ГРУЗИЈА – РАБОТИ ЗА КОИ НЕ СЕ ПИШУВА

Ме заморува и разочарува едностраноста на информациите од секој област. Од потпреноста на гледање на дрвата, односно на неколкуте светски бродкастери како ББЦ и ЦНН, неможеме да ја видиме шумата од релевантни информации.

Од моето скромно познавање, еве ви неколку работи кои ќе помогнат во добивање комплетна слика:

Михаил Шакашвили, односно популарното “Мече Мишка“, преку ред на настани што ги изведе на симболични датуми, се обиде да се лансира во светскиот врв. Но, симболиката не му помогна да го избгне здробувачкиот чекор на руската мечка.

Мишка, на денот на отворањето на Олимпијадата во Пекинг, ја стори истата грешка која и Наполеон и Хитлер – ја нападна Русија. Навистина во една, ѓео-политички недефинирана област како што е границата помеѓу двете Осетии, ама засигурно нападна врз стратешките интереси на Москва.
Настрана по Русија, Мишка удри по исклучително горд православен народ, какви што се осетијците. И, тоа на првиот ден од Олимпијадата. Осетијците се исклучително горди на своите достигнувања во спортот, бидејки се исклучително успешни, особено во спортовите каде се покажува сурова сила. Имаат армија олимписки победници. Само во борење – слободен стил, имаат дузина медали.  Олимписки славодобитници биле: Сослан Андиев, потоа златниот од Атланта Вадим Богиев, Арсен Фадзаев и Макхарбек Кадарцев со олимписките злата од Сеул и барселона, Давид Мусулбес со злато од Сиднеј, Артур Тајмазов злато во Атина, како и олимписките победници Каджимурат Гасалов,  Лери Кабелов,   Тимур Тајмазов и Елбрус Тедеев
Во Грчко-римски стил Касан Бароев беше голем олимписки шампион , а Шота Чошишвили го осовои првиот златен медал за СССР во џудо во Минхен, 

Мишка, освен што ги навреди и испогани сите олимписки медали на осетијците, на светот му понуди уште по некоја симболика.
Така на пример, нападот на Чинвали коинцидира со датумот кога Хари Труман ги фрли атомските бомби врз Хирошима и Нагасаки. 
А, и самиот коинцидара?! Роден е на ист датум со Јосип Висарјонович Џугашвили Сталин.

Американски патрон на Шакашвили е Професорот Скот Хортон од Универзитетот во Колумбија. Хортон е ортак во адвокатската фирмата Петерсон, Белкнап, Веб и Тајлер, која била консултант при приватизацијата на нафтените полиња во Казакстан.  Мишка до 2002-ра бил критичар на администрацијата на Буш и невладините организации предводени од онаа Соросова, но потоа дијаментрално го менува својот нстав. Тоа резултира со негова успешна портокалова револуција 2003-та.
 
Мишка имаше двајца противкандидати, како американски протажеа. Но, успеа да дојде до Председателската фотеља. Едниот беше Зураб Жванија, кој мистериозно почина година по инаугурацијата на Мишка, а вториот е Председателот на грузискиот Парламент Нино Бурджанадзе.

Еден од најголемите поддржувачи на Грузија е личниот пријател на Шакашвили Ренди Шојнеман. Тој е советник на Дик Чејни во неговата изборна кампања, ама и сопруг на Викторија Нуланд – американската амбасадорка во НАТО. Шојнеман е влијателен неоконзервативец кој лобира за Тајван, Грузија, но и за Македонија. За лобирање Шојнеман има наплатено 400.000 долари од Романија, 250.000 долари од Летонија, а пред Букурешкиот самит исплатени му се 800.000 долари од Грузија, но и 300.000 долари од Македонија. Парите за македонското лобирање, според грчки медиуми, не се платени од македонската влада, туку од македонската дијаспора.

Една од најактивните прогрузиски држави од членките на ЕУ е Финска. Првата помисла е дека се плашат за својата територија, поучени од историјата и нападот на Сталин врз Финска во мугрите на Втората Светска Војна. Но финската “причина“ е многу полукративна. Имено, Русија на први јули ја промени царинската уредба со која финците за безобразно ниски цени можеа да сечат и изнесуваат дрва од руските шуми. Русија, од пред месец и половина, наплаќа давачка за извоз на дрво од 10 евра по кубик. Па така, економиите на демократските држави Финска и Шведска, искористувале, без око да им трепне, туги природни богатства. Сега се наоѓаат во безизлез во сопствената дрвена индустрија, па реваншот го барат преку прогрузиското притискање на Русија. 40% од производи за дрвната индустрија на Финска и Шведска е базирана врз бесплатното руско дрво. А, самите руси направиле истражување каде утврдиле дека 60 насто од увезените финални дрвени производи всушност се направени од руско дрво.

Мишка смета дека е лидер на најстарата цивилизирана држава во Европа. Големо прашање е дали е тоа така. Но, јасно е нешто друго. Дури и 2.000 војници во Ирак, колку што Грузија има персонал во силите во акцијата “Слобода за Ирак“, не прават гаранција за компактноста на територијата и не гарантираат долговечност на таа “најстара држава“. Не гарантираат апсолутно ништо.
Исто важи и за нашето учество во окпуаторските војски во Ирак и Авганистан.

Soslan Andiev  
(21.04.1952) 

A distinguished Ossetian athlete, free-style wrestler. 
Heavy weight class (130 kg) 

 

Accomplishments: 
Two time Olympic Champion (1976, 1980) 
Four time World Champion (1973, 1975, 1977, and 1978) 
Three time World Cup winner (1973, 1976, and 1981) 
Three time European Champion (1971, 1975, and 1982) 
Champion of the USSR (1973-1978, 1980) 
Overall champion of the USSR (1976)  

 

 

 

Taymazov Timur  
(1970) 
Outstanding weightlifter of the 90’s. 
Honored Sport Master of Ukraine.  

 

Weight category – 108 kg. 
Accomplishments: 
- Olympic Champion (Atlanta, 1996) 
- Silver medal at Olympic Games in Barcelona (1992) 
- Two time World Champion (1993, 19914) 
- Three time European Champion  

Andiev Soslan

 

 

Free-style wrestling two time Olympic Champion, four times World Champion

Baroev Khasan

 

 

Greco-Roman wrestling Olympic Champion of Athens, World Champion.

Bogiev Vadim

 

 

Free-style wrestling Olympic Champion of Atlanta (1996)

Chochishvili Shota

 

 

The first judo Soviet Olympic Champion (1972)

Fadzaev Arsen

 

 

Free-style wrestling two times Olympic Champion (1988,1992), Six times World Champion

Gatsalov Khadzhimurat

 

 

A dominant athlete of the world free-style wrestling’s new generation. 
Olympic and World Champion.

Khabelov Leri

 

 

A world class free-style wrestling star. 
Olympic, World and European Champion.

Khadartsev Makharbek

 

 

One of the most dominant free-style wrestling stars in recent history. 
Two time Olympic Champion (1988, 1992)

Musulbes David

 

 

Dominant free-style wrestling star. 
Olympic Champion (2000, Sydney).

Taymazov Artur

 

 

A dominant and extremely talented free-style wrestling star. 
Olympic Champion (Athens, 2004).

Taymazov Timur

 

 

Olympic Champion (1996) and two time World Champion in weight lifting

Tedeev Elbrus

 

 

A free-style wrestling star. 
Olympic and World Champion.