PDA

View Full Version : СОНОВНИК


Sneki
04k_AprK, %10:%Apr
Значењето на сонот

Соновите имаат свое значење и укажуваат на потсвесните, потиснати желби и потреби. Сите психолошки школи и правци му придаваат голема важност на сонот за психичкото здравје и рамнотежа на личноста.

Луѓето уште од најрани времиња биле восхитени и опседнати од соновите. Од секогаш на сонот му се придавала голема важност. Најстарите наоди за соновници на старите Египјани уште 1300 години п.н.е. кои верувале дека соновите се Божја порака. Идеата за соновите како откритие на правата чоекова природа потекнува од Антиката. Платон и Аристотел изнеле теории за соновите кои се потврдени дури во 20 век - дека човековата права природа се открива во сонот. Од нивните идеи па натаму има малку оригинални идеи за соновите се до појавата на делата на Сигмунд Фројд. Тој е голем пионир во оваа сфера и еден од најголемите истражувачи на сонот. Неговата мисла дека соновите се шифрирана порака на потсвеста претставува зачеток на современата анализа на соништата. Соновите можат да откријат повеќе за нашата права природа од било која свесна мисла. Една од основните функции на сонот е да овозможи забранетите желби да се изразат во прикриен вид. Додека спиеме свесниот дел од умот е толку опуштен што ни го отвора патот до несвесното, т.е. ни дозволува да сонуваме. Тешкотијата која настанува при толкувањето на соновите произлегува од цензурирањето кое го искривува правото значење. Цензорот во нас одбива најинтимните мисли да доспеат до свеста се додека не бидат маскирани за да им се прикрие правото значење, па го дава во симболична форма. Особен придонес во работењето со соновите има и Јунг, кој ги користел соновите за да ја развие својата теорија за архетипови и колективна потсвест. Пред да почнеме да ги толкуваме пораките на соновите треба да одговориме на основното прашање:

Што е тоа сон?

Материјалот собран во лабораториите за проучување на спиењето дава верна слика за тоа што се случува за време на едно просечно 8 часовно спиење. Добиената слика се состои од 4 редовни стадиуми кои се повторуваат неколку пати во текот на денот и ноќта, а секој циклус трае околу 90 минути. Првиот стадиум од првиот циклус го означува моментот на заспивање и е пропратен со нејасни и неповрзани слики (хипнагоги). Спиењето во првите стадиуми на следните 90 минути е најчудесниот дел од спиечкиот циклус, тоа е стадиумот во кој сонуваме, а се нарекува РЕМ стадиум. Навлегувањето во секој следен стадиум при секој од четирите циклуси е со различно времетраење. За последните три децении научниците постигнале голем напредок во откривање на она што вистински ни се случува додека сонуваме. Се уште се полемизира за тоа колку време проведуваме сонувајќи, но несомнено е дека тој дел е голем.

Неоспорно е исто така дека сите луѓе сонуваат. Оние што тврдат дека никогаш не сонувале всушност ги забораваат своите сонови додека се будат. Природно е да се забораваат некои сонови или делови од нив. И во сонот, како и во будна состојба, бираме што ќе паметиме - важни и впечатливи сонови. Ги забораваме безначнајните сонови, оние кои наизглед се бесмислени и болни.

Денес врз основа на научните сознанија, со голема точност може да се утврди кога почнуваат одредени видови сонувања. Така во РЕМ фазата, брзите очни движења се поврзани со сонови со активна содржина. Заедничкото складно движење на очите како да значи посматрање на настаните во сонот. Ова е нашироко прифатено мислење уште од неговиот зачетник д-р Натаниел Клетман. Што се однесува до НРЕМ спиењето и тогаш имаме сонување, но тоа се обично вербални, интелектуални, размислувачки сонови. Во тие сонови човек е способен да учи и да решава проблеми. Пример за тоа се решавање на некои научни проблеми што научниците ги доживеале во сонот. РЕМ соновите се активни, а веројатно како сигурносен вентил од вистинска активност постои инхибиција на движењата во тие моменти. Затоа и месечарењето и зборувањето во сон никогаш не се случува за време на РЕМ сонувањето.

Зошто сонуваме?

Природата на сонот е мистична, но функцијата секако не. На прашањето зошто сонуваме, можеме да одговориме дека сонуваме како би ја оржале својата ментална и емотивна рамнотежа. Факт е дека сонувањето е од големо значење за здравиот живот. Научните огледи укажуваат дека личностите лишени од РЕМ спиењето и сонување чувствуваат нелагодност, а подоцна го надокнадуваат изгубеното со подолготрајно сонување. Забележано е и тоа дека подолготрајното лишување од РЕМ (сонувачката) фаза доведува до извесни промени во личноста., неодговорно однесување зголемено полово либидо. Покрај за физичкото, соновите се битни и за психичкото здравје. Тие во себе носат пораки и информации кои се многу значајни и кои бараат своја разработка. Соновите коментираат за свесната состојба на човекот, но со јазик кој е шифриран и нејасен, тоа е јазикот на потсвеста. Тоа е јазик на слики и симболи, двојни значења и игри на зборови. Речникот може потполно да се менува од еден до друг поединец зошто е изграден на основа на личното, субјективно искуство. Тоа се шифрирани и тешко разбирливи пораки, но постои пат и начин да ги разбереме. Соновите потекнуваат од длабочината на нашата душа, во соновите ние разговараме со себе самите и добро би било да ги слушнеме.

Толкувања на сонот по азбучен ред:

А

А
Ако ја сонувате буквата А ќе имате добар почеток на работата.

АБОРТУС
Чувствувате неоправдан страв.

АВАН
Оној кој го сакаш е недостоен за твојата љубов или не ви одговара.
Ако работите со аван-гости.

АВАНТУРА
Ако доживеете авантура-опасност.

АВИОН
Ако правите авион-неисполнети желби.
Ако гледате авион-позитивна промена.
Ако се возите со авион-ризикот ќе ви успее.
Ако скокнете од авион-пазете се од повреди.

АВТОБУС
Не дозволувајте да ве преокупира работата.

АВТОМОБИЛ
Да се возиш-напредок во работата.
Ако гледате како поминува автомобил-ќе чуете гласови.
Автомобилска несреќа-нема да успеете во некоја работа.

АГЕНТ
Ако видиш агент-загуба или пази се од ласкави луѓе.

АГОЛ
Некој неуспех ќе ве потишти.

АДВОКАТ
Грижи и трошење пари.
Ако разговарате со адвокат-непријатности.

АДРЕСА
АКоја видиш-посета.
Ако ја напишиш-издаток.

АЗБУКА
Ако ја видите или читате азбуката- ве чека напорна работа.

АЈВАР
Желбите нема да ви се исполнат.

АЈКУЛА
Пазете се од некоја опасност.

АКВАРИУМ
Грижи за пари, ако е полн со риби-добивка.

АКРОБАТ
Успех во работата.
Ако сте вие акробатот-че решите некои проблеми.

АКУМУЛАТОР
Добивка
Ако е празен акумулаторот-загуба.

АЛАТ
Унапредување во работата.

АЛИМЕНТАЦИЈА
Ве очекува непријатен настан.
Ако ја добивате-ќе излезете од некоја непријатна ситуација.

АЛКА
Ако ја носите-љубовен настан.
Ако видите алка-не сте извршиле некоја обврска.
Пукната алка-разделба на подолг временски период.

АЛКОХОЛ
Долг живот и здравје.
Ако пиете алкохол-лажни пријатели.
Ако пиете алкохол во друштво-ве очекува веселба.

АЛТАНИ
Богатство.
Ако примате алтани-ќе ви се исполнат очекувањата.
Ако плаќате со алтани-ве очекува длабока старост.

АМАЈЛИЈА
Среќа и заштита.
Ако ја носиш-љубовен настан.

АМАЗОНКА
Кавги во куќата.

АМБАР
Благосостојба и среќа во фамилијата.
Празен амбар-залудно се надевате.

АМОР
Краткотрајна љубов.

АНАНАС
Веселба со друштво.
Ако јадеш-парична добивка.

АНГЕЛ
Ако видиш ангел имате заштита за која не знаете.
Ако разговарате со ангел-многу желби ќе ви се исполнат.
Ако самите себе се сонувате ако ангел-болест несреќа.

АНТЕНА
Ќе чуете добра вест.

АНТИКВАРНИЦА
Чувај се од најблиските.

АПЕТИТ
Внимавајте на парите.

АПЛАУЗ
Желбите нема да ви се исполнат.
Ако ви аплаудираат-премногу сте горди за да успеете.
Ако сами аплаудирате-не завидувајте им на другите за нивиот успех.

АПСЕЊЕ
Ќе бидете обвинети без причина.

АПТЕКА
Ненадејна среќа.
Ако сте апотекар-заработка.

АРАП
Добри вести.
Да се видиш себе си како арап-грижи во домот.
Да видиш арап како јава-чувај се од неприлики на патот.

АРСЕНАЛ
Кавга.

АРТИСТ
Бидете претпазливи во работата.
Ако сте вие артистот-парична загуба.

АРХИВА
Сте вложиле пари во сомнителни работи.

АТЕНТАТ
Сплетки и завист.

АТЛЕТ
Успех во работата.
Ако сте вие атлетот-непријатно изненадување.

АТОМСКА БОМБА
Изненадување со непријатен крај.

АФИОН
Грижи во љубовта.
Ако јадете афион-не претерувајте во барањата.

Sneki
04k_AprK, %15:%Apr
Б


БАБА
Ако сонувате баба-јад, грижик и лутина.
Баба во друштво-чувај се од женски соседи.

БАГРЕМ
Тага.
Ако видиш расцветан багрем-успех.

БАДЕМ
Ќе ви дојде пријател во куќа.
Расцветано бадемово дрво-ќе ви се исполнат желбите.
Нерасцветано бадемово дрво-ќе треба да почекате за да ви се
исполнат желбите.
Бадем(плод)-ве очекува искрена љубов.

БАЈКА
Радост во фамилијата.
Ако слушате бајка-некој ќе ве излаже.
Ако раскажувате бајка-безуспешно ќе се обидувате да лажете.

БАЈОНЕТ
Покана за војска.

БАКАЛАР
Болест и грижи.
Ако јадеш-тешкотии.

БАКАР
Треба да почекате за да ви се исполнат желбите.

БАКНЕЖ
Ако некој те бакне-те лаже.
Ако бакнеш некого-добар напредок.
Ако ја бакнете земјата=ќе доживеете понижување.
Ако сакате да бакнете некого, а не смеете или не можете-жалост.
Ако бакнете непознато лице-пазете се при љубовни средби.
Ако бакнете женет/мажена особа-кавга.
Ако бакнете некому рака-грижи.

БАКШИШ
Ако ви даде некој бакшиш-ќе ти довери некоја тајна.
Ако давате бакшиш-занесеноста ви носи само штета.

БАЛ
Веселба.
Ако играте на бал-непријатности.
Ако се чувствувате пријатно на балот-некому му се допаѓате.
Бал под маски-угледот ви е во опасност.

БАЛЕРИНА
Трошоци.

БАЛЕТ
Ненадејни добри вести.
Ако гледаш чувај се од непријатности.

БАЛКОН
Ти претстои опасност.
Ако се качуваш на балкон-имаш непријатели.

БАЛОН
Неостварени желби.
Многу балони-чувај се од лажливци.
Испукан балон-неуспех и кавга.

БАНАНА
Ако јадете банана-краткотрајна љубов.
Гнила банана-лага.

БАНКА
Финансиска несигурност.

БАНКАР
Пазете се од шпекулации.

БАНКРОТИРАЊЕ
Ако сте сонувале дека сте банкротирале-ќе им помагате на пријателите.

БАР
Губиток.

БАРА
Ако се суши-тешка и мачна работа.
Ако ја видиш-оговарање.
Ако одите низ барата-поктај целиот труд нема да успеете.

БАРАКА
Неизвесност.
Ако живеете во барака-ве чека безгрижна иднина.

БАРАЊЕ
Ако бараш некого-ќе се вознемириш.
Ако на сон барате нешто-желбите ќе ви останат неисполнети.

БАРОМЕТАР
Болест и грижи, променливо расположение кај семејството.

БАРУТ
Чувај се од опасност.

БЕГАЊЕ
Грижи и тешкотии.
Ако не успеавте да избегате-сте западнале во големи сплетки.
Бегање пред мртовец-имате нечиста совест.

БЕДА
Богатство.
Туѓа беда-ќе се каете за нешто.

БЕДЕМ
Подарок.
Ако се качувате на бедем-грижи во куќата.

БЕДРО
Смирете си ги страстите.

БЕЗРЕДИЕ
Ќе бидете омаловажени.

БЕЛА БОЈА
Ве очекува радост.

БЕЛЕЖНИК
Работите ќе се средат.

БЕЛОУШКА (ЗМИЈА)
Среќа во љубовта.

БЕНЗИН
Радост па разочарување.

БЕРБА
Среќа во љубовта.
Берба без гроздови-неприлики.

БЕРБЕРНИЦА
Ќе бидете озборувани.

БЕРЗА
Напредок во работата.

БЕС
Опасност.
Ако владее бес-судски процес.
Ако сонувате дека другите се бесни, а вие не-среќа.

БЕСИЛКА
Ако видите дека некој виси на бесилка-губиток и штета.
Ако вие висите на бесилка-ве очекуваат големи успеси.

БЕЌАР
Ако сте вие беќар-тага.
Ако видите беќар-ќе претрпите штета.

БИБЛИЈА
Веселба.
Ако ја читаш библијата-ќе умре некој од твоите блиски.

БИБЛИОТЕКА
Залудно го трошите времето.

БИВОЛ
Радост.
Див бивол-немил гостин.

БИК
Гозба и веселба.
Ако бегаш од него биди претпазлив околу тебе.
Многу бикови-пари.
Ако купувате бик-подготвени сте за кавга.
Ако убиеш бик-Ќе совладаш некоја препрека.

БИЛИЈАРД
Све оди на подобро.
Топки за билијард-непостојана среќа.

БИСЕР
Среќна вест.
Ако добиете бисер на поклон-ќе бидете излажани.
Ако купувате бисери-лоши вести.
Ако носите бисери-солзи радосници.
Бисерна огрлица-чувај се од преправања.

БИСКУП
Добиток на игра.
Да бидеш бискуп-те чека голема чест.

БЛАГАЈНА
Ненадејна вест.
Полна благајна-благосостојба.
Празна благајна-губиток.

БЛАГОСЛОВ
Голема веселба.
Ако дадеш благослов-голема добивка.
Ако одбиеш благослов-болест.

БЛИЗНАЦИ
Среќа во фамилијата.
За неоженетите-грижа.
За оженетите-среќа.
Ако добиете близнаци-ќе добиете покана за енкоја голема свеченост.

БОБИНКИ
Среќна љубов.
Ако јадете бобинки-верна љубов.
Расипани бобинки-пријателите ќе ви помогнат во невоља.
Ако купувате бобинки-загуба.

БОГАТ ЧОВЕК
Ако си богат-очекувај опасност.
Ако видиш богатство-загуба.

БОЖУР
Голема радост и среќа во љубовта.

БОЈА
Ако вие боите-некој ве лаже на раб.место.
Ако гледате како некој бои-болест во куќата.
Пријатни бои-долг живот.

БОКАЛ
Ако пиете од бокал-омилени сте во вашата околина.
Ако скршите бокал-имате скриени пријатели.

БОЛВА
Лоши вести.
Ако убиете болва-големи грижи.

БОЛЕСТ
Ако сонувате дека сте болни-радост.
Ако не оздравите-губиток.
Ако некој болен лежи-губиток.
Ако посетувате болен-здравје.
Ако негувате болен-среќа и радост.

БОЛКА
АКо на сон чувствивате болка-среќата веќе ве чека.

БОЛНИЦА
Напредок во животот.
Ако излегувате од болница здрави-ќе избегнете некоја опасност.
Ако влегувате во болница-ненадеен издаток.

БОЛНИЧАР/БОЛНИЧАРКА
Непријатни новости.

БОМБА
Среќно изненадување.

БОНБОНИ
Радост.
Ако купувате бонбони-расфрлање пари.
Ако подарувате бонбони-ќе направите добро дело.
Ако некој ви подари-имате добар пријател кој ќе ви помогне.
Ако јадете бонбони-доаѓаат лоши времиња.

БОР
Среќа.
Многу борови-веселба или подобровање на ситуација.

БОРБА
Ако се борите со некого-тешка работа.
Ако се бориш со ѕверови-ќе добиеш наследство.
Ако се бориш со мртовец-одкажи се од работата.
Ако гледате борба-изгубеното време на крај ќе се исплати.
Ако се борите во војна-финансиска криза.

БОРОВИНКА
Веселба и среќа.
Ако јадеш боровинки-задоволство.
Ако бериш боровинки-наскоро грижите ќе ги снема.

БОСИЛЕК
Напредок во работата.
Ако бере босилек-болест.

БОСОНОГ
Ќе доживеешгубиток.

БОЦКИ
Ако се боцнете-загуба или непријатно познанство.

БОЧВА
Полна бочва-зафоволство.
Празна бочва-грижа.
Бочва без дно-залуден труд.

БРАВА
Помирување со противниците.

БРАВАР
Ќе чуете некоја тајна.

БРАДА
Голема брада-чест.
Мала брада-беда.
Седа брада-големи грижи.
Црна брада-здравје/добиток.
Долга брада-слава.
Ако на млада девојка и расте брада-некој ќе и одкаже љубов.
Брадеста жена-непријатности.
Бричење брада-кавга.

БРАЗЛЕТНА
Ако носите бразлетна-подарок.
Ако поседувате-среќа.
Златна бразлетна-блиска радост.
Бразлетна од лажно злато-лоши пријатели.
Ако ја добиете за подарок-една желба нема да ви се исполни.
Ако украдете бразлетна-веселба.

БРАК
Склопување брак-кавга.
Ако го напуштате бракот-добра заработувачка.
Ако го изневерувате брачниот партнер-пазете се од оган.

БРАТ
Здравје и долг живот.
Разделба со брат-изгледи за добар успех.
Кавга со брат-ќр ја изгубите работата.

БРАТУЧЕД
Не им верувај на ветувањата.

БРАШНО
Напредок во животот, среќа и задоволство.
Ако купувате брашно-имате добар пријател.
Мелење брашно-благосостојба.
Вреќа брашно-беда.
Ако го растурате брашното-внимавајте кому ги кажувате вашите
планови.

БРЕГ
Ќе ви се оствари некоја желба.

БРЕЗА
Сува бреза-болест.
Расцветана бреза-веселба.
Ако се качувате на бреза-ќе доживеете непријатности.
Исечена бреза-среќа.

БРЕМЕНОСТ
Бремена жена-болест.

БРЕСТ
Безгрижен живот.

БРЗАЊЕ
Ако брзате некаде ќе ви дојдат гости.

БРОД
Ќе добиете помош.
Заринкан брод-грижи.
Усидрен брод-се добро ќе заврши.
Брод што стои на мирно море-наследство.

БРОДОЛОМ
Грижи и непријатности.
Брод потонат на дно-богатство.

БРОЈКИ
Ако сонувате бројкии а не ги памтите-грижа.
Ако го сонувате бројот 7-голема среќа.
Ако пишувате бројки-на јаве ќе бидете ангажирани.
Ако сонувате повеќе бројки-играјте лото.

БУБАЧКА
Идната година добро ќе ја запамтите.

БУВ
Ќе слушнеш лажни вести.

БУДИЛНИК.
Ако на сон го чуете будилникот-некој ќе ве опоменува.

БУКА
Имате верни пријатели.

БУКВА
Повеќе букви-новост.
Ако пишувате букви-несреќа.
Ако учите букви-децата ќе ви приредат некакво задоволство.
Измешани букви-некој ќе ве надитри.

БУКЕТ ЦВЕЌЕ
Раѓање на дете.
Ако добиете букет-среќа во љубовта.
Ако давате букет-додворување.
Свенат букет-неисполнети надежи.

БУМБАР
чувај се од лажни непријатели.

БУНАР
Среќа и веселба.
Ако вадите вода од бунарот-женидба.
Ако е пресушен бунарот-болест.
Ако паднете во бунар-грижи.
Ако копате бунар-сиромаштија.
Ако скокате во него-среќа.

БУНДА
Ќе наследите голем имот.

БУРА
Ве очекуваат тешкотии и сиромаштија.
Ако се извлечете од бурата-победа.

БУРГИЈА
Болест,смрт.

БУРЕ
Полно буре-радост.
Празно буре-кавги.
Големо буре-благосостојба.
Мало буре-пазете се од соседите.
Буре без дно-залудни маки.
Тркалање на буре-неочекувана добивка.

БУРМА
Верна љубов.

Sneki
04k_AprK, %20:%Apr
В

ВАГА
Работа со суд, добивка, неизвесност.

ВАГОН
Нема потполно да успеете.
Ако паднете од вагон-излез од неизвесноста.

ВАЗНА
Весело изненадување.
Ако ја правите-ќе бидете наградени.
Ако ја добиете на подарок-деловен успех.
Ако скршите вазна-бес.

ВАЛЈАК
После некои непријатности следува задоволство.

ВАЛЦЕР
Ако играте валцер-љубовна изјава.
Ако гледате како други играат-невозвратена љубов.

ВАМПИР
Некој непријател ве лаже.
Ако ве дави-незадоволство, болест.

ВДОВЕЦ/ВДОВИЦА
Пријатно познанство, успех на работа и добри вести.
Ако самите себе се сонувате како вдовец/вдовица-
радувајте се на она што ве оцекува.

ВЕЃИ
Радост и задоволство.
Густи веѓи-имаш моќен заштитник.
Ретки веѓи-забава и радост.

ВЕЗ
Ако везете-ќе бидете наградени.

ВЕЛОСИПЕД
Домашна кавга.

ВЕНЕЦ
Венец зелен-свадба.
Венец црвен-љубов.
Ако плетете венец-радосна иднина.
Ако носите венец на некој починат-неисполнети желби.
Ако носите венец на глава-клеветење.
Цветен венец-љубовни грижи.
Златен венец-ве очекува убав живот.
Ако девојка сонува венец-има верна љубов.

ВЕНТИЛ
Ќе се ослободите од некои непријатности.

ВЕНЧАВАЊЕ
Среќа во бракот.

ВЕПАР
Ако трча-ќе избегнете некоја непријатност.
Ако убиете вепар- ви претстои опасна авантура.
Ако уловите вепар-радост.

ВЕРВЕРИЦА
Среќа.
Ако гледате како јаде-среќа во семејниот круг.
Ако ве гризне-зло.

ВЕРНИК
Некои пречки ќе бидат преминати.

ВЕСЕЛБА
Весело друштво-препреки.
Ако си весел-неправди.

ВЕСЛАЊЕ
Работа без признание.

ВЕСЛО
Кратко патување, радост.

ВЕСНИК/ВЕСНИЦИ
Ако читате весници-ќе чуете добри вести.

ВЕСТИ
Ако слушате вести-болест.

ВЕТАР
Голема кавга.
Ако слушаш ветар-некој те лаже.
Ако ви дува од грб-добри пријатели.
Ако ти дува во лице-несреќен случај.
Ако се борите со силен ветар-успех.

ВЕТЕРНИЦА
Ако врти-успех во работата.
Ако стои- работите одат бавно.

ВЕЧЕРА
Среќа и благосостојба.
Богата вечера-не подлегнувајте на страстите.
Сиромашна вечера-се дружите со луѓе кои ви значат многу.
Ако ве канат на вечера-не работите чесно.
Ако вечерате со друштво-среќа во работата.
Ако гледате други како вечераат-сменете го начинот на живеење.

ВЕШТИЦА
Ако се сонувате како вештица-штета.
Ако таа не ве види-успех.

ВИДРА
Околу тебе има итри пријатели.

ВИКАЊЕ
Ако чуете викање-благословени сте.

ВИЛА
Ненадејна среќа.

ВИЛУШКА
Ве опкружуваат не добронамерни пријатели.

ВИНАРСКИ ПОДРУМ
Минливи тешкотии.

ВИНО
Ако пиеш вино-другитем те искористуваат.
Вино ако тече како река-богатство.
Истурено вино-ќе ве следи среќа.
Ако истурате вие вино-кавга.
Бело вино-злонамерни пријатели.
Црно вино-убава иднина.
Матно вино-грижи.
Вино во чаша-несигурна иднина.

ВИНОВА ЛОЗА
Добро здравје.
Ако ја садите-напредок.
Ако ја режете-задоволство и мир во семејството.

ВИНОЖИТО
Среча.
Ако ви е над главата-ќе средите некои имотни прашања.

ВИНСКА БОЧВА
Гости.
Полна-задоволство.
Празна-тешкотии.

ВИНСКА ЧАША
Добра вест.
Ако ја скршите-нечија смрт.

ВИНСКИ ОЦЕТ
Кавга.

ВИОЛИНА
Ако свирите-пријатни моменти во фамилијата.
Ако слушате некој како свири-ќе би дете поканети во
пријатно друштво.

ВИСТИНА
АКо некој ви кажува вистина-ќе мора нешто да признаете.
Ако вие зборувате вистина-непријатности.

ВИТЕЗ
Љубовна понуда или ќе се ослободите од некои договори.

ВИУЛИЦА
Грижи.

ВИШНА
Ако јадете вишни-грижи.
Вишна (плод)-незадоволство.
Ако берете вишни-добиток.

ВЛАСТ
Ако сте вие на власт-ќе имате неприлики во работата.
Ако имате работа со власта-ќе се смирите со непријателите.

ВЛЕЗ
Ако не можете да го најдете-неуспех.

ВЛЕКАЧ
Промена на местото на живеење.

ВЛЕЧКИ
Некој желно ве очекува.
Ако вие ги носите-ќе ви се исполни некоја желба.

ВЉУБУВАЊЕ
Ако се вљубите, напредок.

ВНУК
Благосостојба.

ВОДА
Вода да тече-ве лажат.
Ако пиете вода-ќе западнете во тешкотии.
Бистра вода-здравје.
Матна вода-зло.
Топла вода-несреќен случај или болест.
Ладна вода-радост.
Ако се капите во матна вода-загуба на некое драго лице.
Ако истурате вода-се лажете сами себеси.
Ако скокнете или паднете во вода-ќе ве прогонуваат.
Мирна вода-жалост.
Жуборење на вода-среќа и задоволство.
Ако давате некому вода-верно пријателство.

ВОДЕНИЦА
Оговарање.
Ако поседувате воденица-богатство.

ВОДЕНИЧАР
Избегавај весели друштва.

ВОДОВОД
Добиток.

ВОДОПАД
Радост.

ВОДОСКОК
Веселба, исполнување на желба.

ВОЕНА ПАРАДА
Големи грижи.

ВОЗ
Патување.
Ако возот стои-ќе избегнете некоја несреќа.
Брз воз-голема промена.

ВОЗБУДУВАЊЕ
Исполнување на желба.

ВОЗДИШКА
Ако се воздивнувате-неостварени желби.
Ако чуете како други воздивнуваат-некој чезнее по вас.

ВОЗЕН РЕД
Патување.

ВОЗЕЊЕ
Ако се возите во кола-внимавајте некој ве искористува.
Ако се возите во свечена, убава кола или пајтон-унапредување.
Ако се превртите при возење-непријатно доживување.

ВОЗНА КАРТА
Патување.

ВОЈВОДА
Пазете се од сомнителни пријатели.

ВОЈНА
Кавга

ВОЈНИК
Ако сте војник=ти претстои опасност.
Ако видите убаво облечен војник-чест.

ВОЈСКА
Расправија.

ВОЈСКОВОДЕЦ
Углед ичест.
Ако сте вие војсководец-успешна работа.

ВОЛ
Ќе живеете во мир и изобилство.
Многу волови-женидба..
Дебел вол-позитивно.
Слаб вол-негативно.
Ако пасе-радост.
Впрегнати волови-среќа во љубовта и бракот.
Ако колете вол-несреќа.
Ако се тепаат волови-опасност.

ВОЛК
Добра работа.
Ако волкот завива-непријатности.
Ако ве гони-имате непријатели.
Ако го совладате-победа над непријателите.
Ако убиете волк-лицемерен подарок.

ВОЛНА
СПлетки и лаги.
АКо купувате или продавате-успех во трговијата.
Ако чешлате волна-ве опкружуваат лоши луѓе.

ВОЛНЕНА ОБЛЕКА
Благосостојба.
Ако вие ја носите-голема добивка.
Ако ја носи друг-неуспех.

ВОСКРЕСНУВАЊЕ
Ќе се спасите од голема несреќа.

ВОСОК
Жолт восок-лага.
Ако се топи-штета.

ВОСОЧНА ФИГУРА
Ќе бидете во друштво со досадни луѓе.

ВОШКА
Добивка.
Ако видите вошки на друг-успех.
Ако ги убиватевошките-пари.

ВРАПЧЕ
Озборување.
Ако гледате како летаатпразни ветувања.
Ако ловите врапци-неочекувана средба.
Големо јато врапци-пазете се од озборувања.
Врапци на покрив-ќе бидете исмејани.

ВРАТ
Ако го миете вратот-здравје, радост.
Отечен врат-успех и добивка.
Дебел врат-благосостојба.
Слаб врат-болест.

ВРАТА
Пријателство.
Отворена врата-гости, добар глас.
Ако со тешкотии ја отварате вратата-другите не ве сфаќаат.
Затворена врата-разочарување.
Скршена врата-пазете се од крадци.

ВРАТАР
Озборување.

ВРАТИЛО
Ако вежбате на вратило потребна ви е помош.

ВРАЌАЊЕ
Враќање од некаде-изненадување.

ВРБА
Среќа.
Ако сечете гранки од врба-несреќа.

ВРВКА
Сплетки, озборувања.
Златна врвка-чувај си го имотот.
Врвка околу тело-незадоволство.
Зелена врвка-надеж
Црвена врвка-радост, задоволство.
Жолта врвка-бес.
Плава врвка-верна љубов.
Црна врвка-грижи.
Бескрајна врвка-долгови.

ВРЕТЕНО
Среќа, свадба.

ВРЕЌА
Многу вреќи-непотребно разфрлање на пари.
Полна вреча-напредок.
Празна вреќа-штета.
Вреќа полна со овошје-загуба.
Искината/Дупната вреќа-голема загуба.
Ако носите тешка вреќа-мачен живот.

ВРИЕЊЕ
Ако гледате како нешто врие-добивка од игра на среќа.

ВРТОГЛАВИЦА
Радосен настан.

ВРШИДБА
Богатство.
Ако помагате при вршидба-вашиот труд ќе се исплати.

ВТОРНИК
Среќна иднина.

ВУЈКО
Среќен настан во семејството.

ВУЛКАН
Жив вулкан-радосно изненадување.
Згаснат вулкан-непријатности.
Ненадеен вулкан-губиток.

marjanco
04k_AprK, %21:%Apr
Sneki daj kazi za znacenjeto na drugite bukvi pls

Sneki
04k_AprK, %22:%Apr
Г

ГАВРАН
Среќа.
Ако чуете гракање на гаврани-несреќа, смрт.
Јато гаврани-жален глас.
Ако бркате гавран-ќе одкриете или ќе спречите грабеж.

ГАЗДА
Загуба.

ГАЈДА
РАдосни новости.
Ако свирите на гајда-среќа во љубовта.

ГАЛЕБ
Неочекувано писмо од далеку.
Ако уловите галеб-кавга.

ГАЛИЈА
Ако плови-чувај се од несреќа.
Ако потоне-губиток.
Ако веслаш на галија-зло.

ГАРНИЗОН
СЛава.чест.

ГАС
Ако готвите на гас брзо остварување на желбите.

ГАСЕНИЦА
Лажен пријател.
Ако ја згмечите-некој се обидува да ви наштети.

ГАЌИ
Губиток.
Валкани гаќи-болест.
Искинати гаќи-кавга и тепачка.
Шарени гаќи-ќе стекнете добивка со лаги.
Ако ги изгубиѕе гаќите-ќе бидете оштетени.
Женски гаќи-лошо ви се пишува.
Машки гаќи-скандал, лоши вести.

ГЕНЕРАЛ
Ќе се најдете во друштво со истакнати личности.
Ако се сонувате како генерал-ќе се гордеете со својата работа.

ГЕОГРАФСКА КАРТА
Патување.

ГИМНАЗИЈА
Остварување на желби.

ГИМНАСТИКА
Здравје.
Ако гледате други како вежбаат-пријатен излет.

ГИПС
Успех во работата.

ГИТАРА
Подарок.
Ако слушаш некој како свири гитара-ќе жалиш по минатото.

ГЛАВА
Штета.
Голема глава-богатство.
Ако имаш две глави-напредок.
Одсечена глава-несреќа.
Крвава глава-чувај се.
Ќелава глава-ви претстои штета.
Ако ја миеш главата-имаш неискрен пријател.

ГЛАВОБОЛКА
Радосна вест.

ГЛАД
Добиток на лотарија.

ГЛАС
Добар пријател ќе ве посоветува.
Многу гласови-задоволство.
Божји глас-среќа.

ГЛАСНИК
РАзочарувачки вести.

ГЛИНА
Чувај се од неуспех.
Ако копате глина-пари.

ГЛИСТИ
Голема несреќа.
Ако ги фаќате во рака-долга болест.

ГЛОБУС
Патување.

ГЛОДАЊЕ
Жалост.

ГЛУВОСТ
Ако видите глув човек или ако разговарате со него-деловен неуспех.

ГЛУМЕЦ
Ако глумиш-срамота во друштво.
Ако гледаш глумци-те лажат.

ГЛУПАК
Штета.
Ако направиш гупост-утрешниот ден ќе ти биде лош.

ГЛУШЕЦ
Грижи.
Бел глушец-добра женидба/мажачка.
Полски глушец-предавство.
Ако ловите глувци-остварени желби.
Глушец во стапица-ќе ги победите непријателите.
Ако бркате глувци-залудни ви се надежите за добивка.
Стапица за глувци-некој сака да ве изигра.

ГНЕЗДО
Добивка.
Гнездо полно со јајца-веселба во домот.
Празно гнездо-загуба.
Ако симнувате гнездо од дрво-венчавка.
Ако земате јајца до гнездо-ќе направите некоја неправда.
Гнездо од Ластовица-добивка.
Ако го уништите гнездото-чувај се од љубомора.
Змиско гнездо-имаш итри пријатели.

ГНИДИ
Грижи и срамота.

ГНОЈ
Гној да собираш-ненадеен добиток.
Ако видите гној на себе-успех, добивка.

ГОВЕДА
Среќа.
Ако колете говедо-неуспех во љубовта.
Дебело говедо-среќно породување на некоја жена.
Ако пасат-успех во работата.

ГОВЕДСКО МЕСО
Големи неприлики, кавга.

ГОВОРНИК
Послушајте ги советите околу вас.
Ако вие држите говор-ќе станете влијателни.

ГОЗБА
Голема чест, голема радост.

ГОЛОТИЈА
ДА бидеш гол-жалост и срамота.
Голи луѓе-грижи.
Ако сте голи со саканото лице-напредок.

ГОНЕЊЕ
Ако ве гонат-оговарање.
Ако вие гоните некого-ќе мораш да донесеш тешки одлуки.

ГОРА
Чест.
Зелена гора-радост.

ГОРЧИНА
Болест.
Горчина во устата-ви претстои жалосен ден.

ГОРЧЛИВА ТРЕВА
Непријатности.

ГОСПОД
Остварување на желби.
Ако се сонувате како Господ-напредување во работата.
Ако разговарате со него-среќа во бракот.
Ако се молите на Господ-неуспех во работата.
Ако го колнете-болест непријатности.

ГОСТИЛНИЧАР/ГОСТИЛНИЧАРКА
Богатство.

ГОСТИН
Ако сте вие гостин-оговарање.
Ако ви дојдат гости-кавги во куќата.
Ако не можете да се ослобидите од гости-ќе останете без еден
драг предмет.
Ако пречекувате гости-радосен настан.

ГОТВАЧ
Расправии.
Ако гледате како готви-успешна година.

ГОТВАЧКА
Ненадејна посета.
Ако зборувате со готвачката-ќе слушнете некој глас за пари.

ГОТВЕЊЕ
Неискрени пријатели во фамилијата,
Лажица за готвење-немир.
Ако добиете предмет за готвење-ќе ве изневерат пријателите.
Ако готвите во голем сад-несреќа.

ГРАБНУВАЊЕ
Венчавка.
Ако грабнете нешто од некого-пазете се од непромислени попстапки.

ГРАВ
Успех во работата.
Ако јадете грав-бременост или болест.
Ако готвите грав-ќе ви се исполни некоја желба.
Ако купувате грав-надежите нема да ви се остварат.

ГРАДЕЊЕ
Успех во работата.
Ако градите црква-ќе доживеете страв.
Ако други градат нешто-ќе го смените местото на живеење.

ГРАДИ
Исполнување на желби.
Убави женски гради-Изненадување.
Влакнести гради-здравје.
Ако видите бебе што цица од гради-среќа во бракот.

ГРАДИЛИШТЕ
Ви претстојат тешки одлуки за важни потфати.

ГРАДИНА
Среќа во семејниот круг.
Ако работите во градина-успех.
Градина со многу цвеќиња-парична добивка.
Градина со висока ограда-неисполнување на желби.
Градина со зеленчук-со малку труд ќе постигнете голема корист.
Зелена градина-надежите ќе ти се исполнат.

ГРАДИНАР
Непријатност.
Ако сте вие градинар-ќе уживате во љубовта.

ГРАДИТЕЛ
Опасност.
Ако разговарате со него -трошоци.

ГРАМОФОН
Озборување.
Ако купувате грамофон-не се однесувајте несериозно,
може некој да ве исмее.

ГРАНАТА
Опасност, несреќа.

ГРАНКА
Помошта ќе стигне во последен момент.
Скршена гранка-прекин на некое непријателство.
Сува гранка-несреќа.
Зелена гранка-среќа.
Ако сечете гранки-вашата непромисленост скапо ќе ве кошта.

ГРАШОК
Грижи.
Ако јадете грашок-ќе ви се исполни некоја желба.
Ако купувате грашок-грижи.
Ако продавате грашок-пазете се од повреди.
Ако берете грашок-добивка.
Ако садите грашок-напредок во домаќинството.

ГРБ
Напредување во работата,
Болки во грбот-долг живот.

ГРЕБЛО
Вашата ситуација ќе се подобри.

ГРЕШКА
Нема да се согурно во вашите постапки.

ГРИЖА
Среќна иднина.

ГРИЗЕЊЕ
Непријатности.

ГРИП
Во своите намери нема да успеете.

ГРЛО
Ќе победат вашите непријатели.

ГРМОТЕВИЦА
Тага.

ГРОБ
Смирување со пријател.
Ако копате гроб-опасност.
Ако го затропувате-болест.
Отворен гроб-ќе бидете поканети на некоја свеченост.
Ако лежите во гроб-добро чувајте ги вашите финансии.
Ако читате натпис на гроб-ве очекуваат тешкотии.

ГРОБАР
Вашите долгови нема да можете да ги исплатите.

ГРОБИШТА
Поклон што ќе ви наштети.
Ако шетате низ гробишта-грижи.
Ако лежите на гробишта-благосостојба.

ГРОЗЈЕ
Непостојана среќа.
Бело грозје-радост.
Црвено грозје-возбудлив настан.
Ако берете грозје-ќе се разделите со некого.
Ако добиете грозје на подарок=ќе склопите познанство.
Ако јадете грозје-ќе имате љубовна средба.

ГРОМ
Опомена за твојата работа.
Ако удри гром-ќе претрпиш зло.
Ако некој друг удри гром-ќе бидете поштовани.

ГУЖВА
Ако гледате гужва-добивка.

ГУЛАБ
Добар глас.
Ако го фатите-загуба.
Мртов гулаб-ќе останете без некој добар пријател.
Ако гледате како се бакнуваат гулаби-љубовна идила.
Ако го пуштите да ви одлеат од рака-кратка разделба со саканото лице.
Јато од гулаби-помош од непознати лица.

ГУЛАБАРНИК
Посвети поголемо внимание на вашиот брак.

ГУСАР
ПАрична загуба.

ГУСКА
Добивка.
Ако јадете-голема среќа.
Печена гуска-гости.
Ако колете гуску-ќе се ослободите од непријателите.
Гуска која плива-ве очекува далечен пат.
Гуска што гака-за вас се шират лоши гласови.

ГУСЛИ
Тага.
Ако свирите на гусли-среќа во домот, свадба.

ГУШТЕР
Промена на местото на живеење.

Sneki
04k_AprK, %22:%Apr
Sneki daj kazi za znacenjeto na drugite bukvi pls

Еве одам по ред.
А за што поточно те интересира тебе????

Sneki
04k_AprK, %10:%Apr
Д

ДАБ
Среќен и долг живот.
Сув даб-болест.
Ако го исечеете-храброст.

ДАВЕЊЕ
Ако вие се давите во вода-здравје.
Ако се давите во блато-незгода.
Ако гледате како некој се дави-ќе ви го загорчи животот.

ДАТУМ
Губиток во куќата.
Ако пишувате датум-паричен добиток.

ДВОБОЈ
Кавга.
Ако сте ранети-губиток.

ДВОГЛЕД
Исполнување на желба.
Ако ве гледа некој низ двоглед-некој ќе ве гони.

ДВОРЕЦ
Посебен издадотк.
Ако вие го градите-здравје во фамилијата.

ДВОР
Голема чест.
Ако го чистите-кавга.

ДВОРСКА БУДАЛА
Ќе се посрамотите.

ДЕБЕЛИНА
Чест.
ако сонувате дебели луѓе-опасност.

ДЕВЕТ
Среќа.
Ако жена го сонува бројот девете-желба за дете.
Ако маж сонува-желба за семејство.

ДЕВОЈКА
веселба.
Ако ја бакнеш-среќа и радост.
Девојка во друштво-ново познанство.

ДЕДО
Ќе имаш долг живот.

ДЕЗЕРТЕР
Размисли за своите намери.

ДЕЛКАЊЕ ДРВО или КАМЕН
Задоволство.

ДЕЛФИН
Болест на некое драго лице.

ДЕТЕ
Среќа.
Дете што трча-ново познанство.
Дете во лулка-радост во семејството.
Дете што игра-среќа во бракот.
Дете што плаче-ќе доживеете срам.
Ако го храните-семејни грижи.

ДЕТЕКТИВ
Штета во домот или некаква кражба.

ДЕТЕЛИНА
Среќа.
Поле со детелини-излез од финансиска криза.

ДИВА ПАТКА
Ќе се разочарате.

ДИВА СВИЊА
Големи непријатности во работата.

ДИВЕЧ
Чувај се од несреќа.
Ако бие ловите-среќа

ДИВАКОЗА
Бидете претпазливи.

ДИЈАМАНТ
Чувај го она што го имаш да не го изгубиш.
АКо имаш дијамант-ќе настрадаш поради својата добрина.
Ако најдеш дијамант-големо изненадување.

ДИНАМИТ
Опасност.

ДИЊА
Ќе се посрамотите.
Ако јадете-жалост.

ДИРЕКТОР
Исполнување на желби.

ДОАЃАЊЕ
Ако доаѓа некој роднина-кавга.
Ако доаѓа пријател-веселба.

ДОБИВКА
Ако добиете добивка-среќа.

ДОВИКУВАЊЕ
Ако чуете како ве довикуваат-имате недовршени работи.

ДОГОВАРАЊЕ
Пазете се од лаги.

ДОЕЊЕ
Радосни вести.

ДОЖД
Верност.
Дожд со грмотевици-штета.
Ако дождот ве намокри-жалост.

ДОИЛКА
Грижи и непријатности.

ДОЛ
Опасност.
Ако го преминувате-бидете внимателни.
Ако паднете во дол-ќе избегнете некоја опасност.
Дол полн со вода-болест.

ДОЛАРИ
среќа во работата.

ДОЛГОВИ
Ќе го промените местото на живеење.
АКо ги исплатите-болест.
АКо направите долгови-кавга.

ДОЛИНА
Радост.
Пуста долина-грижи.
Ако бидеш во долина-чувај се од несреќа.

ДОМАЌИНКА
Непријатности.
Болна домаќинка-несреќа.

ДОМАШНИ ЖИВОТНИ
Среќа во фамилијата.

ДОМИНО (игра)
Непријатности.
Ако сте во игра-не лажете.

ДРАГОЦЕНОСТИ
Те чека среќа.

ДРВО
Богатство.
РАсфрлени дрва-кавга.
Сечење дрва-ќе бидете почитувани.
Обработување на дрво-ќе ги совладате вашите непријатели.
Расцветано дрво-радост.
Зелено дрво-пријателство и чест.
Плодно дрво-среќа.
Старо дрво-брзо стареење.
Дрво во шума-пријател на висока функција.

ДРВОРЕД
Ќе добиете помош од одговорно лице.

ДУКАТИ
Позитивно.
Ако добиете дукати-остварување на вашите планови.
Ако ѕвецкаат-богатство.
Ако најдете дукати-стекнување на добро пријателство.
Ако плаќате со дукати-длабока старост.

ДУЊА
Чувај се од непријатели.
Ако берете дуњи-успех.

ДУПКА
Посрамотување.
Ако паднете во дупка-болест.
Ако ѕиркате низ дупка-ќе доживеете срам.

ДУЌАН
Трошоци.
Ако влегувате во душан-трошење пари.
Ако го заклучувате дуќанот-деловен неуспех.
Ако поминувате покрај дуќанот-ќе одолеете на некое искушение.
Ако не ве послужат во дуќан-болест.

ДУХ
Неспокојство.
АКо го фатите-добиток.
Ако некој дух ве посети-ви претстојуваат среќни денови.
Бел дух-немир.
Шарен дух-штета.
Црн дух-смртен случај.

ДУШЕК
Богатство.

Sneki
04k_AprK, %10:%Apr
Ѓ

ЃАВОЛ
Ако видите ѓавол-успех во трговијата.
АКо бегате од него-кавга.

ЃЕРДАН
Веселба.
Ѓердан од злато-сомневање во нешто.

ЃОН
Селидба.
Излитен ѓон-чувај се од оговарање.

ЃУБРЕ
Пари и среќа.
Ако е дома-среќа.
Ако е надвор-наследство.
Ако газите по ѓубре-ќе се лутите за нешто.

ЃУБРЕЊЕ (нива)
Богатство.

ЃУБРИШТЕ
Благосостојба.

Sneki
04k_AprK, %10:%Apr
Е

ЕВАНГЕЛИЕ
Ќе добиете добар совет.

ЕДЕН (број)
Среќа.

ЕДИНАЕСЕТ (број)
Среќа.

ЕДРИЛИЦА
Ве очекува голема радост.

ЕДРО
Патување.
Ново едро-нерсреќа на брод или некое лице.
Скинато едро-опасност.

ЕЖ
Среќа во фамилијата.
Ако го допирате-тешкотии.
Ако го убиете-ќе ги совладате пријателите.

ЕЗЕРО
Наследство.
Ако е матно-зло и губиток.
Ако се возите по мирно езеро-благосостојба.
Езеро полно со риби-среќа.
Разбрането езеро-успех.

ЕКСПЕДИЦИЈА
Ќе донесете некооја важна одлука.

ЕКСПЕРИМЕНТ
Вашиот труд ќе се исплати.

ЕКСПЛОЗИЈА
Непријатно изненадување.
Експлозија со оган-голем успех и добивка.

ЕЛЕКТРИЧНА СТРУЈА
Среќа во љубовта.

ЕЛЕТРИЧНО СВЕТЛО
Опасност.

ЕЛЕН
Среќа.
Ако трча-успех во работата.
Ако убиете елен-губиток.
Повеќе елени-гости.
Елен без рогови-посрамотување.
Елен со големи рогови-ќе се лутите.

ЕЛКА
Гости.

ЕРЕБИЦА
Среќа во љубовта.
Ако ловите еребица-некој покушава да ве надмудри.

ЕРУПЦИЈА (на вулкан)
Пријатно изненадување.

ЕСЕН
Болест или смртен случај во фамилијата.

ЕСКИМ
Некој ве лаже.
Ако сте вие еским-осаменост.

Sneki
04k_AprK, %11:%Apr
Ж

ЖАБА
Лош сосед.
Мала жаба-среќа.
Голема жаба-тага.
Жаби во бара-оговарање.
Ловење жаби-ќе се ослободите од маките.
Ако уловиш жаба-чест.
Мртва жаба-штета.
Крекање од жаби-добри вести.

ЖАЛЕЊЕ
Штета.

ЖАЛОСТ
Радост.

ЖАЛФИЈА
Долг живот.

ЖАР
Богатство.
Жар со искри-грижи.

ЖДРЕБЕ
Успех и пари.

ЖЕД
Нова работа.
Ако ја угасите жедта-штета.

ЖЕЛАД
Благосостојба.

ЖЕЛЕЗНИЦА
Гости.

ЖЕЛЕЗНИЧАР
Среќа.

ЖЕЛЕЗНИЧКА НЕСРЕЌА
Несакани гости.

ЖЕЛЕЗНИЧКА ПРУГА
Патување.

ЖЕЛЕЗО
Среќа во љубовта.
Повеќе железа-оздравување.
Ковање железо-ќе ви прораднар плановите.

ЖЕЛКА
Долг живот.

ЖЕНА
Млада жена-среќа.
Стара жена-несреќа.
Гола жена-премногу се грижите.
Отмена жена-успех во трговијата.
Многу жени-лутина.
Гушкање жена-ве искористуваат.
Ако ја сонувате својата жена-среќа во фамилијата.

ЖЕТВА
Од далеку ќе чуете новости кои ќе следат со веселба.

ЖЕТВАР
Благосостојба во фамилијата.

ЖИВОТНО
Среќа.
Ако се сонувате како животно-грижи.
Животни кои зборуваат-ќе дознате некоја вистина.
Животни што летаат-богатство.

ЖИРАФА
Преселба и голем успех.

ЖИТО
Радост и среќа во домот.
Сеење жито-богатство.
Вршење на жито-добро ќе ја завршите започнатата работа.
Жнеење на жито-среќа.
Ако класјето е празно-тага.
Зелено жито-радост.
Жито во снопови-чест.

ЖИЦА
Грижи и непријатнсоти.
Ако барате жица-финансиска криза.
Ако влечете жица-долг судски спор.

ЖИЧАРНИЦА
Деловен успех.

ЖЛЕБ
Ќе наидете на добар партнер за работа.

ЖОЛТА БОЈА
Бес и срамота.

ЖОЛТИЦА
Среќа.

ЖРТВЕНИК
Да се надевате дека ќе бидете среќни.
Ако се поклонувате пред жртвеник-ќе ви се исполнат вашите желби.

Sneki
04k_AprK, %12:%Apr
З

ЗАБАВА
Ако се забавувате-ќе одите на нечиј погреб.

ЗАБАР
Бес и јад.

ЗАБИ
Ако ви паѓаат-смрт во семејството.
АКо извадите заб-ќе ги прекинете врските со некое
непријатно лице.
ПОправање заби-ќе ја средите вашата ситуација.
Расипани заби-болест.
Убави заби-здравје.
Нов заб-ќе слушнете нешто што до сега не сте знаеле.
Вештачки заби-разочарување.
Златни заби-богатство.
Миење заби-штета.
Ако ве болат заби-блиски луѓе ќе ви нанесат штета.

ЗАБОРАВАЊЕ
Загуба, назадување во работата.

ЗАБУНА
Пазете се од лажните непријатели.

ЗАВЕДУВАЊЕ
Ако ве заведуваат-околината ве смета за лоша особа.
Ако вие заведувате-се дружите со лошо друштво.

ЗАВЕСА
Одкривање на некоја тајна, неизвесна иднина.

ЗАВЕТ
Ќе имате непријатности поради неодржани ветувања.

ЗАВИВАЊЕ НА ЖИВОТНО
Многу лоши вести.

ЗАВИДУВАЊЕ
Ако некому завидувате-успех со големи напори.

ЗАВОЈ
Ќе ја изгубите сопствената слобода (можеби со венчавка)

ЗАГАТКА
Решавање на загатка-добивање важни објаснувања.
Ако не ја решите загатката-ќе се најдете во некој комплициран проблем.

ЗАДОЦНУВАЊЕ
Ќе пропуштите некоја можност.

ЗАЕМ
Ако добиете некој заем-ќе преземете некоја должност.
Ако дадете заем-ќе си создадете непријатели.

ЗАЈАК
Бел зајак-успех.
Црн зајак-несреќа.
Ако јадете месо од зајак-оздравување или благосостојба.
Ако убиете зајак-ќе ве поткаже некој дома.
Ако пукате во зајак-незгода на пат.
Повеќе зајаци-озборување.

ЗАЈДИСОНЦЕ
Долг живот и добро здравје.

ЗАКАНУВАЊЕ
Неуспех при остварување на вашите планови.

ЗАКЛЕТВА
Ако полагате заклетва-некому му епотрбна вашата помош.
АКо лажно давате заклетва-ќе се омажите/ожените за вдовец/вдовица.

ЗАКОПУВАЊЕ
Некого или нешто-ќе имате судски спор.
Ако ве закопале живи-ќе бидете казнети поради љубопитност.
Ако сте мртви закопани-венчавање.

ЗАКУП
Ако земето нешто под закуп-благосостојба.

ЗАЛИВ
Среќа. Спас од непријаности.

ЗАЛОГ
Успех во работата.
Ако примате залог-се распраќувате околу туѓи тајни.
Ако заложите туѓ предмет-неверство.

ЗАЛУТУВАЊЕ
Ако се залутате во град-полека но сигурно ќе стигнете до целта.
Ако се залутате вон град-залудно се трудите.
Ако се залутате во шума-ново познанство.
Ако залутате во поле-беда.

ЗАМЕНА
Ако заменувате нешто со некого-ќе имате добар однос со луѓето.

ЗАМИНУВАЊЕ
Без поздрав-неочекувана смрт.
Со поздрав-промена на позиции.

ЗАМОК
Нема да ви се остварат желбите.
Ако живеете во замок-благосостојба и среќа.

ЗАМОР
Ако се чувствувате заморени-со вашите потфати ќе застанете на
самата цел.

ЗАНАЕТЧИЈА
Вашата вредност ќе дојде до израз.

ЗАПАЛКА
Премногу сте експлозивни и тоа може да ви наштети.

ЗАПАЛУВАЊЕ
Ако палите оган-ве очекуваат непријатности поради ваше незнаење.
Ако ја запалите својата куќа-телесни повреди.
Ако запалите туѓа куќа-кавга, тепачка.

ЗАПОЗНАВАЊЕ
Непријатности.

ЗАПРЕГА
Коњска запрега-опасност.

ЗАПРШКА
Грижи.

ЗАРАЗА
Болест во семејството.

ЗАРОБЕНИК
Ако сте вие заробеник-премногу се грижите.
Повеќе заробеници-ќе ве излаже некој/некои.

ЗАСЕДА
Ако паднете во заседа-добро ќе се одвиваат работите.
Ако некому подготвувате заседа-се спрема некое зло.

ЗАСИПНОСТ
Ако сте засипнати-корист или добивка.
Ако некој друг е засипнат-некој ќе се кити со ваши перја.

ЗАСОЛНИШТЕ
Посета.
Ако барате засолниште-ќе се случи нештио непријатно.
Ако барате, а не најдете засолниште-имате неверни пријатели.
Ако најдете засониште-ќе добиете помош во невоља.
Ако живеете во засолниште-ќе доживеете срам или штета
поради непристојно однесување.

ЗАТВОР
Пред вас стои една многу непријатна задача.
Ако сте во затвор-неприлики.
Ако излегувате од затвор-ослободување од грижите.

ЗАШТИТНИК
Ако сте некому заштитник-имате добри намери, но околината лошо
ве сфаќа.
Ако имате заштитник-ќе ве наговараат на злодело.

ЗБИРКА
На растенија-радост.
На камења-непријатен настан.
На марки (поштански)-напори без цел.
На инсекти-непријатности.

ЗБОРОВИ
Ако слушнете зборови и ако ги разберете-среќа.
Ако не ги разберете-лошо ќе ви тргне.

ЗБОРУВАЊЕ
Ако некому зборувате-углед.
Ако слушате некого кога зборува-ќе бидете во досадно друштво.
Ако зборувате на странски јазик-ќе ви дојдат гости од далеку.

ЗГРАДА
Ако гледате како се гради-со трудоњубивост ќе дојдете до успех.
Ако се вселувате во нова зграда-подобрување на материјалната
ситуација.
Рушење на зграда-ви престојат многу пречки до успехот.

ЗДОЛНИШТЕ
Ако добиете здолниште-штета.
Ако купите-сиромаштија.
Ако носите црно здолниште-погреб.
Искинато здолниште-корист.

ЗЕБРА
Неуспех поради неодлучност.

ЗЕЛЕНА (боја)
среќна иднина.

ЗЕЛЕНЧУК
Ако берете-ќе ви се исполнат некои тајни желби.
Ако готвите-кавги во семејството.
Ако јадете-непријатности.

ЗЕЛКА
Садење зелка-безгрижен живот.
Јадење зелка-остварување на желби, но со голем труд.

ЗЕМЈА
Ако копате земја-непријатен настан.
Ако лежите на земја-болест.
Ако се отвори земјата-кавги.
Исушена земја-неуспеси.
Плодна земја-благосостојба.

ЗЕМЈАК
Ако сретнете некој земјак во странство-добри вести.

ЗЕМЈИНА ТОПКА
Големо патување.

ЗЕМЈОДЕЛЕЦ
Благосостојба со многу труд.

ЗЕМЈОДЕЛИЕ
Богатство.

ЗЕМЈОПОСЕДНИК
Неостварени желби.
Ако сте вие земјопоседник-успех во работата.

ЗЕМЈОТРЕС
Не ги заборавајте своите должности.

ЗЕТ
Грижи.

ЗИМА
време е да почнете со работа.

ЗИМНИЦА
Само со штедење ќе дојдете до заработувачка.

ЗЛАТАР
Загуба на пари.

ЗЛАТЕН РУДНИК
Сигурна добивка.

ЗЛАТНА РИПКА
Среќата ќе ви избега.

ЗЛАТНА ХАРТИЈА
Ќе го добиете она што сте мислеле дека е изгубено.

ЗЛАТНО ЛАНЧЕ
Венчавање на семејството или на некои пријатели.

ЗЛАТНИК
Големи трошоци.
Ако најдете-радост и благосостојба.

ЗЛАТО
АКо најдете-наследство, среќа.
Копање злато-ќе наидете на среќа.
Ако поседувате злато-богатство.
Ковање злато-благосостојба.
Накитени со злато-луѓето ве сметаат за многу лоши.
Крадење злато-лоши вести.
Ако подарувате злато-ќе добиете покана за на свадба.
Ако изгубите злато-загуба.
Ако ви подарат злато-ќе бидете осрамотени.

ЗЛОСТОРСТВО
Ако видите злосторство-ќе имате работа со полиција.
Ако направите злосторство-смртна опасност.

ЗМЕЈ
Ако ве гони-со многу маки ќе избегнете некоја опасност.
Ако се борите-ќе направите некое добро дело.
Ако јавате-голема чест.
Змеј од хартија-веселба.

ЗМИЈА
Некој од твојата околина сака да ти напакости.
Змија со повеќе глави-голема опасност.
Многу змии-лажни пријатели.
Ако ве касне змија-поради озборување ќе расипете некои добри односи.
Ако убиете змија-победа над непријателите.
Голема змија-загуба.
Мала змија-ќе се лутите.
Ако нападнете змија-болест, опасност или смрт.

ЗНАМЕ
Среќа.
Ако се вее-пребродена опасност.
Ако носите знаме-пресврт на подобро.
Знаме на куќа-ве чека слава.
Улица со знамиња-веселба.
Црно знаме дома-несреќа.

ЗНАЧКА
Ако носите значка-непријатности.
Ако видите значка на друг-ќе избегнете непријатности.

ЗОБ
Среќна иднина.

ЗООЛОШКА ГРАДИНА
Со успех ќе завршите некоја започната работа.

ЗУМБУЛ
Ќе добиете подарок.

Sneki
04k_AprK, %12:%Apr
Ѕ

ЅВЕЗДИ
Ќе се вљубите во лице постаро од вас.
Сјајни ѕвезди-добри вести.
Матни ѕвезди-лоши вести.
Ако се движат горе-долу-среќа
Ако се движат лево-десно-ненадејна смрт.
Ѕвезда што паѓа-ненадејна среќа.
Ѕвездено небо-радост.

ЅВЕР
Грижи и страв.

ЅВЕЧАРКА
Озборување.
Ако ве касне-грижи.

ЅВОНО
Ако ѕвоното ѕвони-страв ви е од непријателите.
Ако ви ѕвоните-ќе барате совет или помош.
Ако нешто ѕвони а вие не слушате-нема да послушате некој совет.

ЅИД
Ако градите ѕид-свадба.
Ако рушите ѕид-ќе имате голема корист.
Ако ѕид ви препречува пат-големи грижи.
Ако прескокнете ѕид-ќе уживате со големо задоволство.

ЅИДАЊЕ
Ако ѕидате-ќе успеете до целта, но бавно.
Ако гледате како ѕидаат-непријатни вести.
Ако нешто заѕидате-ќе чувате некоја тајна за себе.

ЅИДАР
Загуба на пари.

Sneki
04k_AprK, %13:%Apr
И

ИВЕРКА
ќе вложувате залудни напори.

ИГЛА
Жалост.
Ако се боцнете-немате чиста совест.
Ако најдете игла-кавга.
Ако изгубите-разделба со пријатели.
Ако ставате конец во игла-ќе се надете во состуација каде што
треба да бидете искрени.
Шиење со игла-непријатности.
Повеќе игли-голема кавга.
Ако скрчите игла-жалост.

ИГРА
Играње со топка-жалост.
Играње со карти-непријатности.
Коцкање-загуба.
Ако играте со влог-љубовна авантура.

ИГРАЧКА
Новороденче.
Ако играте со играчки-жалост.
Ако купувате играчки-грижи.
Ако правите играчки-веселба во домот.

ИДЕАЛ
Ако сонувате за некој свој идеал-неостварени желби.

ИДИОТ
Ако се сонувате како идиот-авантура или необичен настан.
Ако сретнете идиот-добра соработка.

ИЗБЕГНУВАЊЕ
Ако нешто избегнувате-ќе имате непријатна средба.

ИЗВОР
Големи поволни промени во животот.
Ако пиете вода од извор-здравје.
Матен извор-болест.
Студен извор-среќно и пријатно патување.
Бистар извор-изобилство, здравје и радост.

ИЗГОВОР
Ќе ве фатат во лага.

ИЗЛЕТ
Пазете се од лажни пријатели.

ИЗЛОГ
Нескромноста може да ви наштети.

ИЗЛОЖБА
Бидете поскромни ако сакате да постигнувате успеси.

ИЗМАМА
Ако измамувате на сон-ќе одкриете нечија измама.

ИЗНЕНАДУВАЊЕ
Ако бидете изненадени-ќе издадете некоја тајна без да сакате.
Ако некој друг е изненаден-ќе ви се исполнат интимните желби.

ИЗУМ
Ќе одкриете некоја тајна.

ИКАЊЕ
Ќе доживеете понижување.

ИКОНА
Грижи.
Ако ја ставите на ѕид-среќен брак
Ако ја вадите од ѕид-смрт.

ИЛЈАДА (број)
Голем успех.

ИМЕ
Ако го видите вашето име-вовлекување во кавга.
Ако го пишувате вашето име или ако го слушнете вашето име- ќе
чуете добра вест.
Ако се претставувате со лажно име-некој пријател ќе ве излаже.

ИМЕЛА
Венчавање.

ИМИТИРАЊЕ
Ако имитирате вие-успешно ќе се заврши некоја работа.

ИМОТ
Ако наследите-среќна женидба.
Ако добиете на подарок-зголемување на семејството.
Ако купите имот-трошењето без мерка ќе ве доведе до пропаст.
Ако изгубите имот-лоши вести.
Ако продавате имот-некој ве краде.

ИНВАЛИД
Ќе се покаете поради вашата непромисленост.
Ако станете инвалид-во најскора иднина ќе се смирите и ќе бидете
задоволни.

ИНДИЈАНЕЦ
Авантура.

ИНЖЕНЕР
Ако сте разумни и претпазливи ќе ги остварите вашите намери.

ИНКА
Треба повеќе да штедите.

ИНСЕКТИ
Загуба.

ИНСТРУМЕНТ
Хируршки-доашаат тешки времиња.
Музички-несреќен случај, опасност.

ИНТЕРНАТ
Ќе добиете покана за некоја свеченост.

ИНТРИГА
Пазете се од лаги.

ИСКАЧУВАЊЕ
Ако се качувате по скали-сигурно ќе стигнете до целта.

ИСКОПУВАЊЕ
Ако ископувате мртовец-неизвесна иднина.
Ако ископувате богатство-сиромаштија.
Ископување безвредности-залудна работа.
Ископување корења-еден погрешен потег ќе донесе неуспех.

ИСКРВАРУВАЊЕ
Ќе претрпите загуба.

ИСКРА
Добивка.

ИСПИТ
Ако полагате испит-ќе доживеете професионален успех.

ИСПОВЕД
Лошо расположение.

ИСПОВЕДНИЦА
Ќе ве излаже или издаде некој близок.

ИСТРЕЛ
Непријатности.

Sneki
04k_AprK, %14:%Apr
Ј

ЈАБОЛКО
Јаболко на стебло-ќе имате многу пријатели.
Берење јаболка-за скоро време некоја работа ќе ви успее.
АКо паѓаат јаболка од дрво-прекин на љубовна врска.
Свежо и сочно јаболко-љубовна авантура.
Кисело јаболко-опасност.
Зрело јаболко-ќе уживате во љубовта, свадба.
Расипано јаболко-штета.
Ако подарувате јаболко-среќа.

ЈАБОЛКНИЦА
веселба.
Расцветана јаболкница-среќа.
Јаболкница без плодови-болест.

ЈАВАЊЕ
Ќе земете друга жена.
Ако јавате, а не се поместувате од место-невозвратена љубов.
Ако паднете од коњ при јавање-несреќа.

ЈАВНА КУЌА
Ако се наоѓате во јавна куќа-зарабоптувачка.

ЈАВОР
Пријатен живот.

ЈАГЛЕН
Среќа и радост.
Ако гори-радосен настан.
Ако е жежок-некој многу ве сака.

ЈАГНЕ
Ќе се исплашите од нешто.
Ако пасе-голема опасност.
Ако убиете јагне-грижи и невољи.
Ако скокаат повеќе јагниња-вашите пријатели ќе се веселат.

ЈАГОТКА
Ако берете јаготки-незадоволство, големи тешкотии.
Црвени јаготки-остварување на желби.
Црни јаготки-болка.
Ако јадете јаготки-несогласувања со домашните.
Ако најдете јаготки-голема добивка.
Ако купувате јаготки-судење.
Ако расфрлувате јаготки-несреќа.
Кисели јаготки-разочарување.
Незрели јаготки-прерана веселба.

ЈАГУАР
Добар предзнак и најомилени сте во вашата околина.

ЈАГУЛА
Интриги и лажни пријатели.
Ако извадите јагула од вода-ако сте болен ќе оздравите,
ако сте здрав ќе ви се случи нешто пријатно.
Ако ви се лизне од рацете-некоја работа ќе ви пропадне.
Јагула која плива-ве очекува далечен пат.
Ако јадете јагула-пријатни вести.
Повеќе јагули-успех во работата.

ЈАДЕЊЕ
Ако правите јадење-немаштија.
Ако го ставате на маса-штета.
Ако му давате јадење некому-благосостојба.
Ако јадете сами-здравје.
Ако јадете во друѓтво-свадба.
Ако јадете печено месо-успех и добивка.
Ако јадете варено место-лоши вести.
Сиромашна порција на јадење-неочекувана радост.
Ако јадете врело јадење-ви претстои печалбарство.

ЈАЖЕ
Немир, кавга.

ЈАЗИК
Опасност.
Ако си го гризнете јазикот-смртен случај.

ЈАЗОВЕЦ
Ќе ве надмудрат.
Ако ловите јазовец-селидба.

ЈАЗОЛ
Врзување јазол-непријатности.
Одврзување јазол-успех благодарение на упорноста.
Ако исечете јазол-ќе стекнете нова позиција.
Ако не можете да одврзете јазол-ве очекува неуспех во некој потфат.

ЈАЈЦЕ
Изобилство, благосостојба.
Скршено јајце-непријатности.
Расипано јајце-озборување.
Купување јајца-разочаривање поради неостварени планови.
Ако јадете јајце-среќна веридба, голема среќа во љубовта.
Ако земете јајце од гнездо-брак со вдовец/вдовица.
Ако фарбате јајца-препреки во работата.

ЈАМА
Несреќа.
Ако паднете во јама-кавги, болест.
Копање јама-задолжување.
Длабока јама-болест.
Плитка јама-штета.

ЈАМКА
Ќе ви успее некој тежок потфат.

ЈАНУАРИ
Ќе надете некој млад пријател/пријателка.

ЈАРЕМ
Ве очекува макотрпна работа од која нем да имате корист.

ЈАРЕЦ
Средба со тврдоглав противник.
Јарец со големи рогови-некој ќе ве заплашува, но ако ги искористите
сите ваши можности можно е да победите.
Ако јавате на јарец-земате премногу одговорности на себе.
Ако ве удри јарец-среќа.
Ако јадете месо од јарец-ве очекува голем напор.
Ако ве брка јарец-кавга со претпоставените.

ЈАСЛИ
Полни јасли-добивка.
Празни јасли-некој ќе ви остане должен.

ЈАСМИН
Доаѓање на саканото лице.
Ако мирисате на јасмин-ќе уживате во љубовта.
Ако берете јасмин-среќен брак.

ЈАСТОГ
Задоволство.

ЈАСТРЕБ
Загуба во игри на среќа.

ЈАТАГАН
Жалост.

ЈАХТА
Ќе се запознаете зо некој кој ќе ви направи големи услуги.

ЈАЧМЕН
Пријатен живот.
Ако јадете јачмен-здравје.

ЈОРГАН
Неостварени желби или смрт.

ЈОРГОВАН
Ве очекуваат пријатни моменти во блиска иднина.
Ако мирисате јоргован-љубовни средби.
Ако берете јоргован-ќе направите некое срамно дело.
Ако се китите со јоргован-ќе ви се смее околината.
Ако купувате јоргован-неуспешен потфат.

ЈУЛИ
Средба со добри пријатели.

ЈУНИ
Чувајте се од вода.

ЈУНАК
Внимавајте некој да не ве надигра.
Ако се правите јунак-опасност.

Vishnu
04k_AprK, %15:%Apr
хахахах повторно Снекииии
:)
Убава тема

Поздравчее
Имам и јас некои информации за соновите и нивното значење..
ама дали ќе ги најдам...????

Али ќе се потрудам!!!

Sneki
04k_AprK, %20:%Apr
хахахах повторно Снекииии
:)
Убава тема

Поздравчее
Имам и јас некои информации за соновите и нивното значење..
ама дали ќе ги најдам...????

Али ќе се потрудам!!!

СУПЕР !!!!
Постирај секакви информации за сонови ! :)

Vishnu
04k_AprK, %20:%Apr
СУПЕР !!!!
Постирај секакви информации за сонови ! :)

хахахахах :) обавезно..веќе те нападнав со симболите и талисманите и другите :p

Sneki
04k_AprK, %23:%Apr
К

КАБИНЕТ
Ако се наоѓате во кабинет-поради болест ќе бидете приковани
во кревет.

КАБРИОЛЕТ
Радост и среќа.

КАВГА
Кавга меѓу жени-озборување.
Кавга меѓу мажи-непријатности.
Ако слушате како други се караат-ќе се карате и на јаве.
Кавга со пријатели-болка.
Кавга со брачниот партнер-ново пријателство.
Кавга со лице од спротивниот пол-ќе се вљубите.

КАВИЈАР
Ако јадете-ќе се најдете во ситуација која не ви прилега.

КАДА
Болест, кавга.
Ако излегувате од када-ќе совладате некоја болест или некои препреки.
Када полна со вода-имате соперник.
Ако се капите во када-се подготвувате за неверство.

КАДИФЕ
Купување кадифе-финансиска добивка.
Ако носите кадифе-трошите одколку што е потребно.

КАЕЊЕ
Ќе се разболите.

КАЗАН
Имате лошо друштво.

КАЗАНЏИЈА
Неоријатности.

КАЗНА
Наскоро ве очекува среќа.
Ако вие казнувате некого-ќе направите добро дело.

КАЈГАНА
АКо правите кајгана-пријатна средба.
Ако јадете-околината се сомнева во вас.

КАЈМАК
Успешна работа.

КАЈСИЈА
Среќен брак, благосостојба.

КАКТУС
Поради немарност ќе бидете оштетени.

КАЛ
Штета.
Ако паднете во кал-непријатности.
Кал во рацете-ќе имате предност во нешто.
Кал во џеповите-богатство.

КАЛДРМА
Ќе бидете пофалени.

КАЛЕНДАР
Неповолни вести.

КАЛЕЊЕ
Железо-оставете го алкохолот.
Стакло-ќе ве озборуваат.

КАЛУЃЕР
Ќе уживате во нечија заштита.
КАлуѓер во темна мантија-несреќа.
Ако разговарате со калуѓер-ќе ви завидуваат.
Повеќе калуѓери-подготвени сте да направите нешто што не чини.

КАЛУЃЕРКА
Несреќна љубов.

КАМБАНА
Невоља.
Ако се качувате на камбана-остварување на желби.
Ако слегувате од камбана-неуспех.

КАМЕН
Предавство.
Обработка на камен-благосостојба стекната со напорна работа.
Кршење камења-болест.
Камена ограда-чувајте го вашето здравје.
Фрлање камења-незадоволство.
Одрон од камења-големи промени во вашиот живот.

КАМЕН ТЕМЕЛНИК
Бидете упорни за да имате подобри успеси.

КАМЕНОЛОМ
Ќе добиете нов сосед.

КАМЕНОРЕЗЕЦ
Несреќа во блиска иднина.

КАМЕРА
Премногу сте самосвесни и тоа ви носи штета.

КАМИЛА
Суша, непријатност, болест.
Натоварена камила-заработувачка.
Слаба камила-немаштија
Дива камила-ќе ви дојде млада жена во семејството.
Ако јавате на камила-промена на подобро.

КАМИЛИЦА
Болест.
Ако берете-здравје.
Ако пиете-оздравување.

КАМИН
Семејна среќа.
Ако ложите камин-семејни грижи.
Ако е изгаснат-некое за вас драго лице заминува од дома.

КАМИОН
Нешто ќе заврши добро.

КАМПИНГ
Пријатни моменти.
Ако се наошате во кампинг- непријатности.

КАНАЛ
Некој ваш пријател ќе направи добар потфат.
Ако затрупувате канал-потпрете се на вашите сили.
Копање канал-бидете поскромни.
Пловење на канал-лесноумноста ќе ве упропасти.

КАНАРИНЕЦ
Добри односи со пријателите, но внимавајте на лажните пријатели.
Ако лета-добри новости.
Ако пее-внимавајте да не ве фатат во стапица.
Ако е во кафез-вашата слобода се наоѓа во опасност.

КАНДИЛО
Ако со кандило чадите во соба-болест.
Ако чадите облека-ве очекува уживање.

КАНТА
Ако пиете од канта-ќе чуете добри вести.

КАНЦЕЛАРИЈА
Непријатности.

КАПА
На добар пат сте да направите некоја непромисленост.
Ако изгубите капа-некој ви е верен.
Ако најдете капа-неочекувана средба.

КАПЕЊЕ
Венчавка.
Капење во бистра вода-благосостојба.
Капење во студена вода-здравје.
Капење во топла вода-болест.
Костум за капење-настинка.
Облекување на костум за капење-крај на една љубов.

КАПЕТАН
Ќе превземете голема одговорност врз себе.

КАПИЈА
Отворена-незгода.
Затворена-ќе ја одбијат вашата молба.
Ако ја отварате со сила-со сила ќе постигнете успех.

КАПИНА
Во ваша близина живеат луѓе кои не ви се наклопнети.
Берење капини-некој ве сака.
Јадење капини-ќе имате непријатен партнер.
Купување капини-ситни непријатности.

КАПКА
Не правете непотребни трошоци.

КАРАВАН
Ќе ги совладате препреките.

КАРАНФИЛ
Нови пријатели.
Ако берете-радосен настан.

КАРДИНАЛ
Брак.

КАРПА
Карпа во море-страв.
Ако се качувате на карпа-ве очекува голем напор.
Ако стоите на карпа-мачна работа.
Ако трчате кон карпа-опасност.

КАРТИ
Се впуштате во ризик, треба да внимавате да не ве надмудрат.
Играње карти-авантура.
Кинење карти-ќе раскрстите со минатото.
Ако други играат-заработувачка.

КАРТОН
Предавство.

КАСА
Полна со пари-богатство.
Празна-долгови.

КАСАРНА
Бидете трпеливи ако сакате да успеете.

КАСНУВАЊЕ
Омраза и непријателство.
Ако ве касне куче-штета.

КАТАНЕЦ
Кражба.

КАТЕДРАЛА
Имате недостижни цели.
Ако се наоѓате внатре во катедрала-ве очекува убава иднина.

КАТРАН
Ќе доживеете понижување.

КАФЕ
Мечтаете за љубовни настани и ќе ви се остварат.
Пиење кафе-внимавајте што зборувате за оние околу вас.
Варење кафе-хармонија во семејството.
Гатање на кафе-лекоумност.

КАФЕАВА боја
несреќа.

КАФЕАНА
Залудно си го трошите времето.
Ако немате пари да платите во кафеана-непријатно изненадување.

КАФЕЗ
Лажни обвинувања.
Птици во кафез-озборувањата можат да ве доведат во опасност.
Диви животни во кафез-непријателите нема да успеат со своите намери.

КАЦА
Полна каца-богатство.
Празна каца-сиромаштија.

КАЧАМАК
Ако јадете-здравје.

КАЧУВАЊЕ
Сигурно ќе ја остварите вашата цел.
Качување на дрво-успех.
Качување на маса-безкорисна работа.
Качување на грб-потребна ви е туѓа помош.

КАША
Болест.

КАШЛАЊЕ
грижи поради несигурна иднина.

КВАДРАТ
Ќе наидете на непријатности, но ќе ги премостите.

КВАКА
Ново познанство.

КВАРТЕТ
Пријатно друштво.

КВАСЕЦ
Успешен завршеток на некој потфат.

КВАЧКА
Голема среќа.

КВИНТЕТ
Можете да рачунате на вашите пријатели.

КЕЈ
Сите опасности се зад вас.

КЕЛНЕР
Непотребни трошоци.
Ако сте вие келнер-же ја загубите самостојноста.

КЕЛНЕРКА
Ведра иднина.

КЕСА
Празна кеса-работа.
Искината кеса-трошоци.
нова кеса-можност за добивка.

КИВАЊЕ
Здравје.

КИНЕЗ
Ќе одите на пат.
ако разговарате со него-ќе ви дојде некој од далеку.

КИНО
Ќе слушнете важна тајна.

КИП
Непријатности.
Срушен кип-некој потфат нема да ви успее.

КИСЕЛЕЦ (билка, растение)
Прекин на некоја врска.

КИТ
Корист.
Ако убиете кит-промаршување.

КЛАВИР
АКо слушате како свири-некој ќе ви попречи во работата.
Ако вие свирите-непријатни вести.

КЛАНИЦА
Пред вас се наоѓа опасна работа.

КЛАРИНЕТ
Ќе се надете во здодевно друштво.

КЛАС
Исполнување на желби.
Повеќе класја-среќа во семејството.
Ако газите класја-нема да ви се остварат желбите.

КЛЕЧЕЊЕ
Или сте или ќе бидете папучар.

КЛЕШТА
Пријателска подршка во заплеткана ситуација.
Пукнати клешти-ќе ја загубите работата.

КЛИСУРА
Со својата непромисленост ќе направите штета на некој
ваш пријател.

КЛОВН
Внимавајте некој сака да ве излаже.

КЛОЗЕТ
Озборување, но без никакви последици.

КЛОПЧЕ
Ќе прифатите работа која не ја разбирате.

КЛУКАЈДРВЕЦ
Добри вести.

КЛУПА
Корист.
Ако седите на клупа-не ја забележувате среќата што ви се нуди.

КЛУЧ
Среќа во љубовта.
Ако најдете клуч-ќе се извлечете од непријатности.
Ако изгубите клуч-че имате непријатности.
Барање клуч-неуредност на работа.
Ковање клуч-ќе се помати некое пријателство или љубовна врска.
Држење клуч во рака-тајна.
Голем клуч-ќе претрпите насилство.
Повеќе клучеви-добивка.

КНИГА
Корист.
Затворена книга-опасност.
Отворена книга-загуба.
Детска книга-веселба со деца.
Книга со оштетени страници-ќе изгубите или ќе заборавите нешто важно.
Пишување книга-добивка.
Читање книга-мудрост.
Книга што гори-ќе изгубите пријателство.
Купување книга-новости.

КОБИЛА
Добивка од игри на среќа,.

КОВАЧ
Успех со тешка работа.

КОВАЧНИЦА
Само со работа ќе дојдете до благосостојба.

КОВЧЕГ
Ненадејно патување.
Носење ковчег-ќе работите за други.
Отворен ковчег-ќе ги одкријат вашите тајни.
Полн ковчег-грижи.
Празен ковчег-задоволство.

КОВЧЕГ (мртовечки)
Голема жалост.
Ако лежите во него-ќе треба да си ги платите долговите.
Купување ковчег-ненадејна среќа.
Носење ковчег-ви се зацртува нов животен пат.

КОЖА
Сечење кожа-ќе ве излажат при некоја делба.
Бела кожа-веселба.
Црна кожа-предавство.

КОЗА
Бела коза-корисен потфат.
Црна коза-несреќа.

КОКОШАРНИК
Полн-благосостојба.
Празен-немаштија.

КОКОШКА
Озборување.
Кокошка која јаде-пропаст.
Хранење на кокошка-хармоничен брак.
Кокошка со пилиња-веселба.
Повеќе кокошки-љубов.
Ако ве нападне кокошка-ќе бидете непотребно обвинети.
Кокодакање-лоши гласови.
Кокошка со јајца-љубовни освојувања.

КОЛ
Ќе ви се исполни желба, но не веднаш како што вие сте планирале.

КОЛА
Пат, лесна работа, заработувачка.
Црна кола-пат кој ќе заврши лошо.
Бела кола-пат кој ќе ви биде од корист.
Раскошна кола-се подготвуваат важни настани.

КОЛБАС
Ќе постигнете некоја цел.

КОЛЕНО
Здраво колено-успешна работа.
Скршено колено-проблеми.

КОЛИБА
Бидете внимателни спрема околината.

КОМАРЕЦ
Незгода.
Ако ве касне-подмолен напад.
Ако го убиете-ќе избегнете некоја опасност.

КОМЕТА
Тешка година со многу непријатности.

КОМПИРИ
Прекопување компири-благосостојба.
Вадење компири од земја-среќа.
Лупење компири-грижи.
Јадење компири-беља.
Садење компири-благосостојба.

КОНДУКТЕР
Пријатно денови.

КОНЕЦ
Избегнувајте ги безсмислените работи.
Ако плетете со конец-напор.
Скинат конец-смртен случај.
Мотање конец на клопче-задоволство.
Одмотување на конец-чувајте ги тајните.
Црн конец-невоља.
Бел конец-пријатно познанство.
Конец во боја-не мешајте се во туѓи работи.
Замесен конец-опасност.

КОНОП
Добивка.

КОНЦЕРТ
Наскоро ќе доживеете голема радост.

КОЊ
Бел коњ-среќа.
Коњ што трча-ќе успеете во сите работи оваа недела.
Качување на коњ-ќе добиете висока чест.
Шарен коњ-неслога во љубовта.
Црн коњ-пропаст.
Црвен коњ-војна.
Сив коњ-ќе живеете лошо.
Ако смирувате коњ-награда.
Мртов коњ-тешкотии.
Убиен коњ-добивка од игри на среќа.
КОњ што пасе-слобода и независност.
Јавање на коњ-потрудете се да ги остварите желбите.
Дрвено коњче-ќе се израдувате од успехот на вашите деца.
Купување на коњ-парична загуба.
Ако бе касне коњ-чувајте се од лоши луѓе.

КОЊАНИК
Успех.
Повеќе коњаници-низа неуспеси.

КОЊСКА ОПРЕМА
Здравје.

КОЊСКО КОПИТО
Патување.

КОЊСКО МЕСО
Неуспех во работата.

КОЊСКА ШТАЛА
Добивка на лото.

КОПАЊЕ
Вашиот труд ќе биде награден.
Ако други копаат-загуба поради немарност.

КОПЈЕ
Кавга.
Фрлање копје-клевета.
Ако раните некого со копје-ќе повредите некого.
Ако вас ве ранат со копје-некој ќе ве навреди.
Скршено копје-ќе се смирите со некој ваш противник.

КОПРИВА
Помислете добро пред да кажете нешто.

КОПЧЕ
Внимавајте со кого се дружите.
Ако скинете копче-ќе бидете лути.
Ако сами шиете копче-ќе ви се подобри сотуацијата наскоро.

КОРАЛИ
Жалост.

КОРЕН
Ќе купите добра стока.

КОРИТО
Полно корито-добивка.
Празно корито-финансиска загуба.

КОРМИЛАР
Ќе добиете одговорна работа.

КОСА
Фарбање на коса-ги лажете пријателите.
Плетење на коса-кавги.
Чешлање на коса-веселба.
Чешлање на туѓа коса-ќе бидете прифатени од најблиските.
Сечење на коса-смрт на некој пријател.
Сечење на туѓа коса-напредување.
Коса на мртовец-среќа.

КОСЕЊЕ
Ако вие косите-заработувачка но со напорна работа.
Ако гледате како други косат-брза и лесна заработувачка.

КОСКИ
Некој сака да ве искористи.

КОСТЕН
Радост.
Ако јадете костени-среќа и задоволство.
ако берете-големо искушение.

КОСТУР
ДОлг живот.

КОТЕЛ
Помош и разбирање од околината за вашите напори.

КОЦКА
ЗАгуба.
Бела коцка-смрт.

КОЦКАЊЕ
Ако губите-добро е.
Ако победувате-грижи.

КОЧИЈА
Возење во кочија-ќе постигнете некоја цел.

КОШНИЦА
Голема добивка.
Празна кошница-загуба.

КОШУЛА
Срамота.
Искината кошула-кавга.
Чиста кошула-остварување на желбите и надежите.
Валкана кошула-срам или болест,.
Шиење на кошула-среќа во љубовта.
Перење кошула-хармонија во семејството.

КРАВА
Голема среќа.
Молзење на крава-некој сака да ве искористи.
Ако чувате крава-корист.

КРАВАТА (вратоврска)
Долгови.

КРАДЕЦ
Љубовна авантура.
Ако вие крадете нешто-ќе запросите некого.

КРАЖБА
Ако извршите вие кражба-кавга со саканото лице.
Ако ви украдат нешто -ќе изгубите драг пријател.

КРАЛ
Далечно патување.
Ако сте вие крал-промена на работата,
Ако ве прими кралот-неочекувана добивка.

КРАП
Подобрување на материјалната ситуација.

КРАСТАВИЦА
Непријатности.

КРВ
Своја крв-ќе ви ги вратат долговите.
Туѓа крв-добра заработувачка.
Црвена крв-радосен настан.
Ако пиете крв-добивка.

КРЕВЕТ
Празен или скршен кревет-смрт.
Убав, чист, наместен кревет-среќен брак.
Валкан кревет-болест.
Неуреден кревет-непријатна вест.

КРЕДА
Ќе се задолжите.

КРЕМА (козметичка)
Околу вас има лицемери.

КРЗНО
Болест.
Ако сте облечени во крзно-опасна болест.
Ако подарувате крзно-неуспех во работата.
АКо добиете крзно-ве очекува необичен настан.

КРИЛА
Ако сонувате дека имате крила ќе заминете на неочекувано патување.

КРИСТАЛ
Обрнете повеќе внимание на реалноста.

КРОЕЊЕ
Загуба на работно место.

КРОЈАЧ
Водете повеќе сметка за вашиот изглед.

КРОКОДИЛ
Имате непријатели меѓу себе.
Ако ве гони крокодил-долг живот.
Ако јадете месо од крокодил-сакате да се осветите некому.

КРОМИД
Невољи.

КРПА
Загуба.

КРПЕЊЕ
Добар живот, благодарени на вашата работливост.

КРСТ
Еден крст-смрт, но не во блсика иднина.
Два крста-ќе избегнете некоја опасност.
Три крста-почест.
Многу крстови-благосостојба.

КРТ
Орекување, предавство.
Повеќе кртови-имате алчни роднини.

КРУГ
Тешко ќе го најдете излезот од замрсената сотуација.

КРУНА
Ако носите круна главата-добивка.
Златна или сребрена круна-ќе добиете подарок.
Круна од лисја или од цвеќиња-радост.

КРУША
Дрво-добивка.
Плод-уживање во љубовта.
Тресење на круши од дрво-успех на сите полиња.
Јадење круши-голема заработувачка.
Расипани круши-чувајте се од подмолни луѓе.

КРЧМА
Кавги со соседите.

КУЈНА
Подарок.
Ако работите во кујна-ќе завршите некоја работа која ќе ви биде
од корист.
Ако друг работи во кујната-ќе завршите некоја работа од која нема да
имате никаква корист.

КУКА
Тешкотии.

КУКАВИЦА (птица)
Среќа и здравје.

КУКЛА
Краткотрајно задоволство.

КУЛА
Успех и подобрување на вашата сотуација.

КУМ
Ако сте вие кум-ве очекуват нови должности.
Ако видите кум-подарок.

КУПУВАЊЕ
Купување по високи цени-богатство.
Ценкање-мудрост.
Купување непотребни работи-расипништво.

КУРШУМ
Добри вести.

КУТИЈА
Не ја подарувајте својата наклонетост и својата љубов на оние
кои не го заслужуваат тоа.

КУЌА
Своја куќа-грижи.
Изгорена куќа-веселба.
Стара куќа-невољи.
Срушена куќа-болест.
Куќа во пламен-кавги.
Ако рушите куќа-напредок.
Купување куќа-благосостојба.
Градење куќа-радост.
Ако влезната врата на кучата е отворена-убаво ќе ве примат.
Ако влезната врата е затворена-ќе имате работа со луѓе.
Ако го пречекорите куќниот праг-наскоро ќе основате свој дом.

КУЧЕ
Добри пријатели, среќа во бракот.
Куче што лае-поволни вести.
Играње со куче-ќе се смирите со некого.
Ловење на куче-несигурен успех.
Црно куче-лажно пријателство.
Бесно куче-грижи.
Бело куче-пријатно познанство.

КУЧКА
Ќе стекнете многу верни пријателства.
Кучка со многу кучиња-ќе стекнете многу нови познанства.

Sneki
04k_AprK, %11:%Apr
Л

ЛАВ
Несреќа.
Питом лав-ново познанство.
Лав кој рика-опасност.
Лав во кафез-ќе го победите непријателот.
Ако ве гони лав-загуба.
ЛАвица и мали лавчиња-среќа во смејството.
Лов на лав-доброто со добро се враќа.
Убивање лав-ќе стекнете моќ и углед.

ЛАВИНА
Ви претстои опасност, но потрудете се сами да ја одстраните.
Ако ве затрупа лавина-ќе имате неприлики кои не ќе можете да ги
избегнете.

ЛАВИРИНТ
Ќе најдете нешто многу вредно и никој не ќе може да ве спречи да не
го земете.
Ако се заглавите во лавиринт-ви претстојат големи проблеми.
Ако излезете од лавиринт-ќе ги совладате сите препреки.

ЛАДАЛО
Не возвратена љубов.
Ако се ладите со ладало-некој ќе го одбие вашето пријателство.

ЛАЕЊЕ
Предупредување, послушајте ги советите од вашите посикусни
пријатели.
Бесно лаење-непосредна опасност.
Завивање на куче-смртен случај.
Ако слушате лаење, а не го гледате кучето-се спрема некакво зло.

ЛАЖЕЊЕ
Ќе бидете посрамотени.
Ако слушате на сон лаги-некој се обидува да ве насамари.

ЛАЖИЦА
Сигурна иднина.
Сребрена лажица-покана за на гозба.
Голема лажица-ќе бидете во пријатно друштво.
Мала лажица-удобен живот.
Дрвена лажица-задоволство во семејството.

ЛАК и СТРЕЛА
Ќе имате подршка и разбирање.
Ако нишаните и погодите-успешно ќе ја завршите некоја работа.
Ако промаршите-ќе мора одново да ја започнете работата.

ЛАКИРАЊЕ
Ќе ви се возврати со неблагодарност.

ЛАКТО
Некој се подготвува да ве излаже.

ЛАМПИОН
Караница.

ЛАСИЦА
Неверство.
Ако ловите-неодговорност.
Ако ја држите во раце-невниманието ќе ви наштети.

ЛАСТОВИЦА
Во гнездо-радост, среќа во љубовта.
Ако ластовицата лета околу куќа-новости/љубовна порака.
Ако ластовицата влезе дома-среќа во семејството.
Ако ја напушти куќата-раздор во семејството.
АКо уништите ластовичко гнездо-поради ваше невнимание ви престојат
непријатности.
Ако ластовица гради гнездо-ќе имате љубовен и деловен успех.

ЛЕА
Посадена со салата-многу труд, мали резултати.

ЛЕБ
Бел леб-наскоро радост.
Црн или бајат леб-грижи.
Тазе леб-ве очекува среќа.
Ако некој ви даде леб-загуба.
Ако печете леб-ќе бидете расположени.
Ако јадете леб-благосостојба.

ЛЕБЕД
Бел лебед-спокојство.
Црн лебед-караници и грижи.
Ако лебедот пее-смрт.
Ако плива-ќе ја загубите честа.
Ако лета-загуба на имот.
Лебед што зборува со човечки глас-ве очекува пресуда.

ЛЕГЛО
Наскоро венчавање, пород.

ЛЕЖЕЊЕ
Ќе бидете тажни.
Лежење на ливада-утеха.
Ако лежете во кревет болни-жалост и огорченост.

ЛЕК
Загуба, но ќе може да се надомести.
Ако пиете лекови-несреќа.
Ако давате лекови на друг-среќа.

ЛЕКАР
За болни-здравје.
За здрави-ви треба совет.
Ако лекарот ви дава лек-ќе чуете вести.
АКо разговарате со лекар-некоја желба нема да ви исполни.

ЛЕН
Ако предете лен-среќен брак.
Ако купавте-венчавање.
Ако го кинете-среќна иднина.

ЛЕОПАРД
Страв.
Ако ве нападне-опасност.

ЛЕПЕЊЕ
Ако лепите нешто-успешна работа.

ЛЕСКА
Новости.

ЛЕТАЊЕ
Блаженство.
Ако летате долго време-ќе имате пријатни денови.
Брзо летање-болест.
Ако паднете при летањето-непријатности.
Летање со крилја-среќа.
Ако други летаат-ќе бидете завидливи.

ЛЕТО
Веселба.
Ако е лето, а вие сте облечени во зимска облека-неуспех во работата.

ЛЕЌА (растение)
Недоразбирања.

ЛЕШ
Ако е лешот е во вашиот дом-свадба.
Повеќе лешови-пријатна случка.

ЛЕШНИК
Берење лешници-ќе решите ситни проблеми.
Ако барате лешници-расправија со соседите.
Јадење лешници-забоболка.

ЛИВАДА
Повторна средба со изгубената љубов.
Одење по ливада-ќе присуствувате на нечиј погреб.
Одење боси на искосена ливада-непријатности и пакости од луѓето
што ве опкружуваат.
Исушена ливада-безнадежност.
Неискосена ливада-љубовна средба.

ЛИВЧЕ ХАРТИЈА
Испишано-не претерувајте со ситниците.
Искинато-крај на едно пријателство.

ЛИЗГАЛКИ
успех во потфат.

ЛИЗГАЊЕ
На мраз-добивка.

ЛИКЕР
Краткотрајна радост.

ЛИЛЈАК
Несреќа.
Многу лилјаци-голема несреќа.

ЛИМ
Жестока расправија.
Ако режете лим-ќе се осветите некому.
Ако виткате лим- успех и победа.

ЛИМАР
Домашна расправија.

ЛИМЕНИ САДОВИ
КАВГА.

ЛИМОН
Радосна вест.
Лупење лимон-ќе избегнете некоја опасност благодарение на вашата
разумност.
Јадење лимон-чезнеете за топлина.

ЛИМОНАДА
Болест.

ЛИПА
Безгрижна иднина.
Ако се качувате на липа-ќе ви се исполнат вашите желби.
Ако берете цвет од липа-бакнување.

ЛИРА (муз. инструмент)
Радосна вест.

ЛИСИЦА
Некој сака да ви наштети.
Ако ја фатите-задоволство.
Ако ја убиете-ќе се ослободите од некоја опасност.
Лисица без опашка-ќе ги победите вашите соперници.
Питома лисица-неверство.
Крзно од лисица-ќе ве изиграат пријателите.
Ако јадете месо од лисица-свадба.

ЛИСТ
Лисја кои летаат-ќе ви пропаднат плановите.
Шум од лисја-радост.
Еден лист-надеж.
Зелени лисја-голема веселба.
Лисја кои паѓаат-ви претстои загуба.
Кинење лисја-ќе бидете бесни.
Суви лисја-подарок.

ЛИФТ
ќе ги надминете препреките со туѓа помош.

ЛИЦЕ
Свое лице-болест.
Бледо лице-опасна болест.
Грдо лице-невољи.
Ако го видите вашето лице убаво-децата ќе ви бидат среќни.
Ако видите туѓо убаво лице-ќе добиете помош од некој заштитник.
Миење лице-ќе жалите заради некоја ваша постапка.
Насмеано лице-среќа во љубовта.
Криење лице-лоши вести.
Нејасно лице-болка.
Црвено лице-ќе наштетите некому.
Одразот на вашето лице во вода-углед и долг живот.

ЛОВ
Тешка работа без вистинска цел.
Ако уловите нешто-добивка од игри на среќа.
Лов без плен-разочарување.
Лов на птици-лошо постапувате со оние кои ви се одредени.
Риболов-ве очекува опасност која ќе ја предизвикате сами.

ЛОВЕЦ
Ако сте вие ловец-некој тајно ве сака.
Ако е друг ловец или ако разговарате со ловец-Ќе бидите лекомислени.

ЛОВЕЧКИ НОЖ
Или сте вие фалбаџија или такви луѓе ве опкружуваат.

ЛОВЕЧКО КУЧЕ
Пријатен настан.

ЛОВОР
Здравје и задоволство.

ЛОВОРОВ ВЕНЕЦ
Успех, добивка и победа.

ЛОГОРУВАЊЕ
Во природа-ве очекуваат Радосни моменти.

ЛОЗИНКА
Среќа исполнување на желби.

ЛОЗЈЕ
Благосостојба и среќа.
Ако јадете грозје во лозје-женско лице ќе ве исмее.

ЛОЈ
Работите се одвиваат глатко.

ЛОКНА
локна од коса-пријатна порака.

ЛОКОМОТИВА
Среќа во иднината.
АКо свири-опасност.
Управување со локомотива-непријатности на работа.
Ако гледате како заминува-ќе се озлободите од некои мздодевни луѓе.
Ако гледате како доаѓа-ќе слушните важна вест.

ЛОПАТА
Тешко ќе го заработите вашиот леб.
Ако работите со лопата-ќе ви помогнат пријателите.

ЛОСОС
Ако јадете-ќе јадете нешто вредно.
Ако ловите-трудот ќе ви биде награден.

ЛОСТ
Некои тешкотии ќе ги пребродите со помош на вашите пријатели.

ЛОТАРИЈА
Несигурност.
Ако играте-ќе ве прифатат во друштвото.

ЛУБЕНИЦА
Неостварени љубовни желби.
Јадење лубеница-краткотрајн а среќа во љубовта.

ЛУДАК
Имате несредени односи со околината.

ЛУДНИЦА
Сериозна болест.
Ако сте вие во лудница-работите ќе ви тргнат наопаку.

ЛУЃЕ
Повеќе луѓе-несреќа.
Непознат човек-корист.
Убиен човек-добивка.
Лоши луше-грижи.
Весели луѓе-некои надежи ќе ви се остварат.
Тажни луѓе-непријатнсоти.

ЛУЗНА
На телото-чест и слава.
На лицето-пазете да не се повредите во тепачка.

ЛУК
Солзи.
Јадење лук-некоја ваша постапка ќе има последици.
Сечење лук-незгодна работа.
Садење лук-ве опкружува злоба.
Берење лук-ќе се каете за нешто.

ЛУЛЕ
Очекувајте подарок.
Ако пушите луле-здравје, мирен живот.

ЛУЛКА
Брак, а за они кои се во брак-бебе.
Нишање лулка-вонбрачно дете.
Празна лулка-смрт.
Превртена лулка-несреќа во домот.

ЛУПЕЊЕ
Ако лупите нешто-смртен случај во семејството.

ЛУСТЕР
Неизвесност.
Ако свети-пријатно доживување.
Ако вие го изгаснете-пазете да не направите погрешен потег.
Ако го скршите-не правете лудости.
Купување лустер-средување на односите со семејството.

ЛУТИНА
Кавги, грижи и непријатности.

Sneki
04k_AprK, %11:%Apr
Љ

ЉУБЕНО ЛИЦЕ
Возвратена љубов.

ЉУБИЧИЦА
Среќа.
Берење Љубичици-веселба.
АКо добиете-ви претстои брак.
Ако се китите се љубичици-околината ве сака.

ЉУБОВ
Ако некому изразувате љубов-партнерот што го сакате не ви е наклонет.
Ако некој вас ви изразува љубов-разочарување.

ЉУБОВЕН НАСТАН
Ќе имате работа со злобни жени.

ЉУБОВНО ПИСМО
Ако добиете-незадоволство.
Ако пишувате-сплетки.

ЉУБОМОРА
Ако сте љубоморни на сон-ќе направите глупост.

ЉУБОПИТНОСТ
Ако сте љубопитни на сон-ќе слушните некои невистини.

hensk
04k_AprK, %11:%Apr
браво Снеки,со твојве теми дефинитивно ке привлечеш
повеке нови форумџии од понежниот пол,а нормално и нас мажите
кој не кажуваме ништо на другите се праиме даси ,али читаме да знаеш:D;)

Sneki
04k_AprK, %13:%Apr
М

МАВТАЊЕ
Патување.
Ако некој вас ви мавта-разделба од некоја драга особа.

МАГАРЕ
Лош знак.
Ако рика-новости.
Купување магаре-заработувачка.
Натоварено магаре-ве очекува работа.
Јавање на магаре-успех.
Ако магарето трча-жалост и несреќа.
Ако магарето се одмора-ве очекуваат низа непријатности и ќе ја
изгубите вашата храброст.
Повеќе магариња-среќа.
Црно магаре-радост.

МАГДОНОС
Ќе добиете нечија наклоност.

МАГИЈА
АКо на сон се занимавате со магии-не ја покажувајте вашата
надмоќност затоа што може да ви наштети.

МАГИОНИЧАР
Се подготвува некоја лага.

МАГЛА
Жалост, болест.
Густа магла-тешко ќе се извлечете од некои неприлики.
Магла која се крева-непријатности.

МАГНЕТ
Радосни вести.

МАЗГА
Чувајте се од лоши луѓе.

МАЈ
Ќе наидете на верна љубов.

МАЈКА
Не се впуштајте во нешто ако не сте размислиле добро.
Разговор со мајка-успех во некој потфат.
Бакнување со мајка-разделба.
Ако се карате-несреќа.
Ако ја сонувате покојната мајка-долг живот.
Ако гледате како умира-грижи.
Ако вашата жива мајка ја сонувате мртва-неизвесна иднина.

МАЈМУН
Пазете се од неискрените пријатели, некој опд нив ќе се накити
со вашите заслуги.
Ако ве касне-ќе ви се остварат љубовните желби.

МАКИ
Ако на сон ве ставаат во маки-партнерот ќе ве фати во некои
недозволени работи.
Ако трпите маки-чувајте се од лоши луѓе.
Ако некому му задавате маки-загриженост.

МАЛИНИ
Јадење малини-среќа во љубовта.
Берење малини-после лошиот период доаѓа период на среќа и
задоволство.

МАЛТЕР
Непријателско однесување на околината.

МАМУЗИ
Не верувајте во се што ќе ви кажат.

МАНАСТИР
грижи, непријатности, мрачна иднина.

МАНЕВАР
Пријатни промени.

МАНЕКЕН
Внимавајте на вашето однесување, некои ве исмеваат.

МАНТИЛ
Тага, штета, срамота.

МАПА
Затворена-неизвесна работа.
Отворена-добивка.
Ако ја носите со себе-сте се впуштиле во ризичен потфат.

МАРАМА
Веселба.
Стара марама-озборување.
Црна марама-жалост.

МАРГАРИН
Некој ќе ве излаже.

МАРКА (поштенска)
Ако видите или лепите марка-вести од лице кое долго време е одсутно.

МАРМЕЛАД
Бакнеж од саканото лице.

МАРЦИПАН
Опкружени сте со луѓе кои ви завидуваат.

МАСА
Распостелена маса-покана во друштво.
Јадење на маса-пријатни моменти.
Празна маса-ќе присуствувате на состанок.
Обилно јадење или пиење на маса-благосостојба.

МАСАЖА
Болест, грижи.

МАСКА
Сплетки.
Ако ја симнете маската-ќе одкриете некоја вистина.

МАСЛИНКА
Дрво или плод-задоволство и среќа, а може и да значи добивка
на лото.
Гранка од маслинка-мир и одмор.
Јадење маслинки-љубовна авантура која нема добро да заврши.
Маслинки во шума-ќе доживеете нешто необично.

МАСЛО
Пиење масло-пријателите ќе ви помогнат, но внимавајте на
ласкавите луѓе.
Запалено масло-задоволство и утеха.
Расипано масло-загуба.
Истурено масло-пореметен мир.
Трговец со масло-за здравите задоволство, за болните оздравување.

МАСТ
Болест.
Купување маст-неверство.

МАСТИЛО
Патување.
Мешање мастило-добри вести.
Истурено мастило-лоѓи вести.
Купување мастило-новости.
ако пиете мастило-некој ќе ве излаже.

МАТИЧАР
Успешен брак, среќа во семејството.
Ако не сте во брак-љубовна средба.

МАЧЕЊЕ
Ако мачите некого-несреќа.
ако мачите животни-ќе патите.

МАЧКА
Ако ве гризне или изгребе-повреда.
Бела мачка-љубов.
Црна мачка-опасност.
Хранење, играње или галење на мачка-за вашето добро ќе ви се возврати со лошо.
Ако ја тепате или убиете-неверство.
Ако мјаука-непријатни настани.
Мачка со мачиња-беда.

МАЧОР
Силна љубов.
Црн мачор-љубомора.

МАШИНА ЗА ПИШУВАЊЕ
Некоја караница ќе заврши со смирување.

МЕД
Успех и добивка.
Колачиња со мед-ново пријателство.
Цедење мед-чувајте се од пожар.
Ако го мачкате на леб-ве опкружуваат лоши луѓе.

МАКЕА
Грижи, несигурна иднина.

МЕРМЕР
некој ќе ви го отежне животот.
Фигура од мермер-безизлезна работа.
Столб од мермер-ќе ви се исполнат желбите.
Стол од мермер-ако не сте поскромни ќе бидете оштетени.

МЕСАР
Загуба и опасност.
Ако сече месо-непријатности.
АКо ви даде месо-ќе бидете сурови и немилосрдни према некого.
Ако се сонувате како месар-грижи, жалост.

МЕСАРНИЦА
Свадба.

МЕСЕЧИНА
Поплава.
Црвена месечина-војна.
темна месечина-љубовни несогласувања.
Полна месечина-неверство.
Светлна месечина-заработувачка.
Млада месечина-чувајте се од лажни пријатели.
Месечуна во првата четвртина-љубов.
Месечина во последната четвртина-неверство.
Многу месечини-благосостојба.
Полумесечина-ќе престанете да сакате некого.
Затемнување на месечина-загуба.

МЕСО
Јадење месо-болест.
Купување месо-заработувачка.
Говење месо-задоволство и среќа.

МЕТЕОР
Ако гледате на сон како паѓаат метеори од небото-така ќе ви
„паѓаат“ пари на јаве.

МЕТЛА
Ќе решите некои проблеми.
Нова метла-имате многу лажни пријатели.
Стара метла-ќе се сретнете со тари познаници.
Метла во ќош-ќе ја смените работата.
Метење-ќе ги разоткриете лажните пријатели.
Ако немажена девојка сонува дека чисти со метла-брак.

МЕЧ
Држење во рака-стекнување пријателства.
Носење меч-чест и слава.
Скршен меч-смртен случај.
Мечување-веселба.
Ако раните некого-деловен успех.
Ако бидете вие ранети-победа.

МЕЧКА
Непријатели кои чекаат погоден момент за да ви наштетат.
Разиграна мечка-кавга.
Лов на мечка-некои желби нема да ви се исполнат.
Бела мечка-некој е вљубен во вас, а вие не знаете кој.
Убиство на мечка-вашите непријатели ќе страдаат.
Ако ве нападне мечка-ви подготвуваат стапица.
Ако мечката рика-ќе изгубите некој штитеник.
Ако мечката убие некого-смрт во семејството.

МИЖЕЊЕ
Ако вие мижите-успех во вашата работа.
Ако некој друг миже-голема добивка.

МИЈАЛНИК
Болест.

МИКРОСКОП
Чувајте се од сопствените пакости.

МИЛОСТИНА
Уживање без многу труд.
Ако давате милостина-неочекувана благосостојба.
Ако примате милостина-неочекувана помош во невоља.

МИНЕРАЛНА ВОДА
Загуба и неуспех на работа.

МИРАЗ
Венчавање.

МИРИС
Благ и свеж мирис-задоволство.
Непријатен мирис-грижи.

МИРУДИЈА
Непријатен настан.

МИСИОНЕР
Подарок.

МЛЕКАР
ќе бидете во ситуација да слушате ласкави зборови од особа
која не ви е драга.

МЛЕКАРНИЦА
Караница.

МЛЕКО
Среќа и здравје.
Пиење млеко-веселба.
Молзење млеко-јадови.
Ако подарувате млеко-благосостојба во домот.
Ако истурите млеко-непријатности.

МОВ
Неочекувана добивка.
Лежење на мов-денгубењето нема да ви донесе пари.
Собирање мов-лажно сведочење.

МОДЕН САЛОн
Успех во љубовта.

МОДРА боја
Пријатно доживување.

МОДРИЦА
РАзочарување.

МОЗАИК
Приајтно доживување.
Ако одите на под со мозаик-среќа.

МОЗОК
Добивка.

МОБИЛИЗАЦИЈА
Деловен неуспех.

МОЛБА
Поднесување на молба-ќе бидете понижени.
АКо слушате молба-ќе добиете поголемо овластување.
Исполнување на молба-ќе бидете ценети.
Одбивање на молба-ќе изгубите нешто.

МОЛЕРИСУВАЊЕ
Ќе преминете преку нанесените повреди.

МОЛЕЦ
Имате непријатели и соперници во близина.

МОЛИВ
Ќе стекнете повисоко образование.

МОЛИТВА
Им давате големо значење на невољите.
Спознајте ги сопствените недостатоци.

МОЛЊА
Удар од молња-заробеништво.
Ако молњата запали нешто-внимателноста ќе ви биде крунисана со
успех.
Непрестано блесдкање и удирање на молњи-разделба со драги особи.

МОМЧЕ
Ако сонува девојка-ќе се мажи.
Ако сонуваат други-успех со многу работа.

МОМЧЕШКА ВЕЧЕР
Ве очекува брак во блиска иднина.

МОНАХ
Непријатна средба.

МОНОГРАМ
Свој монограм-имате високо мислење за себе.
Туѓ монограм-нова љубовна или пријателска врска.

МОРЕ
Мирно море-бидете внимателни.
Немирно море-возбудливост.
Возење на море-опасни потфати.
Паѓање во море-штета.
Давење во море-несреќа.

МОРКОВ
Корист.
Јадење морков-веселба.
Садење морков-добра заработувачка.

МОСТ
Ве чека ризична работа или ризичен настан.
Градење мост-те завидуваат на твојата работа.
Одење по мост-водиш забранета љубов.
Ако рушиш мост-ќе доживееш незгода.

МРАВКА
некој познаник ќе ви стане приајтел.
Повеќе мравки-тешкотии на работа.
Газење мравки-нема да успеете поради други луѓе.

МРТОВЕЦ
Свадба за брзо време.
Ако се видите сами себе мртви-беда.
Носење мртовец-напуштете ја започнатата работа.
Закопување на мртовец-ќе ги решите вашите грижи.
Повеќе мртовци-радост после тага.

МРТОВЕЧКА КОЛА
Неочекувана радост.
Ако возите мртовечка кола-унапредување.
Ако трчате по неа-голем губиток.

МУВА
Бес, караница.
Рој муви-многу непријатели.
Ловење муви-ќе западнете во невоља по своја вина.
Убивање на муви-ќе избегнете некои неприлики.
Ако ве касне мува-тоа е знак за предупредување.

МУЗА
Доживување на нешто неочекувано.

МУЗЕЈ
Душевно исполнување.

МУЗИКА
Утеха во невоља.
Непозната музика-новости.
Лоша музика-караница.
Гласна музика-опомена.

МУЗИЧАР
Големи непотребни трошоци.

МУМИЈА
Некоја стара болка сеуште ви ја поматува среќата.

МУСТАЌИ
Здравје.
Бели мустаќи-залудна надеж.
Црни мустаќи-гордост.
Бричење на мустаќи-ведра иднина.
Мустаќи на жена-лоши вести.

МУШИЧКА
Ќе направите некоја глупост.
Лов на мушички-уживате во забранета љубов.

МУШМУЛА
Злобните нема да ви наштетат.
Јадење мушмули-ќе најдете добар брачен другар и ќе имате убави деца.

Vishnu
04k_AprK, %13:%Apr
Ајде ти заврши до Ш..па јас ќе почнам..
хахахах
го најдов материјалот!
Поздравчее :)

Sneki
04k_AprK, %14:%Apr
Н

НАВЕДНУВАЊЕ
Ако се наведнувате вие-ќе бидете понижени.
Ако некоја ваша драга особа се наведнува-ќе ве почитуваат.

НАВРЕДА
Ако на сон некој ве навредува-ќе бидете пофалени.

НАГРАДА
Ако примате-добивка или успех во работата.
АКо давате награда-пзете се од лоши луѓе.

НАДГРОБЕН ГОВОР
Некој ќе ве утеши.

НАДГРОБЕН НАТПИС
Ако го прочитате-загуба.

НАДГРОБЕН СПОМЕНИК
Жалост.

НАДЕЖ
Ако се надевате за нешто ќе изгубите пари.

НАДЗОРНИК
Голема среќа.

НАДНИЦА
Едно лице не ја заслужува вашата наклонетост.
АКо ја исплаќате-добра работа.

НАДНИЧАР
Ако се сонувате себе како надничар-работата ќе ви претставува
задоволство.
Ако вработувате надничари-добра работа.
Ако гледате како работат-ќе бидете наклеветени.

НАДРИЛЕКАР
Среќно ќе се извлечете од некоја опасност.
Ако ве лечи-ќе бидетеоштетени поради глупост.

НАЕМНИНА
Плаќање наемнина-доаѓаат тешки времиња.

НАКИТ
Среќа.
Купување накит-долгови.
Добивање накит-ќе ве намами некој за нечесна работа.
Подарување накит-среќа во работата.
Китење со накит-размислувате за празни работи.
Ако игубите накит-загуба.
Ако најдете накит-бидете штедливи.

НАКОВАЛНА
Пари.
Ковање наковална-многу успеси.
Ако скршите наковална-голема несреќа.

НАЛОГ
Примање налог-ќе добиете писмо што ќе ве израдува.
Давање налог-не ве сакаат поради вашите постапки.

НАМЕТКА
Носење наметка-ќе добиете пари преку посредник.
Ако ја држите во рака-финансиски проблеми.

НАМИГНУВАЊЕ
Ќе израдувате некого.

НАОЃАЊЕ
Ако најдете нешто-добивка.

НАПАД
АКо ве нападнат-внимавајте на непријателите.
Ако го одбиете нападот-грижи.
Ако подлегнете на нападот-попуштете додека не е доцна.

НАПРСТОК
Ве очекува напорна работа.
Сребрен напрсток-срерќа, среќен брак.

НАРКОЗА
Ако сте под наркоза-желбите нема да ви се остварат.

НАРЦИС (цвеќе)
Неверство.

НАСИП
Препреки.
Ако работите на насип-успех во работата.
АКо рушите насип-единствено сами можете да си помогнете.
Одење по насип-доаѓаат безгрижни денови.

НАСЛЕДСТВО
Ќе ве одминат некои големи грижи.
Ако го потрошите-освета.
АКо се одречете од наследство-сиромаштија.

НАСТАВНИК
Вниманието на околината е насочено кон вашата работа.

НАСТИНКА
Желбите ви се претерани и нема да ви се исполнат.

НАТПРЕВАР
Финансиска добивка.

НЕБО
Бистро,сино небо-ве очекуваат поволни настани во блиска иднина.
Тмурно наоблачено небо-непријатности.
Ѕвездено небо-наследство.

НЕВЕРСТВО
Некој ќе ве изневери.

НЕВЕСТА
Ќе основате семејство, ако го имате ќе живеете среќно.

НЕВЕШТ
Болест.

НЕВИДЛИВОСТ
Празни надевања.
Ако некој е невидлив или ако нешто е невидливо-некои настани ќе ве
збунат и вонемират.

НЕВОЉА
Лесна болест.

НЕВРЕМЕ
Се ќе се заврши добро.

НЕДЕЛА
Среќа во семејството, мирна старост.

НЕЖЕНЕТ ЧОВЕК/ЖЕНА
Многу ќе се досадувате.

НЕЖНОСТ
Непријатности.

НЕМ ЧОВЕК
Углед и почит.
Ако сте вие неми-срцева болест.

НЕМИЛОСРДНОСТ
АКо сте вие немилосрдни-бидете повнимателни спрема околината.
Ако е некој немилосрден кон вас-ќе бидете ценети во околината.

НЕПРИЈАТЕЛ
Омраза.
Ако го победите непријатело-ќе избегнете непријатности.
Ако го бакнете непријателот-ќе се смирите со некого.
Ако му подлегнете на непријателот-ќе изгубите добра работа.

НЕСВЕСТИЦА
АКо некој паѓа во несвест-непознати луѓе ќе направат добар чин за вас.
Ако вие паднете во несвест-ќе го изгубите наследството што сте го
очекувале.

НЕСЛОГА
Веридба.

НЕСРЕЌА
Ако доживеете несреќа-ќе најдете утеха.

НЕТРПЕЛИВОСТ
Ако сте вие нетрпеливи-ќе бидете поумерени.

НЕУСПЕХ
Добро здравје.

НИВА
Зелена нива-среќа.
Запуштена нива-лага.
Работење на нива-веселба.
Ако други работат-ќе бидете посрамени.

НИМФА
Ќе се вљубите.
Ако ви бега-љубовта нема да ви биде возвратена.
Ако нимфата игра-ќе имате несогласувања со саканото лице.

НИШАЛКА
Краткотрајна среќа.
Ако седите на нишалка-патување.

НОВОГОДИШНА ЕЛКА
Среќа во семејството.

НОВОГОДИШНИ ПОДАРОЦИ
Ако давате-ќе ја усреќите вашата околина.
Ако вие добивате-омилени сте во вашата околина.

НОВОРОДЕНЧЕ
Семејна среќа.
Ако сонувате дека имате ваше новороденче-желбата ќе ви се
исполни.

НОВОСТ
Ќе добиете вести од некоја далечна земја или може да биде и
промени во животот.

НОГА
Ако ве боли нога-болест.
Ако игубите нога-ќе останете без добар пријател.
Скршена нога-понижување.
Отечена нога-загуба.
Тенки нозе-предавство.
Ранета нога-несреќа.
Дрвена нога-лага.
Одвоена нога од тело-тешка болест.
Убави нозе-кавга.
Миење нозе-болест.

НОЕМВРИ
Кавга со роднините.

НОЖ
Одите директно во неизбежна опасност.
Ако најдеете нож-никому не ги кажувајте вашите намери.
Купување нож-добивка стекната на лесен начин.
Добивање нож-се наоѓате во сплеткана ситуација со многу непријатности.
Голем нож-грижи.
Мал нож-кавга.
Рѓосан нож-опасност.
Острење нож-караница, која моќе да доведе до судски спор.
Ако се исечете со нож-жалост.
Ако се браните од нешто со нож-успехот ви е сигурен.

НОЖИЦИ
Среќа.
Сечење со ножици-неочекувана добивка.
Златни ножици-благосостојба.
Острење на ножици-кавга.

НОЈ
Непријатности.

НОКТИ
Штета.

НОС
Лесна болест.
Голем нос-признание и добивка.
Мал нос-ќе ви биде нанесена неправда.
Два носа-препрека.
Крварење од нос-среќа.
Ако останете без нос-неверство или навреда.

НОСАЧ
Загуба.
Ако ви помага-ќе добиете исскрена пријателска помош.

НОСЕЊЕ
Ако вие носите-ќе имате тешкотии во работата кои ќе бидат потешки
од тоа што го носите.

НОСИЛКА
Несреќа.
Ако лежите во носилак-здравје.
Повеќе носилки-голема несреќа.

НОСОРОГ
Некој ќе ве излаже.

НОТИ
Надежите ќе ви се остварат.

НОЌ
Светла ноќ-долг живот, веселба.
Мрачна ноќ-нејасна иднина.
Бурна ноќ-загуба.
Ако лутате низ ноќта-нема излез од вашите тешкотии.

НОЌЕН ЧУВАР
Чувајте се од крадци.
Ако го слушнете кај што зборува-осигурајте го вашиот имот.

НОЌНА ПТИЦА
Страв.
Ако лета-загуба.
Ако се огласи-смртен случај.

НУЖДА
Среќа, оздравување.

НУЛА
Немаштија.
Повеќе нули-лажни надежи.
Пишување нули-неуспех.
Ако бришете нули-ќе го решите вашиот проблем.

НУРКАЊЕ
Ако вие нуркате-остварување на целта со големи напори.
Ако други нуркаат-пазете се од лаги.

Sneki
04k_AprK, %14:%Apr
Њ

ЊУЈОРК
Град во Америка.

:p:p:p

Мала шала !

Нема на буквата Њ

DELIJA
04k_AprK, %14:%Apr
A STO PRAVIME SEGA: KOGA SE RAZBUDAM ZABORAVAM SE STO SUM SANJAL :p:p:rolleyes::(:o

Десничарка
04k_AprK, %16:%Apr
A STO PRAVIME SEGA: KOGA SE RAZBUDAM ZABORAVAM SE STO SUM SANJAL :p:p:rolleyes::(:o

Затоа ти ќе си живееш 100 години без секирација :D
А овие што сонуваат ноќе имаат немирен сон ноќе и имаат немирен ден, цел ден и ке бараат соновницици да видат што значело тоа што го сонувале.

Sneki
04k_AprK, %18:%Apr
О

ОАЗА
И покрај неповолните услови ве очекува успех.

ОБВИНУВАЊЕ
Ако самите себе се обвинувате-среќа и углед.
Ако го обвинувате вашиот партнер-лоши вести.
Ако обвинувате некој друг-незадоволство.

ОБДУКЦИЈА
Ако присуствувате на обдукција-ќе ве повикуваат на суд како сведок.

ОБЕСЕН ЧОВЕК
Грижи и непријатности.
Ако сте вие обесени-несреќа.

ОБЕТКИ
Ако најдете обетки-добивка.
Ако изгубите-расправија.
Ако носите-ќе дознаете некоја тајна.
Ако би подари некој-некој чезнее по вас.

ОБЛАК
Живеете во заблуда.
Колку се потемни облаците-толку ќе биде голема и интригата во
која ќе упаднете.

ОБЛЕКА
неостварени тежнеења.
Бела облека-свадба.
Убава облека-изобилство.
Валкана облека-кавга.
Нова облека-средба со ваши приајтели кои биле одсутни.
Носена облека-загуба на нешто што би е драго.
Перење облека-непријатности, но со добар крај.
Ставање на облека да се суши-важна вест.
Ставена облека за сушење-оздравување или задоволство.
Домашна облека-зголемување на семејството.
Преширока облека-имате преголеми желби.
Претесна облека-немаштија.

ОБЛОЖУВАЊЕ
Ако се обложувате со некого-не впуштајте се во толку смели
шпекулации.
Ако добите облог-неочекуван успех.
Ако изгубите облог-же направите грешка.

ОБРАЗИ
Бледи образи-болест.
Дебели образи-премногу сте окупирани со вашите интереси.
Набрчкани образи-живеете раскалешен живот.
Румени образи-успех во некоја работа.
Слаби образи-премногу сте окупирани со вашата тежина.

ОБРАЧ
Уништени надежи.

ОВЕН
Утеха, благосостојба.
Ако убиете овен-жалост
Ако изгубите овен-некое лице кое ви е потчинето ќе ве покраде и
ќе ви го заведе партнерот.

ОВОШЈЕ
Јадење овошје-задоволство.
Ако јадете овошје со убав изглед, но со непријатен вкус-неверство.
Подарување на овошје-стекнување на љубов или пријателство.
Незрело овошје-ви претстојат непријатни случки.
Скапано овошје-некој сака да ве излаже.
Продавница за овошје-задоволство и успех.
Овошје паднато под дрво-несреќа.
Овошје во кошница-радост.

ОВОШКА (дрво)
Расцветана овошка-среќа.
Овошка со плодови-успех.
Овошка без плодови или сува овошка-неуспех.
Ако тресете овошка-имате добри соседи.
Ако калемите овошки-имате лоши навики.

ОВОШТАРНИК
Несогласувања во љубовта.
Ако шетате низ овоштарник-безгрижен живот.

ОВЦА
Задоволство.
Ако најдете изгубена овца-среќа во брак.
Овца што скока-ќе се радувате на успесите на вашите деца.

ОГАН
Ако палите оган-ќе стекнете нечија љубов.
Оган без чад-здравје.
Силен оган-радост и чест.
Оган со многу чад-недоразбирање кое ќе ве погоди.
Оган кој паѓа од небо-ќе се случи некоја неправда.
Ако огнот не се гледа од чадот-ќе изгубите нешто што најмалку сте
очекувале.
Газење на оган-одкажете се од смели планови.
Трчање низ оган-ќе се ослободите од големи грижи.
Гасење оган-одкажете се од работата што сте ја наумиле.
Ако огнот фрла искри-добиток.
Разгорување на оган-расправија, каење.
Ако ложите оган во печка-ви претстои успех на сите полиња.

ОГЛАС
Читање оглас-пријатни новости.

ОГЛЕДАЛО
Венчавање.

ОГНИШТЕ
Ако готвите на огниште-ќе основате свој дом.
Гасење на огон во огниште-некој тајно ве сака.
Распалено огниште-посета.

ОГНОМЕТ
Убава иднина.

ОГРАДА
Ќе мора да совладате некои препреки.
Ако ја прескокнете-ќе најдете излез од некоја тешка ситуација.

ОДВРАТНОСТ
Ако почувствувате одвартност на нешто-ќе бидете лути.

ОДЕЊЕ
Бавно одење-грижи.
Ако вие тешко да ги кренете нозете-ќе ви однесат нешто вредно.
Одење по покрив-болест.
Одење со куцање-тешко ќе постигнете она што сте го наумиле.
Брзо одење-ќе имате препреки при остварувањето на некои ваши
намери.
Одење преку трева-пријателите ќе ве излажат.
Одење по кал-големи грижи.
Одење назадечки-неуспех во работата.
Одење на рамна површина-пријатен настан.

ОДЛИКУВАЊЕ
Ако добиете одликување-углед.
Ако го изгубите-губење на честа.

ОДМАЗДА
Одмаздување-ќе настрадате.
Ако некој вам ви се одмаздува-сигурни сте пред бесот на луѓето.
Ако веќе сте се одмаздиле-ќе ви се исполни она на што сте се надевале.

ОДМАРАЊе
Безгрижна старост.

ОДМОР
Ако вие одите на одмор-весела авантура.

ОЗБОРУВАЊЕ
ќе го смените местото на живеење.

ОЗДРАВУВАЊЕ
Мала опасност која може да се избегне со внимание.

ОКЛОП
Носење оклоп-углед.
Скршен оклоп-некој сака да ве потчини.

ОЛОВО
Лажно обвнинување.
Леење олово-среќа во бракот.

ОЛТАР
Среќа во мали добивки.

ОМРАЗА
Омраза према некого-претрупаност во работата.

ОПАЛ
Трудот ќе ви биде признат.

ОПАСНОСТ
Заминување на некое драго лице.

ОПАШКА
Ако имате опашка-партнерот ве изневерува.
Животно со долга опашка-наскоро ќе дознаете за заговорот
против вас.

ОПЕРА
Веселба.
Оперска куќа-самољубието ќе ви наштети.

ОПЕРАЦИЈА
Гледање операција-болест.
Ако вас ве оперираат-насилна промена.

ОПИНЦИ
Грижи.
Нови опинци-радост.
Искинати опинци-болест.
Носење опинци-среќа.

ОПИУМ
Голема опасност.
Земање на опиум-тешка болест.

ОПСАДА
Успех, углед и чест.

ОРАНИЦА
Млите успеси ќе ве развеселат.
Обработена ораница-ќе ви се исполнат очекувањата.
Необработена-неуспех.
Орање ораница-среќа.

ОРГИИ
Развратот ќе ве доведе до морален пад и парична загуба.

ОРГУЉА
Внимавајте да не направите некоја непромислена постапка.
Ако ја слушате како свири-мир, задоволство и убава иднина.

ОРДЕН
Углед и чест.

ОРЕВ
Опасност.
Стебло-венчавање.
Ореово дрво со плодови-грижи кои набрзо ќе изчезнат.
Ореово дрво без лисја-брачни расправии.
Чистење ореви-само со голем труд ќе ги остварите вашите намери.
Кршење ореви-минливи несогласувања во бракот.
Јадење ореви-подарок.
Берење ореви-среќа.

ОРЕЛ
Ако полетува-добар исход на работите.
Ако лета-неостварени желби.
Орел во кафез-семејни проблеми.
Ако го фатите-тага.
Ловење орел-загуба, штета.
Ако долетува со плен-неочекувана добивка.
Ако одлетува со плен-чувајте се од непријатели.
Ако на стои на дрво во шума-срамота.
Ако нагло паѓа-во опасност е некој ваш потфат.
Бел орел-наследство.
Ако го видите во вашиот дом-богатство.

ОРИЗ
Јадење ориз-здравје и долг живот.
Готвење ориз-оздравување и благосостојба.
Купување ориз-се подобрува вашата материјална состојба.

ОРКАН
Смирете ги вашите страсти и внимавајте на вашите постапки.

ОРНАМЕНТ
Ќе бидете во друштво со угледни луѓе.
Цртање на орнаменти-подобрување на животната сотуација.

ОРУДИЕ
Успех постигнат со сопствен труд.

ОРУЖЈЕ
Кавга.
Полна соба со оружје-ќе одите во војна.
Носење оружје-незгода.
Ѕвекот на оружје-расправија.
Скршено оружје-ќе бидете немоќни во борбата против непријателот.
Вооружен напад-тешко ќе ги остварите своите права.

ОСА
Ситни непријатности кои брзо ќе се пребродат.
Ако ве боцне-клевети, интриги, разочарѕвање.
Бркање оси-разделба со некоја драга особа.
Гнездо со оси-голема загуба.
Убивање на оса-несреќа.

ОСЕКА
Променлива среќа.

ОСЛАБУВАЊЕ
Ако се видите ослабени-загуба.
Ако некој друг е ослабен-на туѓа сметка ќе дојдете до добивка.

ОСТАВАЊЕ
Ако некој вас ве остави-заморна работа, кавга.

ОСТРИГИ
Јадење остриги-сигурна добивка.
Празни школки-желбите нема да ви се исполнат.

ОСТРОВ
Ќе ве напушти љубовникот/љубовницата.
Остров богат со зеленило-наскоро ќе се случи нешто убаво.
Пристигнување на остров-голема среќа.
Сами на остров-ќе ве напуштат пријателите.
Пуст остров-загуба.

ОСУДА
Крај на непријатностите.
Ако вас ве осудуваат-телесни повреди.
Ако ги осудувате противниците-добивка.

ОТКРИТИЕ
ВАжни новости.

ОТПАДОК
Добивка.

ОТПЕЧАТОК
Ќе ви биде страв од нешто или некој.

ОТРОВ
Ако земете отрво-ќе ви возвратат со неблагодарност на вашите
добрини.
Ако давате некому-ќе примите добар совет.
Ако бидете отруени-ќе изгубите пари или пријатели.
Подготвување на отров-плановите за да наштетите некому нема
да ви успеат.
Ако одбиете да испиете отров-ќе пропуштите некоја поволна прилика.

ОТСУТНОСТ
Ако сте отсутни на некој настан-ќе бидете разочарани.

ОФИЦЕР
Задоволство и углед.

ОЦЕТ
Пиење оцет-разочарување.
Истурање на оцет-некој од најблиската околина не ви мисли добро.

ОЧИ
Сини очи-некој тајно ве сака или страсна љубов.
Црни очи-болно разочарување.
Кратковидни очи-загуба.
Ако не можете на сон да гледате-разочарување.
Големи убави очи-благосостојба и среќа.
Едно око-бидете внимателни на работата.

ОЧИЛА
Носење очила-потребна ви е заштита.
Купување очила-треба да бидете повнимателни.
Ако изгубите очила-треба подобро да го чувате вашиот имот.
Скршени очила-штета.

ОЧУВ
ќе западнете во долгови.

ОЏАК
Семејна среќа.
Пожар во оџак-жестока куќна расправија.
Паднат оџак-големи трошоци.
Оџак без чад-немаштија.
Оџак со чад-успех.

ОЏАЧАР
Ќе се ослободите од некои сомневања.
Ако сами себе се сонувате како оџачар-ќе слушнете важни новости.

Sneki
04k_AprK, %23:%Apr
П

ПАВИЛЈОН
Нема да бидете задоволни од исполнувањето на некои ваши желби.
Ако сте внатре во павилјонот-тајна љубов.

ПАВЛАКА
Подарок.
Јадење павлака-здравје.

ПАДОБРАНЕЦ
Болест.

ПАЃАЊЕ
Проблеми со притисокот.
Ако паднете-ќе бидете оштетени.

ПАЗАР
Возбудливи настани.

ПАЈАК
Кавга со пријатели.
Ако го убиете пајакот-добивка.

ПАЈТОН
Патување.

ПАКЕТ
Ако добиете пакет-важна вест.
Ако испраќате пакет-пријатно изненадување.
Празен пакет-непријатни вести.

ПАЛАТА
Повеќе трошоци одколку што дозволуваат вашите можности.
Поседување на палата-некој ви завидува.
Живеење во палата-ќе стекнете наклоност од угледна особа.
Ако ви подари некој палата-ќе доживеете голема радост.
Градење на палата-страдате поради вашата препотентност.

ПАЛЕТА
Со бои-среќа.
Без бои-несреќа.

ПАЛКА
Кавга

ПАЛМА
Добивка.
Сува палма-имотот ви страда.
Лисја од палма-корист.

ПАЛТО
Патување.
Ако облечете палто-премногу зборувате.
Ново палто-грижи.
Искинато палто-разделба од некого.
Излитено палто-ве очекува тешка работа.

ПАМУК
Голема неизвесност стои пред вас.

ПАНАЃУР
Големо и весело друштво.
Панаѓурски шатор-мала добивка.

ПАНТАЛОНИ
Црни-јадови.
Бели-ќе се уверите во некој заблуда.
Соблекување на панталони-болест.
Крпење на панталони-финансиска криза.

ПАНТЕР
Некој ќе ви ја исполни вашата желба.

ПАНТОМИМА
Непријатности и досада.

ПАПАГАЛ
Озборување.

ПАПОК
Клевета.

ПАПРАТ
Треба да живеете поумерено ако сакате да дочекате старост.

ПАПРИКАШ
Расипништво ќе ве доведе до пропаст.

ПАПУЧИ
Носење папучи-ќе стапите во добар брак.
Ако добиете папучи-ќе направите некому услуга што ја заслужува.

ПАРАДА
неуспех во работата поради вашата неумешност.

ПАРАЛИЗА
Не брзајте со вашите постапки.

ПАРЕА
променлива среќа.

ПАРЕЊЕ (животни)
Патување.

ПАРИ
Ако добиете пари-големи трошоци.
Лажни пари-лажни пријатели.
Ако најдете пари-новост.
Броење пари-добивка.
Ако изгубите пари-ќе имате успех во работата.
Многу пари-неочекувана добивка.
Давање пари-зголемување на приходот.
Позајмување пари-непријатности.
Ситни пари-богатство.
Златни пари-беда.
Книжни пари-лаги.
Фалсификувани пари-големо разочарување.
Ако мењавате ковани пари за книжни-загуба.
Плаќање со фалсификувани пари-смислувате нешто нечесно.

ПАРИЧНИК
Полн-ќе изгубите пари.
Празен-ќе најдете пари.
Изгубен новчаник-непријатности.

ПАРК
Богатство.
Шетање во парк-безгрижен живот.

ПАРЛАМЕНТ
Ќе водите непријатни разговори.

ПАРНА МАШИНА
Богатство.

ПАРАБРОД
Превземате несигурни потфати.

ПАРТАЛИ
Собирање на партали-сиромаштија.
Продавање на партали-добра работа.

ПАРФЕМ
Некој од вашата близина ќе ви приреди задоволство.
Ако мирисате вие на парфем-претерувате во вашите барања.
Добивање на подарок парфем-не заборавајте на вашите пријатели.
АКо давате на подарок парфем-си земате големи обврски.

ПАСОШ
Патување.
Ако го изгубите-големи грижи.

ПАСТИР
Со убаво стадо-среќен семмен живот.
Со слабо стадо-ќе ви се зголеми семејството.
Ако е женска (пастирка)-пријатна средба.

ПАСТРМКА
Ако плива во бистра вода-среќа.
Ако јадете пастрмка-жални вести.
Ловење пастрмка-добивка на игра од среќа.

ПАТ
Ве очекува среќа во туѓина.
Возење по пат-ве очекува затвор.
Поправка на пат-беда.

ПАТЕКА
ќе барате правда.
Рамна патека-среќа.
Широка патека-безгрижен живот.
Тесна патека-непријатности.
Патека со кал-жалост.

ПАТЕРИЦА
Несреќа.

ПАТЕЊЕ
Ќе ги решите вашите проблеми.

ПАТКА
Смирување со некој ваш пријател.
Патка што плива-важен состанок.
Патка на суво-грижи.
Дива патка-неочекуван успех.
Јадење месо од патка-задоволство.

ПАТЛИЏАН
Успех на сите полиња.

ПАТОКАЗ
Некој нќе ве потсети на нешто важно во вашиот живот.

ПАТУВАЊЕ
ве чека важна работа полна со неизвесности.

ПАУН
Благосостојба, среќа и успех во љубовта.

ПАША
Неостварени надежи.

ПЕГЛА
Грижи.
Пеглање-ненадејно патување.

ПЕЕЊЕ
Убаво пеење-среќа.
Пеење без слух-несреќа.

ПЕЈСАЖ
Убав пејсаж-пријатни моменти.
Пуст пејсаж-кавга и несреќа.

ПЕКАР
Крај на вашите грижи.

ПЕКАРНИЦА
Благосостојба.

ПЕКОЛ
Ќе го напуштите друштвото со кое сега се дружите.

ПЕЛТЕЧЕЊЕ
Ќе молите некого за нешто.

ПЕНКАЛО
Разочарување во домот.

ПЕНУШКА
На добар пат сте до потполно задоволство.

ПЕПЕЛ
Слаба заработувачка.
Паѓање во пепел-финансиска загуба.
Растурање пепел-смртен случај.
Собирање на пепел-ќе добиете подарок.

ПЕПЕРУГА
Краткотрајна среќа.

ПЕРАЛНИЦА
Ќе бидете на лош глас.

ПЕРГАМЕНТ
Среќа во љубовта.

ПЕРДУВИ
Добри приходи и голема добивка.

ПЕРИКА
Ќе бидете понижени.

ПЕРУНИКА
Ќе стекнете пријателство со весел човек.

ПЕРО (за пишување)
Ќе имате работа со суд.

ПЕСНА
Ќе бидете тажни.
Песна на птици-пријатно изненадување.
Песна на ноќни птици-несреќа.

ПЕСОК
несигурен потфат и немоје да се служите со лаги.

ПЕСОЧЕН ЧАСОВНИК
Крајно време за донесување на одлука.

ПЕТЕЛ
Болест, смрт.
АКо ку***ика-лоши вести.
Ако се тепаат петли-кавга.

ПЕТОК
Ќе пропуштите некоја зарботувачка.

ПЕХАР
Треба да сте поумерени.
Пиење вино од пехар-наскоро доаѓаат денови на задоволство.
Ако скршите пехар-болест.
Сребрен пехар-ќе ви се случи ншто многу важно.
Златен пехар-ќе имате невољи поради вашата злобност.

ПЕЧАТ
печат на писмо-многу важна вест.

ПЕЧАТАР
Треба да одите во чекор со времето.

ПЕЧАТНИЦА
Углед и чест.

ПЕЧЕЊЕ
Леб-судбината е во ваши раце.
Жена ако пече колачи-ќе добиете дете.
Маж ак пече колачи- некој ќе ве озборува.

ПЕЧИВО
покана за свеченост.

ПЕЧКА
Вжарена печка-голем успех.
Студена печка-немаштија.
Ако се изгорите на печката-ќе ја изгубите самодовербата.
Ложење печка-среќа во домот.

ПЕЧУРКИ
Болест, лага.
Јадење печурки-залудно се надевате дека ќе се радувате.
Берење печурки-ќе тргнете по погрешен пат.

ПЕШТЕРА
Ќе ве напуштат пријателите.
Качување на пештера-успех во некоја работа.

ПИВО
Бело пиво-здравје.
Матно пиво-кавги.
Темно пиво-добри приходи.
Точење пиво-ќе ве поканат на свеченост.

ПИЕЊЕ
Пиење од убава чаша-среќа.
Неумерено пиење-ќе ве презираат.
Пиење на чиста течност-добро расположение.

ПИЈАНИЦА
Ќе ви биде нанесена штета поради туѓа вина.

ПИЈАНО
Среќен брак.

ПИЛА
Судири и караници со околината.

ПИЛИЊА
Деловен успех.

ПИЛУЛИ
Ве очекува невоља.

ПИСМО
Примање псимо-добри вести.
Читање писмо-некои непријатни настани нема да ве изненадат.
Изгубено писмо-лоши вести.
Ако запалите писмо-непријатности.
Ако лепите писмо-чувајте ја тајната.

ПИТОН (змија)
Нови познаници.

ПИШТОЛ
Опасност, непријателство.
Пукање со пиштол-некој ви се заканува.

ПЛАВА БОЈА
Убави моменти.

ПЛАКАТ
Ненадејна пријатна вест.

ПЛАМЕН
Победа, среќа.

ПЛАНИНА
Почитување и углед.
Ако се качувате на планина-ќе имате тешкотии во вашиот живот.
Ако слегувате од планина-непостојаност и малодушност.

ПЛАНИНАРЕЊЕ
Ќе бидете вплеткани во некој спор.

ПЛАНИНАРСКА КУЌА
Ќе постигнете некоја цел.

ПЛАТА
АКо добиете плата-неочекувана среќа.

ПЛАЌАЊЕ
Ако вие плаќате-загуба.
Ако други плаќаат-добивка.

ПЛАЧЕЊЕ
Голема среќа.
АКо друг плаче-некое лице блиско до вас ќе биде ожалостено.

ПЛАШЛИВОСТ
Ако се плашите-ќе изгубите некој спор.

ПЛЕТЕНКА (коса)Ситуацијата во која се наоѓате е посериозна одколку што мислевте вие.
Сечење на плетенка-прекин на стари навики.
Плетење на плетенка-неверство.

ПЛЕТЕЊЕ
Волна-грижи.

ПЛИВАЊЕ
во бистра вода-успех на сите полиња.
Во матна вода-тешкотии.
Пливање со некоја цел-добивка.

ПЛИК
Некој нешто крие од вас.

ПЛИМА
Промени, највероватно на лошо.

ПЛОЧА
Испишана-не ги заборавајте вашите должности.
Празна плоча-ќе имате невољи.
Пишување на плоча-ќе се жалите за вашите невољи.

ПЛОЧНИК
Далечен пат.
Ако го поправате-незгода.
Ако го чистите-пофалба или награда.

ПЛОШТАД
Голем плоштад-наслество.

ПЛУГ
Пријателите ќе ви помогнат.
Купување плуг-добар совет.
Ако орате сами-благосостојба.

ПЛУКАЊЕ
Среќа.

ПЛУСКАВЕЦ
Тага, неуспех.

ПОБЕДА
Кратко уживање на среќата.

ПОВРАЌАЊЕ
кратка болест.
Ако се извалкате при повраќање-ќе бидете навредени.

ПОВРЕДА
Ако сте повредени-понижување.
Ако вие повредите некого-ќе ви води некој инат.
Крвава повреда-загуба на имот.

ПОГАЧА
Задоволство.
Јадење погача-благосостојба.
Месење погача-веселба.

ПОГРЕБ
Големи трошоци за неважни работи.
Туѓ погреб-голема радост.
Раскошен погреб-добивка.
Сиромашен погреб-тешка борба за опстанок.
Свој погреб-добро здравје и долг живот,

ПОДАРОК
Ако подарувате-ќе ви се исплати добрината.
Ако добиете подарок-подобрување на ситуацијата.

ПОДРУМ
Ако седите во подрум-ќе ве пуштат од затвор.
Полн подрум-постигната штедливост.
Празен подрум-се расфрлате со пари.
АКо влегувате во подрум-среќа.
Ако други влегуваат-не плашете се од вашите непријатели.

ПОЕТ
имате бујна фантазија.

ПОЖАР
Голема радост.

ПОЗДРАВ
поздравување со пријател-пријатни вести.
Поздравување со непријател-помирување.
Ако некој вас ве поздравува-непријатности.

ПОЈАДОК
Успех.

ПОКАНА
Ако вас ве канат на гости-пазете се од сопствената чеснољубивост.
Ако вие каните-ќе присуствувате на некаква свеченост.

ПОКЛОНУВАЊЕ
Покорување.

ПОКРИВ
Сигурен живот.
Ако сте на покрив-задоволство и углед.
Ако паднете од покрив-лоши вести.
Поставување покрив-за вљубените венчавка, а за оние во брак
вашите деца ќе ве израдуваат.
Покрив што гори-успех.
Птици на покрив-патување.

ПОКУЌНИНА
Свадба.
Покуќнина во безредие-вашата невнимателност ќе ви донесе загуба.

ПОЛЕ
Неплодно-сиромаштија.
Обработување на поле-корисна работа.
Мерење на поле-добра заработувачка.

ПОЛЖАВ
Среќа и успех.
Повеќе полжави-добро размислете пред да донесете одлука.
Јадење полжави-добри вести.

ПОЛИТИКА
Ако зборувате за политика-расправија со вашите приајтели.

ПОЛИЦА
Углед и почитување.

ПОЛИЦАЕЦ
Ќе наидете на препреки со неприајтни последици.

ПОЛИЦИЈА
Пазете се од нечесни и двосмислени работи.

ПОЛКОВНИК
Голема среќа и разчистување на ситуација.

ПОЛОВИ ОРГАНИ
Машки-проблеми.
Женски-ќе се однесувате кукавички за некоја работа.

ПОМАДА
Телесен недостаток.
Ако се мачкате со помада-ќе бидете излажани.
Ако мачкате некого со помада-ви е же излажете некого.

ПОНЕДЕЛНИК
Не приредувајте непотребни свечености.

ПОНИЖУВАЊЕ
некој ќе ви подари наклонетост и пријателство.

ПОПЛАВА
Загуба, грижи.

ПОРАЃАЊЕ
Ќе бидете повикани на суд како сведок.
Ако помагате при пораѓање-ќе добиете милостина.
Ако вие се пораѓате-семејна среќа.

ПОРОТНИК
Непријатности.

ПОРТОКАЛ
Предзнак за подмолно пријателство.
Портокали на дрво-љубовни јадови.
Купување портокали-љубовта ви е возвратена.
Берење портокали-ве чека среќа во иднина.
Јадење портокал-ќе ви се исполнат надежите.

ПОРТРЕТ
ВАш портрет-ќе ги увидите вашите грешки.
Туѓ портрет-нова љубов.

ПОРЦЕЛАН
благосостојба.
Скршен порцелан-болест.
Купување порцелан-ќе основате свој дом.

ПОСЕТА
Весело друштво.
Службена посета-непријатности.
Неочекувана посета-непријатно изненадување.
Ако вие одите на посета-минливи непријатности.

ПОСЛУЖАВНИК
Гости.

ПОСЛУЖУВАЊЕ
Ќе зависите од некој.

Посредник
Очекувајте некои непријатни вести.

ПОСТАВА
На облека-штета.
Шарена постава-непријатности.
Бела постава-уживање.
Искината постава-завршете ја што побрзо започнатата работа.

ПОСТЕЛА
Болест.

ПОСТЕЊЕ
Немаштија.

ПОТ
Болест.

ПОТКОВИЦА
Добивка од игри на среќа.
Ако најдете потковица-среќа.

ПОТОК
Ако стоите или се капите во поток-оздравување.
Бистар поток-пријатна иднина.
Голем поток-удобен живот.
Плиток поток-единствено сами можете да си помогнете.
Длабок поток-неискрени пријатели.
Матен поток-невољи.
Ако се видите поток-среќа и добивка во игри на среќа.

ПОФАЛБА
Ако вие ја добиете-озборување.
Ако ви епофалите некого-ќе стекнете пријатели.

ПОЦРВЕНУВАЊЕ
Ќе бидете добро расположени.

ПОШТА
Добивање на пошта-исполнување на желби.
Испраќање на пошта-ќе ви се исполнат некои очекувања.
Зграда од пошта-вестите се на пат кон вас.
Поштенско сандаче-треба да им се јавите на оние кои од вас
очекуваат вести.
Поштенски службеник-ве очекува писмо или посета.
Поштар-безгрижен и лесен живот.

ПРАБАБА/ПРАДЕДО
Долг живот.

ПРАЗНИК
Ќе имате грижи.

ПРАСЕ
Живо прасе-болки.
Печено прасе-не верувајте во се што ќе ви кажат.

ПРАСКА
Среќа која веќе сте ја сметале за изгубена.
Јадење праски-средба со драго лице.
Подарување на праски-новата околина добро ќе ве прифати.

ПРАШИНА
Изненадување на пат.

ПРАШУМА
Сигурност и успех.
Ако се изгубите во прашумата-ќе се најдете во заплеткана ситуација.

ПРЕВЕДУВАЊЕ
Од странски јазик-околината ве цени и поштува.

ПРЕВРТУВАЊЕ
Болест.
Ако некој друг се превртува-ќе го смените мислењето за некоја особа.

ПРЕГАЗУВАЊЕ
Ќе се ослободите од некоха опасност.
Ако вие прегазите некого-ќе се најдете во непријатна ситуација.

ПРЕГЛАДНЕТОСТ
немате пријатели.

ПРЕГРАТКА
АКо го прегрнете саканото лице-среќа.
Ако прегрнете пријател-несреќа.

ПРЕДАВАЊЕ
Тага.
Ако вие предавате-некој ве обожава.

ПРЕДАВНИК
Крај на грижите.

ПРЕДАВСТВО
Ако вие предадете некого-големи грижи.
Ако сами се предадете-ќе ви се остварат плановите.

ПРЕДЕЊЕ
Среќа во љубовта.

ПРЕДИЗВИК
Ако вас ве предизвикуваат-нема да се смирите со непријателите.
АКо вие предизвикувате некого-ќе стекнете нови пријатели.

ПРЕЛИСТУВАЊЕ
Ако прелистувате книга или весник-може лесно да ви се осветат за вашата непостојаност.

ПРЕНОЌЕВАЊЕ
Долго патување.

ПРЕПРАВАЊЕ
Страв од непријателите.

ПРЕСКОКНУВАЊЕ
Успех во работата и љубовта,

ПРЕСТИГНУВАЊЕ
Долг живот.

ПРЕСТИЛКА (скутник)
треба да совладате некои препреки за да ги остварите вашите планови.

ПРЕСТОЛ
Ненадејни промени на лошо.

ПРЕТСОБЈЕ
Неисполнети надежи.

ПРЕЧЕКОРУВАЊЕ
трудот ќе ви биде награден.

ПРЕЧКА
Ако наидете на пречка-во вашиот живот ќе наидувате на многу пречки.

ПРЖЕЊЕ
Ќе се впуштите во работа од која ќе имате многу корист.

ПРИЗЕМЈЕ
Смирен и задоволен живот.

ПРИЗНАНИЦА
Ако вие добиете-парична добивка.
АКо вие ја давате-благосостојба.
Ако вие ја пишувате-ќе стекнете непријатели.

ПРИЈАТЕЛ
Средба со свој пријател-неочекуван настан.
Ако јадете заедно-непријатности.
Ако сонувате дека е мртов-важна новост.
Ако го изневерите-ќе се посрамотите.
Ако го видите болен-се подготвува некое злодело.
Ако се расправате-позитивен знак.
АКо се смирувате-негативен знак.
Ако се тепате-болест.

ПРИЈАТЕЛСТВО
Склопување пријателство-пазете се од вашата околина.

ПРИСЛИШКУВАЊЕ
Прислушкување на туѓи разговори-болест, напријатности.

ПРИСТАНИШТЕ
Патување.
Ако има многу бродови-добри вести.
Ако впловувате со брод на пристаниште-исполнување на желбите,
мир и среќа.

ПРОВАЛИЈА
Се плашите од нешто.
Ако паднете во провалија-големи непријатности.
Ако го избегнете падот-неочекуван спас од тешка ситуација.
Ако скокнете во провалија-со вашите постапки се доведувате
во опасност.
Ако некој друг скока во провалија-ќе бидете во опасност
поради туѓа вина.

ПРОГОНСТВО
Значајна промена.
Ако вие прогонувате некого-опасност.

ПРОДАВАЊЕ
грижи и загуба.
Ако пордавате безвредни работи-ќе решите некои проблеми.

ПРОЗОРЕЦ
Затрорен-сомнителна работа.
Излегување низ прозорец-ќе пропуштите некоја работа.
Ако паднете од прозорец-ви се заканува некаква опасност.
Гледање низ прозорец-новости.
Влегување дома низ прозорец-кавги и бес.
Многу прозорци-среќа.

ПРОЛЕТ
Убави вести од некое драго лице.

ПРОНАЈДОК
Чувајте се од брзи заклучоци.

ПРОПОВЕДНИК
Болест.

ПРОРОК
Верувате во лажни ветувања.

ПРОСЈАК
Вашите напори ќе бидат залудни.
Ако ви дојде дома-изненадување.
Ако сте вие просјак-добивка од игри на среќа.
Ако го дарувате-некое ваше дело ќе биде наградено.

ПРОЦЕНТИ
Пресметување во проценти-деловни грижи.

ПРОЦЕС (судски)
Ако водите судски процес-тешкотии.
Ако го добиете-успех во некој потфат.
Ако го изгубите-нема да тече така лесно како што сте мислеле.

ПРСТ
Болест.
Мал прст-караница.
Болен прст-веселба.
Рака без прст-штета.
Сечење на прст-ќе се здобиете со нечија љубов.
Убави прсти-почитување и углед.
Валкани прсти-кавги и непријатности.

ПРСТЕН
Свадба
Ако некој ви подари прстен-заштита од моќен човек.
Колку повеќе прстени на рака-толку повеќе успеси.
Ако најдете прстен-успех во љубовта.
Ако изгубите прстен-неверство.
Скршен прстен-кавга и разделба.

ПТИЦА
Ако седи-жалост.
Ако лета-новости.
Ако ја уловите-добивка.
Ако лет апрема вас-ви носи среќа.
Ако ја убиете-загуба.
Домашни птици-подобрување на ситуацијата.
Птичји јајца-благосостојба.

ПУДИНГ
Ве сакаат децата.

ПУДРА
Трошењето ќе ве доведе до работа на пропаста.

ПУКАЊЕ
Ќе одите на лов.
Ако чуете само еден истрел-ќе се вљубите.

ПУПКА од ЦВЕТ
Ќе ви се исполнаѕ љубовните желби.

ПУСТИНА
Грижи, опасност.

ПУТЕР
Јадење путер-кавга со пријатели.
Правење путер-лесен живот.
Купување путер-расипништвото ќе ве упропасти.

ПУШКА
Пикање со пушка-не употребувајте сила во остварувањето на вашите
цели.
Носење пушка-потребна ви е заштита и помош.
Одење на лов сошушка-неверство.
Пушка со сачми-кавга со пријателите или роднините.

ПЦУЕЊЕ
Ако вие пцуете-кавга.
Ако слушнете пцуење-срамота.

ПЧЕЛА
Пчели што работат-добри изгледи во иднина.
Зуење на пчели-загуба.
Ловење пчели-голема добивка.
Ако ги убивате-несреќа.
Ако ве боцне-ќе се случи нешто многу важно и одлучувачко.

ПЧЕНИЦА
Изобилство и среќа.

ПЧЕНКА
Во поле-успех во работата.
Берење пченка-мирен и среќен живот.
Мелење пченка-ќе излажете некого.

Letisija
04k_AprK, %11:%Apr
браво Снеки,со твојве теми дефинитивно ке привлечеш
повеке нови форумџии од понежниот пол,а нормално и нас мажите
кој не кажуваме ништо на другите се праиме даси ,али читаме да знаеш:D;)

Не се работи тука за читање друже, ајде признај Ти, а и другите мажи дали кога ке се разбудиш, а притоа си сонувал некој неубав сон не ти влијае малку , се плашиш дека нешто можеби ке ти се случи, се чуствуваш напнато...едноставно влијае на психата и тоа неможи да се контролира.

Sneki
04k_AprK, %12:%Apr
Р

РАБОТА
Ако барате на сон работа-успех во работата.

РАБОТЕЊЕ
Успех.
АКо други работат-некоја работа нема да ви успее.
АКо работите ноќе-добра заработувачка.

РАБОТНА МАСА
Ќе се задолжите.

РАБОТНА ОБЛЕКА
Ќе ви понудат некаква задача и не се двоумете да ја прифатите.

РАДОСТ
Признание за вашите работи.

РАЖЕН
Добивка или подарок.
Печење месо на ражен-со многу труд ќе го заработите лебот.

РАЗБОЈ
Напорна работа која ќе ја завршите успешно.

РАЗБОЈНИК
некој лош пријател сака да живее на ваша сметка.
Ако ве фатат разбојници-загуба.

РАЗГЛЕДНИЦА
Некоја особа радо се сеќава на вас.

РАЗГОВОР
Со некого-омилени сте во вашата средина.
АКо не се сеќавате што сте разговарале-ве чекаат лоши времиња.
Разговор со животни-јадови и грижи.

РАЗДЕЛБА
Неочекувана средба.

РАЗДОР
Сами себе си сте најголемиот непријател.

РАЈ
Сте направиле некоја грешка која скапо ќе ве чини.

РАК
Ќе бидете во друштво со лажни пријатели.
Јадење рак-успех во вашите потфати.
Рак (болест)-добро здравје.

РАКА
Ќе работите некаде безплатно.
Сува рака-немоќ, болест.
Исечена рака-непријатности од сите страни.
Рака одвоена од тело-теќка болест.

РАКАВИЦИ
Покана за гозба.
Ако ги изгубите-сте направиле грешка која ќе предизвика големи
непријатности.
Носење ракиви-успех и углед во друштво.

РАКЕТА
Имате добри идеи и потрудете се да ги остварите.

РАКИЈА
Исполнување на желби и надежи.
Печење ракија-успех во домот.
Пиење ракија-добри и радосни вести.
Продавање ракија-кавга.

РАКОПИС
Убав ракопис-Унапредување во работата.
Грд ракопис-неуспех поради вашата невнимателност.
Туѓ ракопи-новости.

РАМКА
несреќа.
Скршена рамка-ослободување од затвор.

РАМНИНА
Помирување.

РАНА
Ќе се изплашите од нешто.
Преврзување на рана-ќе ви се возврати со неблагодарноат.
Ако има друг-ќе се извлечете од некоја непријатност.
Преврзување туѓа рана-среќа.
Мала рана-ќе ја сретнете наскоро особата која ви направила нешто
лошо.

РАНЕЦ
Подолго патување.

РАСКРСНИЦА
барајте совети од вашите пријатели.

РАСПРАВИЈА
Пријатен разговор со пријателите.

РАСПРОДАЖБА
Ќе изгубите спор.

РЃА
Несогласување.

РЕБРО
Скршено-ќе направите добро дело.

РЕЗБА
Ќе мора да се задоволите со мала добивка.

РОЗЕВА боја
Среќа во љубовта.

РЕЗЕРВОАР
Опасност, незгода.

РЕКА
Сигурна работа.
Матна река-грижи.
Пад во река-кавги.
Препливување на река-благосостојба со вредна работа.

РЕМЕН
Углед и чест.

РЕНТГЕН
Имате нечиста совест.

РЕНДЕ
Ви завидува околината.

РЕПКА
Радосни новости.
Јадење репка-кавга.

РЕСТОРАН
Премногу трошите или вашите пријатели премногу трошат.

РЕУМА
ќе слушнете некои невистини.

РЕШЕТКА
Ако вие стоите зад решетка-опасно патување.
Ако се други луѓе зад решетки-бидете добри спрема луѓето.

РИБА
Многи риби во вода-изобилство и среќа.
Ловење риби-радост.
КАо ги ловите со раце-разочарување.
АКо други ловат-предавство.
Мали риби-непријатни настани.
Големи риби-Важен настан.
Ако голтнете коска од риба-ќе мора да ги совладате препреките.
Јадење риби-среќата си ја ставате на коцка.

РИБИЗЛА
После дождот доаѓа сонцето.
Јадење рибизли-ќе ви се остварат љубовните желби.

РИБИНО МАСЛО
Ако го мирисате-непријатни новости.
Ако го пиете-непријатни настани.

РИБНИК
Се подготвува некакво зло.
Капење во рибник-ќе влезете во лошо друштво.

РИД
Качување на рид-грижи.
Слегување од рид-желбите нема да ви се остварат.
Рид во далечина-залудно се надевате.
Голем ред-чест.
Мал рид-озборување.
Стрмен рид-не се потпирајте врз другите.
Зелен рид-радост.
Пошумен рид-подарок.

РИС
Имате подмолни пријатели.

РОБ
Ако сте вие -тешка работа.
Ако е некој друг-удобен живот.

РОВ
Успех на некој потфат.

РОГОВИ
Ако имате вие-некој ќе ве насамари.
Ако има друг-изненадување.

РОДЕНДЕН
Ваш роденден-ќе дочекате длабока старост.
Туѓ роденден-голема радост.

РОДИЛКА
Среќа.

РОДИТЕЛИ
Среќа.
АКо ги видите мртви-некој ќе ви помогне во невоља.
Болни родители-непријатни насатни во блиска иднина.
Ако сонувате некои други луѓе за свои родители-ќе бидете излажани.

РОДНИНИ
Гости.

РОМАН
читање роман-среќа во љубовта.
Пишување роман-тага и грижи.

РОСА
Благосостојба.

РУБИН
Среќа за вас и за вашата околина.

РУДАР
Гледање на рудари како работат-непријатна посета.

РУДНИК
Успех, благосостојба.
Ако вие работите во рудник-ќе посетите богата куќа.

РУЖА
Среќна вест.
Црвена-искрена љубов.
Бела-подарок од саканото лице.
Жолта-прекин на врска или расправија поради љубомора.
Овената-љубовта на партнерот кон вас слабее.
Ружи со многу боцки-препреки во љубовта.
Берење ружи-свадба.
Гранка од ружа-радосна вест од саканото лице.
Мирисање на ружа-ќе пропуштите некаква шанса.
Ако добиете ружа за подарок-верност во љубовта.

РУЗМАРИН
Околината ќе ве цени.
Ако вие се китите-жалост или тажна разделба.

РУМ
Пиење рум-ќе имате гости.

РУЧЕК
Ако ручате на сон-ќе гладувате.
Спремање ручек-беда.
Ручање во друштво-богатство.

Sneki
04k_AprK, %19:%Apr
С

САБЈА
Углед и чест.
АКо некој ви подари-патување.
Борење со сабја-веселба.
Носење сабја-ќе стекнете добра позиција.
Рана од сабја-грижи.
Остра сабја-успех.
Тапа сабја-неуспех.

САБОТА
Мирна иднина.

САДЕЊЕ
Билки-добар брак.
Ако садат други-ќе стекнете добри пријатели.

САДНИЦИ
Ќе имате добро и здраво потомство.

САДОВИ
Кавги во домот.
Скршени садови-прекин на врска со некој пријател.

САЕМ
Ќе се најдете во големо друштво, но нема да се чувствувате пријатно.

САКАТОСТ
Сакат човек-пријателите ќе ви помогнат во невоља.
Ако сте вие сакати во сонот-тешкотии.

САЛА
Добри односи со околината.
Игранка во сала-интересен живот.

САЛАМА
Незгоди на патување.
Јадење салама-Кавга со некое драго лице.

САЛАТА
нема да ја дочекате посетата на која се радувате.
Садење салата-претераната ваша храброст ќе ви наштети.
Јадење салата-болест која брзо ќе помине.
Дробење салата-повреда.

САМОВИЛА
Разиграна самовила-голема среќа во блиска иднина.
Ако сте заобиколени со самовили-лажни надежи.

САМОУБИСТВО
Ако ви еизвршите самоубоство-непријантости за кои самите сте виновни.
Самоубиец-тешко ќе се извлечете од незгодна ситуација.

САМРАК
Некој пријател ќе ве издаде.

САНДАК
Полн-ќе ви биде доверена некоја тајна.
Празен-грижи.
Носење сандак-доашаат тажни времиња.

САНДАЛИ
Во вашата околина ве сметаат за чудна особа.

САНКА
Ќе се најдете во друштво во кое нема да бидете задоволни.
Возење на санка по снежна виулица-непријатно изненадување.

САПУН
Здравје.
Купување сапун-ќе ја средите домашната ситуација.

САРДИНА
Успех во работата.

САРМА
Јадење сарма-долг живот.

САФИР
Озборување.

СВАДБА
Ако вие присуствувате-склопување на брак или задоволство од вашите
деца.
Играње на свадба-чувајте се од спротивниот пол.
Гледање на свадба-пречки во животот.
Договарање за свадба-домашни нервози.

СВАДБЕНО ПАТУВАЊЕ
Краткотрајна среќа.

СВЕТИЛКА
Запалена-добар знак.
Светилка на брод, воз или друго превозно средство-имате верни и
искрени пријатели.
Палење светилка-ќе излезете како победник во некоја ситуација.
Гасење светилка-не мешајте се во туѓи работи.
Светилка на масло=ќе се вљубите.

СВЕТИЛНИК
Ве очекуваат големи непријатнсоти и барајте совет од вашите
пријатели.

СВЕТЛИНА
Среќа и успеси.

СВЕЌА
Ако гори-покана за свеченост.
Палење свеќа-ќе најдете добри пријатели.
Гасење на свеќа-неисполнети надежи.
Носење на запалена свеќа-среќа.
Купување свеќа-жалост.
Замрзната свеќа-ќе престанете да сакате некого.

СВЕЧЕНОСТ
Стекнување на пријателство и доверба.

СВЕШТЕНИК
некој ќе ви земе пари на нечесен начин.
Ако сте вие свештеник-ќе имате голема чест.
Многу свештеници-одкажете се од вашите намери.

СВИЛА
Купување свила-ќе го изневерите саканото лице.

СВИНСКА МАСТ
ќе живеете удобен живот, но само ако бидете штедливи.

СВИЊА
Среќа.
Хранење на свиња-успех во работата.
Ако убиете свиња-ослободување на некои непријатности.
Дива свиња-закана за опасност.
Повеќе свињи-сплетки и неоријатности.
Јадење свинско месо-лесен живот.
Свиња со прасиња-голема добвика.
Јадење на сирово свинско место-ќе бидете посрамотени.

СВИРАЧ
Некоја желба ќе ви се исполни.

СЕДЛО
Ќе наидете на разбирање за вашата работа.
Седење на седло-успех.
Паѓање од седло-среќа во игри.

СЕДУМ број
Среќа.

СЕЕЊЕ
ќе добиете награда за вашиот труд.

СЕЈАЧ
Соседите ќе ви помогнат во невоља.

СЕКИРА
Опасност која тешко ќе ја избегнете.
Сечење дрва со секира-кавга со саканото лице.

СЕЛАНЕЦ
Среќа.
Ако ора-корист.
Ако коси-задоволство.
Ако разговарате со него-спокојство и среќа.
Тргување со селанец-долг живот.

СЕЛИДБА
Промена на работно место.

СЕЛО
Ќе уживате на некоја игранка.
Село што гори-ќе заминете на далечен пат.
Ако сте сред село-кратко патување.
Селска гостилница-скромна среќа.

СЕЛСКА ОБЛЕКА (носија)
Ќе добиете одликување.

СЕЛСКИ ИМОТ
Задоволство во семејниот живот.

СЕМЕ
Сеење на семе-нови планови.
Купување на семе-работата ќе ви цвета.
Семе во вреќа-свршувачка.
Зелено семе-подарок.
Птици ако јадат семе-загуба.

СЕМЕЈСТВО
Ако го сонувате вашето семејство-важен настан.
Пријатен разговор во семеен круг-радосно расположение.

СЕМКА
Цела-добивка.
Скршена-загуба.
Повеќе семки-ќе ви искрснат пречки во вашиот животен пат.

СЕНДВИЧ
Покана на сиромашна гозба.

СЕНКА
Своја сенка-тешкотии, страв, болест.
Туѓа сенка-неизвесност.
Одење во сенка-ослободување од незгодни пријатели.

СЕНО
Добри новости-
Сено во пламен-ќе си го расфрлите имотот.
Лежење во сено-задоволство.
Пласт сено-благосостојба.
Собирање на сено-беда.

СЕПТЕМВРИ
Безгрижна старост.

СЕСТРА
Помош во тешка ситуација.
Болна сестра-оздравување.
Возрасна сестра како мало дете-спор и наследство.

СИДРО
Непријатно патување.
Фрлање сидро-остварување на желби, но после многу тешкотии.
Скршено сидро-непријатности.

СИЛУВАЊЕ
Извршивање на силување-загуба.
Гледање силување-несреќа.

СИН
Свадба на син-болест.
Карање со син-неисполнети желби.
Тепање со син-кавга.
Ако го сонувате вашиот син мртов-веселба во домот.
АКо добиете син-среќа.
АКо изгубите син-штета.

СИНЏИР
Ослободете се од минатото и гледајте кон иднината.
Железен синџир-осаменост.
Златен синџир-свадба во семејството.
Ако сте оковани со синџир-некој ваш пофат нема да успее.
Ако се ослободите од синџирите-ќе ви успее потфатот со употреба на сила.
Скршен синџир-постигнување на успех само со сопствени сили.

СИПАНИЦИ
Добивка на пари.

СИРАЧЕ
Ќе му помогнете некому од вашата околина.
Ако сте вие сираче-макотрпен живот.

СИРЕНА (митолошка)
Голема опасност.

СИРЕНА (сигнал)
Среќно ќе избегнете некоја опасност.

СИРЕЊЕ
Свежо-здравје.
Ако смрди-болест.
Сечење сирење-операција.
Јадење сирење-добро здравје.
Купување сирење-среќа во љубовта.

СИРОМАВ
Сиромав човек-расправии.
Ако сте вие сиромав-благосостојба.
Ако осиромашите-веселба.

СИТО
Залуден труд кој нема да вроди никаков плод.

СИТОСТ
Ако се чувствувате сити на сон-крајна беда.
Ако се другите сити, а вие гладни-среќа во несреќа.

СКАКУЛЕЦ
Имате лажни пријатели.

СКАЛА
Не ја пропуштајте поволната прилика.
Качување на скала-признание.
Симнување од скала-неблагодарнсот.
Потпрена скала на ѕид-љубовна авантура.
Скала потпрена на прозорец-чувајте се од крадци.

СКАПОТИЈА
Немаштија.

СКАПОЦЕНИ КАМЕЊА
Луѓето ви завидуваат.
Ако сте накитени со скапоцени камења-бидете поскромни.

СКАРА
Вжарена скара-болест.
Студена скара-опасност од повреда.
Печење месо на скара-пријатно друштво.

СКЕЛЕ
Внимателно пристапете на работата.
Стоење на скеле-ви се заканува опасност.

СКИЈАЊЕ
Брза успех.

СКИТНИК
Непостојана среќа.
Ако сте вие скитник-вашата мрзеливост ќе ви нанесе штета.
Ако избркате скитник-сами ќе си ја уништите среќата.

СКЛАДИШТЕ
Празно-новости.
Полно-големо патување.

СКОКАЊЕ
Преку јаже-лесна болест и брзо оздравување.

СКРЖАВОСТ
АКо сте вие скржави-неуспех во работата.
Ако е некој друг скржав-непријатни вести.

СКРИВНИЦА
Посета.

СЛАВА
Ако на сон сте славни-ќе имате работа со власта.

СЛАВЕЈ
Ако пее-среќа во љубовта.
Ако лета-успех во работата.
Фатен или убиен славеј-загуба, невоља.
Гнездо од славеј-корист.

СЛАДОЛЕД
Јадење сладолед-некој ќе ве посрамоти.

СЛАМА
Беда.
Запалена слама-трошите залудно пари.
Млатење слама-за доброто дело ќе ви бидат неблагодарни.
Собирање слама-ќе најдете нешто што сте мислеле дека е изгубено.
Покрив од слама-некој ќе ви се заканува и вие ќе се плашите.

СЛАНИНА
или јадење со сланина-болест.
Сечење сланина-оздравување.

СЛАТКАР
Ќе добиете љубовно писмо.

СЛАТКАРНИЦА
Пријатна средба.

СЛАТКИ
Љубовни авантури.
Јадење слатки-среќа.
Печење слатки-залудно го трошите вашето време.
Купување слатки-безгрижен живот.
Расипани слатки-неуспех.

СЛАТКО (од овошје)
Ситни расправии со пријателите.

СЛЕП ЧОВЕК
Ќе изгубите добар шријател.
Ако сте вие слепи-ќе ви умре некој до семејството.
Ако водите слеп човек-авантура на патување.

СЛИВА
Плод слива-пријатно друштво.
Дрво од слива-веселба и безгрижен живот.
Суви сливи-досада.
Јадење сливи-задоволство.

СЛИКА
Добра женидба/мажачка.
Закачување на слика на ѕид-ќе добиете признание.
Купување слика-ќе основате свој дом.
Ако искинете слика-бес, поради неуспех.
Слика на познато лице-пријатно изненадување.
Своја слика-ќе доживеете неуспех поради вашата гордост.
Слика со непознато лице-неуспех, озборување.

СЛИКАЊЕ
Ќе го смените љубовниот партнер.

СЛИКАР
Среќа во љубовта, но неуспех во работата поради ваше невнимание.
Ако сте вие сликар-пријатно доживување.

СЛОН
Среќа и успех во сите потфати и во работата и во љубовта.
Јавање на слон-углед и почитување.
Мртов слон-ќе ви пропадне некој план.

СЛОНОВА КОСКА
Забоболка.

СЛУГА
Удобност, финансиска добивка.
Ако сте вие слуга-тешка работа ве очекува.

СЛУГИНКА
Ќе се лутите поради нечие озборување.

СЛУЖБА
Грижи.
Добивање служба-потрудете се да ја остварите вашата цел.
Ако ја изгубите службата-неуспех за кој самите ќе бидете виновни.

СМЕА
голема тага.
Ако самите се смеете-успех во работа и во љубовта.
Ако друг се смее-ќе бидете исмејани.

СМЕТКА
Опомена дека живеете во беда.
Пишување сметки-добра работа.
Расчистување сметки-ви претстои тешка задача.
Добивање сметка-непријатно доживување.
Сметање-бес, поради финансиска загуба.

СМОКВА
Успех во љубовта.

СМОЛА
Грижа и жалост.
Смола што гори-болка и несреќа.
Ако се залепите со смола-со маки ќе стигнете до посакуваната цел.

СМОТРА
Непријатно доживување.

СМРДЕА
Во лошо друштво сте.

СМРЕКА
Неуспех,загуба.

СМРЗНУВАЊЕ
Болест, неуспех.

СМРТ
Долг живот и многу деца.

СМРТНА КАЗНА
Ако на сон ве осудат на смртна казна-ќе имате голем успех.

СНАА
Сеуште не сте го стекнале заслуженото признание од околината.

СНЕГ
Ако паѓа-радост.
Снег на пат-жалост.
Паѓање во снег-љубовно разочарување.
Одење по снег-неизвесност.
Чистење снег со лопата-болест.
Многу снег-лажна љубов.
Грутка снег-жалост.
Јадење снег-непотребни напори.
Снег кој се топи-доаѓаат подобри времиња.
Снег во лето-бескорисни потфати.
Снежна виулица-невоља.

СНЕШКО
Љубвоно неверство.

СОБА
Посета.
Офарбана соба со светли бои-ќе имате причина да се гордеете.
Раскошно наместена соба-успех и углед.
Палење печка во соба-успешна работа.

СОБИР
АКо се жени-озборување.

СОБЛЕКУВАЊЕ
Ќе се каете поради некоја непромислена постапка.

СОБРАНИЕ
Углед и почитување.
Ако се наоѓате внатре во собрание-штета.

СОВЕТ
Давање совет-ве очекува голема одговорност.
Примање совет-нема да можете да се снајдете во проблематични
ситуации.

СОВЕТНИК
Успешно ќе завршите некоја важна работа.

СОЖАЛУВАЊЕ
Према некого-ве очекува среќа.

СОК
Пиење сок-задоволство.
Давање сок на болен-ќе му се допаднете некому.
Цедење сок-успех во определен потфат.

СОКОЛ
Ако лета-некој ќе ве излаже.

СОЛ
Убава иднина.
Истурена сол-грижи и тага.
Ако вие ја истурите-кавги.
Јадење сол-непријатности.

СОЛАНА
Ведра иднина.

СОЛЕНКА
ќе се покаете поради некои ваши постапки.

СОЛЗИ
Неочекувана радост.

СОМНЕВАЊЕ
Во некого-озборување.

СОН
Ако сонувате дека сонувате-имате лажни надежи.

СОНЦЕ
Блескаво сонце-победа.
Темно сонце-лош исход во работата.
Изгреј сонце-поволни вести.
Румено сонце-војна или расправија со родителите.
Смрачување на сонце-минлива болест.

СОНЧОГЛЕД
Љубовта нема да ви биде возвратена.

СООБРАЌАЈНА НЕСРЕЌА
Голема добивка во работата што сте ја започнале.
АКо видите сообраќајна несреќа-среќата ќе ве заобиколи.

СОПЕРНИК
Озборување.

СОПНУВАЊЕ
Ќе направите грешка која ќе ви донесе големи непријатности.

СОПРУГ/СОПРУГА
Разочарување.

СОСЕД
Некој од вашата околина шири лоши гласови за вас.

СОСЛУШУВАЊЕ
Ако вие сослушувате некого-ќе фатите крадец.
Ако вас ве сослушува некој-ненамерно ќе одкриете некои свои тајни.

СПАЛНА СОБА
НАскоро љубовна средба.
Ако сте во спална соба-неверство.
АКо излегувате од спална соба-разочарување.

СПАНАЌ
Здравје, долг и среќен живот.

СПАСУВАЊЕ
Ќе се разболите.

СПИЕЊЕ
Под ведро небо-далечно патување.
Ако други спијат-неизвесна ситуација.
Спиење одејќи-непријатности.
Спиење во кревет-благосостојба.

СПИСОК
Ве очекува замрсена сотиација.
Составување на список-нема да се остварат вашите планови.

СПЛАВ
Некоја работа ќе ви заврши успешно.

СПЛЕТКА
Не ве ценат поради вашето однесување.

СПОМЕНИК
Залудно ги трошите своите сили.
Свој споменик-ќе ви се укаже чест.

СПОРТСКО НАТПРЕВАРУВАЊЕ
Лекомисленоста ќе ви донесе големи невољи.
Учество во натпревар-нема да бидете задоволни од она што го имате.

СРАМЕЊЕ
Ќе склопите добра работа.

СРЕБРО
Среќа посебно во љубовта.

СРЕЌА
Загуба.

СРНА
Некое драго лице ќе ве напушти.
Печено месо од срна-ќе имате угледни гости.

СРП
Во рака-чувајте се од непријателите.
Продавање срп-совладување на непријатели.
Острење срп-добра работа.

СРЦЕ
Ќе ве растажи некој кој ви е драг.
Срце што крвари-болест.
Рането срце-разделба со љубовниот партнер.

СТАДО
Ако пасе-среќен живот.
Чување стадо-само со штедливост ќе дојдете до благосостојба.

СТАКЛО
Парична добивка.
Ако е скршено-грижи.

СТАН
Венчавање.
Голем, убав стан-успех.
Изнајмување стан-непријатности.
Напуштен стан-трошоци.

СТАНИЦА
Промени во животот или патување.

СТАОРЕЦ
Лаги, болест.
Ловење на стаорец-ќе ве опљачкаат.
Повеќе стаорци-немаштија.
Убивање стаорци-победа над противниците.

СТАП
Далечно досадно патување.

СТАПИЦА
Ќувајте се од скриените непријатели.

СТАРЕЦ
Ви треба добар совет.

СТАРИЦА
Несреќа и бес.

СТАРОСТ
Ако себе си се видете како постара особа-неочекувана чест и углед.

СТЕБЛО
Наследство.

СТЕПА
Голема беда.
Одење по степа-опасност од разбојници.

СТОЛ
Скршен стол-кавга.
Скапоцен стол-некому му завидувате.
Празен стол-зголемување на плата.
Седење на стол-залудни надежи.

СТОЛАР
Успех во сите подрачја.

СТОЛБ
Благосостојба.
Ако се руши-непријатности.

СТОМАК
Дебел-голема добивка.
Слаб-немир.
Празен-загуба и грижи.

СТРАВ
Некој човек на кого сте му верувале направил нешто лошо.

СТРАЖА
Тегоби.
Ако сретнете стражар-непријатности.
Ако сте вие настража-ве гризе совеста поради нешто.

СТРАЖАРНИЦА
Ќе стекнете корисно познанство.

СТРАНЕЦ
Неочекувам подарок.

СТРАШИЛО за птици
Ќе наседнете поради сопствената лекоумност.

СТРЕЛА
Новости.

СТРЕЛКА од часовник
Делувајте пред да биде предоцна.

СТРУЖЕЊЕ
Успех благодарение на вашата умешност.

СТРШЕН
Немирен живот.
Ако ве касне-Одите директно во несреќа.

СТУД
Бидете внимателни во своите потфати.

СУД
Расправии.
Ако вас ве судат-загуба.

СУДИЈА
Непотребни кавги.

СУДСКИ СПОР
Чувајте се од пријателите бо можеле да се претворат во непријатели.

СУЛФУР
Успешно ќе се извлечете од некоја опасност.

СУНЃЕР
Некој ќе те искористи.
Барање сунѓер-наследство.

СУПА
Пријатно доживување.
Врела супа-опасна но корисна работа.
Ако истурите супа-изгубена заработувачка.

СУША
Радост во домот.

СФИНГА
Некоја тајна ќе се одкрие.

СЦЕНА
Ако вие се наоѓате на сцена-луѓето од вашата околина не ви ја
кажуваат вистината.

piratot od Ohrid
04k_AprK, %20:%Apr
Снеки те молам да ми кажиш шо значит ако сонвиш дека се капиш на плажа во бистра темна вода на пристаниште многу бродчиња,кајчина и колешка од на работа

DELIJA
04k_AprK, %20:%Apr
Снеки те молам да ми кажиш шо значит ако сонвиш дека се капиш на плажа во бистра темна вода на пристаниште многу бродчиња,кајчина и колешка од на работаova izgleda deka e vistina:rolleyes: ne mi lici na son;)

piratot od Ohrid
04k_AprK, %20:%Apr
ova izgleda deka e vistina:rolleyes: ne mi lici na son;)

да дојш Охрид да ја видиш колешката ќе посакаш да е вистина и никогаш да не завршит, МНОГУ Е ЈАКА ама мажена е јбг

Sneki
04k_AprK, %21:%Apr
Т

ТАБАКЕРА
АКо ја добиете-углед и почитување.
Ако ја изгубите-дпбивка од игри на среќа.
АКо ја најдете-радосна вест.

ТАБЕЛА
Ви претстојат добри работи.

ТАБЛА
Непријатнсотите кои ќе ви се случат ќе добиете добар совет.

ТАБЛЕТА
Некој ќе ви излезе во пресрет.

ТАВА
Заработувачка.
Тава на оган-грижи.
Скршена тава-добивка.
Тава со маст или месо-пријатна средба со лице кое долго време не сте
го виделе.
Валкана тава-болест.

ТАВАН
Непријатности.
Ако барате нешто на таван-неочекувани тешкотии.

ТАГА
Наскоро ќе се радувате.

ТАЈНА
Дознавање на тајна-ќе стекнете добри пријатели.
Ако кажувате тајна-ќе се посрамотите.

ТАЛИСМАН
Среќа.

ТАМБУРА
Веселба со друштво и пријатели.
АКо вие свирите-завист.

ТАНТЕЛА (чипка)
Венчавка.

ТАНЦ
АКо други танцуваат-загуба или смрт.
Ако вие танцувате-разочарување во блиска иднина.
Сала за танц-ќе се ослободите од некои грижи.
Чевли за танц-кавги.

ТАПАН
Кавга.
Ако слушате чукање на тапан-незгоди со власта.

ТАПАНАР
Опасност од пожар.

ТАПЕТА
Некоја тајна ќе биде откриена.

ТАПИСЕРИЈА
Непријатен почеток, но среќен крај.

ТАТКО
Ако го видите и разговарате со него-среќа.
Смрт на татко-непријатности.
Ако на сон станете татко-брак.

ТАТКОВИНА
РАдост и истовремено жал за минатото.

ТВОР
Ќе ве прелажат.

ТВРДИНА
Лошо ќе зборуваат за вас.
Ако гори-болест.
Ако ја освојувате-лошо завршена работа.

ТЕАТАР
Остварување на некои желби.

ТЕЛЕ
Ќе имате работа со глупи луѓе.
Колење теле-добивка.

ТЕЛЕГРАМА
Ве очекува важна одлука.

ТЕЛЕГРАФ
Неочекувани новости.

ТЕЛЕГРАФСКИ СТОЛБ
Ќе добиете вести од далеку.

ТЕЛЕФОН
Ненадејни вести.

ТЕЛЕФОНИРАЊЕ
Ако телефонирате-итни работи.
Ако други телефонираат-ќе добиете важна задача.

ТЕЛЕФОНСКА ЖИЦА
ДАлечно и интересно патување.

ТЕЛЕШКО МЕСО
Благосостојба и оздравување.

ТЕЛО
Ако го сонувате вашето тело здебелено-нема да ви недостасува храна,.
Ако се видите убави, витки-ќе ве примат во секое друштво.
Ако се разголите-посрамотување.
Туѓо разголено тело-склони сте кон разврат.
Тело обраснато со влакна-среќа и радост.
Миење на тело-смрт на некој познаник.
Болки во тело-ќе направите некоја глупост.

ТЕМЈАН
Жалост или страв пред некој непријатен настан.

ТЕМНИЦА
Болест.
Лутање по темница-непријатности.
Паѓање во темница-ќе настрадате поради ваша невнимателност.

ТЕНИС
Запознавање на влијателни личности.

ТЕНК
Несреќа, опасност.

ТЕНЏЕРЕ
Благосостојба.
Големо тенџере-кавга.
Ако искршите тенџере-инает, грижи.
Празно тенџере-ќе се разочарате.
Полно тенџере-ќе ви биде неподносливо.

ТЕОЛОГ
Ситничар сте и не можете да поднесете туѓо мислење.

ТЕПАЧКА
Гледање тепачка-опасност.
Ако ве победат во тепачка-голема опасност.
Ако вие победите-победа над нептијателите.

ТЕПИХ
Некој ќе ве излаже.
Чистење тепих-неочекувано ќе ја постигнете целта.

ТЕПСИЈА
Празна-штета, кавга.
Полна-тајна љубовна врска.

ТЕРАСА
Посета од непознати лица.

ТЕРМОМЕТАР
Ќе негувате некој што е болен.

ТЕРПЕНТИН
Ќе се најдете во ситуацијата да ја браните својата чест и својот углед.

ТЕСТАМЕНТ
Пишување тестамент-ќе доживеете длабока старост.

ТЕСТЕНИ ПРОИЗВОДИ
Домашни недоразбирања.

ТЕСТО
Ако месите-ќе имате непријатности.

ТЕТКА
Наследство.
АКо разговарате со неа-кавга со домашните.

ТЕТРЕБ
Околината се грижи за вас.
Ако пукате во тетреб-ќе ги победите своите противници.

ТЕХНИЧАР
Ве опкружуваат неблагодарни луѓе.

ТИГАР
Имате опасен противник.

ТИКВА
Надежите и желбите нема да ви се исполнат.
Јадење тиква-болест.

ТИЊА
Болест.
Стоење во тиња-доаѓаат лоши времиња.
Ако сте измачкани со тиња-срам.

ТИРАН
Ослободување од непријатности.
Ако сте вие тиран-се занесувате со наивни желби.

ТИРКИЗ боја
Пропаднати надежи.

ТИФУС
Премногу мислите за вашето здравје.

ТКАЕЊЕ
Успех со многу труд.

ТОВАР
Носење товар-вложете барем малку труд за да не ви избега успехот.
Кревање товар-успех.
Фрлање товар-ќе се ослободите од некои непријатности.

ТОВАРНА КОЛА
Тешкотии кои ќе ви донесат успех со туѓа помош.

ТОЛКУВАЧ
Посета од далеку.

ТОЛЧЕЊЕ
Ќе мора уштем многу да работите ако сакате да стигнете до крајот
на започната работа.

ТОНЕЊЕ
во вода-неуспех.
Тонење во кал-ќе доживеете срам.

ТОП
Кавги, страв и немаштија.
Ако вие пукате со топ-несреќа.
Ако слушате пукање од топ-пресврт на лошо.

ТОПКА
Краткотрајна среќа.
Шарена топка-разочарување.
играње со топка-немаштија.
Фрлање топка-кавги.
Ако е дупната-ќе ви се распрснат лажните надежи.

ТОПОВСКО ЃУЛЕ
Ќе се извлечете одголема опасност.

ТОПОЛА
Верно пријателство, безгрижен живот.
Дрворед тополи-безгрижен живот до длабока старост.

ТОРБА
Патување во неизвесност.
Полна торба-не правете се важни без потреба.
Празна торба-мислете малку и на иднината.
Нова торба-поволни вести.

ТОРТА
Ако добиете торта-радост.
Ако вие подарувате-неизвесност во љубовните подвизи.
Јадење торта-покана за свеченост.

ТОЧКА
Некоја работа со успех ќе биде завршена.

ТРАГА
Некој од твоја околина ска да ти нанесе штета.

ТРАМВАЈ
Несреќен случај.

ТРАМПА
Трампање-неуспех поради ваша неодлучност.

ТРАФИКА
Ситни издатоци.

ТРГОВЕЦ
Успешна работа.
Ако сте вие трговец-несигурна работа.

ТРГОВИЈА
ПОтфат од кој нема да имате никаква корист.

ТРГОВСКИ ПАТНИК
Ќе бидете излажани заради вашата лекомисленост.

ТРЕВА
Патување во далечна земја.
Искосена трева-проблеми со пријател.
Сочна трева-благосостојба.
Корнење трева-болест.
Зелена трева-парична и материјална добивка.

ТРЕВОГА
Ако кревате тревога-убава иднина.

ТРЕПКИ
Здравје.
Изгорени трепки-кавги поради наследство.
Паѓање на трепки-болест.

ТРИ број
Среќа.

ТРИАГОЛНИК
Судири во семејството.

ТРИБИНА
Ќе се грижите/чувате некого.

ТРИК
Среќа во љубовта.

ТРКА
Ќе ги совладате пречките.

ТРКАЛО
Мало-Мали успеси.
Големо-големи успеси, но и жалосен крај.
Тркало од кола-радост поради успех.
Тркало што се врти-остварување на цел.
Скршено тркало-страдање.
Тркало кое не може да се врти-болест.
Тркало од машина-ќе бидете во ситуација од која ќе можете да се
зивлечете само со сила и снаодливост.

ТРН
Во нога-ќе ве нападнат непријатели.
Ако се боцнете со трн-ќе ја смените професијата.
Ако паднете во трње-љубовни настани.

ТРСКА
Во вода-ако не сте решителни не ќе можете да успеете.
Сечење трска-среден живот и задоволство.

ТРУБА
Ако слушате труба на сон-неостварени љубовни желби.
Ако вие свирите-озборување.

ТРУДНА ЖЕНА
Непријатности.

ТРЧАЊЕ
Ако вие трчате-добивка.
Ако стигнете трчајќи до целта-успех и исполнување на некои поскромни
желби.
Ако другите трчаат-несреќа.
Ако сакате,а не можете да трчате-ќе треба да совладате повеќе пречки
до целта.
Натпревар во трчање-неизвесна иднина.
Ако трчате по кола-ќе доживеете низа непријатности.
Ако паднете трчајќи-неуспех во започната работа.

ТУБЕРКОЛОЗА
Бидете внимателни.

ТУЖБА
АКо тужите или се жалите-создавате непотребни грижи.

ТУНЕЛ
Работата што сте ја запоичнале ќе потрае подолго одколку што сте
планирале.

ТУРИСТ
Непријатности.

ТУРКАЊЕ
АКо вие туркате-со упорност ќе го остварите вашето право.

ТУРПИЈА
Успех, но со голем труд.
Стружење со турпија-многу време ќе помине додека си ја осварите целта.

ТУТУН
Непријатности.
Ако виткате тутун за цигара-ќе остарите предвреме.
Расфрлање на тутун-ќе се растажите поради заминувањето на некои
ваши познаници.
Берење тутун-успех вом работата.

Sneki
04k_AprK, %21:%Apr
Ќ

ЌЕБЕ
За доброто дело нема да добиете признание.

ЌЕЛАВ ЧОВЕК
Внимавајте на своето однесување ако не сакате луѓето да ви се смеат.

ЌЕЛИЈА
Осаменост.

ЌИБРИТ
Добивка.
АКо палите чкорчиња-пријатно изненадување.

ЌУП
Полн-ќе посакате некого.
Празен-ве очекува непријатно изненадување.

Sneki
04k_AprK, %22:%Apr
У

УБИВАЊЕ
Ако вие убивате-голема опасност.
Ако вас ве убијат-болест.
Ако видите убиен човек-проблеми.

УБИЕЦ
Ако видите убиец-долг живот.

УБИСТВО
АКо видите или присуствувате на убиство-несреќа, страв.

УВО
Ако ве боли увото-неповолни новости.

УЖАС
Ако доживувате ужас-пожар, кражба или некаква друга незгоа дома.

УЖИВАЊЕ
Успех на сите подрачја.

УЗДА
Ќе бидете опоменати за некоја глупост.

УКОР
Ако вие укорувате-не можат сите да се однесуваат како што сакате вие.
Ако вас ве укоруваат-непријатности.

УКРАС
Среќен брак.

УКРАСУВАЊЕ
Вашите желби ќе бидат осполнети.

УЛИЦА
Шетање по улица-ново познанство.

УНИВЕРЗИТЕТ
Ќе биде подобро ако е усовршите во работата.

УНИФОРМА
Углед и чест.
Ако вие носите убиформа-се покажувате подобри не го што сте.
Искината униформа-неуспех.

УРИНА
Веселба.
Пиење урина-добро здравје.
Вршење нужда-загуба.
Матна урина-болест.

УРМА
Љубов.
Јадење урми-ќе бидете сакани.
Подарување урми-наскоро со некого ќе бидете во љубовна врска.
Ако најдете урми-радувајте се на средбата со старата љубов.
Берење урми-обезчестување.
Горки урми-венчавка.

УРНА
Смрт на некое блиско лице.

УРНАТИНИ
Голема тага, страв од финансиска загуба.

УСНА ХАРМОНИКА
Уживање на ситни задоволства.

УСНИ
Свежи, румени усни-среќа во љубовта.
Бледи усни-разочарување во љубовта.

УСТА
Преголема уста-незадовлство.
Полна уста-задоволство.
Ако ве боли устата-голема непријатност.

УТЕХА
Имате големи пријатели.
Ако не можете да се утешите-ќе добиете помош во невоља.

УТРО
Се наоѓате на почеток на некој потфат кој ќе ви успее само ако
бидете разумни и внимателни.
Убаво утро-ќе ви се исполнат надежите.
Дождливо утро-кавги и жалост.

УЦЕНА
АКо вие уценувате-незадоволни сте од вашата работа.

УЧЕНИК
Веселба со децата.
Ако сте возрасни а се сонувате како ученик-ќе имате неуспех во
работата поради вашата неумешност.

УЧЕЊЕ
Неочекувани добри вести.
Ако ве учат да играте-ќе бидете пофалени.

УЧИЛИШТЕ
Среќа.
Одење на училиште-непредвидено задоволство.
Училиште полно со деца-грижи.

УЧИЛИШНА ЗАДАЧА
Во работата ќе наидете на непредвидени тешкотии.

УЧИЛИШНА КЛУПА
Ако седите на клупата-некоја задача не сте ја извшиле како што треба.

УЧИЛИШНА ТАБЛА
Ќе влезете во долгови.

УЧИТЕЛ
Лекомисленоста ќе ве упропасти.
Ако разговарате со него-ситуацијата ќе ви се среди.

УЧИТЕЛКА
Ќе ви помогне некој во невоља.

Sneki
04k_AprK, %23:%Apr
Ф

ФАБРИКА
Непредвидена заработувачка.
Ако поседувате фабрика-грижи.

ФАЗАН
Здравје, добивка, а може и да значи ненадејно венчавање.

ФАКЕЛ
Ако гори-среќа.
Ако е изгаснат-ќе чуете за нечија смрт или несреќа.
Носење факел-возвратена љубов.
Повеќе запалени факели-ќе имате големи почести.

ФАКУЛТЕТ
Студирање на факултет-ќесе најдете во лошо друштво.

ФАЛЕЊЕ
Ако вие се фалите-ќе бидете исмеани.

ФАЛСИФИКАТ
Посрамотување.
Ако вие нешто фалсификувате-брачно неверство.

ФАНАТИК
Сменете ја околината во која се движите.

ФАНФАРИ
Возбудлив настан.

ФЕВРУАРИ
Ви претстои пријатен настан.

ФЕНЕР
Пазете се од тајни непријатели.

ФИЛМ
Послушајте совет за новиот потфат за кој се подготвувате.

ФИЛОЗОФ
губите време на неважни работи.
Ако сте вие филозоф-ќе бидете изложени на некаков срам.

ФИОКА
Отварање фиока-ќе најдете добра работа.
Затворање на фиока-немате поволни изгледи.

ФИТИЉ
Ќе претрпите штета.

ФИШЕК
Бес.

ФЛАСТЕР
Повреда.

ФЛЕЈТА
Разочарување.

ФЛЕКА
непријатно изненадување.
Флека на облека-вонредни давачки.
Ако изчистите флека-ќе се спасите од невољи.

ФЛОТА
Во акција-веселба.
Победена флота-голема несреќа.

ФОСФОР
Ќе бидете излажани.

ФОТЕЉА
Углед и почести.
Седење на фотеља-имате нескромни желби.
Ако се скрши фотељата-премногу се надевате.
Стара, излитена фотеља-болест.

ФОТОГРАФ
Покана за венчавка или посета на некое важно место.

ФРАК
Ќе бидете поканети на забава.

ФРИЖИДЕР
Полн-јадете поумерено.
Празен-не трошете го времето залудно.

ФРИЗЕР
Ќе доживеете некои промени. За жени позитивни, а за мажи неповолни.

ФУДБАЛ
Лекомисленоста може да ве чини многу.

ФУСТАН
Прошетка.
Убав фустан-ситуацијата во која се наоѓате ќе се среди.
Шарен фустан-ќе направите некоја глупост.
Фустан со злато-чест и среќа.
Купување фустан-гости.
Нов фустан-нова љубов.
Валкан фустан-непријатности.
Црн фустан-тага, смртен случај.
Искинат фустан-кавга.
Плав или зелен фустан-исполнување на некоја желба.
Жолт фустан-дволичност, љубомора.
Бел фустан-свадба.
Црвен фустан-лошотилок.
Сив фустан-тешка работа.
Перење фустан-расипништво.

Sneki
04k_AprK, %23:%Apr
Х

ХАЗАРДНИ ИГРИ
Добивање на хазардни игри-ќе изгубите некој пријател.
Ако губите-ќе се ослободите од нешто непријатно.

ХАРЕМ
Ќе направите некоја глупост која ќе ви донесе непријатности.

ХАРМОНИКА
Ќе се вплеткате во некоја нечесна работа.
Ако вие свирите-ќе приредите некоја свеченост.
Ако ја слушате како свири-претерано се сомневате.

ХАРТИЈА
Пишување на хартија-ќе мора некому да му испратите непријатни вести.
Искината хартија-ќе доживеете неправда.
Хартија која лета во воздух-некои надежи нема да ви се исполнат.
Шарена хартија-весела вест.
Црна хартија-жална вест.
Испишана хартија-непријатности.

ХАРФА
Тага.
Ако вие свирите-патување.

ХЕМИЧАР
Ве мачи некоја неизвесност.

ХИПНОЗА
Гледање хипноза-ќе стекнете углед во вашата околина.
Ако вие некого хипнотизирате-не мешајте се во туѓи работи.

ХИПОДРОМ
Пропадната работа.
Ако настапувате на хиподром-помлади лица ќе ви го заведуваат партнерот.

ХОР
Слушање хорско пеење-убави и пријатни денови во друштво со
пријатели.

ХОТЕЛ
Болест.

ХРАБРОСТ
Ако вие покажувате храброст-некој ќе ве понижи.

ХРАМ
Срушен храм-промена на работно место.

ХРАНЕЊЕ
Животни-благосостојба.

ХРИЗАНТЕМА
Добра вест од особа која е далеку од вас.

Sneki
04k_AprK, %00:%Apr
Ц

ЦАРИНИК
Непријатности.
Ако сте вие цариник-посакувате некому да се осветите.
Плаќање царина-недредвидени трошоци.

ЦВЕЌАРА
Минливи незгоди.

ЦВЕЌЕ
Среќа.
Бело цвеќе-смрт.
Црвено-здравје и среќа.
Берење цвеќе-нови доживувања.
Садење цвеќе-ненадеен подарок.
Газење цвеќе-упропастени надежи.
Мирисање цвеќе-главоболки.
Китење со цвеќе-минлива радост.
Добивање цвеќе-голема радост.
Купување цвеќе-мала радост.
Овенато цвеќе-болест.
Китка цвеќе-среќа во љубовта.
Давање цвеќе-љубовта ќе ви се продлабочи.

ЦЕДЕЊЕ
Ако вие цедите-сами на себе ќе си нанесете штета поради непромисленост.

ЦЕЛЕР
Јадење целер-ќе се радувате.
Купување целер-ќе доживеете љубовна авантура.

ЦЕМЕНТ
Цврсто пријателство.

ЦЕНОВНИК
Непријатни новости.

ЦИГАНИ
Внимавајте на сопствената превртливост.

ЦИГАНКА
Вашите тајни ќе бидат откриени.

ЦИГАРА
Пушење цигара-позицијата која ја сакате нема да ја добиете.
Нудење цигара-дарежливост аќе ви се исплати.
Ако добиете цигара-имате верни пријатели.
Пикавец-ќе добиете подарок.

ЦИГЛА
Несреќа, грижи.

ЦИКЛОН
Незгоди.
Циклон на море-радосни вести.

ЦИМЕТ
Ќе добиете подарок.

ЦИРКУС
Лага.
Ако настапувате во циркус-ќе доживеете некоја срамота.
Паника во циркус-несрќен случај.

ЦРВ
Ќе имате тешка работа.
Црви во телото-пазете се од непријателите.
Црви во јадење-не им се препуштајте на лажните надежи.

ЦРВЕНА боја
Среќа во љубовта.

ЦРЕВА
Наследство.

ЦРЕП
Ако паѓа цреп од покрив-очекувајте добивка или наследство.
Скршена црепка-солзи.

ЦРЕША
Добра иднина.
Берење цреши-љубовна авантура.
Јадење цреши-пријатни моменти, но наскоро и расправии.
Кисели цреши-чезнеете по недопирливи цели.
Слатки цреши-добри вести.
Црвени цреши-задоволство и среќа со децата.
Семки од цреши-некј нешто ќе ви украде.

ЦРКВА
Озборување.
Ѕидање црква-добивка.
Влегување во црква-грижи, лоши вести.
Ако се молите во црква-желбата ќе ви се исполни.

ЦРН ДРОБ
Внимавајте на здравјето.
Црн дроб од птица-среќа.
Црн дроб од говедо-лаги.
Ако јадете црн дроб-некој ќе ви го одкаже пријателството.

ЦРН ПИПЕР
Непријатна вистина.

ЦРНА боја
Тага, жалост поради настан кој што ќе се случи.

ЦРНЕЦ
Залуден труд.

ЦРТА
Неостварена желба.

ЦРТАЊЕ
Среќа и успех во работата.

Sneki
04k_AprK, %01:%Apr
Ч

ЧАВКА
Ако ја слушате-ќе го изгубите угледот.
Ако лета-среќна иднина.

ЧАД
Некој сака да ве посрамоти.
АКо чадот се крева нагоре-тешкотиите брзо ќе ги снема.
Куќа полна со чад-имате нерпијатели.
Црн чад-несреќа.
Бел чад-чест.
Ако чадот ве пече на очи-непријатно доживување.

ЧАДОР
Ќе најдете помош во невоља.
Отворен чадор-добро размислете за вашите постапки после нема да може да се сменат.
Влажен чадор-пропадната љубов.
Чадор кој не може да се отвори-големи незгоди.
Свилен чадор-стекнување на углед.

ЧАЈ
Пиење чај-ќе бидете во пријатно друштво.
Пиење на лековит чај-болест.

ЧАКАЛ (вид песок)
Колку повеќе чакал во вашиот сон-толку повеќе пари и задоволства.

ЧАМЕЦ
Остварување на вашите планови.
Возење со чамец-ќе ви се исполни некоја голема желба.
Натоварен чамец-немаштија.
Чамец во кј влегува вода-болест.
Ако паднете од чамец во вода-парична загуба.
Чамец во олуја-добар крај.
Чамец кој тоне-прекин на љубовна врска.


ЧАПЈА
Бидете внимателни.
Ако убиете чапја-ќе изгубите пријателство.
Чапја со скршено крило-на вашите пријатели нема да им успеат сплетките.
Ловење чапји-патување.
Јадење месо од чапја-неочекувано богатство.

ЧАРШАФ
Болест.

ЧАСОВНИК
Не ја заборавајте важната работа која ве чека.
Златен часовник-ви се заканува опасност за грабеж.
Навивање часовник-наскоро ќе имате љубовна средба.
Застанат часовник-смрт на некој познаник, кој не е покрај вас.
Рачен часовник-користете го времето подобро.

ЧАСОВНИЧАР
Ви претстои деликатна работа.

ЧАТАЛ
Непријатности.

ЧАША
Венчавање.
Скршена чаша-среќен настан.
Чаша со вода-добро здравје.
Чаша со вино-веселба.
Празна чаша-разочарување.
Полнење на чаша-ќе изгубите некој пријател.
Златна чаша-деловен успех.
Ако ја скршите чашата-опасност, смрт.

ЧЕВЕЛ
Незгоден пат.
Облекување чевли-пријатен настан.
Тесни чевли-незгоди.
Нови чевли-љубовна средба.
Искинати чевли-незгоди во блиска иднина.
Купување чевли-ќе сретнете нова љубов.
Подарување чевли-ќе ви се освети вашата невнимателност спрема
околината.
Правење чевли-парична загуба.
Црвени чевли-возвратена љубов.
Бели чевли-скора свадба.

ЧЕВЛАР
Досаден гостин.

ЧЕК
Ако вие исплатите-деловен успех.
Ако потпишувате чек-лекомисленост аќе ви наштети.
Ако не можете да исплатите чек-ќе западнете во долгови.

ЧЕКАЛНИЦА
Ќе ви се исполнат љубовните желби.

ЧЕКАН
Во вашите потфати употребете повеќе памет.
Удирање со чекан-суровоста во вашите постапки ќе ви се врати против вас.
Работење со чекан-ќе мора да се борите ако сакате да победите.
Ако некој друг работи со чекан-ќе си ги решите сите тешкотии.
Голем чекан-добро ќе ја завршите започната работа.

ЧЕКАЊЕ
Ако вие чекате-пријатни вести.

ЧЕЛИК
Кавга, немир и незадоволство.

ЧЕМПРЕС
Тага.
Ако одгледувате чемпрес-ќе претрпите штета поради вашата невнимателност.

ЧЕП
Ќе исправите некоја грешка.

ЧЕПКАЛКА за заби
РАсправии во семејството.

ЧЕРЕП
Успешен потфат.
Скршен череп-грижи.

ЧАСТЕЊЕ
АКо на сон ве частат-на јаве ве озборуваат.

ЧЕТВРТОК
Пријатна иднина.

ЧЕТКА
Озборување.
Четкање одело-ќе предизвикате некои непријатности.
Четкање коса-гости.
Ако ја изгубите четката-среќа.

ЧЕТКА за заби
Средете си ја ситуацијата.

ЧЕШЕЛ
Кавги во семејството.
Скршен чешел-жестока кавга.

ЧЕШЛАЊЕ
Среќен потфат.
Чешлање коса-пријатна средба.
Чешлање замрсена коса-лоши вести.
Чешлање брада или мустаќи-свадба.
Чешлање животно-ќе направите добро дело.

ЧЕШМА
Среќен брак.
Ако пиете од чешма-ќе добиете добивка.

ЧИЗМА
Соблекување на чизми-имате искрена околина.
Облекување на чизми-среќа во љубовта.
Нови чизми-среќа.
Стари чизми-беда.
Валкани чизми-озборување.

ЧИНОВНИК
Некој ќе ви се меша во работата.
Разговор со чиновник-ќе добиете некалва покана.
Ако се сонувате како чиновник-ќе ги посрамотите своите противници.

ЧИСТЕЊЕ
Добивка, убав подарок.

ЧИТАЊЕ
Писмо или ракопис-добивка.
Читање весници-успех во животот.
Ако некомуј му читате-ќе ги израдувате пријателите.

ЧОКОЛАДА
Подарување чоколада-внимавајте да не потрошите повеќе одколку
што можете.
Добивање чоколада-имате верни пријатели.
Јадење чоколада-ненадејна љубовна средба.

ЧОРАПИ
Грижи, болест.
Плетење чорапи-корист од работата,
Купување чорапи-грижи.
Облекување или соблекување чорапи-минливи тешкотии.

ЧУДО
АКо на сон видите некое чудо-на јаве ќе се разочарате.

ЧУДОВИШТЕ
Сиромаштија.

ЧУКАЊЕ
Ако слушнете чукање-пријатна вест.
Ако вие чукате-вонемирувачки новости.
Силно чукање-непријатности.

ЧУМА
Доашаат тешки времиња.

Sneki
04k_AprK, %10:%Apr
Џ

ЏАМИЈА
Далечно патување, но внимавајте на незгоди.

ЏБУН
Пречки на патот до успехот.
Зелен џбун-љубовта ќе ви биде возвратена.
Пробивање низ џбунови-со напори ќе можете да успеете.

ЏВАКАЊЕ
АКо вие џвакате-залудни ви се сите напори, целта нема да ја постигнете.

ЏЕБ
Празен-ќе ви се исполни желбата.
Полн-непредвидени трошоци.

ЏЕБЕН СААТ
Ситуацијата ќе се среди на ваше задоволство.

ЏЕЛАТ
Големи грижи и понижувања.

ЏЕПАРЛАК
Вашите планови ќе се остварат.

ЏИГЕР
Внимавајте со алкохолот.

ЏОКЕЈ
Брзо и лесно ќе ја постигнете вашата цел.

ЏУНГЛА
Опасни изненадувања.

ЏУЏЕ
Не трудете се потфатот нема да ви успее.

Sneki
04k_AprK, %11:%Apr
Ш

ШАБЛОН
Нерешителни сте за некоја намера.

ШАЈКА
АКо најдете-исполнување на желбите.
Ковање шајки-ќе донесте права одлука.
Долга шајка-долг живот.
Повеќе шајки-подобрување на ситуацијата.
Вадење шајки-ќе слушните некоја тајна.
Стара шајка-домот ви е во опасност.

ШАЛ
Несреќа.

ШАМПАЊ
Непостојана среќа или трошите пари одколку што имате.

ШАНК
Многу ќе ви ветуваат,но малку ќе ви исполнуваат.

ШАТОР
Ќе живеете како уличар.

ШАХ
Играње шах-добри планови, но со несигурен крај.
Ако учите како се игра шах-желбата нема да ви се оствари.
Ако други играат шах-не мешајте се во туѓи невољи.
Шаховкса табла-задоволство и смирување.
Шаховски фигури-далечен е патот до потполниот успех.

ШЕГУВАЊЕ
Пријатни моменти.
Ако друг се шегува-жалост.
Ако се шегувате на туѓа сметка-со своите постапки ќе создадете
непријатели.

ШЕПА
Од животно-некој ќе ве примора да направите нешто против ваша
воља.

ШЕПОТЕЊЕ
Лошо влијаете врз луѓето.
Ако шепотите со саканото лице-разочарување.

ШЕСТАР
Непријатности од кои тешко ќе се извлечете.

ШЕТАЊЕ
Ако сами шетате-среќа и радост.
Ако шетате со други-проблеми во работата.

ШЕЌЕР
Јадење шеќер-многу ви ласкаат.
Купување шеќер-добар живот.
Добивање шеќер-некој ве сака,а вие не знаете.

ШЕЌЕРАНА
Покана за на свеченост.

ШЕФ
Ако го видите или разговарате-промена на професија.

ШЕШИР
Нов-углед.
Стар-гибење на угледот.
Ако ветар го одвее шеширот-во последен момент ќе ви избега некоја
добивка.
Чистење шешир-ќе претрпите некоја штета.
Шешир на глава-патување.
Шешир на туѓа глава-грижи.

ШИЕЊЕ
Добро вработување.
Ако добиете прибор за шиење-од срце ќе се орадувате за нешто.
Ако изгубите прибор за шиење-љубовни јадови.
Машина за шиење-брз развој на настаните.

ШИЛО
Пазете се од моќта на вашиот противник.

ШИМПАНЗО
Омраза и завидливост.

ШИПИНКИ (овошје)
Берење зрели шипинки-ќе стекнете нечија наклонетост.
Берење незрели шипинки-непријатности поради озборувања.
Јадење шипинки-околината ќе ви се восхитува.

ШИШАРКА
Неочекувана среќа.

ШИШЕ
Празно-немаштија.
Полно-ќе ве озборуваат.
Шише полно со вино-богатство.
Скршено шише-болест.
Големо шише-долгови.
Мало шише-големо изненадување.

ШКАФ
Се наоѓате пред некоја тајна.
Ако има клуч на шкафот-тајната ќе биде откриена.
Отворен шкаф-не знаете да ги чувате вашите тајни.
Повеќе шкафови-подобра иднина.

ШКОЛКА
Празна-празна среќа.
Полна-многу среќа.
Ако најдете школка-непријатности од кои ќе се извлечете со големи
маки.

ШЛАКАНИЦА
АКо вие удрите-лага.
Ако некој вас ви удри-се дружите со лошо друштво.

ШЛЕМ
Ќе најдете моќен заштитник.

ШМИНКА
Се отуѓувате од луѓето.

ШОЛЈА
Углед и задоволство.
Купување шолја-покана за на гости.
Скршена шолја-љубовно одрекување.
Ако добиете шолја како подарок-ќе сретнете верни пријатели.
Ако вие подарувате-радо сте прифатени во друштво.
Пиење нешто од шолја-среќа во љубовта.

ШОФЕР
Ќе ви се исполнат некои желби и надежи.

ШПИОН
Извршување на одговорни должности.

ШТАВЕЊЕ КОЖА
АКо вие штавите-ќе морате да прифатите некоја непријатна работа.
Ако други штават-Ќе избегнете некоја непријатна работа.

ШТАЛА
Ќе решите некои проблеми.
Ако е празна-лага.
Ако има внатре коњи-радост.
Ако има говеда-благосостојба.

ШТЕДЕЊЕ
Успех на сите области.

ШТЕДНА КНИШКА
Некому ќе му позајмите пари.

ШТЕТА
АКо претрпите штета-ќе имате деловен успех.

ШТИПЕЊЕ
Ако вие штипите-непријатности.
Ако вас некој ве штипе-кавги.

ШТИТ
Непријателите чекаат да згрешите.

ШТИЦА
Сечење штици-цмрт на некое блиско лице.

ШТРК
Среќен брак.
Ако лета-неуспех во некоја работа.

ШТУКА
Посета.

ШТУРЕЦ
Ако слушнете штурец на сон-имате пријатели за кои и не знаете.

ШУГА
Ако вие имате0треба да го поправите односот према другите.
Ако друг има шога-добивка.

ШУМ
Шумолење на вода-непријатности на некои ваше патување.
Шумолење на ветар-не се расправајте за ситници.

ШУМА
Веселба.
Одење низ шума-наскедство.
Гола шума-многу работа ве чека.
Шума во пламен-несреќа.
Мрачна шума-тага.
Исечена шума-неуспех.
Борова шума-големо изненадување.
Букова шума-добивка.

ШУМАР
Задоволство и углед, но во некои случаеви може да значи и опасност.

ШУМСКА КУЌА
Ќе наидете на непознати луѓе кои добро ќе ве примат.

ШУНКА
Покана за на гости.
Јадење шунка-незадоволство или влошување на ситуацијата.
Расипана шунка-озборување.
Готвење шунка-интриги.
Сечење шунка-обавувате некоја некорисна работа.
Купување шунка-раздор во домот.

ШУПЛИНА
Ако се наоѓате во некоја шуплина и не можете да излезете-ве
очекуваат тешки грижи и јадови.

Sneki
04k_AprK, %11:%Apr
Снеки те молам да ми кажиш шо значит ако сонвиш дека се капиш на плажа во бистра темна вода на пристаниште многу бродчиња,кајчина и колешка од на работа

Јас ќе покушам да ти протолкувам иако не сум професионална
толкувачка на сонови :)

НА пр.
Пристаниште со многу бродчиња значи добри вести.
Пливање во бистра вода значи успех на сите подрачја, ама
пошто ти имаш пливање во темна бистра вода може да значи
дека ќе имаш непријатности во успехот на сите подрачја.
Исто зависи и дали си пливал гол или облечен или со купаќи.
Голо тело значи дека ќе се посрамотиш.
Ако си пливал облечен значи добивка.
Ако си пливал по купаќи значи непријатна средба или настинка.

А друго нешто што е важно за толкување на сонови е
како си се чувствувал во сонот.

Се надевам дека ти помогнав малце во толкувањето на твојот
сон :)
Можеби има и други тука на форумот кои знаат повеќе од мене.

Sneki
04k_AprK, %12:%Apr
браво Снеки,со твојве теми дефинитивно ке привлечеш
повеке нови форумџии од понежниот пол,а нормално и нас мажите
кој не кажуваме ништо на другите се праиме даси ,али читаме да знаеш:D;)

Идејата ми беше да привлечам повеќе форумџики :)

Но мислам дека темите што ги отворив се интересни за сите :)

Sneki
04k_AprK, %12:%Apr
A STO PRAVIME SEGA: KOGA SE RAZBUDAM ZABORAVAM SE STO SUM SANJAL :p:p:rolleyes::(:o

Кога стануваш од спиење, сигурно се пулиш во врата или
во прозор и затоа забораваш :p:D:)

Sneki
04k_AprK, %12:%Apr
Затоа ти ќе си живееш 100 години без секирација :D
А овие што сонуваат ноќе имаат немирен сон ноќе и имаат немирен ден, цел ден и ке бараат соновницици да видат што значело тоа што го сонувале.

Сите луѓе сонуваат некој памти некој не.
Некој го интересира што значи сонот што го сонувал, а некој не.
Сите сме различни, фала му на Господ за тоа :)

Sneki
04k_AprK, %12:%Apr
Ајде ти заврши до Ш..па јас ќе почнам..
хахахах
го најдов материјалот!
Поздравчее :)

Еве јас завршив до Ш :p
Сега ти почни ;)

piratot od Ohrid
04k_AprK, %12:%Apr
Јас ќе покушам да ти протолкувам иако не сум професионална
толкувачка на сонови :)

НА пр.
Пристаниште со многу бродчиња значи добри вести.
Пливање во бистра вода значи успех на сите подрачја, ама
пошто ти имаш пливање во темна бистра вода може да значи
дека ќе имаш непријатности во успехот на сите подрачја.
Исто зависи и дали си пливал гол или облечен или со купаќи.
Голо тело значи дека ќе се посрамотиш.
Ако си пливал облечен значи добивка.
Ако си пливал по купаќи значи непријатна средба или настинка.

А друго нешто што е важно за толкување на сонови е
како си се чувствувал во сонот.

Се надевам дека ти помогнав малце во толкувањето на твојот
сон :)
Можеби има и други тука на форумот кои знаат повеќе од мене.


Фала многу Снеки на исцрпниот одговор, не ми теквит ама мислам дека бев во купачи, а за колешката коментар не ми кажа :D:cool:

Sneki
04k_AprK, %12:%Apr
Фала многу Снеки на исцрпниот одговор, не ми теквит ама мислам дека бев во купачи, а за колешката коментар не ми кажа :D:cool:

За колешката не ти пишав затоа што баш за колешка од работа
не можам да најдам директно толкување.
И плус незнам каков однос имаш со твојата колешка.

Но има толкување за познаник/познаничка и тоа значи исполнување
на тајни љубовни желби.

Sneki
04k_AprK, %21:%Apr
Толкување на соништата

Толкувањето на соништата е навистина тешка работа.
Бара многу размислување, логика, но и фантазија.
Сепак, ако научите успешно да ги толкувате вашите соништа,
ќе научите многу работи за себе.

Еве неколку чекори кои ќе ви помогнат при толкувањето:

Пред да си легнете исчистете го умот од мисли кои ве вознемируваат,
од планови и слично.
Разведрете се и обидете се да не мислите на ништо посебно.
Во спротивно може да ви се случи да го сонувате токму она
на што сте мислеле пред да заспиете.
Таквите соништа не треба да се толкуваат.
Земете молив и хартија и ставете ги покрај креветот.
Легнете си, полека затворете ги очите и продолжете да не мислите
на ништо посебно.
Опуштете се, набрзо ќе зпочнете да заспивате.
Доколку се разбудите во било кој момент од ноќта, посегнете по
хартијата и накратко запишете го она на што се сеќавате од сонот.
Потоа можете да продолжите да спиете.
Истото направете го и ако повторно се разбудите.
Ако не се будите во текот на ноќта, тогаш запишете се на што ќе се
сетите веднаш штом се разбудите наутро.
Подвлечете ги главните, односно највпечатливите моменти од запишаното.
На другата страна запишете како сте се чувствувале за време на сонот,
пр: радост, страв, возбуда, збунетост...
Потоа во соновник проверете го значењето на главните симболи
(пр: мачка, куќа, сонце ... она што било најзначајно, најистакнато во сонот).

ДАНИ
04k_AprK, %21:%Apr
Ма,пред некој ден сонував интересен сон(мада во последно време сонувам ретко,или сонувам и не се сеќавам,но велат дека човекот сонува кога е одморен,а кај мене е обратно,како да сонувам кога доцна легнам,а рано станам за работа,кога да одмори организмот,а кога да има време да сонува:D)
Не се сеќавам на целиот сон,но од сонот ми остана оваа:Сонувам како мојот сопруг влегол во спалната соба со една жена,на главата имала бела шамија,а кога подобро ја погледнав имаше и долг мантил(што ми укажа дека е муслиманка,но на оваа се сетив кога се разбудив кога се присетив на сонот)Си помислив што бара во собата, јас бев во дневната која беше отворена,но и спалната соба така да можев да гледам што се случува...жената одеднак клекна на колена,ја одврза шамиајата од главата и ја положи на рацете кои беа малку подсавиени во лактовите и потоа се поклони над шамијата трипати(зборуваше нешто додека се поклонуваше,но тоа повеќе беше мрморење и неможев да слушнам што зборуваше)откако го заврши ритуалот така клечеејќи се сврте,ме погледна и се насмеа...и сеуште се прашувам што бараше таа муслиманка кај нас:confused:

lazarus
04k_AprK, %01:%Apr
Ај и ја да си прашам за себе...
Види сега вака - озбилно без тропање глупости:
Сон се фино ,лепо, у сонот многу ми е убаво, ама има еден проблем !
Значи во сонот купувам нова кола , баш каква сакам и се е на место , само нема клима и тоа ме нервира, сонот го сонив два пати,значи се повторувам и во спиењето, се е како и претходниот пат - ама нема клима !!!!!
Ај помош (е сега е дробењето) , дали е до мене или до таблетите за спиење?

ДАНИ
04k_AprK, %01:%Apr
Ај и ја да си прашам за себе...
Види сега вака - озбилно без тропање глупости:
Сон се фино ,лепо, у сонот многу ми е убаво, ама има еден проблем !
Значи во сонот купувам нова кола , баш каква сакам и се е на место , само нема клима и тоа ме нервира, сонот го сонив два пати,значи се повторувам и во спиењето, се е како и претходниот пат - ама нема клима !!!!!
Ај помош (е сега е дробењето) , дали е до мене или до таблетите за спиење?
Па и мене ми се случува да сонувам два па и три пати ист сон,мислам дека се случува и кај други луѓе и немора да значи дека е од некакви таблети...
а за онаа,за сонот твој,имам слушнато дека ако некој купува нова кола дека е кавга,ќе се расправа некој...а за клима :confused:

lazarus
04k_AprK, %02:%Apr
Па и мене ми се случува да сонувам два па и три пати ист сон,мислам дека се случува и кај други луѓе и немора да значи дека е од некакви таблети...
а за онаа,за сонот твој,имам слушнато дека ако некој купува нова кола дека е кавга,ќе се расправа некој...а за клима :confused:

Е од голема помош - КАВГА!
не е битна кавгата , има и мирење - битно ми е за климата!

hensk
04k_AprK, %14:%Apr
Ај и ја да си прашам за себе...
Види сега вака - озбилно без тропање глупости:
Сон се фино ,лепо, у сонот многу ми е убаво, ама има еден проблем !
Значи во сонот купувам нова кола , баш каква сакам и се е на место , само нема клима и тоа ме нервира, сонот го сонив два пати,значи се повторувам и во спиењето, се е како и претходниот пат - ама нема клима !!!!!
Ај помош (е сега е дробењето) , дали е до мене или до таблетите за спиење?

да не спиеш со отворен прозор Лазарус
па затоа не ти треба клима:D:D:D

Sneki
04k_AprK, %20:%Apr
Ма,пред некој ден сонував интересен сон(мада во последно време сонувам ретко,или сонувам и не се сеќавам,но велат дека човекот сонува кога е одморен,а кај мене е обратно,како да сонувам кога доцна легнам,а рано станам за работа,кога да одмори организмот,а кога да има време да сонува:D)
Не се сеќавам на целиот сон,но од сонот ми остана оваа:Сонувам како мојот сопруг влегол во спалната соба со една жена,на главата имала бела шамија,а кога подобро ја погледнав имаше и долг мантил(што ми укажа дека е муслиманка,но на оваа се сетив кога се разбудив кога се присетив на сонот)Си помислив што бара во собата, јас бев во дневната која беше отворена,но и спалната соба така да можев да гледам што се случува...жената одеднак клекна на колена,ја одврза шамиајата од главата и ја положи на рацете кои беа малку подсавиени во лактовите и потоа се поклони над шамијата трипати(зборуваше нешто додека се поклонуваше,но тоа повеќе беше мрморење и неможев да слушнам што зборуваше)откако го заврши ритуалот така клечеејќи се сврте,ме погледна и се насмеа...и сеуште се прашувам што бараше таа муслиманка кај нас:confused:

Еве ти Дани некои толкувања за твојот сон:

Спална соба
Наскоро љубовна средба.
Ако сте во спална соба-неверство.
Ако излегувате од спална соба-разочарување

Жена
Млада жена-среќа
Стара жена -несреќа

Марама=Шамија
ве очекува веселба
стара марама-озборување
црна марама-жалост

Sneki
04k_AprK, %20:%Apr
Ај и ја да си прашам за себе...
Види сега вака - озбилно без тропање глупости:
Сон се фино ,лепо, у сонот многу ми е убаво, ама има еден проблем !
Значи во сонот купувам нова кола , баш каква сакам и се е на место , само нема клима и тоа ме нервира, сонот го сонив два пати,значи се повторувам и во спиењето, се е како и претходниот пат - ама нема клима !!!!!
Ај помош (е сега е дробењето) , дали е до мене или до таблетите за спиење?

Еве ти Лазарус некои толкувања за твојот сон,
можеби ќе ти помогнат. А за таблетите ќе мора да прашаш некој
доктор :D

Купување
Ако купуваш нешто кое има висока цена-богатство.
Ако се ценкаш кога купуваш-мудрост.
Ако купуваш некоја или некои непотребни работи-расипништво

Автомобил
Да се возиш-напредок во работата..
Ако гледаш како поминува-ќе слушнеш глас.

Кола
Може да значи пат, лесна работа или сигурна заработувачка
Црна кола-пат кој ќе заврши лошо.
Бела кола-пат кој ќе ти биде од корист.
Раскошна кола-се подготвуваат важни настани.

.

ДАНИ
04k_AprK, %21:%Apr
Благодарам Sneki за токлувањето;)

Sneki
04k_AprK, %09:%Apr
Благодарам Sneki за токлувањето;)

Нема проблем ;)

Sneki
05k_MayK, %21:%May
Сонував дека Бон Џови и Алис Купер изјавиле на ТВ
дека се Македонци :p:p:p

Кога се разбудив се изнасмеав :p

ДАНИ
05k_MayK, %22:%May
Интересен сон...а што ако имаат Македонско потекло,а што тогаш:p

Sneki
05k_MayK, %22:%May
Интересен сон...а што ако имаат Македонско потекло,а што тогаш:p

Е тогаш би било најинтересно :p

ДАНИ
05k_MayK, %00:%May
Е тогаш би било најинтересно :p

:D:D:D

piratot od Ohrid
09k_SepK, %20:%Sep
барав ама не можев да најдам шо е да сонвиш дека крадиш пари од новчаник, иљадарки и петстотки, а новчаникот беше одпревртен, внатрешниот дел нанадвор???

DELIJA
09k_SepK, %23:%Sep
барав ама не можев да најдам шо е да сонвиш дека крадиш пари од новчаник, иљадарки и петстотки, а новчаникот беше одпревртен, внатрешниот дел нанадвор???AKO NE E TVOJOT NOVCANIK GAJLE DA TI E:D:D:D CAR SI U SEKOJ SLUCAJ;)

zarko
09k_SepK, %23:%Sep
nekoj klosar bil radnik cim nemal evra vo nego,trebal da ne go krade :D

piratot od Ohrid
09k_SepK, %07:%Sep
nekoj klosar bil radnik cim nemal evra vo nego,trebal da ne go krade :D

во Македонија кое е официјално парично средство:confused::confused::confused::D:D :D:D:D:D

DELIJA
09k_SepK, %12:%Sep
во Македонија кое е официјално парично средство:confused::confused::confused::D:D :D:D:D:DVIDI VO MOJOT POTPIS :D:D:D

piratot od Ohrid
09k_SepK, %12:%Sep
VIDI VO MOJOT POTPIS :D:D:D

то е начин на печалење на парично средство :D:D:D

Sneki
10k_OctK, %13:%Oct
Сонував многу чуден сон !
Бев во една православна црква и потоа имаше една врата
и внатре имаше како тајна просторија која беше мрачна
исто како православната црква да била за јавноста, а ова
во тајната просторија како права црква во која не може секој да влезе
(во сонот тоа така беше).
На ѕидовите имаше како слики со луѓе и машки и женски сликани
сите со бели чаршафи на главите и темни некако сликани исто како
кога нема блиц во апарато за сликање. Потоа се појавува еден поп
и татко ми, а попот облечен целиот во црно. И го врти татко ми 2-3
пати и потоа седнува татко ми на столче и јас одма се стрчав за да
се поздравам. Се поздравивме со рака и го прашувам:
Што ти треба? Што сакаш? А тој иначе си беше мајтапџија кога беше
жив. И тој ми вика: Сакаш печурки? :) И озбилен беше, не се смееше.
А јас пак го препрашав: Што сакаш? И тој не ми одговори ништо.
Потоа се разбудив и ми беше страв да презаспијам. Но не знам што
значи ова што го сонував. Иначе денес е католички празник
Мртва сабота, а нашиот е другата недела, па мајка ми ми вика
можеби затоа сум го сонувала татко ми. Можеби ништо чудно.

vodolija
02k_FebK, %21:%Feb
Јас прошлата ноќ ја сонував министреката на МВР...гордана јанкуловска...и бучковски т.е. мистер буч...тој влезе во една просторија на разговор.

DELIJA
02k_FebK, %21:%Feb
Јас прошлата ноќ ја сонував министреката на МВР...гордана јанкуловска...и бучковски т.е. мистер буч...тој влезе во една просторија на разговор.PORUZEN SON ZDRAVJE :D:D:D

vodolija
02k_FebK, %22:%Feb
Ова за сонот...вистина е...ќе има нешто во врска со тие двајца.Денес слушам на вести фатиле некоја МАДАМ која што продавала кока за богата клиентела и на политичари...инаку,да знаеш и јас сум фан на ЦРВЕНА ЗВЕЗДА.

DELIJA
02k_FebK, %23:%Feb
Ова за сонот...вистина е...ќе има нешто во врска со тие двајца.Денес слушам на вести фатиле некоја МАДАМ која што продавала кока за богата клиентела и на политичари...инаку,да знаеш и јас сум фан на ЦРВЕНА ЗВЕЗДА.MILO MI E ;)

hensk
02k_FebK, %12:%Feb
PORUZEN SON ZDRAVJE :D:D:D

jaс што сањав ,младо путешко па ова па она
абе сабајле 2лига бев т.е 2 лиги сум пуштил од сегде:D:D:D

vodolija
02k_FebK, %13:%Feb
Јас ноќеска го сонував ОБАМА...влегов во една просторија и таму го видов Обама
опкружен со луѓе.Пред него на една маса имаше големи чинии од каде црпевме
чорба ,густа а внатре имаше парчиња риби.

hensk
02k_FebK, %13:%Feb
зар толку сум се покажал кога на црнец личам:D:D:D

marjanco
03k_MarK, %15:%Mar
sto znaci da sonuvas zlato ako nekoj moze da mi kazi???

marica
03k_MarK, %17:%Mar
sto znaci da sonuvas zlato ako nekoj moze da mi kazi???

:D:D:D:D KE IMATE ZENSKI DECA:D:D:D ZA DA IMA KOJ DA GO NOSI ZLATOTO:D:D:D:D

Sneki
03k_MarK, %19:%Mar
sto znaci da sonuvas zlato ako nekoj moze da mi kazi???

Еве неколку значења:

ЗЛАТО
АКо најдете-наследство, среќа.
Копање злато-ќе наидете на среќа.
Ако поседувате злато-богатство.
Ковање злато-благосостојба.
Накитени со злато-луѓето ве сметаат за многу лоши.
Крадење злато-лоши вести.
Ако подарувате злато-ќе добиете покана за на свадба.
Ако изгубите злато-загуба.
Ако ви подарат злато-ќе бидете осрамотени

vodolija
04k_AprK, %15:%Apr
Ноќеска го сонував ГОШЕВ...како бега од некои луѓе...влезе низ една дрвена врата и преку нешто како отпад избега на еден помал рид,таму влезе во една куќа...

ДАНИ
04k_AprK, %22:%Apr
Ноќеска го сонував ГОШЕВ...како бега од некои луѓе...влезе низ една дрвена врата и преку нешто како отпад избега на еден помал рид,таму влезе во една куќа...
Ти се некако некои „видни„сонуваш:D
хмм,постојат некои случувања кои не сме ги свесно забележале,тие остануваат под прагот на свеста,се случиле но се асорбирале без нашето свесно знаење,ние можеме да бидеме свесни на тие случувања само со интуиција или со длабоко размислување.Таквото може да се јави на пример во облик на сон,а основно правило е дека не свесниот дел на сите случувања се откриваат во сон.И покрај се соновите имаат посебно значење,каде често доаѓаат од емоции каде учествуваат и обичаени комплекси.. свеста се брани од се што е несвесно и непознато...
И сепак мислам дека соновите се длабоко поврзани со нас самите,со нашата подсвест..мозокот е како матрица која регистрира се..и баш тогаш кога кога мислиме дека нешто такво нема ниту на сон да сонуваме нашата подсвест ќе исфрли некоја информација која можеби чекала да излезе на површина.
а јас пак се нешто шашаво сонувам,не поврзано,турли тава:D

Еее да ти кажам па јас еден од тие шашави сонови(ама не цел оти е ептен шашав а и морбиден:eek:)
Сонувам како сум седела(всушност сум се криела да не ме види никој) во некоја разрушена куќа спроти парламентот..сум ги чекала да излезат и скришум сум ги крцкала:D:p..и многу мачки во сон..е тие гладни..и со некои делови од месо сум ги ранела..кој глупав сон:eek:..се будам цела испотена..ми требаше цела недела да го изанализирам сонот и да донесам некаков заклучок..хмм и ништо,немаше ништо што би можела да го поврзам сонот..ако се земе крв мислам дека е омраза,месо (би требало нешто лошо да е незнам какво значење е)мачки-лицемерство..убиец-наоѓање некое решение и излез од некоја ситуација..и мозокот си прави турли тава:D

marica
05k_MayK, %18:%May
Ти се некако некои „видни„сонуваш:D
хмм,постојат некои случувања кои не сме ги свесно забележале,тие остануваат под прагот на свеста,се случиле но се асорбирале без нашето свесно знаење,ние можеме да бидеме свесни на тие случувања само со интуиција или со длабоко размислување.Таквото може да се јави на пример во облик на сон,а основно правило е дека не свесниот дел на сите случувања се откриваат во сон.И покрај се соновите имаат посебно значење,каде често доаѓаат од емоции каде учествуваат и обичаени комплекси.. свеста се брани од се што е несвесно и непознато...
И сепак мислам дека соновите се длабоко поврзани со нас самите,со нашата подсвест..мозокот е како матрица која регистрира се..и баш тогаш кога кога мислиме дека нешто такво нема ниту на сон да сонуваме нашата подсвест ќе исфрли некоја информација која можеби чекала да излезе на површина.
а јас пак се нешто шашаво сонувам,не поврзано,турли тава:D

Еее да ти кажам па јас еден од тие шашави сонови(ама не цел оти е ептен шашав а и морбиден:eek:)
Сонувам како сум седела(всушност сум се криела да не ме види никој) во некоја разрушена куќа спроти парламентот..сум ги чекала да излезат и скришум сум ги крцкала:D:p..и многу мачки во сон..е тие гладни..и со некои делови од месо сум ги ранела..кој глупав сон:eek:..се будам цела испотена..ми требаше цела недела да го изанализирам сонот и да донесам некаков заклучок..хмм и ништо,немаше ништо што би можела да го поврзам сонот..ако се земе крв мислам дека е омраза,месо (би требало нешто лошо да е незнам какво значење е)мачки-лицемерство..убиец-наоѓање некое решение и излез од некоја ситуација..и мозокот си прави турли тава:D

;)DANI srce moe posle vakov son samo antidepresiv ,,te perit,, vidi vaka : stara kuka * na toa da obratis vnimanie i ne da baras vo ,,veciti sonovnik ,,odgovor ! ke baras odgovor za tvoite sonista vo psiho analiza na sonot ! sonot e sostojba na dusata ! , a ne na teloto ! teloto se ispotilo zatoa sto nemozelo da ja istrpi **dusevnata sostojba** vo dadeniot moment !buuuuu

pozdrav stom nemalo posledici ,, nemaj gajle ,, beach

ДАНИ
05k_MayK, %00:%May
;)DANI srce moe posle vakov son samo antidepresiv ,,te perit,, vidi vaka : stara kuka * na toa da obratis vnimanie i ne da baras vo ,,veciti sonovnik ,,odgovor ! ke baras odgovor za tvoite sonista vo psiho analiza na sonot ! sonot e sostojba na dusata ! , a ne na teloto ! teloto se ispotilo zatoa sto nemozelo da ja istrpi **dusevnata sostojba** vo dadeniot moment !buuuuu

pozdrav stom nemalo posledici ,, nemaj gajle ,, beach

А Марица ,тешко е да се прави анализа на сон,во психо анализата.
Инаку ја имам прочитано книгата „Псохологија и Алхемија„ од Јунг(каде многу се зборува за анализа,за симболите особено во сонови..обилен е тој материјал и е тешко за разбирање особено Јунг)исто така ја имам читано и неговата книга „Човек и неговите Симболи„
Човекот е чудна направија:D;)

HawkTheGreat1
06k_JunK, %13:%Jun
АНГЕЛ
Ако видиш ангел имате заштита за која не знаете.
Ако разговарате со ангел-многу желби ќе ви се исполнат.
Ако самите себе се сонувате ако ангел-болест несреќа.

Moze malku poveke informacii za ova ?

HawkTheGreat1
06k_JunK, %13:%Jun
ВАМПИР
Некој непријател ве лаже.
Ако ве дави-незадоволство, болест.

ЃАВОЛ
Ако видите ѓавол-успех во трговијата.
АКо бегате од него-кавга.


I za ovie dve bi sakal poveke informacii, ako moze.

marica
07k_JulK, %21:%Jul
http://www.motika.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=17838&Itemid=15

Red Stefan
07k_JulK, %21:%Jul
http://www.motika.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=17838&Itemid=15

Празен сон најверојатно.

piratot od Ohrid
07k_JulK, %21:%Jul
Празен сон најверојатно.

марица работа, клават линк од страна ко слика и после празен сон :D:eek:


http://www.motika.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=17838&Itemid=15