in Macedonia (http://documents-mk.blogspot.com/2011/03/medieval-castles-in-macedonia.html)

Шапкарев - илустрирана биографија (http://documents-mk.blogspot.com/2011/02/blog-post_25.html)

Вистински настан - Блаже Миневски (http://documents-mk.blogspot.com/2011/02/blog-post_15.html)

Политички затвореник за Македонија (http://documents-mk.blogspot.com/2011/02/blog-post.html)

Силјан Штркот - Марко Цепенков (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_29.html)

Ноќ спроти Свети Никола (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_26.html)

Поглавари на Охридската црква (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_18.html)

Битолските библиотеки (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_16.html)

Духот на слободата - Чернодрински (http://documents-mk.blogspot.com/2011/01/blog-post_12.html)
:eek::eek::eek::eek: ajde dajte link za prikaznata ,, CAREVATA NOVA OBLEKA ,,!!!!!!!!!!!
imalo nekoi clenovi koj ne ja imale procitano na forumov ! jas nemozev da ja najdam ! pa nemam vreme da ja preraskazam licno !:eek: zato baram pomos od EDI i AMINTA !:D

Аминта
04k_AprK, %00:%Apr
10-04-2011.

Еее, Марице...

Додека ја најдам (ако ја најдам), ти ќе имаш време да ја запишеш.

marica
04k_AprK, %00:%Apr
10-04-2011.

Еее, Марице...

Додека ја најдам (ако ја најдам), ти ќе имаш време да ја запишеш.

aj najdija snosti jas ja barav ! ja imat vo nekoj ucebnik od v do VIII ama jas ima mal laptop i ne mi se lgedase ubo sodrzinata ! :eek:

Ванчо
04k_AprK, %16:%Apr
http://avaxhome.ws/ebooks/The_Memoirs_of_a_Balkan_Diplomatist.html
http://www.filesonic.com/file/78110016/dipl.rar
Книга напишана од српски дипломат во Америка директно инволвиран во заговорите за поделба на Македонија. Австроунгарското влијание на балканот, руската подршка на Бугарија, „неправдата“ која им била нанесена на Србите. Интересно светло за договорите меѓу нашите балкански соседи и големите сили.

Аминта
04k_AprK, %18:%Apr
На овој линк има ретки книги во дигитална форма поврзани со македонското прашање
http://www.digitalbookindex.com/_SEARCH/search010hsteureasternquest1a.asp


На овој линк купувам книги
http://www.bookfinder.com/.

Аминта
04k_AprK, %18:%Apr
Originally Posted by Аминта (http://forum.milenko.com.mk/showthread.php?p=206251#post206251)
16-03-2011.

Значи, може да дејствуваме на повеќе начини.
Но, главно и најважно е да се организираме и НИЕ ДА ДИГИТАЛИЗИРАМЕ МАКЕДОНСКИ КНИГИ.
Откако ќе ги закачиме на интернет, веќе е лесно да ги подредуваме врските до нив.

Заклучок:
1. треба да видиме кои се` електронски книги ги имаме најдено ние овде.
2. да се стават врски до нив на темата
3. да видиме кои книги треба да се дигитализираат
4. да направиме распоред кој да ги дигитализира.
За дигитализација на книги уште сега да кажам дека треба многу труд.

1. За да се скенира една книга потребни се барем еден-два часа во кои константно да се превртуваат листови и секако скенерот да е квалитетен.

2. Потоа за да се конвертира од слика во текст кој може да се пребарува мислам потребни се повеќе од еден, два часа (само нз можеби може да се направи автоматски сметачот да си работи), ама зависи и од тоа колку сметачот е јак.

3. За да се исчита и да се поправат грешките - барем 5-6 часа..

Аминта
04k_AprK, %18:%Apr
17-03-2011.

За дигитализација на книги уште сега да кажам дека треба многу труд.

1. За да се скенира една книга потребни се барем еден-два часа во кои константно да се превртуваат листови и секако скенерот да е квалитетен.

2. Потоа за да се конвертира од слика во текст кој може да се пребарува мислам потребни се повеќе од еден, два часа (само нз можеби може да се направи автоматски сметачот да си работи), ама зависи и од тоа колку сметачот е јак.

3. За да се исчита и да се поправат грешките - барем 5-6 часа.

Па, може преку некое здружение да се собираат пари од имотни Македонци, а да се плаќаат неколку млади кои би го работеле ова.

Аминта
04k_AprK, %19:%Apr
Originally Posted by Аминта
20-03-2011.Ако мислиш на мене... јас се`уште правам технички подготовки. Го оспособувам компјутеро мој. Оти нешто ми е неарен. И, од обемниот материјал што не ми е архивиран, префрлам на ДВД пред да стане понеарно. Направете списоци на материјалот што го имате, во рамките на она што го предложи Борјан. Поздрав.
Izminative denovi na DVD snimav 86 knigi za Makedonija. Knigite se od 19 se do prvata tretina na 20 vek.
Dajte mi adresa vo Makedonija na koja mozam da vi gi pratam, a vie mozete da pravite kopii koi ke im gi prakate na zainteresiranite.

Spisok na knigite:

The Southern Slavs, or Jugoslavs, aims for liberty & unity [Yugoslavia] 1916
Angel, Norman (Sir) 1874- Peace Theories & the Balkan War [bibliog. refs.]1912
Apcar, Diana Agabeg In His name .. [Armenian question] 1911
Argyll, George Douglas Campbell (Duke) 1 The Eastern Question [v1] from the Treaty of Paris 1836 to the Treaty of Berlin 1878 & to the Second Afghan War 1879]
Argyll, George Douglas Campbell (Duke) 1 The Eastern Question [v2] from the Treaty of Paris 1836 to the Treaty of Berlin 1878 & to the Second Afghan Wa 1879]
Booth, John L. C. Troubles in the Balkans [Macedonia, Bulgaria -- desc. & travel]1905
Boynton, Charles Brandon, 1806-83 English & French neutrality & the Anglo-French alliance,...relations to the US & Russia;...reason of the hostility 1864
Brodhead, Jane Napier Slav & Moslem [Eastern question, Balkan, Central Asia; Soviet Union -- history] c1894
Buxton, Noel, 1869-1948 & C Leonard Lees Balkan Problems & European Peace [WWI; Balkan Peninsula]1919
Campbell, William Frederick (Baron) 1824 The Eastern Question: Speeches delivered in the House of Lords [Europe -- Politics & government] 1894
Cassavetes, Nicholas J. The Question of northern Epirus at the Peace Conference [Epirus (Greece & Albania); bibliog. refs.; Pan-Epiro 1919
Chekrezi, Constantine Anastasi Albania Past & Present 1919
Cobden, Richard, 1804-1865 Political writings, v 1: England, Ireland, & America, 1835; Russia, 1836, 1793 & 1853 [Eastern question; Free 1867
Cobden, Richard, 1804-1865 Political writings, v 2: Letter to Henry Ashworth. How wars are got up in India. The origin of the Burmese War 1867
Cobden, Richard, 1804-1865 Russia, Turkey, & England 1876
Cowen, Joseph Speeches on the Near Eastern question, foreign & imperial affairs & on the British empire [foreign relations 1909
Creasy, Edward Shepherd (Sir) 1812-1878 History of Ottoman Turks, [v2] from the beginning of their empire to the present ... [Treaties: Turkey, Russia 1854-6
Curtis, William Eleroy, 1850-1911 The Turk & his lost provinces: Greece, Bulgaria, Servia, Bosnia [Desc. & travel] 1903
Duggan, Stephen Pierce Hayden, 1870-1950 The Eastern Question: A study in diplomacy [Balkans] 1902
Durham, Mary Edith, 1863-1944 The Burden of the Balkans [Balkan Peninsula; desc. & travel] 1905
Eliot, Charles (Sir) 1862-1931 Turkey in Europe [Islam; Christians -- Turkey] 1900
Eton, William A survey of the Turkish Empire ... 1 Its government ... 2 state of the provinces ... 3 causes of the decline o 1809
Forbes, Nevill, Arnold Toynbee, D Mitran The Balkans: A history of Bulgaria, Serbia, Greece, Rumania, Turkey [Balkan Peninsula] 1915
Fox, Frank, 1874- The Balkan Peninsula 1915
Fraser, David, fl. 1905- The Short Cut to India: The record of a journey along the route of the Baghdad railway [Turkey, Iraq -- desc. 1909
Fraser, John Foster (Sir) 1868-1936 [26 Pictures from the Balkans [Balkan Peninsula; Macedona (Greece) -- Politics & government; Serbia; Bulgaria; et 1906
Freeman, Edward Augustus, 1823-1892 The Ottoman Power in Europe, Its nature, its growth, & its decline [bibliog. p xxi-xxii; Turkey -- Ottoman Em 1877
Gallenga, Antonio Carlos Napoleone, 1810 Two Years of the Eastern Question, v 1 [Turkey - desc. & travel]1877
Gallenga, Antonio Carlos Napoleone, 1810 Two years of the Eastern question, v 2 [Turkey -- desc. & travel]1877
Giacometti, Georges Russia's Work in Turkey: A revelation [tr. Edgar Whitaker; Russia -- roreign relations Turkey] 1877
Gibbons, Herbert Adams, 1880-1934 The New Map of Europe, 1911-1914: A study of contemporary European national movements & wars [WWI, Causes; In 1914]
Gibbons, Herbert Adams, 1880-1934 The New Map of Europe, 1911-1914: The story of the recent European diplomatic crises & wars & of Europe's pres 1914
Gibbons, Herbert Adams, 1880-1934 The Reconstruction of Poland & the Near East: Problems of peace [Polish question] 1917
Gilson, Adrian The Czar & the Sultan, or, Nicholas & Abdul Medjid: their private lives & public actions [w/The Turks in Europe 1853
Gladstone, William Ewart, 1809-1898 Bulgarian horrors & the question of the East [Serbo-Turkish War, 1876; Bulgaria -- uprising, 1876] 1876
Gordon, Winifred Roumania: Yesterday & to-day [intro. Maria, Queen consort of Ferdinand I, King of Romania, 1875-; WWI – Roma 1918
Greene, Francis Vinton, 1850-1921 Sketches of army life in Russia [Russia. Armiia; Russo-Turkish War, 1877-1878] 1881
Greene, Francis Vinton, 1850-1921 Sketches of army life in Russia [Russia. Armiia; Russo-Turkish War, 1877-1878] 1880
Holland, Thomas Erskine (Sir) 1835-1926 The European Concert in the Eastern Question: A collection of Treaties & other public acts 1885
Huntly, Charles Gordon (Marquis) Travels, sport, & politics in the east of Europe [Balkan Peninsula, Soviet Union -- desc. & travel] 1887
Knight, Edward Frederick, 1852-1925 Turkey: The awakening of Turkey; the Turkish revolution of 1908 c1910]
Kremnitz, Mite, 1852-1916 Reminiscences of the King of Roumania [Carol I, King of Romania, 1839-1914; Charles I, 1866-1914; Jews – Rom 1899
Lake, Harold Campaigning in the Balkans [WWI; Macedonia] 1918
Laveleye, Emile Louis Victor (Baron) 182 The Balkan Peninsula 1887
Le Queux, William, 1864-1927 An Observer in the Near East [Balkan Peninsula -- desc. & travel] 1907
Le Queux, William, 1864-1927 The Near East, the present situation in Montenegro, Bosnia, Servia, Bulgaria, Roumania, Turkey & Macedonia [B 1907
Logio, George Clenton Bulgaria: Problems & politics [map; WWI] 1919
Lyde, Lionel William, 1863-1947 & A F M A Military Geography of the Balkan Peninsula [bibliog. refs.] 1905
MacColl, Malcolm Three years of the Eastern question [Crimean War, Bulgaria, Russia, India] 1818
MacColl, Malcolm, 1831-1907 The Sultan & the Powers 1896
Macdonald, John Turkey & the Eastern Question [Turkey -- history] 1913]
Markovic, Lazar, 1883- Serbia & Europe, 1914-1920 [Serbia -- Foreign relations] 1921
Marriott, John Arthur Ransome (Sir) 1859 The European Commonwealth: Problems historical & diplomatic [Nationalism, internationalism, & supernationalism 1918
Mijatovic, Cedomilj, 1842-1932 The Memoirs of a Balkan Diplomatist [Serbia -- foreign relations] 1917
Miller, William, 1864-1945 The Ottoman Empire, 1801-1913 [bibliog. refs.; Turkey] 1913
Miller, William, 1864-1945 Travels & Politics in the Near East [Balkan Peninsula] 1898
Moltke, Helmuth, Graf von, 1800-1891 Essays, speeches, & memoirs of Field-Marshal Count Helmuth von Moltke, v 1 [Railroads; Netherlands, Belgium,1893
Moltke, Helmuth, Graf von, 1800-1891 Essays, speeches, & memoirs of Field-Marshal Count Helmuth von Moltke, v 2 ["one of the great strategists of 1893
Montagu, Robert (Lord) 1825-1902 Foreign Policy: England & the Eastern question [Europe -- politics; Turkey -- history]1877
Newbigin, Marion Isabel, 1869-1934 Geographical Aspects of Balkan problems in their relation to the great European War [human geography; bibliog 1915
Newman, John Henry, 1801-1890 Lectures on the History of the Turks in its relation to Christianity [Islam, Christianity -- relations; Turke 1854
Novikova, Olga Alekseevna, 1840-1925 Is Russia wrong? A series of letters by a Russian Lady (pref. J A Froude)
Novikova, Olga Alekseevna, 1840-1925 Russia & England from 1876 to 1880: A protest & an appeal 1880
O'Brien, Patrick (Sir) 1823-1895 Journal of a Residence in the Danubian principalities in the autumn & winter of 1853 [Romania -- desc. & trav 185
Ostrorog, Leon (Count) The Turkish Problem: things seen & a few deductions [tr. Winifred Stephens; WWI; Turkey] 1919
Panaretoff, Stephen, 1853-1931 Near Eastern Affairs & Conditions [Balkan Peninsula] 1922
Phillipson, Coleman, 1875-1958 & Noel Bu The Question of the Bosphorus & Dardanelles [Bosporus (Turkey); Dardanelles Strait (Turkey)] 1917
Phillipson, Coleman, 1878-The Question of the Bosphorus & Dardanelles [Turkey] 1917
Price, Crawfurd, b. 1881The Intervention of Bulgaria & the central Macedonian question [WWI] 1915
Price, Walter Harrington Crawfurd, 1881- Light on the Balkan Darkness [WWI; Bulgaria -- foreign relations] 1915
Ranke, Leopold von, 1795-1886 A history of Servia, & the Servian Revolution; from original MSS. & documents [Serbia, Bosnia & Hercegovina -1844
Ross, David (of Bladensburg) (ed.) Opinions of the European Press on the Eastern question. (tr. & extracted from Turkish, German, French & Englis 1836
Schem, Alexander Jacob, 1826-1881 The War in the East. An illustrated history of the conflict between Russia & Turkey w/a review of the Eastern 1878]
Schevill, Ferdinand, 1868-1954 The history of the Balkan Peninsula from the earliest times to the present day 1922]
Sloane, William Milligan, 1850-1928 The Balkans: A laboratory of history [Balkan Peninsula] 1914
Sorel, Albert, 1842-1906 The Eastern Question in the eighteenth century, the partition of Poland & the Treaty of Kainardji [bibliog., 1898
Sosnosky, Theodor Von, 1866-Die Balkanpolitik Osterreich-Ungarns seit 1866, v 2 [Bosnia & Hercegovina -- Politics & government] 1913-4
Stephanove, Constantine (b. 1876) The Bulgarians & Anglo-Saxondom [Balkan Peninsula; Bulgaria -- foreign relations; bibliog. p 367-70] 1919
Stevenson, Francis Seymour, 1862- A History of Montenegro 1914]
Stone, Elizabeth Turkey old & new: historical, geographical & statistical, v 1 [Turkey -- desc. & travel]1880
Swinburne, Algernon Charles, 1837-1909 Note of an English Republican on the Muscovite crusade [Thomas Carlyle 1795-1881] 1876
Taylor, A. H. E The Future of the Southern Slavs [Yugoslavs; Serbia] 1917
Thomson, Harry Craufuird The Outgoing Turk: Impressions of a journey through the western Balkans [Bosnia & Hercegovina -- desc. & trav 1897
Treitschke, Heinrich von, 1834-1896 Germany, France, Russia & Islam [Adolf Gustaf II, King of Sweden, 1594-1632; Martin Luther, 1483-1546; Alsace 1915
Treitschke, Heinrich von, 1834-1896 Germany, France, Russia & Islam [Europe, Germany -- politics & government] 1915
Tsanoff, Vladimir A. (ed.) Reports & Letters of American Missionaries, [re] the distribution of nationalities in the former provinces of 1919
Urquhart, David, 1805-1877 Recent Event in the East. Being a reprint of Mr. Urquhart's contributions to the Morning advertiser, autumn of 1854
Villari, Luigi, 1876-The Balkan Question: The present condition of the Balkans & of European responsibilities 1905
Vojnovic, Lujo, 1864-1951 Dalmatia & the Jugoslav Movement [Yugoslavs; Dalmatia (Croatia); Austria -- Politics & government; bibliog. p1920]
Vo*****, Charles J., 1857-1935 Secrets of the Balkans: Seven years of a diplomatist's life in the storm centre of Europe [WWI, Balkan Penins 1921
Webster, Charles The Foreign Policy of Palmerston, 1830-1841: [v2] Britain, the Liberal Movement, & the Eastern Question 1951
Weld, Stuart F., 1839-1901 The Eastern Question & a suppressed chapter of history: Napoleon III & the Kingdom of Roumania [Romania – hi 1897
Woods, Henry Charles, 1881-The Danger Zone of Europe: Changes & problems in the Near East [Turkey -- Politics & government] 1911
Wyon, Reginald The Balkans from Within [Balkan Peninsula; Macedonia -- Uprising of 1903] 1904
Young, George (Sir) 1872- Nationalism & War in the Near East [Balkan Peninsula -- War of 1912-1913] (Clarendon Pr.)1915
Z., A. (writer, Egyptian history) The Emancipation of Egypt [The great powers & the Egyptian question. British imperial policy]1905.

Аминта
04k_AprK, %19:%Apr
Originally Posted by Аминта (http://forum.milenko.com.mk/showthread.php?p=206869#post206869)
Фала многу.

Попат прашано, дали уште во САД и Канада се продаваат половни книги од библиотеките по ниска цена?
И, дали на таков начин имаш набавено книги што се однесуваат за Македонија?
Да се продаваат и имам купено многу такви книги. Последниве години тие книги (отпишани од библиотеките) ги продаваат поединци преку ибеј.
Секој универзитет, еднаш годишно организира продажба на книги кои повеќе не му требаат, било да има повеќе копии, било да ги дигитализирал, а не се барани од студентите и од професорите. Книгите што се од значење за нас Македонците често се токму меѓу овие книги бидејќи не се од поголемо значење за универзитетските библиотеки.

Подолу е најдобриот линк за купување книги, стари и нови.

http://www.bookfinder.com/.

Daskalova
04k_AprK, %16:%Apr
Францускиот новинар Анри Пози за Македонија после Прва Светска Војна,за српскиот терор,за пеколот во Македонија...

http://www.makedonskatribuna.com/Voinata%20se%20vrushta_files/the_war.htm

Kornelia
04k_AprK, %13:%Apr
Adminite da go izbrishat prethodniot bugarsko propagandisticki post!!!!

Da sakav da slusham bugarska propaganda ke idev na bugarski sajt!!

Ovoj Makedonski e ili?!

lozanoska
04k_AprK, %14:%Apr
+ 1

Аминта
04k_AprK, %16:%Apr
29-04-2011.

Adminite da go izbrishat prethodniot bugarsko propagandisticki post!!!!

Da sakav da slusham bugarska propaganda ke idev na bugarski sajt!!

Ovoj Makedonski e ili?!

+ 1

Толку баба знае - толку баба бае.

(Се однесува на причинителот на поводот за цитативе.)

Аминта
05k_MayK, %19:%May
02-05-2011.

140 книги за полово образование одн. сексуалноста.

торент
http://thepiratebay.org/torrent/4666546#filelistContainer

/40 Mistakes Men Make While Having Sex With Women.pdf 26.86 KiB
/A. Waterman - The Triple O Guide to Female Orgasms.pdf 665.58 KiB
/Alex Benzer - The Tao Of Sexual Dating For Men.pdf 1.01 MiB
/Alex Benzer - The Tao Of Sexual Mastery.pdf 181.62 KiB
/Anne Hooper - Great Sex Tips.pdf 29.25 MiB
/Anne Hooper - Illustrated Kama Sutra.pdf 13.19 MiB
/Another Sex Tutorial.pdf 1.29 MiB
/Anthony Berger - How To Get Into Threesomes.pdf 313.19 KiB
/Art Of Male Masturbation.txt 10.94 KiB
/Austin Osman Spare - The Book of Pleasure.pdf 177.54 KiB
/Barbara Keesling - How to Make Love All Night.pdf 274.17 KiB
/Barbara Keesling - Super Sexual Orgasm.pdf 1.17 MiB
/Betty Friedan - The Feminine Mystique chapter 3 - The Crisis in Woman's Identity.pdf 1.11 MiB
/Calle Zorro - Penis Size Paranoia.pdf 140.58 KiB
/Calle Zorro - Shooting Ejaculate.pdf 360.35 KiB
/Clara Morgane - Kama Sutra - Plaisirs Et Positions Amoureuses-Screen.pdf 8.94 MiB
/Complete Idiot's Guide to Tantric Sex.pdf 7.54 MiB
/David DeAngelo - Sex Secrets.pdf 47.68 KiB
/David Michaels - When a Man Makes Love to a Woman Unlimited Stamina ...Unlimited Stamina with Multiple Orgasms.pdf 662.86 KiB
/Donald Hicks - Understanding The G-Spot And Female Sexuality.pdf 504.71 KiB
/G-Spot - The Grafenberg Spot Mystery.pdf 201 KiB
/Giving And Receiving Erotic Massage.pdf 131.83 KiB
/Guide To Oral Sex - How To Eat Pussy.pdf 19.9 KiB
/Havelock Ellis - Studies in the Psychology of Sex, Volume 1.pdf 609.9 KiB
/Havelock Ellis - Studies in the Psychology of Sex, Volume 2.pdf 709.59 KiB
/Havelock Ellis - Studies in the Psychology of Sex, Volume 3.pdf 649.1 KiB
/Havelock Ellis - Studies in the Psychology of Sex, Volume 4.pdf 463.02 KiB
/Havelock Ellis - Studies in the Psychology of Sex, Volume 5.pdf 518.03 KiB
/Health Brochures - CDC - Male Latex Condoms and Sexually Transmitted Diseases.pdf 111.16 KiB
/Health Brochures - Caring for Someone with AIDS.pdf 173.71 KiB
/Health Brochures - Caring safely for people with HIV or AIDS.pdf 395.1 KiB
/Health Brochures - Get the facts about Birth Control Choices.pdf 45.3 KiB
/Health Brochures - Get the facts about Birth Control Pills.pdf 44.48 KiB
/Health Brochures - Get the facts about Condoms.pdf 39.73 KiB
/Health Brochures - Get the facts about Contraceptive Patch Ortho Evra.pdf 58.46 KiB
/Health Brochures - Get the facts about Depo-Provera.pdf 37.87 KiB
/Health Brochures - Get the facts about Emergency Contraceptive Pills.pdf 91.1 KiB
/Health Brochures - Get the facts about Intra-uterine Contraceptive Device IUCD.pdf 56.44 KiB
/Health Brochures - Get the facts about Sterilization.pdf 374.18 KiB
/Health Brochures - Get the facts about The Diaphragm, Cervical Cap, Contraceptive Sponge and Spermicide.pdf 815.03 KiB
/How to - Sex Tips From a Woman 2.pdf 52.57 KiB
/Hugh Morris - The Art of Kissing.pdf 55.39 KiB
/Ian Kerner - She Comes First.pdf 1.47 MiB
/Jack Morin - 10 Rules of Anal Sex.pdf 48.27 KiB
/Janalee Beck - How to Have Multiple Orgasms.pdf 7.17 MiB
/John H. Harvey, Amy Wenzel, Susan Sprecher - The Handbook of Sexuality in Close Relationships.pdf 68.42 MiB
/KAMASUTRA - Sex Positions.pdf 18.09 MiB
/Kenneth Ray Stubbs - Erotic Massage - The Tantric Touch Of Love.pdf 2.65 MiB
/Kervran - Biological Transmutations/BT-ch2.pdf 46.93 KiB
/Kervran - Biological Transmutations/BT-ch5.pdf 130.64 KiB
/Kervran - Biological Transmutations/BT-ch7.pdf 20.21 KiB
/Kervran - Biological Transmutations/BT-intro.pdf 84.85 KiB
/Kervran - Biological Transmutations/BT-what_are.pdf 127.33 KiB
/Kervran - Biological Transmutations/biol_trans.html 28.46 KiB
/Kervran - Biological Transmutations/hudson.html 69.74 KiB
/Kervran - Biological Transmutations/index.html 2.51 KiB
/Kervran - Biological Transmutations/ix.html 938 B
/Kervran - Biological Transmutations/matter&energy.html 18.42 KiB
/Kervran - Biological Transmutations/na-k.gif 7.6 KiB
/Kervran - Biological Transmutations/na-k.html 9.33 KiB
/Kervran - Biological Transmutations/notes_kervran.html 6.19 KiB
/Kervran - Biological Transmutations/notes_kervran_files/kervran1.gif 1.96 KiB
/Kervran - Biological Transmutations/notes_kervran_files/kervran2.gif 2.01 KiB
/Kervran - Biological Transmutations/periodictable.gif 106.25 KiB
/Kervran - Biological Transmutations/spiralofelem.gif 37.07 KiB
/Kervran - Biological Transmutations/transcarbon.html 27.48 KiB
/Lee Jenkins - Female Orgasm Black Book/Female Orgasm Blackbook.pdf 1.98 MiB
/Lee Jenkins - Female Orgasm Black Book/Female Orgasm Blueprint.pdf 49.18 KiB
/Lee Jenkins - Female Orgasm Black Book/Read This First! Quick Start Guide.pdf 210.47 KiB
/Lee Jenkins - Female Orgasm Black Book/Special report 1-Oral Sex Secrets.pdf 502.05 KiB
/Lee Jenkins - Female Orgasm Black Book/Special report 2-Advance Fingering Techniques.pdf 1.54 MiB
/Lee Jenkins - Female Orgasm Black Book/Special report 3-Best Sex Positions.pdf 612.4 KiB
/Lee Jenkins - Female Orgasm Black Book/Special report 4-Orgasm Mastery.pdf 380.19 KiB
/Lisa S. Longhofer - The Art Of Female Ejaculation - The-Female-Orgasm.pdf 4.37 MiB
/Lou Paget - How To Be A Great Lover.pdf 2.02 MiB
/Mabel Iam - Sex and the Perfect Lover.pdf 1.15 MiB
/Mantak Chia/Mantak Chia - 1st Formula - Fusion of the Five Elements.pdf 3.2 MiB
/Mantak Chia/Mantak Chia - 2nd Formula - Lesser Kan & Li.pdf 1.34 MiB
/Mantak Chia/Mantak Chia - 3rd Formula - Greater Kan & Li.pdf 833.5 KiB
/Mantak Chia/Mantak Chia - 4th Formula - Greatest Kan & Li.pdf 1.29 MiB
/Mantak Chia/Mantak Chia - 5th Formula - Sealing of the Five Senses.pdf 876.45 KiB
/Mantak Chia/Mantak Chia - Awaken Healing Energy.pdf 1.42 MiB
/Mantak Chia/Mantak Chia - Awaken Healing Light.pdf 5.58 MiB
/Mantak Chia/Mantak Chia - Bone Marrow Nei Kung.pdf 2.97 MiB
/Mantak Chia/Mantak Chia - Chi Self Massage.pdf 2.92 MiB
/Mantak Chia/Mantak Chia - Cosmic Fusion.pdf 4.23 MiB
/Mantak Chia/Mantak Chia - Cosmic Healing I.pdf 2.56 MiB
/Mantak Chia/Mantak Chia - Cosmic Healing II.pdf 4.08 MiB
/Mantak Chia/Mantak Chia - Dark Room Enlightenment.pdf 3.41 MiB
/Mantak Chia/Mantak Chia - Dark Room.pdf 1.2 MiB
/Mantak Chia/Mantak Chia - Fusion of Eight Channels.pdf 805.25 KiB
/Mantak Chia/Mantak Chia - Iron Shirt Chi Kung I.pdf 7.64 MiB
/Mantak Chia/Mantak Chia - Taoist Secrets of Love.pdf 2.24 MiB
/Mantak Chia/Mantak Chia - The Multi-orgasmic Man.pdf 1.53 MiB
/Marcy Michaels - The Lowdown On Going Down.pdf 24.76 MiB
/Maude Royden - Sex and Common-Sense.pdf 134.18 KiB
/Michael Webb - 101 Romantic Ideas.pdf 454.19 KiB
/Michael Webb - 500 Lovemaking Tips and Secrets.pdf 937.17 KiB
/Murphy's sex law.pdf 35.74 KiB
/Nancy Friday - My Secret Garden Women's Sexual Fantasies.pdf 835.37 KiB
/Nico Simon Princely - Be a Better Lover Tonight 2007.pdf 12.05 MiB
/Nik Douglas, Penny Slinger - Sexual Secrets: The Alchemy of Ecstasy.pdf 18.46 MiB
/Penis Enlargement.pdf 137.64 KiB
/Robert Greene - The Art of Seduction.pdf 3.26 MiB
/Robert Irwin - Sexual-Mastery.pdf 786.28 KiB
/Ruth K. Westheimer - Sex For Dummies 2007 3ed.pdf 10.75 MiB
/SEX penis enlargement manual.pdf 462.31 KiB
/Sebastian Heller - Advanced Sexual Practices Volume 1.pdf 824.35 KiB
/Sebastian Heller - Advanced Sexual Practices Volume 2.pdf 808.28 KiB
/Secrets to Male Multiple Orgasms.pdf 105.25 KiB
/Sex - Seduction - How To Seduce A Woman - 3 Fears.pdf 60.11 KiB
/Sex - Sexual Martial Arts and Sexercise.pdf 138.37 KiB
/Sex - The Art of Sensual Massage.pdf 36.19 KiB
/Sex Encyclopedia Female Ejaculation Guide - How To Squirt.pdf 153.8 KiB
/Sex Secrets - Sex Tips From a Woman.pdf 69.49 KiB
/Sexpertise - Secrets Of Total Satisfaction.pdf 110.23 KiB
/Sexuality and Seniors.pdf 9.78 KiB
/Somraj Pokras, Jeffre TallTrees - Tantric G Spot Orgasm and Female Ejaculation.pdf 1.87 MiB
/Summum Bonum Amen Ra - Sexual Ecstasy - From Ancient Wisdom.pdf 113.98 KiB
/Tantra - Conscious Sexual Loving.pdf 15.51 KiB
/Tantra - Giving Your Erotic Massage.pdf 135.66 KiB
/Tantra - basic techniques.pdf 44 KiB
/Tantra Yoga The Tantric Penis Lessons.pdf 33.85 KiB
/The Game - Neil Strauss (OCR).pdf 2.89 MiB
/The Jelqing Manual.pdf 282.81 KiB
/The Ultimate Female Orgasm.pdf 57 KiB
/Tom Leonardi - Secrets Of Sensual Lovemaking - How To Give Her The Ultimate Pleasure.pdf 5.66 MiB
/Tracey Cox - Supersex.pdf 21.63 MiB
/Tristan Taormino - The Ultimate Guide To Anal Sex For Women.pdf 1.91 MiB
/Ultimate Guide To Erotic Massage.pdf 140.97 KiB
/Unknown - The Art Of Oral Sex.pdf 106.02 KiB
/Vatsyayana - The Kama Sutra.pdf 317.63 KiB
/funinbed.com's - Top One Hundred Lovemaking Techniques Of All Time.pdf 138.63 KiB
/greatlovers.com - Becoming a Master of Oral Sex.pdf 98.99 KiB
/greatlovers.com - Penis Of Steel v1.2.pdf 166.89 KiB
/greatlovers.com - Penis Of Steel v2.0.pdf 594.72 KiB
/greatlovers.com - Sexual Survey Results from Over 100 Women.pdf 224.19 KiB
/tantra-sex.com - 100 Ways To Keep Your Lover.pdf 2.3 MiB
/tantra-sex.com - 2006 Guide To Sex Toys.pdf 829.4 KiB
/tantra-sex.com - Awakening Womens Orgasm.pdf 3.38 MiB
/tantra-sex.com - Ejaculation Mastery.pdf 3.64 MiB
/tantra-sex.com - Tantra And Kama Sutra Sex Positions.pdf 4.41 MiB
/tantra-sex.com - Two Souls Connect.pdf 216.01 KiB

Аминта
05k_MayK, %19:%May
58 книги за полово образование одн. сексуалноста.

торент
http://isohunt.com/torrent_details/76548309/Kama+Sutra+Tantric+Sex?tab=summary


58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / (ebook - Doc) - Special Cunnilingus Techniques and Secrets.zip 10.8 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / (eBook - PDF) - Sex-Secrets - Secrets Of Seduction.zip 158.3 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / (eBook - PDF) - Swedish Massage.zip 1.2 MB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / (ebook - PDF) How to Make Love All Night (and Drive a Woman Wild).zip 241.8 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / (ebook - PDF) Vatsyayana - The Kama Sutra.zip 274.6 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / (ebook) - Massage techniques.zip 16.3 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / (eBook) - NLP - Psychic Seduction.zip 139.5 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / (eBook) Sex Positions.zip 488.8 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / (eBook) Tantric_Yoni_Massage.zip 62.6 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / (eBook) Vatsyayana - The Kama Sutra.zip 274.6 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Alargamiento del Pene.zip 144.3 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / All About Foreplay!.zip 40.6 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Amazing Sex Tutorials.zip 38.7 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Anal Ecstasy - A complete guide to Anal Sex!.zip 64.1 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Biblia de La Seducción.zip 2.6 MB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / code blue.zip 29.3 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Complete Idiot's Guide to Amazing Sex.zip 5.9 MB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Double Your Dating.zip 296.5 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Dr. Barbara Keesling - How to Make Love All Night.zip 1.2 MB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / ebook - Mind Power Seduction UnEncrypted.zip 390.2 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / ebook-Word-Sex Tips From a Woman.zip 6.6 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Ending Premature Ejaculation!.zip 41.1 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Essential Skills.zip 37 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Exploring the Secrets of the Female Clitoris!.zip 35 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Fast Seduction.zip 1.1 MB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Female Psychic Attack.zip 15.2 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Giving your partner Incredible Orgasms!.zip 59.5 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Guide To G-Spot Orgasms & Female Ejaculation.zip 1.5 MB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / How to become an Expert at Oral Sex!.zip 55.6 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / How To Get Into Threesomes.zip 297.5 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / How to make a woman orgasm.zip 9.1 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / How to Make Anyone Fall in Love with You.zip 805.9 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / How to please your man using Fellatio!-1.zip 38 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / How to please your man using Fellatio!-2.zip 34.8 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / How to please your man using Fellatio!-3.zip 42.9 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / How to please your man using Fellatio!-4.zip 36.4 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / How to please your man using Fellatio!-5.zip 38.4 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / How to please your man using Fellatio!-6.zip 37.1 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Kama Sutra.zip 12.6 MB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Li Yu - The Carnal Prayer Mat.zip 210.4 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Love making guide.zip 518.8 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Malemultiples.zip 87.2 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Natural Control.zip 18.2 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Natural Penis Enlargement.zip 8.4 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Notions of Bondage.zip 1.6 MB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / penile health.zip 29.7 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Ph.D Of Persuasion.zip 257.9 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Red Hot Sex Tips.com's Sexual Survey Results From over 100 women!.zip 190.5 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Secrets Of Speed Seduction.zip 192.2 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Secrets of the Mysterious G-Spot!.zip 59.6 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Sex - How to Make Love All Night (and Drive a Woman Wild).zip 241.8 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Sex Tips From a Woman.zip 9.8 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / The Female PC Muscle!.zip 38.7 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / The Simple Secrets To Regaining The Sexual Stamina You Had As A Teenager.zip 25.8 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / The_Art_of_Oral_Sex.zip 48.6 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Victoria Bodyworks.zip 2.7 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / When a Man Makes Love to a Woman.zip 518.9 KB
58SexuEbos / 58 Sexual Ebooks / Without Embarrassment.zip 1.6 MB
58SexuEbos / 58.jpg 180 KB
58SexuEbos / Fuck My GirlFriend.html 271 Bytes
58SexuEbos / Read.html 271 Bytes

Аминта
05k_MayK, %19:%May
Soul Sex - Tantra for Two 1 и 2

информации за http://www.amazon.com/Soul-Sex-Tantra-Pala-Copeland/dp/1564146642/4freedomsconsult%20

http://images.amazon.com/images/P/1564146642.01._SX240_SCLZZZZZZZ_.jpg
прва книга http://rapidshare.com/files/14559169/Soul.Sex.Tantra.for.Two.eBook-EEn.rar
односно на
http://rapidshare.com/files/27271278/Soul_Sex_Tantra_for_Two.rar

втора книга http://www.megaupload.com/?d=XXFPCFJR

Аминта
05k_MayK, %20:%May
http://ebookee.org/search.php?q=The+Complete+Idiot+s+Guide+to&sa=Search

На оваа страница не се само следниве наслови, ами и мнооооогу други Водичи од ваков вид, "The Complete Idiot s Guide to ...".
Некои се повторуваат, ама има и повеќе книги со повеќе од една врска за симнување.

The Complete Idiot's Guide to the Science of Everything
The Complete Idiot's Guide to Comfort Food
The Complete Idiot's Guide to Bartending
The Complete Idiot's Guide to Understanding Einstein
The Complete Idiot's Guide to Understanding Einstein
The Complete Idiot's Guide to Getting a Tattoo
The Complete Idiot's Guide to Getting a Tattoo
The Complete Idiot's Guide to Acupuncture and Acupressure
The Complete Idiot's Guide to Getting a Tattoo
The Complete Idiot's Guide to Understanding Einstein
The Complete Idiot's Guide to Getting a Tattoo
The Complete Idiot's Guide to Understanding Einstein
[HF] The Complete Idiot's Guide to Fitness
[HF] The Complete Idiot's Guide to Fitness
The Complete Idiot's Guide to Green Building and Remodeling (ReUp)
The Complete Idiot's Guide to the Science of Everything
The Complete Idiot's Guide to Algebra
The Complete Idiot's Guide to Algebra
The Complete Idiot's Guide to Astronomy
[HF] The Complete Idiot's Guide to Acupuncture and Acupressure
--------------------------------------------------------------
The Complete Idiot's Guide to the Kama Sutra
The Complete Idiot's Guide to the Science of Everything
The Complete Idiot's Guide to Comfort Food
The Complete Idiot's Guide to Bartending
The Complete Idiot's Guide to Understanding Einstein
The Complete Idiot's Guide to Understanding Einstein
The Complete Idiot's Guide to Getting a Tattoo
The Complete Idiot's Guide to Getting a Tattoo
The Complete Idiot's Guide to Acupuncture and Acupressure
The Complete Idiot's Guide to Getting a Tattoo
The Complete Idiot's Guide to Understanding Einstein
The Complete Idiot's Guide to Getting a Tattoo
The Complete Idiot's Guide to Understanding Einstein
[HF] The Complete Idiot's Guide to Fitness
[HF] The Complete Idiot's Guide to Fitness
The Complete Idiot's Guide to Green Building and Remodeling (ReUp)
The Complete Idiot's Guide to the Science of Everything
The Complete Idiot's Guide to Algebra
The Complete Idiot's Guide to Algebra
The Complete Idiot's Guide to Astronomy
-------------------------------------------
[HF] The Complete Idiot's Guide to Acupuncture and Acupressure
[HF] The Complete Idiot's Guide to Acupuncture and Acupressure
[HF] The Complete Idiot's Guide to Learning French on Your Own
[HF] The Complete Idiot's Guide to Learning French on Your Own
[HF] The Complete Idiot's Guide to Electrical Repair
The Complete Idiot's Guide to Getting a Tattoo
The Complete Idiot's Guide to Understanding Einstein
The Complete Idiot's Guide to Understanding Einstein
The Complete Idiot's Guide to Getting a Tattoo
The Complete Idiot's Guide to Acupuncture and Acupressure
The Complete Idiot's Guide to the Science of Everything
The Complete Idiot's Guide to Comfort Food
The Complete Idiot's Guide to Bartending
The Complete Idiot's Guide to Acupuncture and Acupressure
The Complete Idiot's Guide to Comedy Writing
The Complete Idiot's Guide to Acupuncture and Acupressure (repost)
The Complete Idiot's Guide to Comedy Writing (repost)
The Complete Idiot's Guide to the Science of Everything
The Complete Idiot's Guide
The Complete Idiot's Guide to Astronomy
-------------------------------------------
The Complete Idiot's Guide to the Roman Empire
[HF] The Complete Idiot's Guide to the Roman Empire
[HF] The Complete Idiot's Guide to the Roman Empire
The Complete Idiot's Guide to Algebra
The Complete Idiot's Guide to Comfort Food
The Complete Idiot's Guide to Bartending
The Complete Idiot's Guide to the Science of Everything
The Complete Idiot's Guide to Comfort Food
The Complete Idiot's Guide to Bartending
The Complete Idiot's Guide to Finance for Small Business [REPOST]
The Complete Idiot's Guide to Global Economics
The Complete Idiot's Guide to Being Vegetarian (2nd Edition)
The Complete Idiot's Guide to Critical Reading
The Complete Idiot's Guide to Making Money in Freelancing
The Complete Idiot's Guide to Getting a Tattoo
The Complete Idiot's Guide to Bartending
The Complete Idiot's Guide to Comfort Food
The Complete Idiot's Guide to Understanding Einstein
The Complete Idiot's Guide to Understanding Einstein
The Complete Idiot's Guide to Getting a Tattoo
------------------------------------------------.
The Complete Idiot's Guide to Making Natural Soaps
The Complete Idiot's Guide to Upgrading and Repairing PCs
The Complete Idiot's Guide to Learning German on Your Own
The Complete Idiot's Guide to Arranging and Orchestration by Michael Miller
The Complete Idiot's Guide to Calculus, 2nd Edition
The Complete Idiot's Guide to Getting Published
The Complete Idiot's Guide to Boating and Sailing
The Complete Idiot's Guide to Personal Finance in Your 20s And 30s
The Complete Idiot's Guide to Conversational Japanese
The Complete Idiot's Guide to Eating Raw
The Complete Idiot's Guide to Accounting, 2 edition
The Complete Idiot's Guide to the Science of Everything
[HF] The Complete Idiot's Guide to Electrical Repair
The Complete Idiot's Guide to eBay
The Complete Idiot's Guide to eBay
The Complete Idiot's Guide to Great Quotes for All Occasions
[share_ebook] The Complete Idiot's Guide to Martial Arts
The Complete Idiot's Guide to Financial Aid for College, 2nd Edition (Repost)
The Complete Idiot's Guide to eBay (Repost)
The Complete Idiot's Guide to Trouble-Free Car Care, (2nd Edition)
----------------------------------------------
The Complete Idiot's Guide to Astronomy
The Complete Idiot's Guide to Tantric Sex
The Complete Idiot's Guide to Tantric Sex
The Complete Idiot's Guide to MBA Basics
The Complete Idiot's Guide to MBA Basics
The Complete Idiot's Guide to Great Quotes for All Occasions
The Complete Idiot's Guide To Music Theory
The Complete Idiot's Guide To Music Theory
The Complete Idiot's Guide to Improving Your IQ
The Complete Idiot's Guide to Improving Your IQ
[HF] The Complete Idiot's Guide to Electrical Repair
The Complete Idiot's Guide to Sushi and Sashimi
[HF] The Complete Idiot's Guide to iPad and iPhone App Development
[HF] The Complete Idiot's Guide to iPad and iPhone App Development
The Complete Idiot's Guide to iPad and iPhone App Development
The Complete Idiot's Guide to iPad and iPhone App Developmen
The Complete Idiot's Guide to iPad and iPhone App Development
The Complete Idiot's Guide to iPad and iPhone App Development
The Complete Idiot's Guide to MBA Basics
The Complete Idiot's Guide to iPad and iPhone App
-------------------------------------------------
The Complete Idiot's Guide to iPad and iPhone App Development
[HF] The Complete Idiot's Guide to Electrical Repair
The Complete Idiot's Guide to iPad and iPhone App Development
The Complete Idiot's Guide to iPad and iPhone App Development
The Complete Idiot's Guide to Jogging and Running
The Complete Idiot's Guide to Power Yoga
The Complete Idiot's Guide to Power Yoga
The Complete Idiot's Guide to iPad and iPhone App Development
[share_ebook] The Complete Idiot's Guide to Drawing
The Complete Idiot's Guide to Critical Reading (ReUp)
The Complete Idiot s Guide to Power Yoga
[HF] The Complete Idiot's Guide to Electrical Repair
The Complete Idiot's Guide to Meditation
The Complete Idiot's Guide To Amazing Sex
The Complete Idiot's Guide to the Perfect Job Interview, 3rd Edition
[HF] The Complete Idiot's Guide to Electrical Repair
[HF] The Complete Idiot's Guide to Drawing
[HF] The Complete Idiot's Guide to Drawing
The Complete Idiot''s Guide to Green Living
The Complete Idiot's Guide to Eating Raw
-------------------------------------------------
[HF] The Complete Idiot's Guide to Conversational Japanese
[HF] The Complete Idiot's Guide to Conversational Japanese
[HF] The Complete Idiot's Guide to Calculus, 2nd Edition
[HF] The Complete Idiot's Guide to Calculus, 2nd Edition
The Complete Idiot''s Guide to Verbal Self Defense
The Complete Idiot''s Guide to Verbal Self Defense
The Complete Idiot's Guide To Amazing Sex 2nd Edition
The Complete Idiot's Guide to Tantric Sex
[HF] The Complete Idiot's Guide to Starting an eBay Business
The Complete Idiot''s Guide to Electrical Repair
The Complete Idiot's Guide To Amazing Sex
The Complete Idiot's Guide To Amazing Sex 2nd Edition
The Complete Idiot's Guide to Tantric Sex
The Complete Idiot's Guide to Upgrading and Repairing PCs
The Complete Idiot's Guide to Screenwriting (repost)
The Complete Idiot's Guide To Amazing Sex, 2nd Edition-Mante
The Complete Idiot's Guide to Creating a Website
The Complete Idiot's Guide To Amazing Sex 2nd Edition
The Complete Idiot's Guide to Tantric Sex
The Complete Idiot's Guide To Amazing Sex 2nd Edition

Аминта
05k_MayK, %20:%May
Ептен добар избор на книги...

http://ebookee.org/

Аминта
05k_MayK, %17:%May
11-05-2011.

Симнете си ја книгата СВЕТОТ БЕЗ РАК од G. Edward GRIFFIN, бесплатно од следнава врска:

http://www.bibliotecapleyades.net/archivos_pdf/world_withoutcancer.pdf

-----------------------

Преземено од http://www.vitaminb17.org/

http://www.vitaminb17.org/wwc.jpg

http://www.vitaminb17.org/ed_griffin.gif
G. Edward Griffin


World Without Cancer

G. Edward Griffin marshals the evidence that cancer is a deficiency disease – like scurvy or pellagra – aggravated by the lack of an essential food compound in modern man's diet. That substance is vitamin B17. In its purified form developed for cancer therapy, it is known as Laetrile.

This story is not approved by orthodox medicine. The FDA, the AMA, and The American Cancer Society have labeled it fraud and quackery. Yet the evidence is clear that here, at last, is the final answer to the cancer riddle.

Why has orthodox medicine waged war against this non-drug approach? The author contends that the answer is to be found, not in science, but in politics – and is based upon the hidden economic and power agenda of those who dominate the medical establishment.

With billions of dollars spent each year on research, with other billions taken in on the sale of cancer-related drugs, and with fund-raising at an all-time high, there are now more people making a living from cancer than dying from it. If the solution should be found in a simple vitamin, this gigantic industry could be wiped out over night. The result is that the politics of cancer therapy is more complicated than the science.

Аминта
05k_MayK, %21:%May
12-05-2011.

Еве една главна тема каде што ќе можат да се испраќаат и побаруваат било какви литературни дела, дали ви требат за школо, за на факс или онака сакате да научете нешто повеќе.

Во овој пост се прикачени следните состави:
Бајрон - Чајлд Харолд
Тешко Ѓорѓиевски - Црно семе
Францеско Петрарка - Канцоњерот
Едгар Алан По - Гарван
Холистичко доживување
http://forum.milenko.com.mk/attachment.php?attachmentid=250&d=1237584356
;)
.

Eddie_Rebel
05k_MayK, %21:%May
Macedonia and the Macedonians (http://documents-mk.blogspot.com/2011/05/macedonia-and-macedonians.html) - Andrew Rossos

Eddie_Rebel
05k_MayK, %15:%May
Macedonians were not Greeks (http://www.scribd.com/doc/55473936/Macedonians-were-not-Greeks) или http://inisa.ugd.edu.mk/images/stories/file/pdf/odgovor_Obama/MacedoniansWereNotGreeks.pdf

Eddie_Rebel
05k_MayK, %15:%May
Македонците не биле Грци (http://www.scribd.com/doc/55474508/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%86%D 0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5-%D0%93%D1%80%D1%86%D0%B8) или http://inisa.ugd.edu.mk/images/stories/file/pdf/odgovor_Obama/Makedoncite_ne_bile_grci.pdf

Аминта
05k_MayK, %23:%May
19-05-2011.

Којшто има Интернет пријатели надвор од Македонија нека има ја прати најновата книга на Донски сега достапна и во електронска форма на англиски јазик http://www.scribd.com/doc/55473936/Macedonians-were-not-Greeks

Сите да ја слушнат вистината!

Еееееејјјј! Те цитирам по 1 минута!

Daskalova
05k_MayK, %18:%May
Полковник Борис Дрангов,роден во Скопје,учесник во Илинденско -преображенското востание,Балканската и Првата Светска Војна,врвен воен теоретичар...Има добиено орден "За храброст" IV ред.Загинал во борба во 1917 год.
Борис Дрангов- "Помни войната" (Памти ја војната)

http://www.boinaslava.net/dibo/Pomni_voinata.pdf

mettalhammer
05k_MayK, %11:%May
Македонски сајт за книги.
http://www.sakamknigi.mk

Аминта
05k_MayK, %20:%May
30-05-2011.

Македонски сајт за книги.
http://www.sakamknigi.mk

Браво, металхамер.
И, фала за книгите.

Следува нешто што би требало да се толкува како ТРОШАЏИКА
----------------------------

Серија Купохоличарка - Софи Кинсела
Статијата ја напиша: Ивана Николовска

http://www.sakamknigi.mk/images/stories/confessions-of-a-shopaholic_mala.jpg


Ова е целата серија на познатата Купохоличарка од Софи Кинсела. Серијата опфаќа 5 книги од кои 3 веќе може да се најдат на македонски јазик низ книжарите во Скопје. Останатите 2 книги за жал сеуште немаат добиено македонски превод. Сите се надеваме дека во скоро време ќе го имаме задоволството да ги купиме и останатите две дела од овој мајстор за романтични комедии.

За сите оние кои не можат да го дочекаат преводот, немаат вишок пари за давање на книги или едноставно сакаат да читаат e-books, еве ја комплетната серија на Софи Кинсела само на www.sakamknigi.mk.

Петок, 24 Септември 2010 12:23 Напишано од Билјана Вржовска
Ги прочитав сите книги од Софи Кинсела и сум се смеела до бесвест.Ке ги читам пак. Лесно, забавно , убаво .
Понеделник, 11 Октомври 2010 21:49 Напишано од Емилија Величковска
Сега има и 6ти дел Mini Shopaholic излезе од печат некаде на почеток од септември
Недела, 21 Ноември 2010 18:12 Напишано од Ананда
Колку што знам, има 4 преведени на македонски, и можат да се најдат во Топер. Поздрав

Врски за преземање:


1. Confessions of a shopaholic (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=11&Itemid=39)
2. Shopaholic takes Manhattan (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=12&Itemid=39)
3. Shopaholic ties knot (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=13&Itemid=39)
4. Shopaholic and sister (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=14&Itemid=39)
5. Shopaholic and baby (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=15&Itemid=39)

Аминта
05k_MayK, %20:%May
Серија Womens Murder Club - Џејмс Патерсон
Статијата ја напиша: Ивана Николовска

http://www.sakamknigi.mk/images/stories/c22260.jpg

Овде можете да ја преземете колекцијата Women's murder club од Џејмс Патерсон. За жал 1 или 2 книги од оваа колекција недостасуваат, но верувам дека ќе се задоволите со останатите 6 книги. Ако сепак овие 6 напнати трилери не Ви се доволни, можете да симнете некоја од другите 20 е-книги од Џејмс Патерсон кои се наоѓаат на www.sakamknigi.mk.

Колекцијата ги содржи следните e-books:

1. First to die (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=16&Itemid=39)
2. 3rd Degree (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=18&Itemid=39)
3. 4th of July (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=19&Itemid=39)
4. The 5th Horseman (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=20&Itemid=39)
5. The 6th target (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=21&Itemid=39)
6. 7th Heaven (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=22&Itemid=39)

Аминта
05k_MayK, %20:%May
Како да натераш секој да каже ДА?
Статијата ја напиша: Ивана Николовска

http://www.sakamknigi.mk/images/stories/science%20of%20influence.jpg

Психолошка книга за тоа како да го натерате секој човек да Ви каже ДА на секое Ваше барање. Книгата е на англиски.

Преземи:
How to get anyone to say YES? (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=23&Itemid=39)

Аминта
05k_MayK, %20:%May
How to get the truth out of anyone?
Статијата ја напиша: Ивана Николовска

http://www.sakamknigi.mk/images/stories/how-to-get-the-truth-out-of-anyone.jpg

Никогаш повеќе излажан или англиска верзија - How to get the truth out of anybody можете бесплатно да ја превземете на www.sakamknigi.mk. Психолошка книга за тоа како да дознаете дали некој Ве лаже, како да ги спречите лагите, како да ги поднесете...

Преземи:
How to get the truth out of anybody? (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=25&Itemid=39)

Аминта
05k_MayK, %20:%May
Колекција бестселери - Пауло Коелјо
Статијата ја напиша: Ивана Николовска

http://www.sakamknigi.mk/images/stories/paulo%20books.jpg

Овде може да ја превземете колекцијата од 5 книги на Пауло Коелјо. Пауло е вистинско задоволство за сите оние кои ги сакаат книгите па затое ние Ви ги подаруваме овие негови дела.
Целата колекција е на англиски јазик. Дополнување на оваа колекција секако ќе следи веднаш штом дојдеме до останатите дела на овој светски мајстор.

Преземи:
1. An interview with Paulo Coelho (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=26&Itemid=42)
2. Stories for parents, children and grandchildren (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=27&Itemid=42)
3. The manual of the warrior of light (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=28&Itemid=42)
4. The pilgrimage (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=29&Itemid=42)
5. The Zahir (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=30&Itemid=42)

Аминта
05k_MayK, %20:%May
Master of the game - Sidney Sheldon
Статијата ја напиша: Ивана Николовска

http://www.sakamknigi.mk/images/stories/master%20of%20the%20game%20-%20sheldon.jpg

Master of the game, master of unexpected...

Вторник, 09 Март 2010 20:38 Напишано од monika
Sega ima i nov del. se vika "mistress of the game". deloto ne e od nego no e prodolzenie za ovaa prikazna.

Преземи:
Master of the game - Sidney Sheldon (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=33&Itemid=40)

Аминта
05k_MayK, %21:%May
Колекција од 8 наслови - James Patterson
Статијата ја напиша: Ивана Николовска

http://www.sakamknigi.mk/images/stories/jamespattersonbookcovers-1.jpg

Извонредна колекција од 8 книги трилери на James Patterson, одберете и уживајте.

Преземи:
1. James Patterson - Beach Road (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=34&Itemid=39)
2. James Patterson - Cradle and All (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=35&Itemid=39)
3. James Patterson - Hide and Seek (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=36&Itemid=39)
4. James Patterson - Judge & Jury (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=37&Itemid=39)
5. James Patterson - The Beach House (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=38&Itemid=39)
6. James Patterson - The Lake House (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=39&Itemid=39)
7. James Patterson - The Quickie (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=40&Itemid=39)
8. James Patterson - When the Wind Blows (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=41&Itemid=39)

Аминта
05k_MayK, %21:%May
Бегалка - Васил Иљоски
Статијата ја напиша: Ивана Николовска

http://www.sakamknigi.mk/images/stories/begalka.jpg

Дејството во пиесата ја прикажува љубовта на убавата Ленче која била таксана за Досе, син на богат трговец. Но, таа била вљубена во младиот занаетчија Бошко.
Тој бил убав и не и пречело што е сиромав.
Бидејќи нејзиниот татко, Аџи-Трајко, се спротивставувал на нејзината желба, таа одлучила како бегалка да живее со Бошко.

Преземи:
Бегалка - Васил Иљоски (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=46&Itemid=39)

Аминта
05k_MayK, %21:%May
Парите се отепувачка - Ристо Крле
Статијата ја напиша: Ивана Николовска


МАРА: Бреее... страшна пара донесол!... Како ги печалел, како ги пустел шкретинските!

МИТРЕ: Е, пара спечалило кучето! Кога го поткренав и видов дека е тешко помислив дека е сребро, а тоа, жено, злато! Ич на злато не ми отиде умов!

МАРА: Треба да ги има најдено...

МИТРЕ: Не знам богами, ама страшна пара донесол! (Зема цигара од табакерата која Анѓеле ја има оставено на миндерот пали и пуши, рашетувајќи се по собата како не токму во умот).

МАРА: Ајде да си легнеме.

Преземи:
Парите се отепувачка - Ристо Крле (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=47&Itemid=39)

Аминта
05k_MayK, %21:%May
Колекција Македонски книги

Преземи:
1. Печалбари - Антон Панов (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=50&Itemid=69)
2. Тутуноберачите - Кочо Рацин (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=48&Itemid=69)
3. За македонцкиот јазик - Крсте Петков Мисирков (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=49&Itemid=69)
4. Песни - Кочо Рацин (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=51&Itemid=69)
5. За македонцките работи - Крсте Петков Мисирков (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=52&Itemid=69)

Аминта
05k_MayK, %21:%May
The Host - Stephenie Meyer
Статијата ја напиша: Ивана Николовска

http://www.sakamknigi.mk/images/stories/gaddpaacg.jpg

Уште едно прекрасно дело од познатата авторка на бестселерите Самрак, Млада месечина, Помрачување и Зазорување. Книгата The Host е на англиски јазик.

Преземи:
The Host - Stephenie Meyer (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=53&Itemid=39)

Аминта
05k_MayK, %21:%May
The Lovely Bones - Alice Sebold

http://www.sakamknigi.mk/images/stories/thelovelybones.jpg

Вторник, 20 Април 2010 10:40 Напишано од Ivona
Fala za knigava. Go gledam filmot i me voodushevi go preporacuvam.


Петок, 21 Мај 2010 21:04 Напишано од Tanja
Ајјјј не знаев дека фимот е снимен по книга!! Филмот е нешто прекрасно, емотивно, незаборавно! Можам само да замислам каква е книгата!


Петок, 02 Јули 2010 11:28 Напишано од билјана k.
филмот, како и секој друг филм, не може да ја долови длабичината на чувствата како што може книгата. мислам дека би било грешка да се гледа филмот, а да не се прочита книгата.

Преземи:
The Lovely Bones - Alice Sebold (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=54&Itemid=39)

Аминта
05k_MayK, %21:%May
Сенка на ветрот

http://www.sakamknigi.mk/images/stories/senka%20na%20vetrot.png

Ова е српската верзија од книгата.

Преземи:
Сенка на ветрот - Карлос Руиз Зафон (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=66&Itemid=39)

Аминта
05k_MayK, %21:%May
Вечерва и засекогаш

http://www.sakamknigi.mk/images/stories/vecerva%20i%20zasekogas_mala.jpg

Навистина лесен и интересен стил. Има создадено малку поневообичаен опис на своите ликови, но приказната е лесно читлива, те заведува и те тера да ја прочиташ за еден, два дена.

Ова е српска верзија.

Преземи:
Вечерва и засекогаш - Нора Робертс (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=68&Itemid=39)

Аминта
05k_MayK, %21:%May
Вампирските Дневници - Л.Џ.Смит
Статијата ја напиша: Tanja

http://www.sakamknigi.mk/images/stories/vampire-diaries-the-awakening-ebook-2010-02-03.jpg

„Вампирските дневници“ претставува приказна низ неколку помали новели за љубовта која може да се роди помеѓу вампир и човек, но и за сите авантури и ситуации кои се поврзани со оваа невообичаена љубов...

Иако навидум многу слични со серијалот Самрак, сепак се работи за различна приказна која според мене е многу подобра од претходно споменатата, бидејќи многу пореално се прикажани легендите кои се вртат околу светот за вампирите како суштества.

Преку Елена Гилберт и браќата Стефан и Дејмон Салваторе запловете во светот на фантазијата и барем за момент помислете каков би бил светот доколку вампирите навистина постоеле...

Преземи:
Vampire_Diaries_1___The_Awakening.pdf (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=70&Itemid=39)
Vampire_Diaries_2___The_Struggle.pdf (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=71&Itemid=39)
Vampire_Diaries_3___The_Fury.pdf (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=72&Itemid=39)
Vampire_Diaries_4___Dark_Reunion.pdf (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=74&Itemid=39)
Vampire_Diaries_5___The_Return_Nightfall_by_Lisa_J ane_Smith.pdf (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=73&Itemid=39)

Аминта
05k_MayK, %21:%May
Breaking Dawn

...на англиски јазик.

Преземи:
Breaking dawn од Стефани Мајер (http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=75&Itemid=39)

lozanoska
06k_JunK, %08:%Jun
http://www.korisnaknjiga.com/budjenje-dusa-distorzija-e-knjiga-1099

Аминта
07k_JulK, %09:%Jul
02-07-2011.

Ферид Мухиќ

Книги за читање од интернет.

Големата градба и други разговори со непознатиот (1999.) (http://www.e-knigi.com.mk/03essays/2002/muhic/)

Прамен волна (http://www.e-knigi.com.mk/05kolumni/2002/muhic/) (колумни, 2002.?)

Аминта
07k_JulK, %09:%Jul
Мноштво книги за читање од интернет, на македонски и на англиски. (http://www.e-knigi.com.mk/sodrzini.asp?lang=eng)

Senna
07k_JulK, %20:%Jul
Зоран Петров - Атентат (http://www.scribd.com/doc/59487669/%D0%97%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%90%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82)

(книга издадена во 1996 година, и посветена на атентатот на Киро Глигоров) оваа книга мора да ја прочитате, содржи премногу факти и аргументи во врска со атентатот.

Senna
07k_JulK, %21:%Jul
Игор Џамбазов - Прирачник за Анти Антиалкохоличари (http://www.scribd.com/doc/59626493)

zlattko
07k_JulK, %22:%Jul
културната улога на ракијата во Македонија. На Здравје ! (http://www.iea.pmf.ukim.edu.mk/EAZ/EAZ_05/EAZ_2004_PDF/Bjelenin%20Karolina%20kon.pdf)

zlattko
07k_JulK, %22:%Jul
институт за антропологија и етнологија (http://www.iea.pmf.ukim.edu.mk/MKD/EtnoAntropoZum.html)

вдејка има по нешто интересно ....

zlattko
07k_JulK, %23:%Jul
обредна структура - раѓање на македонците од Тиквеш (http://www.iea.pmf.ukim.edu.mk/EAZ/EAZ_05/EAZ_2004_PDF/Nedelkov_Ljupco_EAZ_2005_mak.pdf)

е воа е тоа ... комедија на квадратот

Аминта
07k_JulK, %10:%Jul
09-07-2011.

Политички затвореник за Македонија - Илија Максимовски

http://www.scribd.com/doc/19049443/Politicki-Zatvorenik-Za-Makedonijailija-Maksimovski

Аминта
07k_JulK, %10:%Jul
Зоран Петров - Атентат (http://www.scribd.com/doc/59487669/%D0%97%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%90%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82)

(книга издадена во 1996 година, и посветена на атентатот на Киро Глигоров) оваа книга мора да ја прочитате, содржи премногу факти и аргументи во врска со атентатот.

Многу? Тогаш е добра.

Премногу? Тогаш е опасна. А за кого? :confused:

Senna
07k_JulK, %12:%Jul
Многу? Тогаш е добра.

Премногу? Тогаш е опасна. А за кого? :confused:

Прилично многу. Човекот е новинар, еден куп ***севи за истражувачко новинарство, во неколку европски земји (не се сеќавам точно кои, ги пишува во книгата во темата За Авторот) бил заменик-министер на МНР, а во меѓувреме уредно и педантно си прибирал написи од весници, интервјуа од телевизии и многу јасно ја опишува официјалната прес-конференција на МВР дента после атентатот на Ќирца. Книгата претежно е базирана на написи од медиуми, но ептен фино е склопено и скоцкано, совршено за да добиеш слика ...

Од сите овие податоци во книгата, и од она кое Ние го знаеме моментално за атентатот, полека се добива сликата кои се одговорните за атентатот на Ќиро. ПРИМЕТЕТЕ ШТО ИЗЈАВУВА БУГАРСКИОТ МИНИСТЕР ЗА ВНАТРЕШНИ!!!

Доколку сака, Шефот може да ни го разгори малку муабетот и да ни каже на форумов кои биле двајцата македонски олигарси кои изнајмиле соба во Хотел Бристол денот кога се случил атентатот, со цел да ја гледаат случката во живо од горе.