ПРЕЦЕДАТЕЛ

Да, да со “ц“, како што покојниот Председател (едно време според СДСМ “граѓанинот) се нарекуваше себе си. До сега имавме три, ниту еден од нив саглам.
Сега ќе бираме нов.
По старото добро полициско правило, на неколку месеци од изборите, во јавноста се пласираа неколку имиња. Сега, центрите што ги пласираа имињата чекаат да ја видат реакцијата на народот.

Однапред едно е јасно. СДС(М) ниту има рејтинг, ниту има личност, ниту има кадровска политика, ниту пак има храброст да даде свој кандидат за Прецедател.
Со самото тоа што “розите“ немаат кандидат може да се заклучат две работи. Или, председателското место го сметаа за неважно и небитно, па со самото тоа им паѓаат во вода обвинувањата кон Владата дека сака да ја маргинализира председателската функција. Или пак, им е јасно во партијата на “греачот на фотеља“, дека се тапа.

А, што се однесува до кандидатите кои покажуваат амбиции, мислам дека ги има 4-ца. Не тројца, како што на првиот поглед изгледа.
Па така, имаме еден активен политичар, кој сеуште не го дал својот максимум во својата министерска кариера. Млад е, енергичен и со контакти. Нешто што Владата, како потенцијал, не би сакалада го загуби.
Вториот е турчин. Па сега, личи дека 500 години под Отоманската империја не ни беа доста, па еве дваесетпрвовековски ага/бег да не претставува во светот. Од друга страна, бидејки новата турска држава ја создаде и водеше маќедонецот Ќемал Ататурк, можеби се очекува да понудиме реванш?!
Третиот е со хрватска путовница. Кога неговите ѓенерали заглавија 12 месеци во притвор, тој одбра Блатер и Хари Костов илегално да го изнесат од Македонија. Закрила, за негова жал, не му даде ниту Кроација. Се работи за симпатична порано национал-романтична фигура, сега со изменети прагматични просдсмовски ставови. Оваа констатација ја пишувам според неговите изјави во “Фокус“, кој гледам не ги демантирал.
Е, ама има и четврт. И, тој не е македонец иако е со македеонски пасош. Торбеш е, тајкун е... И, со неисполенти политички амбиции е, откако Ѓеро Ѓерис успеа да го убеди дека сите во Македонија ќе гласаат за негоавата партија, а се испостави и дека дури ни сите негови вработени не гласаа за неговата кандидатура.

Ве молам, никако немојте по читањево на текстов да ми “дрндате“ за еднаквост и слични работи. Мојот став е јасен. Како и во сите нормални земји во светот, Председателот на Македонија треба да е македонец, Градоначалникот на Скопје – скопјанец. Инаку ќе се случуваат работи како со Фуџимори во Перу.                       А, ако ме прашате за мој предлог?! Борис Трајанов е најдобра фигура, но паѓа според моите критериуми бидејки има германски пасош.
Тогаш, сметам дека треба таа функција да ја врши некој со бела коса, академик... Ама од оние малку академци непредавници, со јасно изразено македонско чуство.
На пример Томе Бошевски – македонец до коска.