БЕЛОМОРСКА МАКЕДОНИЈА

На почетокот на 80-тите години од САД дојде информација, која ја пренесоа сите јавни гласила во СФРЈ, дека тогашната наша сакана држава ќе се распадне. Таа информација што дојде од канцелариите на ЦИА, наиде на две типа реакции: најнапред на потсмев, а потоа и на одбивање. Кој тогаш можеше да претпостави дека Југославија ќе се распадне?! И тоа крваво. Па, се говореше “амриканците се глупи“, “што тие знаат за нас“ и слично.
И... Југославија се распадна. И тоа дефинитивно и засекогаш.
Американците знаеа повеќе од нас. Или, знаеа што ќе направат со нас југословените. Ние не знаевме.

Веднаш по американското, уште поточно Бушовото, фијаско во Букурешт, грците дигнаа голема галама и во паника почнаа да се жалат од американкиот конзул во Солун.
Империјата почна веднаш да го возвраќа ударот кон данајците. Грците сватија дека американските обавештајци, сите со дипломатски прстој во Грција, почнаа да “работат“ на теренот. Во Чемерија со албанците, во Беломоркса Македонија со нашите. Исто така, го обработуваа и теренот на Тракијскиот дел на Грција. Што се однесува до кризните односи меѓу Турција и Грција, тука веќе одамна американците си поигруваат со едната и другата страна.

И, еве, не така долго по активностите што ги спроведоа агентите на ЦИА на теренот каде не живеат грци, туку други националности, Грција се соочи со проблем на бунт, демонстрации, апсења, депортирање на новинари...

Дестабилизирањето на Грција е во тек. Тодорка вештерката и целиот кабинет топрва ќе се соочат со американкиот гнев.

Спас им е само маслинката да го изберат за председател.

Ебате светот. Најдобар голфер – бамбус, светски шампион во Формула 1 – ќумур, а како иде работата и председателот на најмоќната држава на светот ќе е црн ко тунел.

Време е да се фаќа пат кон некоја друга дестинација. На друга планета, на пример.