PDA

View Full Version : Македонски поговорки и мудрости


graditel
04k_AprK, %09:%Apr
Ме инспирира Darko MKD кога му напишав една поговорка од баба ми дека се изнасмел , значи не ја знаел , па затоа мислам дека би било добро тука да ги прераскажеме, односно напишеме . ЕДНОСТАВНО ДА НЕ СЕ ЗАБОРАВАТ , а и употребната вредност се уште им е голема.

Гласи вака,
Покриен г а з муви не го плукаат.

епа продолжете со поговорки ,мудрости и сл.:):):)

graditel
04k_AprK, %17:%Apr
Ни лук јал, ни лук мирисал.

piratot od Ohrid
04k_AprK, %17:%Apr
баба ми од мајка ми мајка имат многу уба поговорка:

На свој г’з кажи, на свое дете не кажи

PLANINEC
04k_AprK, %17:%Apr
Џабе везеш:D

PLANINEC
04k_AprK, %17:%Apr
Седи си мадро да не носиш модро

PLANINEC
04k_AprK, %17:%Apr
Кој на друг гроб му копа сам во него паѓа

PLANINEC
04k_AprK, %17:%Apr
Нов бунар копај на стариот не плукај

PLANINEC
04k_AprK, %17:%Apr
Не умри магаре крај зелена трева

PLANINEC
04k_AprK, %17:%Apr
Клин со клин се избива

piratot od Ohrid
04k_AprK, %17:%Apr
Клин со клин се избива

ама дупката останвит :D :D :D :cool:

PLANINEC
04k_AprK, %17:%Apr
ама дупката останвит :D :D :D :cool:
Знаев дека некој по мене ќе го пише ова:D:D:D

PLANINEC
04k_AprK, %17:%Apr
Евтиното месо ни кучињата не го јадат

PLANINEC
04k_AprK, %17:%Apr
Гладен волк и по средсело врви

PLANINEC
04k_AprK, %17:%Apr
Ако и служиш на парата најсиромав си

PLANINEC
04k_AprK, %17:%Apr
Добриот збор и железни врати отвара

PLANINEC
04k_AprK, %17:%Apr
Вистинскиот јунак дома не умира

graditel
04k_AprK, %19:%Apr
Ти велам ќерко, сети се снао.

Sneki
04k_AprK, %20:%Apr
Крушата под круша паѓа.

Sneki
04k_AprK, %20:%Apr
Кој нема во главата има во нозете.

Sneki
04k_AprK, %20:%Apr
Очите не гледаат, паметот гледа.

Sneki
04k_AprK, %20:%Apr
Ни води, ни терај.

IVANOVSKI
04k_AprK, %20:%Apr
Ова што ќе го наведам не знам колку спаѓа во поговорки но е доста поучно, барем јас сум донел добри заклучоци од следниве:

- Брат брата не рани ама тешко кој го нема.
- Нека делата ги прават зборовите, а не зборовите делата.

И ова последново незнам колку ќе иде во контекст но морам да го пишам. Не е стара македонска мудрост, морам да напоменам дека е поново измислена пословица, но доста реална за модерниот и брз динамичен начин на живеење.

- Животов е суров како к**ов, еднаш ќе е**ш, а сто пати ќе нае**ш.

Sneki
04k_AprK, %21:%Apr
Не се знае кој јаде, кој пие, ни кој плаќа.

Sneki
04k_AprK, %21:%Apr
После дожд, доаѓа сонце.

Sneki
04k_AprK, %21:%Apr
Ни по врат, ни по шија.

piratot od Ohrid
04k_AprK, %06:%Apr
ја рано жени се, ја рано калуѓери се

Десничарка
04k_AprK, %11:%Apr
Кој со ѓаолот тикви сади,од гла му се удираат.

Десничарка
04k_AprK, %11:%Apr
Кој со дете спие,помочан ке се разбуди.

Десничарка
04k_AprK, %11:%Apr
Тивка вода, брег рони.

DELIJA
04k_AprK, %12:%Apr
KOLKO I DA GO TRESES POSLEDNA KAPKA U GACI PADA

Десничарка
04k_AprK, %12:%Apr
Шо ќе се извалка се пери,шо ке извалка устата,ништо не го пери.

Десничарка
04k_AprK, %12:%Apr
Сто ума, сто друма.

или српската

Триста људи,триста чуди.

Десничарка
04k_AprK, %12:%Apr
Подобро врапче на рака,одошто гулаб на гранка.

Десничарка
04k_AprK, %12:%Apr
Пари на рака,Мара за рака :D

Десничарка
04k_AprK, %12:%Apr
Кој ке плати, тој свирче ке има,и ке свири на него :D

kosturot
04k_AprK, %12:%Apr
не удира гром во коприва.

затоа почнете да си ја миете косата со шампон од коприва.

kosturot
04k_AprK, %12:%Apr
како сам ќе се почешаш, никој не та чеша.

kosturot
04k_AprK, %12:%Apr
не сркај попара со деца, ќе те испрскаат.

Десничарка
04k_AprK, %12:%Apr
Брат за брата, сирење за пари.

kosturot
04k_AprK, %12:%Apr
Брат за брата, сирење за пари.

ама тешко кој го нема ;)

Десничарка
04k_AprK, %12:%Apr
Кој рано рани,две среќи граби.

или кога бевме ученици викавме:

Кој рано рани, два часа губи :D

Аминта
05k_MayK, %16:%May
Седи си кај што си, оти каков си, за никаде не си.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Фалбата е `рѓа.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
А ага и чалма не бива.
А бидам зет ушче еднош, знъм како да гувјам.
А со грнето по камен, а со каменот по грне — тешко на грнето.
Ај без пари си бил, ај без ум си бил.
Ај без пари, ај без ум, се едно ти е.
Ај нему си му зборвал, ај на дрво.
Ајванот немат јъзик, та не знъјт да кажит шчо го болит.
Ајванот се врзвит со јъже, а чвек со збор.
Ајванот се врзвит со огламник, а чвекот со јъзик.
Ајдук земја не отима.
Ајдутин од ајдутин се плашит.
Ајдутин, ајдутин фашча.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ак'л ми не даве, пари ми дај.
Ак'л ни за две пари.
Ак'ло му гледе, та му капа крој.
Ак'ло сос пари не се купува, ами се печали.
Ако 'и менал рутишчата, табиетот не го менал.
Ако 'и слушаше господ кучињана, пастрма ќе врнеше.
Ако 'и слушаше господ магарињана, ниеден самарџија не ќе останеше жив.
Ако арно прајме, арно ќе остајме.
Ако баба лаже, трап не лаже.
Ако бабата е умрела, лажите не е однела.
Ако беше арна работата, и владикана ќе работаше.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако би знаел куга ќе умра, гробо сам ќе си ископам.
Ако бидиш магаре, секој ќе те вјат.
Ако бумбаро збира мед, ногу ќе собере.
Ако врнит се жаљат на влага, ако не врнит се жаљат на суша.
Ако го гледаш с едното око, он ќе те гледа и сос двете.
Ако го менал рувото, ама табиетот не.
Ако го најш попот, ќе је најш и попаѓата.
Ако го пушчиш под одаро, ќе се качи на одаро.
Ако горит куќата од комшијата, варди ја и твојата.
Ако да знаев кога ќе умрев, сам гробот ќе си го ископав.
Ако даиш со десната рака милостина, гледај да не те узнаи левата.
Ако даиш со раце, ќе го бараш со нозе.
Ако дат јалва крава теле, та и тој да дајт.
Ако дојде ти да прогориш, та тој.
Ако е ајнаџија, не е аџија.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако е арен, одведи си го дома.
Ако е аџија, ама да не ет ајнаџија.
Ако е виното кисело, ама срцето ни е весело.
Ако е директор, не е бог.
Ако е за фајде, доста е.
Ако е испасена тревата, корењата ушче стоет.
Ако е јунак, нека излезит на мегдан.
Ако е колиба - наша е.
Ако е куќата мала, ама да има пиење и веселба.
Ако е кус денот, дълга е годината.
Ако е мажот пијаница, жената ќе бидит маченица.
Ако е медот благ, ама прстите не се јадет.
Ако е мома, нека си седи дома.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако е мрсно, нека е свинско.
Ако е мъчно да се зборвит, не е мъчно да се малчит.
Ако е налутен, кој му е втесен.
Ако е некој будала, не биди му другар.
Ако е некој улав, не биди му другар.
Ако е од татка ти, ќе се погодиме, ако си го спечалил ти — тешко.
Ако е Петко ќор, децата му се опулени.
Ако е познавач, нека познава за себе, а не за друг.
Ако е пријатело мед, не го изедуве цалие.
Ако е село весело, и моата фурка ќе преде.
Ако е селото весело, и мојава фурка ќе предит.
Ако е слаб на лице, нека е здрав на срце.
Ако е стар, не ќе му го вариш месото.
Ако е тесно, ама нека е бесно.
Ако е тесно, не е бесно.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако е умрел, неговата дупка е нап'нил.
Ако е цар, не е господ.
Ако е цар, не носит две глај.
Ако е чвек сиромав, барем да е здрав.
Ако е чича ти кум, ти ќе си старек.
Ако е човек кус на панталони, ќе му и наддадеш, ама ако е кус на ак'ло, не мож да му додадеш.
Ако е чоек сиромав, ама да е барем здрав.
Ако е чоек слаб на лице, ама нека е здрав на срце.
Ако е чоекот кус од алиштето, можиш да му го придаиш; ама ако е од умот — не можиш.
Ако е чорбаџија, не е господ.
Ако зборвиш лош си, ако малчиш ќе пукниш.
Ако зелќи не донесох, баре земја видох.
Ако зимата не къснит со зъбите, ќе опсучит со опашката.
Ако зимата не къснит, ќе клоцнит.
Ако зинит, ќе те гълтнит.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако знъјме ке сме се родиле, не знъјме ке ќе умриме.
Ако и да има чоек многу стока, пак ќе има нешто неугодно в куќа.
Ако играт мечката пред вратата од комшијата, ќе заиграт и пред твојата.
Ако има в кацата, ќе има и в тавата.
Ако има вадеж, ќе има и јадеж.
Ако има вадеж, ќе има и јадеж.
Ако има век, ќе има и лек.
Ако има масло, и папрата манџа бидуат.
Ако има пари, има секаде; ако нема пари, нема никаде.
Ако имат в пајнцата, ќе имат и во лајцата.
Ако имат век, ќе имат и лек, ако немат век, ќе немат ни лек.
Ако имаш верни пријатели, ќе имаш и пари.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако имаш вујко владика, лесно ќе се сториш поп.
Ако имаш вуќа владика, ќе станеш поп.
Ако имаш ќе ти завижџет, ако немаш ќе те кудет.
Ако имаш лична жена, не оди на чужџина.
Ако имаш маша, не ваќај го огно со рака.
Ако имаш маша, не фашчај ја жарта со ръка.
Ако имаш ногу пари, фати се ќефил, а ако немаш работа, оди за сведок.
Ако имаш пријатели за да ти пијат чаши дури е брго, оставај.
Ако имаш пријатели за да ти пијат чаши, дури е брго, оставај.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако ја згазиш змијата на опашката, ќе се свртит да те укасат.
Ако ја менал капата, не си го менал умот.
Ако јадам манџа во ваган, ама да ет од наш грнчар напраен.
(Реклама од Купувајте македонски производи од 19. век
Ако је служиш на парата, си најсиромав.
Ако ловџијата секогаш уловеше, не ќе се викаше ловџија.
Ако лошото не бегат од тебе, бегај ти од него.
Ако љуѓето не се бесни, куќата не е тесна.
Ако ме мъме, те мъмам.
Ако ме неќат стреде во рај, нека ме сакаат на крај.
Ако мелеш, ќе месиш.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако месечината не огрее, и од ѕвездите нема фајда.
Ако мешаш мед, се ќе 'и лизниш прстите.
Ако ми биеш сенката, кога не ми биеш снагата.
Ако ми бркнеш в очите, ќе ти бркна и јас.
Ако ми е весел комшијата, побрго ќе си ја испредам каделката.
Ако ми е весел комшијата, побрго ќе си ја свршам работата.
Ако ми е крив оџако, кога ми излегуа напрао чадот.
Ако ми згазниш на сенката, на късмедот не мојш да ми згазниш.
Ако ми намигниш, ќе ти намигнам.
Ако ми паднале убетките, ушиве ушче ми стоет.
Ако ми падниш в ръка, ќе ти скројам капа.
Ако ми попредиш, ќе ти поткам.
Ако ми стапнеш на стапката, касмето не мож да ми настапиш.
Ако мирно седела, не би чудо видела.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако мислиш зло на друг, и сам го чекај.
Ако мојш со сила да му зејш, со сила не мојш да му дајш.
Ако му го подајш прстот, ќе ти ја грабнит и ръката.
Ако му даваш на мало дете се што сакат, ќе те натерат да му ја симниш и месечината.
Ако му згазиш на чоека на стапалката, не гази му на работата.
Ако на Божич нема бело, ќе нема на Ѓурѓовден зелено.
Ако најдеш некаде поарно, викај ме и мене.
Ако направиш манастир, тури му и врата.
Ако не 'и арџеше чоек парите што 'и вадеше, калдрма од нив ќе напраеше.
Ако не артирисаш од работата, артирисај од устата.
Ако не бегат бељата од тебе, бегај ти од неја.
Ако не биде сос молба, ќе биде сос борба.
Ако не вервиш, оди број.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако не во тиква, нека е во црпка.
Ако не врни, барем нека капи.
Ако не врнит, ќе капит.
Ако не е вака ко шчо ти вељам, мустаќиве ќе 'и фрљам в але.
Ако не е вака, со лајна да ме пљуваш.
Ако не е лажа, верно е.
Ако не жнееш, нема да вееш.
Ако не зедовме денеска пари, барем дадовме ја.
Ако не знаеш да лажеш, немој ни да крадеш.
Ако не знаеш на попадија да бркнеш под фустата, ќе бркнеш на попо вов гашчите.
Ако не знаеш шчо е убаво, пите шчо е скапо.
Ако не знъјш да зборвиш, знъјш да малчиш.
Ако не лажиш, али ако лажиш, речи да се сториш како прстов.
Ако не ми беа очиве да видам, можеше и да се излажам.
Ако не ми помогвиш, не одмогви ми.
Ако не ми сет очиве за целивање, да за распознавање лошото и арното ми се.
Ако не можеш еден оѓин да изгасиш, не го ни разгоруве.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако не можит чоек да бидит личен и богат, да за умен и чесен можит.
Ако не мојш да бидиш богат и личен, мојш да бидиш умен и чесен.
Ако не мојш да ја фатиш за грива, фати ја за опашка.
Ако не мојш да напрајш како сакаш, напрај како мојш.
Ако не му беше носон, трева ќе пасеше.
Ако не носиш старо, и ново нема да носиш.
Ако не остане, нема да стигне.
Ако не раниш мачки, ќе раниш глувци.
Ако не раниш мачки, ќе раниш глувци.
Ако не раниш пцета, ќе раниш в'ци.
Ако не расипеше, неќе да научеше.
Ако не се истури, не мож да се нап'ни.
Ако не се учит, не мојт да се научит.
Ако не си и отвараш, друг ќе ти и отвори.
Ако не стапиш вов оѓине, неќеш да се изгориш.
Ако не сум личен, сум чесен.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако не те чекат честа, ни со најбрз коњ не мојш да ја фтасаш.
Ако не тече, барем да капе.
Ако не умејт да напрајт, умејт да расипит.
Ако некој скокнит да се давит, не ќе се фрлиш и ти по него.
Ако некој сркат лајна, не ќе сркаш и ти со него.
Ако нема дрва, оѓине не гори.
Ако нема јадеж, не требаше и вадеж.
Ако нема момица, арна е и довица.
Ако нема на Божиќ бело, ќе нема на Гурѓевден зелено.
Ако немат мрша, не се берет галој.
Ако немаш вов главата, ќе имаш вов петите.
Ако немаш пари, и жената не те чести.
Ако немаше тевнина, немаше да се милува виделина.
Ако немаше темница, виделината ич не ќе ни беше мила.
Ако немаше темница, ич не ќе се милуаше виделината.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако немаше темница, не ќе требаше свеќа.
Ако нешчо не разбираш, остај го.
Ако ногу знаеш, ќе те тепаа.
Ако ногу знаеш, ногу ќе знаеш.
Ако носиш од једна страна раќија, од другата носиш ќотек.
Ако од секое дрво бива сворче, од мое ***е кавал.
Ако од секое дрво свирче се правеше, од магарешкиот к.ур сурла ќе бидеше.
Ако ојш по далечнијот път, порано ќе фтасаш.
Ако оџако не тегли, ти ќе теглиш.
Ако оџакот е крив, чадот ојт прау.
Ако паднам, од маж да паднам, а не од жена.
Ако паднам, пак ќе станам; не сум грне да се скршам.
Ако паднам, пак ќе станам; не сум дете да да плачам.
Ако падниш, падни како мъж, а не како жена.
Ако падниш, падни од мъж, а не од жена.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако пестиш, работиш и учиш, ќе имаш, ќе вредиш и ќе можеш.
Ако пиеш вино, вино пи, а не пи си го умо.
Ако пијам, за мој пари пијам.
Ако поможиш, ќе ти поможет.
Ако посадиш, ќе копаш.
Ако посееш, ќе жниеш.
Ако правината не ни поможи, зер кривината ќе ни поможит.
Ако правиш манастир, тури му и врата.
Ако праината не поможит, кривината никогаш.
Ако прднеш, ќе речат посрал си се.
Ако пријателот ти е од мед, не го јади целиот.
Ако работиш, ќе јадеш.
Ако реков, дупка на небо не се отвори.
Ако реков, не пресеков.
Ако рекол господ, да одречит.
Ако рекох, не отсекох.
Ако сака да изгорам од горештина, ама јас ќе одам.
Ако сака камено, нека пука од горештина, јас ќе траам.
Ако сакаш голема лажица земи и голема мотика.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако сакаш да го отепаат некој пес, речи оти е од бес.
Ако сакаш да жнијаш, требит прво да посејш.
Ако сакаш некого да го збудалиш, пофали го.
Ако сакаш некого да го познајш, напрај го големец.
Ако сакаш некого да го познајш, требит едно врешче сољ да изејш со него.
Ако сам селјак, не сам акмак.
Ако сам црн, не сам Циганин.
Ако се боеше дедо од врапците, просо не ќе посееше.
Ако се боеше дедо од прахците, момпир не ќе да садеше.
Ако се бориш со жена и ја кутниш, голема чес не ќе добиеш.
Ако се бориш со жена и падниш, голем страм ќе си донесиш.
Ако се брзи волои, нивјето сет поделени на стопани.
Ако се забаит, ама да не се забораит.
Ако се измъмит, та вистината да ти ја кажит.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако се јадеше, не ќе висеше.
Ако се лути, брго ќе се одлути.
Ако се лути, нека го лупи.
Ако се лути, нека се напие троа киселина и ќе се одлути.
Ако се мрсиш, омрси се сос сирење, а не сос урда.
Ако се налути сам, сам ќе се одлути.
Ако се налути, бестрага нека ватит.
Ако се направиш овца, секој ќе те стриже.
Ако се ожениш, арно ќе сториш, ама гледај дали ќе можит жената да ја раниш.
Ако се омрсам, барем за јагне печено да се омрсам, а не за јајце варено.
Ако се плаша од снего, нема да зазима.
Ако се плашам од бијол, не и од лепешката.
Ако се плашеше дедо од рапчиња, не ќе посееше просо.
Ако се сторит баба момичка, порано ќе се сторит дедо беќар.
Ако се сториш мед и мувине ќе те пљувет.
Ако се сториш овца, секој ќе те стрижит.
Ако си биеш жената, биеш си главата.
Ако си благ като мед, и мушиците по теб ќе се налепат.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако си вълк, секој ќе бегат од тебе.
Ако си заиграл на оро, ќе играш дури не досвирит.
Ако си кељав, не седи гологлав.
Ако си мед, и глувците ќе те јадат.
Ако си мек, ќе те газа като кал, ако си благ, ќе те јадат като шиќер.
Ако си ми татко, не си ми Господ, да што сакаш да ми се качиш како петел на врато?
Ако си мома, седи си дома.
Ако си мост, секој ќе те газит.
Ако си мушчерја, лесно ќе се погодиме.
Ако си нема немачка, не си слепа слепачка.
Ако си овца волците ќе те најдат.
Ако си овца, секој ќе те стрижит.
Ако си ортак во работата, не си ортак во верата.
Ако си помагаме еден други, и Господ ќе ни поможит.
Ако си поможиме еден со други и господ ќе ни поможит.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако си постелиш, ќе легниш.
Ако си сиромав, барем не биди мрсулав.
Ако си сиромав, не биди мрсуљав.
Ако си сиромав, не токми се со богат.
Ако слепец слепца водит, двајцата в ендек ќе паднет.
Ако сме браќа, ќесињата не ни се сестри.
Ако сме се скарале, очите не сме си 'и извајле.
Ако снема чавки, ќе снема и кокошки.
Ако срце фурка не држи, појас ич нема да држи.
Ако сум здрав, зошчо ми е имот, ако сум болен, зошчо ми е имот.
Ако сум парталав, сум чесен.
Ако сум помак, не сум авмак.
Ако сум сиромав за многу, за малу не сум.
Ако сум ти жена, не сум ти робинка.
Ако сум црн, не сум Еѓуптин.
Ако те неќат в кашчи, плевната гас дава за тебе.
Ако те удри некој со камен, ти удри го со леб, така рекол Христос.
Ако ти даваа, зимај.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако ти дадох кравата, не ти дадох и Черлија.
Ако ти е арен комшијата, арен ти е и живото.
Ако ти е жената верна и работна, полна ќе ти биди куќата.
Ако ти е жената млада, не седи многу на туѓина.
Ако ти е жената многу лична, не пуштај а сама на свадба.
Ако ти е криво лицето, не љути му се на огљалото.
Ако ти е мъка, држи си го в ръка.
Ако ти е пријатело мед или шеќер, не јади го сиот.
Ако ти е тебе мило, мене не ми е.
Ако ти е топла постељата, ќе ти бидит студен ручегот.
Ако ти ја клаат алката на носот, како мечка ќе ми те водат.
Ако ти је клајт алката на носот, ќе те водит ко мечка низ село.
Ако ти ме гледаш с едното, јас тебе и сос двете.
Ако ти ме гледаш со едното око, јас ќе те гледам со двете.
Ако ти на смеја си се женил, јас на смеја не сум се омъжила.
Ако ти се врзани ръцете, устата не ти е врзана.
Ако ти се фатит за пола, ќини ја полата.
Ако тис не се почешеш, друг ќе те дрпне.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ако требит се да знъјш, не требит се да прајш.
Ако тропаш по чужџи враќе, ќе ти тропет и на твојата.
Ако трпиш, ко бег ќе живејш.
Ако умрам, зер векот ќе го сотрам.
Ако фатиш богати пријатели, подготви повеќе трошоци.
Ако фрлиш зад тебе ќе најдеш пред тебе.
Ако чвек сам не се пострамотит, никој не мојт да го пострамотит.
Ако чоекот ет во снагата како скот, ама во душата ет како Бог.
Акот на Ѓурговден.
Акот на стопанот.
Акот си оит у стопанот.
Ал да имаш, ал да немаш.
Ал има тој, што ја нема.
Ал на бојаџи.
Ал со жена, ал без жена.
Ал со неја , ал без неја.
Ал чвек да имат, ал да немат.
Алал да ти е ко млеко мајчино.
Алал да ти е млекото мајчино.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Алал стока не гини — и да загини, па ќе се најдит.
Алаш-вереш со господа кога прајш, биди на се готов.
Алвата е слатка и без леб.
Алваџија за бозаџија.
Алваџија за бозаџија.
Али вино, али вода аљ' кажите да си сјодам.
Али млад жени се, али млад калугери се.
Али се стори чоек арамија, по себе си ја влечи ортомата.
Али се стори чоек арамија, тој веќе си ја клал глаата в торба.
Али ти е жив коњот шчо ти пцојса лани?
Алиштата ако ти се издрпани, никој за богат не те есапи.
Алиштата го покажуаат чоека за богат и сиромав.
Аловито — вековито.
Амин, господи, ама ногу е.
Амо маќата не го остави, детето нема да заплаче.
Ана барат мана.
Ангел со опашка.
Анѓел со рогој.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Анѓелино, парај колче: ноќе везиш, дење параш.
Анета преде, а Павле меле.
Анџија и ќираџија не е кабиљ да не се стретет.
Апсаана куќа необична.
Апсаана куќа сиромашка.
Арам дупка не знаит.
Арам му носија, алал му јадење.
Арам стока спечалена, ќе истечит како вода.
Арам стока спечалена, не ќе оит до три појаса.
Арамија од арамија не се страмуа.
Арамија од арамија разлика има.
Арамија со арамија си живуа и на заем си дава.
Арамија со скорни низ чаршија оди.
Арамија таткото, арамија и сино.
Арамијата арамија ваќа.
Арамијата и ноќе гледа, ама и од сенката се плаши.
Арамијата и со скорни да шета низ чаршија, пак никој чес не му дава.
Арамијата има и на тило очи, а пак дење не му се види.
Арамијата сеедно кради, а богат или тргоец не можи да биди.
Арамите со опинци 'и бркет потери, на арамите со скорни им чинет чес.
Арамите со опинци шчитет по планиње, арамите со скорни живеет в град.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Арамја да си со умот, а не со ръката.
Арамја од арамја ферк имат.
Арамја со скорни.
Арамјата арамја фашчат.
Арамјата е бериќетлија колку барутот.
Арамјата ја влечкат фортомата по себе.
Арамјата ја клал глата в торба.
Арамот секогаш си е арам.
Арапот кога нашол појќе масло, го намачкал и гъзот да му светит.
Аргатсќи пари като ковачќи ваглење.
Аргацки пари — коачки јаглење.
Арен ак'л, ама малку пари чини.
Арен бијол, само рогојте му се кусо.
Арен глас — златен појас.
Арен грб не се плаши од самаре.
Арен е господ шчо не го држит.
Арен е господ шчо не трпи.
Арен збор — златен кључ.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Арен јунак со добра дружина.
Арен комшија и од брат поголема фара.
Арен кон и под парлав чул се познава.
Арен маж на збор не стоит.
Арен оѓин — пофална жена.
Арен оѓин — прагава жена, лош оѓин — гузрава жена.
Арен си, арен ти камен на главата.
Арен ти е зборот, ама тиквен ти е грошот.
Арен ти камен на главата.
Арен човек арно не вижџа.
Арижај ми, брате, това шчо не може.
Арјанот му е влезен.
Арна дума железни порти отвара.
Арна капа — лоша глава.
Арна ќуљафка му скроиле.
Арна ле ти е жената, свадба не ти требе.
Арна мома рода нема.
Арна пролет — трева до глушчови колена.
Арна стока сама се познава.
Арната дума стига далеко, а лошата ошче подалеко.
Арната жена ет од Бога блаосовна.
Арната момичка лош късмед имат, а лошата арен.
Арната овца многу не блејт, ама многу млеко дат.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Арната работа се забат.
Арната реч царската порта ја отварат.
Арната стока сама се продава.
Арната стока сама се продат.
Арната стока секипат си чини парата.
Арнаутче знаит и друго патче.
Арни пријателје и од братја са помили.
Арние ага и двата вола поткарува.
Арние ден се познава по ѕаранта.
Арние јунак дома не си умира.
Арние таксидар продава и двата вола, а лошие едино.
Арниот збор железна врата отворат.
Арниот збор и царска врата отворат.
Арниот збор ојт далеку, а лошиот ушче подалеку
Арниот јунак дома не умират.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Арниот јунак со дружина голема.
Арниот коњ алал јади раната.
Арниот коњ и под лош мутав се познаат.
Арниот коњ и под лош мутав се познат.
Арниот коњ стопана си од лошо го ***тулисуат.
Арниот чоек се добрина праит и пак никому не се фалит.
Арните круши свињи 'и јадет.
Арните круши свињите и јадат.
Арните рабоке по кротко се прает.
Арно братство, помило од богатство.
Арно ѓубре — арен дом.
Арно е да имаш жена и умна и лична, арно ама Господ две добра на едно место не дава.
Арно е се да знаеш, ама не требе се да приш.
Арно е се да знаиш, ама не треби се да праиш.
Арно е се да знъјш, ами не требит се да прајш.
Арно јади, ама и арно работи.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Арно јади, ама и арно работи.
Арно каче — ама тече.
Арно ти шчо си видел, ами јас шчо не сум видел.
Арно, лошо — врашча од маала.
Арното лето се познава по пролетта, арние ден по ѕаранта.
Арното на огниште, стоката на буниште.
Арното не идит веднаш, да за лошото дури да трепниш со око.
Арното секој го валит, ама секој не го држит.
Арното секој го фали, ама секој не го држи.
Арното секој го фалит, ама секој не го прајт.
Арното си е секаде арно, а лошото — секаде лошо.
Арс'з човек сам се окажува.
Арсланицата едно рожџат, ама арслан.
Атерџика мома - мев до заби.
Атерџика мома - мев до заби.
Атоите кога се клоцаат, магарињата одеваат.
Атоите кога се клоцаат, магарињата поарното сено го јадат.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Атојте се клоцет, магарињата 'и јадет клоците.
Ах за челад, оф за челад.
Ах за чељад, оф од чељад.
Аха, куга си вида тило.
Аџија лаж — ѓаол со опашка.

graditel
05k_MayK, %17:%May
Баата гледаш, биволо не гледаш.
Баба баи, устата је зјаи.
Баба да ти бае, да ти по неа и ја.
Баба за круши не се лажит.
Баба куга бае и сос уста знае.
Баба мамит, трап не мамит.
Баба шимија носи за да скрие бели коси.
Бабата кога бае и со устата зјае.
Бабата не ја гледа кофата, сакаш да види иглата.
Бавна дума брзо оди.
Бог да те чува од зла среќа и од туна бела изненадна.
Багла бегири за плотот.
Бадијала да работиш, откоа не те брка работата, нема што да спечалиш.
Бадијала киселина од мед е послатка.
Бадијала работи, бадијала не седи.
Бадјала ќиселина поблага од мед.
Бадјала ручег подувјат.
Бало со ѓаол не се играт.
Бањата сите ги миет, а себеси не можи да се измие.

graditel
05k_MayK, %17:%May
Барај го арниот пријател за да го најдиш.
Барај го доброто и најди го, оти не ти иди само.
Барај го доброто и поземи и по небо.
Барај го доброто, и купи го скапо.
Барај го доброто, оти поскапо е од златото.
Барај да го најдиш, сакај да ти даат и клукај да ти отворат.
Барај жена да најдиш од сој, да ако ет сиромашка.
Барај ксмедт во работата, а не во надежта.
Барај му 'и на даскал от назад парите.
Барај работа, оти ако не работиш, ќе бидиш за страмота.
Барат беља со борина.
Барат беља со пари.
Барат влакно в јајце.
Барат игла в плева.
Барат сешчо ко трудна жена.
Барат шута рогој, ќе 'и загинит и ушите.
Барут и оган не се клавет едно до друго.
Барут и оѓин на едно место не бива.
Бацни прачка, пиј вино.
Бачило од свинки не се прајт.

graditel
05k_MayK, %18:%May
Башча и крвник бива.
Башчати ако е умрел, ќерефеците не е однел.
Беб мака — нема ука.
Бега воло да не влези во јаремо.
Бега ле комшијата, поварке и ти.
Бегај далеку од белезано нешчо.
Бегај од злото како Евреино од крсто.
Бегај од лошото додека не е дошло.
Бегај од пијан като и од улав.
Бегај од пијанио како од улаио.
Бегај од пијаницата, ниту оди му во куќата.
Бегајте нозе, посра ве газо.
Бегајте ноѕе, ве испосра гъз.
Бегајте, нозе, оти газ ве испостра.
Бегал воло дека го дупна штркало.
Бегал од ѓаолот, паднал на врагот.
Бегат воло дека го дупит со остено воларо.
Бегат како ѓаол од темјан.
Бегат како ѓаолот од темјан и Евреинот од крстот.
Бегат како Евреин од крс и протестанец од пос.

graditel
05k_MayK, %18:%May
Бегат како некој елен треќак.
Бегат како некоја јагула, што се слизга од рака.
Бегат како од чума.
Бегат ко ѓаол од крст.
Бегат ко Евреин од крст.
Бедна кула — една кула.
Бежаноа бело носи, а Стојанова црно.
Бежаноа мајка црно не носила, туку Стојаноа.
Бежаноа мајка црно не носила.
Без алат нема занаат.
Без алат нема занает.
Без башча — половин сирок, без маќа — цал.
Без белачка нема живјачка.
Без Бога нема добрина.
Без бога ни до прагон.
Без време ништо не зрее.
Без дури не зијанит тргоецот, не добиват.
Без дури не паѓа дете, не можи да се научи да оди.
Без дури не пати чоек, не можит да се научит.
Без дури не се испотиш, в амбар не можиш да туриш

graditel
05k_MayK, %18:%May
Без жена куќа, клај му го огно од врата и изгори ја.
Без заахмет — нама раахмет.
Без здравје немат богатство.
Без Камбера свадба не се прајт.
Без ќар ти го продам.
Без мака нема наука.
Без мака нема раат.
Без Мара не бива попара.
Без мера кој јаде, брже ќе се разболи.
Без мера којшто јади, брго ќе се поболи.
Без мера којшто работи, брго ќе ее умори.
Без мера работа — брза умора.
Без мака немат наука.
Без мака ни песма не се испевјат.
Без неоља немат богу мољба.
Без нож ме колиш.
Без пари не можи чоек да живеи.
Без пари се кон не кове — зобнико му зимаат.
Без питање само магаре одговара.
Без пот немат бериќет.

graditel
05k_MayK, %18:%May
Без пушка на лов се не оди.
Без работа леб немат.
Без работа, без леб; без работа, без чест.
Без слобода ко риба без вода.
Без татко полојна сирак, без мајка цел сирак.
Без труд не се ора со плуг.
Без фајда овца, трн му под опашка.
Без чарк водејнца не мелит.
Бела - дење свешча не се палит.
Бела Неда на к.. гледа и се познава.
Бела работа, не се учи човек да е.
Бела сос пари, ошче побела без пари.
Белата нема ни нозе ни раце, а па свршува.
Бели пари за црн век.
Бели пари за црни дни.
Бели пари за црни дни.
Белите раце чужџа работа барет.
Бело е момето како од котело газеро.
Бело ми е лицево, ама црно ми е срцево.
Бело му е лицено, ама црно му е срцено.

graditel
05k_MayK, %18:%May
Бело му е лицето, а црно му е срцето.
Бело преде — црно носи.
Белото видело е најмило.
Белото не праи го црно кога те ваќа инато.
Белото си е секоаш бело, а црното — црно.
Белото црно не бидуа.
Беља чоек пари да има, беља да нема.
Бељата е во торбата.
Бељата е сирак.
Бељвица - рибица.
Берберин ле си, секакви бради ќе стрижеш.
Берберо ќе бричи и здраво и ќелао.
Берберон секакви глај стрижит, та и ќељај.
Бери мажи, тажи.
Бериќето се раѓа кога и Господ го блаослава.
Бес си бараше, два си најде.
Бесен гз крвав нос.
Бесна челед в тесна кашча не бива.
Бесно куче и на чорбаџијата се фрла.
Бесот гла ѓинит.

graditel
05k_MayK, %18:%May
Би брак помина.
Би го самаро да се сети магарето.
Би лага, доби, скака скакулец, доскака.
Би свадба, доби, секој со чес дома да си одит за да не се устрамит.
Би свадба, помина, секој дома на попара, дури мајка не го окара.
Бидете орачје — јаште ќебапје.
Биди ербап, јади ќебап.
Биди му на ѓаолот другар, ако сакаш да те турни в бунар.
Биди потрплив за секоа работа.
Биди чоек, а не нечоек.
Било, да за тоа се кажуало.
Било, што било, сојкино крило: сојката летна, мачката клепна.
Биљбиљот од јъзикот си тргат.
Биол во бавча не се пушта, оти сета ќе ја исцапа.
Бистра вода се а пие.
Бистра водица — мирна главица.
Бистра водица, мирна главица.
Битисае мимлешките, битисае и парите.
Блага водичка, потурнилебец, рекол сиромајот кога јадел сув леб.
Блага дума железна врата отвара.

graditel
05k_MayK, %18:%May
Благиот збор и железна врата отворат.
Благо секој јајт.
Благословено е пиењето — проклето е пијанството.
Блазе си му на тој татко што има челад прокопсана.
Блаѕе на вредната рака.
Блаѕе на тој шчо дат, а не барат.
Блаѕе на тој шчо имат бел образ.
Блаѕе на умната гла и вредната рака.
Блаѕе си је на мајка ти.
Блаѕе си ми кога имам кој да ме перит.
Блаѕе си ми кога имат кој да ме перит, тешко мене кога немат кој да ме перит.
Блаѕе си му на белјот образ.
Блаѕе си му на умниот меѓу будалите.
Блаѕе си ти бре будала!
Блаѕе та мајка шчо го родила!
Блаосоено вино, а проклето пијанство.
Ближната 'рж е поблага од далечната чејнца
Боб јади, коње кради.
Бог да ве чуа од огон, од вода и од лоша жена.

graditel
05k_MayK, %18:%May
Бог да не пази од сиромашија и од простотија.
Бог да не чуа од луди, млади.
Бог да не чуа од препраени светци.
Бог да не чуа од стари неразбрани.
Бог да пази од лоши жени, од калуѓери и од лоши другари.
Бог да прости кој ме гости сношти.
Бог да прости кој остајл.
Бог да те чуа од домашен арамија.
Бог да те чува да не ти клекне мајстор в кашчи.
Бог да те чува куга слеп прогледне.
Бог да те чува од гнил мос и од прдлив гос.
Бог да те чува од домашен арамија.
Бог да те чува од закарок.
Бог да те чува од лажибогородица.
Бог да те чува од невиден жар.
Бог да те чува од пијани жени.
Бог да те чува од преправен светија.
Бог да те чува од тамавќар и од завислив.
Бог да те чува од улав пријател.
Бог да чува — цар да брани.

graditel
05k_MayK, %18:%May
Бог дава, ама в кошара не накарува.
Бог давал, давал, па заборил.
Бог дал, свети Илија зел.
Бог доброто — на душмане злото.
Бог е во срцата на тие што го бараат.
Бог на никој не е оставал д'жен.
Бога да молиш и лошо да праиш, не веруј да се спасиш.
Богатие цапи парата.
Богатио чоек на секого в очи му биет.
Богатите чалми носат, а сиромасите и без капа одат.
Богатите чалми носат, сиромасите без капи одат.
Богатото мамче младо се жени.
Бодата спие, думата не спие.
Бодливие вол боде и без рогове.
Боже, чуај, брани од лоши другари.
Божик идат, со шчо ќе не најт?
Божјето око гледа на луѓето.
Божјето око гледа насекаде.
Бој се од Бога и не бој се од никого.
Болен здрав носит.

graditel
05k_MayK, %18:%May
Болен ле си лежал или си болен чувал?
Болен лежи лошио чоек, на постела ет и пак од лошото не се остаа.
Болен се кани да јади, а здравио, и да не го каниш, ќе си јади.
Болен се моли.
Болен човек душа бере, па за живот мисли.
Болес душа не вади: болнио станува, здравио умира.
Болеста дооди сос товаре, а си оди сос грамове.
Болеста ет по луѓето, а не по планињето и по камењето.
Болеста иди у чоека со оки, а бега со драмој.
Болеста лесно дооди, лесно не си оди.
Болеста се ваќа за чоека како некоја пијавица.
Боли го забо та криви.
Болна жената, болна и куќата.
Болнио во болеста најмногу за грео се сеќаа.
Болниот душа бери и пак се надеи да не умри.
Болниот малу јајт, ама многу арџит.
Болници лежат, квасници врват.
Бори се со злото, и викај го на помош доброто.
Борчлија ако си молчи, малку давај и многу моли.
Борчлијата ја во устата мед нека има, ја со раката во џеб нека посига.

graditel
05k_MayK, %18:%May
Борчлијата треба да се моли, ако нема да си плати.
Борџот е лош другар.
Борџот ет полош и од волкот.
Бос оди, пишчол носи.
Бостанот го обравме, остана ушче да ја запалиме колибата.
Боцни пръчка, пи вино!
Браво се вика на магаре куга излезе од ажмако.
Брада му порастила, ама умот не.
Брада царска, а гла водејнчарска.
Брадата арно ја има бела, туку глаата ја има зелена.
Брак и гости куќа пусти.
Браќа коа ќе се збијат, трчај да и отмиш, оти ќе се умртват.
Браќа колку и да се скараат, пак ќе се смират.
Браос, бре Гапе, падна, ама не се изваљка.
Брасто за брасто, сирење за пари.
Брат без помош, враг се викат.
Брат брата не рани, тешко кој го нема.
Брат брата не рани, тешко му кој си нема.
Брат брата не ранит, тешко тој шчо го немат.
Брат за брат мирашчија.

graditel
05k_MayK, %18:%May
Брат за брата — сирењето за пари.
Брат за брата, сирењето со пари.
Брат не е брат, комшијата е брат.
Брат од брат кога се помага, и Господ ќе 'и даруа.
Брат од брат помогнат, појак ет од еден град.
Брат од брато помогнен, појак е од град.
Брат по брата, сите низ врата.
Брат помогнат од брат, појак е од еден град.
Брат против брат, полош е од најголем враг.
Брат само мајка рожџат.
Брате, брате, пълна уста.
Братската љубов појака е и од железно кале.
Брблаица жена е како некоја празна воденица.
Брблаица жена никој не ја милуа.
Брбливио поп ни тој разбира што пеи, ни тој што го слуша.
Брезо магаре не е едно.
Брз е зајакот, ама побрз е 'ртот.
Брз ко ајта.
Брз коњ се втасуа, ама брз збор не се втасуа.
Брза коња се стига, брза дума се не стига.

graditel
05k_MayK, %18:%May
Брза кучка слепи кучиња ражџа.
Брза помош — двојна помош.
Брзата вода бргу истеквит.
Брзата и силната вода и од камен мос турка.
Брзата кучка слепи рожџат.
Брзата работа брзо се расипвит.
Брзио чоек не оди да пие вода на чешма, ами жеднио оди.
Брикова огрева — зетова привида.
Бричи ле се комшијата, топи се и ти.
Бркавме волк, излезе лисица.
Бркај го лошото дури не ти дошло.
Будала го слагаат чоека, ако оди по правина и по Бога.
Будала давал — итер јал.
Будалата ако имаше рогој, сите ќе го познаве.
Будалата и на брашно се смејт.
Будалата лесно се прелажуа.
Будалата немат рогој.
Будалата се гнети во лошото како слепио во кашата.
Будалата се смејт и кога не е за смеење.
Будинарки — се ленарки, митрашинки — пенугарки.
Бујцата кај што ќе влезит, целио род ќе изумрит и куќата ќе ја запустит.
Бутарино ет удрен од тланико.

Аминта
05k_MayK, %14:%May
Еве што прочитав во една книга за кукушкиот говор, (парафразирам):

Избугари се = кога семето за жито ќе се расипе
Од Бугарин, ни магаре да не земаш.


Се` ми се чини дека нашите предци си имале многу такви пословици и поговорки, ама ако тие поминале низ бугарска цензура, тешко дека ќе ги прочитаме.

Ова го велам оти во горнава збирка, под буквата `Б`, изгледа нема ништо за Бугари.

-----------------------------------

Ова се вообичаени работи.
Србите го кажувале на Македонците, Хрватите на Србите, Англичаните на Холанѓаните, Французите на Германците...

Кога сме веќе кај последниот пар...
Во 19. век, поимот `германски квалитет` за Французите значел никаков квалитет. Слично како што ние кажува(в)ме `бугарски квалитет`, `турски квалитет`, а сега `кинески квалитет`.

graditel
05k_MayK, %21:%May
В арман не се чита ферман.
В брзата вода човек не се дави, в тијата ќе се удави.
В ѓол влази, сух излази.
В една тиква прдет.
В една уста пљувет.
В едното уше влезе, в другото излезе.
В која кашча нема мачка, глувците оро водат.
В кревет работа не свршуваш.
В лице ти се умилвит, а зад тебе гробот ти го копат.
В лозје пошол тамавќарот и грозје не зобнал.
В море на дно влезе и пак сув излезе.
В ново грне шчо прво ќе ставиш, на това ќе мериса.
В орман кадија не судит.
В орман ферман не се пејт.
В пазва би го клал да е кабиљ.
В решчо вода не се носи.
В секое село требе да имаш по еден пријател.
В село не го прибирет а тој опитвит ке седит попот.
В стара кашча ред не туре.
В устата ти мед.

graditel
05k_MayK, %21:%May
В царова уста има и оѓин и вода.
В Чифлико овца да не си.
В чужџа манџа не туре сол.
В'к баница не јаде.
В'к в магла дави.
В'к в'к не јаде.
В'к домазл'к не бива.
В'к од добро не разбира. В'к од овча кожа не се плаши.
В'к сермија не чува.
В'ко влакното мени, табието не мени.
В'ко дека лежи не дави.
В'ко дека се кучи там лови.
В'ко и броено не признава.
В'ко куга краде, не гледа ни бела ни црна, само да е подебела.
В'ко куче не станува.
В'ко на пазар не оди.
В'ко не чека да го викаа — сам си дооди.
В'ко се на магла радува.
В'ко се од кучето не плаши, туку од лао.
Вади си вода од новиот бунар, но не плукај по стариот.

graditel
05k_MayK, %21:%May
Вај, бај чоек да не налепи од лоша жена на кат и од лош коњ на пат.
Ваќај пријатели арни и чесни за да ти се најдат во лоши саати.
Ваќај пријатели арни и чесни, да ако сет и троа сиромаси.
Валбата е краста: чунки кој се вали, не пали.
Валени јаготки, празни кошници.
Валеното девојче ќе земи полошо момче.
Вали го чоекот што е за валење, и куди го тој што е за кудење.
Вали ме, усто, оти ќе те раскинам.
Вало-прдло наш Неделко се повали настред село.
Варвара вари, боксава брка, Никола срка.
Вардењето не е страх.
Варди го попот, за да е мирно селото.
Варди да не се поболиш, оти мъчно мојш да оздрајш.
Варди дури не се затркаљало клопчето.
Варди се да не се поболиш, оти мачно можиш да оздравиш.
Варди се да не ти речат бисерко.
Варди се дури си здрав, зашчо шчо марифет од ко ќе си је клајш чивијата.
Варди се и господ да те вардит.
Варди се од злото дури не ти дошло.
Варди се од крава оцпреди, а од маска одоѕади.

graditel
05k_MayK, %21:%May
Варди се од мътна вода!
Варди се од слеп да не прогледне.
Варди се од терзија арамија.
Варди се од тој што нема вера и што не веруа во Бога.
Варен, варен, та дур печен.
Варена пченица ич никнуат?
Варена та печена.
Варено, печено нам ни било речено.
Вари го, печи го, гајда си е гајда.
Вати го слепецо, извај му очите.
Вати да си оди коњо по пато, ама откоа го изеде грбачо.
Вати ја копривата, да ако сакаш да ти ја изџарка раката.
Вати ја работата од порано, да ако сакаш да ја свршиш побрго.
Вати пријател поп, да ако сакаш да му го раниш коњо со зоб.
Вати пустина и бестрага.
Вати се да се држиш за даб, а не за шип.
Вати, трати, и ич не есапи.
Ваши деца, ваши судии.
Ведра ноќ ко рибино око.
Веков е колце — се вртит.

graditel
05k_MayK, %21:%May
Веков е скала: еден качи се, други слези
Веков ет скала: едни луѓе се качуаат, а друѕи слегуаат.
Веков за лошите е рај, а за арните мъки без крај.
Вели му ти на чоека арно, да ако тој ти речи лошо.
Велигденои пости многу сет долзи.
Велиден е еднаш в годината.
Вера да веруаш, ама и добри работи да праиш.
Вера е да се држит, а закон е да се вардит.
Вера имало од века и ќе има довека.
Вера планини поместува.
Вера со пари кој купуа, тој бргу ја остаа.
Вера сос пари кој купува, брже а остава.
Верата е стара и млада.
Верата и планини подмрдвит.
Верата ни се ваќа, ни се гледа; ни се јади, ни се мириса.
Верата од Бога е остаена.
Верата планиње преместуа.
Верата си е вера, законот си е закон.
Верата со пари не се купуа.
Верата Христоа го омекнуа чоека.

graditel
05k_MayK, %21:%May
Верви му на момокот, ама и на окото.
Верен измеќар, цел стопан.
Верен слуга — здрав кључ.
Вересија кој дава, непара ќе напредуа.
Вересија — гола шија.
Вересија — истресија.
Вересија — реси ја.
Вересија, потресија, дај со раце, барај со нозе.
Весело срце кадел'а преде.
Весело срце къдељка предит.
Ветар го вејт на бела кобила.
Ветар дупка не пълнит.
Ветар му вејт низ ушине.
Ветар терат со капата.
Ветер вати, ветер пушти.
Ветро крпи, конци губи; старо љуби, ноќ си губи.
Ветро што ќе донесит, ѓаолот ќе однесит.
Ветрот дебелите дрвја 'и уриват, а слабите 'и виткат.
Ветрот е најсилен пред да тивнит.
Ветрот коа да веит, од никого не се боит.

graditel
05k_MayK, %21:%May
Ветрот ќе повеит, песокта ќе останит.
Ветрот ќе поминит, и плевата ќе одвеит.
Ветрот од кај што иди и кај што оди, никој не знаи.
Вехто крпи, конци губи; старо љуби, дни си губи.
Вечерва кучето и мачето заедно ќе спиет.
Видел манго масло, па си намажал и газо.
Видел на к.. урда, помислил си бачија е.
Видела жаба дека се коне кове, и она придигала нога.
Видела жабата ке се коет коњите, та и та је кренала ногата.
Видела камилата уши, побарала рогои.
Видела шута рогове, притерала и уши.
Види го прво дрвото, да после седни под него.
Види гъзе новина, не дочекај година.
Види му 'и опинците, та пушчи го дома да ти влезит.
Види му главата, па му а крој капата.
Види му го умот, крој му капа.
Види му го умот, купи му ја стоката.
Види му го умот, суди му за дома.
Види му и другарето, па го есапи каков е.
Види му на чоека другарите и после есапи тој каков е.

graditel
05k_MayK, %21:%May
Види му умо, да после есапи го домаќино.
Види поп, јади боб.
Види си в кесе, да после купи си прасе.
Видиш ле луд, не стануве друг.
Видиш ле матна вода, не гази.
Видов, не видов, чув, не чув, држ'ја еврејската.
Виж дрвото какво е, па седни под него на сенќа.
Виж му рацете, та па главата.
Виж се сам, па наоди маана на другите.
Викај ме грне, само не крши ме.
Викај по в'ко додека не влегол в трлата.
Викај по волкот дури не влегол во булукот.
Викај по вълкот дури не влегол в трло.
Викај си по волко откоа ќе влези во булукот.
Вике по в'ко додека не е однел јагнето.
Викнала баба гости, а та седнала да се пошчит.
Викни го волкот да ти варди булукот.
Вино купви, вода пи.
Вино носит, вода пиет.
Виното го праи чоека еднипати везир, а еднипати резил.

graditel
05k_MayK, %21:%May
Виното го прајт чвека и везир и резиљ.
Виното и раќијата немет нозе, ама по нозе мавет.
Виното и раќијата немет ръце, ама за очи фашчет.
Виното и умниот го збудаљвит.
Виното како што стои в бочва, не стои во чоека.
Виното кој го препива, челадта и куќата си ја слечуа.
Виното кој препива, кашчата си растура.
Виното не седит во глата мадро како во шишето.
Високите планиње си носат својте тежиње.
Високо дрво плод нема.
Високо литаа орлите, па затова и надалеко гледаа.
Високо небо крај немат, длабоко море брод немат.
Високо орело лета, затоа далеку гледа.
Високото дрво и чавките го серат.
Вистина на чистина.
Вистината боцкат.
Вистината е како пипер в очи.
Вистинскиот пријатељ е помил од се.
Више вреди човек да е умовит, отколку имовит.
Вјаај ме, желко, од горнега.

graditel
05k_MayK, %21:%May
Вјавај ме, жељко, дури летат орелон над мене.
Вјасај за брго да втасаш, ама глеај да не се препниш.
Влав сиромав — Македонец; Влав богат — Грк.
Владика Турчин не станува.
Влакното го цепит.
Влакното кабул не го чини, камоли руного.
Влакното се ќине дека е тенко.
Влегвит како в ан.
Влегол во ќелеш дефтер.
Влечкај стапот, земај акот.
Внучето е помило од детето.
Во Бруса по мајмуни.
Во волов рог да се скриет чоек, и пак смртта ќе го најдит.
Во голема вода големи риби се лоет.
Во еврејско село црква не се прајт.
Во една врчва мед, една олџица лајна.
Во една гемија кај што имат многу капидани, таа можи и да пропадни.
Во една каца мед, една ока лајна.
Во затворена уста мува не влегува.
Во здрава нога, трн не се клат.

graditel
05k_MayK, %21:%May
Во јазико мед носи пчелата, а на газо отруачка.
Во каква лељајка го повиле, во таков гроб го закопале.
Во куќата на обесен не зборви за јъже.
Во куче ако имат чвештина, та во него.
Во лете спечали си, во зиме јади си.
Во лето имат на секое трнче и лепче.
Во лошото чвек се познат каков е.
Во мала вода јъдра риба не живејт.
Во мало село многу кучиња.
Во малоо село честа ангарија.
Во меана кој влегуа начесто, не излегуа трезен.
Во меаните се арџат пари со пот неспечалени.
Во морето дупка.
Во морето со олџица притурвит.
Во мъката рат не те оставет.
Во мъката чвек не се познат.
Во мътна вода не се лојт.
Во мътна вода ракој — мекачи.
Во неоља и песот бълви јајт.
Во неоља не се плачит, ами чаре се барат.

graditel
05k_MayK, %21:%May
Во неоља чаша отрув е поблага од печено јагне.
Во неољата учиме, а во слободата се разучвиме.
Во ново грне што ќе туриш сопрво, на тоа ќе мириса.
Во поголем град — поголем глад.
Во празен амбар ни глуфци не живеет.
Во празна плевна арамија не влегуа; и да влези, зијан не сторуа.
Во Прилеп мајмун не играт.
Во Прилеп мајмун не играт.
Во решето вода не се носи.
Во секое брашно имат трици.
Во секое жито имат граор.
Во секое село и град башка адет.
Во секоја манџа - мирудија.
Во секоја манџа мироѓија.
Во село без пци — и без стап се оди.
Во старо село нов адет не прај.
Во сто ореј здрави, еден лош не се познат.
Во тенџерето вари, во капакот јади.
Во тивка вода повисоко кревај 'и полите.
Во устата од царо има и огон и вода.

graditel
05k_MayK, %21:%May
Во фети меој младо вино не се туриват.
Во царско азно влезе, и пак празен си излезе.
Во чуждото око је гљат раската, а во своето гредата не.
Во чужџа манџа не клај сољ.
Вов воденица се по двапати повтара.
Вов селото не го пушчаа, а он поповата шчерка тера.
Вода в речина не се носит.
Вода гази — жеден оди.
Вода газит, жеден ојт.
Вода донела — вода однела.
Вода донесла, вода однесла.
Вода мие — оѓин не мие.
Вода на врло не оди.
Вода со трње не се кршчат, туку со босиљок.
Водата е посилна од оѓине.
Водата и огнот се добри слуги, ама лоши господари.
Водата и оѓине са добри слуги, ама лоши господаре.
Водата ќе протечит, песокта ќе останит.
Водата не знъјт ни кумство, ни пријатељство.
Водата се мати и од изворо.

graditel
05k_MayK, %21:%May
Водата се мијат, само јъзикот не го мијат.
Водата се мијат, само црнјот образ не мојт да го измијат.
Водата се мијат.
Водата се носит, само страмотата не ја однесвит.
Водата спие, душмано не спие.
Водата спијат, душманот не спијат.
Водата спијат, љуѓето не спијет.
Водата спијат, рајата не спијат.
Водата течит, песокта останвит.
Водејнци и ваљајци гајда не се слушат.
Воден газ јадит риби.
Воден од дожд не се плашит.
Водени гаќи јадат риби, а суи јадат пиперки.
Воденица многу зборои се праат.
Воденица на ред меле.
Воденица неклепана и жена нетепана — не оди.
Воденичаре волк ти под колце, а лисица на огниште.
Води го, буцат, терај го, клоцат.
Војска дека мине, град не требе да к'ца.
Волк пастрма не чуа.

graditel
05k_MayK, %21:%May
Волко ако го клаиш да ти паси овци, тој сите ќе ти и издави.
Волко го гледат и трагата му ја барат.
Волко го крштаале и му велел попо да речи: ванѓелија, а тој велел: јагнелија.
Волко го прашале кога му студело поеќе, тој рекол: во сонце огревање.
Волко дави не дави, секој што да го види, ќе го гони.
Волко длаката ја менуат, ама ќудта не ја менуат.
Волко е побудала од лисицата.
Волко магла барат да дави овци.
Волко на пазар не оди.
Волко на синоро не дави.
Волко секоаш раѓа волчина, а не јагниња.
Воло рие прахта му пада по грбо.
Воло се врсува за роговето, а човеко за јазико.
Волоите што ја тргаат колата молчат: колата, туку ти квичит.
Волот без ширкол не штрклее.
Волот се врзвит за рого, а чвекот за јъзик.
Волците нито и колат, нито и јадат и пак набулуци и немат.
Воред слепи и ќоравие е цар.
Восоко го собираат безгрешните пчели, затоа се гори пред чесните икони.
Врана на врана очи не си вади.

graditel
05k_MayK, %21:%May
Врапците буот го бркаат, ама сами в уста му влегуаат.
Врба дрео, зет фара и магаре стока не се.
Врба низ гъзот ќе му порастит.
Врба огрја, зетва накрепа.
Врбова огрева — зетова привидија.
Врви си по патот чоечки, за секој да ти заблазнит.
Врви си со арџот со поевтино за да си платиш царското.
Вреват в црква како во авра еврејска.
Вреден ко долниот камен од водејнца
Вреќа брашнена колку да ја тресиш, пак ќе прашит. 4345
Вреќа скината што клај, ќе истечит.
Времато си оди като сос крила.
Време бреме продат.
Време време докарува.
Време градит, време разградвит.
Време доноси — време односи.
Време купвит, време продат.
Време лошо ама друм врви.
Време носит бреме.
Време течит, пљаги лечит.

graditel
05k_MayK, %21:%May
Времето е пари за секого, кој што го есапи.
Времето понекогаш е мајка, а понекогаш мъшчја.
Времето се лечит.
Времето си врви, нам ни се куси.
Времето си лета како со крилја.
Времето сламата арчи.
Времето шчо поминало назад не се врашчат.
Врзан загар зајаци не лови.
Врзан поп, мирно село.
Врзат ле те за уста, ќе те водат като вол.
Врзи попо да е мирно селото.
Врзи прс и тере лек, па да ти бае секоа баба като шчо знае.
Врзи прс, за да бараш лек, да секоја баба ќе ти баи како што знаи.
Врзи прст, барај лек.
Врзи си црвен конец на прстот.
Врнит, грмит, пътот врвит.
Врти куќа без леб.
Вртит ко лисица околу стъпица.
Вудве и вутри му одит арџот на скржаиот и тамавќарот.
Вура супура за три дена, ох леле за сите дена.

graditel
05k_MayK, %21:%May
Вълк на вълк ни в планина не удират.
Вълк пастрма не чуват.
Вълкот влакното го менвит, ама уќот не го менвит.
Вълкот во врешче не влегвит.
Вълкот вълчња рожџат.
Вълкот и од броените јајт.
Вълкот плачит за мъгла.
Вълкот по поръчано не идат.
Вълкот сакат млади јагниња.
Вълци, врани стоката ќе му је јадет.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Ни води, ни терај.

Ни се води, ни се тера.

Ова го велат светиниколчани.

За водење и терање се мисли на стоката, бидејќи таа или се води (како коњот или магарето), или се тера (како овците и козите).

Смисолот е дека `овој човек не може да се стави во ред ниту вака, ниту на друг начи (одн. никако).

------------

Снеки, а како толкуваш ти?

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Будалио и од пијаницата бега.

Аминта
05k_MayK, %17:%May
Мижи Асан, да ти баам.

или

Мижи Митро, тулумби паѓат.

(Досегашната политичка мисла на СДС и сателитите.)

Sneki
05k_MayK, %17:%May
Ни се води, ни се тера.

Ова го велат светиниколчани.

За водење и терање се мисли на стоката, бидејќи таа или се води (како коњот или магарето), или се тера (како овците и козите).

Смисолот е дека `овој човек не може да се стави во ред ниту вака, ниту на друг начи (одн. никако).

------------

Снеки, а како толкуваш ти?

Јас толкувам скроз исто како тебе :)

Аминта
06k_JunK, %09:%Jun
Фрли зад тебе, за да најдеш пред тебе.

(Давај, за да имаш.)

DELIJA
06k_JunK, %09:%Jun
Фрли зад тебе, за да најдеш пред тебе.

(Давај, за да имаш.)OVA U ZAGRADA NA KUMANOVSKI MI ZVUCI. NASITE POLITICARI JA UPOTREBUVAAT OVAA SAMO MALKU IZMENETO
TREBA DA ZIMAS ZA DA IMAS;)

Десничарка
06k_JunK, %09:%Jun
За човек на кој ништо не му е погодено и на се наоѓа маани, кумановци викаат:

На слабога кУрца и вуна му тешка :D:D:D:D

А на жена која нема ништо работа,прилепчани викаат:

Седнала на леска(дрво) и цел ден си ја плеска:D:D:D:D

piratot od Ohrid
06k_JunK, %09:%Jun
а Охрид викет гељ пИчке другачке

Десничарка
06k_JunK, %09:%Jun
Ами превод за непознатите зборој камо ????
Или баре смисолот на реченицата, вака ништо не ми значи :D

piratot od Ohrid
06k_JunK, %09:%Jun
гељ = ела, дојди
пИчке = вагина, женски полов орган
другачке = другарка, пријателка

сега појасно ти е???? :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

maparipijapa
06k_JunK, %09:%Jun
Бир,бир па во вир

graditel
06k_JunK, %21:%Jun
Гавран со гавран, а сокол со сокол.
Гаду очи.
Газ знае и две и двеста.
Газ и нос не знаат чес.
Газ мараз не фата.
Газ место прави.
Гази ми на стапалката, ама не гази ми на работата.
Гајлето го јаде човека ко 'рѓата железото.
Гајлето го јаде човекот како 'рѓата железото.
Гајрет на болниот, дури да му излези душата.
Гал одлета, сокол долета.
Гален поп и в црква карат.
Гален поп и в црква прди.
Галената жена не преди со урка.
Галената невеста, не ја риза свекрвата.
Галените деца се качуаат на трпеза.
Галеното дете е како ѓупцото теле.
Галеното дете е како магарешко прле.
Галон колку старејт, толку црнејт.
Гара сос гора се состанува, а камох ле човек сос човек.

graditel
06k_JunK, %21:%Jun
Гарван на гарван очи си не вади.
Гарвано грачи, зима да донеси.
Гемија по суо ако можиш да тргаш, да така жена лоша да водиш.
Гемија по суо да тераш не можиш, нити со жена на војска да одиш.
Ги барат Маркојте конаци.
Ги врлил плочите.
Ги остајле мечките да 'и вардет дренките.
Ги рашчепил вилиците ко бесно куче.
Ги удри петиците в гъз.
Ги фрлил плочите.
Глава прави — глава тегли.
Глад се не трпи.
Гладен 'рт и дивјачки јајт.
Гладен вълк постред село ојт.
Гладен ќе заминеш през девет села, а гол ни през едно.
Гладен од Бъдник до Божик.
Гладен петел на бунишче не пое.
Гладна врана зајаци не носи.
Гладна кокошка куга се најаде излази на вр'о секој да а види.
Гладна кокошка просо сонвит.

graditel
06k_JunK, %21:%Jun
Гладна кокошка просо сонува.
Гладна кокошка просо сонуе.
Гладна мачка оро не игра, или сита мачка стопан не припознаа.
Гладна мечка оро не игра.
Гладна мечка оро не играт.
Гладната кокошка просо сонуа.
Гладни очи не спијат.
Гладно куче кога се најаде не знае шчо прави.
Гладот е најглема сила.
Гладот е најголема неоља.
Гладот очи нема.
Гласот е побрз од ветар.
Глата в ношви, ръцете на тилот.
Глата динамит не му је цепит.
Глата мојт да соберит појќе од морено.
Глата му обелела, умот не му дошол.
Глата прајт, глата тргат.
Глата прајт, ноѕете тргет.
Глата ти је кршам, атарот не ти го кршам.
Гледај го коњо во одот, да после влегуј во пазаро.

graditel
06k_JunK, %21:%Jun
Гледај го коњо, не гледај му огламнико.
Гледај го пијаницата, пожалај му децата.
Гледај да имаш пари, да ако даваш по сиромаси.
Гледај да не купуаш тоа што не ти треба, оти да не продааш тоа што ти треба.
Гледај дури не ти летнало врапчето од рака, оти после мачно се ваќа.
Гледај му главата — крој му капата.
Гледај се себе каков си, да после да гледаш светските кусури.
Гледај си работата, а не гледај кај што течит реката.
Гледе го пијаницата — пожали му децата.
Гледе му дузене, та му цени работата.
Гледе му коне, не му гледе оглавта.
Гледе напред, ама обршче се и назад.
Глоби сирота и погледај на Бога.
Глобок збор: езеро, море.
Глобока вода брод немат, убао моме род немат.
Глобока вода брод немат.
Глув слуша, слеп гледа.
Глушецот отишол у глуфците.
Гљај го пијаницата, пожаљај му 'и децата.
Гљај си го пътот, скрши си го вратот.

graditel
06k_JunK, %21:%Jun
Гљајте слепи, слушајте глуви!
Го бацил татка си в гъз.
Го боцкет паричките.
Го вапца.
Го ватил ѓаолот за врат, та го зауздал пијаниот.
Го гребала нестата котлето.
Го држит за перчин.
Го дупнала Марта во гъзот.
Го жаљаш ко мајка ти да го родила.
Го зела матната лели се сторил пијаница.
Го зела мътната.
Го извлекол подебелиот крај.
Го изел бијолот, се удајл со опашката.
Го јадет плешчине за дрео.
Го јајт грбон за стап.
Го клала нестата прстот на зелникот.
Го најде мајсторот.
Го најде попот, ја најде и попаѓата.
Го намамил на гнила шчица.
Го намамил на слаб мраз.

graditel
06k_JunK, %21:%Jun
Го напраи грошо золота.
Го обравме бостанот.
Го остајл ѓаолот, се нашол со врагот.
Го остајл стадото на вълк.
Го остајл „доброто утро" на врата.
Го остајле питомјот, го барет дивјот.
Го перит, а не го остат да плачит.
Го поканиле магарето на свадба, ама му рекле и самарот да си го зејт.
Го полазила чужџа вошка.
Го превртил листот.
Го препливал морето, се удајл на крајот.
Го престрел волко, затоа стори убав ал'швериш.
Го престрел зајак, затоа ал'швериш не напраил.
Го префрлил жеден преку вода.
Го пушчив да чукат со ушите круши.
Го сакат ко куче стап.
Го стискат гъзот, дури влакно ќинит.
Го фатил волот за рогој.
Го фатил кокошкин съмрак.
Го фатил шчркољот.

graditel
06k_JunK, %21:%Jun
Го фатила чумата за врат.
Говорам ти ќерко, дошикај се снао.
Годините и гајлињата не может да се сткријет.
Гол ко од мајка роден.
Гол чвек за на бана.
Гол чоек на бања го прилега.
Гола коска ни куче не сакат.
Гола сиромашчија, готва болест.
Голем амбар со кутле не се пълнит.
Голем град, мали гробишчa.
Голем залак голтни, голем реч не речи.
Голем збор: мечка, планина.
Голем та несолен.
Голема сенка — гладна дупка. Голема сенка — голема треска.
Голема снага чуму ти е кога имаш шупливо срце.
Големата лакомија чоека поболуа.
Големата риба во мала вода не живејт.
Големата риба голема вода барат .
Големата риба голема вода сака.
Големата риба је јајт помалата,

graditel
06k_JunK, %21:%Jun
Голи нозе под синија, цело прасе над синија не бидуа.
Голи се родивме, голи вземи ќе влезиме.
Голо здравје — готава болес.
Голо здравје — готоа треска.
Голо здравје, готва болест.
Гологлај работале, бунџоглај ќердосале.
Гони го ѓаолот, ама не барај му трагот.
Гоопод велит: поможи си сам, да и јас да ти поможам.
Гора со гора се ставуа, камули чоек со чоека.
Гора сос гора не се сришча, свет сос свет се сришчаа.
Гора фали — поле зимај.
Гори ле на комшијата кашчата, трчи да гасиш твоата.
Горниот да му дојт до ак.
Гос дојде, јајце снесе.
Гос е мил до три дена.
Гос сос една нога бос.
Госпад е и горе и доле, и на небото и на земјата.
Господ бој му дал, ама ум не му дал.
Господ борч не плаќа.
Господ високу, а царот далеку.

graditel
06k_JunK, %21:%Jun
Господ грев да не ми клајт.
Господ грев ќе ти пишит.
Господ да ме бранит од будали пријатели, а од душманите ќе се бранам сам.
Господ да ме вардит од пријателите, а од душманите сам ќе се вардам.
Господ да не те остајт со едно око и со едно дете.
Господ да те бранит да си измеќар на бел коњ и на калуѓер.
Господ да те бранит од гладна вошка.
Господ да те бранит од голи дебрани,
Господ да те бранит од голи фодули.
Господ да те бранит од дълги стапој и ниски тавани.
Господ да те бранит од дълги стапој и тесни сокаци.
Господ да те бранит од кретен ѓаол.
Господ да те бранит од крстен ѓаол.
Господ да те бранит од ќосе, од ќор и од сакат.
Господ да те бранит од лош брич и од лоша жена.
Господ да те бранит од нов чорбаџија,
Господ да те бранит од оган, вода и од лоша жена.
Господ да те бранит од пијана жена и од бесна свиња.
Господ да те бранит од покондурен опинок.
Господ да те бранит од полошо.

graditel
06k_JunK, %21:%Jun
Господ да те бранит од тап брич и од проста жена.
Господ да те бранит од учени луѓе, колку поучени, толку побудали.
Господ да те бранит од учени луѓе.
Господ да те запази од лесици клеветници и од в'ци мурафетл'ци.
Господ да те чуа од гол та фодул.
Господ да те чуа од дива свиња в планина и од лоша дружина.
Господ да те чуа од лоши пријатели, да за од душмани сам ќе се чуаш.
Господ да чуа од долзи стапој и од ниски одаи.
Господ дава, ама в кошара не накарува.
Господ дават, ама в амбар не ти тура.
Господ дават, ама в кошара не внесуат.
Господ дал на земјава се што му треба на чоека.
Господ дал, Господ зел.
Господ дал, господ зел.
Господ дат, ама низ опак не пушчат.
Господ душа сакат.
Господ ет на небеси и наземи.
Господ забаа, ама не забораа.
Господ забавја, ама не заборавја.
Господ забат, ама не заборат.

graditel
06k_JunK, %21:%Jun
Господ знае и за стари жени.
Господ знаи кому што праит.
Господ и на шега дат.
Господ ич не спиет.
Господ ка е, никој не е.
Господ кога да сакат и од амбар житото ти го земат.
Господ кога да сакат и од пазуа ти го земат.
Господ кого чуа, ***шум не го ваќат.
Господ когого милуа, и го накажуа.
Господ љубовта да им ја артерисат.
Господ милоста да им ја умножит.
Господ не гледа на лице, ами на срце.
Господ не гљат на љуѓето, ами на срцата.
Господ не е мачка да те драпнит одеднош.
Господ не одбират, а собират.
Господ ни куцата овца не ја остат.
Господ прво умот ќе му го зејт на чвека, а после стоката.
Господ се распасал.
Господ секому не можит како што сакат да му угодит.
Господ чвека без пријатељ да не го остајт.

graditel
06k_JunK, %21:%Jun
Господи брани од будали луѓе.
Господи брани од голи дебрани!
Господи брани од женска беља.
Господи брани слепо да прогљат.
Гостинот и рибата по третиод ден смрдат.
Гостинот јајт шчо ќе му ставиш, а не шчо сакат.
Госто и прди и не, ама домаќине не сопира.
Готва стока — готој пари.
Готој пари и печен леб лесно се јадет.
Грабено — кълнато.
Град бие до бразда.
Град глад не прави.
Град глад не праит, ама тешко кого ќе наит.
Град к'ца и в ношвите.
Градот глад не прајт, ама тешко ке ќе удрит.
Грба не се исправјат.
Грбата в гроб се правит.
Грбата ни в гроб не се исправјат.
Грбата само в гроб се исправјат.
Грда е жената на онцица, ама работна и e раката.

graditel
06k_JunK, %21:%Jun
Грда нека е жената, ама уредна да и е куќата.
Грдата жена берит куќа, а личната берит панаѓур.
Грди му се дните на слепците што просат по сокаците.
Грејт сънце в але.
Грео не ет нешто живо, ами пак го мачит чоекот.
Греот во меот, душата на круша.
Греота е да лажиш, ами и страмота е да се лажиш.
Грешен чоек жив ет во гроб закопан.
Грешит поп во книга, а не магаре во нива.
Грешка оро игра, уготка дома си седи.
Грешките се по инсанот.
Грмавица без светкавица не бива.
Грми ле ногу, не врне.
Грми, врни, пато врви.
Грмит не врнит.
Грнчаре ти тура рачката на грнето од коа си страна иска.
Грнчаро кај сака, таму рачка клаа на грнето.
Грнчарот во ветво грне манџа јадит.
Грнчарот во ветво грне си вари на огниште.
Гробишча од глад немат.

graditel
06k_JunK, %21:%Jun
Гробу на врата.
Грозјето е црно, ама ќе го изедеш; снего е бел, ама ќе клекнеш
Гром в коприва не удара.
Грош години се сторил.
Грош пара кашча не обара.
Грош петел, шеесе пари крчма.
Гугучката кога на брго гуга, пролвт наближуа.
Гузен негонен бега.
Гузрава жена е црн данок на кашчата.
Гулаби рани, работа губи.
Гулем залаг апни, гулема дума не кажи.
Гулем *** и през гашчи се познава.
Гулема рана здравее, ама лоша дума се павни.
Гулема снага зашчо ти е куга немаш здраво срце.
Гъз за гъз, поарно својот.
Гъз и гашчи.
Гъз и нос не знъјет за чест.
Гъз преку гла.
Гъз пукат.
Гъз точит коприна.
Гъзот земјојна ти мирисат.
Гъзот не велит ејвала.
Гъзот не си го помрдвит.
Гънчарот знъјт од која стърна да му ја клајт ръчката на грнето.

samosvest
06k_JunK, %12:%Jun
Стрижена - бричена!
Одкол, накол, третио вогаз!
Магарето не куца од ушите!

Во едно село ми ја кажаа:
И наполеончено беше мало, ама и врбата висока па страчки ја серат!

samosvest
06k_JunK, %12:%Jun
Ми текна и една клетва што ја слушнав неодамна:

БАМИТИ СПЕЧАЛО!

Sneki
10k_OctK, %21:%Oct
Од прашано згрешено нема ;)

ѓоамити
10k_OctK, %00:%Oct
Македонски поговорки (http://macedonia.auburn.edu/proverbs/proverbs.php?sort=a)

Le roi
09k_SepK, %07:%Sep
Покриен газ мувите не го лазат